НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: Не отговаря на истината информацията за геноцид върху Община Бобошево и получаваните суми от страна на служителите във ВиК асоциацията

Виктор Янев, областен управител на Кюстендил: Не отговаря на истината информацията за геноцид върху Община Бобошево и получаваните суми от страна на служителите във ВиК асоциацията

4 Декември 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Не отговаря на истината информацията за геноцид върху Община Бобошево и получаваните суми от страна на служителите във ВиК асоциацията. Това каза пред журналисти областният управител на Кюстендил Виктор Янев, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. По думите му в рамките на провелото се извънредно заседание на Общото събрание на асоциацията са посочени въпросните суми. „Господин Маринов, кмет на Бобошево, не дойде на общото събрание. Той е член на асоциацията, това означава, че той е участник в така наречения геноцид. Второ, съгласно Закона за водите, председателят на асоциацията е представител на държавата. Говорих с ВиК оператора, в цената за водата на територията на община Бобошево, не влизат канализационните услуги”, каза Виктор Янев. По думите му към момента Община Бобошево експлоатира канализационната мрежа като активи, но в цената на водата за Бобошево – 1,27 лева, не влизат канализационните услуги. „Общината експлоатира канализационната мрежа. Жителите на Бобошево може да се сърдят на кмета, респективно на кмета, а не на Асоциацията”, каза Виктор Янев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Община Дупница беше приета в областната ВиК асоциация

Кюстендил: Община Дупница беше приета в областната ВиК асоциация

4 Декември 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Община Дупница беше приета в областната ВиК асоциация по време на извънредно заседание на организацията, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Членовете а обособената асоциация одобриха допълнително споразумение, касаещо членството на Дупница. То е към сключения договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги между Асоциация по ВиК и оператора „Кюстендилска вода“. Допълнителното споразумение урежда отношенията им по повод присъединяването на територията на община Дупница към обособената територия. Беше гласувана и вноската на държавата в бюджета на асоциацията за 2019 година, която е в размер на 17 000 лева. След присъединяване на Община Дупница към водната асоциация тя ще има 22.64% от гласовете. Община Кюстендил ще бъде с 30.54%, а държавата - с 35%. Останалите проценти се разпределят между общините Бобов дол, Кочериново, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Единствено Община Сапарева баня остава извън водната асоциация.Самите членове на Асоциацията споделиха своите въпроси относно община Сапарева баня и нейното не включване. „В Асоциацията към момента единствено община Сапарева баня не се е присъединила. Водим преговори с кмета и общинските съветници. Водим разговори и с Министерство на регионалното развитие по отношение на това, ако евентуално нямаме присъединяване на Сапарева баня, дали ще може да разчитаме на някакъв финансов ресурс. Имаме уверението на Министерството, че ще получим някакъв финансов ресурс. Съгласно Генералният план за нашата област без община Сапарева баня, сумата необходима за изпълнение и подобряване на водоснабдителните и канализационни услуги е около 55-56 млн. лв”, каза областният управител Виктор Янев. Според него през 2016 година е имало категоричен отказ от страна на Общинския съвет в Сапарева баня да участва в асоциацията. „Може би Община Сапарева баня и нейните жители ще достигнат до решението за участие, когато КЕВР предложи новите планове и новите цени на водата, към тези територии, където няма консолидиран ВиК оператор”, каза Виктор Янев.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Асоциацията по водоснабдяване и канализация ще заседава извънредно

Кюстендил: Асоциацията по водоснабдяване и канализация ще заседава извънредно

4 Декември 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. За 13.00 часа е насрочено извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация в Кюстендил. Общото събрание ще се проведе в заседателната зала на Областна администрация – Кюстендил. Дневният ред включва приемане на решение за сключване на допълнително споразумение към договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги между Асоциация по ВиК и оператора „Кюстендилска вода“. Допълнителното споразумение трябва да уреди отношенията им по повод присъединяването на територията на община Дупница към обособената територия. Втората точка от дневния ред е приемане на препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на асоциацията за 2019 година, която трябва да бъде в размер на 17 000 лева. След присъединяване на Община Дупница към водната асоциация тя ще има 22.64% от гласовете. Община Кюстендил ще бъде с 30.54%, а държавата с 35%. Останалите проценти се разпределят между общините Бобов дол, Кочериново, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Единствено Община Сапарева баня остава извън водната асоциация.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.