НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей

Кюстендил: 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей

13 Януари 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 1040 деца са преминали за една година през месечните музейни детски работилници в Регионалния исторически музей в Кюстендил. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил.
„Изключително успешни бяха проведени за четвърта поредна година дванадесет ежемесечни музейни работилници за деца. Бих искал освен благодарността си към колегите, да посоча, че децата – участници в дванадесетте детски музейни работилници, са почти с 400 повече, отколкото през предходната 2017 година, когато те са били 664 деца, а през 2018 година има като участници в работилниците 1040 деца, което считам за изключително радващо и устойчиво развитие на тази образователна програма”, каза Валентин Дебочички.
По думите му децата от предучилищна възраст – до 6 години, са били 464. „Което е прекрасно за техния допир и съприкосновение с музея, с миналото и с историята да стане на тази ранна възраст”, каза Валентин Дебочички.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Археолозите в региона отчитат успешна година

Кюстендил: Археолозите в региона отчитат успешна година

11 Януари 2019 | 19:31 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Археолозите в Кюстендил са имали една успешна година. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Валентин Дебочички, директор на Регионален исторически музей – Кюстендил. „На първо място бих изтъкнал обстоятелството, че през 2018 година колегите археолози в музея имаха много ангажиращи и важни задачи. Колегите извършиха спасителни археологически разкопки на три обекта – парк „Галерията” пред Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, спасителни разкопки на обект на улица „Демокрация” 44 в Кюстендил също в рамките на резервата Пауталия – Велбъжд – Кюстендил и спасителни археологически разкопки в град Сапарева баня. Чрез осигуреното финансиране от Министерството на културата продължиха редовните планови археологически разкопки на един великолепен и много стойностен обект. Това е светилището от римската епоха в землището на село Долна Козница, община Невестино”, каза Валентин Дебочички. По думите му за първи път са финансирани редовни проучвания в рамките на централната част на Кюстендил в рамките на резервата, като обектът се намира в парк „Галерия” в Кюстендил. „ И се надявам, че двата обекта ще бъдат отново финансирани през 2019 година, за да могат тези проучвания да продължат. Извършиха колегите и едно археологическо наблюдение във връзка с реновирането на далекопровода „Илинден” в землището на Община Рила”, каза Валентин Дебочички.
Той заяви също, че научноизследователската работа е сред най-успешните направления за музея в Кюстендил. „Традиционно, вече от десетилетия едно от най – успешните направления в работата на музея, е научно – изследователската работа, част от която са и теренните археологически проучвания. През 2018 година музеят беше основен организатор на три престижни научни форума. Първият от тях е национална конференция „Форуми и прояви на българското национално освободително движение 1908 – 1928 година”, която се проведе съвместно с Института за исторически изследвания, Македонският научен институт”, каза Валентин Дебочички. По думите му музеят е провел и традиционната конференция под общото мото „Кюстендилски четения”, като темата е била „Памет и забрава в историята”. И още една конференция, която вече се превръща в традиционна – третото издание на конференцията „Музейните архивни фондове, места на памет, представяне на богатството на музейните фондове и архиви”. „Радваме се, че през 2018 година е факт и том осемнайсти от „Известията на исторически музей Кюстендил” с разработки на музейната колегия и на наши бивши колеги, работили в музея”, каза Валентин Дебочички.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.