НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

София: Нови, двойно по-малки ограничители ще заменят старите на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

София: Нови, двойно по-малки ограничители ще заменят старите на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

14 Декември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. Около 500 ограничители във формата на призма с височина около 30 см ще маркират трамвайния път по ул. „Граф Игнатиев“, който е част от проекта за цялостно обновяване на централна зона IV на столицата. Това стана ясно по време на брифинг, на който временно изпълняващия длъжността зам.- кмет на София по направление транспорт Дончо Барбалов, главният архитект на София Здравко Здравков и управителя на фирмата, по чийто проект се извършват ремонтните дейности Иво Пантелеев представиха окончателното решение за монтирането на новите ограничители на ремонтния участък.
Ограничителите са два пъти по-малки от предишните, като тяхното поставяне започна още в петък. В рамките на следващите дни ще бъдат монтирани първо 250, а през предстоящите седмици и останалите. Новите ограничители ще бъдат залепени за настилката. Докато бъдат поставени всички ограничители, в участъците, в които предстои монтажът им, ще има временна сигнализация от т. нар. бализи. Те ще имат за цел да привлекат вниманието на пешеходците в района на трамвайните линии.
Новите ограничители ще бъдат монтирани откъм късата им страна, за да отнемат най-малко място и да осигурят по-голяма безопасност на пешеходците. Те ще са на разстояние през 3,40 м, според нормата за безопасност.
В първоначалния проект за ремонтът на ул. „Граф Игнатиев“ бе заложено да няма ограничители и да бъда споделено пространството, но при обществени дебати, както и последващи становища на експерти, включително и КАТ, в проекта е било включено поставянето на ограничители. В района на трамвайното трасе вече бяха предложени ограничители в същата форма, но в по-голям размер и други, които бяха във формата на кубове, каквито вече има на ул. „Солунска“. Столична община се отказа от тях, защото столичани са ги използвали за столчета и това е застрашавало тяхната безопасност. Няма разлика в цената между новите и старите ограничители. Дори и да има някакво надвишаване на бюджета по проекта, то няма да бъде за сметка на Столична община, стана ясно по време на представянето.
Центърът за градска мобилност започва кампания, с която напомня за връщането на трамвайните мотриси по ул. „Граф Игнатиев“, което ще стане преди Коледа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов, зам-кмет на София: Няма разлика от финансово естество между старите и новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев” - новите са по-малки, за да има повече безопасност

Дончо Барбалов, зам-кмет на София: Няма разлика от финансово естество между старите и новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев” - новите са по-малки, за да има повече безопасност

14 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. От финансово естество няма разлика между тези и предишните гранитни ограничители на ул. „Граф Игнатиев”, те са два пъти по-малки, но това не е за да са два пъти по-евтини, а за да се осигури повече място и безопасност на пешеходците. Това съобщи пред журналисти Дончо Барбалов, временно изпълняващ длъжността зам.-кмет на София по направление транспорт, предаде репортер на Агенция ‚Фокус“. „Надявам се още днес строителите да започнат да поставят новите ограничители. Предстои приемане на трамвайното трасе на ул. „Граф Игнатиев“, за да се възобнови движението на трамваите“, каза Барбалов, като добави, че поставянето на ограничителите е дълъг процес и там, където не може да се поставят, ще има бализи. „Когато трамваят тръгне, ние трябва да сме сигурни, че безопасността е осигурена по ул. „Граф Игнатиев“, каза още той и уточни, че бализите ще стоят докато успеят да се заменят с ограничителите. „Става въпрос за над 400 ограничители, които трябва да бъдат поставени“, отбеляза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравко Здравков, главен архитект на София: Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат закрепени с лепило

Здравко Здравков, главен архитект на София: Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат закрепени с лепило

14 Декември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Новите ограничители на ул. „Граф Игнатиев“ ще бъдат закрепени с лепило. Това каза пред журналисти главният архитект на София Здравко Здравков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Арх. Здравков уточни, че ограничителите ще бъдат повече от 400, като в момента започва поставянето им от ул. „Алабин“ до площад „Седмочисленици“. Той обясни, че размерът на призмите е намален от 40 см на 18 см. „Предните призми не бяха закрепени, защото те стояха поради собственото си тегло. Всички тези ограничители ще бъдат сложени с лепило и няма да се прави разбиване на настилката“, каза арх. Здравков и допълни, че лепилото е достатъчно здраво, за да може да бъдат поставени по такъв начин, че да не може да бъдат изтръгнати. „Нищо не подменяме, имаше проектантско решение и макетът, който виждате трябваше да ни обедини- как да направим най-доброто решение, защото най-важният критерии винаги е безопасността“, подчерта още той.
„Проектантите предложиха ограничението с тези призми предвид факта, че следващата седмица ще има държавна приемателна комисия на първия етап на трасето, тоест въвеждане в експлоатация на перони, контактна мрежа и знаци, като ще се ограничи временно движението, с така наречените бализи“, каза арх. Здравков и допълни, че строителството на останалата част от улицата ще продължи във всичките части пред магазините и ще бъдат сменени настилките, като се поставят и бализите. „В реална ситуация до тези призми ще има и тактилна ивица, която вече се изпълнява и е водеща за хората в неравностойно положение. Тя ще дава възможност да се преминава по тротоарите по такъв начин, че да не се навлиза в габаритната линия на трамвайното трасе“, коментира още главният архитект на София. По думите му основният критерии, по който са избирани ограничителите е безопасността, за това поставянето на призмите ще бъде успоредно на трамвая и пешеходците и така ще бъде избегната възможността хора, които не внимават, да се препънат в тях.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Двойно по-малки призми ще заменят монтираните ограничители на ул. „Граф Игнатиев“

София: Двойно по-малки призми ще заменят монтираните ограничители на ул. „Граф Игнатиев“

14 Декември 2018 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Двойно по-малки призми ще заменят монтираните ограничители на ул. „Граф Игнатиев“. Това стана ясно от думите на арх. Иво Пантелеев, управител на фирмата, по чийто проект се извършват ремонтните дейности на ул. „Граф Игнатиев“ пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Призмите, които предстоят да бъдат монтирани са 50% по-малки“, посочи арх. Пантелеев и добави, че размерите им са съобразени с пространстовото. „Спряхме се на тези призми, защото те са видими и не заемат прекалено много обем“, коментира още той.
„Това е окончателното решение за ограничителите. Основната идея е да се обединят разстоянията от фасада до фасада“ каза още той, като потвърди, че се очаква преди Коледа да бъде пуснато движението на трамваите. „Към този момент мога да заявя, че промените в проекта са изключително малко и не бих го променил. Това, от което не сме доволни, са много малки детайли, които са отстраними“, допълни той, като заяви, че нямат резервни варианти за други ограничители и смятат да се спрат окончателно на тези.
„Няма тротоари, защото се опитваме да следваме добрите европейски практики, с тези асоциации бяха публикувани снимки от Хелзинки“, каза още той и обясни, че ако се направят тротоари те ще са под норматива заради тесните пространства.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура обвинява бившия зам.- кмет на София Евгени Крусев в престъпление по служба

Специализираната прокуратура обвинява бившия зам.- кмет на София Евгени Крусев в престъпление по служба

11 Декември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура предявява обвинение на Евгени Крусев – бивш заместник кмет на Столична община, в престъпление по служба, от което могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. На 16 октомври до главния прокурор е постъпил сигнал от Фондация „Спаси София“, в който са изложени данни за нередности с обществена поръчка, финансирана със средства от Европейския съюз по процедура „Изграждане, възстановяване и обособяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София – зона – 2“. Главният прокурор е изпратил сигнала на Специализираната прокуратура, по компетентност. На 23 октомври Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за престъпление по служба /чл.282 ал. 2 вр. ал. 1 НК/. Допълнително, на 5 ноември до главния прокурор е постъпил и сигнал от кмета на Столична Община – г-жа Йорданка Фандъкова, с приложени документи и резултати от извършена по нейно разпореждане проверка по случая. Документите са изпратени на Специализираната прокуратура, по образуваното досъдебно производство. От страна на ръководството на общината е оказано пълно съдействие при снабдяване с необходимата документация. Разследването на Специализираната прокуратура е установило следната фактическа обстановка: С решение от 8 август 2017 г. на Столична община е открита обществена поръчка, по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., с директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Устойчиво и интегрирано градско развитие“. По тази процедура, на 15.09.2017 г. 4-ма участника са подали оферти - “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД, Обединение “Трейс РВП”, Обединение “ИСАФ С.А.- Колас Рай С. А. зона 2” и фирма Джи Пи Груп. По реда на ЗОП, кмътът на Столична община Йорданка Фандъкова е упълномощила своя заместник Евгени Крусев за възложител - да открие и проведе обществената поръчка. В техническите условия на поръчката /заданието/, освен изисквания за гранитни настилки, бетонови и други материали, има изключително конкретно изискване за технологията, която ще се използва за осигуряване на необходимите виброизолационни качества на трамвайното трасе и за параметрите, на които виброизолационните елементи следва да отговарят. В проекта за реконструкция е заложена така наречената еластична виброизолационна подложка за система „плаващи плочи”, с цел осигуряване на най-добра виброизолационна защита, което е от особено значение за гъсто застроени и то със стари сгради улици, каквато е ул. „Граф Игнатиев“. Обединение “ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД участва в обществената поръчка с материали на фирма Pandrol. За да бъде допуснато тяхното използване те трябва да отговарят на критериите в техническата документация /заданието/ на поръчката, а именно: маса, статичен коефициент на еластичност и динамичен коефициент на еластичност. Масата е важен критерий, тъй като качествените системи за виброизолация трябва да бъдат достатъчно гъвкави, за да поемат вибрациите и шума от преминаващите по трасето трамваи. Именно масата е показателят, определил резултатите от процедурата. Максимално допустимите стойности на масата на подложката според заданието на поръчката, утвърдено от Крусев, са 5кг/м2. Тъй като „ПСТ градска среда Зона 2” ДЗЗД са предложили продукта на Pandrol с маса от 15,6кг/м2 или над 3 пъти по-високи стойности от максималните по задание, те са отстранени от процедурата /офертата им не отговаря на предварително обявените условия на поръчката/. Дружеството Джи Пи Груп печели обществената поръчка, като е предложило материали на австрийската фирма Getzner, с характеристики, отговарящи на техническото задание. Така именно с това дружество, като изпълнител, е подписан договор от Столична община. На 8 юни 2018 г., след започване на реалните строителни дейности по ул. Граф Игнатиев, в общината е получено становище от инж. А. Тасев – председател на съвета на директорите на Столичен електротранспорт ЕАД, в която сочи, че материалът на Pandrol e повече от подходящ за трамвайното трасе, докато този, с който фирма Джи Пи Груп печели и който отговаря на всички технически изисквания на поръчката, не е. Проведено е заседание на експертен съвет по устройство на територията и със свое решение членовете на съвета са гласували за замяна на материала на Getzner /предложен от Джи Пи Г и отговарящ на техническото задание/ с този на Pandrol /заради който при класирането „ПСТ градска среда Зона 2“ ДЗЗД е било отстранено/. Евгени Крусев, като възложител, е нарушил служебните си задължения, като в нарушение на чл. 116 от ЗОП предприел съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“, изразяващо се в изготвяне на нов инвестиционен проект и промяна на издаденото разрешение за строеж, вкл. и за полаганата виброизолационна система /подмяна на виброизолационните елементи по задание, оферта и договор с такива, заради които друг участник е бил отстранен от участие, поради несъответствието им със заданието/. От деянието на Крусев могат да настъпят значителни вредни последици в размер на 5 028 354 лв., тъй като са създадени условия за прилагане на финансови корекции на основание чл. 70, ал.1 т. 10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. Евгени Крусев е с мярка за неотклонение „Подписка“. Наложена му е забрана да напуска страната. Информация за действията на прокуратура по случая е предоставена и на ОЛАФ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев ще бъде разпитан от Специализираната прокуратурата за ремонта на улица "Граф Игнатиев"

Бившият зам.-кмет на София Евгени Крусев ще бъде разпитан от Специализираната прокуратурата за ремонта на улица "Граф Игнатиев"

11 Декември 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се в рамките на деня доскорошният заместник-кмет на столицата Евгени Крусев да даде показания за ремонта на улица "Граф Игнатиев". Той ще бъде разпитан в Специализираната прокуратурата. Крусев освободи поста на заместник-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации” след като беше призован от Прокуратурата като обвиняем по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че разследването срещу него е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки и по-конкретно с поръчката за шумо и виброизолиращи подложки на обекти.
Агенция „Фокус“ припомня: Обновяването на ул. „Граф Игнатиев“, свързано с подмяна на настилката, осветлението и релсовия път, започна през май. За това качествено ли се ремонтира главната столична улица се заговори в началото на октомври. Общинските съветници от БСП-София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и протест пред сградата на Столична община с искане кметът да освободи поста заради некачествени ремонти. В отговор общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че истеричните ситуации, които БСП създават около ремонта, са сценарий за предизборна кампания. Йорданка Фандъкова наложи санкция от 100 хил. лева на фирмата, която осъществява строителния надзор. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще провери ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. През ноември от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че също проверяват ремонта на столичната улица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов временно ще изпълнява длъжността зам.-кмет на София по направление транспорт (ОБЗОР)

Дончо Барбалов временно ще изпълнява длъжността зам.-кмет на София по направление транспорт (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 20:11 | Агенция "Фокус"
София. Дончо Барбалов е новият временно изпълняващ длъжността зам.-кмет на София по направление Транспорт и транспортни комуникации“. Това стана ясно на редовното заседание на Столичния общински съвет. Барбалов наследява поста, след оставката на Евгени Крусев. Крусев освободи поста след като беше призован от Прокуратурата като обвиняем по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. На 5 декември главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че разследването срещу Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки и по-конкретно с поръчката за шумо и виброизолиращи подложки на обекти. Новият временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по транспорт Дончо Барбалов е зам.-кмет по направление „Финанси и стопанска дейност” и временно изпълняващ длъжността заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване”. В отговор на журналистически запитвания, не стават ли твърде много поетите от него ангажименти, той отговори, че работата е много, но няма притеснения, защото Столична община разполага с добри екипи, които вършат активно работата си и постигат успехи по всички направления. „Това което имам като поставена задача номер едно е да възстановим движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“. Трябва да подготвим и бюджета за 2019 г., в който транспортът също има големи инвестиции“, заяви той. Барбалов уточни, че решението за назначаването му на поста е на кмета на София. Относно новите раздели на трамвайната линия на ул. „Граф Игнатиев“ той коментира: „Още днес ще отида на място със строителната фирма и надзора да обсъдим, докъде са стигнали дейностите и какво може да се направи оттук нататък“.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изрази надежда Прокуратурата да си свърши възможно най-бързо работата по разследването на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, за да бъдат изяснени отговорностите. Тя посочи, че Дончо Барбалов е работил с Евгени Крусев. Според нея Барбалов може да се справи добре с длъжността зам.-кмет по транспорта. По повод предложението на лидера на БСП- София Калоян Паргов кметът Фандъкова да поеме отговорността за транспортните въпроси и тя да бъде ръководител на сектора, тя каза: „Нека Калоян Паргов има търпението да се яви на избори и да спечели, тогава да кадрува в Столична община“. От своя страна Калоян Паргов заяви: „10 години трима зам.-кметове по транспорт спукаха гума, по една и съща причина, очевидно кадровата политика не е толкова добра“. Според него отговорността за дадено действие и бездействие се носи в първо лице единствено число от кмета на общината. „Дори и да превъзложи на някой от заместник-кметовете или на друго лице да изпълнява определени функции, първостепенният разпоредител в общината, какъвто е кметът, не се освобождава от отговорност”, обяви Паргов. Относно новоназначения зам.-кмет, той коментира: „Г-н Барбалов се превръща в многоръкия Шива. В едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата - трамвайче. Надявам се, че г-жа Фандъкова ще преосмисли това решение, да постъпи мъжки и да поеме ресора „Транспорт“, както ресора „Сигурност“, заяви лидерът на БСП- София. Според Милка Христова, зам.-председател на групата на БСП в Столичния общински съвет, оставката на Евгени Крусев е била принудително дадена, и то неочаквано. „Честно казано не знам защо ръководството на Столична община постъпи така. Защо отлага едно решение два месеца, при положение, че то беше предизвестено? В момента, когато стана ясно, че е опорочена обществената поръчка, крайният резултат беше ясен“, посочи тя. “Загубихме два месеца в търсене на оправдания, режим на обяснения, търсене на различни административни санкции. Според мен бързината и експедитивността, с която трябва да се решават подобни проблеми, е ключът към успеха“, обяви Милка Христова.
Обновяването на ул. „Граф Игнатиев“ започна през май и включва подмяна на настилката, осветлението и релсовия път. За това качествено ли се ремонтира главната столична улица се заговори в началото на октомври. Общинските съветници от БСП- София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и протест пред сградата на Столична община с искане кметът да освободи поста заради некачествени ремонти. В отговор общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че истеричните ситуации, които БСП създават около ремонта, са сценарий за предизборна кампания. Йорданка Фандъкова наложи санкция от 100 хил. лева на фирмата, която осъществява строителния надзор. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще провери ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпълнител е „Джи Пи Груп“, която е разследвана от държавата за злоупотреба с евросредства. Компанията прекрати участието си в други поръчки на Столична община. През ноември от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обявиха, че също проверяват ремонта на столичната улица. Проверката на регионалното министерство е по сигнал на гражданската организация „Спаси София“.
Агенция „Фокус“ припомня: Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление транспорт, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се оттеглят беше обществена поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския транспорт. Търгът по обществената поръчка беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Христова, БСП-София: Оставката на зам.-кмет Евгени Крусев беше принудително дадена, неочаквано

Милка Христова, БСП-София: Оставката на зам.-кмет Евгени Крусев беше принудително дадена, неочаквано

6 Декември 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Евгени Крусев беше принудително дадена, неочаквано. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Честно казано не знам защо ръководството на Столична община постъпи така. Защо отлага едно решение два месеца, при положение, че то беше предизвестено? В момента, когато стана ясно, че е опорочена обществената поръчка, крайният резултат беше ясен. Не можеше да не се стигне до тук, при положение, че имаме действително пар екселанс едно длъжностно престъпление“, посочи тя. „Ние загубихме два месеца в търсене на оправдания, режим на обяснения, търсене на различни административни санкции. Според мен бързината и експедитивността, с която трябва да се решават подобни проблеми, е ключът към успеха“, коментира още Христова.
„Фактите бяха толкова очевадни и очевидни, че тези два месеца бяха загубени по организацията на ремонта на ул.„Граф Игнатиев,“ коментира още зам.-председателят на Столичния общински съвет.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Дончо Барбалов се превръща в многоръкия Шива, в едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата - трамвайче

Калоян Паргов, БСП-София: Дончо Барбалов се превръща в многоръкия Шива, в едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата - трамвайче

6 Декември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Г-н Барбалов се превръща в многоръкия Шива. В едната си ръка държи болница, в другата пари, а в третата - трамвайче. Това каза пред журналисти председателят на столичната организация на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в Софийския общински съвет Калоя Паргов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се, че г-жа Фандъкова ще преосмисли това решение,ще постъпи мъжки и ще поеме ресора „Транспорт“, както ресора „Сигурност“, заяви Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нека Калоян Паргов има търпението да се яви на избори и да спечели, тогава да кадрува в Столична община

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Нека Калоян Паргов има търпението да се яви на избори и да спечели, тогава да кадрува в Столична община

6 Декември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. Нека Калоян Паргов има търпението да се яви на избори и да спечели, тогава да кадрува в Столична община. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, относно предложението на председателя на групата на групата на БСП в СОС Калоян Паргов кметът на София да поеме транспортния сектор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Фандъкова каза още, че въвеждането на „зелен билет“ на 4 декември е мярка, която се приема добре от гражданите на столицата. „Аз вярвам, че ако това стане редовно много повече граждани ще използват тази възможност. Всяко начало изисква някакво време,“ каза тя, като обясни, че въвеждането на зеления билет не е било възможно да се направи в понеделник, защото тя самата е получила резултатите за превишените норми на ФПЧ много късно вечерта в неделя. „Самите метеоролози казаха в неделя вечерта, че ще продължат мъглите и инверсиите, но аз нямах право да пусна мярката. Тази мярка е свързана със сериозни финансови ангажименти. ЦГМ търпи загуби и Столична община трябва да финансира мярката“ каза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: За 10 години трима зам.-кмета по транспорт спукаха гума по една и съща причина, очевидно кадровата политика в Столична община не е толкова добра

Калоян Паргов, БСП-София: За 10 години трима зам.-кмета по транспорт спукаха гума по една и съща причина, очевидно кадровата политика в Столична община не е толкова добра

6 Декември 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
София. За 10 години трима зам.-кмета по транспорт спукаха гума по една и съща причина, очевидно кадровата политика в Столична община не е толкова добра. Това каза председателят на столичната организация на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в Софийския общински съвет Калоян Паргов по време на редовно заседание на СОС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Поради това, че за 10 години, трима зам.-кмета по транспорт спукаха гума, по една и съща причина, очевидно кадровата политика не е толкова добра и в последната година от мандата на г-жа Фандъкова предложихме тя да си поеме ресора „Транспорт“, както си пое ресора „Сигурност“. Ние винаги сме подкрепяли добри и ефективни политики за София, които решават проблемите. Големият проблем на София е контролът и отговорността, а тя се носи от кмета и той трябва да я покаже на практика, не като се крие зад една пешка или друга, която давайки ѝ шах, тя да пада и бива заместена от друга“, коментира още той.
„Отговорността, която се носи за дадено действие и бездействие на всяка община се носи в първо лице единствено число от кмета на общината. Това го казва и законът за финансово управление и контрол на публичния сектор, както и законът за обществени поръчки“, каза Паргов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Първата ми задача е възстановяване на движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“

Дончо Барбалов, зам.-кмет на София: Първата ми задача е възстановяване на движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“

6 Декември 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
София. Работата е много, но ние имаме добри екипи в общината и очаквам те да продължат да работят активно и да постигаме успехи по всички направления. Рано е да се говори за реформи, това което имам като поставена номер едно задача е да възстановим движението на трамваите по ул. „Граф Игнатиев“. Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността зам.-кмет на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ Дончо Барбалов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва да подготвим и бюджета за 2019 г., в който транспортът също има големи инвестиции. Всичко това трябва да го подготвим, за да може през 2019 г да изпълним и да продължим да изпълняваме програмата за ремонт на улици, строителство на нови такива и обновяване на градския транспорт, който е доста напреднал“, каза той. Барбалов посочи, че решениет за назначаването му на поста е на кмета на София. „Тя има правото да прецени, тя е направила преценката кой каква позиция да изпълнява. Относно новите разделите на трамвайната линия на ул. „Граф Игнатиев“ той коментира: „Още днес ще отида на място със строителната фирма и надзора да обсъдим, докъде са стигнали дейностите и какво може да се направи от тук нататък, да разбера все пак обосновката за тези съоръжения там.“
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Дончо Барбалов е временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации“

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Дончо Барбалов е временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации“

6 Декември 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Дончо Барбалов е новият временно изпълняващ длъжността зам.-кмет по направление „Транспорт и транспортни комуникации“ в София. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на редовно заседание на СОС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Барбалов наследява поста, след като вече бившия зам.-кмет по транспортни въпроси в Столична община Евгени Крусев, който подаде оставка, след като стана ясно, че е получил призовка във връзка с проверката на прокуратурата за ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“.
Дончо Барбалов е зам.-кмет по направление „Финанси и стопанска дейност” и временно изпълняващ длъжността заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване”.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Без значение е кой ще заеме мястото на Евгени Крусев като зам.-кмет на София, защото проблемът на столицата е Йорданка Фандъкова

Христо Проданов, БСП: Без значение е кой ще заеме мястото на Евгени Крусев като зам.-кмет на София, защото проблемът на столицата е Йорданка Фандъкова

6 Декември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
София. Без значение е кой ще заеме мястото на Евгени Крусев като зам.-кмет на София, защото проблемът на столицата е Йорданка Фандъкова. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Градския съвет на БСП – София Христо Проданов в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио Фокус“ за актуалната политическа обстановка през седмицата. Проданов коментира, че от БСП са предупреждавали много отдавна, че Евгени Крисев ще е поредният бушон, който ще изгори и това е станало. „Още преди два-три месеца, когато стана скандалът с „Граф Игнатиев“ имаше репортаж в един от сутрешните блокове на националните телевизии, в който стана ясно за подмяната на материали. Ние още тогава предупреждавахме, че това ще е поредният бушон, който ще изгори и така и стана. В крайна сметка проблемът на София вече очевидно е Йорданка Фандъкова. Ние искахме още тогава нейната оставка“, заяви Проданов. По думите му още при избора на Евгени Крусев от БСП са обявили, че 28-годишно младо момче едва ли има необходимия опит, за да може да изпълнява ролята на заместник-кмет на Столична община.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви кой ще поеме функциите на зам.-кмет по транспорта след оставката на Евгени Крусев

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви кой ще поеме функциите на зам.-кмет по транспорта след оставката на Евгени Крусев

6 Декември 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви кой ще поеме функциите на зам.-кмет по транспорта след оставката на Евгени Крусев. Решението си Крусев обяви във вторник, след като стана ясно, че той е призован от прокуратурата във връзка с процедурата по възлагане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и централната градска част в столицата.
В сряда главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че разследването срещу Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки и по-конкретно с поръчката за шумо и виброизолиращи подложки на ул. „Граф Игнатиев“.
Обновяването на улицата започна през май и включва подмяна на настилката, осветлението и релсовия път. За това качествено ли се ремонтира главната столична улица се заговори в началото на октомври. Общинските съветници от БСП- София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и протест пред сградата на Столична община с искане кметът да освободи поста заради некачествени ремонти. В отговор общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че истеричните ситуации, които БСП създават около ремонта, са сценарий за предизборна кампания. Йорданка Фандъкова наложи санкция от 100 хил. лева на фирмата, която осъществява строителния надзор. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще провери ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпълнител е „Джи Пи Груп“, която е разследвана от държавата за злоупотреба с евросредства. Компанията прекрати участието си в други поръчки на Столична община. През ноември от МРРБ обявиха, че също проверяват ремонта на столичната улица. Проверката на регионалното министерство е по сигнал на гражданската организация „Спаси София“.
Агенция „Фокус“ припомня: Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление транспорт, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се оттеглят беше обществена поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския транспорт. Търгът по обществената поръчка беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Утре ще възложа кой да изпълнява задълженията на Евгени Крусев

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Утре ще възложа кой да изпълнява задълженията на Евгени Крусев

5 Декември 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Приех оставката на Евгени Крусев, утре ще назнача някого да изпълнява неговите задължения. Това каза пред журналисти в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Аз вече приех оставката. При положение, че има повдигнато обвинение той като възложител носи своята отговорност и това беше съвсем отговорна реакция, за да се изяснят всички обстоятелства. Проверката, която аз възложих, вече изпратих на прокуратурата, за да може да се изяснят всички обстоятелства, които са били причина за промяната на материалите, вложени в ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Прокуратурата ще свърши своята работа“, заяви Фандъкова.
Попитана кога ще има нов заместник-кмет, тя отговори, че в утрешния ден ще възложи на някого да изпълнява неговите задължения. „Защото работата е много. Г-н Крусев е млад човек и работи изключително отговорно. Той отговаряше за огромни проекти, но ако бил подведен и е допуснал грешка, това ще се установи от компетентните органи“, обясни кметът на София,
Фандъкова заяви, че за нея е важно максимално бързо да се пусне трамваят по ул. „Граф Игнатиев“. „Така че прави се всичко възможно. Срокът за завършване на проекта е 300 дни, което означава март месец догодина. Изпълнителите бяха поели ангажименти и за доста по-кратки срокове, но се оказа, че проектът е доста по-сложен, отколкото се мислеше. Очаквам до края на седмицата да бъдат внесени документите и да бъде сформирана комисията от ДНСК, за да бъде прието трамвайното трасе“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Разследването срещу Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки

Главният прокурор Сотир Цацаров: Разследването срещу Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки

5 Декември 2018 | 10:53 | Агенция "Фокус"
София. Разследването срещу Евгени Крусев е за длъжностно престъпление, свързано с нарушение на Закона за обществените поръчки. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с подалия оставка зам.-кмет на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Конкретно е свързано с обществената поръчка за шумо и виброизолиращи подложки. Става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки и отговорността ще бъде за длъжностно престъпление”, заяви Цацаров.
„Действително призовка е връчена - към момента, в който обвинението е предявено, ще има пълна информация за какво става дума“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП - София: Оставката на Евгени Крусев е закъсняла

Калоян Паргов, БСП - София: Оставката на Евгени Крусев е закъсняла

5 Декември 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Евгени Крусев е закъсняла. Това каза председателят на столичната организация на БСП и председател на групата общински съветници на БСП в Софийския общински съвет Калоян Паргов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Изненадан съм от изявлението на столичния кмет за отговорността на г-н Крусев като пряк възложител, защото той е част от екипа на Фандъкова, която го посочи преди 2 години за свои заместник и му възложи този тежък ресор, въпреки че всички знаехме, че този млад човек няма нужните компетенции и опит, за да поеме този тежък ресор“, каза той.
Според него големият проблем са не само ремонтите, а най-вече контролът и качеството. „Защото очевидно софиянци са бесни. „Граф Игнатиев" е голямо петно за Столична община като ремонт“, заяви Паргов.
„Очаквам на сесията да каже г-жа Фандъкова дали ще поеме и ресора „Транспорт”, след като пое ресора „Сигурност”... Очаквам в четвъртък г-жа Фандъкова да каже „Да, излъгах се в качествата на този човек”, каза още лидерът на столичните социалисти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Малина Едрева, ГЕРБ - София: Оставката на Евгени Крусев е достойно поведение, престои компетентните органи да покажат кой, какво и къде, ако има нарушения в обществената поръчка

Малина Едрева, ГЕРБ - София: Оставката на Евгени Крусев е достойно поведение, престои компетентните органи да покажат кой, какво и къде, ако има нарушения в обществената поръчка

5 Декември 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Евгени Крусев за мен е достойно поведение и от тук нататък престои компетентните органи да покажат кой, какво и къде, ако има нарушения в обществената поръчка. Това каза председателят на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет Малина Едрева Малина Едрева в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. По думите ѝ става дума за загуба на доверието на столичани и затова се наложило взимането на бързи мерки от Общината за изясняване на обстоятелствата, свързани с обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”. „Не можем да си позволим нито ден да изчакваме компетентните органи да излизат със своите становища. В момента, в който беше подаден този сигнал, веднага се назначиха проверки. Кметът Йорданка Фандъкова предостави цялата проверка на вътрешния одит на прокуратурата и при положение, че има такава призовка от прокуратурата, Евгени постъпи абсолютно достойно”, заяви Едрева.
Ремонтът по обновяването на централната градска част продължава и проектът, както и промените в него са предлагани и взимане като решение от редица експерти. Престои прокуратурата да определи дали има нарушения по Закона за обществените поръчки, добави тя
По отношение на ограничителите Едрева обясни, че проектантът го е предложил по време на конкурса, след това журито е правило и хиляди препоръки. „Трябва просто главният архитект заедно с проектанта да разкажат какво е прието и защо. Това е конкурс. Отговорността я носи конкурсната комисия. В конкурсната комисия имаше и представители на БСП”, заяви тя.
Едрева коментира още, че решението за мерките за почистване на въздуха е свързано със съвместни действия. „Не може никой да се справи сам. Ако институциите нямат подкрепата на гражданските организации и на гражданите, няма да се справим”, добави тя.
Срокът на ремонта е до края на март, трамвайното трасе трябва да тръгне всеки момент, посочи още Малина Едрева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Обвинението и оставката на Евгени Крусев не са заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, а заради процедура при избора на изпълнител

Елен Герджиков, СОС: Обвинението и оставката на Евгени Крусев не са заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, а заради процедура при избора на изпълнител

5 Декември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Повдигнатото обвинение и подадената оставка на зам.-кмета на София Евгени Крусев не са заради ремонта на „Граф Игнатиев“, става въпрос за процедура по Закона за обществените поръчки при избор на изпълнител за ремонта. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков в Сутрешния блок на БНТ. Оставката на Евгени Крусев е достойна и мъжка постъпка, която не означава признаване на вина, добави той. „Вчера започнаха спекулации, че едва ли не се дава оценка на цялостния ремонт на „Графа“, затова трябва да се каже, че не става въпрос за това. Става въпрос за съмнение за нарушаване на процедурата по Закона за обществените поръчки по една проверка, която е направена от прокуратурата и от вътрешния одит на кмета по сигнал, външен. И прокуратурата преценява, че има такъв момент на нарушаване на процедурата и повдига съответното обвинение“, обясни Герджиков.
„Ремонтът на „Графа“ продължава и то с бързи темпове по наше настояване. Ремонтните дейности ще бъдат приключени качествено и в срок“, заяви още председателят на Столичния общински съвет.
„Надяваме се, че при започната процедура от прокуратурата да се разясни има ли и каква е процедурата по промяна“, отбеляза той.
„Въпросът е каква е ролята на проектанта и ролята на експертната комисия, която е изискала тези промени. В проекта е записано, че може да се променя процедурата, но въпросът е дали това, което е направено, е правилно. Става дума за вложени материали.
Но е важно да се каже, че не са вложени евтини или по-некачествени материали“, заяви Герджиков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ (ОБЗОР)

4 Декември 2018 | 20:59 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-кметът на София Евгени Крусев подаде оставка заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Той е призован от Прокуратурата в качеството на обвиняем по проверката на ремонта. Обновяването на улицата започна през май и включва подмяна на настилката, осветлението и релсовия път. За това качествено ли се ремонтира главната столична улица се заговори в началото на октомври. Общинските съветници от БСП- София поискаха оставката на кмета Йорданка Фандъкова. Имаше и протест пред сградата на Столична община с искане кметът да освободи поста заради некачествени ремонти. В отговор общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че истеричните ситуации, които БСП създават около ремонта, са сценарий за предизборна кампания. Йорданка Фандъкова наложи санкция от 100 хил. лева на фирмата, която осъществява строителния надзор. В края на октомври стана ясно, че Прокуратурата ще провери ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпълнител е „Джи Пи Груп“, която е разследвана от държавата за злоупотреба с евросредства. Компанията прекрати участието си в други поръчки на Столична община. През ноември от МРРБ обявиха, че също проверяват ремонта на столичната улица. Проверката на регионалното министерство е по сигнал на гражданската организация „Спаси София“. Въпреки критиките от Столична община съобщиха, че изпълнителят работи в срок, като трамвайното трасе ще бъде готово за Коледа.
След като обяви, че подава оставка, Евгени Крусев заяви, че ще защити името си. „Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата“, посочи той. Крусев обясни, че Столична община оказва пълно съдействие на разследващите органи. „В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на Прокуратурата“, подчерта Евгени Крусев. „Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи“, коментира той. По думите му преди ул. „Граф Игнатиев“ е приличала на ориенталски битак, а сега е една от най-красивите улици на София. Евгени Крусев беше категоричен, че оставката е негово лично решение. Очаква се той да даде показания в Следствието на 11 декември. Все още не е ясно в какво е обвинен и кой ще заеме мястото му. Проверките на ремонта продължават. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще приеме оставката на зам.-кмета Евгени Крусев. „Като възложител на проекта Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност“, заяви столичният кмет.
Според БСП оставката на Евгени Крусев е шах на пешката, за да спасим царицата. Лидерът на БСП- София Калоян Паргов припомни, че отговорност за ремонта вече е търсена в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които я пазят в кризисна ситуация. „Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите“, коментира той. Паргов заяви, че оставката на един зам.-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначенията носи Йорданка Фандъкова.
„Фокус“ припомня: Евгени Крусев е вторият зам.-кмет с направление транспорт, който подава оставка. На 22 април 2016 година оставка подаде и Любомир Христов. Оставката му и тази на депутата от ГЕРБ Ирена Коцева бяха поискани лично от премиера Бойко Борисов. Повод двамата да се оттеглят беше обществена поръчка за доставка и монтаж на 60 навеса на спирки на градския транспорт. Търгът по обществената поръчка беше обявен от Центъра за градска мобилност и спечелен от фирма на съпруга на Коцева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветомир Паунов, ГЕРБ: Евгени Крусев е един млад човек с потенциал, макар че БСП смятат всяка възраст под тази на партията си за недостатък

Цветомир Паунов, ГЕРБ: Евгени Крусев е един млад човек с потенциал, макар че БСП смятат всяка възраст под тази на партията си за недостатък

4 Декември 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
София. Евгени Крусев е един млад човек с потенциал, макар че БСП смятат всяка възраст под тази на партията си за недостатък. Това каза Цветомир Паунов, областен координатор ГЕРБ – София град по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той обърна внимание, че зам.-кметът на Столична община Евгени Круев е обявил, че решението за оставката му е било лично. „Той е убеден в това решение. Нека да напомня, че г-н Евгени Крусев не е член на ПП ГЕРБ и той беше привлечен в екипа на г-жа Фандъкова като експерт, като един млад човек, който има професионален опит“, каза Паунов.
Той припомни за много случаи, в които представители на ПП ГЕРБ са поемали отговорност и са взимали такива решения, след това вече и времето и съответните органи обикновено са доказвали правотата, че тези решения са били най-правилни. „Само мога да припомня случая с подадената преди три години оставка на бившия кмет на район „Младост“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Стойнев, ГЕРБ: Работата по ремонта на „Граф Игнатиев“ ще продължава, независимо, че Евгени Крусев е подал оставка

Николай Стойнев, ГЕРБ: Работата по ремонта на „Граф Игнатиев“ ще продължава, независимо, че Евгени Крусев е подал оставка

4 Декември 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Работата по ремонта на „Граф Игнатиев“ ще продължава, независимо, че Евгени Крусев е подал оставка. Това каза Николай Стойнев, зам.-председател на групата общински съветници на ГЕРБ в София и зам.-председател на Столичния общински съвет по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той подчерта, че Столична община ще продължи да съдейства на прокуратурата. „Предстои компетентните органи да довършат това производство, което да установи какви са нарушенията, кои са отговорните лица“, каза Стойнев. По думите му реконструкцията на „Граф Игнатиев“ е изключително голям проект, при реализацията на който се изисква експертиза от широк кръг експерти. „Има сериозна отговорност на проектантите. Разбира се, всеки носи своята лична и професионална отговорност“, допълни още Стойнев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветомир Паунов, ГЕРБ: Най-голямата структура на партията категорично заставаме и подкрепяме кмета на София Йорданка Фандъкова и колегите в Столичния общински съвет

Цветомир Паунов, ГЕРБ: Най-голямата структура на партията категорично заставаме и подкрепяме кмета на София Йорданка Фандъкова и колегите в Столичния общински съвет

4 Декември 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямата структура на ГЕРБ категорично заставаме и подкрепяме кмета на София Йорданка Фандъкова и колегите в Столичния общински съвет. Това каза Цветомир Паунов, областен координатор ГЕРБ – София град по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че брифингът на ГЕРБ е във връзка със популистките изказвания и опита за заиграване със страховете на хората. „Вярвайте, по всякакви информационни и комуникационни канали, колегите от Столична община ежедневно информират както гражданите на София, така и всички заинтересовани лица за предприетите действия по проблемите, начина, по който те се решават. Предоставя се актуална експертна, статистическа информация, общодостъпна до всички“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме оставката на зам.-кмета Евгени Крусев

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме оставката на зам.-кмета Евгени Крусев

4 Декември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще приеме подадената оставка на зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Общината ще продължи да съдейства на проверката на Прокуратурата. Като част от това преди месец бяха изпратени резултатите от проверката на дирекция „Вътрешен одит“. По заповед на кмета бяха проверени всички обстоятелства, довели до изменението на проекта за релсовия път по ул. „Граф Игнатиев“. „Столична община оказва пълно съдействие на проверяващите органи, като всички документи и установени от вътрешната проверка факти са присъединени към проверката на Прокуратурата. Като възложител на проекта Евгени Крусев носи своята отговорност. Реконструкцията на ул. „Граф Игнатиев“ е голям проект, при реализацията на който се изисква експертизата и компетентните решения на широк кръг експерти, в това число и проектантите. В този процес всеки един носи своята лична и професионална отговорност“, заяви Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП-София: Призоваваме Йорданка Фандъкова да поеме отговорност, на санкция подлежат и ресорните комисии и дирекции, отговарящи за ремонта на „Граф Игнатиев“

Калоян Паргов, БСП-София: Призоваваме Йорданка Фандъкова да поеме отговорност, на санкция подлежат и ресорните комисии и дирекции, отговарящи за ремонта на „Граф Игнатиев“

4 Декември 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Призоваваме Йорданка Фандъкова да поеме отговорност, на санкция подлежат и ресорните комисии и дирекции, отговарящи за ремонта на „Граф Игнатиев“. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му Крусев е свързващо звено между кмета и ресорните дирекции. „Диреция „Транспорт и транспортна инфраструктура“, самите комисии, които са работили, също подлежа на санкции и отговорност. Доколкото имам информация, те са обект на това разследване. Тази отговорност се носи от кмета на Столична община. Ако понасянето на отговорност е да се разделим с един или друг заместник, на фона на главоломно растящия проблем, мисля, че следващата стъпка е самата тя да излезе и да каже за тази отговорност“, каза Паргов. По думите му при понасяне на отговорност от страна на Фандъкова, сме в хипотезата на последната година, в която при оставката на кмета, ще последва следващ служебен, който Общинският съвет трябва да определи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата

Калоян Паргов, БСП: Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата

4 Декември 2018 | 14:40 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Евгени Крусев като заместник-кмет на Столична община е шах на пешката, за да спасим царицата.Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оставка поискаха в общинския съвет редица политически групи и колеги. Припомням тогава, че ние търсихме отговорност като политическа сила в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които пазят кмета в една или друга кризисна ситуация“, заяви още Паргов.
„Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите. Оставката на един заместник-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначаването на един или друг заместник-кмет, носи кметът на столицата г-жа Фандъкова“, каза още лидерът на столичните социалисти. Той припомни, че когато Фандъкова е предложила за Евгени Крусевза поста преди 2 години, от БСП са поставили въпроса за неговата експертиза.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Евгени Крусев: Оставката е лично мое решение, ще я депозирам днес

Зам.-кметът Евгени Крусев: Оставката е лично мое решение, ще я депозирам днес

4 Декември 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Оставката е лично мое решение. В рамките на днешния ден ще я депозирам. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ще бъде приета оставката му, той посочи: „Мога да коментирам единствено моите действия“. В отговор на въпрос в какво е обвинен, зам.-кметът обясни: „Не мога да кажа, дори не съм отишъл до Следствието. Другата седмица ще имам повече информация“. Той каза още, че не знае кой ще заеме поста му. Попитан какво е показала вътрешната проверка на Общината Евгени Крусев заяви: „Няма крайни резултати. Всички проверки продължават“. „Във вторник ще дам показания на „Г. М. Димитров“ 42“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Евгени Крусев: В началото на другата седмица съм призован да дам показания в Прокуратурата по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Зам.-кметът Евгени Крусев: В началото на другата седмица съм призован да дам показания в Прокуратурата по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

4 Декември 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. В началото на другата седмица съм призован да дам показания в Прокуратурата по проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще ви информираме, когато имаме по-голяма яснота около проверката на Прокуратурата на ремонта“, коментира той. „Към момента можем да кажем, че ул. „Граф Игнатиев“ от един ориенталски битак стана една от красивите улици на София“, заяви Евгени Крусев. „Вярвам, че в скоро време ще бъдат завършени всички детайли около този ремонт. Надявам се скоро да се възстановят трамвайните маршрути“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Евгени Крусев: Бях призован от Прокуратурата в качеството на обвиняем за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

Зам.-кметът Евгени Крусев: Бях призован от Прокуратурата в качеството на обвиняем за ремонта на ул. „Граф Игнатиев“

4 Декември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Вчера късно следобeд получих призовка от Прокуратурата във връзка с проверката на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Призован съм в качеството си на обвиняем. Това каза пред журналисти зам.-кметът на София Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считам, че най-отговорната и мъжка позиция в случая е да си подам оставката, за да може разследващите да си свършат изцяло работата“, заяви той. „Категорично мога да заявя, че ще си защитя името. Точно това е целта на действието ми в момента“, обяви Крусев. „Оказваме пълно съдействие на всички разследващи органи, които се занимават с ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Изпратили сме цялата документация, която е изискана. Ще продължим да оказваме пълно съдействие“, обясни той. „В качеството си на възложител на процедурата нося отговорност и ще продължа да я нося и в хода на проверката на Прокуратурата“, коментира Евгени Крусев. „Ако съм бил подведен от проектант или друг участник в целия процес по направата на проекта, се надявам Прокуратурата да го установи“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подава оставка

Зам.-кметът на София Евгени Крусев подава оставка

4 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-кметът на София по направление „Транспорт и транспортни комуникации” Евгени Крусев ще подаде оставка, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Биляна ИВАНОВА

Очаквайте подробности.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.