НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Росен Желязков: Поздравих локомотивния машинист Димитър Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле

Министър Росен Желязков: Поздравих локомотивния машинист Димитър Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле

23 Ноември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Днес проведох среща с локомотивния машинист Димитър Христов, който е управлявал в понеделник пътническата композиция на влак 50244, пътуващ от Петрич за Благоевград. Поздравих Христов за проявения висок професионализъм по време на инцидента в Кресненското дефиле и за бързата реакция на него и колегите му за извеждане на пътниците от влака, пише в официалната страница на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията във "Фейсбук".
"В разговора ни научих много повече за експлоатационната дейност в БДЖ, отколкото от служителите на ръководни позиции в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и дъщерните му дружества. Хората като Димитър Христов са тези, които най-добре познават проблемите в железницата", заявява още министърът.
"За мен като министър на транспорта е изключително важно в най-кратки срокове да се подобри климатът на работа в националния железопътен превозвач, така че да успеем да задържим и мотивираме специалистите на работа тук. Изразих искреното си уважение към достойно трудещите се железничари и уверих, че проблемите в БДЖ ще се решават в диалог заедно с тях", допълва той.
Публикацията може да бъде видяна тук:
https://www.facebook.com/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-1231646860238102/

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Вече няма нужда от „Холдинг БДЖ“ и двете дъщерни дружества може да преминат директно към Министерството, но преструктурирането ще отнеме време

Министър Росен Желязков: Вече няма нужда от „Холдинг БДЖ“ и двете дъщерни дружества може да преминат директно към Министерството, но преструктурирането ще отнеме време

23 Ноември 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Вече няма нужда от „Холдинг БДЖ“ и двете дъщерни дружества може да преминат директно към Министерството, но преструктурирането ще отнеме време. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„В момента има недостиг на локомотиви и мотриси – от необходимите за изпълнение на графика за движение 128 такива, сега са налични 106. Затова съм наложил съответната актуализация на графика, за да имаме безопасност на движението“, заяви Желязков.
Попитан как ще коментира подадените оставки на ръководството на БДЖ, транспортният министър коментира, че оставките са били поискани, защото според него на този етап се налагат персонални промени. „Моят поглед е, че след погасяване на задълженията - с изключение на тези към държавния бюджет, ръководството на БДЖ е изпълнило част от ангажиментите си. Но по мое мнение не е способно да продължи да изпълнява вътрешните процеси по най-подходящия за дружеството начин. В края на следващата седмица излиза одитният доклад и той ще е обективна оценка, на която да базирам своята преценка“, заяви министърът и посочи, че ще приеме оставките.
Попитан дали е възможно „Холдинг БДЖ“ да бъде трансформиран така, че управата да премине директно към транспортното министерство, Желязков обясни, че холдингът е собственик на две дъщерни дружества – „БДЖ – Товарни превози“ и „БДЦ – Пътнически превози“. „И тези две дружества са реалните оператори, а холдингът е опосредстваща структура между тях и Министерството. Холдингът е шапка и всъщност анализът, който ще се направи, е дали има нужда от тази шапка. Моето мнение е, че вече няма нужда от холдинга, но преструктурирането отнема време. Но ще чуя всички аргументи“, заяви транспортният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: През 2019 г. трябва да се случат мерките, които съм възложил за подобряване на климата в БДЖ

Министър Росен Желязков: През 2019 г. трябва да се случат мерките, които съм възложил за подобряване на климата в БДЖ

20 Ноември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Всички усилия трябва да бъдат насочени към по-добро управление на БДЖ. Това каза на брифинг пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков във връзка с реформите, които предстоят да се случат в БДЖ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо подобряване на мениджмънта. Второ ремонтиране на подвижния състав, този, който не е в експлоатация. Въвеждане на системи, които да следят доставки, складови наличности и така нататък. Подобряване на билетоиздаващата система. Довеждане до край на обществените поръчки, които са свързани с ремонтната дейност и обновяване на подвижния състав. Това са мерки, които съм възложил в много краткотраен план да ми бъдат разписани със срокове и отговорни лица. Най-вече трябва да се подобри климатът в дружеството, и в холдинга, и в пътнически превози. През 2019 година трябва да се случи всичко това, за което говорим, без да имаме гаранция за нов подвижен състав като процедура, защото това е обществена поръчка и подлежи на всички фази на обжалване“, обясни министърът.
На въпрос защо реформите не са се случили до момента, министърът поясни: „Моята оценка е, че всички усилия са били насочени към външната задлъжнялост на БДЖ, към намаляване на дълговете за сметка на вътрешните процеси". "Всъщност в момента, когато няма преса от страна на кредитори, на дългове, всички усилия трябва да бъдат насочени към по-добро управление. БДЖ трябва се управлява така както се управлява всяко едно нормално търговско дружество“, допълни Желязков.
Относно това има ли финансов ресурс за реформата в БДЖ и ще се разчитали на средствата от концесията на летище "Софиоя", министърът поясни: “Средствата от концесията на летище "София" са предвидени да погасят задълженията към държавния бюджет. Ресурс в БДЖ има, както по линия на оперативната програма, така и по линия на субсидията, която се гласува ежегодно“.
На въпрос дали ще бъдат приети оставките на изпълнителния директор на БДЖ Владимир Владимиров, финансовият директор на дружеството Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, министърът заяви, че ще произнесе до края на месеца.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков ще се произнесе по оставките на ръководството на БДЖ след одит (ОБЗОР)

Министър Росен Желязков ще се произнесе по оставките на ръководството на БДЖ след одит (ОБЗОР)

14 Ноември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
София. След като на 8 ноември изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров, финансовият директор на дружеството Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, подадоха оставки по искане на транспортния министър Росен Желязков, министърът запозна Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения със ситуацията в Железницата. Той обяви, че ще се произнесе по оставките на ръководството на БДЖ, след като излезе докладът от одита на Министерство на транспорта в БДЖ „Пътнически превози“. Желязков прогнозира, че това ще се случи до края на месеца. По думите на министъра този одит ще бъде основание за освобождаване или не от отговорност. „Появиха се най-различни спекулации. Искам да разсея отсега тази тема кой би бил следващият изпълнителен директор или следващият член на борда на Холдинга. В момента няма номинация, защото няма произнасяне по въпроса. Освобождаването е въпрос и функция на одита“, каза още министърът. По отношение на директора на БДЖ „Пътнически превози“ Пламен Пешаров, министърът обясни, че Холдингът видно от всички документи не е доволен от работата му и много ясно и категорично трябва да се произнесе в рамките на действащия мандат. Министър Желязков заговори за преструктуриране на БДЖ и посочи, че отдавна са отпаднали основанията БДЖ да има холдингова структура. Той уточни, че това е лично негово мнение и допълни, че решението трябва да се вземе след сериозен анализ. Според него обаче държавата трябва да има пряко участие. Министърът изрази притеснения, че има предпоставка за неосигуреност на основната дейност на БДЖ и за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка. Росен Желязков даде информация пред комисията за състоянието на подвижния състав. Той уточни, че към 30 септември БДЖ „Пътнически превози“ разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, като 95 броя са изведени в изолация, а 42 са в различни видове ремонт. Министърът уточни, че 30 броя електрическите мотрисни влакове са в експлоатация, а пътническия вагонен парк разполага с 726 пътнически вагона. Стана ясно, че 414 броя от тях са извън експлоатация. Росен Желязков допълни, че е налице и забавяне на провеждане на обществени поръчки, свързани с осигуряване на ремонтната дейност на дружеството. „Както се казва на фронта на БДЖ – нищо ново“, каза министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Холдингът на БДЖ видно не е доволен от работата на директора на „Пътнически превози“ и много ясно и категорично трябва да се произнесe в рамките на действащия мандат

Министър Росен Желязков: Холдингът на БДЖ видно не е доволен от работата на директора на „Пътнически превози“ и много ясно и категорично трябва да се произнесe в рамките на действащия мандат

14 Ноември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
София. Холдингът на БДЖ видно не е доволен от работата на директора на „Пътнически превози“ и много ясно и категорично трябва да се произнесe в рамките на действащия мандат. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков за случващото се в БДЖ по време на Комисията по транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е доволен от шефа на "БДЖ-Пътнически превози", защото той е възложител на спряната поръчка към КЗК и дали той ще бъде сменен, министърът коментира: „Не би трябвало аз да съм доволен или не от управител на дъщерно дружество. Това е работа на Съвета на директорите на холдинга. Холдингът видно от всички документи не е доволен от работата на управителя, но не е вземал отношение по тази тема. В момента те много ясно и категорично трябва да се произнесат в рамките на действащия мандат“. Той уточни, че от сегашното ръководство очаква доклад.
„БДЖ достигна до онова ниво, до което като няма воденичен камък на шията, който да го държи с невъзможност да се развива поради прекормерни задължения, няма идея как да се развива. Това е нивото. Няма идея за интензивното развитие, освен въпроси, свързани с доставката на нови влакове, които както виждате са в процеси на оспорване. От друга страна инфраструктурата се развива изпреварващо, колкото и да е по-бавен процесът. Процедурите вървят стегнато и стройно. Виждаме, че е въпрос на мениджмънт, а не въпрос на възможности“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Одитът в БДЖ ще приключи до края на месеца

Министър Росен Желязков: Одитът в БДЖ ще приключи до края на месеца

14 Ноември 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Одитът в БДЖ ще приключи до края на месеца. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Желязков обясни, че смяната на ръководството на БДЖ зависи от одита в дружеството. „Въпросът за смените не е самоцелен, той е свързан с намирането на подходящи хора, с преценката дали да се освободят всички или някои от членовете на директорите и най-вече с констатации по отношение на одита, който е възложен и трябва да даде план за действие и перспективи пред развитието на дружеството“, каза още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Окончателното ми произнасяне по оставките в ръководството на БДЖ ще бъде след приключване на одита на Министерство на транспорта в „Пътнически превози“

Министър Росен Желязков: Окончателното ми произнасяне по оставките в ръководството на БДЖ ще бъде след приключване на одита на Министерство на транспорта в „Пътнически превози“

14 Ноември 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Окончателното ми произнасяне по оставките в ръководството на БДЖ ще бъде след приключване на одита на Министерство на транспорта в „Пътнически превози“, който е в ход. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков за случващото се в БДЖ по време на Комисията по транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра този одит ще бъде основание за освобождаване или не от отговорност. „Появиха се най-различни спекулации. Искам да разсея отсега тази тема кой би бил следващият изпълнителен директор или следващият член на борда на холдинга. В момента няма номинация, защото няма произнасяне по въпроса. Освобождаването е въпрос и функция на одита“, каза още министърът. „Като принципал на „Холдинг БДЖ“ и респективно като имащ ангажимент на двете дъщерни дружества, не бях уведомен за каквито и да е съществуващи, налични предпоставки за бъдещи проблеми. Единственото изтъкнато притеснение беше забавянето на обществените поръчки за ремонта на локомотиви, с оглед обжалване, за доставката на нови мотрисни влакове. Обществена поръчка, която към онзи момент беше оспорена“, допълни министърът. Той уточни, че от медиите е научил, че съществуват доклади, които са по възлагане на изпълнителния директор на холдинга за проверка на „Пътнически превози“ и фактология, която на 8 ноември почти е успял да изясни. Министър Желязков цитира доклади, отговори, писма и заповеди в БДЖ, издавани за кратък период от време, което по думите му издава определена „нервност“ в холдинга и в дружеството. "Имаме богата кореспонденция, в която ако вие не сте се загубили, аз бях загубен. В нея по своя характер казва не се кой какво не е направил, а кой за какво не отговаря и не трябва да прави и има причини да не го направи. Поради тази причина поисках от председателя на Съвета на директорите да уведоми ръководството, че настоявам на този етап до окончателното произнасяне да бъде ангажирана личната им отговорност с подаване на заявление за предсрочно прекратяване на договорите им като членове на Съвета на директорите", заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Отдавна са отпаднали основанията БДЖ да има холдингова структура, държавата трябва да има пряко участие

Министър Росен Желязков: Отдавна са отпаднали основанията БДЖ да има холдингова структура, държавата трябва да има пряко участие

14 Ноември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Отдавна са отпаднали основанията БДЖ да има холдингова структура, държавата трябва да има пряко участие. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков за случващото се в БДЖ по време на Комисията по транспорт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра има положителна предпоставка за преструктуриране на дружеството. Той уточни, че въпросът с холдинговата структура не е задача, която е в непосредствено решение. "Трябва да бъде направен анализ, за да могат да бъдат коментирани всички права и задължения, които ще произтекат от това. Логиката е, че по отношение на упражняването на контрол, държавата трябва да има пряко участие“, каза министърът.
Той уточни, че КЗК е открила нарушение в процедурата за нови мотрисни влакове и я връща в изходна позиция. „Това означава, че следва да бъде съобразено по категоричен начин становището на комисията“, допълни още министърът. По думите му това е по-бързият вариант, от колкото да се оспорва решението на КЗК, което според него би било положително потвърдено от ВАС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Има предпоставка за неосигуреност на основната дейност на БДЖ и за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка

Министър Росен Желязков: Има предпоставка за неосигуреност на основната дейност на БДЖ и за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка

14 Ноември 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Има предпоставка за неосигуреност на основната дейност на БДЖ и за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков в отговор на въпрос на председателя на Комисията по транспорт и депутат от ДПС Халил Летифов за случващото се в БДЖ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както се казва на фронта на БДЖ – нищо ново“, каза министърът. Росен Желязков даде информация за състоянието на подвижния състав. Той уточни, че към 30 септември БДЖ „Пътнически превози“ разполага с 289 локомотивни мотрисни влакове, като 95 броя са изведени в изолация, а 42 са в различни видове ремонт. Министърът уточни, че 30 броя електрическите мотрисни влакове са в експлоатация. „Пътническия вагонен парк разполага с 726 пътнически вагона“, допълни министърът и уточни, че 414 броя от тях са извън експлоатация.
„Неслучайно казвам тези цифри, за да е видно, че има предпоставки за неосигуреност на основната дейност на дружеството, за нарушаване на графика, тъй като той е твърде амбициозен за състоянието на парка. Нямаме симетрия между състоянието на парка и графика за движението“, посочи министърът и уточни, че или графикът трябва да е съобразен със състоянието на подвижния състав, или подвижният състав с графика. „Налице е забавяне на провеждане на обществени поръчки, свързани с осигуряване на ремонтната дейност на дружеството. Като пример всичко това, което казвам не са констатации от последните дни, а от извършения одит на одитиращия екип от „Холдинг БДЖ" в "БДЖ - Пътнически превози“, обясни още Росен Желязков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на транспорта ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия

Министърът на транспорта ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия

14 Ноември 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков ще бъде изслушан от ресорната парламентарна комисия, показва дневния ред на комисията. Заседанието е насрочено за 14.30 часа и ще се проведе в зала 356 в сградата на Народното събрание на пл. „Княз Александър I“ 1. Очаква се Росен Желязков да обяви дали ще приеме оставките на ръководството на холдинг БДЖ или само на част от него. Във вторник Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразна поръчката за доставка на 42 нови влака и за тяхната поддръжка на стойност близо 670 милиона лева. Решението идва след оспорване на обществената поръчка.
Агенция „Фокус“ припомня: На 7 ноември изпълнителният директор на Холдинг БДЖ Владимир Владимиров, финансовият директор на дружеството Филип Алексиев и председателят на Съвета на директорите Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, подадоха оставки по искане на транспортния министър Росен Желязков. Пред медиите министърът обясни, че искането за оставките им няма връзка и не е оценка за тяхната работа, а по-скоро идва вследствие на лошата комуникация, невъзможността за работа в екип и поддържането на връзка чрез медийното пространство. От думите му стана ясно, че на 24 октомври тази година е поръчал вътрешен одит в БДЖ, резултатите от който трябва да станат ясни в рамките на 40 дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.