НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: 9 храма в областта носят името на свети Николай Мирликийски Чудотворец

Благоевград: 9 храма в областта носят името на свети Николай Мирликийски Чудотворец

6 Декември 2018 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 9 храма в Благоевградска област носят името на свети Николай Мирликийски Чудотворец, сочи справка на Радио „Фокус“-Пирин. Църквата „Свети Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“ е построена през 1990-1991 година, като от декември 2016 година към храма работи Доброволческа кухня за бедни. През 1868 година в Петрич е построена църквата „Свети Николай“. Възрожденската църква „Свети Николай“ в симитлийското село Градево е построена през 1861 година. Иконостасът й е рисуван и частично резбован, а иконостасните икони са дело на майстори от Банската художествена школа. Средновековната византийска църква „Свети Никола“ в Мелник не е действаща, но е запазена частично. Датирана е към края на XII век и е изградена върху тракийско светилище и базилика от V век. Възрожденската църква „Свети Николай“ в Мелник е създадена през 1756 година. През 1834 година единствено през нощта е градена възрожденската църква „Свети Никола“ в село Долен. Възрожденска църква „Свети Никола“ в село Ковачевица, община Гърмен, е изградена през 1847 година. Средновековна църква „Свети Никола“ в Разлог не е действаща, но е частично запазена. До 40-те години на ХХ век край развалините на храма се е правил големият великденски събор на Разлог. Осмият храм в областта, носещ името на светеца, е средновековна базилика в местността „Свети Никола“ край Гоце Делчев, където в миналото е имало изградена джамия.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Емилиян, храм „Св. Николай Чудотворец“ – Бургас: Църквата отбелязва своя храмов празник

Отец Емилиян, храм „Св. Николай Чудотворец“ – Бургас: Църквата отбелязва своя храмов празник

6 Декември 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Бургас. Храм „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас отбелязва своя храмов празник. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Емилиян, свещеник в църквата. По думите му много жители са присъствали на днешното почитане на светеца в посветения му храм. „Още снощи започнаха тържествата по случай деня на свети Николай Чудотворец с тържествена вечерня. Днешния ден в храма отслужихме утринна служба, света литургия, а денят продължи с литийно шествие с иконата на свети Николай и неговото свето миро“, посочи още отец Емилиян. Той добави, че цялостният облик на храма все още не е завършен, а неговата първа копка е направена през 2008 г от митрополит Йоаникий. „За две години храмът беше завършен като груб строеж. След това общината отпусна средства, за да бъде саниран храмът и да му бъде поставен златен купол. Това единствено може да ни радва, тъй като това е единственият храм в града с такъв купол“, каза още отецът. Според него този купол, освен с уникалността си, се свързва и с покровителя на града. Отецът обясни, че всеки цвят в християнската религия препраща към нещо божествено. Така, например, червеният свързваме с Христос, белият – с ангелите, зеленият – с преподобните, синият – с Богородица, а жълтият – със свети Николай Чудотворец.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Близо 12 800 души в областта празнуват имен ден на Никулден

Бургас: Близо 12 800 души в областта празнуват имен ден на Никулден

6 Декември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. 12 731 са хората празнуващи имен ден на Никулден в област Бургас, съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. 6 853 са имениците в областния град. Най-многобройни са празнуващите с името Николай – 5 819 за областта, а за града – 3 232. От жените са с името Николина – 810 за област Бургас, а за града – 637. Имен ден имат още: Никола – 2 654, Кольо – 762, Нико – 71, Никол – 773, Николета – 456, Ненка – 55 и Нина- 810.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Наградиха двама водолази, участвали в потушаването на пожара на танкера „Ерма“

Варна: Наградиха двама водолази, участвали в потушаването на пожара на танкера „Ерма“

6 Декември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Варна. 41 години след инцидента на танкера „Ерма“ във Варна двама от водолазите, участвали в потушаването на пожара, бяха наградени с почетен знак на Кмета с лента. Навръх Никулден водолазите Пламен Димов и Веселин Димов разказаха за събитията от 23 юни 1977 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. С тях бе и к. д. п. Никифор Герчев, бивш началник на Спасителната служба. В деня на инцидента танкерът „Ерма“ се е намирал на петролния кей на пристанището, натоварен с около 10 000 тона мазут и 400 тона собствен газьол. Недалеч от там са базирани няколко цистерни с нефтопродукти. В близост до горящия „Ерма“ – друг танкер е разтоварвал бензин, а на жп коловозите е имало цистерни с горива. С риск за живота си двамата водолази се спускат в танкера, за да запушват пукнатината, разпръскваща гориво директно в огнището на пожара. Благодарение на техния висок професионализъм, пожарът е овладян, а Варна се спасява от надвисналата изключително висока опасност. През 2007 година част от участниците в събитията са били почетени с Почетен знак на Кмета с лента, но по това време двамата водолази не са били в България.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Кирова, Етнографски музей, Бургас: Ако люспите на никулденската риба паднат земята, това носи лош късмет

Пламена Кирова, Етнографски музей, Бургас: Ако люспите на никулденската риба паднат земята, това носи лош късмет

6 Декември 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ако люспите на никулденската риба паднат земята, това носи лош късмет. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Пламена Кирова, етнограф в Етнографски музей – Бургас. По думите ѝ това, което е характерно за Никулден в народната традиция е най-вече свързано с морето и рибарите. „Свети Николай Чудотворец е техният светец, който ги закриля и покровителства. На днешния ден в домовете им се приготвя обредна трапеза, на която задължително присъства риба с люспи. След като се изчисти, рибата се поставя в портмоне или кесийка, с молба към светеца той да донесе богатство в дома“, обясни Кирова.
Тя каза също, че останалата част от никулденската трапеза е постна, тъй като празникът е по време на коледните пости. „Присъстват много варива, нахут, царевица, орехи, плодове, както и задължителният обреден хляб“, добави етнографът. Тя посочи още, че трапезата се освещава от най-възрастния в семейството. „Старите рибари са следили колко трохи ще паднат на земята от този хляб и по това са гадаели колко богат ще бъде уловът им догодина“, допълни още Кирова. Според нея празникът е характерен за крайбрежната част на Странджа, където моряците изкарват прехраната си. Според нея обаче те спазват своята традиция да почитат празника на светеца по стар стил – на 19 декември.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Сребърен светилник под формата на кораб  бе запален в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец Мирликийски“ в града

Видин: Сребърен светилник под формата на кораб бе запален в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец Мирликийски“ в града

6 Декември 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Видин. Сребърен светилник под формата на кораб бе запален в митрополитския храм „Св. Николай Чудотворец Мирликийски“ във Видин на храмовия празник на църквата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Уникалния сребърен светилни бе запален от кмета на общината Огнян Ценков и областният управител Албена Георгиева. Празнична литургия бе отслужена от Видинският митрополит Даниил. След литургията към брега на река Дунав потегли литийно шествие начело с Градския духов оркестър. Там митрополит Даниил поздрави моряците, рибарите, банкерите, чийто покровител е св. Николай Чудотворец, с пожеланието да извършват благополучно своята работа, с честност и усърдие. По традиция във водите на река Дунав бе потопена икона на свети Никола. Осветен бе и рибен курбан, който бе раздаден след тържеството.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Нека свети Николай закриля всички и донесе повече оптимизъм и вяра между хората

Инж. Деян Иванов, кмет на Белослав: Нека свети Николай закриля всички и донесе повече оптимизъм и вяра между хората

6 Декември 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Белослав. Нека свети Николай закриля всички, които приемат този ден за личен празник и да донесе повече оптимизъм и вяра между хората. Това се посочва в поздравителния адрес на кмета на Белослав инж. Деян Иванов по повод Никулден, публикуван в официалната интернет страница на Общината.
„Уважаеми съграждани, именици, моряци, банкери, търговци, отбелязваме един от най-големите християнски празници в календара на българската църква – св. Николай Мирликлийски – Чудотворец. Искрено желая на всички, които празнуват днес, здраве и благоденствие! Уважаеми банкери, на Вас пожелавам висок професионализъм, находчивост и перспективно мислене, защото всички ние знаем, че именно те стоят в основите на успеха! На моряците пожелавам здраве, благоденствие, ясно небе и попътен вятър, за да следват своите хоризонти! На всички именици – здраве, късмет, воля и увереност във всяко ново начинание! Нека Светецът бъде наш закрилник, пътеводител и бранител от бурните вълни на житейското море!“, се посочва още в поздравителния адрес.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С литийни шестия и осветени рибни блюда Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден

Бургас: С литийни шестия и осветени рибни блюда Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден

6 Декември 2018 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. С литийни шествия и осветени рибни блюда Поморие и Ахелой спазиха традициите на Никулден, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
Православният свят почита паметта на свети Николай Чудотворец. За хората, чийто живот е свързан с морето, това е и един от най-обичаните празници, защото освен покровител на търговци и банкери, светецът е закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари.
В Поморие и Ахелой празникът започна с литургия в църковните храмове и продължи с литийни шествия до местните рибарски пристанища. Всички плавателни съдове, през които шествията преминаха, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на тези, които вече са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя. Кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на град Ахелой Иван Георгиев поздравиха жителите и гостите на двата града и ги поканиха на вкусния Никулденски курбан. Стотици жители и гости хапнаха от осветените рибни блюда за здраве.
Музикален поздрав към поморийци беше поднесен и от хорова формация „Морски бриз” при клуб на пенсионера „Анхиало Поморие”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Над 300 порции рибен курбан е раздаден в район „Западен” по повод Никулден

Пловдив: Над 300 порции рибен курбан е раздаден в район „Западен” по повод Никулден

6 Декември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Над 300 порции рибен курбан е раздаден в район „Западен” в Пловдив по повод Никулден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от районната администрация. Курбанът е раздаден пред храм „Свети Климент Охридски”, веднага след празничната литургия тази сутрин. Курбанът е бил осветен от отец Панталеймон, след което раздаден на миряните, дошли да отбележат светлия християнски празник. В даряването на осветеното ястие, което бе съставено от 5 вида риба, се е включил лично кметът на района Димитър Колев.
„Раздаването на курбан на големите християнски празници се превърна в традиция за нас. В навечерието на Коледа и Нова година желая на всички здраве и щастие, нека има повече радост и светлина в душите ни“, е заявил кметът Димитър Колев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екипажът на Фрегатата „Дръзки“ посрещна Никулден пред бреговете на Египет в Средиземно море

Екипажът на Фрегатата „Дръзки“ посрещна Никулден пред бреговете на Египет в Средиземно море

6 Декември 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Варна. Екипажът на Фрегатата „Дръзки“ посрещна Никулден пред бреговете на Египет в Средиземно море. Корабът извършва патрулиране в рамките на операцията „Морски защитник“. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна командващият Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Той лично е поздравил за празника членовете на екипажа. „И в празник, и в делник, военните моряци изпълняват своите задължения. Ние дълбоко вярваме, че благословията на св. Николай Чудотворец е над нас, защото всеки моряк тръгва с идеята да се върне, а светецът помага да се приберем при нашите семейства и любими хора, за да можем да тръгнем отново в името на България“, коментира командващият флота.
Диана СТОЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева: На Никулден пожелавам здраве и благоденствие

Кметът на Каварна Нина Ставрева: На Никулден пожелавам здраве и благоденствие

6 Декември 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Каварна. На един от най-големите православни празници – Никулден се обръщам към Вас с пожелания за здраве и благоденствие. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Каварна Нина Ставрева по повод Никулден, съобщават от Община Каварна.
„През целия си живот св. Николай Чудотворец е бил пример на добродетелност, човеколюбие и скромност. Бил е символ на силата и добротата.
Нека и всички ние да се водим от тези добродетели!“, пише още Ставрева. „На моряците и рибарите пожелавам попътен вятър, пълни мрежи с богат улов и спокойно море! Към банкерите и търговците, които днес отбелязват професионалния си празник, отправям своите пожелания за здраве,сили и енергия за нови успехи.На всички именници желая крепко здраве, щастие, сбъднати мечти и благополучие на Вас, Вашите близки и любими хора!“, пожелава още кметът на Каварна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военноморските сили участват в тържествата по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийки- закрилник на моряците

Военноморските сили участват в тържествата по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийки- закрилник на моряците

6 Декември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Варна. Военноморските сили участват в тържествата по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийки- закрилник на моряците. Това съобщиха от пресцентъра на ВМС. Пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” във Варна се проведе военен ритуал и отслужване на молебен за здравето и силата на всички моряци по случай църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. Строя на военните моряци беше приет от командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев. Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи на молебен за здравето и силата на всички моряци. Походна кухня и личен състав от Военноморските сили участваха в приготвянето на рибен курбан, който бе раздаден на гражданите и гостите на град Варна.
Представителни части от гарнизон Бургас участваха в тържествено издигане на националното знаме на площад „Атанас Сиреков” пред сградата на община Бургас. На площада бяха построени представителните блокове на Флотилия бойни и спомагателни кораби, Сухопътни войски и сборен блок от военните формирования на Военновъздушните сили от гарнизона. Строят бе приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилията флотилен адмирал Мален Чубенков.
До сградата на общината и на Морска гара Бургас военните моряци, съвместно с община Бургас, приготвиха и раздадоха на гражданите и гостите на града Никулденски рибен курбан, включващ различни видове риба на скара и рибена чорба. Тържествената Никулденска трапеза бе осветена от Негово Високопреосвещенство Сливенският Митрополит Йоаникий и представители на Българската православна църква. След това се проведе литийно шествие до Моста в Морската градина. В морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари.
6 декември – Никулден е празник и на град Черноморец. Там също в църквата „Св. Никола” беше отслужена Света литургия за благоденствието на всички жители на града. Проведе се литийното шествие до пристанището на града. От борда на моторен катер „Колокита”, от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби, пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: На Никулден село Свети Никола отбелязва своя храмов празник

Добрич: На Никулден село Свети Никола отбелязва своя храмов празник

6 Декември 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Каварна. На Никулден празник има храм „Св. Николай“ в каварненското село Свети Никола. Това съобщиха от Община Каварна. Храмовият празник бе уважен от кмета на община Каварна Нина Ставрева и кмета на селото Иван Стоянов. Празничното богослужение бе отслужено от енорийския свещеник Василий Селемет. За здраве бяха осветени рибена чорба и курбан, които бяха раздадени. Храмът в каварненското село носи името на Свети Николай. Издига се на мястото на съборената през 1998 г. църква.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: По случай Никулден на градския пазар се образуват опашки пред специализиран магазин за риба и рибни продукти

Пазарджик: По случай Никулден на градския пазар се образуват опашки пред специализиран магазин за риба и рибни продукти

6 Декември 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. През днешния Никулден могат да бъдат забелязани големи опашки от хора пред специализиран магазин за риба и рибни продукти на градския пазар в Пазарджик, като дори пред магазина има огромни вани които привличат окото на купувачите, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пазарджик. Цените, които предлагат търговците са почти без промяна от миналата година.
В различните магазини могат да се купи от 5 до 6,50 за килограм най-традиционната риба шаран, която по-опитните домакини готвят по специални рецепти с домати и орехи по традиция. В по- големите хранителни вериги са изнесени допълнителни маси, на които се предлагат освен сурова риба и вече сготвена и пържена за улеснение на работещото семейство. Ако не обичате тлъста риба или ако сте решили да не се охарчвате твърде много за Никулден, вариантите са много. Каракуда, не много едра се предлага по 2 лева килото. Най-търсената целогодишно замразена скумрия струва по 3,70 до 5,50 лв. на килограм според размера и в зависимост от това дали е на промоция. За 8 до около 9 лева на кило може да си вземете паламуд. Ципура и лаврак в тарелки в големите вериги са по 13-17 лева на килограм. Най-скъпа е смятаната за най-богата на „омега 3“ сьомга – от 25 до над 45 лева за килограм.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Живко Георгиев: След построяването си църквата „Свети Николай“ в Петрич се превръща в центъра на борбите на българското население срещу гръцката пропаганда

Отец Живко Георгиев: След построяването си църквата „Свети Николай“ в Петрич се превръща в центъра на борбите на българското население срещу гръцката пропаганда

6 Декември 2018 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Петрич. След построяването си църквата „Свети Николай“ в Петрич се превръща в центъра на борбите на българското население срещу гръцката пропаганда. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин отец Живко Георгиев, свещенослужител в храма. Той посочи, че църквата „Свети Николай Мирликийски“ е построена през 1868 година. „При строежа й камъните са подавани от ръка на ръка в редица, и са от реката Луда Мара. През 1940 година е направена пристройка – балкона и камбанарията, които са дървени. През 1994 година направихме пълен ремонт на църквата отвън и отвътре с боядисване и всичко останало, но през 1995 година, когато вече ремонтът приключваше, за съжаление стана пожар“, уточни свещеникът. Отец Живко отбеляза, че след пожара е изгорял покривът и са останали само стените. Той подчерта, че са запазили иконостаса, но горният ред икони са били много развалени от топлата вода, която пожарникарите са сипвали отгоре при гасенето. По думите му пожарът е станал на 21 септември 1995 година, като след това веднага е започнала инициатива за възстановяване на църквата и тя е била възстановена със железобетон. Отец Живко допълни, че тогава са направили и купол, който преди това е липсвал.
Свещеникът заяви също, че през миналия век в Северозападния край на двора на църквата „Свети Николай“ в Петрич е имало и параклис-костница „Света Петка“, но сега той е преместен в храма. По думите му костите на покойниците са отнесени в петричките гробища, където са погребани. „Първата българска църква в Петрич е била изградена в църковен имот по южния склон на Беласица, в близост до махалата Лешница. По-късно около нея се оформя и днешният жилищен квартал. Изборът на мястото за строеж на храма може би е свързан с народната памет за съществувалия манастир със същото име, който се споменава в османските данъчни документи от XVI в. Манастирът „Св. Никола“ е включен в обширния регистър за Кюстендилски санджак от 1570/73г. Той е отбелязан в махалата „Лешници“ в град Петрич, в „Зиамета на Ахмед-Челеби ефенди, бивш дефтердар на имотите на Диярбекир и мютеферик в султанския двор“, отбеляза той. Отец Живко каза още, че обителта давала данък за пшеница, жито и шира в размер на 100 акчета.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С военен ритуал и молебен в града беше отбелязан празникът Никулден

Варна: С военен ритуал и молебен в града беше отбелязан празникът Никулден

6 Декември 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Варна. С военен ритуал и молебен пред храма „Св. Николай Чудотворец“ във Варна беше отбелязан празникът Никулден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В ритуала се включиха представителни части на Военноморските сили както и Представителният оркестър на флота. Десетки варненци се събраха около църквата. След като води архиерейска литургия в храма, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи отвън и молебен за здраве на всички именици, моряци, служещи във флота, за жителите на града.
„Неизменно паметта на св. Николай е свързана с неговото отношение към всички страдащи и бедни човеци, неговата помощ към всички моряци и пътуващи по море. Затова най-много силата на св. Николай са усетили именно хората, които са свързани с морското призвание, със съприкосновението с морската стихия. Бог да защитава и този град от беди и скръбни обстоятелства“, каза в своето слово пред събралото се множество митрополитът. След молебена, с военнополева кухня пред храма бяха раздадени над 500 порции рибена чорба, дарена от Военноморските сили. Църковното настоятелство към храма беше подготвило пържена риба за миряните, дошли на празника.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Близо 3000 жители на общината празнуват имен ден на Никулден

Сливен: Близо 3000 жители на общината празнуват имен ден на Никулден

6 Декември 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Сливен. Близо 3000 жители на община Сливен празнуват имен ден на Никулден. Това съобщиха от Община Сливен.
Мъжете с името Никола в община Сливен са 606. От тях 457 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Николина са 269 в общината, като с постоянен адрес в града са 210. Ненка се казват 32 жени, като в града това име носят 15. Господата с името Николай са общо 1984. От тях с постоянен адрес в града са 1639.
Никулден е един от най-големите християнски празници, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, фармацевтите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С литийно шествие в града бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари

Бургас: С литийно шествие в града бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари

6 Декември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Бургас. С литийно шествие в Бургас бе почетена паметта на загиналите моряци и рибари, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Литийното шествие започна от сградата на Общината, продължи по бул. „Александър Богориди“ и завърши на Моста, където сливенският митрополит Йоаникий отслужи молебен за загиналите рибари. Десетки жители и гости на града се включиха в шествието. Сред официалните лица бяха кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общински съветници и общественици, които хвърлиха венци и цветя във водите на Черно море.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Черквата „Свети Никола” в село Жиленци отбелязва своя празник

Кюстендил: Черквата „Свети Никола” в село Жиленци отбелязва своя празник

6 Декември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Черквата „Свети Никола” в село Жиленци отбелязва своя празник. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Камен Златков. По думите му черквата е построена през 1893 година. „Храмът е в много добро състояние. Преди време беше ремонтиран куполът на черквата, сменена е дограмата и е направена изолация, ремонтиран е и покривът. По повод празника се отслужва празнична литургия”, каза Камен Златков. По думите му традиция е на този ден да се раздава и курбан за здраве. Иконостасът на черквата е с дъсчена направа без резба, изпълнен с растителни орнаменти. Иконите са дело на живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, а стенописите са изпълнени през 1897 година от Петър Николов. Черквата „Свети Никола” е най-старият храм в село Жиленци. В населеното място съществува параклис на Свети Георги, а през 2015 година е започнал градежът на черквата „Преображение“.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ отбелязва своя храмов празник

Пловдив: Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ отбелязва своя храмов празник

6 Декември 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в кв. „Христо Смирненски“ в Пловдив отбелязва своя храмов празник, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Най-новият храм в Пловдив представлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 метра и площ от 200 кв. м. До него се издига 24-метрова камбанария с два вградени часовника. Храмът е тържествено осветен на 9 май 2015 година в деня, когато Светата Църква празнува Пренасяне мощите на св. Николай. Историята на храма започва 10 години по-рано, когато собственик на фирма в Пловдив вижда в украинския град Николаев малък красив храм, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец. Собственикът е впечатлен и решава да изгради в Пловдив реплика на същия храм. Той се обръща към кметството в район „Западен”, което одобрява намерението му и дарява терен за строителството.
По препоръка на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай размерите на храма са увеличени 2 пъти и половина спрямо оригинала в Николаев. Първата копка е направена на 6 декември 2010 година, а строителството започва 4 юли 2011 година. При строителния процес, който е сложен, нестандартен и уникален за България, са използвани сложни конструкции, които правят сградата по-устойчива на земетръс и значително по-лека в сравнение с традиционното монолитно строителство. За пръв път в историята на храмовото строителство в България е издигнат метален купол с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м. При избора на цветовете е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто. От външната страна храмът е покрит с 12 см минерална вата, импрегнирано дърво и 3 пласта хидроизолация. За обшивката на големия купол, както и на четирите по малки кубета и на купола на камбанарията, е използвана специална, оцветена в синьо и украсена със златни звезди неръждаема ламарина с титаново покритие. Основният купол е обшит с небесно-сини метални плочки и 36 звезди.
Монтажът е извършен от украински и руски специалисти. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на известния украински манастир Киевско-Печорска лавра. Закрепването им е направено от трима работници, качени в коша на подемна вишка, които използват специализирани уреди като лазарен отвес и компас, за да ориентират хоризонталните части на кръста точно в посока „север-юг”, според изискванията на източноправославния канон. Общо за храм „Св. Николай Мирликийски” са отлети 6 камбани, най-голямата е 200 килограма, а най-малката – 30 кг. Редът на камбаните – 200 кг, 100 кг, 80 кг, 60 кг, 40 кг и 30 кг е изчислен така, че да може да се изпълняват традиционните мелодии, приканващи миряните да дойдат в храма. Подовата настилка в храма е от четири вида гранит, доставен от Китай. От юли 2014 година до април 2015 година екип от художници, реставратори и иконописци са направили всички стенописи. Иконостасът е дело от ученици и учители от Професионалната гимназия по архитектура и дърворезба “Христо Ботев” в гр. Пловдив и е с размери 7,25 метра на 7,50 метра и тегло 1,5 тона, като носещата му конструкция е създадена от бял бор, а дърворезбите са изваяни от липа. Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” бе отличен със специалната награда на журито на архитектурния конкурс „Сграда на годината”, проведен в края на 2015 година.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Две средновековни църкви носят името „Свети Никола” в областта

Кюстендил: Две средновековни църкви носят името „Свети Никола” в областта

6 Декември 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Две средновековни църкви носят името „Свети Никола” в област Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил музейният експерт и изследовател Венета Милушева. Църквата „Свети Никола” в Сапарева баня е една от най-старите в региона. Храмът се намира в център на Сапарева баня, там, където някога се е намирал античният град Германея. Руините са разкрити през 1837 година, когато жителите започват да копаят основи, за да си построят християнски храм, и попадат на стари зидове. При разчистването се установява, че това са основите на ранна християнска църква, преустроявана неколкократно. Според нейните изследователи, църквата е построена през XII-XIII век. В края на XIX в. в археологическия музей в град София бил изпратен един престолен камък от светия олтар на църквата, на който е разчетен надпис с годината – 1160 г. „Средновековната църквата „Свети Никола“, макар и да е била частично разрушена, е един от малкото оцелели до наше време и добре запазени средновековни паметници в Западна България. Старината е цялостно реставрирана през 1937 година”, каза Венета Милушева. По думите й църквата е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение. Другата средновековна църква, посветена на Свети Никола, се намира на територията на село Слокощица, община Кюсетндил. Църквата е от XVI в., преустановена и възстановена през 1886 година. В интериора и по фасадите на църквата се откриват следи от няколко живописни слоя.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 1500 са именниците в общината

Видин: 1500 са именниците в общината

6 Декември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Видин. 1500 са именниците в община Видин, съобщиха от пресцентъра на Общината. Името Николай носят 1068 души, като най-възрастният е роден през 1934 г. в село Жеглица, а най-младият е от град Дунавци и е роден през 2018 г. С името Никола са кръстени 316 мъже. От тях най-възрастният е от село Буковец – на 94 години, а най-малкият, роден във Видин, е едва на 3 месеца. Името Николина носят 98 жени, най-възрастната е родена през 1925 г . в село Капитановци, а най-младата – през 2010 г. в град Видин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Никулден е сред най-тачените календарни празници в България

Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Никулден е сред най-тачените календарни празници в България

6 Декември 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Християнската религия почита канонизираният свещеник Николай Мирликийски, наричан още чудотворец. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, български фолклорист, носител на орден „Стара планина“ втора степен и „Почетен гражданин“ на Благоевград. По думите му днешният празник – Никулден е сред най-тачените календарни празници в България. „Празникът е известен още като „рибни свети Никола“. Като властелин на водите, той е закрилник на моряци, рибари, търговци и други“, каза още проф. Динчев. Той добави, че според легендата свети Николай, когато пътувал в морето, се задала силна буря. Тя уплашила пътуващите, но смиреният божи служител започнал усърдно да се моли, така че при изплашените до смърт моряци, небето постепенно се укротило и бурят утихнала. Мълвата за това чудо се разнесла, а самите моряци го обявили тогава за свой покровител. „Прочул се като добър духовен водач и на Вселенския събор през 325 година защитавал православието от разните секти и ереси, които се появявали по това време“, добави проф. Динчев. Той заяви, че външният вид на свети Николай наподобява белобрад старец. „Така е изобразен той в черковната живопис. Смята се, че ако си разтърси брадата, това предизвиква заваляването на сняг“, допълни фолклористът.
Той отбеляза, че често св. Николай е изобразяван като крилат млад момък, закрилящ моряци, рибари, търговци, кираджии и младите хора, на които им предстои женитба, като светецът също така властва над подземния свят – рибите, самовилите, русалките и халите. „В този ден може да се каже, че момите и ергените се оглеждат за предстоящата женитба. Затова свети Николай властва над подземния свят – рибите, самовилите, русалките и халите. Той подпомага нападнатите от бедствия, което означава, че той е нещо като връзка между подземния свят и хората. Свети Николай е свързан и с образа на други светии, но той има свои специфични функции“, каза още проф. Динчев. Той добави, че в народната песен всеки светия си има определени задачи. „На свети Никола се падат води и бродове. Ще цитирам една песен: „Дял се падна води и бродове, мътни води и дълбоки морета. Паднало му се по вода да ходи. По вода кораби да кара, по морета ветрове да спира“. В България Никулден се празнува повсеместно. Като обичай на този ден се готви риба. Това пак е един вид жертвоприношение. Раздават се обредни хлябове. Вярва се, че свети Николай има криле да лети или да ходи по водите, бори се със самовилите и пази хората от беди“, обясни проф. Динчев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Три рибовъдни обекта са регистрирани на територията на областта

Кюстендил: Три рибовъдни обекта са регистрирани на територията на областта

6 Декември 2018 | 13:13 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Три рибовъдни обекта са регистрирани на територията на област Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Велка Войнова, началник на отдел „Контрол на храните” към Областна дирекция по безопасност на храните – Кюстендил. „Да, имаме три рибовъдни обекта, които са регистрирани по Наредба 26 като оператори, които могат да доставят директно на краен потребител. В Кюстендил има един такъв рибовъден обект, който до краен потребител предоставя произведената от него риба”, каза д-р Велка Войнова. По думите й обетът е разположен на територията на село Берсин. За поредна година той предоставя жива риба до крайния потребител, съгласно законовите изисквания. Обектът се проверява от страна на служители на Областна дирекция по безопасност на храните, както и разкритият временен търговски обект. Проверките на инспекторите в търговската мрежа, касаещи обявената тематична проверка за Никулден, продължават до 7 декември, включително.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 683 души от общината носят името Николай

Кюстендил: 683 души от общината носят името Николай

6 Декември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 683 души от община Кюстендил носят името Николай. Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. С името Никола са наречени 481 мъже от общината, а с името Николина – 188 дами. Нина са наречени 88 жителки на Кюстендил и малките населени места. 8 души носят името Кольо, а 49 са с името Николета. 112 дами са наречени с името Никол. Двама души в Кюстендил носят името Нико, а четири дами са наречени с името Ненка. На 6 декември имен ден празнуват хората с имена Николай, Никола, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо и всички техни производни.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веска Спасова, етнолог: Люспа от шарана за Никулден се пази за късмет

Веска Спасова, етнолог: Люспа от шарана за Никулден се пази за късмет

6 Декември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Люспа от шарана за Никулден се пази за късмет. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил асистент Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. „Според народната легенда, при разпределението на света на Свети Никола се паднала водата на земята и всичко живо в нея. Вярва се, че шаранът е негов слуга, защото според легендата, именно с шаран Свети Никола запушил гемията, която потъвала в морето и така спасил моряците. В тази връзка на трапезата винаги трябва да присъства шаранът и така наречения рибник”, каза Веска Спасова. По думите й на този ден всеки трябва да почопли зъбите си с рибена кост. Когато се приготвя шаранът, хубаво е да се разпръснат люспите, а докато се събират се наричат за щастие и любов в дома. Люспа от рибата може да се носи цялата година в портфейла за късмет. Костите от изядения шаран не се хвърлят, а се изгарят в огъня или се заравят в земята за късмет. Кръстната кост от главата на рибата се запазва и се носи като амулет или се използва за лек.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Пет черкви в Дупнишка духовна околия носят името на Свети Николай

Кюстендил: Пет черкви в Дупнишка духовна околия носят името на Свети Николай

6 Декември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Пет черкви в Дупнишка духовна околия носят името на Свети Николай. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия. По думите му името „Свети Никола” носят православни храмове в Дупница, Бобов дол, селата Баланово, Коркина и Мала Фуча. В черквата „Св. Никола“ в Дупница е гробът на последния български архиерей на Самоковска епархия – Симеон Самоковски. В миналото черквата е била гробищният храм в Дупница, който съществува и сега, но е претърпял редица преустройства. Храмът е възобновен през 1844 година, след пожар, за него има сведения от надписа над входа на старата църква, че първоначално е изграден през 1608 година от йеромонах Георги, а през 1623 година е била разорена от безбожни агаряни и през същата година наново съградена. В храма е имало още един пожар – през 1852 година,когато изгоряла само дървенията на женското отделение. През 1929 г. е извършено последното преизграждане на храма, когато на западната фасада е издигната камбанарията.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Стотици почетоха Никулден в храма в ж.к. „Тракия“

Пловдив: Стотици почетоха Никулден в храма в ж.к. „Тракия“

6 Декември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на Район „Тракия“ Костадин Димитров присъстваха на празника в черквата „Свето Преображение Господне“. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Oбщината. Стотици миряни бяха дошли да почетат Никулден в единствения православен храм в района. След службата бе даден рибен курбан за здраве и успехи. Той бе благословен от отец Ангел, който благодари на кметството в „Тракия“, което на всеки голям празник спазва стародавната традиция. Инициативата се осъществява с подкрепата на местния бизнес.
Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на „Тракия“ Костадин Димитров честитиха празника и пожелаха на имениците здраве и благополучие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Днес почитаме един от най-обичаните християнски празници, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Днес почитаме един от най-обичаните християнски празници, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец

6 Декември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Видин. На 6 декември почитаме един от най-обичаните християнски празници, посветен на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, каза за Радио „Фокус“ – Видин Огнян Ценков, кмет на Община Видин. Той посочи, че на Никулден отправя сърдечни пожелания към моряците, рибарите, банкерите, търговците и пътешествениците, чийто покровител е светецът. „Нека за тях и за всички жители на Общината има здраве, благополучие и мир. Този хубав празник събира заедно близки, роднини и приятели, за да споделят своята обич, привързаност и уважение един към друг“, каза Ценков. Той допълни, че всеки български дом отправя молитви към Свети Николай Чудотворец, изпълнени с надеждата за щастие и по-добри времена.
„Пожеланията ми към всички хора са винаги да намират верния път един към друг, да живеят в разбирателство, да отглеждат с любов децата си и да им завещаят богатството, съхранено в народните ни и православни традиции“, заяви кметът на Община Видин Огнян Ценков.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костантин Луков, председател на Общински съвет – Бургас: Петима заслужили жители на града получават званието „Почетен гражданин на Бургас“

Костантин Луков, председател на Общински съвет – Бургас: Петима заслужили жители на града получават званието „Почетен гражданин на Бургас“

6 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Петима заслужили жители на града получават званието „Почетен гражданин на Бургас“. Това каза Костантин Луков, председател на Общински съвет – Бургас, по време на празничната сесия на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Той добави, че това са: архитектът Рикардо Тоскани, който получава званието посмъртно; певецът Мустафа Чаушев; доайенът на туризма в България Петър Дойчев, архитектът Константин Коцев, скулптурът Никола Станчев, докторът по философия Стойчо Кьосев.
„Мустафа Чаушев е един от най-популярните и обичани певци, любимец на поколения българи. Изнесъл е хиляди концерти в България и много други държави по света“, добави Луков. Той отбеляза, че на октомврийската сесия на Общинския съвет е взето решение със званието да бъде удостоен също така Петър Дойчев, чийто принос е свързан с изграждането и управлението на големи комплекси по Българското Черноморие, както и за обучението и подготовката на кадри в областта на туризма в България. „Архитект Константин Коцев заслужава почетното звание на града, тъй като, заедно с многобройните градоустройствени разработки, е автор и на проекти за множество жилищни сгради в Бургас, сред които е най-дългият в България – бл. 55 в ж.к. „Славейков“, посочи още Луков.
Председателят на Общинския съвет връчи почетно звание и на скулптура Никола Станчев. „Той е допринесъл за обогатяване на градския пейзаж в Бургас. Автор е много монументални творби в града като входния знак на Бургас, пластичната композиция „Представлението започва“, паметник на поета Христо Фотев, скулптурната група „Момчето, което говори с птици“ и други“, добави Луков. Според него приносът на доктора по философия Стойчо Кьосев за развитието на Бургас се крие във формиране и решително отстояване на идеята за създаване на Бургаски свободен университет. „Безспорен лидер е за учредяването на университета чрез многобройни граждански инициативи, протести и митинги“, каза още Луков и добави, че на днешната празнична общинска сесия отличени с медал на Община Бургас за професионални успехи са стоматологът Анна Караиванова и медицинската сестра Радостина Димитрова. „Почетна значка на Община Бургас по повод спасяването на жена от удавяне в Черно море получават Стефан Петров, Иво Иванов и Бисер Русинов“, отбеляза председателят.
Мария ПОПЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Рибен курбан за над 300 души е раздаден в двора на църквата „Св. Иван Рилски” по повод Никулден

Пловдив: Рибен курбан за над 300 души е раздаден в двора на църквата „Св. Иван Рилски” по повод Никулден

6 Декември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Рибен курбан за над 300 души е раздаден в двора на църквата „Св. Иван Рилски” в Пловдив по повод Никулден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от администрацията на район „Северен“ в града. Кметът на района инж. Ральо Ралев е поздравил стотиците миряни, присъстващи на празника и лично е раздал от курбана, осветен от отец Лазар. „Бъдете живи и здрави – всички с името на светеца, който почитаме днес и всички присъстващи, нека все така да се събираме и да сме заедно на хубавите празници!” е пожелал инж. Ралев.
„Раздаването на храна на големи християнски празници е традиция, която поддържаме и ще продължаваме да го правим за гражданите на района“ е допълнил кметът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Ставрева, кмет на Каварна:  Риболовът е един от основните поминъци в общината и особено тачим свети Николай Чудотворец

Нина Ставрева, кмет на Каварна: Риболовът е един от основните поминъци в общината и особено тачим свети Николай Чудотворец

6 Декември 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Каварна. Риболовът е един от основните поминъци в общината и особено тачим свети Николай Чудотворец. Това каза в интервю за Това каза в интервю за предаването „Червена линия“ на Радио „Фокус“ Нина Ставрева, кмет на Община Каварна. "Православната църква почита днес свети Николай Чудотворец - закрилник на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите, покровител на всички морета и океани. Никулден е един от най-светлите християнски празници, той е такъв и за Каварна, защото риболовът е един от основните поминъци в нашата община“, заяви Нина Ставрева. По думите ѝ за каварненци морето е не само професия и препитание, но и съдба.
„Затова особено тачим светеца - покровител на моряците и рибарите. Използвам възможността да честитя празника на всички, чиято съдба е свързана с морето, и да им пожелая свети Николай Чудотворец да им помага и да бди над тях, а на рибарите - да пълни мрежите им“, добави Нина Ставрева. По традиция на Никулден в най-голямото село на територията на община Каварна - Българево, се готви рибена чорба в огромни количества, като в приготовленията участва и кметът на населеното място. „Отбелязахме храмовия празник на църквата „Свети Николай“ в село Свети Никола. Много именици и рибари имаме в нашия град, очаква ни един празничен ден. На днешния ден своя професионален празник отбелязват търговците и банкерите. На тях също искам да им пожелая здраве, сили и енергия за нови успехи. Искам да отправя поздрав и към всички именици с пожелание за здраве и дълголетие. Дано свети Николай Чудотворец закриля всички нас и ни носи надежда и упование в идните, убедена съм, по-добри дни“, каза още Нина Ставрева.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Цялото интервю с кмета на Община Каварна Нина Ставрева очаквайте в предаването „Червена линия", което се излъчва всеки четвъртък от 17.00 до 18.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Кметът на Общината Димитър Николов разчупи традиционна Никулденска питка

Бургас: Кметът на Общината Димитър Николов разчупи традиционна Никулденска питка

6 Декември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Бургас. Кметът на Община Бургас Димитър Николов разчупи традиционна Никулденска питка, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По-рано на площад „Атанас Сиреков“ започна честването на празника на града „Никулден“ – с издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас. На събитието присъстваха Военноморски гарнизон - Бургас, сухопътните и военно-въздушните войски и музикантите от Бургаския духов оркестър. Сред официалните лица присъстваха кметът на Община Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, общинският съветник Живко Табаков, зам. областният управител Севдалина Турманова и други. Освен тях, стотици граждани на Бургас взеха участие в отбелязването на празника, които след вдигането на знамената заедно с официалните лица на събитието се отправиха към освещаването на Никулденската обредна трапеза, след което кметът разчупи традиционната Никулденска питка.
„Пожелавам на всички граждани на Бургас да бъдат добри не само към близките си, но и към всички други хора“, сподели Николов.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Димитър Николов: Благодаря на всеки жител на Бургас за това, че допринася за развитието на града

Кметът Димитър Николов: Благодаря на всеки жител на Бургас за това, че допринася за развитието на града

6 Декември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Бургас. Благодаря на всеки жител на Бургас за това, че допринася за развитието на града. Това каза кметът Димитър Николов по време на празничната сесия на Общински съвет – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Няма друг български град, чийто жителите с толкова ентусиазъм да празнуват в този зимен ден. Бургазлии наистина имат повод да празнуват. Всеки един от нас е заслужил с труда и с уважението си за това. През изминалата година градът ни премина както през хубави моменти, така и през трудни изпитания. Трудностите са свързани с болести, сигурност или проблеми, касаещи бедствия и аварии. Нас също не ни подмина едно едно от тези бедствия – наводнението, заради което много населени места пострадаха, но благодарение на подкрепата на много наши съграждани пострадалите успяха да възвърнат естествения си ритъм на живот. Хубавите моменти бяха свързани с успехите на жителите на града. Благодаря на всички тях, че ни направиха горди“, каза още Николов.
Той благодари също така на всички жители на града, независимо от тяхната професия, за това, че с труда, любовта, почтеността и усърдието си са подпомогнали за развитието на Бургас. „Вярвам, че ключът към бъдещето развитие на града е в образованието. Убеден съм, че това е начинът, по който трябва да бъдем конкурентни и по този начин да направим нашите деца независими и успешни пред високите предизвикателства на съвремието ни“, заяви Николов.
В днешната празнична сесия кметът на Бургас почете паметта на общинския съветник Евгени Мосинов. „На всички днес ни липсва един от най-умните мъже, които познавах. С бистротата на ума и мисълта си, търсейки винаги баланс в трудните решения, той намиораше път към сърцата на всички нас“, каза още Николов.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Брошурата „На Никулден в Тутракан“ ще бъде в много голяма помощ на Общината да презентира традициите си

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: Брошурата „На Никулден в Тутракан“ ще бъде в много голяма помощ на Общината да презентира традициите си

6 Декември 2018 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Брошурата „На Никулден в Тутракан“ ще бъде в много голяма помощ на Общината да презентира традициите си. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Никулден и традициите, които градът е запазил и до днес.
„На Никулден в Тутракан“ се зароди като идея миналата година в един разговор с г-н Красимир Узунов. Именно той подхвърли идеята, че след като в Тутракан се празнува точно по този начин празникът Никулден, е хубаво да има една брошура, която да показва какви мероприятия се състоят, за да може да привлечем колкото може повече гости в Тутракан именно на този празник“, заяви Стефанов.
Той посочи, че в тази брошура е описано всичко във връзка с това как се празнува Никулден в Тутракан. „Разбира се, има информация и за Музея на дунавския риболов, както и за рибарската махала, която години наред преобразуваме, за да стане една атракция, един етнографски музей на открито - хората могат да влизат в различните къщи на рибарската махала и да видят как се ремонтират и се правят лодки тутраканки, как се плетат и се ремонтират рибарски мрежи, да гледат различни късометражни филми за Тутракан и за традициите на града, да вкусят от нашата кайсиева ракия, от нашите характерни вина от гроздови сортове, които се гледат по поречието на река Дунав, да видят различни етнографски експонати, които са събирани с дарения. Именно вчера отдадохме заслуженото на дарителите от тази година, които са дарили макар и нещо мъничко на този етнографски музей“, каза още кметът на Тутракан и обясни, че рибарската махала целогодишно е отворена за посетители.
„Така че в Тутракан е интересно не само днес, на Никулден, а и през цялата година може да се види какво има в града. Но и не само това, тук е и единственият музей на дунавския риболов. Така че тази брошура ще бъде в много голяма помощ на Община Тутракан и на Историческия музей да презентира даденостите и традициите си“, посочи Стефанов.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: За седма поредна година на Никулден в града ще възстановим стария рибарски обичай по избиране на ватаф

Димитър Стефанов, кмет на Тутракан: За седма поредна година на Никулден в града ще възстановим стария рибарски обичай по избиране на ватаф

6 Декември 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Тутракан. За седма поредна година на Никулден в града ще възстановим стария рибарски обичай по избиране на ватаф. Това каза кметът на Тутракан Димитър Стефанов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Никулден и традициите, които градът е запазил и до днес.
„В Тутракан празника започна още от 9.00 ч. с празнична литургия в чест на св. Николай и за благоденствие на жителите на Общината. Литургията се води от самия русенски митрополит Наум и продължава до 11.30 ч. След това от църквата „Св. Николай“ започва литийно шествие и водосвет за благоденствие на рибарите и на жителите на Тутракан. Шествието ще завърши до стоянката на брега на река Дунав и веднага след това започва един ритуал, който изпълняваме вече седем години – ритуал-възстановка на стар рибарски обичай по избиране на ватаф. Ватаф е главатарят на рибарите, който още от Средновековието самите рибари си избират, за да ги води през годината. Това обикновено е рибарят, който е направил най-добър улов на риба предната година. След това започваме с един никулденски конкурс, който е за най-вкусно приготвено рибно ястие, като ястията се оценяват и по външен вид, и по вкусови качества“, заяви Стефанов и обясни, че целият ден е изпълнен с мероприятия.
„И хубавото е, че на нашата покана за присъствие на празника откликна и ръководството на град Чорлу. Това е град в Турция с 38 000 жители и голяма част от тях са наши изселници. И кметът и заместник-кметовете ще присъстват именно на тези мероприятия, а това наистина е голяма чест за Тутракан – че побратим град уважава нашия празник. И мисля, че всичко това е напълно достатъчно да уважим всички празнуващи, да уважим рибарите, да уважим и моряците, защото в Тутракан има доста хора, които работят именно по корабите. И независимо дали сега са близо или далеч, защото голяма част от тях в момента плават, в днешния ден искам да им честита празника и да им пожелая да се върнат живи и здрави в Тутракан“, каза още той и посочи, че това е един от най-хубавите православни празници.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Празнична Света литургия се отслужва в храмовете в града в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец

Кюстендил: Празнична Света литургия се отслужва в храмовете в града в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец

6 Декември 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Празнична Света литургия се отслужва в храмовете в Кюстендил в чест на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил отец Венцислав Шияков, иконом към катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица” – Кюстендил. По думите му празничните служби се провеждат от 9.00 часа във всички православни храмове в града. Според него на този ден се отправя специална молитва към свети Николай за здраве и прошка.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: На Никулден всички кораби и лодки спират движение, където и да се намират

Доц. Петя Банкова, етнолог: На Никулден всички кораби и лодки спират движение, където и да се намират

6 Декември 2018 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. На Никулден, където и да се намират, всички кораби и лодки спират движение. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Никулден. „Според народната вяра, когато е сърдит, св. Никола може да причини силни ветрове и бури в морето, да потопи всички плавателни съдове и да удави моряците. За да не се случи това на Никулден, където и да се намират, всички кораби и лодки спират движение. Моряците и рибарите, които са на сушата, заедно със своите семейства посещават тържествена църковна литургия в чест на светеца“, каза още доц. Банкова. Тя обясни, че в народните представи светецът е почитан като покровител на рибарите и моряците, като владетел на моретата, океаните, реките и езерата, прочул се с чудесата, извършени за спасението на моряци и техните кораби от морските бури. „Паметта на свети Николай, архиепископ Мирликийски, наречен Чудотворец, се отбелязва според християнския църковен канон всяка година на 6 декември. В житийната литература той е представен като боголюбив и добродетелен човек, който след смъртта на родителите си, раздал своето богатство на бедните и нещастни хора. В иконографията той е изобразяван като беловлас старец с брада, облечен в червени одежди, който държи затворено Евангелие в ръцете си и благославя“, каза още доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георг Краев, фолклорист: Николай Чудотворец e светец на добротата и спасител на моряците

Проф. Георг Краев, фолклорист: Николай Чудотворец e светец на добротата и спасител на моряците

6 Декември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква чества св. Николай Мирликийски Чудотворец. Николай Чудотворец e светец на добротата и спасител на моряците. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ фолклористът проф. Георг Краев по повод празника Никулден. Макар, че е период на пости, днес е позволено да се консумира риба, обясни той. „Онова, което е най-популярно за него – курбанът за неговия празник, и се позволява да се яде риба и то не каква да е риба, а шаран. Шаранът горе в главата има една костица, която прилича на кръстче, и това кръстче много често бива зашивано на новородените дечица, за да носи късмет и да ги пази от зли уроки. Много е хубаво на този ден да гостим, да пазим люспичките от шарана, защото всяка люспичка е една жълтичка. Друго много важно нещо е, че на Никулден вечерта трапезата не се вдига и се прекажда от бащата на къщата“, добави фолклористът. Проф. Георг Краев каза още, че култът към Свети Николай е широко разпространен по българските земи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1824 са имениците, които празнуват на Никулден в община Шумен

1824 са имениците, които празнуват на Никулден в община Шумен

6 Декември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Шумен. 1824 са имениците, които имат повод да празнуват на Никулден в община Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Община Шумен. Най-много са мъжете, кръстени на св. Николай Чудотворец – 1017.
Сред тях най-възрастният Николай е роден на 3 октомври 1927 г., а най-младият – през септември тази година. Името Никола носят 431 души. Най-възрастният е роден на 7 септември 1926 г., а най-младият – през октомври тази година. Сред жените, празнуващи на 6 декември, най-популярно е името Николинка. 180 са жителките на община Шумен, които са записани така. Сред тях най-възрастната е родена на 25 юли 1924 г., а най-младата – на 2 октомври 2000 г. 145 жени са кръстени Нина, а 51 носят името Николина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В храмовете се отслужва литургия за празника на свети Николай Чудотворец

Пазарджик: В храмовете се отслужва литургия за празника на свети Николай Чудотворец

6 Декември 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В храмовете в Пазарджик се отслужва литургия за празника на Свети Николай Чудотворец, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пазарджик. Паметта на светеца се почита от православната църква на 6 декември. Св. Никола се назовава Мирликийски по името на своя роден край. Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец. В народния календар празникът е известен още с името Никулден. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи. Имен ден празнуват носещите името на светеца и тези с имена производни или близки до името Николай – Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Пред храмовете в града ще бъде раздаден курбан по повод Никулден

Пловдив: Пред храмовете в града ще бъде раздаден курбан по повод Никулден

6 Декември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пред храмовете в Пловдив ще бъде раздаден курбан по повод Никулден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В 10.00 часа пред църквата „Свети Харалампий“ в район „Централен“, веднага след празничната служба, свещениците ще благословят храната и тя ще бъде раздадена на миряните. В район „Северен“ също ще раздадат курбан по случай големия празник Никулден. Това ще се случи в 10.15 часа в двора на църквата „Свети Иван Рилски“. В 10.30 часа пред храм „Свети Климент Охридски“ в район „Западен“ ритуалната храна ще бъде осветена и раздадена на миряните за здраве и успехи. Курбан ще бъдат раздаден и в район „Южен“ по повод големия празник. Веднага след службата в храм „Свети Прокопий“ в кв. „Коматево“, около 11.00 часа, свещеник ще благослови ритуалната храна. Курбан ще бъде раздаден и пред храмовете в районите „Тракия“ и „Източен“. По повод Никулден, в 09.00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в кв. ”Хр. Смирненски”. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино и техните производни. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Благотворителен коледен базар „От жените на Каварна“ отвори врати

Добрич: Благотворителен коледен базар „От жените на Каварна“ отвори врати

6 Декември 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. За поредна година в навечерието на коледните празници в една от залите на ХГ „Христо Градечлиев“ в Каварна бе открит традиционният базар-изложба „От жените на Каварна“ от кметът Нина Ставрева, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Организатори на базара са Община Каварна и жените от Инер Уйл клуб - Каварна, които се включиха в изработката на коледни сладки заедно с други доброволци. В експозицията са включени коледни играчки , сувенири, гоблени, сурвакници, коледни картички, коледни късметчета. Средствата от разпродажбата ще бъдат дарени за талантливите деца на Каварна. Тази година в официалното откриване взеха участие пианисти от класа на Тоефания Христова, които допринесоха за доброто коледно настроение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Празнична литургия за Деня на Св. Николай се отслужва във всички православни храмове

Велико Търново: Празнична литургия за Деня на Св. Николай се отслужва във всички православни храмове

6 Декември 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Празнична литургия за Деня на Св. Николай се отслужва във всички православни храмове във Велико Търново. В катедралата „Рождество Богородично“ началото и бе оповестено с камбанен звън. Събраха се десетки миряни, които запалиха свещ за здраве и благополучие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Днес, на 6-ти декември, Православната църква чества Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Той се смята за покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Първообразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днес Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани. За добрите му дела се разказвали множество легенди. Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Св. Никола умира на 6-ти декември 345 година. Според народните поверия именно св. Никола носи първия сняг – падащ от дългата му бяла брада. По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. Задължително на Никулден на масата присъства шаран. Преданията казват, че св. Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да се яде на празника. Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (който свършват на 24 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.
Днес имен ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино. Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: На Никулден трябва да се жертва шаран, задължително във всеки дом се приготвя рибно ястие

Доц. Петя Банкова, етнолог: На Никулден трябва да се жертва шаран, задължително във всеки дом се приготвя рибно ястие

6 Декември 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. На Никулден трябва да се жертва шаран, задължително във всеки дом се приготвя рибно ястие. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН) в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Никулден. По думите ѝ народното поверие разказва, че когато светецът бил в морето, силна вълна пробила дървения под на лодката му. „За да спаси своите спътници, той бръкнал във водата и извадил един шаран, и с него запушил отвора. Затова според обичая на този ден трябва да се жертва шаран. Оттам и името на празника – Рибена черква, Рибни Свети Никола“, коментира още етнологът. „Обикновено рибата се пълни с ориз, орехи, лук и стафиди, увива се в тесто и се изпича. Това ястие носи името Рибник. За празника се приготвят и обредни хлябове – Никулденски кравай, украсявани с тестени фигурки, наподобяващи светеца, морските вълни или кораб. Тържествената трапеза се прекадява от най-възрастния член на семейството. В Странджанския край домакинята поставя парче хляб и варено жито в ъглите на стаите с думите: „Ела, свети Наместник, да си похапнеш и мишките да разгониш!”, обясни доц. Банкова. Етнологът обясни, че е добре след като се изяде рибата, да се запази костта от главата ѝ, която има формата на кръст, тъй като тя е смятана за особено лековита. „Част от нея се пришива в шапчицата на новородено дете, за да го пази от уроки и зли сили. С нея баячките и знахарките лекуват безсънието и безпричинния плач при малките деца“, разказа още доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Водолази ще направят демонстрация на гмуркане с ретро скафандър от 60-те години на миналия век

Бургас: Водолази ще направят демонстрация на гмуркане с ретро скафандър от 60-те години на миналия век

6 Декември 2018 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Бургас. Водолази ще направят демонстрация на гмуркане с ретро скафандър от 60-те години на миналия век. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Поредното екстремно предизвикателство към жителите и гостите на града отправят водолазите от клуб „Приятели на морето" - Бургас. На Никулден те ще се гмуркат при Моста с ретро скафандър, използван при подводни работи през 60-те години на миналия век. Предвижда се гмуркането да започне в 11.00 часа, ако са налице подходящи условия за това.
Екипировката е тежка и се състои от метален шлем и тежък костюм. Гмуркачът получава въздух с помощта на маркуч. Връзката с екипа над водата се осъществява по радиостанция, а сигналът се предава по кабел.
Освен че ще демонстрират как се работи с ретро екипировката, водолазите ще дадат възможност на всеки желаещ да се гмурне с нея. Желаещите обаче трябва да притежават водолазен сертификат, а преди да се потопят във водата, ще има бъде направен инструктаж.
Водолазите от клуб „Приятели на морето" - Бургас провеждат инициативата вече няколко години. Събитието е част от програмата за отбелязването на празника на Бургас - Никулден.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Рила

Кюстендил: Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Рила

6 Декември 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. На Никулден от 9.30 часа Белоградчишки епископ Поликарп ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец“ в град Рила, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия на Никулден в храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив

Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия на Никулден в храм „Св. Николай Чудотворец” в Пловдив

6 Декември 2018 | 08:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. От 09.00 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави архиерейска света Литургия на Никулден в храм „Св. Николай Чудотворец” в кв. „Христо Смирненски” в град Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“..
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Св. Николай е бил защитник на страдащите, невинните, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Св. Николай е бил защитник на страдащите, невинните, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии

6 Декември 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Св. Николай извършвал много чудеса, а също така помагал на страдащите, защитавал невинните със слово, истина и вяра, избавял моряците и пътуващите по вода от бури и стихии. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ за ревностно служене на Бог, светецът бил избран за епископ в град Мир, областта Лигия, откъдето идва прозвището му Мирликийски чудотворец. „Св.Николай е роден през III век в град Патара, Мала Азия. Рано се отличил с дълбока добродетелност и широки познания. Известно време бил в манастир, но Бог му се явил на сън, като му казал да слезе при хората, за да прослави името си. Така и сторил Николай“, каза още Стефанова. Тя добави, че Св. Николай участвал в Никейския събор и се борил срещу еретиците. Аделина Стефанова отбеляза, че на този ден имен ден празнуват всички, които носят имената Николай, Никола, Никол, Николина, Николаки и други, а от гръцки превод „Николас“ означава Победител на народите.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Никулденски базар отваря врати в Дома на нефтохимика

Бургас: Никулденски базар отваря врати в Дома на нефтохимика

6 Декември 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ръчно изработени подаръци, томбола с награди, музика и приятна атмосфера предлага на бургазлии и гостите на града празничният никулденски базар Handmade Design Market. Той ще се проведе от 6 до 9 декември в Дома на нефтохимика с работно време от 10.00 до 20.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас.
Никулденският базар има и благотворителна цел. Родители на деца със спинална мускулна атрофия ще имат свои щандове, на които ще продават ръчно изработени сувенири и подаръци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.