НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

„Канал 5“ (Македония): МВР на Унгария не знае как Никола Груевски е влязъл в страната

29 Ноември 2018 | 19:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. В писмен отговор Министерство на вътрешните работи на Унгария твърди, че не разполага с информация как бившия премиер на Македония Никола Груевски е влязъл на територията на страната, за да потърси убежище, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Официалният отговор, подписан от държавния секретар по координация и управление, Бенце Боднар, е, че МВР няма конкретни данни. Запитването е отправено от македонската редакция на Радио "Свободна Европа".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

„Сител“ (Македония): Македонският парламент свали имунитета на Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парламентът на Македония одобри искането на съда за задържане на депутата Никола Груевски и с 62 гласа „за“ прие решението за отнемане на имунитета на бившия министър-председател на югозападната ни съседка, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха на заседанието, но обявиха, че с оглед факта, че Унгария предостави убежище на Груевски, няма значение какво ще бъде решението на парламента в Скопие.
Груевски бе главна тема и на заседанието на унгарския парламент. Лидерът на кабинета в Будапеща Виктор Орбан обясни пред депутатите, че е много зает и няма време да проведе среща с бившия македонски премиер. Той отново изказа благодарността си към него за подкрепата, която е оказал за справянето с бежанската криза. Орбан за пореден път подчерта, че се съмнява в капацитета на македонската съдебна система и нейната независимост при вземането на решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Груевски

Виктор Орбан: Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Груевски

27 Ноември 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли твърденията, че се е срещал с бившия премиер на Македония Никола Груевски, пише македонският „Фокус“.
„Нямам време да дишам, камо ли да се срещам с Никола Груевски“, е отговорил унгарският лидер на въпрос в парламента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

„Нова Македония“ (Македония): Как четири страни, съюзници на Скопие, допуснаха бягството на Груевски?

27 Ноември 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Разследването ще разкрие подробности за бягството на Никола Груевски, но остава въпросът как четири страни, наши приятели, са позволили това, попита премиерът Зоран Заев. Той очаква обществеността да бъде информирана много бързо какво точно се е случило в Македония за бягството на бившия премиер, пише онлайн изданието на вестник „Нова Македония“.

„Аз съм информиран от МВР и знам, досега до къде са стигнали нещата и вярвам, че много бързо на обществеността ще й бъдат съобщени подробности за това, какво се е случило в Република Македония, защото знаем какво се е случило в Албания, Черна гора, Сърбия и Унгария . Остава въпросът как наши приятели, четири страни, са позволили това, разбира се, остава въпросът как в три държави-членки на НАТО, твърдящи, че там има върховенство на закона, казвам това в кавички, в момент, когато македонското общество, македонския парламент е сериозно фокусиран заради огромното вдъхновение от правото да бъде член на ЕС и НАТО, се случи точно това, което се случи. Но затова са разследванията , така че информацията, която бъде получена, трябва да бъде споделена с обществеността“, заяви Заев.
Премиерът съжалява, че МВР все още не може да излезе с подробна информация. Той посочи, че уважава факта, че Прокуратурата е разследва сериозно случая и че по време на разследването не могат да бъдат съобщени всички подробности.
Премиерът отрече, да е разговарял с Никола Груевски малко преди той да напусне страната.
„Ще се окаже, че сме се споразумели заедно. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с г-н Груевски. Последните контакти бяха, когато беше парламента беше вглъбен в тази безкрайна дискусия, преди да се случат трагичните събития на 27 април. Той беше там, в парламента, когато говорихме за деблокиране на процеса, че е ясно, че мнозинството съществува и да не ги мъчим Македония и македонските институции. Тогава бяха последните разговори“ , обясни министър-председателят.
В същото време и гръцки евродепутат от СИРИЗА, Стелиос Кулоглу изиска отговори от върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини за одобреното искане за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от Унгария.
„Разглежда се възможността да се поискат обяснения от Унгария за причината да му даде политическо убежище на Груевски. Какви са следващите стъпки, които планирате да предприемете, за да не може държава-членка да пречи на работата на правосъдието в страна-кандидат за членство“, са въпросите, които Кулоглу задава на Могерини.
Евродепутатът подчерта, че върховенството на закона е фундаменталната ценност и за държавите-членки и страните-кандидатки за членство и добави, че "премиерът Виктор Орбан, въпреки решенията на ЕС, не приема бежанци“.
„ Това очевидно не се отнасяше за г-н Груевски, който беше осъден за тежки престъпления. Върховенството на закона остава основна ценност както за държавите-членки, така и за кандидатите за членство. Унгария подкрепя интеграцията на БЮРМ в ЕС, но, както изглежда, не смята, че страната е сигурна, давайки убежище на Груевски“, пише Кулоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

Hungary Today: Обзор на реакциите в унгарската преса за Никола Груевски

27 Ноември 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Думите на унгарския премиер Виктор Орбан, че Никола Груевски заслужава „добро отношение“ предизвикаха разнопосочни реакции от местната преса, пише електронното издание Hungary Today, което представя част от реакциите в унгарските средства за масова информация.
В резюмето на медията се казва, че Орбан е заявил, че не знае дали обвиненията срещу бившия македонски премиер са изфабрикувани, или не, но Груевски е съюзник, първият лидер, който се е присъединил към Унгария в изграждането на гранична ограда, за да се предотврати масовата нелегална миграция и затова заслужава добро отношение, както го нарече Орбан, от Унгария. Министър-председателят заяви още, че организациите, които критикуват решението на местните власти да дадат политическо убежище на бившия македонски премиер са същите, които подкрепят мигрантите, влизащи нелегално в Европа.

В “168 ora”, бившият външнополитически редактор на Nepszabadsag Габор Миклош вярва, че унгарският премиер иска да стане „по-голям брат“ на десните лидери на Балканите, но се съмнява, че регионалните политици намират тази идея за привлекателна. Той не изключва възможността Орбан да е повлиян от личен сантимент в случая с Груевски и вярва също, че унгарският премиер може да е обещал помощ на македонския си колега в случай, че той се окаже в беда. Въпреки това Миклош намира, че цената, която Унгария трябва да плати за този жест в дипломатическо отношение е прекалено висока.

В Merce, Силард Ищван Пап също е на мнение, че унгарското правителство се опитва да изгради мрежа от съюзници на Балканите като защитава Груевски, защото той е бил част именно от тази мрежа. Той критикува опозицията, която не предприема никакви действия във връзка с тази мрежа, въпреки че на Балканите има и леви партии, с които тя може да си сътрудничи.

Петер Таряни, ляв експерт по национална сигурност, пише за Hirklikk, че може да има съображения за националната сигурност, които оправдават даването на убежище на Никола Груевски. Бившият македонски премиер, обяснява той, трябва да има огромно количество информация за Балканите и може да е рационално да се използват предимствата от това, че му се помага, които са повече от негативите. Авторът спекулира, че в случай, че Груевски не остане в Унгария за дълго, ще бъде логично да се подозирам, че Будапеща не е действала по своя инициатива, когато му е помогнала да се придвижи от Албания до Будапеща.

В Pesti Sracok, Тамаш Пилхал изригва срещу лидерите на опозиционните партии, които обвиняват Орбан за това, че е подслонил Груевски, защото самият той се страхува да не бъде съден, когато загуби властта си. Проправителственият коментатор намира за особено слаб коментара на председателя на „Демократическата коалиция“ Ференц Гюршани, според когото „затвора е правилното място за престъпници като Груевски и Орбан“. Ако тази „коалиция на ужасите“, както пише авторът, дойде на власт чрез преврат, организиран отвън, сценарият ще бъде същият, както в Македония – политическите противници ще бъдат преследвани и изпратени в затвора.

В Magyar Hirlap, Ищван Ковач, стратегически директор на проправителствения Център „за основни права“ отхвърля критиките, че правителството прилага двойни стандарти, когато отказва убежище на близкоизточните бежанци, докато моментално е дало такова на бившия македонски премиер, осъден за корупция. Те си мислят, твърди Ковач, че „ако някой е докаран тук от Сорос и неговите хора, по дефиниция е задължително да му се даде убежище, докато такова трябва да бъде отказано на някой, който бяга от страната си заради Сорос и неговите хора“. Той също отхвърля и аргумента, че щом Унгария смята Македония за сигурна страна и отказва убежище на бежанците, идващо от тази посока, тя не трябва да предоставя това право на политиците, осъдени за корупция в същата страна. Авторът не вярва, че правосъдната система на Македония е независима, но това, в същото време, не означава, че близкоизточните мигранти са преследвани в същата страна.

В проправителствения ежедневник Magyar Idok, Андраш Карпати обяснява, че Груевски е съден от Специализираната прокуратура, изградена от новото правителство и решението на съда по обвиненията от тази институция, е взето от нови съдии, отново назначени от новото правителство. По тази причина авторът вярва, че бившият македонски премиер има пълни основания да твърди, че не е получил справедлив процес в Македония.

В друг материал на същото издание, Карпати цитира Цветин Хилиманов, македонски журналист, който обвинява новото правителство, че е пуснало на свобода ислямистки етнически албански терористи, които са вкарани в затвора от администрацията на Груевски и заради това бившият премиер има основания да се страхува за живота си в своята родина. Той вече е бил мишена на опит за убийство и затова е наредил на вътрешния министър да купи бронирания „Мерцедес“. През тази година Груевски е осъден именно за това нареждане и Хилиманов счита, че обвинението в корупция е изфабрикувано. Македонският журналист е основател на македонското движение „Спри операция Сорос“, което е било съюзник на правителството на Груевски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев опроверга информацията за разговор с Никола Груевски преди бягството му от Македония

26 Ноември 2018 | 06:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев отхвърли твърденията, че е провел разговор с бившия премиер на страната Никола Груевски преди бягството му в страната, предава скопската информационна агенция „Макфакс“.
Лидерът на кабинета в Скопие увери, че последният път, когато е разговарял с Груевски по телефона, е било преди щурма на парламента от 27 април 2017 г. Така Заев опроверга съобщeнията в част от медиите, според които минути преди да напусне Македония, Груевски е разговарял с него.
„Накрая ще се окаже, че заедно сме договорили нещата. Откакто съм министър-председател, в продължение на година и половина, нямам контакт с Груевски. Последните контакти бяха когато парламентът бе блокиран в тази безкрайна дискусия, преди лошите събития от 27 април 2017 г. Точно там, в парламента, когато говорихме за отблокирането на процеса… бе последният ни разговори“, увери Заев.
Македонският премиер твърди, че е напълно запознат с разследването на Министерството на вътрешните работи и че сътрудничи с унгарските власти за екстрадирането на бившия премиер. Към момента информацията по случая не може да бъде обявена публично, подчерта Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

Alsat (Македония): Преди да изчезне Груевски е раговарял със Заев?

25 Ноември 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият премиер Никола Груевски надхитри полицейските служби, съобщава македонският телевизионен канал Alsat на електронната си страница. Бягството му е резултат от „добре организиран сценарий“. Две седмици преди това е имал среща с унгарския посланик в Скопие. Един ден преди датата, на която е трябвало да се яви в затвора, той създава впечатление, че купува дрехи и неща, нужни му за затвора. Два дена преди бягството, според информациите, с които разполага Alsat, той се е обадил на роднините си и на някои свои близки съдружници.
От достоверни източници Alsat е научил за няколкото етап, през които е преминало самото бягство. Осъществяването му е започнал във вечерните часове, когато с автомобила си е излязъл да се повози из главните улици на Скопие. Минути преди полунощ е излязъл със своя автомобил, а бял „Фиат“ го е следвал до околовръстния път в квартал, недалеч от центъра на македонската столица. Според записите от камерите „Сейфсити“ става видимо, че колата се е върнала в гаража, но не и бившият премиер.
Смята се, че още в началото той не е бил в личния си автомобил, а направо в колата на унгарските служби, личната му кола е била шофирана от служител на унгарското посолство и след това върната в гаража. От околовръстния път е потеглил към Дебър, откъдето неофициално се твърди, че е преминал нелегално границата между Македония и Албания. За да не попадне на полицейските служби, Груевски се е движил по второстепенни пътища, а не по главния път, на който има разположени камери за видеонаблюдение.
От източници телевизията е научила, че между Груевски и премиера Заев се е провел телефонен разговор, в който го е информирал за намерението си да избяга. От телевизионния канал са се свързали със Заев за коментар, но той е отрекъл с обяснението, че от дълго време не е имал пряка връзка с Груевски. Общувал е с него само в определени случаи и то с посредничеството на куриери.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Унгарското разузнаване е помогнало на бившия македонски лидер да избяга

Politico: Унгарското разузнаване е помогнало на бившия македонски лидер да избяга

24 Ноември 2018 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарското разузнаване е участвало в бягството на бившия премиер на Македония. Това са съобщили в европейската редакция на американското издание Politico две лица, запознати със случая.
В началото на тази седмица унгарският външен министър каза, че уунгарски дипломати са съпровождали Груевски по време на пътуването му през Балканите до Унгария.
Говорителят на унгарското правителство отказа да коментира ролята на разузнавателния апарат на страната в операцията.
Премиерът Виктор Орбан, дългогодишен съюзник на Груевски, публично защити решението да се даде убежище на бившия македонски премиер, като се аргументира с онова, което той описа като „сложни политически битки и игри“ в Македония.
От Държавния департамент на САЩ са изразили загриженост дали Груевски ще се подчини на заповедта за екстрадицията му в Македония.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: От 165 молби за убежище в Унгария само Никола Груевски и още три лица са получили право на убежище

Макфакс: От 165 молби за убежище в Унгария само Никола Груевски и още три лица са получили право на убежище

24 Ноември 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Службата за имиграция и убежище установи, че след влизането в сила на законите срещу имигрантите от 1 юли и до 21 ноември, е получила общо 165 молби за убежище, от които 88 са били отхвърлени, процедурата за 65 все още продължава, а 8 са били изтеглени, съобщи порталът "Индекс", цитиран от Макфакс.
Положителен отговор е даден на четирима кандидати, един от които е Никола Груевски, който бе осъден на две години затвор в Македония, пише порталът.
Сел Бернадет, която е независим депутат в унгарския парламент, поискала да види документите, с които Груевски е подал молба за убежище, но Службата за имиграция и убежище, не е позволила. Те са посочили, че законът не предвижда депутатите да имат достъп до документи, съдържащи лични данни. Народният представител научи, че Никола Груевски лично се е свързал със Службата по имиграция и убежище на 12 ноември, когато е поискал убежище.
Унгарският закон за "Стоп Сорос" предвижда всеки, който е влязъл в Унгария от така наречената сигурна държава, да не може да получи убежище. Но бившият премиер на Македония Никола Груевски получи убежище само за няколко дни, въпреки че според информацията той в страната е влязъл през Сърбия, която унгарските власти считат за безопасна страна, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“  (Македония): Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски

24 Ноември 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарската опозиция ще поиска парламентарно разследване на делото Груевски, пише македонското електронно издание “Фокус“.
Унгарската социалистическа партия и други опозиционни партии подготвят общ план срещу предоставянето на убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски от властите начело с премиера Виктор Орбан.
Както пише портала 24.hu, те ще инициират дискусии и ще настояват за създаване на парламентарна анкетна комисия, след което ще представят обща позиция на опозицията за случая Груевски, докато в парламента ще се направи предложение как да се постъпи.
Опозицията заявява, че не приема Груевски да получи закрила в тяхната страна, защото е осъден на ефективна присъда в Македония и не отговаря на условията за предоставяне на убежище.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония

Deutsche Welle (Македония): Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония

24 Ноември 2018 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бягството на Никола Груевски не e първото политическо бягство в Македония, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
Никола Груевски избяга, когато свободата в Македония дойде след десет години авторитаризъм. Това може да изглежда парадоксално, но в основата си това тълкуване е от съществено значение - Груевски не може да понесе тази свобода, в която за пръв път би трябвало да прекара две години в затвора. За Груевски десетте години, в които управляваше, бяха неговият средновековен свят, в който не само се чувстваше в безопасност, но и се наслаждаваше, пише редакцията.
Това не е първото бягство в историята на лидер на ВМРО. Също такъв спектакъл имаше при бягството на прословутия Ванче Михайлов, лидерът на ВМРО между двете световни войни, който издигна терора върху инакомислещите на нивото на библейска заповед. Когато през май 1934 г. Кимон Георгиев извърши военен преврат в България и образува профашистко правителство, една от основните му цели е да елиминира ВМРО от българската политика, защото с безбройните убийства става непоносима тежест за държавата. Военното правителство забрани ВМРО и нареди ареста на Ванче Mихайлов. Водачът на ВМРО се крие в Пиринска Македония, защитен от ятаци от страха на местното население, уплашено от него. Но, както винаги в такива ситуации, обръчът се свива, така че броят на лоялните хора намалява - и е време за бягство. Ванче Михайлов тогава бяга в Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак

„Независен“ (Македония): Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак

24 Ноември 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Парите на Никола Груевски са изнесени от кума му от първия му брак Ристо Новачевски, собственик на фирма "Диамед", който приватизира девет центъра за хемодиализа в Македония, пише скопското електронно издание “Независен“
Македонските власти блокираха сметката на Новачевски, но след като той прехвърли 10 милиона евро в Монако, парите от продажбата на компанията му.
Наскоро фирмата "Диаверум" влезе на македонския пазар и пое фирма "Диамед", която ще стопанисва центровете за хемодиализа до 2034 година.
"Диамед" Македония започна да работи с девет диализни центъра през 2010 г., когато спечели търга за 20 години. Другите центрове за диализа бяха дадени на компанията на Орце Камчев. Парите за диализа се получават от Фонда за здравно осигуряване на Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TV21 (Македония): Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността

TV21 (Македония): Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността

24 Ноември 2018 | 01:44 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. „Ще обсъдим екстрадицията на Груевски, но … ще му гарантиране и сигурността“, това е заявил унгарският премиер Виктор Орбан, информира македонската телевизия TV21.
Пред Радио „Кошут“ Виктор Орбан е казал: „ С Груевски се познаваме отдавна. Без него щеше да е тежко да се брани унгарската граница от имигрантския поток“. Той е пояснил, че не може да влияе на правосъдната система, но смята, че целият случай трябва да се разгледа внимателно преди да се вземе окончателно решение. В същото време той подчертава, че Никола Груевски е част от преследването на организациите, които са свързани с Джордж Сорос. Според него в Македония се случват сложни политически игри, а съдебната система е част от тях.
„Молбата за убежище е юридически оправдана. Унгарските власти ще постъпят според правилата, а решението, което ще вземат, трябва да бъде уважено. Мога да кажа, че гарантираме статута на бежанците, т.е. тяхната сигурност в Унгария, това важи за всички, и за бившия премиер на Македония също ", е заявил премиерът на Унгария Виктор Орбан.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Според Виктор Орбан, в Македония се случват сложни политически борби и игри, в които участва правосъдната система

Reuters: Според Виктор Орбан, в Македония се случват сложни политически борби и игри, в които участва правосъдната система

23 Ноември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в петък защити решението на Будепеща да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, който беше осъден на две години затвор в родината си, като обяви, че двамата са съюзници и обвини правосъдната система в Македония, че участва в политически игри, предава Reuters.
В интервю пред държавното радио mr1, унгарският лидер, освен другото, заяви, че съдебните процеси срещу Груевски са политически мотивирани и те не трябва да влияят на унгарските власти.
„В Македония се водят сложни политически борби и игри и правосъдната система участва в тях“, заяви Орбан. „Делата в Македония не ни влияят. Интересуваме се единствено дали молбата за убежище има добра юридическа обосновка“.
Премиерът отхвърли международните критики към Унгария за това, че е помогнала на Груевски да премине Балканите и да стигне до Будапеща, където го е подслонила, като ги определи за вдъхновени от хората и организациите, свързани с американския милиардер Джордж Сорос.
Британската агенция се е опитала да намери и „роденият в Будепеща филантроп“, за какъвто го определя „Ройтерс“, но без успех. Агенцията припомня, че Виктор Орбан държи Сорос и неговата фондация „Отворено общество“ отговорни за насърчаването на миграцията от мюсюлманските страни към Европа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виктор Орбан: Груевски е мой съюзник, Сорос е зад политическото преследване срещу него

Виктор Орбан: Груевски е мой съюзник, Сорос е зад политическото преследване срещу него

23 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Организацията на американския милиардер Джордж Сорос е зад политическото преследване на бившия македонски премиер Никола Груевски, заяви в петък министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в интервю пред местното радио „Кошут“, пише македонският „Фокус“.
По думите на Орбан, е нормално Будапеща да помогне на Груевски, тъй като той има голям принос за спирането на мигрантския поток към Унгария.
„Става дума за бивш лидер на приятелска страна, страна, която имаше ключова роля за справянето с нелегалната миграция. Без тази помощ щеше да е много по-трудно да се защитят унгарските граници. Човек трябва да се отнася честно към своите съюзници“, заяви Орбан като посочи, че той и Груевски са съюзници.
Както отбеляза унгарския премиер, страната му вече от 30 години функционира като демокрация и това не е първият път, когато тя приема важни хора, но предишните случаи не са имали същата тежест, като този с Груевски. Той подчерта, че властите в Будапеща ще гарантират сигурността на бовшия македонски премиер, който, по неговите думи, се сблъсква със сложни битки в Македония.
Попитан за бягството от Македония и екстрадицията, Орбан заяви, че Унгария ще предостави справедливо отношение на Груевски, а правителството няма да се намесва в правните процедури, които се провеждат от компетентните органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейската комисия: Случаят на Груевски е юридически, а не политически въпрос

Европейската комисия: Случаят на Груевски е юридически, а не политически въпрос

23 Ноември 2018 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарска медия зададе въпрос на оглавяваната от Жан-Клод Юнкер Европейска Комисия за нейното мнение по случая с Никола Груевски. От там отговориха, че въпросът не трябва да бъде политизиран и че очакват всички да действат стриктно в рамките на върховенството на закона. Според Комисията, Македония е „засилила своето върховенство на закона“, пише електронното издание Hungary Today.
Говорител на ЕК заяви, че е запознат със случая на бившия македонски премиер, но според съответното европейско законодателство, страните-членки сами разглеждат и решават индивидуалните молби за предоставяне на убежище. Но от Комисията са подчертали, че очакват всяка страна да действа стриктно според правилата – без да политизират случая – тъй като върховенството на закона е водещ принцип и в страните-членки и в страните-кандидатки.
„Върховенството на закона остава фундаментален принцип и за страните-членки, и за кандидатите за приемане. Това е от решаващо значение за доверието в Европа. Изненадващо е, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не смята, че тя е сигурна страна“, са подчертали евробюрократите.
Изданието припомня, че по-рано унгарското правителство излезе със същата позиция, че случаят на Груевски е чисто юридически, а не политически въпрос.
Освен това от Комисията са посочили, че след години на спад, Македония е укрепила върховенството на закона, което е отразено в констатациите на Европейския съвет от юни 2018 година.
Въпреки че Комисията не отговори на въпроса на унгарска медия, дали ще обсъди делото Груевски с унгарското правителство, тя привлече вниманието на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан от сряда: "Забелязвам доклади за решението на Унгария да даде политическо убежище на Никола Груевски. Ако бъде потвърдено, очаквам добро обяснение на основанията му от Виктор Орбан". Хан добави, че е "изненадващо, че Унгария подкрепя членството на Македония в ЕС, но не го смята за безопасно".
В същото време партия „Йобик“ обяви, че ще се стикова с Европейската комисия по делото Груевски и ще обсъди с нея дали Македония спазва с върховенството на закона. Според Мартон Гьонгьоси, лидер на парламентарната група на фракцията, ако Скопие се съобразява с върховенството на закона, тогава ситуацията е ясна и правителството трябва да екстрадира бившия македонски премиер в родината му.

Никола Груевски заема длъжността премиер между 2006 г. и 2016 г. Една заповед за арест бе издадена миналата седмица, след като той не се яви в затвора, за да излежи двегодишна присъда. Миналия вторник той обяви на страницата си във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище. Скопие внесе в Будапеща документи за екстрадиция във вторник вечерта. Междувременно министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто призна, че персоналът на унгарското посолство е помогнал на Никола Груевски да дойде в Будапеща. Тази седмица Груевски получи убежище в Унгария - с необичайно бърза петдневна процедура.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Християн Мицковски осъди бягството на Никола Груевски и настоя да се намерят виновните и помагачите

„Вечер“ (Македония): Християн Мицковски осъди бягството на Никола Груевски и настоя да се намерят виновните и помагачите

22 Ноември 2018 | 23:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски осъди бягството на бившия премиер и бивш лидер на партията Никола Груевски и смята, че е важно да се открият виновните за него и помагачите в интервю за скопския телевизионен канал „1ТВ“, цитиран от македонското електронно издание “Вечер“
„Осъждам самия акт на бягството и начина, по който действа господин Груевски, но е много важно да се установи чия е вината за бягството и кои са помагачите , които подпомогнаха това действие", каза Мицковски и добави, че като председател на партията насърчава хората да отговорят на всички въпроси на македонската общественост.
В гостуване в открито студио на 1ТВ, Мицковски каза, че не е имало признаци, че Груевски ще избяга от страната и смята, че отговорността трябва да се търси в институциите, които трябва да кажат как се е случило бягството.
"Това, което е важно, е да получим отговор, тъй като това се случи, защо компетентните институции в тази държава, за които мога да кажа от личен опит, че много точно знаят къде се движа аз, как не са знаели къде е пътувал Груевски, който е осъден на две години лишаване от свобода. Ако наистина не са знаели, това е голяма грешка. Крайно време е да спрем шоуто, организирано от нашето правителство. Настоявам да открият виновниците и помагачите в разследването", каза Мицковски.
Той посочи, че е говорил с Груевски, преди последният да обжалва съдебно решение и преди парламентарното гласуване за мандата му.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Сега трябва ли да поддържаме същия този Никола Груевски

Християн Мицковски: Сега трябва ли да поддържаме същия този Никола Груевски

22 Ноември 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Запитан дали се дистанцира от политиката на своя предшественик Никола Груевски за подслушване, арест и рекет срещу инакомислещите, дали нарича все още „политическо преследване“ процесите срещу избягалия експремиер, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че не е бил свидетел на тези събития в интервю по македонския телевизионен канал ”1TB”
"Сега трябва ли да подкрепим същия този Груевски? Аз не бих искал да го подкрепям и ще се боря срещу това, защото ви казах, искам да видя Македония с истински европейски ценности, реформирана съдебна система, просперираща, с възможности за всички", каза Мицковски и добави, че програмата на партията му има точен начин да постигне тези цели.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оливер Спасовски: Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груески няма право да напуска страната

Оливер Спасовски: Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груески няма право да напуска страната

22 Ноември 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Всички ГКПП в Македония са били уведомени, че Никола Груевски няма право да напуска страната, заяви министърът на вътрешните работи на Македония на армейския полигон „Криволак“, цитирани от македонското електронно издание “МКД“
Той е завил, че всички гранични пунктове са били информирани, че осъденият бивш премиер Никола Груевски не може да пресича границата, дори с лична карта. "От 2017 г. от юли месец след отнемане на паспорта му въз основа на съдебното решение, е изпратено уведомление до всички гранични пунктове, че Никола Груевски не може да напусне Република Македония, включително с лична карта "каза днес вътрешният министър Оливер Спасовски.
Той заяви пред медиите в "Криволак", че това е информацията, която на този етап може да бъде споделена с обществеността.
Спасовски добави, че Министерството на вътрешните работи ще бъде готово да предприеме определени действия по започналото наказателно производство и обществеността ще бъде информирана.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“

„Канал 5“ (Македония): Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“

22 Ноември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специализираната прокуратура на Македония предяви две нови обвинения по случая „Талир“, съобщава македонския телевизионен “Канал 5“.
Във връзка с разследването, започнало през юни за делото "Талир" на Специалната прокуратура днес представи два обвинителни акта. Единият е за незаконното финансиране на партията ВМРО-ДПМНЕ. По него са обвинени Никола Груевски, Кирил Божиновски, Миле Янакиевски, Леко Ристовски и Елизабета Чангаровска. Прокуратурата ги обвинява в злоупотреба със служебно положение и пране на пари. Като юридическо лице партията ВМРО-ДПМНЕ е обвинена в пране на пари. Никола Груевски според обвинителния акт от 2009 до 2015 е нарушил законите за финансиране политическите партии и борбата с корупцията, като е осигурявал пари от анонимни източници за финансиране на ВМРО-ДПМНЕ. Помагали са му Божиновски и Янакиевски, които са оказвали натиск върху представители на фирми, които са имали договори за обществени поръчки с държавни органи и предприятия, да предоставят пари в брой за нуждите на тогавашната управляваща партия.
Второто обвинение срещу Груевски и Божиновски е за злоупотреба със служебно положение – двамата са решили АД „Бетон“ да изгради централата на партията, въпреки че по това време фирмата е ималa активни договори с държавни органи. АД „Бетон“ през 2011-2012 е била в зависимост от ВМРО-ДПМНЕ и нейните функционери, които са били начело на държавни органи и предприятия, от които е получавала най-голямата си част от приходите.
По този начин обвиняемите според прокуратурата са изпрали над 8 милиона евро. И по двете обвинения прокуратурата изисква задържането на бившия премиер Груевски, , който е получил убежище в Унгария. Собствеността на партията е запорирана именно поради подозрение, че по тези две обвинения са извършени престъпни действия.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): Груевски е изпразнил 35 сметки преди да избяга, ще го съдят задочно по друго дело

„21 ТВ“ (Македония): Груевски е изпразнил 35 сметки преди да избяга, ще го съдят задочно по друго дело

22 Ноември 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никола Груевски е успял да изтегли около 230 хиляди евро, без да срещне пречки от правозащитните органи. Преди да избяга от Македония той е изпразнил 35-те банкови сметки, които е имал в страната. От финансовата полиция заявиха пред скопския телевизионен канал „ТВ 21“, че те не отговарят за следенето на банковите транзакции на обвиняемите, както и че разследването трябва да бъде поето от Специализираната прокуратура.
Че Груевски няма пари в банковите сметки, или имоти на свое име в Македония, потвърдиха и от Специализираната прокуратура, отбелязва медията, като посочва, че, „докато бившият премиер Груевски е приготвял куфарите си и сега се радва на статута си на политическо убежище в Унгария, днес (22 ноември) специалният прокурор Лиле Стефанова поиска затвор за него и всички други, обвинени по случая „Траектория“.
Защитата поиска отделна процедура за Груевски, а Съдебният съвет прие предложението на обвинителя - Груевски да бъде съден задочно.
На заседанието присъства и бившият министър на транспорта и съобщенията Миле Янакиевски, който с белезници на ръце бе доставен от затвора "Шутка" (Шуто Оризари), където излежава 30-дневен арест, като превантивна мярка да не избяга като бившият си началник Груевски. Иначе, бившият вицепремиер Владимир Пешевски, който също е обвиняем по делото "Траектория" не пожела да коментира - дали той ще бъде следващият, на когото ще му бъде определена мярка за задържане. Той каза в телевизионното предаване миналата седмица, че Груевски трябва да се върне в Македония.
В случая "Траектория" обвинени Никола Груевски, Владимир Пешевски Миле Янакиевски и бившият директор на предприятие "Държавни пътища", Любчо Георгиевски. Според обвинителния акт на Специализираната прокуратура, те, през втората половина на 2012 г. и през 2013 г., са предприели няколко действия, с които в процедурата за избор на фирма за изграждане на магистрали Миладиновци - Щип и Кичево - Охрид, са използвали и превишили правомощията си. Според прокуратурата, обвиняемите са ощетили бюджета с 155 милиона евро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Специализираната прокуратура с нови обвинения срещу функционери на ВМРО-ДПМНЕ, включително Никола Груевски

„Алсат – М“ (Македония): Специализираната прокуратура с нови обвинения срещу функционери на ВМРО-ДПМНЕ, включително Никола Груевски

22 Ноември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Специализираната прокуратура на Македония внесе две нови обвинения по делото „Талир“. Едното е за незаконно финансиране на партия ВМРО-ДПМНЕ, а другото се отнася до строителството на партийната централа в центъра на Скопие, съобщава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Специализираната прокуратура внесе обвинение срещу шест лица за незаконно попълване на партийната каса и това са бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Кирил Божиновски, Миле Янакиевски, Илия Димовски, Леко Ристовски и Елизабета Чингаровска.
За незаконното построявване на белия дворец (централата на ВМРО-ДПМНЕ) са обвинени Никола Груевски и Кирил Божиновски. Още миналия месец съдът взе решение да запорира имотите на опозиционната партия заради съществуваща възможност новото ръководство да започне да разпродава части от тях.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Европейската комисия е безсилна пред решението на Унгария да даде убежище на Груевски

„Фокус“ (Македония): Европейската комисия е безсилна пред решението на Унгария да даде убежище на Груевски

22 Ноември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия споделя позицията на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, че решението да се даде политическо убежище на Никола Груевски заслужава допълнителни обяснения от страна на унгарските власти“, пише македонският „Фокус“.
„Не може да се избяга от върховенството на закона“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Шинас.
Той обясни, че решението за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер е решение на съдията и че ЕК „не може да направи много тук“, но това не означава, че не са нужни допълнителни обяснения.
„Такъв тип решения изискват допълнителни обяснения“, посочи Шинас. ЕК потвърди, че е получила писмото на евродепутата Бенедек Явор, в който той иска отговор от европейския комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос за законосъобразността на решението за Груевски.
Според Явор, това решение противоречи на директива на ЕС от 2011 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Денешен“ (Македония): Театър на абсурда в Македония

„Денешен“ (Македония): Театър на абсурда в Македония

22 Ноември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Какъв ден драги читатели“, пише Мартина Антич в своята редовна колонка за скопския ежедневник „Денешен“. „От една страна е одобрена молбата за убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, а от друга Сашо Миялков е арестуван. Как случайно успяват да се задушат някои събития в страната е просто невероятно. Наистина не е справедливо две толкова големи неща в един ден, така че хората да не знаят на върху какво да се съсредоточат повече, дали върху бежанеца, за който държава-членка на ЕС потвърждава, че е преживял политическо преследване и който с помощта на магия и филмови трикове без паспорт се оказа в Будапеща или неговия братовчед, който го арестуваха насред хотел Мариот“.
„Когато вече сме при ареста, малко разочароващо е фактът, че то не бе никак грандиозно, както би очаквала публиката: с камери, с лягане на земята, с цяла единица алфи, или както биха казали старите, с пълна програма, както подобава за един Миялков. Нямаше и цял отряд камери и фотографи пред Шутка (затвора в Шуто Оризари), те бяха заловени пред журналистите, които обаче нямаха време да се организират и реагират. Очевидно сценарият е бил по-различен от този миналата седмица, когато като в екшън филм търсеха Груевски да го арестуват по мазета, гаражи и багажници“, пише авторът.
„Кой знае, може би оценката им е била, че самият акт на задържане ще бъде достатъчно голяма новина, за да се направи един хубав дефокус и да се забрави за скандала с бягството на Груевски, така че народецът със спокойна душа ще каже, че – ‚ето, очевидно има справедливост, а Заев и правителството го прилагат‘. Освен това и ще опровергаят и нововъзникналата коалиция Заев - Миялков, така че вече няма да се говори, че той е помогнал при отварянето на чакрите на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, за да гласуват за промяна на конституционното име. Гласуване, което се дължи не само на изключването на тези депутати от партията, но и на изключването му“.
„За да бъде театърът по-интересен, правителството обяви, че не приема предложения закон за амнистия относно събитията от 27 април (2017 година в македонския парламент – бел. „Фокус“) и че Специализираната прокуратура, разбирай майката, се е захванала с обемната досъдебна процедура за албанския театър. Не е справедливо да настояваме, че тези две неща имат връзка с гласуването за конституционните промени в следващите етапи, хората сами си вършат работата. И сигурно това няма да повлияе на мотивацията на депутатите да гласуват за конституционните промени, осъзнатите европейски перспективи няма как да се изпарят току така“.
„Миналият път също така писах за филмовите сценарии, които тази власт обича да режисира, вместо да се захване с реално разрешаване на проблемите и с някаква работа. Докато ние се занимаваме с Груевски, Орце (Камчев) и Миялков, станахме Северна Македония и ни измислиха преброяване, на което няма да се брои по етническа принадлежност и ще ни самоопределят по някакви други признаци. Освен самоопределени, ще си умрем от въздуха, който го обещаха, но го няма. Ние сме на път да измрем от отровата, която дишаме, а другата половина да станем устойчиви като бръмбар на лъчение, устойчиви, но бедни от ежедневните заеми и нулеви чуждестранни инвестиции“.
„И докато чакаме възстановяването на ДДС, сто хиляди заплата за лекарите и инвестиции от Google май е по-вероятно да дочакаме импичмънт и арестуване на президента Иванов, за да може раята да се занимава с всичко друго, но не и некадърността на правителството“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

Hungary Today: Държавният департамент вярва, че Груевски трябва да бъде върнат в Македония

22 Ноември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарските медии са се свързали с Държавния департамент на САЩ, за да искат мнението му относно полученото право на политическо убежище от бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария, след като местните средства за масова информация първо съобщиха новината, а в последствие самият Груевски потвърди това развитие, пише електронното издание Hungary Today.
Американското външно ведомство е заявило, че следи внимателно случая на бившия македонски премиер,а особено сега, когато той получи убежище. Заедно с това от Вашингтон потвърдиха позицията си от по-рано, че Груевски е осъден на две години затвор след „подробно и прозрачно съдебно дело“. Също така Държавният департамент добавя, че:
„Г-н Груевски е обвиняем по още четири наказателни дела. Вярваме, че съдебните дела в Македония трябва да продължат и г-н Груевски да бъде подведен под отговорност от македонската правосъдна система“.
Изданието припомня, че Никола Груевски беше премиер в периода 2006 – 2016 година. Миналата седмица бе издадена заповед за арест, след като той не се яви, за да започне да излежава двугодишната си ефективна присъда за „корупция“, както посочва медията. Миналия вторник той обяви на своята страница във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище. Скопие подаде документи за екстрадиция във вторник тази седмица. Междувременно външният министър на Унгария Петер Сиярто призна, че служителите на унгарското посолство са помогнали на бившия македонски премиер да отиде в Будапеща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): Германският Бундестаг пита дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти

Фокус (Македония): Германският Бундестаг пита дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти

22 Ноември 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Скопие/Берлин. В германския Бундестаг е обсъждан въпросът дали бягството на Никола Груевски не е с разрешение на македонските власти, пише македонският Фокус.
„Унгария не трябва да се превръща в „дългата ръка“ на автократа Никола Груевски, а Македония да изясни дали бягството не е с разрешение от местните власти“.Това са коментирали депутати от германския Бундестаг по молба на Дойче Веле.
Торстен Фрай, член на Комисията по външна политика на Бундестага от парламентарната група на коалицията ХДС / ХСС, която е част от семейството на европейските народни партии, където е и Фидес, партията на Виктор Орбан: „Разбира се, много е трудно от германска гледна точка да се оценяват процедурите около възможното убежище на Никола Груевски в Унгария. Спекулациите и в Македония са много”.
Йосип Юратович, социалдемократ, от същата парламентарна Комисия: „Системата „Груевски" се предлага с демократични средства. Това наистина смущава -демократични сили злоупотребяват с демократични средства. Мога само да се надявам, Унгария в случая да е действала по същия начин, както с всички други, които търсят убежище. Случаят „Груевски“ е тест за надеждността на правовата държава в Унгария“.
Александър граф Ламбсдорф, заместник ръководител на парламентарната група на либералите: " С решението си да даде убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски Виктор Орбан постави личното приятелство над крайното решение ":
Андрей Хунко, експерт по европейска политика в Левицата в Бундестага: процедурите във връзка с бягството на Груевски са "изключително странни и будят тревога". Именно унгарското правителство защитава осъден бежанец. Очевидно не става дума за убежище за политически преследвана лице. Това подкопава доверието в правовата държава и в Македония, и в Унгария. Трябва да се изясни дали бягството на Груевски не е с разрешение на македонските власти, както се предполага в Скопие.
Мануел Сарацин, от Партията на зелените: „От унгарското правителство се очаква "да приеме решението на македонския съд и да не се превръща в „дългата ръка“ на бившия авторитарен премиер". - От една страна, членка на ЕС с право се очаква да допринася за укрепване на правовата държава и демокрацията в държава, кандидат за Евросъюза“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ /Македония/: Десет дена няма отговор: бягството на Груевски или е „подхвърлено“ от МВР или е договорено с властите?!

„Вечер“ /Македония/: Десет дена няма отговор: бягството на Груевски или е „подхвърлено“ от МВР или е договорено с властите?!

21 Ноември 2018 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Скопие. Десет дни изминаха, но няма официален отговор как Груевски е излязъл от Македония и е влязъл в Албания. „Къде са пропуските и кой е отговорен за бягството на Груевски?“, пита македонският вестник „Вечер“. „След десет дни обществото вече иска отговори от компетентните институции“. На пресконференция правителственият говорител Миле Бошнаковски съобщи, че в МВР се водят две процедури, а когато всички данни се изяснят и картината стане пълна и задълбочена, тогава и хората ще бъдат информирани.
Експертите обаче не изключват възможността този сценарий да е договорен между бившия премиер и властите и посочват редица пропуски.
И все пак в цялата тази ситуация има само две възможности: или МВР напълно съзнателно е „подхвърлило“ случая, или всичко е договорено?!
„Изпратихме молба за екстрадиция, когато Груевски вече е получил политическо убежище? Останаха без отговор много въпроси и затова не съществува трето сценарий - или службите са „подхвърлили“, или нещата са договорени, казва политологът Владимир Божиновски пред „Вечер“.
Според специалиста по комуникации Петър Арсовски, институциите е трябвало да бъдат по-прецизни. Но въпреки пропуските, безспорно е, че Груевски получи убежище по бързата процедура, с което се нарушава механизмът за получаване на убежище. Въпросът бе решен благодарение на Орбан. Най-големият пропуск бе, че се допуска Груевски да напусне страната.
Във вторник в страницата си във Фейсбук бившият премиер обяви, че молбата му е удовлетворена. „Днес (вторник – бел. ред.) Република Унгария, страна-член на ЕС и НАТО, отговори положително на моето предварително подадено заявление за получаване на политическо убежище заради политическото преследване, на което съм подложен в Република Македония.“. Така започва обръщението си Никола Груевски.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нова ТВ (Македония): ЕС и ЕП ще поставят въпроса за политическото убежище  на Груевски

Нова ТВ (Македония): ЕС и ЕП ще поставят въпроса за политическото убежище на Груевски

21 Ноември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел/Будапеща. Евродепутатът Петър Ниделмулер от унгарската Социалистическа партия заяви за македонския телевизионен канал 1ТВ в сряда, че въпросът за убежище за Никола Груевски е въпрос на ЕС и той ще бъде обсъден на няколко нива в блока.
Според него въпросът, без съмнение, ще влезе в дневния ред на срещата на Съвета на външните министри от ЕС, която ще се състои на 6 декември. Той е убеден, че Австрия, която е председател на ЕС в момента, ще го повдигне за обсъждане.
Ниделмулер обяви също, че той ще се обсъжда и по време на пленарната сесия на Европейския парламент в началото на декември. Той е уверен, че тази инициатива ще бъде подкрепена от повечето политически групи. Депутатът написа отворено писмо до председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер, който е от ХДС, партията на Ангела Меркел.
„Орбан иска да покаже, че може всичко, но постоянно се кара с целия Евросъюз, с Брюксел, с цялата опозиция в Унгария. Но вярвам, че политическата цена за това ще бъде висока, тъй като ще стане още по-изолиран в собственото си политическо семейство, повече, отколкото е сега. От друга страна, всички европейски държави, които видяха случилото се, ще станат още по-строги към него, партията му и правителството. Това е напълно неприемливо решение“, е мнението на депутата от унгарската Петър Ниделмулер от унгарската Социалистическа партия.Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Независен весник”(Македония): Черна гора нямаше правна основа да задържи Груевски, според външния министър  Дарманович

“Независен весник”(Македония): Черна гора нямаше правна основа да задържи Груевски, според външния министър Дарманович

21 Ноември 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Черна гора нямаше никаква правна основа да задържи бившия премиер Никола Груевски, докато преминавал през територията на държавата. За транзита на Груевски черногорските служби информираха македонските“, заяви министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович на съвместна пресконференция в Скопие с неговия домакин ръководителят на македонската дипломация Никола Димитров, информира македонският „Независен вестник“.

„Отговорът е прост, защото и нашата позиция е ясна. Ние нямаме никакво правно основание да го задържим, той е македонски гражданин, бивш премиер е в кола с дипломатически номера на трета държава. Когато той е минавал през територията на Черна гора, на граничните ни пунктове нямаше никаква информация, че става дума за лице, извън закона. За всичко това сме съобщили на службите за сигурност в Македония. Нашите служби са направили това като между приятели. От страна на Черна гора нямаше никакви игри или скрити действия, постъпихме според правилата у нас и всички закони“, отговори Дарманович на журналистически въпрос.

Попитан дали вече са били призовани посланиците на Сърбия и Албания в македонското МВнР във връзка с делото „Груевски“, министър Никола Димитров съобщи, че изпълняващият длъжността ръководител на посолството в Тирана вече е имал среща в албанското външно министерство и е съобщил в Скопие информацията, която имат албанските власти. Той добави, че комуникацията между Скопие и Тирана се води и на други нива, извън дипломатическите.
Поискана е среща и в Белград, в сръбското Външно министерство, за да се научи от официалните източници по какъв начин Груевски е влязъл и излязъл от Сърбия.
„Мисля, че тази среща още не е проведена. Във всеки случай я очакваме, за да имаме официална информация поне на това ниво на дипломатическата комуникация“, каза Димитров пред журналистите в Скопие.
На питане дали е възможно заради бягството на Груевски да се стигне до влошаване на отношенията между Македония и Албания и Сърбия, министърът каза, че „случаят показва колко е важно регионалното сътрудничество, защото ако една държава е изправена пред предизвикателство, и целият район изпитва затруднения и обратно. Това е урок от този случай. Ние нямаме интерес да влошаваме отношенията помежду си. Напротив, колкото по-напред върви Черна гора в преговорите с ЕС, толкова по-добре е и за Македония. Както чухме, и за Черна гора е добре, ако ние затворим процеса и станем членове на НАТО като 30 държава“, каза Димитров на съвместната пресконференция. Коментирайки изявленията на Вучич и Вулин във връзка с подкрепата на Македония и Черна гора за членство на Косово в Интерпол, министърът Дарманович подчерта, че Подгорица за втори път го подкрепя и не разбира защо Сърбия го превръща в такава драма. „ От нашия регион за приемането на Косово в Интерпол гласуваха Албания, Македония, Черна гора, Хърватия и Словения. Само Босна и Херцеговина беше против. Всички знаехме кой как ще гласува. Ние гласувахме с убедително мнозинство, заедно с нашите съюзници от НАТО и ЕС. Не виждам защо трябва има такива изненади, освен ако не става дума за вътрешнополитическа употреба. В повечето случаи Черна гора следи външната европейска политика и сигурността. Срещаме сериозно разбиране на позицията си в НАТО“, поясни СърджанДарманович.
Скопие също за втори път подкрепи Прищина за членство в Интерпол. „Въпросът обаче съвсем не е лесен и решението никак не е просто, тъй като двете страни сме съседки. Въпреки това то отговаря на контактите ни. Македония е сред страните, признали Косово, и това решение взехме, като тръгнахме от ролята на нашите двустранни отношения взехме“, каза Никола Димитров.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Черногорският министър Дарманович за 1ТВ (Македония): Не поемаме никаква отговорност за транзита на Груевски

Черногорският министър Дарманович за 1ТВ (Македония): Не поемаме никаква отговорност за транзита на Груевски

21 Ноември 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Скопие/Подгорица. В изявление за скопския телевизионен канал 1ТВ черногорският външен министър Сърджан Дарманович казва, че черногорските власти не са допуснали пропуски при транзитното преминаване на бившия премиер Никола Груевски през страната. В черногорската система той не е бил регистриран като лице, което не бива да преминават границата. В страната се влиза и с лична карта, а за бившия премиер от македонските власти нямало все още информация, че го издирват, така че отношението към него било като към всеки гражданин.
Министърът на външните работи отхвърля всякаква възможност за участие на властите от Подгорица в бягството на Груевски. Той подчертава, че веднага са уведомили Скопие, нито една информация не е била скрита.
За ролята на унгарските дипломати при транзитното преминаване през Черна гора, Дарманович поясни, че нищо не биха могли да направят институциите в Подгорица, защото Груевски е потърсил помощ от унгарското посолство в Тирана и се движел с унгарски дипломатически автомобил.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телма (Македония): Македония няма да разваля отношенията си с Унгария и със съседите си заради Груевски

Телма (Македония): Македония няма да разваля отношенията си с Унгария и със съседите си заради Груевски

21 Ноември 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония няма намерение да разваля отношенията си нито с Унгария, нито със съседите си заради бягството на Груевски, информира скопската телевизия „Телма“.
Това е казал шефът на македонската дипломация Никола Димитров.Дали страната ще отговори на Унгария само протестно писмо или ще направи и крачка напред, зависи и от това как Унгария ще подкрепи Македония по пътя й към ЕС и НАТО, заявява външният министър на съседката ни.
„Принципът на върховенството на закона е силен държавен интерес и той ще бъде взет под внимание при всички бъдещи контакти и стъпки, които нашата дипломация ще предприеме с Унгария. И все пак, има нещо, което напълно вреди на самия ни интерес. Предпочитаме Унгария да не подкрепи членството ни в НАТО, за да започнем преговорите по присъединяването. Така, че всичко това трябва да се отчете наедно.", заяви Никола Димитров, министър на външните работи на Македония.
Той обяви, че за убежището на Груевски ще разговаря открито с унгарския си колега Сиярто на 4 и 5 декември, когато в Брюксел ще се състои министерската среща на НАТО. Според него да се предоставя убежище от Будапеща на човек, който е управлявал страната си като владетел, както го определи Европейската комисия, който има присъда, четири други обвинения и пет разследвания, е ирония и парадокс. Става дума за убежище в държава, членка.
В сряда черногорският външен министър информира, че за бягството на Груевски и преминаването му транзитно през територията на Черна гора са уведомени македонските служби и е действано по всички правила. "Ние нямаме никакво правно основание да гзадържим македонски гражданин, бивш премиер, който се движи в автомобил с дипломатически номера на трета държава. В момента, когато той е прекосявал територията на Черна гора, на граничните й пунктове нямаше никакъв сигнал, че става дума за лице, поставено извън закона. Затова информирахме службите за сигурност на Македония. Така че от страна на Черна гора нямаше никакви игри или скрити действия", заяви Сърджан Дарманович, външен министър на Черна гора.
За това дали е поискана информация от Сърбия и Албания за бягството на Груевски Димитров информира, че и.д. посланик в Тирана вече е имал среща в албанското МВР, за да получи информацията, с която те разполагат, между двете страни се поддържат връзки и на други нива извън дипломатическите. Посолството в Белград има указания да поиска среща в сръбското Външно министерство, както и официална информация, но до този момент тя не е предоставена. Случаят „Груевски“, според Димитров, показва колко важно е регионалното сътрудничество, а Македония няма интерес да влошава отношенията между съседите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Унгария изключи възможността за екстрадиране на Никола Груевски в Македония, в Скопие имат противоположно мнение

„Сител“ (Македония): Унгария изключи възможността за екстрадиране на Никола Груевски в Македония, в Скопие имат противоположно мнение

21 Ноември 2018 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Унгария изключи възможността за екстрадиране на бившия премиер на Македония Никола Груевски. След получаване на убежището унгарският министър на правосъдието подчерта, че Груевски не може да бъде върнат в страната, в която е обект на политическо преследване, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Македонските власти напразно се стремят да уредят екстрадирането на бившия премиер. Като му предоставя политическа закрила, Унгария признава, че Груевски е жертва на преследване. Бившият лидер на кабинета в Скопие може дори да получи документи от властите в Будапеща, което ще му позволи да пътува извън пределите на Унгария свободно и ако поиска – дори да я напусне, обясниха от Будапеща.
Правосъдният министър в Скопие, от друга страна, има противоположно мнение. Министерството на правосъдието на Македония ще поиска отмяна на решението за предоставяне на политическо убежище на бившия премиер на страната Никола Груевски. Това увери правосъдният министър на югозападната ни съседка Рената Дескоска, като поясни, че съотвеното искане ще бъде изпратено до Унгария.
Съгласно думите на Денкоска, с новите изменения в Закона за убежището в Унгария се предижда възможност за отмяна на правото на убежище. Ако Груевски не получи унгарско гражданство, разрешението му за предоставяне на убежище ще бъде повторно подадено за разглеждане след изтичането на срок от три години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Македония ще настоява за отмяна на решението за предоставяне на убежище на Никола Груевски

„Макфакс“ (Македония): Македония ще настоява за отмяна на решението за предоставяне на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министерството на правосъдието на Македония ще поиска отмяна на решението за предоставяне на политическо убежище на бившия премиер на страната Никола Груевски. Това увери правосъдният министър на югозападната ни съседка Рената Дескоска, като поясни, че съответното искане ще бъде изпратено до Унгария, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съгласно думите на Денкоска, с новите изменения в Закона за убежището в Унгария се предвижда възможност за отмяна на правото на убежище. Ако Груевски не получи унгарско гражданство, разрешението му за предоставяне на убежище ще бъде повторно подадено за разглеждане след изтичането на срок от три години.
„Има и други възможности. Унгария има нов Закон за убежището, който е доста ограничителен и дава възможност дори за отмяна на решение за убежище. Правителството обмисля да изпрати искане за отмяна на решението за убежище с аргумента, че то е основано на определени факти, които в действителност не са такива, каквито са представени“, обясни македонският правосъден министър.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто: Унгарските дипломати не са нарушили международното право

Първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто: Унгарските дипломати не са нарушили международното право

21 Ноември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто отхвърли обвиненията, че дипломатите на Будапеща са замесени в каквото и да било отвличане или бягство от Македония на бившия премиер Никола Груевски, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Нито един унгарски дипломат не е участвал в подобно нещо. Бившият македонски премиер дойде в Унгария от Албания при съвсем нормални условия, 100% зачитайки международното право и вътрешната правна система на онези държави, чиито граници е преминал“, категоричен бе първият дипломат на Будапеща.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Йоханес Хан очаква обяснение от Унгария за предоставянето на убежище на Никола Груевски

A1 On (Македония): Йоханес Хан очаква обяснение от Унгария за предоставянето на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан очаква солидно обяснение от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, ако бъде потвърдена информацията, че бившият македонски премиер Никола Груевски е получил убежище в страната, предава скопската електронна медия A1 On.
„Взимам под внимание информацията за решението на Унгария да предостави политическо убежище на Никола Груевски. Ако се потвърди, очаквам от Виктор Орбан обяснение за основанията за това", написа австрийският политик в профила си в социалната мрежа „Туирът“, след като Груевски обяви, че Будапеща е удовлетворила молбата му за закрила.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Лошите условия в македонските затвори са един ор аргументите на Будапеща за предоставяне на убежище на Никола Груевски

„Независен“ (Македония): Лошите условия в македонските затвори са един ор аргументите на Будапеща за предоставяне на убежище на Никола Груевски

21 Ноември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лошите условия в затворите в Македония са един от аргументите, поради които унгарските власти са предоставили убежище на бившия премиер на югозападната ни съседка Никола Груевски, който във вторник сам съобщи, че искането му е уважено след разглеждане на молбата му по ускорена процедура, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
По същия начин, по който обяви, че е избягал в Будапеща – чрез съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, Груевски потвърди, че е получил закрила от унгарските власти. Сред аргументите, с които той е подкрепил своето искане, са „доказателства“, че в затвора в Шутка е подготвяно убийството му.
Ден по-рано, в отговор на депутатски въпроси в парламента в Будапеща, Гергели Гулаш, началникът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан заяви, че при вземането на решение по искането на Груевски са взети предвид македонската съдебна система и условията в затворите, които Европейската комисия и Съветът на Европа определя като „лоши“. Той добави, че в Будапеща не са уверени, че съдебният процес срещу Груевски в родината му е воден справедливо.
Несигурността около това дали на бившия македонски премиер е получил политическо убежище продължи до късния следобед на вторник, след като унгарските медии съобщиха сутринта, че Службата за имиграция и убежище е произнесла положително решение.
Македонските власти не разполагаха с официална информация за процедурата за Груевски. Когато новината от Унгария стана публично достояние, Министерството на правосъдието в Скопие направи окончателната подготовка за изпращане на молбата за екстрадицията на бившия македонски премиер. Министърът на правосъдието Рената Тренески-Дескоска заяви, че има правно основание за екстрадирането на Груевски в Македония и поради тази причина сподели очакванията си, че той трябва да бъде върнат в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Бързата процедура по предоставянето на убежище на Никола Груевски доказва протекция от страна на унгарския премиер

Der Spiegel: Бързата процедура по предоставянето на убежище на Никола Груевски доказва протекция от страна на унгарския премиер

21 Ноември 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Скопие. Необичайно бързо финализирата процедура за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски в Унгария доказва, че той се ползва с подкрепата на лидера на кабинета в Будапеща Виктор Орбан, коментират в редакцията на водещото германско издание Der Spiegel, като припомнят, че двамата политици се радват на дългогодишно приятелство.
Новината бе потвърдена във вторник с пояснението, че унгарските миграционни власти са приели аргумента на Груевски, че „правителството (на Македония)… иска да ограничи свободата на бившия премиер с недемократични стъпки“.
Бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ бе осъден в родината си на лишаване от свобода за срок от две години по едно от делата, които се водят срещу него за нередности по време на мандатите му в периода 2006-2016 г. Преди седмица Груевски избяга в Унгария със съдействието на дипломати на Будапеща, припомнят от редакцията.
Македонските власти се опитват да убедят Унгария да им върне беглеца. С положителното решение на Будапеща за предоставянето на политическо убежище, предаването на Груевски на македонското правосъдие изглежда малко вероятно.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цялото изявление на Никола Груевски по повод получаването на политическо убежище в Унгария

Цялото изявление на Никола Груевски по повод получаването на политическо убежище в Унгария

20 Ноември 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Бившият македонски премиер Никола Груевски излезе с позиция на своята страна във „Фейсбук“ по повод това, че Унгария одобри молбата му за предоставяне на политическо убежище. Агенция „Фокус“ представя целия текст на изявлението без редакторска намеса:
„Днес (20 ноември) Република Унгария, страна-членка на ЕС и НАТО, отговори позитивно на внесеното по-рано от мен искане за получаване на политическо убежище заради политическо преследване в Република Македония.
В искането за политическо убежище посочих, че го искам заради политическо преследване от новото правителство, оглавявано от партия СДСМ (Социалдемократически съюз на Македония).
Посочих, че правителството иска да ми отнеме свободата, използвайки недемократични мерки и методи, злоупотребявайки с прокуратурата и съдебната система в Македония.
Обясних как започна всичко, с началото на публикуването на незаконно придобитите аудио материали, назначаването на прокурор от Специализираната прокуратура, който стана партийна маша на СДСМ, също както и съдът. Описах всички неправди, нередности, незаконни операции, дискриминацията, скалъпените съдебни процеси и присъди, конкретните съдебни дела срещу мен и изтезанията, които търпя след формирането на новото правителство, както и редица мои колеги, давайки конкретни примери и доказателства и завърших с многобройните заплахи за моя живот, с които се сблъсках в последните дни преди да напусна Република Македония.
Посочих и приложих конкретни примери, че в Република Македония няма условия за справедлив и законов съдебен процес, нито възможност в атмосферата на политически лов на вещици от правителството да защитя своя живот след многобройните заплахи, които бяха отправени срещу мен.
В Македония се сблъсках със съдии, които за всяко мое или на моя екип искане чакат инструкции какво да решат от правителството или от специалния прокурор, от когото и самите съдии се плашат и на който гледат като на представител на настоящото правителство.
Подробно обясних няколко фундаментални нарушения на законите, сред които, противозаконно използвване на нелегално добити аудио материали, които бяха обявени за легални под външен натиск, използването на копия, които не са сравнени с оригинала, като доказателства въз основа на които се произнасят присъди, използването на вещи лица, които противно на закона правят експертизи без да имат лиценз за вещи лица, флагрантно нарушение на Закона за защита на личните данни и пренебрегване от страна на съда на всичко това, дейностите на македонските съдилища, които противоречат на практиката на съда в Страсбург, какъвто е примерът с отхвърлянето на актовете за прекратяване на процедура, издадени от страна на президента на Македония в два конкретни случая и тяхното приемане в страна-членка на ЕС, недаването на възможност за достатъчно време за подготовка на защитата чрез съзнателното назначаване на заседания всеки ден, понякога по цял ден, издадени становища на Комисията за защита от дискриминация, която посочи, че съм обект на пряка дискриминация от съдията Добрила Кацарска и от Основния съд Скопие 1, обявяването на присъдата по случая „Тенк“, в смисъл, че съм признат за виновен, от сегашния премиер около 10 дни преди съдията да обяви решението си и безброй други факти и доказателства, които представих и от които се състави огромен запис от над 30 страници.
Съдът и прокуратурата са се превърнали в инструмент за политическо изнудване и разправа с политическите инакомислещи, както и за прикриване на слабата работа на правителството.
Последните репресивни присъди на Миле Янакиевски и Кирил Божиновски, които очевидно са задържани, само, за да може правителството да смекчи критиките след моето заминаване от страната и искане за политическо убежище заради политическо преследване, с фалшиви, изфабрикувани и несъществуващи доказателства само потвърждават атмосферата, в която живее днес Република Македония.
Днес в Република Македония живеят в условия на репресии от страна на правителството, дискриминация, преследване, политически арести и пълен контрол на правителството върху съдебната и обвинителната система, изваждане и поставяне в ареста или затвора според политическите обстоятелства и нужди.
Вместо да се развива съдебната система в Македония, има спад. Съдът и прокуратурата се използват като политически инструмент на правителството за осъществяване на своите политически цели и изнудване.
Реших да се противопоставя на всичко това и с моята постъпка да повдигна този въпрос на по-високо ниво.
Някой може да ме обича или да не ме обича, да се съгласява или не е съгласен с мен, да смята, че водя добри или лоши политики, но не може да отрече или да си затвори очите пред това, което се случва в Македония в този период, който описвам.
Аз реших да не изпълня желанието на СДСМ, докато те разграбват и разпродава държавата и националните интереси да седя затворен с политическо решение и ежедневно да се боря за оцеляване в затвора, за където имам информация, че ми се готви ликвидация.
Реших да продължа борбата за македонската кауза, за каузата на Република Македония, по начин, който само мога в момента, по начин, който много други личности в историята, когато са имали възможност са го правили. И както казах в предходното съобщение, никога няма да се откажа от тази кауза.
Не съм избягал от правосъдието, а използвайки други методи, регулирани от международното право, продължавам да търся правосъдие за мен и всички други жертви на политическо преследване в Македония.
Аз до последния момент, дори и да виждах колко несправедливо ме обвиняват и съдят, дори да беше очевидно, че съдиите, още преди да започне делото и преди да погледнат доказателствата, знаеха присъдата, ежедневно, както никой досега, се сблъсквах с правосъдната система, до момента, когато настоящото правителство реши несправедливо и с политическо решение да ме прати в затова и след това да ме ликвидира.
Публично заявих, че съм готов да отида в затвора, ако Заев се откаже от опустошителните политики за Македония и малтретирането на други хора. Но очевидно той иска всичко иска да реализира продажбата на национални интереси и да осъществи грабежа на държавата и да съди и осъди стотици мои съмишленици и да ме затвори и ликвидира.
Реших да се боря и да се изправя пред този страхливец, който безочливо мами и краде народа си всеки ден и злоупотребява с държавната функция, до която той стигна нечестно.
Македония не трябва да остава държава, в която правителството управлява съдебната система и всеки ден има политическо преследване. Огромен брой хора са под политическо преследване в Македония. Това трябва да спре.
Македония трябва да стане член на НАТО и ЕС, но не трябва да позволява под прикритието на тази цел, настоящата недемократична власт да се разправя с политическите опоненти и да конструира съдебни дела и присъди, за да може безпрепятствено да върши престъпления, корупция и продажбата на държавни и национални интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Решението за Груевски е взето въз основа на оценките на ЕС за македонското правосъдие

„МКД“ (Македония): Решението за Груевски е взето въз основа на оценките на ЕС за македонското правосъдие

20 Ноември 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Будапеща. На дебата за Никола Груевски в унгарския парламент в понеделник представители на правителството са заявили, че молбата за предоставяне на политическо убежище на бившия македонски премиер се разглежда въз основа на оценките на Европейския съюз за състоянието на правосъдната система на Македония и за условията в македонските затвори, предава скопското електронно издание „МКД“.
В понеделник и вторник унгарските медии са пълни със заглавия, свързани с Груевски, отбелязва изданието. Повечето медии съобщиха, че Службата за имиграция и убежище в Унгария вече е взела решение по молбата на бившия македонски премиер и те смятат, че то е било позитивно.
В понеделник, припомня „МКД“, Груевски беше тема на дебатите на заседание в унгарския парламент, белязано от въпроси на опозицията. По време на сесията на фасадата на народното събрание е провесен огромен плакат с лика на Груевски, на който пише „ВИП мигрантът на Орбан“.
От кабинета кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан са заявили по време на обсъжданията, че при решението за молбата на Груевски трябва да се вземат предвид условията в македонските затвори, както и ситуацията в македонското правосъдие, което получава лоши оценки в докладите на Европейската комисия и Съветът на Европа. Те са посочили, че не са сигурни в справедливостта на съдебния процес, по който бившият македонски премиер получи присъда от две години лишаване от свобода.
„МКД“ припомня ,че на 9 ноември Груевски трябваше да се яви в затвора Шуто Оризари, за да започне излежаването на присъдата си по делото „Тенк“, за закупуването на брониран „Мерцедес“ на стойност 600 хиляди евро. На 13 ноември почетният председател на ВМРО-ДПМНЕ на своя профил във „Фейсбук“ Груевски обяви, че е в Будапеща и чака да получи политическо убежище в Унгария заради заплаха за животи си в Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Груевски е получил политическо убежище, твърдят в Унгария

„МКД“ (Македония): Груевски е получил политическо убежище, твърдят в Унгария

20 Ноември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгарски медии разкриват, че съответните органи вече са взели решение по искането за политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски, без да уточняват дали отговорът е позитивен, или негативен. Но оценките на всички средства за масова информация са, че Груевски е получил положителен отговор, предава скопското електронно издание „МКД“.
Медиите коментират, че бързината, с която е взето решението, говори, че е повече от сигурно, че Груевски ще получи политическо убежище.
Изданието отбелязва, че във вторник Министерството на правосъдието на Македония е информирало, че искането за екстрадиция на бившия премиер е подготвено и може да се очаква то да бъде изпратено още същия ден до унгарските власти, без значение какво ще бъде решението им по молбата на Груевски.

Агенция „Фокус“ припомня:

Никола Груевски бе осъден на две години лишаване от свобода по делото „Тенк“ за закупуването на луксозен „Мерцедес“ от Министерството на вътрешните работи на Македония по времето, когато той беше премиер, като по същото производство тогавашният ресорен министър получи повече от шест години затвор. Това е само едно от общо петте дела, които образува македонската Специализирана прокуратура, в които фигурант е Никола Груевски.
След неколкократни искания на бившия премиер за отлагане на влизането му в изправителната институция в Шуто Оризари, които бяха отхвърлени от всички съдебни инстанции, на 13 ноември той пресича границата с Албания на неизвестно място и се явява в посолството на Унгария в Тирана, където подава молба за предоставяне на политическо убежище, на основание, че в родината му срещу него има политическо преследване.
От там Груевски се качва на автомобил, с който през Черна гора и Сърбия пристига в Будапеща, откъдето обяви местоположението си и разкри, че е поискал убежище.
Унгарските власти, включително премиерът Виктор Орбан и външният министър Петер Сиярто, заявиха, че молбата на бившия македонски премиер е чисто юридически, а не политически, въпрос и отказаха да коментират и сътрудничат.
В периода до вторник, 20 ноември, случаят около бившия македонски премиер беше съпътстван от множество спекулации за начина му на придвижване от Скопие до Будапеща и за това, дали той продължава да е в Унгария, или е заминал за Русия, Турция, Белиз, или друга дестинация.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Унгария е взела решение по искането за убежище на Никола Груевски?

„Вечер“ (Македония): Унгария е взела решение по искането за убежище на Никола Груевски?

20 Ноември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Част от унгарските медии във вторник излязоха с информация, че Службата за миграция и убежище на Унгария вече е взела решение по искането на бившия македонски премиер Никола Груевски за политическо убежище, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“, като уточнява, че в съобщенията на унгарските средства за масова информация не се посочва дали то е прието, или отхвърлено.
Според маджарските закони, Службата за имиграция има срок от 15 до 60 дни да реши дали ще удовлетвори искането на Груевски.
Изданието посочва, че македонското Министерство на правосъдието подготвя документацията за екстрадиция, която се очаква да бъде предадена в най-скоро време на съответните унгарски органи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петер Сиярто: Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски

Петер Сиярто: Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски

20 Ноември 2018 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Нито една страна от ЕС не е повдигнала въпроса за Никола Груевски, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от македонския телевизионен “Канал 5“
В отговор на журналистически въпрос, Сиярто заяви, че бившият македонски премиер Никола Груевски е изразил желание да подаде молба за убежище в унгарско посолство, но правителството на Унгария не е имала никаква роля в неговото идване.
Той каза, че унгарските власти за първи път разбрали за случая в една от съседните страни в Македония и че Груевски "напълно законно дойде в Унгария в съответствие със съответните национални и международни закони, а всички преминавания през границите са легитимни. Унгарските органи, въз основа на мерките за сигурност, решиха да приемат молбата му за убежище в централната служба на Бюрото за убежище (не знам точно какво е името им) в Будапеща“.
Както каза той, никой колега от ЕС не повдигна въпроса в понеделник. Той, , ще проведе двустранни разговори с македонския външен министър в рамките на срещата на високо равнище на НАТО в Брюксел в началото на декември.
"За Унгария подкрепата на Македония не е въпрос на партийно или правителствено съчувствие", каза той. Той също така повтори позицията на правителството, че това не е политически, а правен въпрос.
Сиярто отговори само на един журналистически въпрос и добави в самото начало на отговора, че няма да отговори на допълнителни въпроси.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“  (Македония): Александър Вучич твърди, че Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци

„Телма“ (Македония): Александър Вучич твърди, че Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци

20 Ноември 2018 | 01:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският президент Александър Вучич твърди в телевизионно интервю, че бившият македонски премиер Никола Груевски е пътувал законно и придружаван от унгарци, съобщава македонският телевизионен канал “Телма“.
Сръбският президент Александър Вучич късно тази вечер в телевизионно интервю, заяви че Груевски е прекосил границата между Сърбия и Унгария рано сутринта на 12 ноември в съпровод на двама унгарци и с временен документ.
"На 12 ноември (понеделник) в 5:11 часа въпросното лице напусна Сърбия през ГКПП Хоргош с пасаван номер 100.501 издаден в Тирана с лична карта и в съпровод на две лица с дипломатически документи и с дипломатическо превозно средство, заяви Вучич в интервю по сръбската телевизия „Хепи“.
Това е първият път, когато сръбски официален представител обяви и потвърди, че Груевски е прекосил Сърбия по какъв начин. Пасаван е временен документ, издаден от посолство, ако лицето заяви, че е загубил своя паспорт. С пасаван, издаден в Тирана, Груевски е успял да стигне до Унгария и да потърси убежище в имиграционната служба в Будапеща.
Вучич твърди, че за одисеята на Груевски през Балканите не е виновна нито Сърбия, нито Черна гора, нито Албания, а македонските власти, които са му позволили да избяга, без да издадат международна заповед за арест.
„Едва на 13.11. в 19.35 ч. от Интерпол Скопие ни беше изпратена заповед. Така че, ако го спрем, ще бъде отвличането на Груевски от наша страна. Три дни по-късно. Кой се забави? Искате Сърбия да арестува хората без заповед. Да не мислите, че ние сме диво племе? Вместо да си зададете въпроса кой и защо чака толкова много“, каза Вучич в интервюто.
Сръбският президент смята, че пътуването на Груевски е законосъобразно и с валидни документи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никола Груевски е телефонирал на един от своите адвокати от Будапеща още на 13 ноември вечерта

„Телма“ (Македония): Никола Груевски е телефонирал на един от своите адвокати от Будапеща още на 13 ноември вечерта

19 Ноември 2018 | 22:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. В късните часове на 13 ноември, в същия ден, когато Груевски обяви на своя профил в социалната мрежа „Фейсбук“, че е в Будапеща и че ще поиска политическо убежище, се е свързал по телефона с Еленко Миланов, а след това последвала и комуникация чрез SMS съобщения, свързани с правни въпроси, заяви самият Миланов по македонския телевизионен канал “Телма“.
Той се обади на 13 ноември в късните вечерни часове. Съдебния съвет е информиран не само от мен, а от всички в екипа, с които сме се свързали. Телефонното му обаждане беше след съобщението в социалните мрежи. Не съм свързан по никакъв начин с молбата за убежище, защото нямаме нищо общо с това. … Мисля, че МВР има номера на Груевски. Те със сигурност го имат не от телефона ми, а от други източници, които могат да го предоставят ", каза Миланов.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): На  унгарския парламент окачиха банер с текст „Орбановият ВИП-мигрант“

„Плюс Инфо“ (Македония): На унгарския парламент окачиха банер с текст „Орбановият ВИП-мигрант“

19 Ноември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Депутатите от унгарската опозиционна Демократическа коалиция провесиха плакат с лика на избягалия Никола Груевски на един от прозорците на унгарския парламент, с думите "Орбановият VIP-мигрант", съобщиха унгарските медии, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Опозиционните партии днес в парламента поискаха създаването на анкетна комисия за случая с Никола Груевски, за да се определи евентуалното участие на унгарските власти в бягството на осъдения бивш премиер на Република Македония, а миналата седмица призоваха унгарското правителство да арестува и бързо да екстрадира Груевски.
Унгарската националистическа партия Йобик, както и левите партии като Диалог и Демократична коалиция, заявиха, че на Груевски трябва да му бъде отказано убежище и че той трябва да бъде екстрадиран в Македония.
Депутатът и говорител на Йобик Адам Миркоцки, тогава нарече ситуацията "скандал без прецедент", заявявайки, че Груевски е "търсен престъпник" от страна, която не е във война и че не е преследван по религиозни или политически причини.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският „Канал 5“ от Будапеща: Никола Груевски е още в Будапеща и чака за убежище

Македонският „Канал 5“ от Будапеща: Никола Груевски е още в Будапеща и чака за убежище

19 Ноември 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Скопската телевизия „Канал 5“ изпрати свой екип в унгарската столица Будапеща. Репортетът на място докладва, че бившият македонски премиер Никола Груевски все още е в страната и чака решението на властите за молбата му за политическо убежище в страната.
Според медията проведено по-рано през деня заседание в парламента се е превърнало в истинска драма. Опозицията е поискала създаването на анкетна комисия, която да разследва случая „Груевски“. Някои от депутатите са поискали и инициирането на наказателно преследване срещу неизвестен извършител.
По-рано бе съобщено, че опозицията в парламента на Унгария е поставила под въпрос политиката на убежище на властта заради аферата с бягството на бившия македонски премиер.
Държавният секретар в кабинета на премиера Виктор Орбан, Балаж Орбан, е отговорил на нападките, като е обяснил, че Груевски е подал молба за убежище, без да посочва в коя държава е представил искането си. Той е подчертал, че унагрските власти не са били замесени в неговото бягство от Македония, а искането му е било прието за разглеждане от „съображения за сигурност". Балаж Орбан е поискал от опозицията да спре „кампанията за дезинформация" по случая, особено по въпроса защо Груевски не е в транзитната зона. „Правилата за граничните процедури не трябва да се прилагат за лица със специално третирани“, е било обяснението на Орбан. По този начин, според унгарските медии, специалното третиране на Груевски се потвърждава от властите, които акцентират върху факта, че той е бил министър-председател в продължение на 10 години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Според първия дипломат на Подгорица няма нищо спорно в пресичането на Груевски на черногорската граница

„Канал 5“ (Македония): Според първия дипломат на Подгорица няма нищо спорно в пресичането на Груевски на черногорската граница

19 Ноември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Подгорица. Според министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович няма нищо спорно в преминаването на бившия македонски премиер Никола Груевски през границата на страната – властите са подходили както биха направили към всеки друг чуждестранен гражданин, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Дарманович подчерта, че не е имало информация, че Груевски и издирван за извършено престъпление или за изтърпяване на наказание по дело.
„По времето, когато той решава да потърси убежище в Унгария и в което унгарските дипломати са решили да му направят определени услуги, срещу Никола Груевски не беше в сила заповед на Интерпол, нито Македония бе подала някакви сигнали, за да разберат другите страни, че той е човек извън закона“, поясни Дарманович на днешната среща с представители на медиите в Подгорица.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция се противопостави на специалното отношение към Никола Груевски

„Фокус“ (Македония): Унгарската опозиция се противопостави на специалното отношение към Никола Груевски

19 Ноември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Скопие/Будапеща. Опозицията в парламента на Унгария постави под въпрос политиката на убежище на властта заради аферата с бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, издирван с международна заповед, отбелязва електронното издание на скопския „Фокус“, като се позовава на местни медии.
„Унгарското правителство се отказа от политиката си за убежище, приемайки бежанец“, коментира Адам Миркошки от опозиционното движение „Йобик“, което е втора политическа сила в парламета. Той не пропусна да отправи въпрос з ролята на властите в Будапеща за влизането в страната на бившия македонски премиер.
Държавният секретар в кабинета на премиера Виктор Орбан, Балаж Орбан, отговори, че Груевски е подал молба за убежище, без да посочва в коя държава е представил искането си. Той подчерта, че унагрските власти не са били замесени в неговото бягство от Македония, а искането му е било прието за разглеждане от „съображения за сигурност".
Балаж Орбан поиска опозицията да спре „кампанията за дезинформация" по случая, особено по въпроса защо Груевски не е в транзитната зона. „Правилата за граничните процедури не трябва да се прилагат за лица със специално третирани“, обясни Орбан.
По този начин, според унгарските медии, специалното третиране на Груевски се потвърждава от властите, които акцентират върху факта, че той е бил министър-председател в продължение на 10 години.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.