НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Daily Express: Хаосът във Франция: Сега протестират '"сини жилетки"

The Daily Express: Хаосът във Франция: Сега протестират '"сини жилетки"

20 Декември 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон/Париж. При протеста на „сините жилетки“ полицията предизвиква огромни опашки от чакащи пътници на летище „Шарл Дьо Гол“, които бавно влачат багажите си пред гишетата за паспортна проверка, пише в днешния си брой The Daily Express.
Според служителите от летището забавянето е само на Терминал 1 и поясняват, че полицията работи, но има нужда от време за „да чекира задълбочено“ пътниците. Навсякъде в Париж в някои от полицейските управления реагират само на спешни случаи. Полицията продължава да преговаря с правителството за допълнително заплащане заради извънредната си работа по време на протестите на „жълтите жилетки“.
Полицейските съюзи говорят за лоши условия на труд. Нещо повече, Обединеният полицейски съюз призова служителите в цяла Франция да отговарят само на спешни случаи докато той преговаря с вътрешното министерство.
Френското правителство е обещало да даде по 300 евро бонуси на всички полицаи, участвали в охраната на неотдавнашните протести. Синдикатите обаче искат повече пари.
В сряда вътрешният министър обяви, че двете преговарящи страни се опитват да изработят „план за уреждане“ на въпросите.
Националната полиция на Франция отдавна се оплаква, че се е преработила, че не я уважават и е лошо платена, но в миналото все не успяваше да изложи исканията си.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: „Жълтите жилетки“ се подготвят за протести в цяла Франция

ТАСС: „Жълтите жилетки“ се подготвят за протести в цяла Франция

14 Декември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Париж. „Жълтите жилетки“ се подготвят да излязат на нови протести в цяла Франция. Затова свидетелстват съобщенията, идващи от различните региони, предава агенция TACC.
Поредицата от протести в събота ще бъде петата от 17 ноември. „Не бих искал отново да видя това, което преживях миналата седмица“, заяви Ален Жюпе, който оглавява кметството в Бордо, където на 8 декември се проведоха улични бунтове. На среща с „жълти жилетки“ той помоли движението да покаже добра воля.
Същата молба беше чута от думите на президента Еманюел Макрон. По време на срещата на високо равнище в Брюксел той обяви, че страната „се нуждае от спокойствие, ред, връщане към нормалния живот“.


Превод е редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турските „жълти жилетки“ ще платят скъпо за този тероризъм и трябва да са готови да спят съблечени, предупреди Девлет Бахчели

Hurryiet: Турските „жълти жилетки“ ще платят скъпо за този тероризъм и трябва да са готови да спят съблечени, предупреди Девлет Бахчели

13 Декември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Председателят на турската партия „Националистическо движение“ Девлет Бахчели описа антиправителствените протести на „жълтите жилетки“ във Франция като „тероризъм“ и предупреди, че тези, които се опитат да им подражават в Турция ще платят скъпо, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
„Отбелязвам предварително, че ако има желаещи да подражават на терористите „жълти жилетки“, те ще си платят скъпо. Тези, които носят жълти жилетки трябва да са готови да спят съблечени. Това не е шега“, цитира думите на Бахчели „Анадолската агенция“ в съобщение до пресата на 12 декември.
Политикът подчертава, че продължава да подкрепя съюза на фракцията с управляващата „Партия на справедливостта и развитието“ преди местните избори в Турция на 31 март 2019 година.
„Ще действаме открито. Няма да се съсредоточаваме върху малки различия. Ще освободим Турция от оковите й с духа на „Народния съюз“, подчерта той. „Тези, които се опитат да заговорничат срещу Турция на 1 април сутринта (деня след местните избори) и който има жълти мечти ще се изправи срещу нас“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон осъди насилието срещу полицаи по време на протестите

ТАСС: Еманюел Макрон осъди насилието срещу полицаи по време на протестите

10 Декември 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон осъди насилието срещу полицаите, извършено от демонстранти по време на протестите на „жълтите жилетки“.
„Никой гняв не оправдава атаките срещу полицаите“, заяви Макрон в телевизионно обръщение към нацията.


Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещата на Еманюел Макрон с делегати на „жълтите жилетки“ завърши без обявяването на конкретни мерки

ТАСС: Срещата на Еманюел Макрон с делегати на „жълтите жилетки“ завърши без обявяването на конкретни мерки

10 Декември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Париж. След срещата на държавния глава на Франция Еманюел Макрон с делегати на „жълтите жилетки“ не бяха обявени конкретни мерки за преодоляване на кризата в страната, предава TACC, като се позовава на репортаж от телевизионния канал BFM TV.
„Не бяха обявени никакви мерки. Само ни изслуша“, поясни председателят на Асоциацията на регионите на Франция и лидер на центристите Ерве Морен. Участниците в срещата също така подчертаха, че очакват решения, които – както се очаква, Макрон ще обяви в рамките на телевизионното си обръщение към нацията във вечерните часове на деня.
По данни на френската телевизия в срещата с Макрон са участвали между 30 и 40 делегати на „жълтите жилетки“, а от страна на управляващите са се присъединили членове на кабинета в Париж, сред които премиерът Едуар Филип и министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro (Франция): Опасност от радикализиране на протестите на „жълтите жилетки“

Le Figaro (Франция): Опасност от радикализиране на протестите на „жълтите жилетки“

10 Декември 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Париж. Протестите на „жълтите жилетки“ напомниха на целия свят за противоречията на французите, които изискват все повече услуги от държавата, но в същото време започват недоволстват, когато става въпрос за тяхното финансиране. Доскоро Франция блестеше с културата и „Конкорд", с високоскоростните влакове и ядрената си индустрия. Сега тя показва на света само токсични изображения на стачки, терористични нападения и безредици, пише Рено Жирар в статия за водещия парижки ежедневник Le Figaro.
В интервал от три седмици Франция показа на света два противоположни образа на известната си Триумфална арка. На 11 ноември президентът Еманюел Макрон изнесе красива реч пред 70 чуждестранни лидери с прослава за многостранната система за разрешаване на световните проблеми и разногласията между страните. На 1 декември този паметник на славата на Франция отново привлече вниманието на международната общност, този път с облака от сълзотворен газ, с дим от пожари и неприлични крясъци на участващите в протестите на т.нар. „жълти жилетки“.
Какъв срам! Колко разтревожени съобщения получихме през уикенда от чуждестранни приятели, които все още обичат Франция (нейната цивилизация, език и история), но са разочаровани от постоянните й спадове! Нашата страна няма равен в изкуството. Сега тя показва на света само токсични изображения на стачки, терористични нападения и безредици. Съвсем наскоро тя блестеше с културата и постиженията на индустрията, с „Конкорд“, с високоскоростните влакове и ядрената си индустрия.
Преди 30 години изоставихме колбертизма (френски меркантилизъм – бел. р.) в полза на англосаксонския либерализъм и финансиране на нашата икономика. За съжаление малките и средни предприятия и нашето население бяха напълно неподготвени за това. Потопяването на нашите производствени сили в глобализираната икономика, без преди това да се провери тяхната конкурентоспособност, се оказа бедствие. Деиндустриализацията и безработицата се настаниха в малките провинциални градове. А „Жълтите жилетки" станаха техните деца.
Проблемът на Франция е, че тя се е променила съвсем различно от конкурентите. Тя става все по-социалистическа, докато сред нейните търговски партньори се наблюдава противоположната тенденция. Не е лесно да бъдеш почти последната социалистическа страна в света! Френският социализъм има дълги корени. Започва при Валери Жискар д'Естен, а след това се задълбочава при Франсоа Митеран, Лионел Жоспен и Франсоа Оланд. Десните правителства само затварят празнините и поради страх от улични протести не докосват системата, която все повече се финансира с дълг. Макрон правилно казва, че това не може да продължи завинаги. В същото време той веднага е обвинен в проява на презрително отношение.
Останалата част от света е изненадана да види противоречията на французите, които изискват все повече услуги от държавата, но започват да пищят, когато става въпрос за тяхното финансиране. В Америка, Азия и повечето европейски страни гражданите осъзнават, че покупателната способност не е нещо, което просто може да бъде увеличено с магическа пръчка и че първо трябва да се генерира повече богатство. Това е основната логика, която изглежда е извън разбирането на някои от нашите сънародници.
„Жълтите жилетки" упрекват Макрон за (частичното) премахване на държавния данък. Другите страни трудно разбират това, тъй като отдавна се отърваха от този глупав налог, който предизвиква отдръпване на продуктивни инвестиции. Във Франция той генерираше около седем милиарда евро годишно. Във всеки случай, натискайки богатите семейства от страната, той доведе до дефицит от 30 милиарда евро. В англосаксонската и азиатската култура данъкът служи за финансиране на държавните разходи, а не за наказване на богатите. Във Франция богатият е враг. В Париж разбиват красиви коли от завист. В Лондон и Ню Йорк хората им се възхищават, с надеждата, че един ден те или техните деца ще карат такива.
Тъжният факт е, че вече няма държава в света, която да се възхищава на равенството по френски начин. Работата е в това, че френският социализъм не е най-доброто нещо. Французите имат най-големите задължителни удръжки в света, но в същото време говорят за посредствеността на услугите, които им се предоставят в замяна. „Жълтите жилетки" искат да вземат думата? И така, нека го правят по демократичен начин. Нека да представят списъците си за европейските избори и ще разгледаме тяхната програма... и резултатите им.
Чуждестранните кореспонденти в Париж са изненадани да видят как местните новинарски канали и радиостанции, които някога ближеха подметките на Макрон, сега го оплюват. Те основателно посочват, че той вероятно не заслужава фанфари за победата си през 2017 г., но и че сега очевидно не заслужава калта, която се излива върху него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Известия“:В Госдумата определиха обвиненията на френското външно министерство като „русофобски мейнстрийм“.

"Известия“:В Госдумата определиха обвиненията на френското външно министерство като „русофобски мейнстрийм“.

10 Декември 2018 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Организирането на акция, свързана с протестите във Франция не е в сферата на интереси на Русия, възможните поръчители трябва да се търсят сред спонсорите на „цветните революции“. Това мнение е изразил Антон Морозов, член на Комитета по международните въпроси на руската Госдума, пише вестник „Известия“.
По-рано министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви, че френските ведомства проучват информация, според която е възможно съучастие на Русия в масовите протести в страната.
Пред френския RT Морозов е заявил: „Русия няма абсолютно никакви интереси да влияе на Франция по никакъв начин“.
По думите на руския парламентарист, Москва гледа на тази държава „като на надежден и равноправен партньор“ въпреки различията в мненията по въпросите,с вързани с Крим и Донбас. Той е отбелязал също, че „възможните поръчители на безредиците в страната все пак трябва да се търсят на друго място, тъй като сме свидетели на съвършено типична за „цветната революция“ технология“.
Морозов уточнява също, че намиращото се под контрола на САЩ европейско медийно пространство е създало „русофобски мейнстрийм“. Така «европейските политици, в частност френските, се подтикват за всичко да обвиняват Русия вместо да откриват истината“.
Масовите протести във Франция са от средата на ноември. Недоволството на гражданите бе провокирано от намеренията на властите да повишат цените на бензина и дизеловото гориво. Участниците в тях излизат на улиците в жълти светлоотразяващи жилетки, които са задължителни за френските шофьори.
На 8 декември поредната общонационална протестна акция на „жълтите жилетки“ прерасна в стълкновения с полицията, включително и в Париж. Пострадаха не по-малко от 55 души. Броят на задържаните демонстранти надхвърли 1 720 активисти на движението. На митингите в цялата страна, по данни на френското вътрешно министерство, са участвали не по-малко от 125 000 човека.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: 450 задържани при акция на „жълтите жилетки“ в Брюксел

РИА Новости: 450 задържани при акция на „жълтите жилетки“ в Брюксел

8 Декември 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Полицията в Брюксел е провела акция във връзка с нерегламентирани протести на „жълтите жилетки“, при която са арестувани 450 души, десет са изправени пред съда, съобщава РИА Новости.
„Прокуратурата в Брюксел може да предостави следната информация. На този етап беше потвърден съдебният арест на 10 души, на осем за действия, свързани с днешната демонстрация“, се посочва в изявление на градската прокуратура.
Сред арестуваните има един непълнолетен. Двама души са арестувани след заплахи срещу полицаи.
Прокуратурата обяви, че полицията е арестувала 450 души.
Протестът на „жълтите жилетки“ в Брюксел, който не е бил съгласуван с властите, започна по обяд. Групи от протестиращи се движеха по улиците на централната част на града, опитвайки се да блокират големи пътни артерии, но всеки път бяха спирани от полицейски кордони, които преди това блокираха достъпа до европейския квартал, до търговските улици и до правителствените служби.
Миналия петък в Брюксел протестът на „жълтите жилетки“, които излязоха с различни социални искания, се превърна в бунт, при който бяха изгорени две полицейски коли, а десетки хора бяха задържани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В Брюксел са арестувани около 70 души на протест на „жълтите жилетки“

AFP: В Брюксел са арестувани около 70 души на протест на „жълтите жилетки“

8 Декември 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Около 70 души бяха арестувани в белгийската столица Брюксел по време на демонстрации на "жълтите жилетки", по подобие на протестите във Франция, предава AFP.
Районът, в който се намират европейските институции, включително офисите на Европейската комисия и Европейския парламент, са блокирани като предпазна мярка.
Полицията постави там барикади и не се допускат нито превозни средства, нито пешеходци.
Протестиращите се събраха в два района на града – Арт Лоа и Порт дьо Намюр, но не са регистрирани случаи на насилие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Полицията в Париж призова за затваряне на магазините и заведенията по „Шанз Елизе“

AFP: Полицията в Париж призова за затваряне на магазините и заведенията по „Шанз Елизе“

6 Декември 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Полицията във френската столица Париж призова за затваряне на магазините и заведенията по емблематичния булевард „Шанз Елиза“ на фона на новите призиви за протести срещу президента Еманюел Макрон, предава AFP, като се позовава на съобщение, отправено от правоохранителните органи към представителите на бизнеса.
След вълната на вандализъм и сблъсъци с полицията, около дузина музеи в Париж затвориха врати за посетители, допълва агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция се отказа от покачване на данъка върху бензина за 2019 г.

AFP: Франция се отказа от покачване на данъка върху бензина за 2019 г.

5 Декември 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Париж. „Франция се отказа от всички повишения на цените на бензинът за 2019 г.“, заяви министърът на околната среда Франсоа дьо Рюжи, след седмици на протести срещу правителството на президента Еманюел Макрон, предава AFP.
„Планираното повишение от 1 януари, беше изцяло отхвърлено. Това беше направено, за да се премахнат опасенията, че увеличението ще бъде само отложено, за да бъде повторно въведено, след като протестите приключат“, добави министърът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френските фермери обявиха протести за следващата седмица

AFP: Френските фермери обявиха протести за следващата седмица

5 Декември 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Париж. Фермерите във Франция обявиха серия от стачки, планирани за следващата седмица, предава AFP, като пояснява, че те ще бъдат насочени срещу повишаването на таксите за техните дейности.
„Не е определен конкретен ден, това е за седмицата", подчерта председателят на Съюза на селскостопанските производители Кристиане Ламберт за стачките, обявени в момент, когато Франция е разтърсена от демонстрациите на „жълтите жилетки".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Еманюел Макрон обсъжда с кабинета в Париж мерките за справяне с тежката политическа криза

FAZ: Еманюел Макрон обсъжда с кабинета в Париж мерките за справяне с тежката политическа криза

5 Декември 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Броени дни след бунтове в Париж, френското правителство се събира за седмичното си заседание под председателството на президента Еманюел Макрон, за да бъдат обсъдени мерките за справяне с тежката политическа криза, в която навлезе страната, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Размириците в столицата, множеството ранени и милионите евро щети, които бяха нанесени от демонстрантите, тласнаха европейската страна към политическа криза. Министър-председателят Едуар Филип предложи да бъде отменено планираното увеличение на цените на горивата. Очаква се мораториумут да бъде в сила за шест месеца.
Филип също обяви, че тарифите за електроенергия и природен газ не трябва да бъдат повишавани през зимата. Техническият преглед на автомобилите съгласно новите, по-строги екологични разпоредби, също е отложено със срок от шест месеца.
Въпреки това не се очаква движението на „жълтите жилетки" да се разпусне бързо, коментира изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Френските власти въведоха мораториум върху цените на горивото

ТАСС: Френските власти въведоха мораториум върху цените на горивото

4 Декември 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските власти ще въведат мораториум върху ръста на цените на дизела и бензина за половин година, заяви премиерът на страната Едуар Филип, предава ТАСС.
Въвеждането на мораториума е едно от исканията на участниците в движението „Жълти жилетки“. По думите на Филип, „никакви данъци не са по-важно от единството на обществото“. „Чух гнева на французите“, подчерта министър-председателят.
„Сега е време за диалог. Дълбоко съм убеден, че ако французите се съберат на масата за преговори, е възможно да се намери решение. И предлагам точно това“, добави той.
„След като изслушах всички мои събеседници по време на консултациите от последните дни, преустановявам данъчните мерки“, заяви Филип и уточни, че „се въвежда мораториум на увеличаването на акциза върху автомобилното гориво“.
Освен това, по неговите думи, „тарифите върху електричеството и газта няма да се увеличават по време на преговорите през зимата“. Също така той отбеляза, че властите са взели решение да отложат въвеждането на нови правила за технически контрол на автомобилите за половин година.Същевременно премиерът обеща в хода на преговорите да се намери по-малко скъпа система.
„Французите, облекли жълтите жилетки, искат понижаване на данъците, а работата да се заплаща“, отбеляза Филип. „Същото искаме и ние“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Краят на Макрон

The Daily Express: Краят на Макрон

4 Декември 2018 | 06:17 | Агенция "Фокус"
Лондон/Париж. Настъпва ли края на Макрон, ще съборят ли протестите френския президент, докато френското гориво пресъхва? Този въпрос задава днешният брой на The Daily Express.
Според вестника френският президент Еманюел Макрон е изправен пред най-голямото предизвикателство в кариерата си като президент. Подобни ожесточени протести като тези, които заляха Париж в края на седмицата, както и все по-големия водовъртеж, в който се завъртяват правителството и обществото, се случват за първи път от десетилетия.
Когато протестът на „жълтите жилетки“ избухна на 17 ноември, той завари президента Макрон неподготвен. Протестирайки срещу икономическите му реформи, „жълтите жилетки“ трошаха коли, разбивах бутикови витрини и вандалстваха в частни домове и кафенета в някои от най-престижни парижки квартали. Импровизираният протест скоро се превърна в сериозен бунт срещу цените на топливото, а после се преобрази в по-широк порой на обществения гняв срещу цените на самия живот на французите.
40-годишният президент в момента се бори за собствената си лидерска роля, тъй като неговата популярност все повече върви надолу заедно с реформите му, които според мнозинството са в полза единствено за богатите.
Желанието за бунт, масово обхванало обществото, прегази полицията и смаза френската икономика – отменят се хотелски резервации, страдат дребни търговци, инвеститори се оттеглят, а Total обяви, че някои от бензиностанциите на компанията са празни.
Участниците в движението на „жълтите жилетки“ идват предимно от средната класа, имат корени в „сините якички“, но членовете и поддръжниците са от всички възрасти, с най-разнообразен трудов профил и от различни географски райони. Движението няма ясно ръководство. Ясните искания на движението са за замразяване на цените на горивата, следващото им повишение се очаква през януари, както и мерки да се спре пилеенето на властовата енергия. Но „жълтите жилетки“ имат и някои много по-радикални искания които в момента са някъде по периферията на протеста им, но вече се чуват достатъчно силно и призиви за революция и за отстраняване на Макрон от властта.
Г-н Макрон твърди, че цените на горивата са увеличени, защото те са част от неговите усилия да се бори с климатичните промени, затова иска да убеди френските шофьори да заменят дизеловите си коли с по-екологични модели.
Неговите категорични възгледи обаче служат единствено за укрепване на мнението сред най-потиснатите слоеве на обществото, че техният президент е част от един урбанизиран елит, които се отнасят с презрение към тревогите на средната класа.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Макрон замисля „убедителен жест“, за да сложи край на разгорещените протестите срещу данъците

AFP:Макрон замисля „убедителен жест“, за да сложи край на разгорещените протестите срещу данъците

3 Декември 2018 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Париж. В понеделник френският лидер Еманюел Макрон се изправи пред растящ натиск за справяне с най-дълбоката криза, откакто е заел президентския пост. Протестите срещу новите данъци на горивата прераснаха в най- тежките сблъсъци, които Париж наблюдава от десетилетия, съобщава AFP.

След като дузини от протестиращите в събота бяха изправени пред съда, премиерът Едуар Филип се срещна с министрите и с лидерите на главните опозиционни партии, за да обсъжда пътищата за излизане от критичното напрежение. За вторник беше предвидена среща с умерените членове на движението „жълти жилетки“, което от две седмици организира национални демонстрации в цялата страна срещу повишаването на горивата и цената на живота във Франция.
В понеделник обаче представители на „жълтите жилетки“ обявиха, че се отказват от разговори с Филип от „съображения за сигурност“.
Макрон се закле да не отстъпва от екологичните данъци, с които правителството облага горивата. Тези нови такси предизвикаха бунта на малките градове и провинциална Франция, но в понеделник правителството даде знак, че може да направи известни отстъпки. Обявено бе, че премиерът ще обяви „мерки“ в полза на протестиращите. Културният министър Франк Ристер заяви пред репортерите, че министър-председателят ще направи „ в следващите дни убедителен жест за помирение“, но не съобщи никакви подробности.
Макрон отмени планирана визита в Белград заради „домашните“ проблеми. Това бе съобщено в понеделник от неговия колега сръбския президент Александър Вучич.

Мълчанието на Макрон
Откакто се бе върнал от Аржентина след срещата на върха на Г20 Макрон не беше правил публично изявление по повод събитията в Париж от събота. В понеделник той обядва с полицаи, които са участвали в потушаване на бунтовете.
40-годишният центрист беше избран през май 2017 за президент въз основа на про-бизнес платформа, според която компаниите трябва да инвестират в създаването на нови работни места. Веднага след като влезе в Елисейския дворец, той намали данъците за предприемачите и богатите. Тези мерки породиха гняв сред „жълтите жилетки“, които блокираха магистралите в страната в последните две седмици. Някои от протестиращите настояват само да се отмени предвижданото за януари 2019 година увеличение на цените на горивата. Мнозинството обаче иска и други неща, в това число и повишаване на минималните заплати и пенсиите.
Досега масовите улични протести постоянно са притискали предишните президенти да правят завои на 180 градуса. „Колкото по-дълго трае тази ситуация, толкова по-висока ще е политическата цена“, заяви за AFP Бруно Котрс от Института за политически изследвания Cevipof.

Шофьорите на камиони отчитат загуби
По данни на парижката полиция 412 души са задържани по време на сблъсъците в столицата в събота, от тях 363 остават в ареста, по последни сведения.
Тези, които влязоха в понеделник в съда, имат дълги криминални досиета за насилие и сблъсъци с полицията, но в групата има и такива като един 21-годишен магистър по финанси, съобщават източниците на телеграфната агенция.
Бинесът предупреди, че съботните метежи около Шан-з-Елизе и други туристически места в Париж могат да принудят търговците да избягат точно в едни от най-важните за тях дни около коледните и новогодишните празници. Икономическият министър Бруно Льо Мер в понеделник обяви, че от началото на протестите има спад в хотелските резервации „между 15 и 20 процента“.
В понеделник протестите обхванаха и стотици училища в страната, които са напълно или частично блокирани от тийнейджърите, които искат промени в условията за прием в университетите.
На испанската граница хиляди камиони са притиснати в дълги 20-километрови колони, тъй като протестиращите са блокирали всички пътища.
Лидерът на крайнодясната партия „Национален фронт“, която подкрепя протестите, съобщи в Туитър, че ще помоли премиера Филип да „прекрати стратегията на конфронтация, избрана от Еманюел Макрон в последните три седмици“.

Решението: по-ниски данъци?
Повдигнат бе въпрос за извънредно положение след като метежниците се развилняха из Париж, нападаха полицаи, трошаха коли, вандалски чупеха магазини и подпалиха шест сгради. В понеделник обаче вътрешният министър Лоран Нунес заяви, че то „ засега не е на дневен ред“. Икономическият министър Льо Мер каза, че решението за енергичното справяне със слабата покупателна способност на протестиращите семейства е в общия данъчен товар, който носят французите и който е един от най-тежките в Европа. „Трябва да ускорим намаляването на данъците и налозите“, заяви той. „ Но за да направим това, първо трябва да ограничим държавните разходи.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция: Представители на „жълтите жилетки“ няма да участват в консултациите с правителството

AFP: Франция: Представители на „жълтите жилетки“ няма да участват в консултациите с правителството

3 Декември 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Париж. Представители на умереното крило във френското протестно движение на „жълтите жилетки“ във вторник няма да участват в разговорите с министър-председателя Едуард Филипе. Те са били заплашени от хардлайнерите с репресии, съобщи в понеделник вечерта AFP.
Агенцията е получила тази информация от двама техни делегати. Аргументите за отказа са „съображения за сигурност“.
В почивните дни правителството обяви консултации за понеделник и вторник в Матиньон, официалната резиденция на премиера, с представители на политическите партии и на "жълтите жилетки", в опит да се разреши кризата, предизвикана от високите цени на горивата. "Никой от членовете на свободните „жълти жилетки“ няма да отиде на срещата утре (вторник – бел. ред.)", заяви Бенжамен Коши, член на групата на окситанските „жълти жилетки“. Той е смятан за умерен политик. В списание Le Journal du dimanche е публикувал статия, която е подкрепена и от друг представител на умерените – Жаклин Муро от Бретан, която също няма да отиде на срещата във вторник заради "твърде многото заплахи", които е получила след публикацията.
Отказалите се да участват в консултациите с правителството излизат и с аргумента " не искаме да бъдем марионетки на политическата комуникация".

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франция обмисля да въведе извънредно положение след протестите

Politico: Франция обмисля да въведе извънредно положение след протестите

3 Декември 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското правителство ще обмисли възможността за въвеждане на извънредно положение, за да бъдат предотвратени нови протести, като тези, които се състояха в събота в Париж, пише европейската редакция на Politico.
Бенджамин Гриво, говорител на правителството, заяви пред радио Europe 1 в неделя, че Франция може да бъде принудена да използва мярката след третия уикенд на демонстрации на движението „Жълти жилетки“, аморфна група, която се оформи миналия месец по време на митингите срещу увеличаването на акциза върху петрола.
„Трябва да разгледаме всички възможности“, заяви Гриво. „Трябва да видим какви мерки могат да бъдат предприети, за да не се случва повече насилие по улиците на Париж.
В събота във френската столица демонстрантите се биха с полицията под Триумфалната арка, палиха автомобили и разграбваха търговски обекти. Частите за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат тълпата.
„Няма как всеки уикенд да се превърне в ритуал на насилието“, подчерта говорителят на правителството.
Президентът Еманюел Макрон е имал планове да проведе извънредно заседание на правителството след завръщането си от срещата на върха на Г-20 в Аржентина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА: Льо Пен предлага начин за прекратяване на протестите във Франция

РИА: Льо Пен предлага начин за прекратяване на протестите във Франция

2 Декември 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Париж. Лидерът на френската партия „Национален фронт“ Марин Льо Пен предложи начин за прекратяване на безпорядъка в страната, предава РИА Новости.
Според Льо Пен решение за справяне със ситуацията е разпускането на долната камара на парламента, тъй като правителството е изправено пред „криза с представителността“.
Льо Пен обяви, че „французите искат данъчна справедливост", но вместо това виждат как „се увеличават данъците, докато богатите получават подаръци“.
Тя добави, че не е нужна оставката на президента Макрон.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Макрон инспектира пораженията в Париж след бунтовете и призова за разговори

AFP: Макрон инспектира пораженията в Париж след бунтовете и призова за разговори

2 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският президент Еманюел Макрон инспектира пораженията след ден на бунтове из Париж и призова за разговори с анти-правителствените активисти, които организират протести две седмици.
Макрон проведе разговори с министър-председателят, министърът на вътрешните работи и висши представители на службите за сигурност да даде отговор на насилието, което рани стотици.
Министър-председателят на Франция Едуард Филип е помолен да се срещне с организатори на протестите и с партийни лидери като част от „постоянното желание за диалог“, заявиха от Елисейския дворец.
Миналата седмица министърът на околната среда на Франция се срещна с представители на „жълтите жилетки“, но не успя да ги убеди да прекратят протестите.
Правителството не е изключило въвеждането на извънредно положение заради протестите, които започнаха след решението за увеличаване на данъците върху горивата, но се превърнаха в по-широк гняв срещу програмата на Макрон.
Парижката полиция заяви, че са арестувани 412 души по време на най-тежките сблъсъци от години в столицата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Един водач на лекотоварен автомобил е загинал в Югоизточна Франция заради барикадите на „жълтите жилетки“

РИА Новости: Един водач на лекотоварен автомобил е загинал в Югоизточна Франция заради барикадите на „жълтите жилетки“

2 Декември 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Шофьорът на лекотоварен автомобил е загинал в неделя вечер в окръг Арл в департамента Буш-дю-Рон в Югоизточна Франция в резултат на пътнотранспортно произшествие, причинено от барикади на "жълтите жилетки", съобщава изданието "Le Monde" , цитирайки прокурора на община Тараскон Патрик Дежардин, предава РИА Новости
"Тази злополука е пряко свързана с барикадите на " жълтите жилетки ", които доведоха до образуването на огромно задръстване от десет километра ... Малък ван се сблъска с камион с пълна скорост, след това в него се удари друга кола", казва прокурорът, цитиран от вестника.
Според прокурора шофьорът на лекотоварния автомобил е загинал в резултат на "силен удар", а шофьорът на камиона е хоспитализиран с леки болки. Както отбелязва вестникът, в момента прокуратурата започна разследване, за да установи точните обстоятелства на инцидента.
Според последните данни, само в резултат на мащабни протести, започнали на 17 ноември, са загинали трима души.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Еманюел Макрон свиква кризисна среща след безредиците във Франция

AFP: Еманюел Макрон свиква кризисна среща след безредиците във Франция

2 Декември 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Еманюел Макрон ще се срещне с министър-председателя, министъра на вътрешните работи и висшите служители на службите за сигурност в президентския дворец,за да обсъди предстоящите мерки на държавата за опазване на реда след безредиците по време на антиправителствените протести, предава AFP.
Нови данни, от полицейската служба в Париж, показаха, че 412 души са били арестувани в събота по време на най-тежките сблъсъци от години в столицата и 378 са все още задържани.
Общо 133 бяха ранени, включително 23 членове на силите за сигурност, които се опитваха да възстановят реда във френската столица.
"Никога няма да приема насилие", заяви Макрон на пресконференция в Буенос Айрес, преди да отлети за Париж.
"Няма причина която да оправдае нападенията над силите на реда, че са ограбени търговски обекти, че минувачите или журналистите са застрашени или че Триумфалната арка е осквернена", каза той.
При нов инцидент в неделя сутринта пункт за събиране на магистрални такси е подпален от протестиращи в южната част на Франция, близо до град Нарбон, съобщи източник на агенцията.
Главната автомагистрала в източна Франция, А6, също бе блокирана от протестиращи край град Лион в неделя сутринта, каза операторът на пътя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Безпорядъкът замени протестите в Париж (Обзор)

Безпорядъкът замени протестите в Париж (Обзор)

2 Декември 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Съботния ден на 1 декември във Франция премина под знак на масови протести и безредици в Париж. Според приблизителни изчисления около 5,5 хиляди демонстранти излязоха по улиците на града и 4,6 хиляди полицаи бяха ангажирани в опазване на реда. Докато пазителите на реда ликвидират последните центрове на съпротива в града, властите се готвят да дадат решителен отговор на действията на хулиганите, както информира TACC.
"Това, което се случи днес в Париж, няма нищо общо с мирния израз на недоволство", каза френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Аржентина. "Хората, отговорни за такова насилие, не искат промяна, не искат подобрение, искат хаос <...> Те ще бъдат идентифицирани и ще бъдат подведени под отговорност за действията им в съда. " Трябва да се отбележи, че традиционно държавният глава не засяга вътрешните теми на Франция по време на важни международни събития.
Министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер съобщи по телевизионния канал BFM, че службите за сигурност вече са успели да установят около 3 000 участници в парижките погроми. Според него, както и в предишния уикенд, сред участниците в сблъсъците са били активисти на крайно десните и ултралеви крила. Кастанер обаче добави: "Много хора дойдоха в Париж, за да извършат погроми." В същото време както министърът, така и ръководителят на Главото управление за вътрешна сигурност на Франция Лоран Нунес говорят за прекалено брутално и координирани, ако не и професионални действия на агресивната част от демонстрантите, които се събраха сутринта в района на Триумфалната арка - оборудвани с противогази , маски и пиротехнически средства, както и средства за демонтаж на павета и тротоарни плочи.

Грабежи и вандализъм

Пораженията, нанесени върху френската столица, все още не са известни, а медиите съобщават за случаи на грабежи в магазини с облекло и техника, както и в салони за красота и аптеки. Според министъра на вътрешните работи пожарникарите е трябвало да загасят 187 пожара в целия град, не само по улиците, но и в сградите. Според него от страна на хулиганите са записани шест случая на атаки срещу частни домакинства.
Въпреки това, най-войнствена риторика бе използвана от управляващите срещу оскверняването на културни и исторически паметници: Триумфалната арка, близо до която през голяма част от деня имаше сблъсъци между полицията и хулигани и която ще бъде затворена до отстраняване на щетите, причинена отвън и отвътре, където вандалите са унищожили музейни експонати и са счупили статуи. В допълнение, според министъра на вътрешните работи, вандали оскверниха сградата на Пантеона, където са останките от видни френски личности от края на ХVIII век, както и двореца Отел дьо Вил, в която се помещава кметската администрация на столицата.
През последния ден 287 души бяха задържани в Париж, според телевизионния канал CNews. В същото време около 110 души бяха ранени при сблъсъци с полицията, според Министерството на вътрешните работи, около 20 от които бяха полицейски служители. Кастанер също така съобщи, че един от засегнатите демонстранти е в критично състояние, след като вратата на градината Тюйлери е паднала върху него и за друг мъж, който е притиснат от тълпата.
Съботните събития също засегнаха работата на градския транспорт: трафикът беше прекъснат в целия участък на 1-ва и 6-та линия на метрото. Също така, Парижкия орган за обществен превоз RATP съобщи за ограничения на още девет клона. Но през нощта почти навсякъде, с изключение на гарите в Шанз-Елизе, бяха премахнати увеличените мерки за сигурност. Също така, автомобилният трафик бе възстановен на площад „Шарл дьо Гол“, който бе освободен от протестиращите едва в 21:00 местно време (22:00 часа българско време).

Какви действия ще предприемат властите?

Емануел Макрон съобщи, че е свикано извънредно "междуведомствено заседание с компетентните органи", на което трябва да присъстват и Кристоф Кастанер и премиерът на страната Едуард Филип. Последният е принуден да отмени пътуване в Полша, където трябваше да участва в Световната конференция на ООН за изменението на климата.
На свой ред лидерът на „Национално обединение“, Марин льо Пен, поиска френският президент да организира среща с опозиционните лидери след завръщането си от срещата на върха на Г-20. През деня много политици публично изразиха възмущение от откритите атаки на демонстранти срещу полицейските служители в центъра на столицата, както от дясно, така и от ляво.
Полицейският съюз "Алианс на Националната полиция" призова правителството да обяви извънредно положение, без обаче да уточни дали става дума само за Париж или за страната като цяло. Освен това те призоваха за участието на военните в защитата на административните сгради. Тази инициатива беше коментирана от министъра на вътрешните работи на страната, според когото властите обмислят всички възможни варианти ", които ще подобрят сигурността".

Безпорядъкът замени реалния протест

В същото време привържениците на движението на "жълтите жилетки", което се сформира спонтанно в знак на протест срещу увеличаването на цените на горивата и увеличаването на данъците, които мирно протестираха, все пак успяха да стигнат до затворената част на Шанз-Елизе. Според вестник Le Figaro към 13 часа около 200 души са се събрали в отцепения от полицията район и са преминали по улицата, носейки лозунги за движението. Някои от тях по национални телевизионни канали осъдиха насилието срещу полицията от протестиращите извън оградената площ, но мирните действия бързо загубиха популярност в медиите, които предпочетоха да отразят блокирането на улици и бруталните действия на хулиганите в Париж.
Междувременно, според публикацията на вестник Le Nouvel Observateur, поддръжниците на движението разпространиха комюнике, състоящо се от 42 искания до правителството . Те включват забрана за увеличаване на данъците, повишаване на минималната работна заплата, намаляване на възрастта за пенсиониране от 62 на 60 години, намаляване на държавните разходи за длъжностни лица, затягане на контрола върху нелегалната миграция и много други.
Кастанер осъди факта, че радикално настроени лица използват жълти жилетки, за да се смесват с протестиращите. "Тези, които бяха там, не са „жълти жилетки“, те дойдоха да се бият, да повреждат, да убиват", каза той по телевизионния канал TF1. Лидерът на крайнодясното „Национално движение“ Марин льо Пен също осъди тази практика на "камуфлаж" на екстремистите и призова привържениците на мирен протест да се дистанцират от подбудителите на размириците, за да може полицията по-лесно да ги открие и задържи.

Протестите затихват, регионите са по-спокойни

За разлика от столицата протестите в големите градове събраха максимум няколкостотин души и се състояха по мирен начин. Въпреки това в Нант и Ница хората в жълти жилетки прекъснаха работата на местните летища и специални сили на полицията участваха в освобождаването им от протестиращи. Въпреки това всичко се случи без насилие, докато в Страсбург, Марсилия, Тулон, както и по крайбрежната улица на Ница имаше сблъсъци с полицейски служители, които използваха газ, за да разпръснат демонстрантите. Най-сериозният инцидент се случи в град Пюи-ен-Вел, където протестиращите запалиха сградата на департамент От-Луар (Горна Лоара).
Според Министерството на вътрешните работи в събота около 75 хиляди души в цялата страна взеха участие в протестните действия. Миналата събота тази цифра наброяваше повече от 100 хиляди души, а на 17 ноември, по време на първото национално събрание, излязоха по улиците повече от 280 хиляди демонстранти. В същото време, на 1 декември, според изявление на френския министър на вътрешните работи, за да се осигури ред в митингите в Париж и регионите, бяха използвани 65 000 полицаи и жандармеристи. Освен това, 30 000 пожарникари и спасители са взели участие в ликвидиране на щетите от агресивните действия на протестиращите.

Pедакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: По време на протестите в събота в Париж са ранени 133 души, а 378 са арестувани

AFP: По време на протестите в събота в Париж са ранени 133 души, а 378 са арестувани

2 Декември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Париж. Насилието събота в Париж след протеста на "жълтите жилетки" доведе до 133 ранени и ареста на 378 души, според съобщение на полицейското управление в неделя, цитирани от AFP.
Като цяло полицията e арестувала 412 души. Сред ранените са и 23 представители на силите за сигурност, уточниха от полицейското управление. През целия ден в събота центърът на Париж беше мястото на насилие.
Арестуваните и пострадалите, според полицейски източник, са значително повече от протестите на 24 ноември. Според полицейското управление тогава е имало 24 ранени, от които 5 от силите за сигурност. Тогава бяха арестувани 103 души.
Барикади, изгорени автомобили, разграбени търговски обекти, сблъсъци между полицията и протестиращите, насилието, първоначално съсредоточено сутринта около Триумфалната арка, се разпръсна на други места в столицата, където бяха мобилизирани около 4,600 членове на силите на реда.
По повод третия ден от националната мобилизация на "жълти жилетки" правителството реши да осигури Шанз-Елизе чрез системни проверки на самоличността, но само 500 души демонстрираха по прочутия булевард, според властите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция обмисля въвеждане на извънредно положение заради уличните безредици в Париж

ТАСС: Франция обмисля въвеждане на извънредно положение заради уличните безредици в Париж

2 Декември 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция обмисля различни варианти за противодействие на уличните безредици, включително въвеждане на извънредно положение, съобщи официалният представител на френското правителство Бенжамин Гриво по френското радио Europe1, цитиран от TACC.
Според радиостанцията няколко полицейски проофсъюзи са призовали правителството да въведе извънредно положение, за да предотврати повторното насилие следващата събота. Коментирайки това послание, Гриво не изключи тази мярка, заявявайки, че "се обмислят всички варианти".
Във Франция от 17 ноември се провеждат масови протести срещу повишаването на цените на горивата, участниците в действията носят жълти светлоотразителни шофьорски жилетки. Последните две демонстрации в събота се превърнаха в масови погроми. Според последните данни най-малко 110 души са били ранени при сблъсъци с полицията в Париж на 1 декември, около 20 от които са полицейски служители. Броят на задържаните достигна близо 300 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Макрон: Нищо не може да оправдае насилието в Париж

Reuters: Макрон: Нищо не може да оправдае насилието в Париж

1 Декември 2018 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Буенос Айрес. Reuters: Макрон заяви, че нищо не може да оправдае насилието в Париж
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че вълната от насилие и вандализъм в Париж не може да бъде оправдана по никакъв начин и няма нищо общо с изразяването на легитимен гняв, пише Reuters.
„Нищо не оправдава, това че силите за сигурност са атакувани, магазините ограбени, обществени и частни сгради са подпалени, пешеходци или журналисти са заплашвани или, че Триумфалната арка е опетнена“, обяви Макрон на пресконференция в Буенос Айрес, където участва на срещата на Г20.
Френският президент заяви, че онези, които са извършили насилието, просто се стремят да разпространят хаос. Той заяви, че ще свика среща на министрите веднага щом се завърне от Аржентина, за да обсъди как да отговори.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Париж се превърна в зона на боеве, след като протестът на „Жълтите жилетки“ ескалира

Reuters: Париж се превърна в зона на боеве, след като протестът на „Жълтите жилетки“ ескалира

1 Декември 2018 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Париж. Френската полиция води битки с протестиращи „жълти жилетки“ по улиците на Париж. Във френската столица, полицията заяви че са арестувани повече от 265 души, докато почти 100 бяха ранени, след като протестиращи хвърляха бомби по полицията, подпалиха коли и разбиха магазини. В някои зони, свободно движещи се групи маскирани мъже изпочупиха полицейски ван с метални пръти, съобщава Reuters.
Полицията използва сълзотворен газ и водно оръдие срещу протестиращите на булевард Шанз-Елизе и много други обекти в града. Десетки станции на метрото са затворени.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Във Франция са протестирали около 75 хиляди души

AFP: Във Франция са протестирали около 75 хиляди души

1 Декември 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Около 75 хиляди души са протестирали във Франция, съобщиха от френското вътрешно министерство, цитирани от AFP.
Тези данни са към 15 часа местно време (16 часа българско време). Според Министерството това е далеч по-малко от преброените 282 хиляди на 17 ноември и дори по-малко от тези 106 хиляди, които са протестирали миналата събота.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При сблъсъците в Париж са пострадали 65 души, 140 са задържани

ТАСС: При сблъсъците в Париж са пострадали 65 души, 140 са задържани

1 Декември 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Броят на пострадалите по време на сблъсъците на демонстранти с полицията в Париж нарасна до 65 души, сред които 11 - полицейски служители. Това съобщи в събота по телевизионния канал BFMTV официалният говорител на полицията на Париж Жоан Примвер, цитиран от TACC.
"Последните данни показват, че 65 души са ранени, от които 11 са полицейски служители, а протестиращите използват сериозно насилие", каза тя. "Броят на задържаните нараства бързо, аз говорих за 130, а сега ми докладват , че вече има 140 задържани", добави тя.
Според полицията тези цифри далеч не са окончателни, тъй като сблъсъците продължават, а протестиращите, които бяха отстранени от площада в близост до Триумфалната арка, се разпръснаха по няколко улици, където продължиха вълненията. Това, каза тя, усложнява работата на полицейските служители, които също трябва да разделят усилията си.
Според предаването на живо по френския телевизионен канал полицията постепенно избутва протестиращите от Шанз-Елизе, но отстъпващите "жълти жилетки" чупят прозорци и оформят барикади, за да забавят движението на полицейските служители. Освен това, на Авеню Фош и околните улици, радикалите преобръщат и подпалват коли. Точният брой засегнати превозни средства не е известен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Повече от 100 души са задържани по време на антиправителствените протести в Париж

TACC: Повече от 100 души са задържани по време на антиправителствените протести в Париж

1 Декември 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
Париж. Повече от 100 души бяха задържани по време на антиправителствените протести в центъра на Париж, като общо 5,5 хиляди души взеха участие в демонстрации в столицата, предизвикани от покачващите се цени на автомобилното гориво и увеличените данъци. Това бе съобщено в събота от френския премиер Едуард Филип, който пристигна в координационния център на столичното полицейско управление, предава TACC.
"Общо в Париж има от 5 хиляди до 5,5 хиляди протестиращи" - каза Филип. Според него до сега са направени 107 ареста. "Тази сериозна бройка ясно показва степента на насилие срещу силите за сигурност", добави премиерът. Общо 36 000 души са участвали в протестни действия във Франция.
Филип изрази съжаление, че много от протестиращите на площад "Шарл де Гол" в подножието на Триумфалната арка открито провокираха полицията и използваха насилие срещу тях. Той призова протестиращите да спазват закона.
"Бих искал също така да кажа колко съм шокиран, че символът на Франция е бил замесен в това", каза премиерът, като посочи демонстрантите, които завладяха пространството около Вечния огън в подножието на Триумфалната арка. Нищо няма да бъде простено,когато целта е да се руши, когато се провокират силите на закона и реда, когато се правят изявления за революция и ако това не засяга въпросите, повдигнати от президента на Републиката. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Избухнаха сблъсъци в Париж по време на протестите срещу политиката на президента Еманюел Макрон

AFP: Избухнаха сблъсъци в Париж по време на протестите срещу политиката на президента Еманюел Макрон

1 Декември 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Избухнаха сблъсъци в Париж по време на протестите срещу политиката на президента Еманюел Макрон, предава AFP.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, опитвайки се да събори барикадите на Шанз-Елизе в Париж в събота, когато стотици се събраха в града за нови демонстрации, като гневът срещу данъците върху горивата се превърна в широко антиправителствено движение, пише агенцията.
Сблъсъци между полицията и демонстрантите, носещи жълти жилетки, символ на протеста срещу президента Еманюел Макрон, избухнаха скоро след като демонстрантите започнаха да се събират близо до Триумфалната арка на известния булевард „Шанз-Елизе“.
Самият „Шанз-Елизе“ е блокиран, и блестящите коледни украси са в ярък контраст с покритите витрини и разположените полицейски части и водни оръдия.
Някои офицери, носещи защитно оборудване и каски, бяха опръскани с ярка жълта боя от протестиращите, хвърлящи камъни или строителни материали от импровизирани барикади.
Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер заяви, че има 200 "мирни" демонстранти на Шанз-Елизе, докато "1500 радикални лица извън периметъра на сигурността дойдоха да се бият".
Тридесет и девет души са арестувани досега, написа той в социалната мрежа „Туитър“.
Банки, магазини за вино и кафенета по околните улици са покрили прозорците в събота, тъй като въздуха се изпълни с остър мирис на сълзотворен газ и изгорени контейнери за боклук.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Париж полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите по Шанз-Елизе и около Триумфалната арка

РИА Новости: В Париж полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите по Шанз-Елизе и около Триумфалната арка

1 Декември 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Париж. В Париж полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите заради повишаването на цените на горивата по Шанз-Елизе и около Триумфалната арка, съобщава телевизионният канал LCI,цитиран от РИА Новости.
Масовите протести на движението "жълти жилетки" започнаха в страната на 17 ноември. Миналата събота в тях участваха повече от 100 хиляди души. В Париж демонстрациите бяха придружени от размирици по Шанз-Елизе.
Според канала, сблъсъците с полицейски служители са се случили в близост до Триумфалната арка . Демонстрантите се опитаха да завземат контролен пункт на входа на протестната зона. В същото време, преди началото на демонстрациите бяха задържани 24 души.
Поради протестите в Париж са закрити седем централни метростанции. Сигурността в районите на протеста се осигурява от около шест хиляди полицаи и жандармеристи.
Френският президент Еманюел Макрон заяви по-рано, че властите разбират загрижеността на хората, но няма да променят курса. Френският лидер говори по-специално за плановете за увеличаване на разходите за възобновяема енергия и намаляване на дела на атома в енергийния сектор с 50% до 2035 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Аgency: Десетки „жълти жилетки“ протестираха в петък в Брюксел

Аnadolu Аgency: Десетки „жълти жилетки“ протестираха в петък в Брюксел

30 Ноември 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Анкара. Десетки участници в спонтанно зародилото се движение на „жълтите жилетки“ в петък протестираха по улиците на Брюксел, съобщава турската Anadolu Agency. Полицията е арестувала 60 участника в протеста заради нарушаване на обществения ред и агресивно поведение в белгийската столица.
Движението на „жълтите жилетки“, което възникна като социален бунт срещу повишаване на цените на горивата, в петък стигна до района, където са разположени офисите на ЕС в Брюксел. То започна в петък на обед недалеч от сградите на Европейската комисия и на Европейския съвет. В центъра на града протестиращите са преобърнали и подпалили две коли, едната – полицейска, блокирали са трафика, като са се опитвали с бетонни блокове да преградят основни булеварди, изпотрошили са пътните знаци.
Кметът на Брюксел Филип Клоз е предупредил, че са възможни и нови арести, ако протестът продължи. Вътрешният министър Жан Жамбон също е осъдил „неясното“ насилие, което са упражнили бунтуващите се срещу високите цени на горивата. При сблъсъци с полицията тя е била принудена да използва сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне.
Движението тръгна от Франция, където демонстрации се провеждаха в цялата страна, след като цените на дизела се вдигнаха с повече от 20 на сто за една година.
Белгийските „жълти жилетки“ отначало заявиха, че ще протестират във Валония, френско-говорящият район на Белгия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:  Над 100 000 души са участвали в съботните протести във Франция

ТАСС: Над 100 000 души са участвали в съботните протести във Франция

24 Ноември 2018 | 22:31 | Агенция "Фокус"
Париж. Над 106 000 души са се включили в протестите на „жълтите жилетки“ в събота. Това е движение, което спонтанно се организира в социалните мрежи от недоволни от цените на автомобилните горива французи, съобщава ТАСС. Тази информация е казал френският вътрешен министър Кристоф Кастанер в директно предаване по телевизионния канал BFM и в редица други френски електронни медии. Той е съобщил, че има 130 задържани.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Франция): Ключови факти, които разказват историята на Франция през 2018 година

The Local (Франция): Ключови факти, които разказват историята на Франция през 2018 година

24 Ноември 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Париж. Докато продължават протестите, Националният статистически институт на Франция публикува своя доклад „Социален портрет“ 2018, пише многоезичното европейско издание The Local в своята френска версия.

Стандарт на живота: През 2016 г. средностатистическото домакинство е разполагало с 20,520 евро на година, в 2018 година ножицата между сравнително скромните домакинства и най-богатите е твърде голяма – 10 на сто от първата категория разполагат средно с 11,040 евро годишен доход, докато 10 на сто от втората категория имат над 37,570 евро.

Заплатите в публичния сектор са с 8 процента по-високи от тези в частния.

Близо 9 милиона французи живеят под долната линия на бедността.

Населението се увеличава: на 1 януари 2018 Франция е имала
над 67милиона жители, очаква се до 2050 те да са над 74 млн. души.

Раждания: Франция е сред държавите в Европа с висок процент на раждания, но в 2017 г. за трета поредна година е регистриран спад в естествения прираст на нацията. Днес на една французойка се падат 1.88 деца, преди три години е започнал спадът от символичните 2 деца на жена.

От 1999 година се увеличава броят на жените имигрантки – в 2015 те са 9,2 на сто от общото население на страната. Най-много са имигрирали от Югоизточна Азия, Алжир и Мароко.

Средната работна седмица не е 35 часа, както мнозина смятат, че е въведена във Франция, а 37.2 часа. Графиката по този показател върви нагоре, като за работещите на пълен работен ден тя достига до 40.5 ч. средно за седмица, а за самонаетите лица, например фермерите, – и до 53.6часа.

Съотношението жени-мъже: на 1 януари 2018 г. във Франция има два милиона повече жени, но мъжете на възраст от 0-25 години са по-многобройна група. В началото на 2018 година е имало 13 900 жени, столетнички, и 2 900 мъже, столетници. Възрастните хора над 65 години във Франция са 20 на сто от населението. По този показател увеличението във Франция е еднакво с това в Европа.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Обвиняват Марин Льо Пен за протестите във Франция

AFP: Обвиняват Марин Льо Пен за протестите във Франция

24 Ноември 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Обвиняват Марин Льо Пен за протестите във Франция, предава AFP.
Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обвини за сблъсъците на Шанз-Елизе крайно десния лидер Марин Льо Пен. Полицията е изправена пред групировки ", които очевидно са отговорили на призива на Марин Льо Пен и искат да атакуват институциите на страната точно както искат да атакуват (правителството) депутати на тази партия", каза министърът. Опозиционните партии на крайнолевите и крайнодесните приветстваха протестиращите.
Льо Пен отхвърли нападките, като каза, че никога не е призовавала за насилие и твърди, че правителството се опитва да я превърне в изкупителна жертва.
Проучване на изследователската група "Одокса" за вестник "Фигаро" тази седмица установи, че 77% от анкетираните ги описват като "оправдани".
Макрон, който е подложен на натиск за справяне със замърсяването преди изборите за Европейски парламент през следващата година, в който околната среда се очаква да бъде основна тема, отказа да се откаже от данъчното облагане на замърсителите.
"Чухме посланието на гражданите", заяви един от помощниците му в четвъртък.
През последната седмица двама души загинаха и над 750 души, включително 136 полицейски служители, бяха ранени при демонстрации, понякога съпроводени с насилие , които показаха недоволството в много селски райони и малките градове на Франция. "Жълтите жилетки" се радват на подкрепа предимно от извънградските райони на Франция. Те са обидени и се чувстват пренебрегнати и потърпевши от политиките, които виждат като прокарани от елитни политици в Париж.
Много от протестиращите с жълта жилетка, които често са с ниски доходи, са особено възмутени от решението да се увеличат данъците срещу замърсяването с дизелово гориво, докато се намаляват данъците на богатите.
Революциите срещу данъците са характерни за френския обществен живот в продължение на векове. Гражданите все още плащат някои от най-високите данъци в Европа като процент от БВП, а протестите за цените на горивата са обект на протести и в други европейски страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: По време на протеста на „жълтите жилетки“ във Франция са задържани 35 души

РИА Новости: По време на протеста на „жълтите жилетки“ във Франция са задържани 35 души

24 Ноември 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
Париж. Броят на задържаните по време на протестите във Франция се е увеличил до 35 души, а броят на пострадалите - до осем, съобщава телевизионният канал BFMTV, цитиран от РИА Новости.
Според телевизионния канал правоохранителните органи вече са задържали 35 души. Ситуацията остава напрегната, протестиращите са запалили огън на две барикади, след което бяха евакуирани, за да се гарантира, че пожарникарите могат да работят. Освен това броят на пострадалите също се е увеличил - до осем души. Протестиращите са се насочили към Елисейския дворец.
Според последните данни около 81 000 души участват в демонстрации в цялата страна, включително осем хиляди в Париж, пет хиляди от които на Шанз-Елизе.
От 1 януари цените на бензина във Франция трябва да се увеличат с 2,9 евроцента, а за дизеловото гориво - с 6,5 евроцента на литър. Според Europe1, през 2018 г. цената на дизеловото гориво се е увеличила с около 23%, а за бензина - с 15%.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестите срещу повишаването на цените на горивата взеха втора жертва във Франция, Макрон отправи предупреждения срещу „Жълтите жилетки“

AFP: Протестите срещу повишаването на цените на горивата взеха втора жертва във Франция, Макрон отправи предупреждения срещу „Жълтите жилетки“

21 Ноември 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди, че властите ще подведат под отговорност демонстрантите, които имат „неприемливо поведение“ в протестите срещу повишаването на цените на горивата“, предава AFP, като се позовава на изявление от говорителя на президента.
„Страданията трябва да бъдат чути, но има и неприемливо поведение. Няма да бъдем нерешителни в гарантирането на обществения ред. Не можем да приемем двамата загинали, ранените в демонстрациите, расистки, антисемитски или хомофобски прояви“, се казва в изявлението, разпространено след съобщението за втора жертва на протестите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Галонът избухна: французите протестират срещу цените на топливото.

„Известия“: Галонът избухна: французите протестират срещу цените на топливото.

21 Ноември 2018 | 02:55 | Агенция "Фокус"
Москва/Париж. За няколко дни практически цяла Франция се оказа обхваната от протести. Участниците в тях се обявяват против плановете на правителството да вдигне цените на автомобилното гориво. Резултатите от манифестациите са: десетки задържани, един загинал и липса от страна на Елисейския дворец на желание да се откаже от плановете си за нови увеличения. Сегашните вълнения не са само логичен протест срещу растящите цени, но и „звънец“ за президента, пише „Известия“.
Вълната от протести срещу планираното повишение на цената на автомобилното гориво от следващата година премина в почивните дни над цяла Франция. Акции на противниците на тази непопулярна мярка, предприета от правителството на Еманюел Макрон се проведоха в Париж, където гражданите организираха митинги на околовръстния път, но също и в Тулуза, Марсилия, Нормандия Бретан и на редица други места в провинцията. Само по официални данни на Министерството на вътрешните работи са проведени над 2 000 демонстрации, в които са участвали повече от 300 000 французи.
Не се мина без инциденти – в департамента Савоя под колелата на автомобил попадна една от протестиращите. Жената зад волана се уплашила, когато демонстрантите започнали да клатят колата й и се врязала в тълпата. В стълкновенията с полицията са пострадали не по-малко от 409 души, в това число около 30-тина сътрудници на правоохранителните органи и пожарната, съобщил министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Арестувани са повече от 300 човека.
Протестното движение, което се организираше предимно през социалните мрежи, получи наименованието „жълти жилетки“, по името на предмета, който водачите на МПС задължително трябва да имат в екипировката си, съгласно френския закон. Повод за тези демонстрации станаха плановете на Елисейския дворец от 2019 година да вдигне цените на дизела и на бензина съответно с 6,5 и 2,9 евроцента, а до 2022 година се предвижда увеличението им да достигне до 78 евроцента за литър. През миналата година техните цени се увеличиха съответно с 23 и 15 процента. Процесът е почти непрекъснат, докато на световния пазар в края на есента те престанаха да се покачват, а после и да падат за барел гориво.
Всичко това съвсем не е в полза на популярността на френското правителство и на самия президент. Както пише Блумбърг Макрон се „оказа в деликатно положение“: вниманието се насочва и към високото равнище на безработица в страна и сложните всекидневни проблеми, които французите са принудени да решават, за да „свързват двата края“. Пада покупателната способност, расте недоволството от действията на президента, който според някои е „човек, който не отчита интересите на обикновените хора“, пише Reuters. Агенцията напомня, че политическите му опоненти го смятат за „президент на богатите“, особено след като отмени данъка за богатите, а сега популярността му е „ паднала до ново рекордно ниско равнище – 21 процента».

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: За пореден ден има сблъсъци във Франция заради цените на горивата

AFP: За пореден ден има сблъсъци във Франция заради цените на горивата

18 Ноември 2018 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Париж. За пореден ден има сблъсъци във Франция заради цените на горивата, предава AFP.
Днешните сблъсъци по време на протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаване на цените на горивата във Франция доведоха до още ранени в неделя. Някои демонстранти обещаха да продължат действията си през следващите дни.
Журналисти на агенцията от цяла Франция съобщаваха, че протестите изглежда са по-ограничени от събота, когато са участвали близо 300 000 души, но отново имаше сблъсъци с полицията - а на места и с шофьорите.
Полицията е издирвала шофьор, който е преминал през блокада на протестиращи в Сен-Куентин, североизточна Франция, ранявайки сериозно един от участниците в протеста.
Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне около хиляда протестиращи в близост до северния град Каен, след вандализъм срещу пътна камера и изгарянето на дървени палети.
Протестиращите, наречени "жълти жилетки" , заради светлоотразителните жилетки, които носят, блокираха кръстовищата, главните магистрали и пътни артерии в събота, за да изразят недоволството си относно увеличените данъци върху горивата и свиващата се покупателна способност при президента Емануел Макрон.
Вътрешният министър Кристоф Кастанер съобщи, че през пътвото денонощие на протестите е загинал един човек, а 409 са ранени, между които 14 - сериозно. От силите на реда са ранени 28 души.
Френската група за търговия на дребно „Ошан“ съобщи за инциденти в около 20 търговски центъра, в които има техни хипермаркети.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от 400 души са пострадали по време на протестите срещу цените на горивата във Франция

AFP: Повече от 400 души са пострадали по време на протестите срещу цените на горивата във Франция

18 Ноември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Повече от 400 души са пострадали, 14 от тях сериозно, за един ден и една нощ на протести на „жълтите жилетки“ из цяла Франция срещу увеличаването на цените на горивата, които вече струваха живота на един човек, съобщи в неделя министърът на вътрешните работи на страната Кристоф Кастанер, цитиран от AFP.
Броят на пострадалите се е увеличил с повече от два пъти от този, който бе представен в събота, след „неспокойна“ нощ на 87 места в цялата страна, където демонстрантите блокираха пътища, за да изразят гнева си срещу увеличението на цената на бензина, отбелязва френската агенция.
Сред общо 409-те наранени има 28 служители на органите на реда. Кастанер е заявил пред радио RTL, че в събота по улиците са излезли 288 хиляди души на 2034 места в страната и добави, че 3500 от тях са останали и за през нощта.
„Последната нощ беше неспокойна... Имаше нападения, сбивания, наръгвания“, заяви вътрешният министър. „Имаше сбивания между протестиращите „жълти жилетки“. На определени места имаше и много алкохол, който доведе до идиотско поведение“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Защо Русия по-добре се справя от Франция с ръста на цените при горивата

„Взгляд“: Защо Русия по-добре се справя от Франция с ръста на цените при горивата

18 Ноември 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Ако във Франция изправят хората пред факта, че в бъдеще бензинът само ще поскъпва, то в Русия се полагат титанични усилия те да се стабилизират. Според обещанията, дадени от властите, догодина цените на топливото ще останат в рамките на инфлацията. В момента средната цена на бензин 95 е 45 рубли за литър, пише „Взгляд“.
Водещият експерт от Фонда за национална енергийна сигурност Игор Юшков коментира за вестника, че цената на бензина отчасти зависи от данъците, но общоевропейската тенденция е цените на бензина и дизела да се покачват. В тях се залагат и различни екологични данъци, и други акцизи.
«Имиджът на дизеловото гориво става все по-лош, особено след последните разобличение, т. нар. дизелгейтове. Самите дизелови двигатели произвеждат повече газове отколкото е обявено. А това кара правителствата да налагат нови такси, от които естествено расте и цената на горивото.», коментира Юшков.
Той пояснява, че при толкова високи цени европейските власти са принудени да накарат потребителите да ползват електромобили или автомобили на газ. «В Европа допускат, че паркът ще започне да се сменя и примерно към 2040 година двигатели с вътрешно гориво няма да има. Това е един от инструментите да се извадят коли с такива двигатели от употреба. За всичко това плаща обикновеният потребител.», , той дава за пример Норвегия една от държавите, които не внасят, а произвеждат нефт, но и там горивото е с една от най-високите цени, именно заради различните данъци и такси.
Друг проблем е свързан с производството на нефта. «Франция не е голям производител на нефт. Total, например, доставя енергоносители от Северна Африка. Тя купува и ирански нефт. Като се вземе пред вид, че собствено производство страната няма, а субсидирането е невъзможно, проблемите стават сериозни. », заключава експертът.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата – над две хиляди демонстрации с над 120 хиляди участници

AFP: Протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата – над две хиляди демонстрации с над 120 хиляди участници

17 Ноември 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Париж. Протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата събраха около 124 хиляди души в над две хиляди отделни демонстрации на територията на страната, предава AFP.
Данните са обявени от министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Съгласно представената от него информация, протестите са съпътствани от серия инциденти, някои от които – сериозни. Една жена загина, а 47 други са ранени, три от които – сериозно. Извършени са и арести.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

Die Welt: Един човек е загинал при протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата

17 Ноември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Протестите във Франция срещу повишаването на цените на горивата взеха жертва, съобщава германският национален ежедневник Die Welt.
Жертвата е жена, която е била прегазена от автомобил. До трагичния инцидент се е стигнало, след като шофьор е попаднал на улична блокада. Жената е паднала на пътя и е била прегазена, поясни френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер. Произшествието се е случило северно от град Грено̀бъл в Югоизточна Франция, регион Рона-Алпи.
В събота във Франция е обявен национален протест срещу по-високите цени на горивата. Първите демонстранти се събраха в източната част на Париж още в 7:00 часа местно време (8:00 българско време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.