НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: Италия стана първата страна от Г-7, която обмисля да се включи в китайския проект „Един пояс, един път“

New Europe: Италия стана първата страна от Г-7, която обмисля да се включи в китайския проект „Един пояс, един път“

12 Март 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте потвърди в петък, че неговото правителство обмисля двустранно споразумение с Китай в контекста на инициативата „Един пояс, един път“, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.
Преди посещението на китайския президент Си Дзинпин в Италия на 22-24 март, италианският премиер Джузепе Конте потвърди, че неговото правителство обмисля двустранно споразумение с Китай в контекста на инициативата „Един пояс, един път“ с цел да бъде подписан Меморандум за разбирателство по въпроса.
„С цялата нужна предпазливост, мисля, че това може да е възможност за нашата страна“, заяви Конте. Ангажирането на Италия идва с обещание за милиарди в инвестиции, докато страната официално е в рецесия.
Конте направи коментари си от северноиталианския град Генуа, който от векове е в сърцето на глобалната свързаност на Италия, отбелязва изданието, като посочва, че именно свързаността е основната заявена цел на проекта „Един пояс, един път“, който Пекин се надява да свърже Китай по море и земя с Централна Азия, Близкия Изток, Европа и Африка и който, също така, ще включва многопластови ангажименти в културата, технологията и науката.
Италия не е първата европейска държава, която се ангажира да подпише двустранно споразумение с Китай, тъй като Хърватия, Чешката република, Унгария, Гърция, Малта, Полша и Португалия вече подписаха договори с Китайската комунистическа партия. Италия обаче е първата икономика от Г-7, която обмисля този вид сделка.
Изявлението на Конте дойде само два дни, след като САЩ разкритикуваха инициативата „Един пояс, един път“ като троянски кон „произведен от Китай, за Китай“ и изразиха скептицизъм относно това, дали тя ще има „устойчиви икономически ползи“ за Италия. Вашингтон също размишлява върху икономически контрамерки срещу страни-членки на ЕС, които изберат да работят с китайците.
От своя страна Конте увери присъстващите в Генуа, че италианското правителство е в постоянен контакт с американците за отношенията на Рим с Пекин.
Китайският външен министър Ван И отхвърли опасенията на САЩ и открито призова Италия да подпише Меморандум за разбирателство, който да подчертае независимостта на италианското правителство от Вашингтон. „Италия е независима държава; Вярваме, че ще се придържате към решението, което сте взели независимо ”, каза Ван И пред журналистите.
Американският съветник по националната сигурност Гарет Маркиз отговори на изказването на китайския външен министър за Италия, като каза, че „Един пояс, един път“ е проект на „китайската суета“, от който италианците трябва да стоят настрана.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Страните от АТИС приеха заключителна декларация без спорните точки

ТАСС: Страните от АТИС приеха заключителна декларация без спорните точки

18 Ноември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) завърши. Заради значителни разногласия между делегатите на форума заключителна декларация е приета без спорните точки, съобщиха в неделя представители на секретариата на АТИС, предава ТАСС.
„За първи път в историята на форума лидерите на 21-те члена на АТИС не успяха да се споразумеят за приемането на заключителна декларация“, заяви премиерът на Папуа-Нова Гвинея Питър Онийл пред журналистите. Той отбеляза, че по време на работните срещи участниците във форума са приложили всички усилия за осигуряването на открита търговска политика.
По думите на Онийл, текстът на заключителното комюнике ще бъде публикуван по-късно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите от АТИС не са успели да се съгласят за обща декларация

AFP: Лидерите от АТИС не са успели да се съгласят за обща декларация

18 Ноември 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. Лидерите на 21-те Азиатско-Тихоокеански икономики не са успели да се споразумеят за съвместна декларация в края на своята двудневна среща на върха в Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея, предава AFP, като се позовава на информация от китайски дипломат.
„Лидерите се съгласиха, че вместо традиционната лидерска декларация, те ще оставят на Папуа-Нова Гвинея, като председател, да излезе с изявление от името на членовете“, заяви китайският дипломат Жанг Ксиалонг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс: Ще увеличаваме митата, докато Китай не промени курса си

Майк Пенс: Ще увеличаваме митата, докато Китай не промени курса си

18 Ноември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Порт Морсби. САЩ нямат намерение да се отказват от увеличението на митата спрямо Китай и дори могат да ги удвоят, ако Пекин не промени курса си според изискванията на Вашингтон, заяви американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от Reuters.
В реч на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Папуа Нова Гвинея Пенс хвърли ръкавицата на Китай относно търговията и сигурността в региона, отбелязва британската агенция.
„Предприехме решителни действия да се справим с търговския си дефицит с Китай“, обяви вицепрезидентът на САЩ. „Увеличихме митата на китайски стоки за 250 милиарда долара и можем да ги удвоим“.
„САЩ няма да промени курса си, докато Китай не промени отношението си“, увери той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Китай увери: Инициативата „Един пояс, един път“ не е капан

AFP: Президентът на Китай увери: Инициативата „Един пояс, един път“ не е капан

17 Ноември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Порт Марсби. Държавният глава на Китай Си Дзинпин защити инициативата на Пекин „Един пояс, един път“, като увери, че тя „не е капан“, предава AFP.
„Тя не е предназначена да служи на скрита геополитическа програма, не е насочена срещу никого и не изключва никого... нито пък е капан, както някои хора я определят", увери Си Дзинпин на срещата на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС).
По-рано в събота вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи истинско предизвикателство към представителите на Китай на срещата на върха на АТИС, като заяви, че Вашингтон им предлага „по-добър вариант“ на икономическо сътрудничество от Пекин и разкритикува „авторитаризма и агресията“ на азиатската страна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Майк Пенс предизвиква Китай на срещата на върха на АТИС: САЩ предлагат „по-добър вариант“ за икономическо сътрудничество

USA Today: Майк Пенс предизвиква Китай на срещата на върха на АТИС: САЩ предлагат „по-добър вариант“ за икономическо сътрудничество

17 Ноември 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Порт Марсби. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отправи истинско предизвикателство към представителите на Китай на срещата на върха на лидерите на страните от Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС), като заяви, че Вашингтон им предлага „по-добър вариант“ на икономическо сътрудничество от Пекин и разкритикува „авторитаризма и агресията“ на азиатския тигър, отбелязва електронното издание на ежедневника USA Today, най-тиражираният американски вестник.
Пенс говори в Порт Морсби, Папуа-Нова Гвинея, където се събраха политически и бизнес лидери от 21 страни от Тихия океан и други държави, които съставляват 60% от световната икономика. В речта си американският президент подчерта, че САЩ имат визия за „свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион".
„САЩ протегнаха ръката си в духа на приятелство и партньорство, търсейки сътрудничество, а не контрол", увери Пенс.
Американският вицепрезидент изтъкна инвестициите в страната му като алтернатива на китайската инициатива „Един пояс, един път“, която обхващаща Югоизточна Азия, Централна Азия, Близкия изток и Африка. Инициативата е подложена на критика заради задлъжняването на редица страни към Пекин, от което китайските власти се възползват за сключването на изгодни за тях сделки. Така например наскоро правителството на Шри Ланка предостави на Китай едно от своите пристанища, след като не успя да погаси дълга си. Други държави като Малайзия отмениха или преразглеждат редица проекти по инициативата.
„Знайте, че САЩ предлагат по-добър вариант. Ние не давим нашите партньори в море от дългове, ние не принуждаваме или компрометираме вашата независимост. САЩ работят открито и справедливо. Ние не предлагаме свиващ се колан или еднопосочен път", категоричен бе Пенс.
Вицепрезидентът на САЩ обвини Китай в поставянето на „огромни бариери" за компании, навлизащи на местния пазар, и уличи Пекин в несправедливи практики като „принудително предаване на технологии, кражба на интелектуална собственост и промишлени субсидии в безпрецедентен мащаб. САЩ няма да променят курса си, докато Китай промени подходите си“, подчерта Пенс.
Но докато той потвърди политическата линия на президента Доналд Тръмп „Америка на първо място", Китай и други държави защитиха системата на световната свободна търговия. Говорейки директно пред Пенс, държавният глава на Китай Си Дзинпин отправи предупреждения срещу протекционизма и едностранчивостта и заяви, че страните сега са изправени пред избор между сътрудничество и конфронтация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.