НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Пътна полиция“: Съобразявайте се със зимните условия на пътя, проявявайте повече внимание

„Пътна полиция“: Съобразявайте се със зимните условия на пътя, проявявайте повече внимание

19 Ноември 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. При зимна обстановка се увеличават рисковете за пътни инциденти с пешеходци, деца, възрастни хора, велосипедисти. Затова ръководството на отдел “Пътна полиция” – СДВР обръща внимание на всички участници в движението да се съобразяват с условията и ситуацията на пътя и стриктно да спазват правилата за движение съгласно Закона за движение по пътищата. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. От столичната полиция напомнят на шофьорите да проявяват особено внимание, търпимост и толерантност при преминаване покрай пешеходни пътеки, детски градини, училища и жилищни зони. Същевременно е необходимо участващите в движението пешеходци да се съобразяват с пътните условия и автомобилния трафик на местата, където пресичат и при възможност да използват подлези и надлези. Препоръчително е в тъмната част на деня да имат светлоотразителни знаци по себе си.
„Пътна полиция“ припомня и основните правила за поведение на водачите при зимни условия:
- да не поемат на път без колите им да са подготвени за пътуване. Това предполага най-малкото гумите да са с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, да са заредени както резервоарчето с течност за измиване на стъклата, така и резервоарът с гориво;
- задължително в превозното средство да има вериги за сняг, които при необходимост да се поставят на гумите на колите;
- препоръчително е преди тръгване на път всеки водач да взема със себе си топли дрехи, вода и храна;
- добре е при планиран дълъг път през зимата водачите да се осведомяват за прогнозата за времето и да проверяват предварително актуалната пътна обстановка през приложението на АПИ lima. На дълъг път да управлява винаги най-подготвеният водач;
- при възникване на ситуация и въвеждането на временна организация, водачите, особено на товарни автомобили, да се съобразяват и изпълняват указанията за това;
Основни правила за поведение на пешеходците:
- да не забравят, че и те са участници в движението;
- апелът към тях е по възможност да носят по-ярки дрехи, които да ги правят по-лесно забележими на пътя;
- да пресичат само на определените за целта места и то след като внимателно се огледат;
- да не забравят, че ползването на мобилни телефони разсейват, затова е добре по възможност да не се ползват при пресичане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Най-голямо количество сняг е паднало в Сандански – 8 л/кв. м

НИМХ: Най-голямо количество сняг е паднало в Сандански – 8 л/кв. м

18 Ноември 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямо количество сняг е паднало в Сандански – 8 л/кв. м. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Към 17.00 ч. обилен снеговалеж има и в Кюстендил – 5 л/кв. м., в Пазарджик, Хасково и Чирпан – 4 л/кв. м. и във Враца, Пловдив, Благоевград и Кърджали – 3 л/кв. м. В София и Видин е паднал 1 л/кв. м.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Сняг вали в планините, най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см

НИМХ: Сняг вали в планините, най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см

18 Ноември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Сняг вали в планините, най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.
Към 14.00 часа сняг е валял главно в планините, а в крайните южни райони преваляванията са били от дъжд. Най-голяма е снежната покривка на връх Ботев – 16 см, на Рожен – 9 см, а на Черни връх – 1 см. Очаква се през следващите часове да има снеговалежи и в по-ниските части.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Кметът Йорданка Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване в града заради очаквани валежи от сняг

София: Кметът Йорданка Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване в града заради очаквани валежи от сняг

18 Ноември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с прогнозата за започване на снеговалеж след 18.00 часа в столицата кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на Столичния инспекторат и на фирмите, ангажирани със снегопочистването, да създадат организация за работа и да мобилизират необходимите екипи и техника. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Фирмите разполагат със 169 снегорина, които ще бъдат разположени на 68 местостоянки в града, за да бъдат максимално близо до районите, които ще почистват. Целта е да се осигури проходимост в града и движение при зимни условия. Приоритетно ще се обработват пътните платна на улици и булеварди, по които се движи общественият транспорт.
Столична община призовава водачите на моторни превозни средства да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили, както и да шофират със съобразена със зимната обстановка скорост. Общината припомня на управителите на етажна собственост и търговски обекти, че имат ангажимент да почистят прилежащите към сградите тротоари.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НИМХ: Жълти кодове за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната

НИМХ: Жълти кодове за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната

18 Ноември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Жълти кодове за сняг и дъжд са обявени в 20 области на страната за 18 ноември, сочи справка на сайта на НИМХ.
Жълт код за сняг е в сила за 10 области – Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София област, София – град. Перник, Кюстендил. В по-голямата част от областите ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка с дебелина до около 10 см.
Код от същата предупредителна степен, но за дъжд е в сила за 6 области – Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези райони на страната ще има значителни валежи от дъжд, като количествата ще са между 20-30 л/кв.м.
Жълта е степента на опасност за валежи от дъжд и сняг и в Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян. В тези области ще има значителни валежи от дъжд, в планините - от сняг. Очакваните количества на валежа са между 15 - 25 л/кв.м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.