НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в дворове на домакинствата от областта

Добрич: Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в дворове на домакинствата от областта

4 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в така наречените задни дворове в домовете на добруджанци. Това става ясно след проведено заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В Румъния, по последни данни от ветеринарните власти на северната ни съседка, в периода от 26 - 30 декември 2018 г. са възникнали 32 нови огнища на заболяването африканска чума по свинете, информира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Наблюдава се и възобновяване на стари огнища на заболяването на територията на окръзите Тулча и Констанца в Румъния. Досега има регистрирани 5 огнища на заболяването в Североизточна България, като основни носители на заразната болест са дивите прасета. Д-р Каменов коментира, че добрата работа на институциите и предприемането на мерки, както и сериозното отношение на бизнеса дават резултат, защото от изпратените от Добричка област до момента 480 проби след регистрирания случай на заболяването при диви прасета в местността „Зеленка“ всички резултати са отрицателни. Отправен е апел да се спазват мерките за безопасност от ловците. Резултатите от изпратени проби се публикуват на сайта на Българската агенция по безопасност на храните на третия ден след тяхното изпращане в лаборатория в София. Заради регистриран случай на африканска чума по свинете на територията на област Силистра отново има населени места в област Добрич, които попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони на територията на общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Силистра

БАБХ констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Силистра

28 Декември 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Силистра. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).
Поредният случай на Африканска чума при дива свиня е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.
Българската агенция по безопасност на храните апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.