НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МКД(Македония): Заев се срещна с Касами, договорена е още една среща до вторник

МКД(Македония): Заев се срещна с Касами, договорена е още една среща до вторник

5 Януари 2019 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Република Македония Зоран Заев проведе разговор с Билал Касами, председател на опозиционната партия „Беса“, съобщава онлайн медията МКД.
Двамата са обсъдили задълбочено исканията на „Беса“, свързани с конституционните промени. Договорено е да се проведе още един разговор най-късно до вторник, в разширен състав – работна група, в която да влизат представител на кабинета на премиера, представители на партийното ръководство и депутати от „Беса“. Тя трябва да разгледа подробно предложенията на опозиционната партия и да се приеме окончателно решение.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Бъдещето принадлежи на приятелството между Гърция и Македония

Никос Коцияс: Бъдещето принадлежи на приятелството между Гърция и Македония

30 Декември 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс даде ексклузивно интервю пред МИА, в което говори за приятелството между гърците и македонците, позитивните ефекти, които ще донесе Преспанския договор за двете страни, след като стане всекидневие за гражданите и от двете страни на границата, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Бъдещето принадлежи на нашето приятелство“, е посланието, което Коцияс изпраща в разговора с кореспондента на македонската държавна агенция в Атина, като освен това той изрази увереност, че „най-приятелските отношения между държавите в цяла Европа ще бъдат между Северна Македония и Гърция“.
„Не мисля, че ще умра, преди отново да дойда във вашата страна. Мисля, че вашата страна е хубава. Трябва да ви кажа, че Скопие ми допадна повече със сняг. Мисля, че когато минат 2-3 години и когато всички видят, че животът се променя само към добро с този договор и че нито ние взимаме Скопие от вас, нито вие Солун от нас и всички други глупости, които се говорят, тогава мисля, че ще бъда един засмян минувач по улиците на Скопие. Ако бях по-млад и имах пари, щях да купя един голям парцел в Преспа, за да изградя къща там“, каза Коцияс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алсат-М (Македония): Зибери: Амнистията не е последната отстъпка на Заев

Алсат-М (Македония): Зибери: Амнистията не е последната отстъпка на Заев

30 Декември 2018 | 07:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Амнистията спря съдебната система. Това е мнението на правния експерт Насер Зибери, пред телевизионния канал в Скопие Алсат-М.
Според него съставителите на Закона за амнистията изобщо не са се съобразили как функционират законът и правосъдието. Експертът изтъква политическия опортюнизъм, който е преобладавал, когато се е приемал документът и подчертава, че той не е приет заради социалното помирение в страната, а заради необходимостта да се приемат конституционните промени. „Това е селективен закон, защото както може да се амнистират някои лица, при квалификация „наказателно дело“, така други могат да бъдат осъдени на доживотен затвор.“
Зибери предвижда, че за да се постигне мнозинство от 80 депутатски гласа в парламента, нужни за да се гарантира приемането на конституционните промени, гражданите ще плащат по-високи сметки от тази политическа амнистия.
Тя не е предвидена единствено за организаторите на нападението на 27 април 2017 година над парламента, които са подготвили и донесли оръжието, но и представители на Министерството на вътрешните работи, които са действали в нарушение на своите правомощия и компетенции.
Амнистията обхвана и петима депутати, а парламентът без дебат прие промените по член 353 от Наказателния кодекс, който се отнася за злоупотребата със служебно положение. Съгласно приетите промени по този член наказанието се намалява на три и четири години затвор, а и се дава възможност за условна присъда.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Законопроекта за предотвратяване на корупцията ще мине по бързата процедура с европейското знаме

„Макфакс“ (Македония): Законопроекта за предотвратяване на корупцията ще мине по бързата процедура с европейското знаме

29 Декември 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. На заседанието на македонския парламент в петък вечерта беше решено правителството да оттегли от народното събрание законопроекта за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси, информираха от правителствената пресслужба, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както се обяснява в съобщението, този проектозакон, ще мине през нова процедура с „европейското знаменце“, за да се ускори процедурата за неговото приемане в парламента и за да се пристъпи по-бързо към формиране на нова Държавна комисия за предотвратяване на корупцията според новите критерии, утвърдени с новото законодателно решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Македонският въпрос ще доминира гръцката политика през 2019 година

Greek Reporter: Македонският въпрос ще доминира гръцката политика през 2019 година

29 Декември 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Спорът за името на Македония ще е ключов фактор, определящ променливата гръцка политическа сцена през 2019 година. Докато промените в Конституцията на бившата югорепублика отиват за ратификация в парламента в Скопие на 9 януари, по същото време в гръцкото народно събрание ще се водят тежки битки, коментира автор на базираният в САЩ портал Greek Reporter. Материалът е представен без редакторска намеса.
Щом Преспанският договор получи зелена светлина в БЮРМ – а това почти сигурно ще се случи – идва време гръцкият парламент да се събере, за да обсъди и гласува по този важен национален въпрос. Младши коалиционният партньор Панос Каменос обяви категорично, че неговата партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ) ще гласува срещу споразумението за името.
От друга страна, Каменос, който е също и министър на отбраната на Гърция – се е извъртал толкова много пъти в миналото, че не се знае дали може да се вярва на изявленията му по въпроса.
Наистина, председателят на АНЕЛ е обявявал толкова много пъти, че е против споразумението със Скопие, че неговите думи не се приемат на сериозно от почти никой. Твърди се даже, че Каменос е обвинявал бившия външен министър Никос Коцияс в даване на подкупи на македонските депутати от тайния фонд на ведомството, за да гласуват „за“ Преспанския договор.
Коцияс си подаде оставката именно след тези обвинения, което накара политическите коментатори да предположат, че премиерът Алексис Ципрас е взел страната на военния министър в спора между двамата, като по този начин е „жертвал“ Коцияс.
Истина е, че Ципрас се нуждаеше от Камменос повече от бившия външен министър. Гласовете на седемте останали депутати от АНЕЛ плюс 145-те народни представители на СИРИЗА (Коалицията на радикалната левица) ще осигурят ратифицирането на споразумението от Преспа, след като то бъде представено пред парламента.
Дори някои от депутатите на „Независимите гърци“, включително министърът на обраната, да гласуват против спогодбата, е сигурно, че Ципрас ще успее да намери шестте гласа, от които се нуждае, от независимите депутати и от представителите на „То Потами“ (Реката), които изглежда подкрепят Преспанския договор.
Ратифицирането на споразумението за името ще е победа за Ципрас и неговата партия, тъй като ще осигури подкрепата на левите му избиратели. Той може да спечели дори радикалните левичари, които вярват, че тези, които се противопоставят на употребата на думата „Македония“ са националисти.

2019: Политика на разделение в изборната година

Новата година е изборна година. През май гърците ще бъдат призовани да изберат кой ще ги представлява в Европейския парламент и да изберат местни губернатори и кметове. Това е моментът двете големи съперничещи си партии – СИРИЗА и „Нова Демокрация“ – да покажат своята сила. До май гръцкото народно събрание ще бъде гладиаторска арена, тъй като противоборстващите партии вече от една година са в остра словесна престрелка.
Правителството очевидно е решило, че понеже няма сериозни постижения, с които да се похвали през последните четири години, трябва да възприеме стратегия на дискредитация и оклеветяване на своите опоненти. То използва македонския въпрос, за да „изобличи“ „Нова Демокрация“, като националистическа фракция, която флиртува със „Златна зора“. СИРИЗА обявиха всички, които се противопоставят на Преспанския договор за „фашисти“, „националисти“, „крайно-десни радикали“ и „расисти“.
С тази цел правителството е ангажирало гръцката държавна телевизия ЕРТ да пропагандира срещу „Нова Демокрация“. В един момент дори се стигна до там водещ на политическо предаване на телевизията да бъде изключен от журналистическия съюз, за това, че определи думи на Мицотакис за „фашистка риторика“. В същото време министрите и депутатите от СИРИЗА определят членовете на консервативната партия като прикрити десни радикали.
„Скандалът Новартис“, който използва правителството, също не проработи. Близо година по-късно, думите, използвани от членовете на фракцията, за да опишат „скандалния“ порочен кръг, са изпразнени от смисъл и не представляват интерес за мнозинството от хората. Не бяха представени никакви реални доказателства и показанията на т.нар. „свидетели за обществения интерес“ не издържаха пред нито един съд, различен от кафенетата и таверните.
Целият македонски въпрос също се обърна срещу тях. Неочаквано за Ципрас и неговата партия, болшинството от гърците не искат северните им съседи да се наричат македонци, нито приемат, че съществува такова нещо, като „македонски език“. Дори иконата на левицата Микис Теодоракис се обяви срещу предаването на името „Македония“ на балканските съседи на Гърция.
Политиката на разделение на министър-председателя нито е от полза за него, нито му вреди. Представянето му в анкетите остава стабилно.Но същото важи и за „Нова Демокрация“. Подкрепата за СИРИЗА в проучванията на общественото мнение е между 20 и 23%, а за основната опозиционна партия е 30 – 33%.
Междувременно мнозинството от потенциалните избиратели смятат, че нито един от лидерите на двете партии не е подходящ за поста министър-председател.
Битките между Кириакос Мицотакис и Ципрас в парламента стават все по-свирепи и вулгарни. Думите, обвиненията и инсинуациите между двамата партийни лидери не могат да се чуят в парламентите на цивилизованите страни.
До момента, когато гърците ще отидат до урните – през октомври, както настоява Ципрас; през май, както се надява Мицотакис – политическият климат ще бъде още по-лош, защото тактиката на поляризация на СИРИЗА ще е станала още по-агресивна. С наближаването на вота, започва да става все по-очевидно, че финансовата подкрепа, дадена на семействата с ниски доходи, повече прилича на купуване на гласове.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ : Албанските опозиционни партии ще внесат искане за промени на македонската конституция

„МКД“ : Албанските опозиционни партии ще внесат искане за промени на македонската конституция

25 Декември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанските опозиционни партии - БЕСА на Билял Касами и Алиансът за албанците обявяват, че до новата година те ще внесат нови конституционни промени в планирания парламентарен дебат на 9 януари 2019 г., пише македонското електронно издание “МКД“
БЕСА съобщава, че ще внесе три изменения в Конституцията относно гражданството и държавната грижа за диаспората.
„За мен е неприемливо държавният характер да е моноетнически... Що се отнася до въпроса за гражданството, той е свързан с характера на държавата. Тук е диаспората. Тук е пак намесена македонската страна. Акцентът е поставен върху македонския народ , а всички ние сме етнически общности ”, каза Фадил Зендели, член на движението БЕСА.
Алиансът за албанците обявява промени в трите проекта за изменения на правителството.
"Вероятно ще искаме изменение на преамбюла, т.е. проекта за изменение 34, където нашата цел е да елиминираме изреждането на етническите общности, като по този начин отделяме македонския народ от другите. Така че тенденцията е да се направи подреждане без категоризация на гражданите на Македония ”, заяви Сурия Рашиди, член на Алианса за албанците.
БЕСА на Билял Касами и Алиансът на албанците имат общо четирима депутати.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Никос Коцияс получи анонимна заплаха по телефона: „Ще те екзекутираме!“

„Курир“ (Македония): Никос Коцияс получи анонимна заплаха по телефона: „Ще те екзекутираме!“

20 Декември 2018 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс получи анонимни заплахи по телефона заради предложението му за управлението на тайните фондове, съобщава македонското електронно издание „Курир“, като се позовава на съобщение от движението на Коцияс „Прато“.
Според местните медии бившият първи дипломат на Атина е получил закани, че ще бъде екзекутиран.
„Известните - неизвестни, парадържавата в политическия живот, днес заплашиха по телегона заплашиха Никос Коцияс, само няколко часа след неговото предложение за контрол на тайните фондове на всички министерства, включително Министерството на отбраната, на вътрешните работи, и по-специално на Националната разузнавателна служба“, обявиха от „Прато“, като допълниха, че „председателят на движението не се плаши“.
Успоредно с това движението призовава полицейските и съдебните органи да реагират бързо и да арестуват онези, които стоят зад заплахите за Коцияс.
С позиция за заплахите към бившия шеф на гръцката дипломация излезе и премиерът Алексис Ципрас, който на официалния си профил в социалната мрежа „Туитър“ написа, че заплахите са още едно доказателство за това докъде води слепия национализъм и насърчаването на омразата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

МКД (Македония): Русия няма да налага вето в ООН за новото име на Македония

20 Декември 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. „Дали Преспанският договор ще бъде ратифициран или не, това няма да повлияе на отношенията с Гърция", е казал посланикът на Русия в Гърция Андрей Маслов на журналисти в Атина по време на брифинг за неотдавнашното посещение на премиера Алексис Ципрас в Москва, където имаше среща с руския президент Владимир Путин.Информацията е от македонската онлайн медия МКД, която цитира гръцкия „Катимерини“.
Дипломатът изтъкнал, че отношенията между двете страни се нормализират след инцидента през лятото, когато Гърция експулсира двама руски дипломати и забрани на други двама да влязат в страната, тъй като се предполагаше, че са замесени в дебатите около Преспанския договор. Той поясни, че този въпрос не е бил засегнат в разговора между двамата държавни мъже.
Запитан дали Русия възнамерява да наложи вето по Договора от Преспа в Съвета за сигурност на ООН, Маслов обяснил, че страната му не се противопоставя на никое ново име, което Македония реши да приеме: „За нас няма значение. Руският външен министър Сергей Лавров ясно го каза преди близо година. Тогава той обяви, че независимо за какво име ще се договорят Атина и Скопие, ако то е официално одобрено и залегне в Конституцията на Република Македония, тогава със сигурност ще го признаем".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем

„Канал 5“ (Македония): Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем

19 Декември 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дали ратификацията на Преспанския договор в Гърция може да бъде проблем? Македонският телевизионен “Канал 5“ представя мненията на експерти.
Според гръцкия професор Сотирис Сербос Договорът е от особено значение за стабилността на Западните Балкани.
Той смята, че без съмнение, Договорът ще бъде ратифициран в Гърция, въпреки несъгласието на опозицията и на част от гръцката общественост.
„Оптимист съм, че споразумението от Преспа ще бъде ратифицирано от гръцкия парламент. Както ви казах, това е историческа стъпка, това не е просто споразумение между две страни, а договор, който осигурява стабилност в проблемния регион“, заявява Сербос.
„На Македония ѝ предстои важен период, в който ще трябва да извърши много реформи, но членството в евроатлантическите структури може да се осъществи само чрез прилагане на Преспанския договор - смята университетският професор Никола Дуйовски от Македония.
Според друг македонски професор Ванчо Узунов „евроатлантическата интеграция на страната е от решаващо значение за пълния социален прогрес“. По неговите думи членството в НАТО гарантира сигурността на страната, но членството в ЕС е пътната карта за всички реформи, които страната трябва да направи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият президент: Няма да търпим своеволни интерпретации на Преспанския договор

Гръцкият президент: Няма да търпим своеволни интерпретации на Преспанския договор

19 Декември 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция иска да установи добросъседски отношения с Македония, но няма да приеме „своеволни“ интерпретации на споразумението за името, подписано миналия юни, заяви гръцкият президент Прокопис Павлопулос, цитиран от електронното издание на вестник Kathimerini.
„Когато и ако (споразумението) дойде (в парламента) за ратификация, ние по никакъв начин няма да приемем своеволни – и дори иредентистки – интерпретации на Преспанския договор от БЮРМ“, заяви Павлопулос пред гръцките представители, работещи в европейските институции, в рамките на реч в Европейската комисия в Брюксел.
Държавният глава посочи, че Гърция приветства перспективата за присъединяване на Македония към НАТО и ЕС, стига спорът за името да бъде разрешен.
„Само когато целият процес е окончателно завършен и щом установим, че конституционната ревизия съдържа гаранции, тогава може да има покана за приемане в НАТО, както и започване на преговори за присъединяване към ЕС“, добави гръцкият президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Прокуратурата ще чака Закона за амнистия да влезе в сила, а после ще го анализира

Deutsche Welle (Македония): Прокуратурата ще чака Закона за амнистия да влезе в сила, а после ще го анализира

19 Декември 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Нищо не можем да кажем и да предприемем, преди Законът за амнистия да бъде обнародван в „Държавен вестник“, заяви прокурор Вилма Русковска, която води процеса за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година, по който са обвинени 33 лица, включително петима депутати, няколко от които се отцепиха от ВМРО-ДПМНЕ и поставиха амнистията като условие, за да гласуват за конституционните промени, произтичащи от договора за името с Гърция. Държавният обвинител посочи, че съдебният процес ще продължи според обичайната процедура, съобщава македонската редакция на Deutsche Welle.
Какво и как в бъдеще? Това е въпросът на обществеността, според медията, след като във вторник народното събрание единодушно, с 95 гласа „за“, нито един „против“ и „въздържал се“, по съкратена процедура, прие Закона за амнистия. В момента конкретни отговори не може да се получат от Прокуратурата, която твърди, че не е запозната със съдържанието на Закона, който вчера за първи път беше представен пред народните представители.
„Съдебният процес за 27 април продължава. В четвъртък има заседание и ще продължим с допълване на доказателствената база. Законът за амнистия ще го анализираме подробно, когато бъде обнародван в „Държавен вестник“ и влезе в сила. Това, което чуваме, е, че той предвижда амнистия само за индивидуални действия и че амнистията не се отнася до наказателното дело за терористични заплаха за конституционния ред, за което делото продължава“, заяви прокурор Вилма Русковска.
След индивидуалното отчитане за получаване амнистия в законно определения срок от пет дни, Прокуратурата въз основа на доказателствата, предоставени в рамките на разследването ще има ясна картина дали и кои от вносителите на искането отговарят на изискванията на закона, т.е. за кои от тях съдебната процедура по силата на закона тя трябва да спре. Единствената несигурност е дали този процес ще бъде завършен от Нова година или в началото на 2019 г.

Процесът продължава

За разлика от хората, които ще изпълнят изискванията за амнистия, останалите остават в процеса за 27 април, който е на последния етап. Законът не включва организатори и нарушители, насилници, незаконни лица (с маски), които са използвали физическа сила и оръжие. По отношение на престъплението, за което са обвинени, прокуратурата и защитата скоро трябва да дадат своите заключителни аргументи. Но тази процедура не е бърза, тъй като са обвинени 33 души, което означава, че толкова много защитници трябва да дадат заключителни аргументи, което ще продължи най-малко десет дни. Този период ще бъде по-кратък, ако в същото време по силата на закона за амнистията спре процедурата за част от подсъдимите, а се смята, че тя би обхванала над 20 души от тази група.
Въпреки многобройните забележки, че селективната амнистия не води до справедливост, а до несправедливост, всички присъстващи депутати гласуваха „за“. Законът беше подкрепен и от депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които преди това поискаха пълна амнистия за всички обвиняеми и осъдени за „кървавия четвъртък“. Малко преди гласуването депутатите Илия Димовски и Панко Минов се присъединиха към двайсетте вносители на текста на закона.

Похвали и критики

Гласуването бе предшествано от емоционално обръщение на един от вносителите на закона, Зекир Рамчилович, от групата на осемте отцепници от ВМРО-ДПМНЕ, който гласуваха за започване на процедурата по промяна на конституцията.
„Взимаме политическо решение, с което не искаме да възпрепятстваме процеса, който се провежда в съдебната система. Въпреки че тази линия е тънка, в миналото ние работихме усилено, за да постигнем такова решение. Смятам, че успяхме в това. Ние, законодателите, трябва да покажем, че сме готови да прощаваме, подаваме ръка и да се извиняваме, ако допуснем грешка. Днес е добър ден за това. Нека започнем с действия, които ще означават помирение, прошка, извинение. Днес е денят, в който ние, осемте депутати, започнахме този процес на помирение с подадената ръка на премиера Зоран Заев, който трябва да бъде приет от всички“.
„Вярваме, че подадената ръка е искрена, но преди всичко е необходима за просперитета на нашето общество. Считаме, че помирението е необходимо и важно за целия процес“, заяви Рамчилович.
Подкрепа за Закона не дадоха от Либерално-демократическата партия и Алианса на албанците.
„На 27 април в тези простори имаше опит за убийство и мен се опитаха да ме убият, но се спасих. Сега ме убиват за втори път в същия този парламент. Не постигаме нищо като общество, ако се помиряваме със злосторниците. Иронично е, че Абдулах Алими, човекът който ме спасяваше, днес обикаля по съдилищата и е в затвора, а тези, които организираха и отвориха вратите, за да влязат хиляди в тези простори, ги амнистират с този Закон. Това не беше надеждата на гражданите на Македония“, реагира лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села.
Разбира се, законът не получи аплодисменти, но въпреки критиките, вчера в парламента за първи път доминираше впечатлението, че е направена голяма стъпка към намаляване на разделението и напрежението, коментира в заключение Deutsche Welle.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Законът за амнистия е приет единодушно с гласовете на Илия Димовски и Панчо Минов от ВМРО-ДПМНЕ

„Телма“ (Македония): Законът за амнистия е приет единодушно с гласовете на Илия Димовски и Панчо Минов от ВМРО-ДПМНЕ

18 Декември 2018 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. С 95 гласа „за“ и без „против“ и „въздържал се“, македонският парламент прие Закона за амнистия, съобщава скопският телевизионен канал „Телма“.
Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Илия Димовски и Панчо Минов, непосредствено преди гласуването, съобщиха, че се включват към предлагащите този Закон.

„Макфакс“ съобщава, че депутатите от „Алианса на албанците“ Зиядин Села и Сурия Рушиди не са присъствали в залата, докато Милевски от ЛДП я е напуснал в момента, когато е обявено гласуването.
Македонската агенция пише също, че Димовски от парламентарната трибуна е заявил, че той и Минов ще подкрепят предложението и че всички трябва да се погледнат в очите и да продължат напред.
„Включваме се към процеса, като вносители“, заяви народният представител от опозицията, според цитата на „Макфакс“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сакам да кажам“ (Македония): Отложиха парламентарния дебат за конституционните промени заради Свети Никола

„Сакам да кажам“ (Македония): Отложиха парламентарния дебат за конституционните промени заради Свети Никола

18 Декември 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Дебатите за конституционните промени, които трябваше да се проведат във вторник вечерта в македонската парламентарна Конституционна комисия са отложени за сряда от 12 часа (13 часа българско време), а това се прави заради религиозния празник Свети Никола, съобщава скопското електронно издание „Сакам да кажам“.
Депутатската група на ВМРО-ДПМНЕ съобщи, че е взела решение да не участва в по-нататъшния процес по приемане на конституционните поправки. Решението е взето след консултация с Изпълнителния комитет на партията, на основание, че това е фарс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще бойкотира конституционните изменения

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ ще бойкотира конституционните изменения

18 Декември 2018 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Изпълнителният комитет на ВМРО-ДПМНЕ и депутатската група на партията взеха решение да не участват в процеса по изменение на Конституцията на Македония, подчерта на пресконференция депутатът и бивш външен министър Антонио Милошовски, като посочи, че фракцията е против промяната на Основния закон, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Няма да придаваме легитимност на този фарс. Тези, които решиха да направят това, нарушават Конституцията. Ние няма да участваме“, заяви Милошовски.
Политикът счита, че процесът противоречи на народната воля, изразена на референдума.
„Ние я зачитаме, това е наше задължение, защото народът ни даде доверието си“, посочи още той.
На въпрос, какъв е неговият коментар за това, че международната общност подкрепи Договора от Преспа, както и за днешното изявление на американския дипломат Джон Съливан, Милошовски отговори, че трябва да се прави разлика между изявление на представител на международната общност и волята на народа.
Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ добави, че същата е била ситуацията и през 2004-а година, когато е трябвало да се направи териториална подялба, но тогава те не са се водили по онова, което са налагали чужденците, а от гражданите.
Партията остава на позицията, че Законът за амнистия е селективен и че ще иска цялостно помилване за събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери насрочи заседание на парламента за амнистия в 17 часа

„Плюс инфо“ (Македония): Талат Джафери насрочи заседание на парламента за амнистия в 17 часа

18 Декември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери насрочи за 17 часа българско време пленарно заседание с единствена точка в дневния ред – законопроекта за амнистия по кратка процедура, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
По-рано Междупарламентарният орган за помирение съгласува проектозакона за амнистия. Според него, тя няма да засегне организаторите на инцидента, лицата, които са извършили физическо насилие, които са носили оръжие и експлозиви, както и служебни лица, които са превишили своите правомощия.
Също така от амнистията ще бъдат изключени лицата, които са следствени за сдружаване с цел неприятелска дейност и убийство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): Съгласуваха Закона за амнистия: Разбра се как ще помилват отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ

„Алсат – М“ (Македония): Съгласуваха Закона за амнистия: Разбра се как ще помилват отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ

18 Декември 2018 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Междупартийният орган за помирение във вторник прие законопроекта за амнистия, с който трябва да бъдат помилвани участниците в събитията в македонския парламент от 27 април 2017 година (и най-вече отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, които поставиха това като условие, за да подкрепят конституционните промени – бел. „Фокус“), предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Според него, лицата, които при нападението в парламента на 27 април са носили оръжие и маски, които са извършили насилие срещу служебни лица и които са превишили правомощията си, няма да може да бъдат амнистирани.
Съпредседателят на органа Фросина Ременски заяви, че всеки обвинен ще може да внесе искане до съответния прокурор и съд, след получено мнение от Специализираната прокуратура и тогава ще бъде взето решение дали изпълнява условията за амнистия.
Още един интересен момент от Закона е, че той ще важи само 5 дни, т.е., тези, които искат да бъдат амнистирани и които ще трябва да внесат искане за амнистия в срок от 5 дни след приемането на Закона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„1 ТВ“ (Македония): Номинираха Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир

„1 ТВ“ (Македония): Номинираха Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобелова награда за мир

18 Декември 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас са номинирани за Нобелова награда за мир за 2019 година за Договора от Преспа, с който се разрешава десетилетния спор за името на западната ни съседка, съобщава скопският телевизионен канал „1 ТВ“.
Номинацията на двамата лидери бе обявена във вторник в Скопие от нобеловия лауреат за мир през 2015 година Уидед Бушамауи. По нейните думи, Преспанския договор показва, че две държави са способни да седнат заедно, да преговарят и да постигнат договор. Тя заяви, че за нея е чест да номинира Зоран Заев и Алексис Ципрас за Нобеловата награда за мир.
„Номинацията не е само лично за Зоран Заев и Алексис Ципрас, а и за всички граждани. Това е модел за диалог и просперитет. Вярвам силно, че Македония, или трябва да кажа Северна Македония и Гърция ще получат Нобеловата награда и ще бъдат доказателство за света, че може да се постигне договор. След като бъде ратифицирано споразумението, то ще бъде силно послание, че диалогът е възможен“, заяви Бушамауи.
Освен това нобеловият лауреат отбеляза, че е дошла в Скопие, за да подкрепи този начин за постигане на договор и вярва, че той ще бъде модел за разрешаване на проблемите в бъдеще.
„Трябва да бъдете горди от това, което постигнахте“, заяви тя на обявяването на номинацията в Първия частен македонски университет ФОН.
На церемонията присъства и европейският депутат от редиците на партия СИРИЗА Стелиос Колуглу, който изрази подкрепата си за номинацията на Заев и Ципрас.
Кулоглу заяви, че ако е имало Нобелова награда за война, досега Балканите щяха да са я спечелили много пъти, а Договорът от Преспа е единственото добро и позитивно нещо, което в момента идва от Европа, която, от своя страна, в момента е разделена и се сблъсква с множество проблеми.
„Договорът от Преспа е споразумение, което решава дългогодишният проблем, не само за името, но и осигурява окончателно решение на македонския въпрос. Зоран Заев и Алексис Ципрас постигнаха договор, за който се изискваше смелост и който постави националните интереси над партийните. Договорът го дължим на предишните поколения, но и на нашите деца и следващите поколения, които трябва да живеят в мир и просперитет“, заяви евродепутатът.
Кулоглу посочи, че споразумението е имало множество противници и от двете страни, но е нелогично и двамата премиери едновременно да бъдат обвинявани от своите противници, че са предали националните интереси.
Ректорът на ФОН Нано Ружин, от своя страна, заяви, че се издигат двама лидери, които са успели да излязат от модела за балканския политик.
„От тук нобелистката Бушамауи ще предложи на Нобеловия комитет в Осло да номинира Алексис Ципрас и Зоран Заев да получат Нобеловата награда за мир. Вярвам, че инициативата ще бъде подкрепена от много други приятели“, заяви Ружин.
След церемонията в Скопие, на 19 декември, Бушамауи и Кулоглу заминават за Атина, където ще се срещнат и с гръцкия премиер, за да му съобщят официално за номинацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Съливан: Русия иска да подкопае Преспанския договор, както се намеси в изборите на САЩ

Джон Съливан: Русия иска да подкопае Преспанския договор, както се намеси в изборите на САЩ

18 Декември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. „САЩ стои до Македония, тук съм, за да изразя цялостната подкрепа от името на САЩ за прилагането на Договора от Преспа“, заяви заместник-държавният секретар Джон Съливан след срещата си с македонския премиер Зоран Заев в Скопие, пише македонският „Фокус“.
Съливан е най-високопоставеният функционер от Държавния департамент, който отива на официално посещение в западната ни съседка от 2001 година. На пресконференцията той похвали лидерството на Заев и външния министър Никола Димитров, както и това на депутатите, които гласуваха за започване на процеса по промяна на македонската конституция.
„Считаме Македония за лидер в региона заради нейното желание за мир и сътрудничество. Искам да похваля премиера Зоран Заев и министъра Никола Димитров, както и смелото лидерство на онези депутати в парламента, които през октомври направиха нужното, за да осигурят по-светло бъдеще за Македония. Вашите гласове поставиха вашата страна на пътя към по-сигурно и богато бъдеще. Подтикваме още депутати да оставят настрана партийните интереси и да останат фокусирани върху общата стратегия. Няма алтернатива, надеждите ви са на една ръка разстояние“, заяви дипломатът.
В отговор на въпрос на журналист за руското влияние в региона, заместник-държавния секретар на САЩ заяви, че Москва иска да подкопае Договора между Македония и Гърция и че тя ще направи всичко по силите си да попречи на членството на Скопие в НАТО.
„Горд съм, че стоя тук от името на САЩ, за да дам подкрепа за онова, което правителството и гражданите на Република Македония искат – а това е влизане в ЕС и НАТО. Не сме тук да подпалваме нещо, а да подкрепим легитимните решения и храброто лидерство на премиерите на двете страни. Не е тайна, че Русия се противопоставя на Преспанския договор и никой няма съмнение, че тя ще направи всичко по силите си в собствен интерес и срещу интереса на Македония, за да подкопае процеса на прилагане на Преспанската спогодба. САЩ стои до Македония и не ни изненадва руското влияние на пътя, който Македония е избрала. Това сме го виждали и в други страни от ЕС, а и при тяхната намеса в изборите в САЩ през 2016 година. САЩ има намерение да помогне на другите правителства в разкриването на всички активности, които Русия е предприела, за да подкопае легитимните и демократични процеси в държавите“, посочи Съливан.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, Алианса на албанците, БЕСА и Мохамед Зекири внесоха 7 изменения на конституционните поправки

„А1 Он“ (Македония): Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ, Алианса на албанците, БЕСА и Мохамед Зекири внесоха 7 изменения на конституционните поправки

18 Декември 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. В парламента на Македония в законовия срок са внесени 7 изменения на предложенията за поправка на Конституцията, като две от тях са на „Алианса на албанците“, едно е на партия БЕСА, едно на депутата от СДСМ (Социалдемократическия съюз на Македония) Мохамед Зекири и три от групата на отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ. Подобни искания не са внесли опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ (Демократичния съюз за интеграция) и СДСМ, предава македонският портал „А1 Он“.
Зиядин Села и Сурия Рашиди от „Алианса“ искат в член 2 точка 2 от конституционния закон думите „македонско/гражданин“ да се заменят с думата „гражданин“, а в обяснението са посочили, че това се иска, за да се даде възможност за равенство на всички граждани на Македония при изразяването на гражданството.
Депутатите от БЕСА Фадил Зендели и Теута Билали също така искат интервенция в същата точка на предложението за изменение на Конституцията, но те предлагат тя да гласи „От деня на влизането в сила на поправка XXXIII, гражданите на Република Северна Македония да имат гражданство на Република Северна Македония“.
Предложение за промяна на същата точка от член 2 на конституционния закон е внесъл и Мохамед Зекири от СДСМ. ТОзи път неговото искане е за прецизиране на точката с това, на края на изречението да се добавят думите, „което не определя, нито предрешава етническата принадлежност на гражданите“.
Подобно изменение е представено и от „Независимата депутатска група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията“. Те предлагат в член 2 точка 2 след думата „Македония“ да се добавят думите, „с което не се предопределя етническата принадлежност на гражданите“. Изменението предлага, както се посочва в обяснението, да се направи разграничение между гражданството и етническата принадлежност на всички граждани на Република Македония. „Тази поправка доказва, че не сме и няма да бъдем северномакедонци, но сме и ще бъдем македонци, както и останалите членове са и ще бъдат албанци, власи, сърби, роми, бошняци и други“, пише в предложението, подписано от Елизабета Канчевска-Милевска , Нола Исмаиловска Старова, Владанка Авирович, Емилия Александрова и Зекир Рамчилович.
Във второто предложение на Села и Рашиди от „Алианса на албанците“ се иска в конституционния закон за внасяне на поправките да се добави член 1-а и предлагат той да гласи: „Държавната граница на Република Македония е нейната съществуваща граница с Република Албания, Република България, Република Гърция, Република Сърбия и Република Косово“. В обяснението, освен другото, те посочват, че това е необходимо, защото Македония е признала Косово.
Отцепниците от ВМРО-ДПМНЕ са внесли предложение, с което искат изменение на член 1 точка 2 от конституционния закон и предлага той да гласи: „Поправките от XXXIII до XXXVI на Конституцията на Република Македония не произвеждат правно действие, не влизат в сила и са недействителни, докато условията, посочени в точка 1 на този член не бъдат изпълнени“. Те предлагат това с цел да се гарантира позицията на Република Македония при изпълнението на Преспанския договор и Протокола за НАТО.
Също така, те имат и трето предложение, с което се предлага в член 1 точка 2 от конституционния закон, накрая на изречението да се добавят думите „и парламента на Република Македония незабавно пристъпва към изменение на Конституцията на Република Македония“. Предложението, както пише в обяснението, се предлага с цел да се гарантира позицията на Македония при прилагането на Окончателното споразумение.
Заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси започва във вторник следобед, а пленарната сесия се очаква да бъде насрочена от 9 януари следващата година. Това е третата и последна фаза на конституционните промени, които се правят съгласно Договора от Преспа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Председателят на „То Потами“ подкрепя Преспанския договор

„Нова Македония“ (Македония): Председателят на „То Потами“ подкрепя Преспанския договор

18 Декември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Атина. „То Потами“ (Реката) иска решение на спора за името и още от началото е с ясна позиция, заяви лидерът на партията Ставрос Теодоракис в интервю за гръцки вестник и добави, че „Гърция не е в опасност от северните си съседи“, пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
„Питам: ще имаме ли повече проблеми ако нашите съседи са членка на ЕС, или протекторат на турците и руснаците? Тъй като, очевидно, ако блокираме пътя им към Европа и те ще се включат някъде. Значи, след няколко седмици, ние, гърците, трябва да вземем важно решение. Ще кажем „не“ на промяната на тяхното име от Македония, както ги признават всички днес, в Севрна Македония? Ще се скараме с всичките ни съюзници, които покдрепят договора? Изчислихме ли последиците за гръцко-турските отношения? За нашата икономика?“ – заяви Теодоракис пред вестник „Етнос“, цитиран от кореспондента на МИА от Атина.
По отношение на неговия коментар за изявлението на Зоран Заев, лидерът на „То Потами“ заяви, че „Егейски македонци съществуват, но те говорят гръцки“. Той добави, че фракцията няма да мълчи за изказванията на македонската страна и подчерта, че ако има нарушение на задълженията, предвидени с Договора от Преспа, тогава договор няма да има.
„Това, че искаме решение, не значи, че ще си мълчим пред абсурдите, които говорят – когато ги кажат – нашите съседи. В договора се казва, че езика на БЮРМ спада към групата на южнославянските езици. Също така, приеха, че нямат никаква връзка с античната гръцка култура и наследството на гръцката Македония. Всичко това трябва да се вкара в тяхната Конституция. Ако се откажат от това, тогава, очевидно, няма да има договор“, обясни Теодоракис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобелова награда за мир

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев и Алексис Ципрас ще бъдат номинирани за Нобелова награда за мир

17 Декември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Уидед Бушамаи, получила Нобеловата награда за мир през 2015 година, във вторник ще номинира премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за следващата Нобелова награда за мир, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Нейното предложение ще бъде представено във вторник от 11 часа (12 часа българско време) на церемония в сградата на Първия частен университет на Македония, където през март Бушамауи стана почетен професор (professor honoris causa).
„Договорът от Преспа, в който посредниците вложиха огромна енергия, го смятам за изключителен процес, който заслужава да бъде номиниран за Нобеловата награда за мир. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че този договор може да бъде пример за решаване на всички проблеми по света“, подчерта Бушамауи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Пуснете депутатите да гласуват свободно за Преспанския договор

Никос Коцияс: Пуснете депутатите да гласуват свободно за Преспанския договор

17 Декември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс заяви, че депутатите трябва да бъдат пуснати да гласуват свободно, чрез таен вот, за договора за името на Македония, който бе подписан благодарение на неговите усилия през юни, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
В интервю за неделното издание на вестник Ethnos, Коцияс изрази увереността си, че сделката, с която западната ни съседка ще се преименува на Северна Македония, ще мине лесно.
Попитан относно заплахата Скопие да наруши определени точки от договора, дипломатът заяви, че „някои трябва да спрат да представят Гърция като страна, на която й липсва самочувствие и която се държи като жертва на „великите планове“ на малки държави, когато, всъщност, тези страни искат да са ни приятели“.
Коцияс каза, че управляващата партия СИРИЗА ще спечели следващите парламентарни избори „ако правителството стане по-внимателно, някои от членовете й по-малко фриволни и някои хора започнат да работят наистина, а не само да симулират, че работят. Той заяви също, че предварително условие за победа на СИРИЗА е тя „да прекрати връзките (с коалиционния си партньор) „Независимите гърци“ (АНЕЛ) и да сключи рационален алианс с прогресивните леви (партии)“.
Коцияс, който стана министър на външните работи, когато СИРИЗА формира правителство през януари 2015 г., подаде оставка миналия октомври, след като несъгласието му с лидера на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменнос, който се противопостави на сделката с Македония, стигна до гневна словесна престрелка на заседание на кабинета. Дипломатът смята, че той не е бил подкрепен от премиера Алексис Ципрас.
Коцияс бе разкритикува също решението да се предложи поетапно разширяване на гръцките териториални води от 6 на 12 морски мили. „Поддръжниците на бездействието казват, че Гърция може да разшири своите териториални води на етапи, защото това ще даде основание на трети страни“, т.е. Турция. „Но истинско отстъпление е, когато не правиш нищо, позовавайки се на препятствията“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Панос Каменос заблуждава всички

New Europe: Панос Каменос заблуждава всички

17 Декември 2018 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Процесът на ратифициране на Преспанското споразумение, подписано от Гърция и Македония през юни миналата година в опит за разрешаване на спора за името между тях, върви стабилно напред в Скопие. Председателят на парламента на тази страна оценява, че цялата процедура ще бъде завършена до 15 март, 2019 г., когато ще се състои окончателното гласуване и е много вероятно да успее.В напрегната предизборна атмосфера на Гърция, въпреки че дати изборите не са официално обявени, обявлението от Скопие представлява критичен маркер, най-вероятно рамкиране на последните дни на настоящото гръцко правителствена коалиция между левите СИРИЗА и десните Независими гърци ( АНЕЛ), която управлява Гърция от януари 2015 г., пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe.

Председателят на АНЕЛ и министър на отбраната Панос Каменос, прекара голяма част от миналата седмица в излагане на текущата позиция на партията си относно гласуването за ратифициране споразумението от Преспа, но успя да обърка публиката си с редица дълбоко противоречиви изявления, които оставят повечето гръцки избиратели убедени, че все по-често безсмислени му брътвежи за анти-Преспанските позиции на неговата партия са само опит да остане на власт още няколко месеца, вместо да използва малката си партия, заедно с опозицията, за да блокира процеса за ратифициране на договора за името в гръцкия парламент и да подкрепи вот на недоверие срещу СИРИЗА, който би довел до предсрочни национални избори.

Каменос мами всички

Независимо дали става дума координирана стратегия, или просто най-новата тактика за този сезон, предназначени да заблудят, публичните изказвания на Каменос от тази седмица за Споразумението от Преспа успяха да объркат местните политически анализатори, както и неговите коалиционни партньори и политически опоненти. През последните няколко дни той направи някои от следните неща:

- Партия АНЕЛ ще гласува против Преспанското споразумение, когато то стигне до гръцкия парламент за ратификация

- Независимите гърци решиха, че няма да подкрепят никакъв вот на недоверие срещу коалиционния си партньор СИРИЗА, дори и ако той отново бъде внесен, както беше през юни миналата година, във връзка с ратификацията на Преспанското споразумение. Подписването му).

- Каменос обяви, че той ще подаде оставка, а партията АНЕЛ ще прекрати участието си в гръцките процедури за ратификация, веднага след като правителството на премиера Зоран Заев в Скопие приключи процеса на ратификация (13-ти декември, 2018). Той се опита промени това по-късно през деня, но го направи само частично и промени неговата дата за оставка до датата на пристигане на споразумението в гръцкия парламент, след като получи няколко обаждания от своите съюзници от СИРИЗА.

(и много по-рано тази година)

-Няма абсолютно никакъв шанс правителството на Македония да завърши успешно процедурите по ратификацията на Преспанското споразумение, така че то никога няма да стигне до гръцкия парламент.

Магистралата към политическия провал

Повечето от последните проучвания на общественото мнение в Гърция не дават поводи за оптимизъм за бъдещето на АНЕЛ, като партията постоянно не успява да събере нужния минимум от 3%, за да получи места в парламента при гръцката объркваща специална пропорционална изборна система. Освен ако нещо не се промени драматично и Независимите гърци не заемат твърда позиция срещу Преспанския договор, вместо просто да се отстраняват от процеса и да оставят независимите депутати и малките партии (на мястото на АНЕЛ) да играят заедно със СИРИЗА и да подсигурят ратификацията на споразумението, самата партия отива към забрава. Това е дилемата пред Каменос, въпреки че повечето анкети показват убедителна победа за идеологически различната дясноцентристка партия Нова демокрация, когато се проведа следващите гръцките парламентарни избори.

Изменения са задоволителни

Понякога проблематично протичащия процес на изменение на конституцията и Македония се очаква да бъде завършен до 15 януари 2019 г., според председателя на македонския парламент Талат Джафери. Атина отделя специално внимание на измененията и даде знак, че най-новите предложения за изменения, които сега се отнасят до "диаспора", вместо на проблематичния (за Атина) термин "македонски народ, живеещ в съседните страни" е задоволително и че са използвани паралели с подобни позовавания в гръцката конституция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21 (Македония): Все още македонските депутати не са постигнали съгласие по Закона за амнистията

ТВ 21 (Македония): Все още македонските депутати не са постигнали съгласие по Закона за амнистията

16 Декември 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Скопие. И в понеделник Законът за амнистията няма да влезе в парламента, съобщава скопската телевизия ТВ 21.

Текстът му е готов, но трябва да бъде обсъден и от партийните централи, и от правните експерти. Групата за помирение засега няма информация кога ще се представи целият му текст в окончателен вариант.

Според представители на либерал-демократическата партия, властта се намесва в работата на съдебната система и ЛДП няма да подкрепи такъв закон.

Посланикът на ЕС в Скопие Самуел Збогар също е отказал да отговори по този въпрос, като е обяснил, че ще направи изявление, когато законосъобразното решение се обяви официално.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ във Велес: Мицковски иска дуел със Заев

„Сител“ (Македония): Протестен марш на ВМРО-ДПМНЕ във Велес: Мицковски иска дуел със Заев

16 Декември 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Велес. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протестно шествие във Велес, в рамките на което председателят й Християн Мицковски поиска „дуел“ с премиера на Македония Зоран Заев, предава скопската телевизия „Сител“.
Не може да има помирение, ако членовете на ВМРО-ДПМНЕ срещат ежедневни заплахи и натиск, бе призивът на организаторите на шествието. От Велес Мицковски отново покани министър-председателя в телевизионен двубой, но също така отговори на въпроса му каква е алтернативата на Преспанското споразумение и европейската интеграция на Македония.
Пред жителите на Велес Мицковски припомни многобройните обещания и неосъществени проекти на СДСМ. След почти две години на власт на правителствтото на Заев, икономиката потъва, гражданите плащат по-високи данъци, по-скъп хляб и бензин, не е намерено решение за замърсяването. Мицковски повтори шестте искания на опозицията.
Първото поражение според Мицкоски ще бъде изпитано от СДСМ на следващите президентски избори през 2019 г. и скоро след това на - предсрочни парламентарни избори. Дотогава опозиционната партия ще протестира всяка сряда в Скопие и всеки уикенд в други градове в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Никос Коцияс препоръча тайно гласуване за Преспанското споразумение

„Курир“ (Македония): Никос Коцияс препоръча тайно гласуване за Преспанското споразумение

16 Декември 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият министър на външните работи на Гърция Никос Коцияс препоръча гласуването в парламента в Атина за Преспанското споразумение да бъде тайно и всеки от депутатите да се произнесе според съвестта си, отбелязва македонското електронно издание „Курир“.
Коцияс изрази увереност, че с подкрепата на някои по-малки партии ще бъде осигурено необходимото мнозинство в парламента за приемане на договора за новото име на Македония.
По отношение на рисковете от бойкот на споразумението, бившият първи дипломат на Атина подчерта, че „трябва да се попречи на някои хора, които искат Гърция да не се доверява и да действа като жертва на големи проекти".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Президентът и партийните лидери може да блокират договора за името на Македония

Панос Каменос: Президентът и партийните лидери може да блокират договора за името на Македония

16 Декември 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос отново повтори противопоставянето си на споразумението за новото име на Македония (в източника - Бивша югославска република Македония), призовавайки президента на страната Прокопис Павлопулос да свика Съвета на политическите лидери и да го отмени, ако не предпази Гърция от иредентизма на северната й съседка, съобщава неделното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini .
По-рано тази седмица Каменос предупреди, че партията му „Независими гърци“ (АНЕЛ), младши партньор в коалицията на премиера Алексис Ципрас (СИРИЗА), ще напусна правителството, а министрите му ще подадат оставка от кабинета, но допълни, че ако опозиционната „Нова демокрация“ внесе вот за недоверие, няма да гласува за него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест във Велес

РСЕ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ организира протест във Велес

16 Декември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Велес. ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш във Велес, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Опозиционната партия призова гражданите да се присъединят към шествието в изявление, в което се казва, че „тъмнината обхвана държавата, откакто СДСМ е на власт". Опозицията твърди, че емиграцията от страната се увеличава, икономиката непрекъснато потъва, а негативни тенденции се забелязват в здравеопазването, селското стопанство, образованието, сигурността, съдебната система.
„СДСМ напълно зачеркна държавата и открадна надеждата на гражданите, че може да живеят, да работят и да създават семейства в Република Македония. Не трябва да позволяваме тази тенденция да продължава. Ето защо ВМРО-ДПМНЕ организира протести в цялата страна. Призоваваме всички граждани, недоволни от тази власт, да се присъединят към нас на днешния протестен марш във Велес, който започва в 13:00 часа" местно време (14:00 часа българско време), се казва в съобщението от партията.
В Скопие протестите на ВМРО-ДПМНЕ се провеждат всяка сряда, припомня медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириякос Мицотакис: Никога няма да ратифицираме Договора от Преспа

Кириякос Мицотакис: Никога няма да ратифицираме Договора от Преспа

15 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Атина. В Атина по време на 12-ия конгрес на "Нова Демокрация лидерът ѝ Кириякос Мицотакис е заявил отново, че партията му никога няма да ратифицира Договора от Преспа, предава “Макфакс“.
Отново повтарям от нашия 12-ти конгрес, че „Нова демокрация“ няма да ратифицира Договора от Преспа. Нито сега, нито в следващия парламент, каза лидерът на опозиционната партия на Гърция, Кириякос Мицотакис, цитиран от агенцията.
В реч на партийния конгрес той обвини премиера Алексис Ципрас, че е разделил гръцкия народ и никога не се е опитал да създаде условия за национален консенсус за решаване на националните въпроси, и е направил сделка с Европа, за да няма орязване на пенсиите.
Според него едно е здрав патриотизъм и друго - квазипатриотизъм и е поискал от гражданите да не позволят истинския патриотизъм да бъде опетнен. Той поиска гражданите "да изпратят сметката на Ципрас на изборите, които според него трябва да се проведат възможно най-рано, а хората с гласа си да кажат дали искат или не Споразумението от Преспа".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: За Македония и Гърция няма връщане назад

Алексис Ципрас: За Македония и Гърция няма връщане назад

15 Декември 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Солун. За Македония и Гърция няма връщане назад, заяви гръцкия министър-председател Алексис Ципрас на конференция на управляващата партия СИРИЗА в северния гръцки град Солун, пише гръцкото електронно издание “Greek Reporter“.
На конференцията Алексис Ципрас говори за Преспанския договор, представяйки го като стъпка напред в отношенията между народите на Балканите. В същото време, той похвали Солун заради "хармоничното съжителство на различни култури и традиции, тежката история и големите демократични битки".
"Няма да позволим той да се превърне в град на крайната десница и на омразата, защото Солун, Македония и Гърция нямат връщане назад", подчерта той.
Той заяви, че "Солун днес реагира на тъмнината, омразата, национализма и експлоатацията на патриотизма ", добавяйки, че "демократичния народ в Македония днес изпраща послание на съпротива, свобода, демокрация", визирайки Северна Гърция.
Ципрас продължи: "Ние няма да позволим на политиците, които ограбиха нашата родина и я изправиха на ръба на фалита, днес да инсценират патриотизъм и да вървят ръка за ръка с неонацистите на „Златна зора“! "

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): След протести в Солун срещу договора от Преспа е имало ограничени инциденти

„Сител“ (Македония): След протести в Солун срещу договора от Преспа е имало ограничени инциденти

15 Декември 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Солун. Малка група демонстранти предизвика ограничени инциденти в края на протеста в Солун срещу Договора от Преспа и по повод политическата позиция на СИРИЗА, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Според местните медии, групата е нападнала полицията с пиротехнически материали, която е отговорила с малко количество сълзотворен газ и водни оръдия, предаде кореспондента на Македонската информационна агенция (МИА), цитиран от телевизионния канал.
Преди това събралите се граждани, организирани чрез социалните мрежи от дясно ориентирани асоциации и организации, които са против Договора от Преспа, с гръцки знамена и лозунги "Ципрас, предател", от Бялата кула се отправиха към спортната зала, където трябваше да започне реч на Ципрас. Полицията обаче двукратно е спряла пътя им към мероприятието на СИРИЗА.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Зоран Заев е изразил увереност, че ще получи подкрепата на депутатите за конституционните промени

„Локално“ (Македония): Зоран Заев е изразил увереност, че ще получи подкрепата на депутатите за конституционните промени

15 Декември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Зоран Заев е изразил увереност, че ще получи подкрепата на депутатите за конституционните промени, пише македонското електронно издание “Локално“.
Решимостта за прилагане на Преспанския договор в Скопие и Атина с наближаването на процеса на конституционни промени в Македония към техния финал е силна и непрекъснато се потвърждава, а очакванията историческото споразумение да бъде успешно прието и в Гърция дойдоха и от държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
„Трябва да изясним на всички, че няма нищо скрито. Налице е честен подход към прилагането на Споразумението от Преспа. Видяхте, че имаме приобщаваща позиция от страна на албанската общност. Включихме цялата диаспора, укрепихме македонската идентичност. Вярвам, че депутатите ще го подкрепят…“ - подчерта Заев, отговаряйки на журналистически въпроси на Националната конференция за децентрализация.
Във връзка с намеренията за оставка на Панос Каменос, когато конституционните поправки бъдат гласуван в гръцкия парламент, Заев заяви, че има доверие в гръцкия премиер Алескис Ципрас, в гръцкото правителство, включително и опозицията, както и в гръцкия народ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заев заяви, че вярва в гръцката коалиция относно сделката с името

Kathimerini: Заев заяви, че вярва в гръцката коалиция относно сделката с името

14 Декември 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония изрази увереност, че гръцкото правителство ще ратифицира Преспанското споразумение щом достигне до парламента, предава гръцкия вестник Kathimerini.
Попитан от журналисти за скорошните изявления на младшия коалиционен партньор Панос Каменос, който заплаши да напусне правителството, ако сделката достигне до гръцките законодатели, Заев заяви, че има „доверие в премиера Алексис Ципрас, гръцкото правителство и гръцкия народ, включително опозицията и г-н Каменос, който е член на правителството“.
Той заяви, че Гърция трябва да „даде шанс на историческата сделка“, защото е добре за двете страни и народите.
Заев вярва, че доверието, което има към Ципрас ще рефлектира в гръцкия парламент и, че ще работи да осигури нейното одобряване от законодателите в Скопие.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Правителствена криза след изгонването на заместник-външен министър от АНЕЛ заради подкрепата му за Преспанския договор

Protothema (Гърция): Правителствена криза след изгонването на заместник-външен министър от АНЕЛ заради подкрепата му за Преспанския договор

14 Декември 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Преспанският договор с Македония доказа, че е непосилно препятствие за коалиционното правителство в Гърция, след като заместник-външният министър Терънс Куик бе изгонен от своята партия и младши коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) заради това, че подкрепя спорната сделка със Скопие, пише онлайн изданието на вестник Protothema.
Прессекретарят на АНЕЛ Тодорос Тосунидис заяви в телевизионно интервю, че решението за изгонването на Куик от фракцията е единодушно.
Вестникът коментира, че провинилият се е обявил срещу партийната линия по македонския въпрос. Дясната фракция, която участва в правителството на „Коалицията на радикалната левица“ (СИРИЗА), не подкрепя договора от самото начало, а Куик е единственият й член, който е на друга позиция.
След скорошните коментари на македонския премиер Зоран Заев за съществуване на „македонско малцинство“ в Гърция, както и на „македонски език“, лидерът на АНЕЛ Панос Каменос обяви договорът за „мъртъв“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Депутат от „То Потами“ обяви, че ще гласува срещу Преспанския договор, фракцията била разделена по въпроса

Kathimerini (Гърция): Депутат от „То Потами“ обяви, че ще гласува срещу Преспанския договор, фракцията била разделена по въпроса

14 Декември 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
Атина. Депутатът от центристката партия „То Потами“ (Реката) Йоргос Амирас обяви, че ще гласува срещу споразумението за името на Македония, когато то стигне до гръцкия парламент, защото договорът е срещу интересите на Атина, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В интервю пред Antenna TV в петък, Амирас каза, че партията е разделена по въпроса за Преспанския договор. Изданието отбелязва, че коментарите на въпросния народен представител идват в момент, когато се спекулира, че той може да е част от листите на „Нова Демокрация“ за следващите парламентарни избори.

Агенция "Фокус" припомня:

Гласовете на "То Потами" са решаващи за ратификацията на договора за името на Македония в гръцкия парламент, предвид това, че младшият партньор в управлявщата коалиция "Независимите гърци" (АНЕЛ) е твърд в намерението си да гласува против това, в названието на бившата югорепублика да фигурира под каквато и да е форма терминът "Македония". При сегашното разположение на мандатите, управляващата "Коалиция на радикалната левица" (СИРИЗА) има 145 депутати от 300, които формират управляващо мнозинство с подкрепата на 7 народни представители от АНЕЛ на Панос Каменос и 1 независим депутат (общо 153). Според предварителните заявки, всички опозиционни партии ще гласуват против споразумението, а единствените, които все още не са изразили твърдо това намерение са "То Потами", които давар разнопосочни сигнали, а освен това излязоха от формираната миналата година лявоценстристка коалиция КИНАЛ (Движение за промяна), начело с председателя на ПАСОК Фофи Генимата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Три сценария след заплахите на Каменос: Правителството на малцинството до октомври, тройни избори през май, или изненада

Iefimerida (Гърция): Три сценария след заплахите на Каменос: Правителството на малцинството до октомври, тройни избори през май, или изненада

14 Декември 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Малка буря предизвика първоначалното изказване на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос в четвтъртък, когато той обяви, че ще подаде оставка щом Преспанския договор мине през македонския парламент, пише електронното издание на вестник Iefimerida, като посочва, че вестта е предизвикала уплаха дори в Брюксел.
Малко по-късно, следобед, лидерът на младшия коалиционен партньор в гръцкото правителство – „Независимите гърци“ (АНЕЛ), уточни, че всъщност ще подаде оставка, когато договора за името стигне до гръцкия парламент.
От канцеларията на премиера Алексис Ципрас, в коментара си за случилото се, обясниха, че техния партньор във властта е объркан и затова прави такива невротични движения, отбелязва изданието и коментира, че кръгът около премиера никак не изглежда очарован от дестабилизацията, причинена от обявлението на Каменос, че ще се оттегли от управляващото мнозинство и връщането на тази тема начело в дневния ред в гръцкото общество. „Постоянните изявления, уволняването на Терънс Чик от телевизията и спорът, който избухна с ябълката на раздора Елена Кунтура (министър на турзизма в правителството на Ципрас, депутат на АНЕЛ, а по-рано на „Нова Демокрация“. Преди да влезе в политиката е международен модел, директор на женско списание и лекоатлет – бел. „Фокус“) допълват картината на разпадане на правителството, като това се случва в момент, когато министър-председателят се опитва да обърне ситуацията в Северна Гърция в полза на СИРИЗА (там „Коалицията на радикалната левица търпи най-големи загуби заради името „Северна Македония“ – бел. „Фокус“), пише Iefimerida.
Вестникът обаче отбелязва, че Ципрас не желае да отстъпи и „да смеси виното си с вода“, тъй като обявената от него цел е да прокара Преспанския договор през гръцкия парламент през март.

Реконструкция и правителство на малцинството, ако Каменос подаде оставка

В случай, че военният министър излезе от правителството, това ще означава фактически създаване на правителство на малцинството. То ще е действащо до октомври, посоча изданието, като отбелязва, че това ще е трудно, въпреки заявката на премиера, че иска да изпълни целия си конституционен мандат), или до май, когато ще се състоят тройни избори (за парламент, европейски парламент и местни).

Алексис Ципрас вече се е подготвил да проведе необходимите промени в състава на правителството и евентуалните заместници на министрите на АНЕЛ и е ясно, че „Независимите гърци“, ако са назначени избори, могат да подкрепят икономически инициативи в парламента, пише Iefimerida.
Вестникът отбелязва, че винаги остава възможен и третият вариант за изненадващи избори по-рано, като опозиционните партии имат големи надежди това да се случи именно през март, когато трябва да се гласува ратификацията на Преспанския договор в Атина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Има ли план „Б“ ако Гърция не ратифицира договора за името

„Нова Македония“ (Македония): Има ли план „Б“ ако Гърция не ратифицира договора за името

13 Декември 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Политическата ситуация, в която се оказа Македония по пътя към внедряването на договора с Гърция в Конституцията на страната, в момента представлява своеобразен полигон за изпробване на голям брой политически хипотези, както и за вадене на аргументи за силни правни тези. С оглед на факта, че името на една държава и народ за първи път в историята е предмет на междудържавен договор, изглежда, че правната процедура за прилагането на Преспанския договор представлява прототипно въвеждане на нова практика в съвременната дипломация. Всъщност, при завършването на фазите за внасяне на конституционните промени за смяна на конституционното име на държавата, вниманието на македонската, гръцката, а и международната общественост се насочва към гръцкия парламент и реалната възможност спогодбата да не бъде ратифицирана от гръцките депутати. Защото според член 20, точка 4 от окончателния договор се казва, че „ако този договор не влезе в сила, това споразумение, в цялост и всяко нейно условие поединично, няма да имат никакво действие и приложение, нито временно, нито каквото и да било друго и същият няма по какъвто и да е начин да обвързва някоя от страните“, пише онлайн изданието на „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.

Все пак, независимо от зачестилите изявления на македонския премиер Зоран Заев, че ако споразумението от Мала преспа не бъде ратифицирано в гръцкия парламент, а македонското народно събрание вече е приело конституционните поправки, те със сигурност няма да влязат в сила, остава съмнението дали наистина е толкова лесно да се върне старото състояние на конституционния ред в Македония. Дори в договора да е написано, че ако той не влезе в сила не е обвързващ за страните, в него се казва по какъв правен начин ще се осъществи (ако е възможно) връщането на съответните преддоговорни позиции. Правните експерти винаги изтъкват, че всяко (законово) решение..., се отменя с нов идентичен акт, в който се прилага и първоначалното решение. Дали това означава, че ако македонският парламент гласува конституционните промени с квалифицирано мнозинство от две трети, а договорът не бъде ратифициран от гръцкия парламент, в Македония трябва да се мине отново през нова парламентарна процедура за връщането на стария конституционен ред?

„Ако гръцкия парламент не ратифицира споразумението от Мала Преспа, няма да настъпи края на света. Преговорите ще продължат, но по правилен начин, чрез Генералното събрание на ООН. Що се отнася до конституционните промени, ако депутатите в македонския парламент ги приемат, те ще зависят от гласуването в гръцкия парламент. Ако гръцкото народно събрание не ратифицира договора, македонският само ще констатира, че няма да се прилагат гласуваните конституционни поправки, без да се минава отново през парламентарна процедура на гласуване. Тогава ще остане само въпроса, кой ще поеме политическата отговорност за цялата тази конституционна авантюра“, коментира професорът по политически науки Йове Кекеновски.

Теоретически и законово, процедурата за връщане на старото конституционно име на Република Македония (в случай, че Атина не ратифицира договора) е просто. Правителството, в съответствие с Конституцията, в съответните срокове ще внесе предложение за промяна на Основния закон и ще поиска връщане на сегашното конституционно име. Но ако трябва да се проведе цялата парламентарна процедура с гласуване, тогава Македония е пред заплаха за ново вътрешно и външно политическо усложнение, с потенциал за криза.
„Мисля, че не трябва да се впускаме в такива хипотези, защото, според мен, не съществува резервен план освен да се окажем в състоянието на блокада, в което бяхме досега и което струваше много скъпо на Македония, но не струваше нищо на Гърция, която, от своя страна, си има своите вътрешни проблеми. Това би било много голям проблем за Македония. Животът продължава, но може да продължи по по-добър начин с маршрута, който вече беше набелязан, за което е нужно време. Другата алтернатива е пътят ни към ЕС да остане парализиран. Това е най-големият риск. Но ние не искаме да мислим за това, защото премиерите и на двете страни направиха смели ходове и се надяваме, че и двата парламента ще успеят да доловят този исторически момент“, размишлява посланикът на Франция в Скопие Кристиян Тимоние по въпроса, какво ще се случи, ако Преспанския договор не мине в гръцкия парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Изказванията на Заев са за пред домашната публика, смятат в гръцкото правителство

Kathimerini (Гърция): Изказванията на Заев са за пред домашната публика, смятат в гръцкото правителство

13 Декември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Поправките на македонската конституция, които трябва да бъдат ратифицирани, са в съответствие с Преспанския договор между Скопие и Атина, съобщи неназован източник от гръцкото правителство пред държавната агенция АНА-МПА късно вечерта в сряда, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Промените в Основния закон на Македония са част от условията, включени в споразумението между Атина и Скопие от юни, с което трябва да бъде сложен край на продължилия десетилетия спор за името между двете страни.
По думите на източника, основният източник на спорове – параграф 3 от член 49, в който се говори за „македонски народ, живеещ в съседните страни“ е променен на „диаспора“, по подобие на член 108 от гръцката конституция.
„Ето защо, това кореспондира с духа и предписанията на Преспанския договор, процеса за ратификацията на който продължава.
Същият източник е заявил, че редките „злощастни коментари“ на македонския премиер Зоран Заев са направени от него, за да се хареса на домашната си публика и за да спечели подкрепа за споразумението. Но, добави той, неговата подкрепа за Преспанския договор продължава да е същата.
Финалният текст на четирите конституционни поправки беше внесен за ратификация в македонския парламент в сряда и се очаква гласуването да е в средата на януари.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Договорът от Преспа е мъртъв, не приемаме име съдържащо Македония

Панос Каменос: Договорът от Преспа е мъртъв, не приемаме име съдържащо Македония

12 Декември 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Не приемаме решение, което съдържа името Македония и ако дойде време да се разделят нашите пътища, ще се разделят, каза председателят на партията Независими гърци и министър на отбраната и коалиционен партньор в гръцкото правителство Панос Каменос, на сесията на Закона за отмяна на разпоредбите за намаляване на пенсиите, съобщава скопският телевизионен канал 1 TV.
„Договорът от Преспа е мъртъв. Мъртъв е, защото самият Зоран Заев въпреки всички усилия от гръцка страна да се намери решение, с неговите непрекъснати изяви, отрича самото споразумение. Освен ако няма направен друг договор, под масата, с Коцияс. Това трябва да го каже публично. Но ние не знаем за такъв договор“, каза Каменос, говорейки от парламента.
Той повтори позицията си, че няма да гласуват за ратификация на Договора от Преспа и ще напуснат правителството.
Ако правителството на Скопие продължи политиката, която следва днес, т.е. да говори за политика, която включва македонска националност или македонски език или още повече, ако говори за македонско малцинство в страната, този договор никога не може да влезе в сила, от нито едно правителство за гласуване в гръцкия парламент. Но ако, по някаква причина дойде в гръцкия парламент, ние ясно заявяваме, че Независими гърци се оттегляме от правителството и управляващото мнозинство, каза Каменос и се обърна към лидера на Нова демокрация Кириякос Мицотакис, питайки го дали приема името Северна Македония и дали ако се ратифицира споразумението, ще го анулира, когато дойде на власт.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„АКО“ (Македония): Българският евродепутат Андрей Ковачев ще се срещне с Йоханес Хан

„АКО“ (Македония): Българският евродепутат Андрей Ковачев ще се срещне с Йоханес Хан

11 Декември 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Българският евродепутат Андрей Ковачев ще се срещне с ервокомисаря по разширяването Йоханес Хан, пише македонското електронно изданиеAKO.
Той е съобщил за предстоящата среща днес, след като е бил поканен от него на съвместен обяд. Ковачев заяви, че ще използва срещата, за да го информира за напрежението в отношенията между Скопие и София.
От сутринта продължава публикуването на исторически доказателства на надписи от миналото, които доказват, че в Македония са живели българи.
"Никой не оспорва езика, на който сега говорят хората, но никой не може да оспори как са говорили в миналото ", пише Ковачев в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ и в допълнение публикува документ на български език от 1863 години, надпис на исторически артефакт в Битоля, пише изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В Солун атакуваха църква със самоделни устройства

Kathimerini: В Солун атакуваха църква със самоделни устройства

10 Декември 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Солун. В ранните часове на понеделник неизвестни вандали са извършили атака срещу църква в северния пристанищен град Солун, използвайки самоделни взривни устройства, съобщава електронното издание на гръцкия ежедневник Kathimerini.
Експлозията е нанесла малки щети по фасадата църквата, но за щастие при инцидента няма пострадали, подчертават от редакцията, като се позовават на данни от местната полиция.
Към настоящия момент продължава разследването по случая. Друга информация не се привежда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kanal5 (Македония): Скандалите продължават:Българският министър на отбраната Каракачанов с нови исторически „бисери“

Kanal5 (Македония): Скандалите продължават:Българският министър на отбраната Каракачанов с нови исторически „бисери“

10 Декември 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Каракачанов и Ковачев днес ( неделя – бел. ред.) се надпреварваха в изказвания пред българската телевизия ТВ Европа да навредят на македонците“, съобщава скопската телевизия Kanal5.
„Ако Каракачанов от дълго време е известен като политически "акробат", който използва всяка възможност, за да преиначи нашата история, то днес пред телевизия Европа показа и непознаване на добросъседското споразумение между Македония и България.“, пише на сайта на медията, като се пояснява: „Именно той заяви, че никъде в договора няма текст, с който признават (българската страна) така наречения македонски език, че той е продукт на Коминтерна, а се забравя, че Договорът е подписан и на македонски език, което е нотирано в последния член от документа“.
Kanal5 информира още: „българският евродепутат Андрей Ковачев, известен със своите изблици на "немакедонизъм", пожелава пък връзката между България и Македония да е като тази на Гърция и Кипър (гръцки имидж). За него македонският език е западнобългарски диалект. Това само още повече усложнява и без туй крехката ситуация в момент, когато работят комисиите на двете страни“.
Медията заключава: „Остава в следващите дни да се види каква ще бъде позицията на София след изявленията на тези двама високопоставени политици и дали македонското МВнР все още в духа на християнството, ще представи и "другия политически образ"?“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алфа ТВ (Македония): Каракачанов: Македонците трябва да се освестят и да станат нормален народ, да не кажа добри българи.

Алфа ТВ (Македония): Каракачанов: Македонците трябва да се освестят и да станат нормален народ, да не кажа добри българи.

9 Декември 2018 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. „За втори пореден ден Красимир Каракачанов напада Македония.“, пише на сайта си македонската телевизия Алфа.
Медията припомня, че повод за изявлението на българския държавник е изказването на Заев от парламентарната трибуна, че „македонският език ще се изучава и в Гърция, а Преспанските споразумение никой не може да оспорва“. Според нея това е разгневило министъра на отбраната на България.

„Вицепремиерът в правителството на Борисов поръча на нашия премиер да не позволява компромиси с българската история, като нарече македонския език български диалект“, пише на сайта си „Алфа“ и продължава да цитира Каракачанов: „ От договора не произтичат права, които Заев изкуствено си приписва. Македонският език, който не е признат от никого, не може да бъде официален на територията на цяла Северна Македония. Този термин е географско име, което включва вековни земи от Република България. По този начин г-н Заев утре може да поиска използваният български диалект, който е напълно идентичен, да се изучава и у нас като официален чужд език. Това е неприемливо. Това е провокация."
В информацията на скопската телевизия „Алфа“ се казва още, че от македонското МВнР са заявили, че страната ще продължи да изгражда приятелски отношения в духа на подписания между България и Македония договор.
В същото време се споменава, че Каракачанов не е единственият български политик, който отрича съществуването на македонци. Същото твърди,у според телевизионния канал, и българският министър на външните работи Екатерина Захариева, която е казала, че „трябва да се премахват следите от "прането на мозъци", че има македонци“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панос Каменос: Дискусиите за Преспанския договор приключиха

Панос Каменос: Дискусиите за Преспанския договор приключиха

7 Декември 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Скорошните коментари на македонския премиер Зоран Заев, който спомена „македонски“ идентичност и език, „сложиха край на всякакви дискусии за оцеляването на т.нар. Преспанска сделка“, заяви министърът на отбраната на Гърция и председател на младшия партньор в управляващата коалиция „Независимите гърци“ (АНЕЛ) Панос Каменос в петък, пише онлайн изданието на вестник Kathimerini.
„Иредентисткото и провокативно държание на Скопие показва на международната общност, че те не само не са готови да са част от международните организации, но също така доказва твърденията на тези, които от самото начало настояваха, че те са възприели пропагандата на Тито и Мусолини“, заяви Каменос.
Военният министър, който открито се противопоставя на споразумението между Атина и Скопие за името, подписано през юни между лявото правителство на СИРИЗА и левичарското на Македония, коментираше няколкото изявления на Заев пред скептично настроена домашна публика в Македония тази седмица.
„Ние сме „македонци“, които говорят „македонски“ език и никой не може да го отрече“, каза македонският премиер в скопски университет в четвъртък вечерта, предизвиквайки избухването на Каменос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Трети обществен дебат за конституционните промени

„Нова Македония“ (Македония): Трети обществен дебат за конституционните промени

7 Декември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Третото публично обсъждане на проектоизмененията в Конституцията на Република Македония ще се проведе в петък в амфитеатъра на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ), пише електронното издание на вестник „Нова Македония“.
Както съобщават от правителствената пресслужба, на дебата ще се изкажат вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи и министърът на външните работи Никола Димитров. Експертни мнения на дебата ще дадат академикът Владо Камбивски, университетският професор Светомир Шкарич, а директорът на МАНУ Таки Фити ще открие мероприятието и ще модерира дискусията, отбелязва изданието.
На дискусията в четвъртък премиерът Зоран Заев подчерта, че по-голямата част от гражданите приемат този процес, защото той осигурява европейското и евроатлантическото бъдеще на Република Македония. Той повтори, че поправките няма да станат част от Конституцията, докато Гърция не ратифицира Договора от Преспа и протокола за членство на Македония в НАТО, както и че с Договора, както никога до сега, се защитава „македонската идентичност“ и „македонския език“.
Във връзка с поправка XXXIV (за идентичността), той поясни, че в Преамбюла „решенията на АСНОМ“ се заменят с „манифеста от първото заседание на АСНОМ към македонския народ за проведеното заседание на АСНОМ“ и се добавят думите „Охридски рамков договор“, с които, както отбеляза Заев, се затваря една историческа глава, в която са създадени възможностите за развитие на концепцията „Едно общество за всички“, което, в Македония, е реалност, приемлива за всички граждани.
Същевременно, премиерът е говорил и за поправка XXXV, където в член 3 се добавя изречението „Републиката зачита суверенитета, териториалния интегритет и политическата независимост на съседните държави“ и увери, че с това се дава гаранция на Гърция, че македонците са приятелски народ.
На обществения дебат са говорили и ректорът на Първия частен университет в Скопие проф. д-р Нано Руин и проф. д-р Темелко Ристевски. Първият е изказал покдрепата си за процеса на конституционни изменения и е говорил за това, че е необходимо да се използва голямазта възможност от подписването на Договорите с България и Гърция, като знак и приятелство и добросъседство, които осигуряват стабилизация в региона и отваряне на пътя на Македония към НАТО и ЕС. Ристевски, от своя страна, е презентирал предложение за поправка XXXVI, към точка 3, в която се казва „Републиката трябва да се грижи за членовете на македонския народ, които живеят в чужбина“ да се добавят и думите „за членовете на албанския, турския, влашкия, сръбския, ромския, бошняшкия народи и членовете на всички други народи, които имат македонско гражданство и живеят в чужбина“.
Премиерът Заев отговаряйки на въпроси във връзка с промяната на личните документи след успешното прилагане на Споразумението с Гърция, заяви, че замяната ще се извършва постепенно, когато изтече срокът на документите.
Той посочи, че не бива да има притеснения за идентичността, защото „в договора с Гърция се признава македонския език и нашето самоопределение“.
„Няма да бъдем северномакедонци, а няма да се срамим и като БЮРМовци, трябва да мислим и за това, какво ще оставим на нашите деца“, заяви Заев.
Сред участниците е имало гласове и за издаване на лични документи по етническа принадлежност, с изключение на декларацията за гражданство.
Последните два обществени дебата са насрочени за понеделник в Щип и Тетово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimierida (Гърция): Избори преди май заради Преспанския договор, виждат „Нова Демокрация“

Iefimierida (Гърция): Избори преди май заради Преспанския договор, виждат „Нова Демокрация“

7 Декември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Атина. Ратификацията на Преспанския договор от гръцкия парламент може да доведе до избори в страната дори преди месец май, твърдят политическите експерти, пише електронното издание на вестник Iefimerida.
Риториката на македонския премиер Зоран Заев отностно идентичността и езика ще спечели ключови гласове за внасянето на изменения в Конституцията на страната, но предизвика силно раздразнение в гръцкото правителство. Оптимизмът, който беше обхванал властта за безпроблемно прокарване на споразумението за името дори и без гласовете на младшия коалиционен партньор „Независимите гърци“ (АНЕЛ) отстъпи мястото си на песимизма, отбелязва изданието.
Сега членовете на КИНАЛ (лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“ и „То Потами“ (центристката партия „Реката“), от които идваха и позитивни сигнали, сега са обзети от задни мисли, които поставят ратификацията на документа под сериозен въпрос, пише още вестникът.
В същото време основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ (НД)продължава да увеличава натиска да се гласува срещу сделката. „Всички партии и депутати трябва да поемат отговорността си. Те имат лична отговорност да гласуват срещу Преспанския договор“, е посланието на „сините“ към по-малките опозиционни фракции.
НД настоява, че комбинацията от сложното име и признаването на т.нар. „македонски“ език и етнос отваря кутията на Пандора, която ще възобнови всички скандални искания на Скопие.
Основната опозиционна партия отхвърля интерпретативният протокол, който, съгласно информацията, ще бъде поискан от гръцката страна в ООН и ще засяга езика и народността на македонците. Консервативните функционери подчертават, че това означава практическо признаване на опасностите от спогодбата и задълбочаване на проблемите от нея, които могат да бъдат разрешени с отказ от споразумението и нови преговори, които, както подчертава председателят на НД Кириакос Мицотакис, трябва да започнат отначало.
„Нека премиерът и министър на външните работи и правителството, като цяло, разберат, че повече не могат да стоят и да гледат безмълвно. Те са длъжни, дори сега, да поемат отговорността си и да не ратифицират договора , след това, което казаха от македонската страна, а именно, че самите те не признават Преспанското споразумение“, подчертаха представителите на „Нова Демокрация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Втора публична дискусия за конституционните промени: „Неканени граждани“ попитаха Заев дали се чувства като патриот или като предател

„Сител“ (Македония): Втора публична дискусия за конституционните промени: „Неканени граждани“ попитаха Заев дали се чувства като патриот или като предател

6 Декември 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Неканените граждани нарушиха концепцията за втория ден от публичния дебат за промените в Конституцията на Македония, коментира скопската телевизия „Сител“. Освен стандартните похвали за споразумението от Преспа, гражданите поискаха от премиера Заев да отговори на въпрос дали се е чувствал като патриот или предател след деня, в който бе осигурено квалифицирано мнозинство в парламента за стартиране на процедурата за промени в Основния закон. Медията обаче не разкрива какъв е бил отговорът на македонския премиер.
По-рано в уводно слово пред студенти, Заев убеждаваше, че с Гърция е постигнато справедливо решение, а фактът, който трябва да приемат гражданите е, че Република Македония естествено принадлежи към северната част на едноименния регион.
Академиците от МАНУ ще обсъждат проектоизмененията в петък, а в началото на следващата седмица ще бъдат организирани публични изслушвания в Щип и Тетово. След получените указания от академичната и експертна общественост, промените ще бъдат върнати в парламента, където за окончателното им приемане ще бъде поискана отново подкрепа от най-малко 80 депутати.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коциас за коментарите на македонския премиер: Да бях в гръцкото правителство, щях да издърпам ушите на Заев чрез НАТО, ЕС и Нимиц

Никос Коциас за коментарите на македонския премиер: Да бях в гръцкото правителство, щях да издърпам ушите на Заев чрез НАТО, ЕС и Нимиц

6 Декември 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият първи дипломат на Атина Никос Коциас стана поредния гръцки политик, който изрази разочарованието си от изявлението на лидера на кабинета в Скопие за „македонско малцинство“ в страната, отбелязва електронната медия A1 On.
„Ще го издърпам за ушите по всякакъв начин – чрез НАТО, Европейския съюз и (специалния посредник на ООН Матю) Нимиц. Нимиц направи добре, като му припомни, че нарушава две точки от Временното споразумение и Договора от Преспа“, отговори Коциас на въпрос как би постъпил в ситуацията, ако бе останал на поста министър на външните работи на Гърция. ,
Той добави, че две неща са важни в Договора от Преспа, след което прочете член от споразумението, съгласно който нито една от страните няма да се намесва във вътрешните работи на другата. „Какъв език ще бъде изучаван в Гърция, е в наша компетентност. Не е тяхна работа“, подчерта Коциас, допълвайки, че втората е се отнася до промени в член 49 в македонската конституция.
Коментирайки позицията на лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, според когото с изявленията си Заев е отворил кутията на Пандора, Коциас заяви, че опозицията не трябва да се ръководи от тълкуванията на Скопие: „Има международно споразумение, което все още не е ратифицирано. Което означава, че не съществува. Ние сме в процес на ратификация. Не е добре опозицията да приема тълкуванието, което дава някой или някои в Скопие“.
В интервю за телевизия „Антена“, цитирано от скопската медия, Коциас изрази увереност, че Договорът от Преспа ще мине в гръцкия парламент. Що се отнася до позицията на коалиционния партньор на СИРИЗА – „Независими гърци“, партия, която се противопостави на споразумението, заплашвайки да напусне правителството, бившият външен министър на Гърция увери, че лидерът й Панос „Каменос е последният, който би искал да има избори, защото няма да бъде преизбран“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Започна първият публичен дебат за промените в Конституцията на Македония

„Независен“ (Македония): Започна първият публичен дебат за промените в Конституцията на Македония

5 Декември 2018 | 18:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. В правителството на Македония започна първия дебат в рамките на публичните дискусии за конституционните промени, произтичащи от Преспанското споразумение, съобщава електронното издание на скопския вестник „Независен“.
Освен министър-председателя Зоран Заев, позициите си за четирите проектоизменения в Конституцията ще представят също и университетските професори Владо Поповски и Любомир Фръчковски, едни от създателите на Основния закон на югозападната ни съседка.
Публичният дебат ще продължи пет дни, а според доклада правителството, като предлагащо конституционните промени, трябва да подготви проектоизмененията и да ги внесе в парламента. Приемането им изисква мнозинство от две трети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Вицепредседателят на „Независими гърци“ призова за ревизия на Преспанското споразумение

Kathimerini: Вицепредседателят на „Независими гърци“ призова за ревизия на Преспанското споразумение

5 Декември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката партия „Независими гърци" (АНЕЛ), коалиционен партньор в правителството на премиера Алексис Ципрас, призова за преразглеждане на споразумението за името на Бившата югославска република Македония (БЮРМ) вследствие на забележките на премиера на страната Зоран Заев, който предполага, че в Гърция има „македонско" малцинство, съобщава електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini.
Вицепредседателят на АНЕЛ Панайотис Сгуридис подчерта, че забележките на Заев задействат член 19 от договора от Преспа, който предвижда, че „в случай, че една страна счита, че другата не действа в съответствие с разпоредбите на споразумението, тази страна първо уведомява другата страна за своите опасения и търси решение чрез преговори".
Сгуридис отбеляза, че не е наясно дали лидерът на АНЕЛ Панос Каменос е повдигнал въпроса пред гръцкия премиер. Той повтори, че партията ще оттегли подкрепата си за правителството, ако споразумението за Македония бъде подложено на гласуване в парламента на Гърция.
Изявлението на Заев предизвика гнева на гърците, а специалният посредник на ООН Матю Нимиц се намеси с телефонен разговор до македонския премиер в опит да разсее напрежението. В свое изявление от Скопие настоява, че остава твърдо ангажирано със сделката за името, подписано с Гърция през юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.