НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кой е Любиша Георгиевски? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Любиша Георгиевски? (Справка Агенция „Фокус“)

6 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Театрален и филмов режисьор, писател и есеист, университетски преподавател по театрална режисура и актьорска пиеса – Любиша Георгиевски е известен в югозападната ни съседка като „един от най-великите умове, раждали се под македонското слънце“. В България той е познат като бивш посланик на Македония в периода 2000-2004 г.
Роден е на 30 май 1937 г. в Битоля, Кралство Югославия. Завършва основното и средното образование в родния си град, след което следва в Академията за театър, филм, радио и телевизия в Белград. Кариерата му на театрален режисьор започва в Битолския народен театър, където в началото на 60-те години на миналия век дебютира с постановката „Потоп“ от Уго Бети.
В следващите години кариерата му се развива стремглаво. Георгиевски е професор по театрална режисура и актьорско майсторство, които преподава във Факултета за драматични изкуства на Скопския университет. Като гостуващ професор в Университета на Южна Калифорния и Университета на Тексас води лекции по онтология и феноменология на театъра.
Георгиевски има над 160 поставени на сцена постановки – не само в родината му, но и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, България, Румъния, Полша, САЩ. Автор е и на десетки книги, а като новинар има над 200 публикувани материали. Режисира четири филма.
Носител е на Наградата „11 октомври“ (1981), Наградата на Сдружението на драматичните артисти в Социалистическа република Македония (1962), „Войдан Чернодрински“ (1965, 1990, 1994), „Стеря“ (1965, 1981), „Златен венец“ на МЕС Сараево (1969, 1974, 1976, 1977, 1978), Награда на Сдружението на театралните работници на Босна и Херцеговина (1972), „Йоаким Вуич“ (1974).
Георгиевски е познат в обществото и с политическата си дейност. През 1994 г. се кандидатира за президент на Македония от партията ВМРО-ДПМНЕ, но губи от претендента на СКМ/СДСМ Киро Григоров. От 2000 до 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република Македония в България. През 2007 г. държавният ни глава Георги Първанов го удостои с орден „Стара планина" за заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Македония.
В периода 2006-2008 г. е председател на Събранието в Скопие.

Тереза ГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Почина македонският драматург Любиша Георгиевски

„Канал 5“ (Македония): Почина македонският драматург Любиша Георгиевски

6 Декември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сутрешните часове на четвъртък, 6 декември, на 81-годишна възраст почина театралният и филмов режисьор, теоретик на театъра и професор по театрална режисура и актьорска пиеса Любиша Георгиевски, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Георгиевски е роден в Битоля на 30 май 1937 г. В Македония е познат в обществото и като кандидат-президент в изборите от 1994 г. От 2006 г. до 2008 г. е председател на Събранието в Скопие.
В България Любиша Георгиевски е известен като посланик на югозападната ни съседка в периода 2000-2004 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.