НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Dnevni Avaz (Босна): Лекари установиха какви болести имат мигрантите в Босна и Херцеговина

Dnevni Avaz (Босна): Лекари установиха какви болести имат мигрантите в Босна и Херцеговина

27 Декември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Сараево. Най-популярният ежедневник в Босна и Херцеговина - Dnevni Avaz публикува на първа страница статия под заглавие „От какво боледуват мигрантите“.
От редакцията са категорични: лекари във Велика Кладуша са извършили „истински подвиг“, като са прегледали 550 мигранти от общо 40 държави по света. Самите лекари са били изненадани от резултатите от прегледа. Установено било, че по-голямата част от прегледаните мигранти имат краста. Един от тях е бил и с вируса ХИВ. Съобщава се и за множество случаи на лица, заразени с болести, предавани по полов път и Хепатит С.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Задържани са 44 нелегални имигранти и двама трафиканти в Солун

„Плюс Инфо“ (Македония): Задържани са 44 нелегални имигранти и двама трафиканти в Солун

25 Декември 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Солун. Тази сутрин гръцката полиция арестува 44 нелегални имигранти и двама заподозрени организатори на транспорта им в Солун,пише македонското електронно издание „Плюс Инфо“.
Полицаите са извършили проверка , след като са забелязали паркиран подозрителен камион пред склад. Докато е траела проверка, 34-годишен чужденец е излязъл от склада, а по-късно и негов 27-годишен сънародник също е бил заловен.
При претърсване на склада полицията е открила 44 имигранти, които са влезли незаконно в Гърция преди няколко дни през гръцко-турската граница и днес са били транспортирани до Солун с камион, като са платили на двамата чужди граждани определена сума пари.
Имигрантите са били предадени на служителите от отдела за управление на миграцията в Гръцката служба за чужденци, а двамата чужденци са арестувани по обвинения в трафик на хора.
Националността на задържаните чужденци, както и на имигрантите, не се съобщава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Неправителствени организации обвиняват Гърция , че връща незаконно мигранти в Турция

AFP: Неправителствени организации обвиняват Гърция , че връща незаконно мигранти в Турция

12 Декември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Стотици мигранти, включително деца и семейства, са били незаконно върнати от Гърция в Турция, въпреки че гръцките власти многократно са предупредени за практиката, съобщиха в сряда три неправителствени организации, цитирани от AFP.
Мигрантите, които са били принудени да се върнат от границата, в нарушение на международното право, се превръщат в "нова нормалност" на границата с Турция в североизточния регион на Гърция, съобщиха трите гръцки организации.
В доклада на Гръцкия съвет за бежанците, ARSIS и HumanRights360 са публикувани свидетелствата на 39 души, събрани в центрове за задържане близо до границата от пролетта.
В своите показания мигрантите описват, че са залавяни и задържани от хора, носещи полицейски или военни униформи, понякога с качулка, покриваща лицето им, които ги принуждава да прекосят обратно река Еврос (Марица) в Турция.
Някои мигранти описват, че са малтретирани или обирани от лица, които най-често говорят гръцки.
Докладът "свидетелства за практиката на връщане се прилага широко и не намалява, независимо от мълчанието и отричането от отговорните обществени органи и организации", заявиха неправителствените организации.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.