НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кой е Любиша Георгиевски? (Справка Агенция „Фокус“)

Кой е Любиша Георгиевски? (Справка Агенция „Фокус“)

6 Декември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Театрален и филмов режисьор, писател и есеист, университетски преподавател по театрална режисура и актьорска пиеса – Любиша Георгиевски е известен в югозападната ни съседка като „един от най-великите умове, раждали се под македонското слънце“. В България той е познат като бивш посланик на Македония в периода 2000-2004 г.
Роден е на 30 май 1937 г. в Битоля, Кралство Югославия. Завършва основното и средното образование в родния си град, след което следва в Академията за театър, филм, радио и телевизия в Белград. Кариерата му на театрален режисьор започва в Битолския народен театър, където в началото на 60-те години на миналия век дебютира с постановката „Потоп“ от Уго Бети.
В следващите години кариерата му се развива стремглаво. Георгиевски е професор по театрална режисура и актьорско майсторство, които преподава във Факултета за драматични изкуства на Скопския университет. Като гостуващ професор в Университета на Южна Калифорния и Университета на Тексас води лекции по онтология и феноменология на театъра.
Георгиевски има над 160 поставени на сцена постановки – не само в родината му, но и в Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, България, Румъния, Полша, САЩ. Автор е и на десетки книги, а като новинар има над 200 публикувани материали. Режисира четири филма.
Носител е на Наградата „11 октомври“ (1981), Наградата на Сдружението на драматичните артисти в Социалистическа република Македония (1962), „Войдан Чернодрински“ (1965, 1990, 1994), „Стеря“ (1965, 1981), „Златен венец“ на МЕС Сараево (1969, 1974, 1976, 1977, 1978), Награда на Сдружението на театралните работници на Босна и Херцеговина (1972), „Йоаким Вуич“ (1974).
Георгиевски е познат в обществото и с политическата си дейност. През 1994 г. се кандидатира за президент на Македония от партията ВМРО-ДПМНЕ, но губи от претендента на СКМ/СДСМ Киро Григоров. От 2000 до 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република Македония в България. През 2007 г. държавният ни глава Георги Първанов го удостои с орден „Стара планина" за заслуги за развитието на двустранните отношения между България и Македония.
В периода 2006-2008 г. е председател на Събранието в Скопие.

Тереза ГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Почина македонският драматург Любиша Георгиевски

„Канал 5“ (Македония): Почина македонският драматург Любиша Георгиевски

6 Декември 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сутрешните часове на четвъртък, 6 декември, на 81-годишна възраст почина театралният и филмов режисьор, теоретик на театъра и професор по театрална режисура и актьорска пиеса Любиша Георгиевски, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Георгиевски е роден в Битоля на 30 май 1937 г. В Македония е познат в обществото и като кандидат-президент в изборите от 1994 г. От 2006 г. до 2008 г. е председател на Събранието в Скопие.
В България Любиша Георгиевски е известен като посланик на югозападната ни съседка в периода 2000-2004 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.