НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Младен Маринов: В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно

Министър Младен Маринов: В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно

7 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. В кратки срокове ще се възстанови падналият участък от оградата на границата с Турция, работи се почти денонощно. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание по повод изнесената информация от БСП, че част от оградата по границата с Турция е пропаднала заради интензивни валежи, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Незабавно се предприемат действия по засилване на охраната на компрометирания участък. В случая са предприети такива с физическо присъствие на граничари и дислокация на термовизионни камери, които да покрият района, така че да не може нарушител да премине безпрепятствено“, заяви той. „Незабавно е уведомен областният управител, тъй като поддръжката на съоръжението е в неговите правомощия. Вчера ми докладваха, че на терен вече се извършват строително-монтажни дейности“, каза още министърът. По отношение снимките на оградата, публикувани от Николай Цонков от БСП, Младен Маринов уточни, че трябва да се провери тяхната достоверност. Попитан дали тези снимки застрашават националната сигурност, Маринов коментира: „След като законодателят е преценил, че застрашават, това означава, че е така. Реално изнасянето на филмови материали и снимки от това съоръжение и начина на охрана на границата, тази информация не я придобиват само добронамерени и съвестни граждани“, допълни още вътрешният министър. На въпрос дали има опити за проникване през компрометирания участък, той обясни, че в работата си колегите му непрекъснато предотвратяват такива опити. „Естествено, когато част от съоръжението е компрометирано е по-възможно и по-лесно да се мине, но вследствие на нашите действия на се констатирани такива опити, тъй като там има физическо присъствие“, каза още Младен Маринов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Участък от оградата с Турция край Малко Търново е пропаднал заради интензивни валежи (ОБЗОР)

Участък от оградата с Турция край Малко Търново е пропаднал заради интензивни валежи (ОБЗОР)

6 Декември 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
София. За повреден участък от оградата с Турция сигнализира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Цонков. Той публикува снимки на падналото съоръжение в личния си профил във „Фейсбук“, като посочи, че става дума за участък в местността “Дълбокия дол“ край Малко Търново. В друг свой пост в социалната мрежа Цонков припомня, че след сигнал на БСП Прокуратурата разследва строежа на оградата по границата, като сигналът е свързан със съмнения за корупционни прояви на лица, заемащи висши държавни длъжности. Той цитира и главния прокурор Сотир Цацаров, според когото ако експертизата за оградата по границата потвърди изводите в доклада на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители.
Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обясни за Агенция „Фокус“, че очаква оградата да бъде възстановена до седмица, като дотогава на място има постоянен пост на ГД „Гранична полиция“. „Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен. Поражението е в резултат на фосмажорни обстоятелства, а не на някакви други“, заяви Чолаков.
Темата коментира и народният представител от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, който уточни, че става дума за участък от около 30-40 метра, намиращ се южно от село Сливарово. „На 28-и падна дъждът, на 29-и става пропадането на тези 30-40 метра от оградата. Това струпване и стичане на огромни количества вода е предизвикало повличане на чакъл, дървета, отнасяне на пътища и отнасяне на тази част от оградата. Оградата не е направена около „Александър Невски“ на жълтите павета, а на изключително насечен терен и вече се работи по възстановяването ѝ“, заяви той и поясни, че не може да се гарантира, че в бъдеще няма да има такива събития. „На някой много му се иска това да бъде доказателство за лошо изпълнение, но искам да ви уверя, че оградата е изпълнена по проекта“, обясни още Симеонов и заяви, че още от миналата година е организирана издръжка на оградата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: Повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков: Повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица

6 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че повредената ограда на границата с Турция ще бъде възстановена до седмица. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. „В деня, с която стана голямото наводнение в Одрин, и в Странджа се изсипа голямо количество дъжд. В следствие на това на едно място от съоръжението, което е в област Бургас, е съборено – много малко метри“, каза още Чолаков и посочи, че това се случва в резултат на огромен обем вода, листна маса, дървета, камъни, шума и клони.
„Фирмата, с която сме сключили договор за поддръжка, моментално е започнала действия по отстраняване на вредата. Така че се работи, но теренът там е тежък и много трудно достъпен. Поражението е в резултат на фосмажорни обстоятелства, а не на някакви други. Смятам, че оградата ще бъде възстановена до седмица. От момента на установяване на повредата там има постоянен пост на „Гранична полиция“, така че няма опасност от преминаване на бежанци“, каза още областният управител на Бургас.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.