НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Мръсният въздух стана повод за спор между управляващи и опозиция (ОБЗОР)

Мръсният въздух стана повод за спор между управляващи и опозиция (ОБЗОР)

7 Декември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. В началото на седмицата бе отчетено превишение на нивата на фини прахови частици във въздуха в големите градове в страната. На места запрашаването беше няколко пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. През седмицата темата бе обект на коментари от общински съветници, кмет, народни представители, министър и премиер.
Повод за спора между управляващи и опозиция бе прочетена декларация от народния представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по околна среда и води Манол Генов, който обърна внимание, че бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години. „Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се хвърли в имитация на мерки“, каза Манол Генов. Народният представител от БСП заяви, че хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите. Той подчерта, че: „Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт". По думите му, колкото и модерен да е призивът за зелен билет към столичани, то гражданите на 18 общини са пратени за зелен хайвер, защото за тях няма да стигнат средствата за решаване на този проблем.
Декларацията накара министър-председателят Бойко Борисов да вземе отношение по темата в началото на петъчния парламентарен контрол. Премиерът пое ангажимента да изпълни всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да струва това. „Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздухът, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора“, каза Борисов.
Малко по-късно и министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира декларацията на опозицията. Според него БСП не просто не са изпълнили стратегията за чистота на въздуха, а са я спрели. „Още през 2013 г. работната група излиза с предложение, но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката прекратяват това, отхвърлят тази възможност като цяло и веднага след това Европейската комисия завежда дело срещу България, което обхваща периода 2007 – 2013 г., за редовно превишаване на замърсяването на въздуха. Тоест, те не просто не продължават опита да бъде решен проблемът, а напротив – дори го спират“, каза още Димов. Той подчерта, че когато се е върнало на власт правителството на Бойко Борисов започва отново да я прави. Министър Димов обясни, че законът с необходимите промени вече е приет на първо четене и влиза в комисия за обсъждане на второ четене следващата седмица. Според него може би оросяването на мозъка на тази столетница вече не е добро. „Първо да се замислят какво те са направили. Погледнете – как се казваше, „Визия за България“ или „Ретро визия за България“, в нея няма една дума, касаеща замърсяването на въздуха“, заяви Димов и определи поведението на опозицията като неадекватно или с цел дестабилизация.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Трябва да изградим образование, което да учи децата на зелена икономика от най-ранна възраст

Министър Нено Димов: Трябва да изградим образование, което да учи децата на зелена икономика от най-ранна възраст

7 Декември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да изградим такова образование, което да учи децата от най-ранна възраст на зелена икономика. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на форум „Зелена икономика“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Зелената икономика много се припокрива с кръговата икономика, защото те са много тясно свързани, а да не кажа, че и в повечето случаи могат да бъдат приемани като едно и също нещо. Всъщност човечеството живее в перфектната кръгова икономика – природата. В нея няма нещо, което е излишно, и всичко намира своето приложение“, посочи министър Димов. Той обясни, че днес се живее линейно и трябва да помислим как краят да стане начало. „Как боклукът да стане стока, която да бъде използвана в следващ цикъл. И тук идва най-голямата трудност и трябва да се обърнем към културата и образованието. Защото докато това не стане част от нашето мислене, много трудно ще можем да направим устойчиво развитието на кръговата икономика. След 7-8-годишна възраст това вече става много трудно, затова трябва да насочим огромно усилия в изграждането на такава култура и такова образование, което да каже на децата от най-ранна възраст, че линейният начин на живот на техните родители и баби и дядовци трябва да се промени малко. А това малко означава много“, заяви Димов. Министърът посочи, че второто нещо, което е важно, да се обмисли как преди кръгът да бъде затворен, да бъде забавен. „Първата йерархия на кръговата икономика е да генерираме нещо, което да може да бъде използвано дълго. Следващото ниво е то да може да бъде използвано повторно. След това да може да бъде рециклирано. И когато това престане да бъде възможно, да бъде изгорено. И когато и това престане д а бъде възможно, да бъде депонирано. По този начин ще сведем крайният упадък до нещо минимално, а всичко останало ще може да бъде използвано като нова и нова суровина“, каза още Нено Димов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Във „Визия за България“ на БСП няма нито една дума за замърсяването на въздуха

Министър Нено Димов: Във „Визия за България“ на БСП няма нито една дума за замърсяването на въздуха

7 Декември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Във „Визия за България“ на БСП няма нито една дума за замърсяването на въздуха. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Обвинението на БСП е поредната стъпка, която показва, че може би оросяването на мозъка на тази столетница вече не е добро. А може би има и някакви други цели. Но при всички положения трябва първо да се замислят какво те са направили. Погледнете – как се казваше, „Визия за България“ или „Ретро визия за България“, в нея няма една дума, касаеща замърсяването на въздуха“, заяви Димов.
Той коментира, че само преди седмица опозицията е атакувала промяната на данъка върху старите автомобили и по-скоро вкарването на екологичен компонент. „Виждаме как атакуват и всякакъв опит за разделно събиране на отпадъци, като отново фабрикуват фалшиви новини“, каза още Димов. „На практика 2014 г. спрямо 2012 г. има два града, които много рязко влошават ситуацията си с превишаванията на нормите на фините прахови частици във въздуха, и странно защо и двата града тогава са с кметове на БСП. Не искам да злоупотребяват с това нещо, но като цяло има тенденция за подобряване в последните години“, заяви Димов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Нено Димов: Горна Оряховица не отговаря на два от критериите по програмата за намаляване на фините прахови частици от битовото отопление

Министър Нено Димов: Горна Оряховица не отговаря на два от критериите по програмата за намаляване на фините прахови частици от битовото отопление

7 Декември 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Горна Оряховица не отговаря на два от критериите по програмата за намаляване на наднормените нива на фини прахови частици от битовото отопление. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Димов обясни, че Горна Оряховица не отговаря на два от критериите на програмата, по която са отпуснати 111 млн. лв. за финансиране на общините за подобряване качеството на атмосферния въздух, и затова не е одобрена. „Единият от критериите е свързан с население, което е обхванато. Информацията, която е дошла от Горна Оряховица, не е за население, което е обхванато от замърсяването на въздуха, а се говори за домакинства, което е съвсем различно. И, второ, тя не е декларирала еднозначно, че проблемът с фините прахови частици от битовото отопление е основен приоритет, защото много се говори за климатичните условия. Т.е. ние нямаме абсолютно чиста позиция при тяхната подадена апликация“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: БСП не просто не изпълниха стратегията за чистота на въздуха, а я спряха

Министър Нено Димов: БСП не просто не изпълниха стратегията за чистота на въздуха, а я спряха

7 Декември 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
София. БСП не просто не изпълниха стратегията за чистота на атмосферния въздух, а са я спрели. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Веднага, когато се връща на власт правителството на Борисов, това започва отново да се прави“, заяви той. „За съжаление, подаването на оставка прекратява този процес и в момента аз го рестартирах, като поех поста на министър на околната среда и водите. И законът с необходимите промени вече е приет на първо четене и влиза в комисия между първо и второ четене другата седмица“, коментира Нено Димов.
Министърът припомни, че премиерът Бойко Борисов днес пое ангажимент да финансира всяка една дейност, която БСП е предложила в повече от това, което се прави в момента. „Всъщност ние виждаме, че не само няма какво да се финансира от името на БСП, но и нещо повече – те са спрели всичко, което е било започнато“, обяви Нено Димов. „При всички положения тази година има ресурс от 111 млн. лв., който е отпуснат от оперативна програма, а догодина ще има и подобен ресурс, отпуснат от държавата, за да могат и останалите общини да бъдат финансирани за мерките за чистота на въздуха“, заяви Димов и посочи, че този ресурс ще бъде от порядъка на отпуснатия вече по оперативната програма.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов за декларацията на БСП за мръсния въздух: Поведението на опозицията е или неадекватно, или цели дестабилизация

Министър Нено Димов за декларацията на БСП за мръсния въздух: Поведението на опозицията е или неадекватно, или цели дестабилизация

7 Декември 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. Поведението на БСП е или неадекватно, или цели дестабилизация. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан как ще отговори на упрека на БСП, че не прави нищо за чистотата на въздуха, Димов отговори: „Това, което мога да кажа, е, че днес с декларацията си БСП постъпи горе-долу по същия начин, по който и през месец май, когато каза, че водата в язовир „Искър“ е отровена. Това е меко казано фалшива новина и поведението им или е неадекватно, или цели дестабилизация“. Той посочи, че още през 2011 г. започват мерките за чистотата на атмосферния въздух, като правителството тогава започва процедура, която е на път да приключи в момента, за въвеждането на норми за съдържанието на сяра и пепел в твърдите горива. „Още през 2013 г. работната група излиза с предложение, но правителството на Пламен Орешарски и тогавашният министър на икономиката прекратяват това, отхвърлят тази възможност като цяло и веднага след това Европейската комисия завежда дело срещу България, което обхваща периода 2007 – 2013 г., за редовно превишаване на замърсяването на въздуха. Т.е. те не просто не продължават опита да бъде решен проблемът, а напротив – дори спират този опит“, каза още Димов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това

Премиерът Бойко Борисов: Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това

7 Декември 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Поемам ангажимента да изпълним всички разписани мерки от времето на БСП за чистотата на въздуха, колкото и да ни струва това. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във връзка с декларацията на БСП за мръсния въздух, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му това ще бъде изпълнено, колкото и да струва. „По темата за декларацията. Помним 2008-2009 г., когато бях кмет. Над София се виеше от Кремиковци дим с всички цветове на дъгата. Ако тогава е мерен въздуха, не знам какъв е щял да бъде. Не искам да говоря за жълтия дим на завода в Стара Загора“, каза Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манол Генов, БСП: Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите

Манол Генов, БСП: Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите

7 Декември 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Хората излизат с маски по улицата заради мръсния въздух, но все повече от тях осъзнават, че ги носят заради непоносимостта към управляващите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще свалят маските срещу задушаване едва когато ви свалят от власт“, каза Генов.
„Правителството се паникьоса от угрозата за поредни солени санкции от страна на ЕК. Затова се хвърли в имитация на мерки, с които уж да изпълни решението на съда от април 2017 г. понеже свършеното клони към нищо, няма кака да се открие нарастване на опасността от налагане на санкции. Тече четвърта година, откакто е заведено делото срещу страната ни. Неговият мотив е повече от категоричен“, каза още Манол Генов. По думите му напредъкът е нищожен и няма как да се скрие. Той обърна внимание, че бюрократичното високомерие и ангажираните институции са спестили истината за непростимото забавяне на мерките за справяне с проблема с мръсния въздух с поне 2 години.
Народният представител от БСП заяви, че да се говори за политически консенсус и да се хвърлят нови отговорност върху кметовете на общини граничи с откровен цинизъм.
Манол Генов коментира, че за решаване на проблема с мръсния въздух са предвидени 115 млн. лв. „Същите пари бяха натоварени с надеждата да обезпечат намаляване на запрашаването от битовото отопление и други източници. Бяха обследвани 25 общини, бяха написани общински програми и мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух. В крайна сметка този икономичен проблем ще се реши частично, защото на тези средства ще се възрадват само 7 общини“, каза още Генов. Според него скоро за общините няма да има, защото усвояването на тези средства е с краен срок до 2023 г. „Ако в последните дни е модерен призивът как столичани трябва да пътуват със зелен билет с обществени транспорт, как те трябва да бъдат предупреждавани, да оставят своите автомобили, да пътуват с обществения транспорт, то стотици хиляди семейства именно тези 18 общини, които не бяха допуснати до финансиране, бяха пратени за зелен хайвер. Общо взето до края на 2023 г. Работещите българи в чужбина стават все повече от работещите в България и това е безпощадната статистика. Здравеопазването ни освен жертва на криворазбрана и страхлива за реформи политика, е жертва на екологична безотговорност“, каза Манол Генов
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.