НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Dnevni Avaz (Босна): Лекари установиха какви болести имат мигрантите в Босна и Херцеговина

Dnevni Avaz (Босна): Лекари установиха какви болести имат мигрантите в Босна и Херцеговина

27 Декември 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Сараево. Най-популярният ежедневник в Босна и Херцеговина - Dnevni Avaz публикува на първа страница статия под заглавие „От какво боледуват мигрантите“.
От редакцията са категорични: лекари във Велика Кладуша са извършили „истински подвиг“, като са прегледали 550 мигранти от общо 40 държави по света. Самите лекари са били изненадани от резултатите от прегледа. Установено било, че по-голямата част от прегледаните мигранти имат краста. Един от тях е бил и с вируса ХИВ. Съобщава се и за множество случаи на лица, заразени с болести, предавани по полов път и Хепатит С.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Задържани са 44 нелегални имигранти и двама трафиканти в Солун

„Плюс Инфо“ (Македония): Задържани са 44 нелегални имигранти и двама трафиканти в Солун

25 Декември 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Солун. Тази сутрин гръцката полиция арестува 44 нелегални имигранти и двама заподозрени организатори на транспорта им в Солун,пише македонското електронно издание „Плюс Инфо“.
Полицаите са извършили проверка , след като са забелязали паркиран подозрителен камион пред склад. Докато е траела проверка, 34-годишен чужденец е излязъл от склада, а по-късно и негов 27-годишен сънародник също е бил заловен.
При претърсване на склада полицията е открила 44 имигранти, които са влезли незаконно в Гърция преди няколко дни през гръцко-турската граница и днес са били транспортирани до Солун с камион, като са платили на двамата чужди граждани определена сума пари.
Имигрантите са били предадени на служителите от отдела за управление на миграцията в Гръцката служба за чужденци, а двамата чужденци са арестувани по обвинения в трафик на хора.
Националността на задържаните чужденци, както и на имигрантите, не се съобщава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Неправителствени организации обвиняват Гърция , че връща незаконно мигранти в Турция

AFP: Неправителствени организации обвиняват Гърция , че връща незаконно мигранти в Турция

12 Декември 2018 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Атина. Стотици мигранти, включително деца и семейства, са били незаконно върнати от Гърция в Турция, въпреки че гръцките власти многократно са предупредени за практиката, съобщиха в сряда три неправителствени организации, цитирани от AFP.
Мигрантите, които са били принудени да се върнат от границата, в нарушение на международното право, се превръщат в "нова нормалност" на границата с Турция в североизточния регион на Гърция, съобщиха трите гръцки организации.
В доклада на Гръцкия съвет за бежанците, ARSIS и HumanRights360 са публикувани свидетелствата на 39 души, събрани в центрове за задържане близо до границата от пролетта.
В своите показания мигрантите описват, че са залавяни и задържани от хора, носещи полицейски или военни униформи, понякога с качулка, покриваща лицето им, които ги принуждава да прекосят обратно река Еврос (Марица) в Турция.
Някои мигранти описват, че са малтретирани или обирани от лица, които най-често говорят гръцки.
Докладът "свидетелства за практиката на връщане се прилага широко и не намалява, независимо от мълчанието и отричането от отговорните обществени органи и организации", заявиха неправителствените организации.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Проблемът с миграцията отново е в центъра на вниманието (ОБЗОР)

Проблемът с миграцията отново е в центъра на вниманието (ОБЗОР)

4 Ноември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Нелегалната миграция в Европа отново е в центъра на вниманието – или поне в това на средствата за масова информация, които продължават да публикуват материали, посветени на опитите на предполагаеми бежанци да се установят в страните от Стария континент по незаконен начин.

След серия инциденти по границата между Босна и Херцеговина и Хърватия с участието на мигранти, балканските медии насочиха фокуса си към случващото се в района. Последно бе съобщено за масово сбиване между мигранти, завършило с петима пострадали, един от които – тежко. Боят е избухнал между лица, настанени временно в обект на фирма в близост от Велика Кладуша в Босна и Херцеговина. До сбиването се е стигнало при опит да се разпределят продукти сред мигрантите, съобщиха местните медии. На място са били изпратени полицейски служители от околностите и екипи на бърза помощ от Велика Кладуша.

По повод ситуацията на босненско-хърватската граница от Австрия предупредиха, че над 20 хил. мигранти от Близкия изток и Африка, повечето от които въоръжени поне с нож, заплашват да я пробият бариерите в най-скоро време и оттам – да поемат в посока страните от Централна Европа.
Представителите на австрийските правоохранителни органи са категорични – това не са бежанци от военния конфликт в Сирия, а пакистанци, иранци, алжирци и мароканци.„Към настоящия момент хърватите полагат максимални усилия да се справят самостоятелно със ситуацията. Те разположиха спецчасти на границата“, подчертаха от австрийското вътрешнополитическо ведомство. „Но сега идват други мигранти – сред тях няма семейства, няма жени, 95% от тях са млади мъже, почти всички от които носят със себе си оръжие. Вече имаше случай на нападение срещу полицейски служител“. Виена предупреди, че всички тези мигранти ще се опитат да достигнат Германия и скандинавските страни, където властите са създали най-добрите условия за пребиваването им.

Проблеми с миграцията имат обаче и в други балкански страни. Полицията в Гърция арестува четирима трафиканти, сред които 17-годишен младеж и жена, за превозване на 35 нелегални мигранти, разпределени в два микробуса. Арестите са извършени в района на северния пристанищен град Солун.

На свой ред от Министерството на вътрешните работи на съседна Турция обявиха, че в периода между 21 октомври и 2 ноември на територията на страната са арестувани над хиляда негални мигранти. В отделно съобщение бе обявено, че само в събота, 3 ноември, турските власти са задържали нови 151 незаконни мигранти.

И докато на Балканите се опитват да предотвратят преминаването на мигранти, в Германия стана ясно, че по-голямата част от тях идват в страната без документи за самоличност. Съответната информация стана публично достояние след отговор на Министерството на външните работи на запитване от фракцията на партията „Левица“ в Бундестага.
Федералната служба за миграция и бежанците е наясно, че част от кандидатстващите за убежище „съзнателно изхвърлят" документите си за самоличност, за да увеличат шансовете в процедурата за предоставяне на убежище, се казва в отговора на федералното вътрешно министерство.
Според приведената статистика, 21% от сирийците и 24% от турците са без документи, но същевременно 88% от афганистанците, 89% от еритрейците и 95% от алжирците влизат в страната без лични карти и паспорти, доказващи самоличността им. Сред гражданите на Нигерия, Сомалия, Гвинея и Гамбия от 97 до 99% са без документи за самоличност.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Kronen Zeitung (Австрия): Над 20 хиляди въоръжени мигранти може да щурмуват границата на ЕС през Босна и Херцеговина

Die Kronen Zeitung (Австрия): Над 20 хиляди въоръжени мигранти може да щурмуват границата на ЕС през Босна и Херцеговина

4 Ноември 2018 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Виена. Под заглавие „Сега идват съвсем различни“, водещият австрийски ежедневник Die Kronen Zeitung публикува материал с предупреждения на експерти за опасностите от нова мигрантска вълна.
Източници от Министерството на вътрешните работи във Виена предупреждават, че над 20 хил. мигранти от Близкия изток и Африка, повечето от които въоръжени поне с нож, заплашват да пробият босненско-хърватската граница в най-скоро време и оттам – да поемат в посока страните от Централна Европа. Представителите на правоохранителните органи са категорични – това не са бежанци от военния конфликт в Сирия, а пакистанци, иранци, алжирци и мароканци.
„Към настоящия момент хърватите полагат максимални усилия да се справят самостоятелно със ситуацията. Те разположиха спецчасти на границата“, подчертават от австрийското вътрешнополитическо ведомство. „Но сега идват други мигранти – сред тях няма семейства, няма жени, 95% от тях са млади мъже, почти всички от които носят със себе си оръжие. Вече имаше случай на нападение срещу полицейски служител“, припомнят източниците на вестника.
Виена предупреждава, че всички тези мигранти ще се опитат да достигнат Германия и скандинавските страни, където властите са създали най-добрите условия за пребиваването им.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Един човек е тежко пострадал след масов бой между мигранти в Босна и Херцеговина

A1 On (Македония): Един човек е тежко пострадал след масов бой между мигранти в Босна и Херцеговина

4 Ноември 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Велика Кладуша. Масов бой между мигранти, настанени временно в обект на фирма в близост от Велика Кладуша в Босна и Херцеговина, завърши с петима ранени, един от които – тежко, предава скопската електронна медия A1 On.
До сбиването се е стигнало при опит да се разпределят продукти сред мигрантите, съобщиха местните медии. На място са били изпратени полицейски служители от околностите и екипи на бърза помощ от Велика Кладуша.
Уточнява се, че четирима от мигрантите са получили леки телесни повреди. Състоянието на петия пострадал е по-тежко, но не се привежда информация за това дали е бил транспортиран в болница.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Трима души са ранени при нов инцидент на границата между Босна и Херцеговина и Хърватия

„Курир“ (Македония): Трима души са ранени при нов инцидент на границата между Босна и Херцеговина и Хърватия

25 Октомври 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
Бихач. На граничния контролно-пропускателен пункт „Малевац“ се стигна до нов инцидент с мигранти, в резултат на който пострадаха най-малко трима души, единият от които служител на граничната полиция на Босна и Херцеговина, съобщава електронното издание на македонския вестник „Курир“.
Между мигрантите е избухнал спор, напрежение обаче е имало и с представителите на властите, които са преместили палатките им, опънати на границата с Хърватия.
Палатките са били принудително прехвърлени на сто метра от моста, на който хърватската полиция формира кордон, тъй като част от мигрантите са нападнали с предмети представителите на органите на реда.
По-рано бе съобщено, че граничната полиция се е опитала да установи нормален трафик при преминаването на ГКПП „Малевац“, който остана временно затворен заради напрежението с мигрантите.
Инцидентът не бе първия за деня. Трима мигранти получиха леки наранявания в конфликт с полицията при опит за преминаване на „Малевац“. Сред тях имаше и дете. Уточнява се, че полицай от Босна и Херцеговина също е пострадал.
Хърватската полиция наблюдава ситуацията от въздуха, а до моста е поставено и водно оръжие, в случай че мигрантите решат да предприемат опит да го пресечат.
В сряда мигранти пробиха полицейски кордон от страната на Босна и Херцеговина и се насочиха към граничния контролно-пропускателен пункт с Хърватия. При акцията имаше пострадали. На място бяха изпратени спецчасти на хърватската полиция. Заради случилото се движението през ГКПП „Малевац“ бе затворен изцяло за преминаване.
По данни на сараевските медии, в сблъсъците с полицията са участвали между 150 и 200 мигранти, сред които жени и деца.
Повече от 100 мигранти прекараха нощта срещу сряда край границата при „Малевац“, очаквайки да влязат в Хърватия. В същото време на гарата в Бихач полицията блокира влак, който пристигна от Сараево и не позволи на пътниците да го напуснат. Повечето от тях са били мигранти.
В района на града има около 10 хил. мигранти, които искат да влязат на хърватска земя и оттам да отидат в страните от Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Мигранти в Босна и Херцеговина пробиха полицейски кордон и се насочиха към хърватската граница, ГКПП "Малевац" е затворен за движение

„Макфакс“ (Македония): Мигранти в Босна и Херцеговина пробиха полицейски кордон и се насочиха към хърватската граница, ГКПП "Малевац" е затворен за движение

24 Октомври 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Бихач. Мигранти пробиха полицейски кордон от страната на Босна и Херцеговина и се насочиха към граничния контролно-пропускателен пункт с Хърватия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на местни медии.
Съгласно разпространената информация, има пострадали при инцидента. На място са пристигнали и служители на хърватската полиция. Заради случилото се движението през ГКПП „Малевац“ е затворен изцяло за преминаване.
По данни на сараевските медии, в сблъсъците с полицията са участвали между 150 и 200 мигранти, сред които жени и деца.
Повече от 100 мигранти прекараха нощта край границата при Малевац, очаквайки да влязат в Хърватия. В същото време на гарата в Бихач полицията блокира влак, който пристигна от Сараево и не позволи на пътниците да го напуснат. Повечето от тях са били мигранти.
В района на града има около 10 хил. мигранти, които искат да влязат на хърватска земя и оттам да отидат в страните от Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.