НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Greek Reporter: Гръция е безразлична към албанската „мафия-държава“, която тормози гръцкото малцинство

Greek Reporter: Гръция е безразлична към албанската „мафия-държава“, която тормози гръцкото малцинство

8 Май 2019 | 06:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Забележително е колко нечувствителни са гръцките политици към продължаващото малтретиране на гръцкото малцинство в Северен Епир, Южна Албания, от мафиотския режим на Еди Рама, пише базираният в САЩ портал Greek Reporter в коментар, представен без редакторска намеса.
Родината ни има сплотено етническо малцинство в съседна страна, която се оказа извън границите на съвременна Гърция заради прищявка на историята. И вместо да пази и защитава това ценно малцинство, Гърция го е изоставила, незащитено, за да служи като боксова круша за последователните албански режими.
Това не е просто дългогодишна дискриминационна политика срещу гърците в Албания. Това е добре организирана операция за малтретиране и тероризиране на етнически гърци, с цел да се узурпира тяхната собственост и да бъдат изтласкани от земята на техните предци.
С други думи, това е план за етническо прочистване, чиято крайна цел е пълното изчезване на гръцкото население от Северен Епир.
Всяка друга родина би се втурнала не само да защитава живота на своите емигранти, но и техните права, домовете им, както и тяхното достойнство, дори чрез използването на оръжие.
Балансът на силите между вечно бедната Албания и днешната Гърция, макар и засегната от криза, е извън сравнението. Освен това страната ни има и други начини да постави Тирана на нейното място.
Няколко стотици хиляди албанци живеят в Гърция, а понякога, когато им дойдат прекалено много питиетата, са известни с това, че образуват двуглавия орел с ръце и се снимат в армейски тренировъчни лагери. За щастие само няколко етнически албанци в Гърция правят това.
Гърция има много лесни начини да притисне Албания до стената политически и да поиска прилично отношение към гръцкото си малцинство. Но това не е така. Всички наши политици, които влагат минимални усилия в работата си и имат минимална патриотична съвест, просто се преструват, че не виждат и не чуват.
Дори след като един смел млад мъж, Константинос Кацифас, се осмели да издигне гръцкия флаг в Албания миналата година и незабавно беекзекутиран и направен за пример от охраната на психопатическия албански премиер, нито един гръцки депутат не изрази никаква подкрепа на неговото семейство.
Само един смел член на Европейския парламент от Кипър го направи, а албанците, с типична наглост и дързост, я обявиха за персона нон грата в страната.
Провокациите продължават и днес и няма реакция. Случайни леки изявления на външното министерство и безсмислени съобщения, за пред хората, от опозицията, са отговорът на Гърция за продължаващото тероризиране на жителите на Северен Епир.
Дори патриотите на Нова Демокрация, вместо да говорят за Рама, прекарват скъпоценното си телевизионно време в забележки за Мадуро във Венецуела.
Тази липса на чувствителност е непоносима. Но тя също се превърна в запазена марка на политическите измами, които процъфтяват на пейките на гръцкия парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Тирана поиска разследване на убийството на шиптар на остров Корфу

Albanian Daily News: Тирана поиска разследване на убийството на шиптар на остров Корфу

4 Декември 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанското Министерство за Европа и на външните работи поиска детайлно разследване на убийството на албански гражданин в Гърция, предава електронното издание Albanian Daily News.
Говорителят на външното ведомство Едлира Пренди изрази във вторник съжалението си за инцидента и приветства арестуването на извършителя. Тя призова за детайлно разследване, което да изясни обстоятелствата около случая.
„Посолството на Република Албания в Атина е информирано от Генералния директорат на полицията в Атика за убийството на албанския гражданин Петрит Зифле, роден на 03.07.1955 година в Берат, Албания, който е имал временно жителство на Корфу. МВнР съжалява за загубата на гражданина Петрит Зифле и приветства залавянето на извършителя от гръцката полиция, но освен това МВнР призовава за детайлно разследване на причините, довели до инцидента“, отбеляза Пренди.
Албанският гражданин Петрит Зифле, на 63 години, е бил имигрант от Берат и според гръцките медии е убит от екстремист от партия „Златна Зора“, който вече е арестуван, отбелязва изданието.
Зифле е намерен мъртъв на 26 ноември 2018 година, изхвърлен в канавка на остров Корфу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Албански националисти вандализираха гръцки паметник в Южна Албания

Protothema (Гърция): Албански националисти вандализираха гръцки паметник в Южна Албания

4 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Тирана. Група албански националисти вандализираха паметник, посветен на лидера на борбата за независимост на „Северен Епир“ (Южна Албания) Тимиос Лолис, след като преди това са ‚нахлули‘ на площада в село Дреново (на гр. Крания), на 20 км от гръцката граница и на 115 км югоизточно от столицата Тирана, като един от групата е свалил гръцкото знаме, висящо на пилон, пише електронното издание на вестник Protothema.
Както пише изданието, младият албанец, който е извадил мраморна табелка и гръцкото знаме е забелязан от гърци при опита си да избяга и е захвърлил знамето и табелката. Той е избягал в откритото поле, където останалата част от албанската група го е чакала с кола.
На мястото, в село Агиос Саранта, са пристигнали служители на полицията.
„Прототема“ отбелязва, че албанските медии наскоро са възприели антигръцки настроения, които са се култивирали след инцидента в Буларат, когато Константинос Кацифас бе убит от албанската полиция.
Наскоро албанската телевизия е излъчила провокативен, според оценката на вестника, антигръцки документален филм, озаглавен „Когато те почитат убийците на албанци“. Той е фокусиран върху бойците в Южна Албания, които са се били за правата на гръцкото етническо малцинство в това, което те смятат за „Южен Епир“.

Агенция "Фокус" припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Грък уби албанец след спор за името на Македония

„Фактор“ (Македония): Грък уби албанец след спор за името на Македония

4 Декември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Лефкими. Петрит Зифле, 63-годишен мигрант от Албания, който работил във ферма на остров Корфу е убит от 44-годишен местен жител след разправия за името на Македония в кафене, предава скопското електронно издание „Фактор“.
На 25 ноември Зифле се намесил в шумен спор на съседната маса, на която при аргументирането за Македония били клеветени и расово дискриминирани всички различни раси. Петрит отговорил и се стигнало до скандал, който бил прекратен, а жертвата си тръгнала от заведението, изпратена с псувни и закани.
По-късно членът или симпатизант на екстремно-дясната партия „Златна зора“ направил засада на Зифле и го убил с ловджийска пушка. След това хвърлил тялото в канавка покрай локалният път между Драготина и Спартера, на три километра от Лефкими. На следващата сутрин местен жител открил трупа, когато минал наблизо с колата си.
Както отбелязва изданието, полицията напразно претърсвала морското дъно наоколо в търсене на оръжието, но на правилния път я насочило парче от пушката, намерено на мястото на престъплението. Убийството е разкрито за пет дни. Убиецът е направил самопризнания и е задържан под стража.

Агенция „Фокус“ припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Top Channel (Албания): Трима албанци са убити в Гърция през последната седмица

Top Channel (Албания): Трима албанци са убити в Гърция през последната седмица

28 Ноември 2018 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. Тялото на 63-годишен албанец е открито в понеделник сутринта в Гърция. Мъжът е прострелян от близко разстояние и тялото му е изхвърлено в канал, в близост до Спартера (на остров Корфу), съобщава тиранският телевизионен канал Top Channel.
В неделя, 35-годишен албанец е намерен мъртъв в килията си в затвора в Трикала (на 50 км източно от Лариса). Властите все още не са коментирали случая пред медиите. Това е вторият затворник, умрял в същия затвор. Първият, Илия Карели, присъства във видео, на което се вижда как стражарите го измъчват преди да умре, отбелязва медията.
Също така, преди няколко дни друг албанец беше застрелян на границата между Албания и Гърция в престрелка с гръцката полиция.

Агенция „Фокус“ припомня:

В края на октомври албанската полиция застреля етническият грък Константинос Кацифас, след като той откри огън по служители на реда. Причината за инцидента беше издигнато от него гръцко знаме на военно гробище от Втората световна война в албанското село Буларат, намиращо се на 6 км от границата между Албания и Гърция.
Според албанските медии мъжът, идентифициран като 35-годишния Константинос Кацифас, е открил огън по полицаите с автомат Калашников, докато те сваляли знамето, издигнато на гръцко военно гробище. Това се случило в село, където живеят предимно гърци, които отбелязвали годишнината от влизането на Гърция във Втората световна война през 1940 г.
Както се твърди, Кацифас първо избягал в селото, като стрелял с оръжието си, а след това тръгнал към планините в опит да избегне арест. Скоро след това обаче бил засечен от екип на албанските специални части, които свидетелстват, че той започнал да стреля по тях, преди те да открият огън по него и да го убият.
Кацифас, чието семейство произлиза от северозападния гръцки град Йоанина, е роден и израснал в Буларат, но в последно време живял в Атина. Снимките в гръцките медии го показват облечен във военен камуфлаж с гръцко знаме в ръка.
На погребението в същото село се пристигнаха няколкостотин гърцки националисти и съпроводиха церемонията със скандирания „Македония е гръцка“, „Северен Епир е гръцки“ и обиди срещу албанците. Това предизвика Тирана да обяви за „персона нон грата“ 52-ма гърци за „разпространяване на етническа нетърпимост“.
Интересен факт е, че преди тези събития Албания и Гърция бяха на прага да подпишат договор за демаркация на морските граници между двете държави в Йонийско море. В основата на инициативата беше на бившия гръцки министър на външните работи Никос Коцияс, който направляваше и процеса по постигането на споразумение за името между Атина и Скопие. След оставката на дипломата обаче преговорите зациклиха.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Гръцкият парламент проведе минута мълчание в памет на убития от албанската полиция етнически грък, зам.-председателят говори за Северен Епир

Gazeta Express (Косово): Гръцкият парламент проведе минута мълчание в памет на убития от албанската полиция етнически грък, зам.-председателят говори за Северен Епир

10 Ноември 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Атина. В петък, един ден след погребението и анти-абланските скандирания в Буларат, гръцкият парламент реши да проведе минута мълчание в чест на убития от албанските спецчасти Константинос Кацифас, пише онлайн изданието на вестник Gazeta Express.
Предложението за това дойде от един от заместник-председателите на Никита Какламанис, член на опозиционната „Нова Демокрация“. Но освен, че призова депутатите да станат и да почетат „екстремистът“, както пише изданието, убит от албанските спецчасти, след като той е стрелял по служителите на правозащитните органи, Какламанис също е използвал термина „Северен Епир“, което, според Gazeta Express, отново показва, че се таят мечти за Велика Гърция и в Атина гледат на албанските земи като техни.
Изданието отбелязва, че преди няколко дни председателстващият сесията на парламента (друг от зам-председателите от СИРИЗА) е отхвърлил предложението на опозицията за отдаване на чест на Кацифас.
Вестникът отбелязва също, че в петък новият вътрешен министър на Албания Сандер Леши е обявил за персона нон грата в Албания 52 гръцки граждани, които са скандирали анти-албански слогани в Буларат в четвъртък, на погребението на Кацифас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция очаква разяснения от Албания във връзка със забраната наложена на 52 гърци да влизат в страната

Kathimerini: Гърция очаква разяснения от Албания във връзка със забраната наложена на 52 гърци да влизат в страната

10 Ноември 2018 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция очаква разяснения от Албания във връзка със забраната наложена на 52 гърци да влизат в страната, пише гръцкото електронно издание Kathimerini
Гърция призова Албания да се въздържa от действия, които подхранват напрежението в двустранните отношения, след като Министерството на външните работи в Тирана е обявило 52-ма гръцки граждани за „персона нон грата“ и им е забранило да влизат в балканската страна.
52-мата бяха сред стотиците, които присъстваха на погребението в четвъртък на етническия грък, който беше убит от албанската полиция миналия месец.
"В този чувствителен момент очакваме Албания да се въздържа от изявления и действия, които затрудняват нашите отношения", заяви гръцкото външно министерство в изявление, като добави, че очаква албанските власти да изяснят причините за своето решение.
"Ние оставаме посветени на изграждането на връзки на доверие; но очакваме същото от нашите съседи ", заявиха от Министерството.
По-рано в петък албанското външно министерство заяви, че 52-мата, които не са били идентифицирани по име, са участвали в "екстремистки събития" срещу Албания и са направили публични изявления, оспорващи конституцията на страната, националната сигурност и обществения ред.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Off.net.mk (Македония): Албания обяви за „персона нон грата“ над 50 гърци, присъствали на погребението на Константинос Кацуфакис

Off.net.mk (Македония): Албания обяви за „персона нон грата“ над 50 гърци, присъствали на погребението на Константинос Кацуфакис

9 Ноември 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанските власти обявиха за „персона нон грата“ 52-ма гърци заради разпространяване на етническа нетърпимост, съобщава македонската електронна медия Off.net.mk, като уточнява, че засегнатите лица са присъствали на погребението на убития при престрелка с албанската полиция Константинос Кацифас.
Няколкостотин гърци с националистически възгледи – по оценка на медията, се събраха в южното албанско село Буларат в четвъртък, за да присъстват на погребението на Кацифас. Те носеха със себе си транспаранти с надписи като „Македония е гръцка!“ и „Северен Епир е гръцки!“
Албанската полиция остана извън населеното място по време на погребението, за да бъдат избегнати допълнително изостряне на напрежението и евентуални инциденти. По-рано гръцки медии съобщиха, че около 20 гърцки са били задържани в полицейски участък в южния албански град Аргирокастро, където са подложени на разпит от органите на реда.
Около три хиляди гърци се събраха в село Буларат в Албания, за да се сбогуват с Константинос Кацифас, убит от албанските сили за сигурност на 28 октомври. На фона на строгите мерки за сигурност на албанските власти, се смята, че повече от две хиляди души са успели да присъстват на погребението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Десетки гърци, присъстващи на погребението на Кацифас, са били задържани за разпит от албанската полиция

Protothema: Десетки гърци, присъстващи на погребението на Кацифас, са били задържани за разпит от албанската полиция

9 Ноември 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Буларат. Десетки представители на гръцкото етническо малцинство в Албания, които са пътували до Буларат за погребението на убития при престрелка с полицията 35-годишен Константинос Кацифас, са били задържани от правоохранителните органи за разпит, съобщава електронното издание на атинския вестник Protothema.
Източник на изданието разкрива, че около 20 гърцки са били задържани в полицейски участък в южния албански град Аргирокастро, където са подложени на разпит от органите на реда.
Около три хиляди гърци се събраха в село Буларат в Северен Епир, Албания, за да се сбогуват с Константинос Кацифас, убит от албанските сили за сигурност на 28 октомври. На фона на строгите мерки за сигурност на албанските власти, се смята, че повече от две хиляди души са успели да присъстват на погребението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.