НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Лорита Радева, СОС: С близо 2/3 мнозинство Столичният общински съвет подкрепи план-сметката по чистота на Столична община за 2019 година

Лорита Радева, СОС: С близо 2/3 мнозинство Столичният общински съвет подкрепи план-сметката по чистота на Столична община за 2019 година

20 Декември 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. С близо 2/3 мнозинство Столичният общински съвет подкрепи план-сметката по чистота на Столична община за 2019 година. Това каза пред журналисти председателят на комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Акцентите на тази план-сметка са отново дейностите, свързани с предоставяне на по-добро качество на услугата, разширяване на обхвата на дейностите, разширяване на тяхната кратност и териториалния им обхват. В крайна сметка с всичко това се стремим да разрешим един от основните въпроси на града ни – от една страна той да бъде по-чист и по-красив, но още по-важното, да бъде град с все по-чист въздух. Заместник-кметът по екология обобщи, че във всички летни месеци, в които са се извършили дейностите, както по машинно метене, така и по миене на улиците, това са месеци, през които няма нито едно превишаване на замърсяването с фини прахови частици. Това е показателно по отношение на ефикасността на мерките, които прилагаме", допълни тя. "През зимния сезон към тези процеси се добавя и замърсяването от битовото горене и за него търсим решение чрез увеличаване на кратностите по събирането на едрогабаритните отпадъци. Едрогабаритният отпадък до кофите всъщност отива в печките на част от гражданите на града и след това дишаме един силно замърсен въздух. Затова с по-голяма кратност и с повече средства, в размер на един и половина милиона лева, ще се борим и с този сериозен проблем на града. Държа да напомня, че на страницата на Столичния инспекторат и на районните администрации са обявени графиците, по които се извършва извозването на отпадъците. Те не са еднакви за всички територии на града. Всеки един от нас може да проследи кога става извозването за неговия адрес, обикновено се случва веднъж седмично, да изхвърлят едрогабаритния отпадък в деня преди извозването, за да намалим риска от това да се задържат за продължителен период от време и съответно да бъдат привлекателни за нерегламентирано горене", каза още Радева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, СОС: С 24% увеличаваме дела на машинното метене в столицата през 2019 г.

Лорита Радева, СОС: С 24% увеличаваме дела на машинното метене в столицата през 2019 г.

20 Декември 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаваме дела на машинното метене в столицата. Това каза пред журналисти председателят на комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „24 пъти през следващата година ще се мият така наречените дюзи на улиците на София. Четири пъти ще бъде основното измиване на улиците с маркуч и периодично ще извършваме оросяване, във връзка с мерките, които са наложени и в механизма за ранно предупреждаване за замърсяване на въздуха. Увеличаваме дела на машинното метене. През следващата година не предвиждаме улиците с масовия градски транспорт да се почистват по друг начин освен с машинно метене. 22 пъти месечно ще се мете машинно от месец април до месец октомври 2019 г. Това е увеличаване с 24 % спрямо сметката за 2018 година. 9 пъти повече е заложено машинното метене по отношение на тротоари, пешеходно пространство, велоалеи“, допълни Радева.
„В сметката за 2019 г. се увеличава издръжката на Столичен инспекторат с 1,5 млн. млн., за да могат колегите да осигуряват контрол върху дейности, които са свързани с нарушаване на чистотата на града", обясни Радева.
Попитана кога ще се разреши дисбалансът между приходите и разходите на такса „смет“, тя обясни, че се търси решение. „Едновременно с това много усилено работят и данъчните администрации, така че до този момент успяваме да осъществим баланс и пълен обем на дейностите. Самият отчет за изпълнение на дейностите за 2018 г. към края на месец октомври показва, че имаме едно много добро изпълнение по всички пера на план-сметката за отминаваща година. Сегашният механизъм за такса „смет“ търпи много критики и се върви към изработването на нов механизъм. Разбира се, за да постигне и Столична община крайния резултат по неговото изработване, трябва да получим окончателния резултат както на национално и законодателно ниво, така и по работата по междуведомствената група на няколко министерства“, обясни тя.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, СОС Планира се по-бързо въвеждане на „зелен билет“ в София

Лорита Радева, СОС Планира се по-бързо въвеждане на „зелен билет“ в София

6 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Много по-бързо въвеждане на мярката „зелен билет“ в дните с мръсен въздух ще бъде обсъдено в Столичния общински съвет (СОС). Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева в предаването „Преди всички“ по БНР.
По думите ѝ кметът ще може да предприема мярката, без да се налага да се изчакват два последователни дни със замърсен въздух над нормата.
„Ако Националният институт за метеорология и метеорология обяви жълт код за мъгла, или инверсия, или безветрие, или ниско атмосферно налягане, които ще доведат до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката „зелен билет“, тоест няма да чакаме“, каза Лорита Радева в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протест в София заради поредния ден на мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

Протест в София заради поредния ден на мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

5 Декември 2018 | 20:22 | Агенция "Фокус"
София. За пореден ден в големите градове у нас беше отчетено замърсяване на въздуха, показват данните на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от 5 декември сочат, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности са регистрирани в станциите в „Надежда“ и „Павлово“ и „Хиподрума“. Следват още Пловдив, Горна Оряховица, Шумен, Перник, Видин, Смолян и Благоевград, където превишаването на среднодневните норми на фини прахови частици е около 2-3 пъти. Запрашаване, но в по-малка степен е отчетено още във Враца, Плевен, Добрич, Варна, Девня, Сливен, Хасково и Кърджали.
Въпреки че като мярка срещу мръсния въздух на 4 декември Столична община въведе т. нар. „зелен билет“, с който жителите и гостите на града можеха да пътуват срещу 1 лев през целия ден в цялата мрежа на градския транспорт, десетки граждани се събраха ден по-късно на протест пред Общината. Сред исканията на организаторите на протеста е Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират. Те настояха за вземането на спешни мерки за решаването на проблема. Според тях в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма, „зеленият билет“ трябва да е задължителен, а в тези с многократно превишаване - напълно безплатен. Освен това искат при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили и да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.
От своя страна, Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков коментира, че част от исканията на протестиращите са основатели, така че Общината е готова да обсъди промени по механизма за чистотата на въздуха, ако те не са популистки. „Що се отнася до протеста пред Столична община, категорично трябва да кажем, че проблемът е признат от Общината и то не сега – не в резултат на мъглата от последните няколко дни. Още преди година и половина Столична община е приела програма за управление качеството на въздуха и мерки по нея и се работи много последователно и устойчиво в тази насока. И дори има положителен резултат от тази работа и той се вижда от доклада на Европейската сметна палата, в който е записано, през 2009 г. дните със замърсяване в София са били 161, а през 2016 г. са 71“, заяви Герджиков. Той обясни още, че няма как да се забрани напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство. „Това няма как да стане през общинска наредба. A в Столична община влизат няколко града и няколко села и няма как да оставим хората без отопление“, заяви той. Във връзка с въвеждането на „зеления билет“ Герджиков обясни, че този механизъм все още се тества. „Вчера за втори път Столична община използва тази мярка. Смятам, че част от исканията на протестиращите са основателни, а механизмът не е „свещена крава“ и може да бъде променен. Така че сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по него, стига то да не е популистко, да е разумно и да бъде изпълнимо“, заяви председателят на СОС.
Председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева обясни, че предстои в София да бъдат разположени още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха, които ще са в допълнение на съществуващите вече четири станции на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Радева обясни, че вече е приключила процедурата по анализ на местата, на които станциите да бъдат поставени, и се очаква до края 2019 г. те бъдат пуснати.
Протестът коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че се е запознала с част от исканията на протестиращите и посочи, че те всъщност са същите, като мерките и програмата на Общината за по-чист въздух. "Готова съм, ако има нова мярка, която не е включена в нашата програма, да я коментираме и да можем да я включим. Защото ние сме проучили целия европейски опит, но се изисква време. И смятам, че мярката „зелен билет“ е важна. Втората част, която е много съществена, това е подмяната на отопление – вместо нискокачествени въглища и мокри дърва, гражданите да могат да се отопляват с екологично гориво“, каза още кметът на София. Фандъкова обясни, че над 74 000 са били продадените „зелени билети“ на 4 декември и благодари на хората, които са се отзовали на призива да оставят личните си автомобили и да използват градския транспорт.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Замърсяването на въздуха е по-малко в сравнение с миналата година

Министър Нено Димов: Замърсяването на въздуха е по-малко в сравнение с миналата година

5 Декември 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. В сравнение с миналата година, замърсяването на въздуха в София е по-малко. Миналата година по същото време само станциите на „Павлово" и „Младост" имат близки стойности като тази година, на другите места нивата на замърсяване са по-ниски, а никъде няма по-високи стойности. Това посочи министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Лице в лице” по bTV. По думите му обаче, това не означава, че хората няма за какво да се притесняват.
"Основните замърсители са автомобилният транспорт и битовото отопление", заяви министърът. По думите му безспорно у нас има подновяване на автомобилния парк, което е съвсем естествено. "Битовото отопление допринася над 50% за замърсяване с фини прахови частици и той е основният източник за замърсяване", коментира Димов. Според него дървата, въглищата и брикетите са част от материалите, които не са достатъчно качествени, а вредят най-много на чистотата на въздуха.
"Световната банка има две предложения за справяне с този проблем – дървата да се продават на обем, тъй като влагата тежи повече, и другото е дървата да не бъдат изсичани в последния момент, за да може да има по – дълъг период на изсушаване. Този проблем обаче има огромна социална роля, тъй като няма как да накараме хората дали да избират да дишат чист въздух, или да стоят на топло", обясни Димов.
По думите му основната тежест при мерките срещу замърсяването на въздуха е върху местната власт. „Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", каза още Нено Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р София Ангелова, пулмолог: Мръсният въздух не причинява болест, но влошава състоянието на хроничните пациенти

Д-р София Ангелова, пулмолог: Мръсният въздух не причинява болест, но влошава състоянието на хроничните пациенти

5 Декември 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Няма доказателства, че има болест, която се причинява от мръсния въздух, но има доказателства, че при покачване на концентрацията на фини прахови частици, се увеличава броят на влошените хронични пациенти. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р София Ангелова, пулмолог във връзка със завишените показатели на финни праховици частици в страната.
„Разбира се, тук влизат пациенти със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, защото има ултра фини частици. Голяма част от тези ултра фини прахови частици се издишват, но една част попадат в кръвообращението и може да окажат влияние върху целия организъм. Аз искам да отправя послание към здравите хора. Здравите хора обикновено реагират с кашлица сутрин, когато излизат в това време, защото чрез нея белият дроб се мъчи да изчисти вдишаните частици. Съветът ми е към тези, които обичат да карат велосипеди, обичат да тичат сутрин рано в парка, в този период от време да ограничат физическите си натоварвания, защото колкото повече се натоварва организма, толкова по-дълбоки дихателни движения извършват и съответно преминава по-голямо количество токсични вещества и фини прахови частици в белите дробове“, коментира тя.
„Като лекар отправям послание към всички хора, че помагаме за създаването на мръсен въздух. Трябва да ограничим в този период от време използването на автомобилите си. В малките градове, селата и отделните квартали на големите градове, където се използва твърдо гориво, въздухът е много тежък. Там хората трудно дишат“, отбеляза д-р Ангелова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Един или два дни превишение на фините прахови частици във въздуха няма да провокират заболявания у учениците

Министър Красимир Вълчев: Един или два дни превишение на фините прахови частици във въздуха няма да провокират заболявания у учениците

5 Декември 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Един или два дни превишение на фините прахови частици във въздуха няма да провокират заболявания у учениците. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на заседание на парламентарната комисия по образование и наука, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с това, че в последните дни в много градове на страната има мръсен въздух и какви мерки е разпоредило МОН относно този проблем, Вълчев отговори, че този въпрос буди все по-голяма тревога. „Да се обявят тези дни за неучебни е крайна мярка. Обсъдихме със съответните институции възможните мерки за реакция по отношение на учениците и това, което специалистите ни казаха, е, че не можем да очакваме от един или два дни да се провокират заболявания у учениците. От друга страна, има рискови групи деца – например с бронхиална астма, към които трябва да се подходи с максимална степен на предпазливост. Затова имаме система за София, която не просто регистрира нивата на фините прахови частици, но може и да прогнозира за три дни напред, и от нея може да се види, че проблемът е предимно в София“, каза още образователният министър и уточни, че за утре и вдругиден системата показва, че няма да има превишение на нормите, но за петък такова се очаква.
Вълчев обясни, че инструкциите, които се дават на училищата, са децата да не се извеждат навън и да не се извършват дейности на открито. „А по отношение на децата с хронични проблеми, ще предложим те да могат да бъдат освобождавани от училище в тези дни по решение на родителите“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, СОС: През 2019 г. ще разположим в София още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха

Лорита Радева, СОС: През 2019 г. ще разположим в София още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха

5 Декември 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. През 2019 г. ще разположим в София още 22 станции за измерване на чистотата на въздуха. Това каза пред журналисти председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитана дали се правят проверки за нерегламентирано горене на гуми, Радева отговори, че Столичният инспекторат е направил проверки на всички автосервизи в София, на пунктовете за смяна на гуми и за смяна на отработени масла. „Тези проверки са от порядъка на 700-800 броя от началото на 2018 г. Наложени са както административни актове, така и за по-дребните нарушения фиш с до 50 лв. глоба. Основното нещо, което се проверява, е системата по връщане на гумите към организации, които имат комплексни разрешителни да оперират с тях като упадък. Защото е много важно не само гумите да се приберат, а да се обезвредят“, заяви тя и посочи, че тези проверки са ежедневни, а не се извършват само през последните 3-4 дни, когато стана актуален въпросът със замърсяването на въздуха. Относно проверките по домовете Радева отговори, че такъв контрол може да се осъществява само по отношение на общинските жилища. „От няколко дни се обсъжда вече предложението на кмета на Столична община за преразглеждане на нормативните актове и криминализиране горенето на отпадъци“, заяви тя.
Радева уточни, че четирите станции за измерване на чистотата на въздуха вече не достигат на Столична община. „Затова по проект, който изпълняваме от 1 декември 2017 г. за трансгранично сътрудничество с още пет града в Средиземноморския регион, ще разположим в София 22 станции – оторизирани уреди, които разчитаме да ни дадат една по-точна картина за местна мониторингова система, която да присъединим към информацията, която получаваме от четирите станции на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда. Търсим разширяване на информационната база и така да вървим към разширяване механизма ни от мерки за действие“, заяви тя. По думите й е приключила процедурата по анализ на местата, на които станциите да бъдат поставени, и се очаква до 2019 г. тези станции да бъдат пуснати.
Председателят на СОС Елен Герджиков обясни, че този проект включва освен монтирането на допълнителни 22 станции и разработването на публична платформа, на която информацията ще се вижда в реално време.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство

Елен Герджиков, СОС: Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство

5 Декември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да забраним напълно отоплението на твърдо гориво, защото това е въпрос на национално законодателство. Това каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това няма как да стане през общинска наредба. A в Столична община влизат няколко града и няколко села и няма как да оставим хората без отопление“, заяви той.
На въпрос дали е възможно да не се дават социални помощи под формата на твърдо гориво и дървета, а чрез олекотяване на сметките, каквото е едно от исканията на протестиращите, Герджиков обясни, че това също свързано със законодателството. „Предлагали сме подобно нещо. Предложихме и стандартизацията на твърдото гориво, която вече е на първо четене в парламента, както и промяната в Закона за движение по пътищата, чрез която ще се стикизират автомобилите“, припомни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Част от исканията на протестиращите са основателни, готови сме да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако не са популистки

Елен Герджиков, СОС: Част от исканията на протестиращите са основателни, готови сме да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако не са популистки

5 Декември 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Част от исканията на протестиращите са основателни, така че сме готови да обсъдим промени по механизма за чистотата на въздуха, ако те не са популистки. Това каза пред журналисти председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан как ще отговори на твърденията на протестиращите, че „зеленият билет“ е бил въведен със закъснение, Герджиков отговори, че този билет е резултат от механизма, приет от СОС през януари 2018 г., и в него е записано точно и ясно при какви условия се въвежда. „Що се отнася до протеста пред Столична община, категорично трябва да кажем, че проблемът е признат от Общината и то не сега – не в резултат на мъглата от последните няколко дни. Още преди година и половина Столична община е приела програма за управление качеството на въздуха и мерки по нея и се работи много последователно и устойчиво в тази насока. И дори има положителен резултат от тази работа и той се вижда от доклада на Европейската сметна палата, в който е записано, през 2009 г. дните със замърсяване в София са били 161, а през 2016 г. са 71“, заяви Герджиков.
Той обясни, че механизмът все още се тества. „Вчера за втори път Столична община използва тази мярка. Смятам, че част от исканията на протестиращите са основателни, а механизмът не е „свещена крава“ и може да бъде променен. Така че сме готови да обсъдим всяко конкретно предложение по него, стига то да не е популистко, да е разумно и да бъде изпълнимо“, заяви председателят на СОС.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки протестиращи са се събрали пред сградата на Столична община заради мръсния въздух

София: Десетки протестиращи са се събрали пред сградата на Столична община заради мръсния въздух

5 Декември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Десетки протестиращи са се събрали пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух. Полицейското присъствие в района е засилено.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦГМ: 74 478 са продадените „зелени билети“ на 4 декември

ЦГМ: 74 478 са продадените „зелени билети“ на 4 декември

5 Декември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. 74 478 са продадените „зелени билети“ или дневна карта от 1 лев за всички линии на обществения транспорт на 4 декември 2018 година. Най-много от тях са закупени от касите на „Метрополитен“ – 38 362, но това са и местата, които и обичайно реализират повече продажби. Останалите „зелени билети“ са продавани от водачите в наземния транспорт и касите на ЦГМ. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.
Много хора избраха да пътуват със „зелен билет“ през вчерашния ден. Голяма част от тях са пътници, които не са постоянни клиенти на градския транспорт. Центърът за градска мобилност има готовност за незабавна реакция да пусне нов „зелен билет“, ако има необходимост и напомня, че това е само една от многото мерки за ограничаване на замърсяването с фини прахови частици на въздуха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Преди два дни от ЕК беше одобрен проект на Столична община, с който ще подменим отоплителната инсталация на около 5000 домакинства

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Преди два дни от ЕК беше одобрен проект на Столична община, с който ще подменим отоплителната инсталация на около 5000 домакинства

5 Декември 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Преди два дни от ЕК беше одобрен проект на Столична община, с който ще подменим отоплителната инсталация на около 5000 домакинства. Това каза пред журналисти в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Преди два дни беше одобрен първият проект на Столичната община от ЕК, което ще ни позволи да започнем работа по подмяната на отоплителната инсталация на около 5000 домакинства на територията на общината. Вече е отворена и ОП „Околна среда“, която да ни позволи да подменим отоплителните инсталации и на още 15 хил. домакинства“, каза още Фандъкова и посочи, че това на практика са малко по-малко от половината домакинства в Общината, които се отопляват на твърдо битово гориво.
„Насочваме усилията към домакинства и граждани, които нямат достатъчно възможности сами да инвестират в това, като точните критерии ще бъдат обявени. Включваме подмяна на отоплението с отопление с отопление на газ, отопление с централно топлоподаване, с електричество и където тези варианти не са възможни, включваме и печки на пелети. За съжаление, в програмите не са включени възможности да се поставят филтри, които по наши наблюдения дават ефект. Но ще обмислим и по друг начин да финансираме тази мярка“, заяви Фандъкова.
Тя обясни, че Столична община вчера е изпратила писма с препоръки на лекари до училища и детски градини, в които се посочва, че не добре деца да имат активности навън, когато се отчитат превишения с фини прахови частици.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Над 74 000 продадени „зелени билета“ отчете вчера Центърът за градска мобилност

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Над 74 000 продадени „зелени билета“ отчете вчера Центърът за градска мобилност

5 Декември 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Над 74 000 продадени „зелени билета“ отчете вчера Центърът за градска мобилност (ЦГМ). Това каза пред журналисти в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на всички граждани, които откликнаха на призива. Разбира се, далеч съм от мисълта, че благодарение на въвеждането на „Зеления билет“ въздуха днес е по-чист, знаем, че атмосферните условия доведоха до това. Но това са стъпки и усилия, защото трябва да е ясно, че абсолютно всички трябва да се включат в мерките“, каза още Фандъкова.
Тя обясни, че се е запознала с част от исканията на протестиращите днес. „И те всъщност са същите, като мерките и програмата на Общината за по-чист въздух. Готова съм, ако има нова мярка, която не е включена в нашата програма, да я коментираме и да можем да я включим. Защото ние сме проучили целия европейски опит, но се изисква време. И смятам, че мярката „зелен билет“ е важна. Втората част, която е много съществена, това е подмяната на отопление – вместо нискокачествени въглища и мокри дърва, гражданите да могат да се отопляват с екологично гориво“, каза още кметът на София.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р София Ангелова, пулмолог: При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да се носят плътно оплетени шалове, а не медицински маски

Д-р София Ангелова, пулмолог: При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да се носят плътно оплетени шалове, а не медицински маски

5 Декември 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. При завишени показатели на фини прахови частици, трябва да се носят плътно оплетени шалове, а не медицински маски. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р София Ангелова, пулмолог във връзка със завишените показатели на фини праховици частици в страната. По думите ѝ в период на завишени показатели за мръсен въздух, гражданите и особено уязвимите групи, трябва максимално да ограничат излизанията си. „Голяма част от тях са възрастни хора, които могат да си позволят ограничаване в излизанията си. Другата част, на които се налага да излизат навън, съветвам да използват плътно оплетени шалове, такива които са плътно завързани, обхващащи носа и устата. Те от една страна изпълняват ролята на климатик - да затоплят въздуха, а от друга, ролята на филтър - да задържа фините прахови частици. Обръщам се към тях и към всички хора, че медицинските маски не могат да извършат тази дейност и тази функция, защото те не са плътно завързани. Те не стоят плътно за лицето и по този начин пропускат фините прахови частици, а и от друга страна те много бързо се овлажняват, което позволява и улеснява полепването на частиците“, посочи още тя.
Д-р Ангелова обясни, че децата и активните и пасивни пушачи също спадат към уязвимите към фините прахови частици хора. „По принцип децата имат къси дихателните пътища и в него много по-лесно прониква студеният въздух заедно с токсичните газове. Съветваме майките в този период от време да не извеждат децата си навън или да ограничат излизанията си максимално. Третата уязвима група, това са пушачите и пасивните такива, които са изложени на ежедневната експозиция на тютюневия дим. Под влияние на тютюневия дим науката доказва, че се парализира ресническият епител, т.е ресничките. Това е един инхалатор, който изчиства всичко, което ние вдишваме. Един защитен механизъм на белия дроб и който чрез площта, на която се намира върху ресничките, много бързо изчиства токсини полепнали по дихателните пътища. При пушачите обаче тези реснички са парализирани. Тогава много по-лесно проникват токсичните газове, вируси и бактерии, за това и боледуват по-често“, коментира още пулмологът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

АФИС: 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха

5 Декември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. 56% от българите смятат, че по-ниска цена на тока ще спре замърсяването на въздуха. Това показват данните от национално представително проучване, осъществено от Агенция „АФИС“. Повече от една трета (36%) от жителите на страната усещат влошаване на качеството на въздуха в населеното място, в което живеят. Три пъти по-малко – 12%, констатират подобрение на чистотата на въздуха. За всеки втори няма особена промяна.
Замърсяването силно зависи от степента на урбанизация на конкретното населено място. Чистотата на въздуха се влошава далеч по-малко в селата (15%), докато този дял обхваща 48% от жителите на големите градове (57% в София) и 36% на малките.
Въздушното замърсяване е по-силен дразнител за хората от по-високите подоходни групи. Например, тези с над 1000 лв. доход на член на домакинството констатират замърсяване в 64% от случаите.
Помолени да посочат две мерки, които биха допринесли най-много за по-чист въздух в тяхното населено място, анкетираните най-често посочват по-ниска цена на електричеството (56%), следвано от намаление на движението с коли (39%), спиране на дим от индустриално производство (23%), домашно отопление с газ (20%). Централното топлоснабдяване, газификацията и електрическото отопление намаляват нуждата от отопление с дърва и въглища.
Другите отговори всъщност са свързани с изброените дотук – по-достъпният обществен транспорт е ефикасна алтернатива на личните автомобили. Вярно е и обратното – по-слабото движение на лични коли в градовете облекчава трафика и ускорява развитието на обществения транспорт.
Отговорите силно зависят от конкретната ситуация в населено място. Специално в групата, при която преобладава оценката за по-силно замърсяване през последните години, проблемът с колите силно се доближава до този с цената на електричеството (съответно 50 и 53%). Това подсказва, че най-силно действащият фактор през последните години е все по-силната доминация на личния автомобил над обществения транспорт.

Националното представително проучване е осъществено от Агенция „АФИС“ в периода 30 ноември – 4 декември 2018 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София се организира протест срещу мръсния въздух

В София се организира протест срещу мръсния въздух

5 Декември 2018 | 08:49 | Агенция "Фокус"
София. В социалните мрежи се организира протест заради мръсния въздух в столицата под надслов „Дишай“. Началото му е обявено за 12.30 часа, а сборният пункт е пред сградата на Столична община.
Организаторите искат Столична община официално да признае проблема, който всички софиянци регистрират. Те настояват за вземането на спешни мерки за решаването на проблема. Според тях в дните със замърсяване с фини прахови частици над допустимата норма, „зеленият билет“ трябва да е задължителен, а в тези с многократно превишаване - напълно безплатен.
Освен това искат при проблеми с чистотата на въздуха да се ограничава ползването на лични автомобили и да се спре раздаването на енергийни помощи, включващи твърдо гориво, както и да се възстанови и разшири официалната система от измервателни станции.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха

5 Декември 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
София. В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности са регистрирани в станциите в „Надежда“ и „Павлово“ и „Хиподрума“. Следват още Пловдив, Горна Оряховица, Шумен, Перник, Видин, Смолян и Благоевград, където превишаването на среднодневните норми на фини прахови частици е около 2-3 пъти. Запрашаване, но в по-малка степен е отчетено още във Враца, Плевен, Добрич, Варна, Девня, Сливен, Хасково и Кърджали.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отново мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

Отново мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

4 Декември 2018 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. За пореден ден в големите градове у нас е отчетено замърсяване на въздуха, показват данните на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности са регистрирани в станциите в Надежда и Павлово. Следват още Горна Оряховица, Шумен, Пловдив и Велико Търново. Превишени среднодневните норми на фини прахови частици, но в по-малка степен, са отчетени още във Видин, Враца, Перник, Ловеч, Русе, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян.
Като мярка срещу замърсяването в столицата общината въведе т. нар. „зелен билет“, с който жителите и гостите на града могат да пътуват срещу 1 лев през целия ден в цялата мрежа на градския транспорт.
Разкрити бяха и временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата. Междувременно продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.
По препоръка на пулмолозите от Общината призовават хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.
Към 12.30 часа продадените зелени билети от пунктовете на градска мобилност, касите на метрото и от водачите на превозните средства са над 42 хиляди. За сравнение първият път, когато тази мярка беше въведена - на 28 януари 2018 г., са продадени малко над 23 хиляди билета за целия ден.
Председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет Лорита Радева заяви, че мярката за зеления билет има ефект, ако поне 50% се възползват и се почувстват ангажирани. „Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни“, призова тя. Радева подчерта, че се осъществява всекидневен контрол върху замърсяването от битовото горене и автомобилите, но няма как да бъде повлияно на климатичните промени.
Според лидера на БСП в Столичния общински съвет Калоян Паргов нито зелени, нито безплатни билети ще решат проблема с мръсния въздух в столицата. „Това, което се случва по отношение на мръсния въздух и на кризисния пиар, който наблюдавам, едва ли ще успокои софиянци", подчерта той. Той заяви, че проблемът с въздуха изисква спешни мерки и парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени към домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво. В отговор на критиките на опозицията, общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че след въвеждането на зеления билет има намаляване на замърсяването на въздуха в София. От ГЕРБ попитаха БСП щом са радетели на комплексните мерки за чистата на въздуха, защо не са подкрепили екологичния компонент в данъка върху автомобилите.
Зам.-председателят на парламентарната Комисия по околна среда и води Манол Генов коментира, че кметовете се оказват безсилни в борбата с мръсния въздух, а предприетите мерки за подобряване качеството му няма да допринесат за намаляване на емисиите от фини прахови частици. По думите му години назад се имитират мерки за справянето с проблема и добави, че подобряването на чистотата на атмосферния въздух трябва да започне с промяна на законите, за да не бъдат подлагани градоначалниците на репресии.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Училищата ще бъдат инструктирани да предприемат мерки при рискови нива на фини прахови частици във въздуха

МОН: Училищата ще бъдат инструктирани да предприемат мерки при рискови нива на фини прахови частици във въздуха

4 Декември 2018 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев проведе среща с представители на Националния институт по метеорология и хидрология и Регионалната здравна инспекция в София във връзка с провеждането на учебни занятия в дни с високи стойности на фини прахови частици във въздуха. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.
При постъпване на предварителна информация за очаквано завишаване на нормите до рискови нива, училищата ще бъдат предупреждавани от РЗИ и МОН за предприемане на конкретни мерки. Сред тях са ограничаване на провеждането на занятия на открито, включително посещения извън училище, както и учестен режим на влажно почистване в сградите. Ще бъде създадена и нормативна възможност в дни с рискови нива на фини прахови частици във въздуха от учебни занятия, по преценка на родителите, да бъдат освобождавани ученици с хронични заболявания на дихателните пътища.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зафир Зарков, ГЕРБ: На 12 декември ще бъдат представени 20-те нови електробуса на столичния автотранспорт, които ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 9 и 309

Зафир Зарков, ГЕРБ: На 12 декември ще бъдат представени 20-те нови електробуса на столичния автотранспорт, които ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 9 и 309

4 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. На 12 декември ще бъдат представени 20-те нови електробуса на столичния автотранспорт, които ще бъдат пуснати в експлоатация по линиите 9 и 309. Това каза Зафир Зарков - зам.-председател на Транспортна комисия в СОС по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Безспорно през последните няколко години всички сме свидетели на сериозното обновяване и модернизацията на градския транспорт в града. Това е една от мерките, която при всички положения води до подобряване на качеството на атмосферния въздух в града. За последните три години имаме над 300 превозни средства, които са закупени от Столична община, с което очакваме до 90% от транспортните средства да отговарят на най-високи екологични критерии. Факт е, както споменаха и колегите, че строителството на метрото е един от основните приоритети и той не е само цел и не е само като един от основните начини за придвижване в градската среда. Той има своята роля и допринася за мобилността в града“, каза още Зарков. По думите му факт е, че с обновяването на транспорта, освен екологичните критерии, се цели и повишаване на използването на градския транспорт.
„В днешния ден със зеления билет, който за втори път влезе в действие, до 12.30 ч. бяха продадени над 40 хил. зелени билета за ползване на градския транспорт в града на стойност от 1 лв. Само като сравнение за първи път, когато е въведен зеленият билет в града, бяха продадени малко над 24 хил. билета. Това безспорно показва интереса, който има в гражданите“, допълни още Зарков. По думите му това показва и отговорното им отношение към опазването на въздуха.
Той изрази надежда, в края на следващата година София да разполага с възможно най-съвременни транспортни превозни средства, които да отговарят на екологични критерии.
Зам.-председателят на общинските съветници от ГЕРБ в София Николай Стойнев допълни, че промяната не може да стане с магическа пръчка, а зависи от това гражданите да подкрепят тези мерки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Има желание от страна на кмета Фандъкова да се обсъди темата за криминализиране на нерегламентираното отопляване с отпадъци

Александър Ненков, ГЕРБ: Има желание от страна на кмета Фандъкова да се обсъди темата за криминализиране на нерегламентираното отопляване с отпадъци

4 Декември 2018 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. Има желание от страна на кмета Фандъкова да се обсъди темата за криминализиране на нерегламентираното отопляване с отпадъци. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-сериозно ще погледнем върху тази тема. Ще погледнем какви са възможностите и това, което наистина е реализируемо да бъде прието и регламентирано в законодателството“, допълни Ненков.
По отношение на чистотата на въздуха, председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева допълни, че не се започват проверките на строителните обекти, на пунктовете за смяна на гуми и за смяна на масла в дните, в които са видели, че ще има замърсяване на въздуха. „Това е ежедневен контрол. Във вчерашния ден имах възможност да присъствам само на една от множеството оперативки, които се провеждат при кмета на София, в която се анализират предприетите действия и се набелязват новите такива. Те не са свързани с конкретните дни или с това, че във вчерашния или предходния ден е имало превишение“, допълни Радева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: След като БСП са радетели за комплексни мерки за чистотата на въздуха, защо не подкрепиха екокомпонента за данъка върху автомобилите

Александър Ненков, ГЕРБ: След като БСП са радетели за комплексни мерки за чистотата на въздуха, защо не подкрепиха екокомпонента за данъка върху автомобилите

4 Декември 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
София. След като БСП са радетели за комплексни мерки за чистотата на въздуха, защо не подкрепиха екокомпонента за данъка върху автомобилите. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него е признак на лицемерие да излизаш и да поставяш един проблем, за който всички са загрижени. По думите му проблемът с чистотата на въздуха е сериозен. „Много ми е лесно сега да започна да политиканствам и да обвинявам на колегите от БСП. Според мен по-добре за гражданите и за вас е да чуете това, което парламентът е предприел. Това, което колегите от БСП правят е едно голямо празноговорене. Признак за празноговорене е да кажеш, че за някакъв проблем трябват комплексни мерки“, каза Ненков. Депутатът от ГЕРБ допълни, че предстои да бъдат приети два важни законопроекта.
Във връзка с екологичния компонент при данъка за автомобилите, той уточни: „Колегите от БСП започнаха и не подкрепиха това предложение. Това е мярка, която във всяка една развита държава е въведена“. Ненков обърна внимание, че БСП не са подкрепили Закона за чистотата на атмосферния въздух. „Той налага изключително сериозен стандарт за твърдите горива. Въвежда се и стандарт, който ще се отнася към влажността на дървесината, която служи за отопление“, допълни Ненков и зададе въпроса дали БСП-София и ПГ на „БСП за България“ си говорят, тъй като от опозицията не са подкрепили законопроектите за мерки срещу атмосферния въздух. „Не можеш да излизаш да даваш пресконференция, същевременно същите твои съпартийци да не подкрепят тези законопроекти, а точно обратното“, заяви Ненков и обясни, че БСП са създали отношение сред хората към тези законопроекти. Народният представител допълни, че има и санкции за кметовете, които не изпълняват мерките за чистотата на атмосферния въздух и няма как да се обвини ГЕРБ в пристрастие, тъй като повечето кметове са техни. Той изброи инвестициите в метрото, създаването на буферните паркинги и други.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ-София: Мерките за опазване на въздуха са системен, постоянен контрол за това какво се случва

Лорита Радева, ГЕРБ-София: Мерките за опазване на въздуха са системен, постоянен контрол за това какво се случва

4 Декември 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. Мерките за опазване на въздуха са системен, постоянен контрол за това какво се случва. Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ежедневно по разпореждане на кмета на Столична община се извършват проверки на всички онези рискови места, свързани с битово отопление“ , допълни тя. По думите ѝ много сериозен е контролът, по отношение на отпадъчни материали, използвани за отопление. Радева обясни, че става въпрос за изгарянето на стари мебели. По отношение на общинските жилища, тя заяви, че виетнамските общежития са обект на постоянни проверки.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, ГЕРБ-София: Можем да твърдим, че след въвеждане на зеления билет имаме резултат от намаляване на замърсяването на въздуха по няколко от станциите

Лорита Радева, ГЕРБ-София: Можем да твърдим, че след въвеждане на зеления билет имаме резултат от намаляване на замърсяването на въздуха по няколко от станциите

4 Декември 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Можем да твърдим, че след въвеждане на зеления билет имаме резултат от намаляване на замърсяването на въздуха по няколко от станциите. Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ Лорита Радева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ обаче официална информация ще има след 24 часа. „За първи път в зимния сезон в резултат за анализ на данните въведохме мярката зелен билет. Тема, която беше поставяна многократно последните дни и по която бяха направени редица коментари, които се разминават с реалната ситуация“, каза Радева и уточни, че тя се оценява по данните на Изпълнителна агенция „Околна среда“. „Причината в днешния ден да приложи мярката зелен билет е в изпълнение на решение на СОС. По думите ѝ зеленият билет е еднодневна абонаментна карта на стойност 1 лв., като това позволява на всеки гражданин да ползва всички линии на градския транспорт. „Тя е с 24-часова продължителност, като едновременно с това днес приложихме и мярката за разполагане на личните автомобили на гражданите на десет основни артерии на града, разположени в близост до големи спирки на градския транспорт. Целта е да дадем не просто да им кажем оставете колите си, а да ги оставят на удобно за тях място, където има добра възможност да се качат на градския транспорт. В края на деня и в началото на утрешния ден ще представим и анализите от прилагането на тази мярка“, каза Радева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: На 30 автосервиза и пунктове за вторични суровини са съставени предписания за нерегламентираното изгаряне на отпадъци

София: На 30 автосервиза и пунктове за вторични суровини са съставени предписания за нерегламентираното изгаряне на отпадъци

4 Декември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. На 4 декември 2018г. екипи на Столичен инспекторат извършиха проверки на 30 автосервиза и пунктове за вторични суровини, на които са съставени предписания за нерегламентираното изгаряне на отпадъци. Това съобщиха от Столичен инспекторат. Най-много от проверените обекти са в районите "Искър" и "Връбница". 8 строителни обекти също са проверени в днешния ден на територията на Столична община, като не са установени нарушения.
Проверките ще продължават. Тяхната цел е предотвратяване на нерегламентираното изгаряне на отпадъци и замърсяване на въздуха.
Екипи на общинска дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и полицията проверяват за горене на отпадъци на открито.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Петров, ЦГМ: Над 42 хил. „зелени билета“ са продадени до 12.30 часа на територията на столицата

Христиан Петров, ЦГМ: Над 42 хил. „зелени билета“ са продадени до 12.30 часа на територията на столицата

4 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Към 12.30 часа продадените зелени билети от пунктовете на градска мобилност, касите на метрото и от водачите на превозните средства са над 42 хиляди. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор за Центъра на градска мобилност Христиан Петков. „Гражданите все още имат възможност да си закупят билет през своя телефон от нашето мобилно приложение. За сравнение с първият път, когато предприехме тази мярка за „зеления билет“ - 28 януари 2018 г., тогава бяхме продали малко над 23 хиляди билета за целия ден. Сега данните не могат да се сравняват много, защото тогава, денят беше в неделя, а днес е делничен. Винаги в делничен ден, градският транспорт се ползва повече и продажбата на билети е по-голяма“, каза той. По думите му пунктовете на градската мобилност продават до 3 хил. билета дневно, а днес над 5 хил.
Седем пъти повече са продадените дневни карти през мобилното приложение на ЦГМ - до обяд това са 700 „зелени билети“ за 1 лев.
Най-много са продажбите на касите на метрото – 23 000 броя, в автобусите – 5200. На пунктовете на ЦГМ са закупени около 5600 като за сравнение през делничен ден броят на продадените билети за еднократно пътуване са 3300.
„Към момента информацията, с която разполагам аз, е че утре няма да има зелен билет. Имайте предвид, че ако това се наложи, излезе такава заповед от Столична община, ние имаме готовност, както и цялата мрежа на градския транспорт“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени за закупуването и монтирането инсталации за пречистване на въздуха

Калоян Паргов, БСП: Парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени за закупуването и монтирането инсталации за пречистване на въздуха

4 Декември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Проблемът с въздуха изисква спешни мерки и парите от данъка за старите автомобили трябва да бъдат насочени към домакинствата, отопляващи се с твърдо гориво. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще направим едно предложение, което днес обсъдихме на Изпълнителното бюро на БСП, свързано с така прословутия данък "стари автомобили", който беше обект на остър дебат последните седмици по време на приемането на бюджета в НС“, каза още Паргов. По думите му смисълът е тези пари от данъка да бъдат използвани целево във всички градове в България за справяне с мръсния въздух. „Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През уикенда бяха констатирани такива проблеми в редица български градове. И то значително над нормата. Припомням част от доклада на Европейската сметна палата специално насочен за София и една констатация, която е много печална, че мръсният въздух допринася за увеличаване на смъртността и затова един човек да живее с около 2 години и половина по-малко, отколкото му е предвидил Господ“, каза още Паргов. Той обясни, че проектът на Столична община с инсталациите за пречистване на въздуха, които се слагат на комините, е бил приветстван. „Призоваваме тези пари да бъдат използвани ударно за закупуването и монтирането на такива инсталации. Тези пари трябва да бъдат вложени в нещо. Те не могат да пълнят дупки на бюджета на един или друг кмет, да бъдат влагани в едни или други ремонти“, обясни още председателят на Градския съвет на БСП – София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Нито зелени, нито безплатни билети ще решат проблема с мръсния въздух в столицата

Калоян Паргов, БСП: Нито зелени, нито безплатни билети ще решат проблема с мръсния въздух в столицата

4 Декември 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Нито зелени, нито безплатни билети ще решат проблема с мръсния въздух в столицата. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му всички са потърпевши от мръсния въздух. „Това, което се случва по отношение на мръсния въздух и на кризисния пиар, който наблюдавам, едва ли ще успокои софиянци", подчерта председателят на Градския съвет на БСП - София.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Кметовете се оказват безсилни в борбата с мръсния въздух

Манол Генов, БСП: Кметовете се оказват безсилни в борбата с мръсния въздух

4 Декември 2018 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. Кметовете се оказват безсилни в борбата с мръсния въздух. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Манол Генов, народен представител от ПГ на БСП и зам.-председател на Комисията по околна среда и води. По думите му предприетите мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух няма да допринесат за намаляване на емисиите от фини прахови частици. Необходимо е и изчистване на някои неясноти в текстовете на Закона между първо и второ четене, за да не бъдат подлагани градоначалниците на репресии, обясни той. Манол Генов уточни, че освен твърдите горива за битово отопление, вторият основен замърсител на атмосферния въздух са автомобилните газове в градовете, където концентрацията на автомобили е голяма. „Знаем какво е състоянието на автомобилния парк. Най-големият процент са най-възрастните автомобили, но проблемът не е във възрастните автомобили. Проблемът е в контрола на тези автомобили и какви газове изпускат в атмосферата. Ние виждаме сега след вчерашните замърсявания съобщение, че полицията ще чака на някои софийски улици. С газ анализатори ще мери газовете, които изпускат автомобилите. Къде е контролът по пунктовете за годишен технически преглед? Снабдени ли са всички те с работещи газ анализатори? Има ли автомобили, които да са спрени от движение, поради това, че замърсяват повече от необходимото околната среда, които така да се каже съдействат за превишаване на пределно допустимите норми? Има ред мерки, които трябва да се вземат, но в момента бих казал, че се имитират“, обясни Манол Генов. Той каза още, че всички общини, които са застрашени от превишения на фините прахови частици имат планове за справяне с проблема, но нямат средства, с които да ги изпълнят. Той даде пример, че в последните изменения на законите липсва и дефиниция за стандартизация и точни параметри, на които да отговарят дървата за огрев. Подобряването на чистотата на атмосферния въздух трябва да започне с промяна и подобряване на законите, обобщи Генов. Той коментира още, че години наред различни правителства имитират действия за справяне с проблема, като сега, изправени пред ултиматум, трябва да докажем ефективността на взетите мерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лорита Радева, Столичен общински съвет: Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни

Лорита Радева, Столичен общински съвет: Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни

4 Декември 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Въздухът е на всеки един от нас, нека бъдем отговорни. Това каза председателят на Комисията по околна среда към Столичния общински съвет Лорита Радева в предаването „България сутрин“ по „България он ер“.
„Никога не бих искала София да стига до момента за „зелен билет“. Тази мярка би имала ефект, ако поне 50% се възползват и се почувстват ангажирани“, заяви тя.
Радева подчерта, че се осъществява всекидневен контрол върху замърсяването от битовото горене и автомобилите, но няма как да бъде повлияно на климатичните промени. По думите ѝ органите установяват контрол също в автосервизите и строителните обекти, за да не се използват отпадъчните материали за отопление.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха

В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха

4 Декември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. В големите градове у нас отново е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в големите градове. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 4 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности са регистрирани в станциите в Надежда и Павлово.Следват още Горна Оряховица, Шумен, Пловдив и Велико Търново. Превишени среднодневните норми на фини прахови частици, но в по-малка степен, са отчетени още във Видин, Враца, Перник, Ловеч, Русе, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали и Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Във връзка с високите нива на фини прахови частици Столична община въвежда „Зелен билет“ за обществения градски транспорт

София: Във връзка с високите нива на фини прахови частици Столична община въвежда „Зелен билет“ за обществения градски транспорт

4 Декември 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с високите нива на фини прахови частици, Столична община въвежда „Зелен билет“ за обществения градски транспорт в рамките на деня. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. „Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение https://sofia.mpass.bg.
С цел стимулиране използването на обществен транспорт Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул. „Александър Малинов“ при метростанция „А. Т. Балан“ и „Бизнес парк София, бул. „България“ между „Т. Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул. „Цветан Лазаров“ и бул. „Кръстьо Пастухов“, бул. „Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22, на бул. „Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул. „Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“.
Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали.
По препоръка на пулмолозите от Общината призовават хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън.
Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

Мръсен въздух в големите градове (ОБЗОР)

3 Декември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Показателят „Air Quality Index“ на Европейската комисия отчете замърсяване на въздуха в големите градове у нас. Данните от сутринта на 3 декември показаха, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите. Най-мръсен беше въздухът в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването беше няколко пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Това е трети ден със замърсяване на въсдуха в големите градове у нас, след като по данни на Изпълнителната агенция по околна среда в периода 1-2 декември са регистрирани превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ10) в градовете: София, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, Шумен, Девня, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Сливен, Димитровград, Кърджали.
Кметът на София Йорданка Фандъкова призова столичани, ако имат възможност, да използват градския транспорт, вместо автомобилите си. На 3 декември всички буферни паркинги на метрото работиха напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Започнаха и проверки на „Пътна полиция“ на автомобили, които видимо замърсяват въздуха. Кметът Фандъкова обясни, че пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. В последните седмици от екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления са извършени 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали - „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“ и „Кремиковци“. Йорданка Фандъкова продължава да настоява парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции нямат нужния ефект. За „Фокус“ началникът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева заяви, че по сигнали се проверява как различни фирми управляват отпадъците си. Проверките се правят през цялата седмица, като някои обекти се проверяват по няколко пъти. Внезапна проверка на начина на отопление беше извършена в бившите виетнамски общежития в столичния район „Красна поляна“, където живеят близо 270 цигански семейства. От близо 100 проверени семейства във виетнамските общежития, само 2 са използвали нерегламентирани отпадъци и им е направено предписание. Тази проверка е втора за сезона, но предстоят ежеседмични проверки на циганските семейства с какво гориво се отопляват. Санкциите за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, като гуми, дрехи и шперплат са между 50 и 5000 лева.
Като мярка за справяне с мръсния въздух Столична община въвежда „зелен билет“ за 4 декември 2018 г. Така за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община пътуването ще става с еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение http://sofia.mpas.bg С цел стимулиране използването на обществен транспорт, Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул.„Александър Малинов“при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул.Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22, на бул.„ Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“. Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали. Препоръчва се хората с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.
В Катовице, където се проведе Конференция за изменението на климата, министър Нено Димов съобщи, че през уикенда въздухът в София е бил замърсен, в събота- два пъти над нормите, а в неделя- три пъти. Той обясни, че проверките са засилени, но не са достатъчни. Според Нено Димов популистко е активното възпиране от страна на БСП- София на развитието на процеса за старите отпадъци от текстил. Министърът заяви, че без политическо консенсус трудно може да се върви напред по казуса с мръсния въздух. Той обяви, че вече 7 града излизат от сферата на наказателните процедури и постигат годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столична община въвежда "зелен билет" за 4 декември 2018 г.

Столична община въвежда "зелен билет" за 4 декември 2018 г.

3 Декември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Столична община въвежда зелен билет за 4 декември 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във връзка с високите нива на фини прахови частици, Столична община въвежда „зелен билет“ за 4 декември 2018г. „Зелен билет“ е еднодневна абонаментна карта на стойност от 1 лев за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община. Превозният документ може да бъде закупен от пунктовете на Център за градска мобилност, касите на столичното метро, както и от водачите на превозните средства на градския транспорт и чрез мобилното приложение http://sofia.mpas.bg . С цел стимулиране използването на обществен транспорт, Столична община разкрива временни буферни паркинги в най-дясната пътна лента по основни входни булеварди на столицата – бул.„Александър Малинов“при метростанция „А.Т.Балан“ и „Бизнес парк София, бул.“България“ между „Т.Каблешков“ и „Гоце Делчев“, при метростанция „Дружба“на бул.“Цветан Лазаров“ и бул.Кръстьо Пастухов“, бул.„Ботевградско шосе“ при спирката на трамвай №22, на бул.„ Царица Йоана“ при местростанция „Люлин“, на бул.„Панчо Владигеров“ при метростанция „Сливница“ и „Западен парк“. Продължават и проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи, строителни обекти за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, както и проверки за горене на отпадъци на открито в кварталите с най-много сигнали. По препоръка на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито. Препоръчва се да се носи плътен шал при излизане навън. Шофьорите на МПС да не оставят автомобилите си с включен двигател, когато не са в движение.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: През уикенда замърсяването на въздуха в София е 2-3 пъти над нормите

Министър Нено Димов: През уикенда замърсяването на въздуха в София е 2-3 пъти над нормите

3 Декември 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Катовице. В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя – три пъти. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в Катовице, където се провежда Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP24), предаде БТВ. „Това е безспорен факт. Правим засилени проверки със Столичната община от началото на сезона. При всички положения това не е достатъчно“, посочи той. „Знаете, че в момента има много силна атака върху това да не се допуска развитието на процеса за старите отпадъци от текстил. В „Позитано” 20 много активно възпират този процес – нещо, което считам, че е твърде популистко на този етап“, коментира министърът. „Без политически консенсус трудно може да вървим напред по този казус. Проблемът е сериозен, трудно се върви напред, но все пак имаме успехи. Вече 7 града излизат от сферата на наказателните процедури и постигат годишните критерии и средните норми за качеството на въздуха, за съжаление останалите не се доближават”, посочи Нено Димов.
„Договореното Парижко споразумение трябва да се следва, но по-високи амбиции към днешна дата България не може да не може да подкрепи“, добави министърът: „Трябва да сме наясно, че тези амбиции ще дадат резултат в следващите десет години. Нека да видим първо какъв е резултатът, преди да говорим дали тези амбиции трябва да се завишат или посоката трябва да бъде различна. Така или иначе защитата на българската енергетика е важна, защото това е предмет на националната сигурност, това е въпрос да запазим тока по-евтин за българските граждани и за българската икономика”, каза още Нено Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Веска Георгиева, Столичен инспекторат: Всяка дейност, която води до намаляване на риска от нерегламентирано изгаряне на отпадъци и гуми е в полза за по-чист въздух

Инж. Веска Георгиева, Столичен инспекторат: Всяка дейност, която води до намаляване на риска от нерегламентирано изгаряне на отпадъци и гуми е в полза за по-чист въздух

3 Декември 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Всяка дейност, която води до намаляване на риска от нерегламентирано изгаряне на отпадъци и гуми е в полза за по-чист въздух. Това каза за Агенция „Фокус“ началникът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева във връзка с очакваните превишени стойности на фини прахови частици в столицата днес. „Проверките са с превантивна цел, а когато са по сигнал, тогава се констатира нарушение. Ние правим проверки, като целта е превенция. Макар на пръв поглед да изглежда, че това е капка в морето при този смог и мъгла, които виждаме, всеки на неговото си ниво трябва да върши това, което му е работа и което може да предотвратява замърсяване на въздуха. Фактът, че сервизите и гумаджийниците знаят, че ще бъдат проверявани за движението на гумите, които са тяхна отговорност, ги кара да са стриктни – да не ги изхвърлят навън или да не ги дават на трети лица за нерегламентирана употреба. Това е превенция и това е важна превенция“, каза Георгиева. „Когато гражданин забележи горене на открито е добре да подаде сигнал в най-близкото районно полицейско управление. Колегите от полицията отиват на място, пишат протокол и ние по протокола пишем акт. За всякакви неспешни сигнали може денонощно да се използва нашият телефон - 02/ 9875555“, допълни тя.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителна агенция по околна среда: През почивните дни са регистрирани превишения на нормата за фини прахови частици в 17 града в страната

Изпълнителна агенция по околна среда: През почивните дни са регистрирани превишения на нормата за фини прахови частици в 17 града в страната

3 Декември 2018 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. В периода 01-02 декември са регистрирани превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици (ФПЧ10) в градовете София, Благоевград, Горна Оряховица, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, Шумен, Девня, Враца, Плевен, Ловеч, Русе, Сливен, Димитровград, Кърджали. Най-високата стойност е измерена в неделя (02.12.2018 г.) в Горна Оряховица – 4,55 пъти над нормата. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда.
За същия период данните за Столична община показват:
На 01.12.2018 г. превишения на стойностите за ФПЧ10 е имало в пунктовете в ж.к.“Дружба“ – 1,42 пъти над нормата; ж.к. „Надежда“ – 2,38 пъти, в ж.к „Павлово“ 2,23 пъти; ж.к. „Хиподрума“ – 2,78 пъти и ж.к. „Младост“ – 1,84 пъти над нормата.
На 02.12.2018 г. превишения на стойностите за ФПЧ10 е имало в пунктовете ж.к.“Дружба“ – 2,33 пъти над нормата; ж.к. „Надежда“ – 4,33 пъти, в ж.к „Павлово“ 3,34 пъти, ж.к. „Хиподрума“ – 4,38 пъти и в ж.к. „Младост“ – 3,98 пъти над нормата.
На 30.11.2018 г. превишения на ФПЧ10 са регистрирани в Горна Оряховица и Видин съответно 1,35 и 1,17 пъти над нормата.
Данните са осреднени за период от 24 часа (от 00:00 до 24:00 ч.). Нормата за опазване на човешкото здраве за ФПЧ10 е средноденонощна (за 24 часа) и е 50 µg/m3. Тази норма не трябва да бъде превишавана повече от 35 пъти за една календарна година.
Основен източник на ФПЧ10 са битово изгаряне на твърди горива и автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятните метеорологични условия (температурна инверсия, мъгла и безветрие).
Министерство на околната среда и водите напомня, че използването на сухи дърва и висококалорични въглища за огрев намалява замърсяването на въздуха. Интернет страницата на Столична община дава възможност за проследяване на часовите стойности на основните показатели за качество на въздуха, а чрез Европейския индекс на Европейската агенция по околна среда могат да се следят данните и за цяла Европа: http://airindex.eea.europa.eu/.
Данни за качеството на атмосферния въздух в страната ежедневно се публикуват в ежедневен бюлетин за качеството на атмосферния въздух на интернет страницата на ИАОС - http://eea.government.bg/airq/bulletin.jsp..Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Веска Георгиева, Столичен инспекторат: Постоянно проверяваме обекти за неблагоприятно въздействие върху качеството на въздуха

Инж. Веска Георгиева, Столичен инспекторат: Постоянно проверяваме обекти за неблагоприятно въздействие върху качеството на въздуха

3 Декември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Постоянно проверяваме обекти за неблагоприятно въздействие върху качеството на въздуха. Това каза началникът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева за Агенция „Фокус“ във връзка с очакваните превишени стойности на фини прахови частици в столицата днес. „Столичният инспекторат е контролна структура по 12 наредби на Столичният общински съвет и по теми, които със заповед му налага кметът на Столична Община. Проверките, които извършва инспектората, са свързани с въздействие на редица проверявани обекти върху качеството на атмосферния въздух. В случая проверките касаят обекти, които биха могли нерегламентирано да изгарят отпадъци. Такива обекти са сервизи, гумаджийници“, обясни тя. „Пунктовете за вторични суровини не влизат в обхвата на самостоятелните проверки на Столичния инспекторат, такива проверки правим с Регионалната инспекция по околната среда и водите, защото това е тяхна компетенция. Когато колегите преценят и поискат съдействие, ние работим с тях“, допълни Георгиева. „Проверките ги правим целенасочено както през седмицата, така и през уикенда, основно в събота, защото в неделя голяма част от сервизите не работят. Проверяваме постоянно. Не значи, че като проверим един сервиз един път с това той за сезона е проверен. Има сервизи, повечето са такива, които се отопляват с електричество и имат договори с фирми за предаване на гумите и те не попадат в рисковата група. Но има и други, които се проверяват няколко пъти, защото по преценка на колегите - експерти, при тях може да се открият нарушения. Проверяваме заедно с полицията всеки сигнал, който постъпи. Проверяваме работата на различни фирми къде и как управляват своите отпадъци“, обясни началникът на Столичния инспекторат.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Замърсяване на въздуха е отчетено в големите градове у нас

Замърсяване на въздуха е отчетено в големите градове у нас

3 Декември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Замърсяване на въздуха е отчетено в големите градове у нас, показват данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в големите градове.
Най-мръсен е въздухът в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където запрашаването е 2-3 пъти над дреднодневните норми от 50 µg/m3.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата

3 Декември 2018 | 08:01 | Агенция "Фокус"
София. Днес очакваме превишаване на нивата на фини прахови частици два пъти над нормата. Това е написала в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ Йорданка Фандъкова – кмет на София. „Всички буферни паркинги на метрото днес ще работят напълно безплатно за всеки, който остави колата си и използва градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха“, уточнява Фандъкова.
По думите ѝ пиковите стойности през студените зимни дни се дължат основно на отоплението на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчни материал. „В последните седмици екипи на Столичен инспекторат и полицейските управления направиха 140 проверки в кварталите, с най-много сигнали, това са „Красна поляна“, „Овча купел“, „Подуяне“, „Кремиковци“. Продължавам да настоявам парламента да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат“, пише още Йорданка Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.