НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

BILD: За Германия въпросът за репарациите е решен

BILD: За Германия въпросът за репарациите е решен

18 Април 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският вестник BILD обръща внимание на подновените гръцки претенции към Берлин за изплащане на репарации заради действията на нацистите в годините на Втората световна война. За правителството на ФРГ обаче въпросът е решен, а позицията на Берлин е аргументирана с договора „2+4“ за обединението на Германия. В него се посочва, че „не се предвиждат по-нататъшни репарации", подчертават от редакцията.
Федералното правителство е категорично – всички претенции за щетите от Втората световна война са уредени. Съгласно думите на говорителя на Берлин Щефан Зайберт, въпросът за репарациите е регламентиран правно и политически.
Изданието привежда и подробен списък с исканията на гърците:
► 171,4 милиарда евро са нетните вземания на Гърция до 2014 г. и се отнасят до искове за разрушаването на гръцката инфраструктура по време на войната.
► 10,3 милиарда евро компенсация за задължителни заеми, които Гърция е трябвало да вземе от Нацистка Германия по време на окупацията.
► 33,8 милиарда евро за по-нататъшни загуби на държавни ресурси (петрол, други ресурси, селско стопанство) за периода от 1940 до 1944 година.
► 53,8 милиарда евро компенсация за производствени загуби в индустрията по време на окупацията.
► В допълнение към исканията на гръцката държава, за първи път са включени и индивидуални искове. Гръцката парламентарна комисия споменава два възможни варианта. Или обезщетение за роднините на 120 000 души, които са били убити в бойни действия или в лагери. Компенсация от 700 евро за 15 години на загинал човек, или общо 15,1 милиарда евро.
► Друг вариант за индивидуално обезщетение споменава всички цивилни лица, загинали по време на окупацията. Според данни от Парижката конференция от 1946 г.: 558 000 загинали и 880 000 ранени. Компенсация за 15 години от по 700 евро на месец за загиналите и пет години по 700 евро на месец за ранените. Или общо 107,2 милиарда евро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция ще изпрати вербална нота до Германия за военните репарации

Kathimerini: Гърция ще изпрати вербална нота до Германия за военните репарации

18 Април 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще изпрати вербална нота до Германия, с която ще припомни за дългогодишното си искане да получи компенсации за престъпленията, извършени от нацистите в годините на Втората световна война, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Гръцкото правителство възнамерява да изпрати вербална нота до Федерална република Германия, в която ще повтори неотменими искове, произтичащи от нацистката инвазия и окупация, както и о военните престъпления на Нацистка Германия", обяви министър-председателят Алексис Ципрас пред парламента в Атина.
Според доклада на комисия, която изчислява размера на исканото обезщетение, претенциите на Атина включват: военни репарации за материално разрушения и унищожаване на производствените способности на страната, компенсации за загиналите и за роднините на жертвите на военни престъпления, погасяване на заемите и връщането на откраднати археологически съкровища.
„Претенциите за германски военни репарации са исторически и морален дълг за нас. Това ще ни помогне да изградим по-добро бъдеще в отношенията ни с Германия. Затова днес имаме задължението да дадем възможност да затвори, тази глава“, заяви Ципрас.
Той също така отхвърли аргумента, че Гърция използва претенциите за репарациите, за да погаси дълговете си и да засили позицията си в Европейския съюз. „Това отблъскващо твърдение характеризира онези, които го твърдят - не Гърция. Не парламента”, добави премиерът на южната ни съседка.
Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт повтори позицията на Берлин по въпроса, като заяви, че гръцките претенции са решени „както от правна, така и от политическа гледна точка“, като добави, че неговата страна признава своите отговорности за окупацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките депутати подкрепиха настояването за германски репарации от Втората световна война

Kathimerini: Гръцките депутати подкрепиха настояването за германски репарации от Втората световна война

17 Април 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати в сряда одобриха предложение на парламентарната комисия за Гърция да търси официално обезщетения от Германия за военни престъпления, въпреки че Берлин отхвърли исканията, твърдейки, че няма основание за репарации, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Предложението призовава правителството да предприеме "всички подходящи дипломатически и правни действия, за да поиска и напълно да удовлетвори всички претенции на гръцката държава".
То бе одобрен от мнозинството от присъстващите депутати, въпреки че много народни представители отсъстваха. Неонацистката „Златна зора“ го отхвърли.
Докладчикът на комунистическата партия Танасис Пафилис заяви, че партията има собствено предложение, което призовава гръцкото правителство „незабавно, пряко и без отлагане“ да представи на Германия и на всяка компетентна международна организация искане за компенсации и обезщетения.
Преди гласуването премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция ще изпрати вербална нота до Берлин, в която ще повтори своите "неотменими права" за обезщетение.
Той каза, че исканията ще включват репарации за материално унищожение и разрушаване на производствените способности на страната, обезщетение за роднините на жертвите, изплащане окупационен заем и връщане на откраднати археологически съкровища.
"Търсенето на германски военни репарации е исторически и морален дълг за нас," каза Ципрас, добавяйки, че това ще помогне за "изграждането на по-добро бъдеще" в двустранните отношения. Той също така отхвърли аргумента, че Гърция използва претенциите, за да договори намаляване на натрупания дълг.
Лидерът на консервативната нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че подкрепата на предложението е "минималното ниво на консенсус, което демократичните политически партии могат да постигнат по този значителен исторически нерешен въпрос".
Окупационният заем е най-силната основа за искането на Гърция, каза той, добавяйки, че страната трябва да „изгради своето съдебно дело със сила, отговорно и реалистично отношение.“ Искането, каза той, „със сигурност е юридически открито и политически осъществимо“.
По-рано през деня говорителят на германското правителство Щефан Зайберт потвърди позицията на Берлин по въпроса.
"Въпросът за германските репарации е окончателно уреден, както от правна, така и от политическа гледна точка", каза той, добавяйки, че германците са "наясно с историческата си отговорност".

Превод и редакция: Юлиян Марков








Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Mакедония):  Гърция не се отказва от искането за репарации за Втората световна война

„Канал 5“ (Mакедония): Гърция не се отказва от искането за репарации за Втората световна война

11 Януари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция не се отказва от искането за репарации за Втората световна война, информира гръцкият телевизионен “Канал 5“
Бившият германски президент Йоахим Гаук поиска през 2014 г. публично извинение "от името на Германия" от семействата на жертвите на германската армия през Втората световна война в планините на северната част на Гърция.
Днес германският канцлер Ангела Меркел разговаря с гръцкия президент Прокопис Павлопулос, който заяви, че Гърция не се отказва от искането за репарации от страна на Германия
„Те може да се основават и на правни актове и да бъдат решени на равнище ЕС. ", заяви Павлопулос, добавяйки, че гръцката позиция е исторически обоснована.
Ангела Меркел не е дала директен отговор на тези искания.
Гръцкото парламентарно представителство обяви доклад преди три години, в който военните щети се оценяват на 289 милиарда евро.
Но Берлин смята, че тази глава е затворена с обединението на Германия през 1990 г. и според споразумението новата обединена Германия няма задължения да заплаща военни обезщетения.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел за нацистките престъпления в Гърция: Германия поема абсолютна отговорност за историческите задължения

Ангела Меркел за нацистките престъпления в Гърция: Германия поема абсолютна отговорност за историческите задължения

11 Януари 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос проведе среща с канцлера на ФРГ Ангела Меркел в рамките на двудневното й посещение в Атина, като й благодари за подкрепата за излизането на страната от спасителния плна, отбелязва електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърците са направили много жертви, дори за грешки, които не могат да бъдат приписани на тях, и се радвам, че сте го признали", подчерта Павлопулос. Той също така похвали Меркел за отговора й на кризата с бежанците, заявявайки, че реакцията й „повиши профила Ви като европейски лидер и допринесе за сближаването на Европа. По въпроса за бежанската криза показахте много голяма смелост. Цената за Вас беше голяма", отбеляза гръцкият президент.
Павлопулос се възползва от възможността да повтори искането на Гърция за репарации от Германия за нацистките престъпления, които, съгласно думите му, „трябва да бъде уредено на компетентния съдебноправен форум въз основа на международни и европейски културни ценности".
Меркел, от своя страна, отговори, че гръцко-германските отношения са се подобрили значително, приветствайки „новата фаза" за Гърция, която Берлин е готов да подкрепи. Що се отнася до престъпленията на нацистите, „ние поемаме абсолютна отговорност за нашето историческо задължение. Въпрос на сърце е да подкрепим Гърция, това е в полза на двете нации", подчерта Меркел.
„Споделяме позицията на Гърция по отношение на бежанската криза, че това е въпрос, който засяга всички", увери германският канцлер, добавяйки, че „ние вярваме, че всяка страна трябва да допринесе за решаването на този проблем".
Що се отнася до споразумението за името на Македония, Меркел отбеляза, че то е бележи „положително развитие не само за Гърция и Северна Македония, но иза всички страни", добавяйки, че „мирното решаване на въпроса е в интерес на всички".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: НПО се обърна към гермнанския канцлер: „Госпожо Меркел, елате на остров Лесбос!“

Die Welt: НПО се обърна към гермнанския канцлер: „Госпожо Меркел, елате на остров Лесбос!“

11 Януари 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Неправителствената организация „Лекари без граници“ използваха посещението на Ангела Меркел в Гърция, за да поканят германския канцлер да се запознае отблизо с условията за живот на мигрантите, настанени в центровете за прием на Лесбос и да привлекат вниманието на международната общност към ситуацията на острова, съобщава националният ежедневник Die Welt.
В отворено писмо, медицинският ръководител на организацията Кордула Хафнер се обърна директно към германския канцлер с призива: „Госпожо Меркел, елате на Лесбос!“. Целта е канцлерът на ФРГ „да преживее лично“ лошите условия, в които са принудени да живеят търсещите убежище. „Можете ли да си представите новородено бебе, което живее в палатка при зимни температури? Можете ли да си представите, че хората се разхождат по джапанки в това време?“, пита Хафнер германския лидер.
В лагера „Мория“ на Лесбос, който има капацитет за 3100 души, са настанени 5700 мигранти, включително 1800 деца. Според агенцията на ООН за бежанците това са предимно хора от Афганистан, Ирак, Сирия и Пакистан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Iefimerida (Гърция): Втори ден на неудоство за гръцките граждани заради посещението на Ангела Меркел

Iefimerida (Гърция): Втори ден на неудоство за гръцките граждани заради посещението на Ангела Меркел

11 Януари 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел продължава посещението си в Гърция, което наложи въвеждане на засилени мерки за сигурност, довели до редица неудоства за жителите на столицата Атина, съобщава електронното издание на вестник Iefimerida.
Редица метростанции в столицата на южната ни съседка остават затворени от съображения за сигурност, включително тази на централния площад „Синтагма“. Именно там в сутрешните часове на деня Меркел и държавният глава на Гърция Прокопис Павлопулос ще положат венци пред Паметника на неизвестния воин.
В рамките на деня ще бъде направена реорганизация на движението във връзка със срещите, които са заложени в графика на посещението на германския лидер.
В следобедните часове на деня Меркел ще разговаря и с лидера на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис. Срещата ще се състои в резиденцията на германския посланик в страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Меркел заяви, че Гърция навлиза в нова ера и реформите трябва да продължат

Kathimerini: Меркел заяви, че Гърция навлиза в нова ера и реформите трябва да продължат

10 Януари 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Германският канцлер Ангела Меркел поздрави Гърция за навлизането на „нова ера“, но заяви, че трябва да продължи с реформите, съобщава Kathimerini.
„Особено съм щастлива, че ситуацията се е променила толкова много, безработицата е спаднала, Гърция успя да завърши периода на спасителните програми“, каза Меркел след срещата си с премиера Алексис Ципрас в Атина, при първото си посещение в Атина от пет години.
„Разбира се, това не е краят, но началото на нова ситуация“, каза Меркел, говорейки чрез преводач.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Преспанското споразумение е от полза не само за Гърция и Македония, но и за цяла Европа

Ангела Меркел: Преспанското споразумение е от полза не само за Гърция и Македония, но и за цяла Европа

10 Януари 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел демонстрира подкрепа към гръцкия си колега Алексис Ципрас, като приветства постигнатия през юни миналата година договор за новото име на Македония, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Споразумението за името със Северна Македония създава яснота и позволява на Северна Македония да се присъедини към ЕС и НАТО. Това ще е от полза не само за Гърция и Северна Македония, но и за цяла Европа", увери лидерът на Берлин.
Меркел отхвърли спекулациите за евентуален компромис, който да гарантира гръцката подкрепа за споразумението в замяна на одобрението на кредиторите за отмяна на планирания кръг от съкращения на пенсиите. „Няма връзка между споразумението за името и икономическите мерки", категорична бе Меркел.
На свой ред Ципрас заяви, че Преспанското споразумение може да бъде „модел" за решаване на други проблеми в региона. Той описа Гърция като „стълб на стабилността в региона” и отбеляза, че „от част от проблема се превърна в част от решението“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцката полиция употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Ангела Меркел

Kathimerini: Гръцката полиция употреби сълзотворен газ срещу протестиращи срещу Ангела Меркел

10 Януари 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцката полиция употреби сълзотворен газ срещу малка група леви активисти, протестиращи срещу визитата на канцлера на ФРГ Ангела Меркел в страната, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Пренебрегвайки забраната за демонстрации в центъра на Атина по време на двудневното посещение на Меркел в страната, няколко десетки протестиращи се отделиха от шествие с участието на около 400 души, и успяха да пробият полицейския кордон.
Не се съобщава за арести или пострадали.
Около 2000 полицейски служители, хеликоптер и безпилотни летателни апарати са задействани за посещението на Меркел, което приключва в петък следобед. Улиците и метростанциите са затворени от съображения за сигурност.
Меркел е обвинявана от мнозина в Гърция за строгите икономии, които страната преживя през по-голямата част от миналото десетилетие, което доведе до рязка и продължителна рецесия и последващ спад на жизнения стандарт.
Германия беше най-големият донор за трите международни спасителни пакета, които Гърция получи в периода 2010-2018 г. за справяне с финансова криза, която едва не я извади от еврозоната. Като част от тези спасителни планове, гръцките правителства трябваше да увеличат данъците, да намалят пенсиите и заплатите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцкият премиер приветства визитата на Ангела Меркел като „повратна точка в двустранните отношения“

Kathimerini: Гръцкият премиер приветства визитата на Ангела Меркел като „повратна точка в двустранните отношения“

10 Януари 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас приветства визита на германския канцлер Ангела Меркел като „повратна точка в двустранните отношения“, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Сигурен съм, че Вашето посещение ще доведе до затваряне на труден цикъл в двустранните отношения и отварянето на по-положителна перспектива”, заяви Ципрас преди преговорите с Меркел в имението „Максимос“.
„Гърция успя да преодолее кризата и да се върне към растежа. През този период имахме трудности - преживяхме трудни времена, конфликти и конфронтации - но с компромиси и отстъпки успяхме да намерим решения за справяне с предизвикателствата. Успяхме да преодолеем гръцката криза, която в същото време беше европейска криза”, заяви Ципрас.
„Гърция постепенно се превръща от част от проблема в част от решението, в стълб на стабилността. Пред нас стоят нови предизвикателства… като възхода на крайнодесните популисти”, допълни гръцкият премиер.
В коментарите си Меркел призна, че „гръцкият народ премина през много трудна фаза“.
„Искам да благодаря на [Гърция] за всичко, което е постигнала, въпреки трудностите... и за цялостната роля на страната на Балканите във време, когато е важно да се разгледат [регионални] въпроси", подчерта канцлерът на ФРГ.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Naftemporiki (Гърция): Германският канцлер кацна на международното летище в Атина

Naftemporiki (Гърция): Германският канцлер кацна на международното летище в Атина

10 Януари 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Малко преди 17:30 часа местно време (съвпада с българското време) правителственият самолет на германския канцлер Ангела Меркел кацна на международното летище „Елефтериос Венизелос" в Атина, с което започна официалното й посещение в страната, съобщава електронното издание на водещия гръцки ежедневник Naftemporiki.
Германският канцлер се отправя към имението „Максимос“, където ще се срещне с премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас.
Във връзка с посещението на Меркел в Атина бяха въведени строги мерки за сигурност. Наблюдава се засилено полицейско присъствие, затворени са няколко улици, а също и метростанции в града. В сила е забрана за събирания на граждани и шествия в центъра на града.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел ексклузивно за Kathimerini: Гърция може да разчита на Германия

Ангела Меркел ексклузивно за Kathimerini: Гърция може да разчита на Германия

10 Януари 2019 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Атина. В навечерието на двудневното си посещение в Атина канцлерът на ФРГ Ангела Меркел изрази подкрепата си за Гърция и усилията на страната за реформи в ексклузивно изявление за водещия атински ежедневник Kathimerini, в което увери, че страната може да продължи да разчита на партньорството и приятелството си с Германия".
Меркел, която за последно посети Атина през април 2014 г., призна, че „последните няколко години са били много трудни за много хора в Гърция“. Тя обаче отбеляза, че страната е постигнала „голям напредък" с приключването на третата си спасителна програма миналата година и заяви, че това трябва да бъде „мотив за бъдещето".
„Гърция и Германия имат тесни връзки както чрез множество двустранни отношения, така и като партньори в Европейския съюз и НАТО”, заяви Меркел и добави, че очаква с нетърпение „добрите разговори и интересни срещи” по време на двудневното си посещение в южната ни съседка.
Отбелязвайки, че Европа е проявила солидарност към Гърция с трите спасителни програми, подкрепяйки усилията й за постигане на фискална и икономическа стабилност, Меркел добави, че Германия остава ангажирана с насърчаването на тези усилия.„Бих искала да успокоя Гърция, че с този курс може да продължи да разчита на партньорството и приятелството си с Германия".
По време на посещението си канцлерът трябва да подчертае, че продължаването на реформите в Гърция може да бъде трудно, но е необходимо за пълното й възстановяване.
Очаква се Меркел отново да потвърди подкрепата си за Преспанското споразумение, което в момента се обсъжда в парламента на Бившата югославска република Македония. След като бъде одобрена в Скопие, идва ред на Атина.
В коментар в сряда говорителят на Меркел Щефан Зайберт отхвърли спекулациите за тайни преговори, в резултат на които Атина се е съгласила на договора с Македония заради необходимото й одобрение на кредиторите за отмяна на планирания кръг от съкращения на пенсиите.
Меркел ще се срещне с премиера Алексис Ципрас в 18:00 часа в четвъртък за разговори, които ще бъдат последвани от съвместна пресконференция. В петък тя ще се срещне с президента Прокопис Павлопулос и лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис.
Във връзка с посещението на германския канцлер в гръцката столица бяха въведени строги мерки за сигурност със засилено полицейско присъствие и затваряне на някои улици.
От редакцията привеждат пълния текст на изявлението на Меркел пред Kathimerini (преведен на английски от оригинала на гръцки):
„С радост очаквам посещението си в Атина в четвъртък и петък за добри разговори и интересни срещи. Гърция и Германия имат тесни връзки както чрез множество двустранни отношения, така и като партньори в Европейския съюз и НАТО.
Знам, че последните няколко години бяха много трудни за много хора в Гърция. Европа показа солидарността си чрез три спасителни програми и подкрепи Гърция в хода на реформите за фискална и икономическа стабилност.
Това е несъмнено труден курс. С приключването на третата програма изминалата година обаче Гърция отбеляза голям напредък.
Това трябва да бъде мотив за бъдещето. На този етап бих искал да успокоя Гърция, че с този курс може да продължи да разчита на партньорството и приятелството си с Германия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Атина

Kathimerini: Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Атина

10 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Двудневната визита на германският канцлер Ангела Меркел в Атина идва при коренно различна политическа ситуация от тази при последното й посещение през април 2014 година. Гръцкият премиер Алексис Ципрас тогава описа събитието като стремеж, „целящ да покаже подкрепата й за нейния представител господин (Андонис) Самарас“, пише електронното издание на ежедневника Kathimerini.
Нещата се промениха, отбелязва вестникът. Ципрас и неговата партия СИРИЗА вече не твърдят, че искат да „демократизират“ Европа, както по-рано. Може би защото осъзнаха, че тя вече е демократична. Европейските страни, заедно със САЩ, Канада, Австралия и, за съжаление, много малко други страни по света, са демокрации много преди Коалицията на радикалната левица да се появи в политиката, посочва изданието, като коментира, че те могат да имат някои слабости, несправедливости и неравенства, но въпреки това продължават да са най-свободните общества.
Лозунги като „Отивай си госпожа Меркел“ и множество други обиди към канцлера – както и към домашните противници, които си сътрудничат с нея – сега са в миналото, констатира „Катимерини“. Сътрудничеството между Атина и Брюксел, както и с Брюксел, е на добро ниво днес. Все пак, германският канцлер ще призове гръцкия премиер да не се отклонява от прилагането на реформите.
Това посещение обаче няма да се съсредоточи само върху икономиката. Тя също така ще се занимае със споразумението за името на Македония от Преспа. Меркел ще повтори позитивното отношение на Германия към договора, подписан между Гърция и Бившата югославска република Македония (БЮРМ) и по този въпрос премиерът ще получи подкрепа от канцлера. По-интересно е как Меркел ще се справи с лидера на основната опозиция на Гърция - Кириакос Мицотакис, пише вестникът.
Намеренията и целите на нашите европейски партньори, както и на американците, са добре известни. Но би било грешка да се окаже натиск върху лидера на Нова демокрация, съветва изданието.
Канцлерът знае, от брифингите си от германското посолство в Атина, че спорът за името на БЮРМ е политическо предизвикателство не за Ципрас - чиито поддръжници и гласоподаватели традиционно подкрепят решение, което ще включва някои компромиси - но за Мицотакис. Ако лидерът на НД подкрепи сделката, той би рискувал разпадането на неговата партия - лоялен член на групата на Европейската народна партия и стълб на политическата стабилност в страната.
И в днешния политически момент нито Гърция, нито Балканите ще се възползват от създаването на ново политическо движение в Гърция, което лесно би могло да стане жертва на влияния от други сили. Освен това, като страна, която зачита континюитета в държавата, Нова Демокрация, ако дойде на власт, ще се съгласи с изпълнението на сделката. Следователно, нормализирането на двустранните отношения между Гърция и БЮРМ ще продължи напред, а последните ще се присъединят към Северноатлантическия алианс, обяснява „Катимерини“.
Предвид това, Меркел няма причини да поставя Мицотакис на място. Очевидно тя ще изрази подкрепата си за споразумението, но нейните стратегически цели най-добре биха били изпълнени, като добави, че тя не оказва натиск върху никого и че уважава гърците, които имат различно мнение по този чувствителен въпрос, заключва изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Гърция

AFP: Ангела Меркел пристига на двудневно посещение в Гърция

10 Януари 2019 | 05:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Ангела Меркел пристига на двудневна визита в Атина в четвъртък вечерта, по време на която тя ще се срещне с премиера Алексис Ципрас, предава AFP
Това посещение, първото от пет години на германски канцлер в Гърция, се разглежда като подкрепа за страната, която току-що излезе от европейските програми за помощ, в която Ангела Меркел изигра важна роля в борбата за поддържане целостта на еврозоната, пише агенцията.
"Четири месеца преди европейските избори, посещението на Ангела Меркел ще подчертае европейската солидарност с Гърция, успех за Европа", заяви пред AFP Танос Веремис, професор по политическа история в Атинския университет .
Канцлерът ще обсъди главно европейските и международните въпроси с Алексис Ципрас в четвъртък особено тежката тема за новото име на Македония, преди двамата лидери да се обърнат към медиите вечерта.
Споразумението, подписано между Алексис Ципрас и македонския премиер Зоран Заев за новото име на съседната страна - "Република Северна Македония“ има за цел е да сложи край на дългогодишния спор и се подкрепя от Европейския съюз и САЩ. То трябва да проправи пътя за присъединяването на Македония към ЕС и НАТО.
Германският канцлер ще се срещне и с лидерите на други политически сили, включително партньорите в Европейската народна партия – главната опозиционна партия в Гърция „Нова Демокрация“, която се противопоставя твърдо на Споразумението с Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Лидерът на „Нова демокрация“ ще се срещне с Ангела Меркел в рамките на визитата й в Атина

Kathimerini: Лидерът на „Нова демокрация“ ще се срещне с Ангела Меркел в рамките на визитата й в Атина

9 Януари 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на опозиционната партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакус ще се срещне с канцлера на ФРГ Ангела Меркел, която в четвъртък пристига на двудневно посещение в Гърция, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
Уточнява се, че срещата ще се проведе в сградата на посолството на Германия в Атина в 14:00 часа местно време (съвпада с българското време).
Очаква се Меркел да предложи подкрепа на премиера Алексис Ципрас преди ратифицирането на Преспанското споразумение в гръцкия парламент, а също и да изпрати послание, че гръцката икономика е на път към възстановяване, оправдавайки по този начин германските политики по време на финансова криза.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Дали Ангела Меркел ще убеди Кириакос Мицотакис да подкрепи Договора от Преспа

„Канал 5“ (Македония): Дали Ангела Меркел ще убеди Кириакос Мицотакис да подкрепи Договора от Преспа

5 Януари 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Дали Ангела Меркел ще убеди Кириакос Мицотакис да подкрепи Договора от Преспа, пише на страницата си македонският телевизионен “Канал 5“.
Медиите в Гърция вече пишат, че по време на посещението на канцлера Меркел в Атина тя ще се опита да осигури колкото се може повече парламентарна подкрепа преди парламентарния вот за Преспанския договор и ратифицирането на протокола за членството на Македония в НАТО.
Меркел ще отиде в Атина в четвъртък и петък, за да се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас, гръцкия президент Прокопис Павлопулос и лидера на опозицията Кириакос Мицотакис.
Според съобщения тя ще се опита да убеди Мицотакис да подкрепи Преспанския договор и по този начин да допринесе за стабилността и развитието на целия регион.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел ще посети Гърция следващата седмица

AFP: Ангела Меркел ще посети Гърция следващата седмица

4 Януари 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел ще посети Гърция следващата седмица за първи път от пет години, за да проведе разговори с премиера Алексис Ципрас, съобщиха от офиса й, предава AFP .
Меркел, която беше изправена пред гневни протести срещу строгите икономии по време на посещението си през 2014 г., и левият гръцки премиер ще обсъдят "европейски и международни" въпроси, заяви говорителят й Мартина Фиц.
По време на пътуването 10-11 януари Меркел ще се срещне и с президента Прокопис Павлопулос и гръцките представители от бизнеса, културата, науката и издателската дейност.
Напрежението между Берлин и Атина се увеличи по време на кризата с държавния дълг на Гърция, когато правителството на Меркел настояваше за строги мерки за икономии от гръцкото правителство в замяна на международни спасителни мерки.
По време на масовия приток на мигранти към Европа, който достигна своя връх през 2015 г., Меркел се опита да подкрепи най-засегнатите страни като Гърция и призова за мигрантски квоти в ЕС за разселване на търсещите убежище.

Превод и редакция: Юлиян Марков





Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: Гърците се наситиха на политиките на премиера Алексис Ципрас

Кириакос Мицотакис: Гърците се наситиха на политиките на премиера Алексис Ципрас

4 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Атина. „Гърците се наситиха на политиките на премиера Алексис Ципрас, “ заяви Кириакос Мицотакис, цитиран от Макфакс.
Според гръцката агенция АНА-МПА той е изразил надежда, че парламентарните избори, които ще се проведат тази година в Гърция, ще доведат до политически промени и ще позволят на партията му да поеме властта.
Мицотакис е споменал и добрите си отношения с германския канцлер Ангела Меркел, като е обявил, че тя ще посети Атина следващата седмица.
По думите му през последните четири години е можело да се направи много повече за развитието на гръцко-германските отношения, но това не се е случило поради политиката на сегашното правителство.
Говорейки за отношенията между Гърция и Германия, лидерът на опозицията подчерта, че съществуващите в двете страни стереотипи трябва да останат в миналото и добави, че отношенията вече навлизат в нова фаза. По думите му това се отнася до икономическите и стратегическите връзки, германските инвестиции в Гърция, сътрудничеството в изграждането на стабилна среда на Балканите и предизвикателствата пред Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Демокрацията процъфтява от промените

Ангела Меркел: Демокрацията процъфтява от промените

31 Декември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Демокрацията живее в промените, заяви германският канцлер в традиционното си коледно обръщение, цитирано от Deutsche Welle.
В традиционното си новогодишно обръщение германският канцлер първо се обърна към хората в собствената си страна: "Скъпи съграждани." Но тези думи трябва да бъдат внимателно изслушани и извън границите на Германия. Когато Ангела Меркел оцени изминалата година, като "изключително трудна политическа година", тя го прави от две гледни точки: национална и международна, пише агенцията.
Канцлерът започна речта си с поглед върху дългия и труден процес на формиране на правителство след федералните избори през 2017 г. Процесът продължи шест месеца "и докато той беше в ход, имаше много спорове и загриженост за бъдещето на страната." Меркел, член на Християндемократите (ХДС), не спомена никакви примери. Агенцията припомня постоянните спорове с министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер от Християнсоциалния съюз (ХСС) – баварската посестрима на ХДС и спънките на социалдемократите (СПД). Повечето от тях бяха в областта на миграционната политика на Германия.
Меркел не иска напрегнатият климат в коалицията да се разбира като причина за намерението й да се оттегли като канцлер в края на този законодателен период през 2021 година. Дългият й мандат, който продължава 13 години, е достатъчна "причина". Ние градим върху това, което нашите предшественици са ни оставили и оформяме настоящето за онези, които идват след нас. "Демокрацията," казва тя, "процъфтява от промените."
Меркел е убедена, че предизвикателствата на времето могат да се овладеят "ако се държим заедно и работим с другите страни". Тези предизвикателства включват не само "съдбовния въпрос за изменението на климата", но също и миграцията и борбата срещу международния тероризъм. "Търсим решения на всички тези въпроси, защото това е в наш интерес."
В световен план канцлерът подчерта, че традиционната сигурност на международното сътрудничество е подложена на натиск отново без да дава примери. „Но няма съмнение, че това включва националистическа политика от двете страни на Атлантика“. Нейният извод: „В такава ситуация трябва да се застъпваме, да спорим и да се борим за нашите убеждения с по-голяма убеденост”.
Във връзка със членството на Германия в Съвета за сигурност на ООН , което ще започне на 1 януари за двугодишен период, Меркел казва, че Германия ще се застъпва за "глобални" решения. "Ние продължаваме да увеличаваме нашето финансиране за хуманитарна помощ и помощ за развитие и също така увеличаваме разходите си за отбрана." Германия ще работи и за превръщането на Европейския съюз (ЕС) в "по-силен и способен" и ще се стреми да поддържа "тясно партньорство" с Обединеното кралство, въпреки планираното оттегляне от ЕС. Канцлерът също призова германците да помогнат на ЕС да остане "проект за мир, просперитет и сигурност", на фона на предстоящите европейски избори през май.
Към края на своето обръщение Меркел отново насочи вниманието си към вътрешнополитическата обстановка. Работейки в посока към "равни условия на живот", тя заяви, че германското правителство иска да гарантира, че "всеки ще има добър достъп до образование, жилище и здравеопазване". Тя подчерта, че се опитва да намери "най-добрите решения" на тези проблеми.
"Все повече и повече обаче става дума и за стила на нашето взаимодействие, за нашите ценности: откритост, толерантност и уважение." Меркел е обезпокоена от политическия климат в Германия, който стана по-тежък през 2018 г. Но тя остава уверена: "Когато вярваме в нашите ценности и прилагаме идеите си с енергия, може да се появи нещо ново и добро."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.