НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей

Кюстендил: 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей

13 Януари 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил.
„Изключително успешни бяха проведени за четвърта поредна година дванадесет ежемесечни музейни работилници за деца. Бих искал освен благодарността си към колегите, да посоча, че децата – участници в дванадесетте детски музейни работилници, са почти с 400 повече, отколкото през предходната 2017 година, когато те са били 664 деца, а през 2018 година има като участници в работилниците 1040 деца, което считам за изключително радващо и устойчиво развитие на тази образователна програма”, каза Валентин Дебочички.
По думите му децата от предучилищна възраст – до 6 години, са били 464. „Което е прекрасно за техния допир и съприкосновение с музея, с миналото и с историята да стане на тази ранна възраст”, каза Валентин Дебочички.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Археолозите в региона отчитат успешна година

Кюстендил: Археолозите в региона отчитат успешна година

11 Януари 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Археолозите в Кюстендил са имали една успешна година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. „На първо място бих изтъкнал обстоятелството, че през 2018 година колегите археолози в музея имаха много ангажиращи и важни задачи. Колегите извършиха спасителни археологически разкопки на три обекта – парк „Галерията” пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, спасителни разкопки на обект на улица „Демокрация” 44 в Кюстендил също в рамките на резервата Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и спасителни археологически разкопки в град Сапарева баня. Чрез осигуреното финансиране от Министерството на културата продължиха редовните планови археологически разкопки на един великолепен и много стойностен обект. Това е светилището от римската епоха в землището на село Долна Козница, община Невестино”, каза Валентин Дебочички. По думите му за първи път са финансирани редовни проучвания в рамките на централната част на Кюстендил в рамките на резервата, като обектът се намира в парк „Галерия” в Кюстендил. „ И се надявам, че двата обекта ще бъдат отново финансирани през 2019 година, за да могат тези проучвания да продължат. Извършиха колегите и едно археологическо наблюдение във връзка с реновирането на далекопровода „Илинден” в землището на Община Рила”, каза Валентин Дебочички.
Той заяви също, че научноизследователската работа е сред най-успешните направления за музея в Кюстендил. „Традиционно, вече от десетилетия едно от най – успешните направления в работата на музея, е научно – изследователската работа, част от която са и теренните археологически проучвания. През 2018 година музеят беше основен организатор на три престижни научни форума. Първият от тях е национална конференция „Форуми и прояви на българското национално освободително движение 1908 – 1928 година”, която се проведе съвместно с Института за исторически изследвания, Македонският научен институт”, каза Валентин Дебочички. По думите му музеят е провел и традиционната конференция под общото мото „Кюстендилски четения”, като темата е била „Памет и забрава в историята”. И още една конференция, която вече се превръща в традиционна – третото издание на конференцията „Музейните архивни фондове, места на памет, представяне на богатството на музейните фондове и архиви”. „Радваме се, че през 2018 година е факт и том осемнайсти от „Известията на исторически музей Кюстендил” с разработки на музейната колегия и на наши бивши колеги, работили в музея”, каза Валентин Дебочички.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.