НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в дворове на домакинствата от областта

Добрич: Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в дворове на домакинствата от областта

4 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия е разпоредила да бъде извършено отново преброяване на домашните прасета в така наречените задни дворове в домовете на добруджанци. Това става ясно след проведено заседание, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В Румъния, по последни данни от ветеринарните власти на северната ни съседка, в периода от 26 - 30 декември 2018 г. са възникнали 32 нови огнища на заболяването африканска чума по свинете, информира директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов. Наблюдава се и възобновяване на стари огнища на заболяването на територията на окръзите Тулча и Констанца в Румъния. Досега има регистрирани 5 огнища на заболяването в Североизточна България, като основни носители на заразната болест са дивите прасета. Д-р Каменов коментира, че добрата работа на институциите и предприемането на мерки, както и сериозното отношение на бизнеса дават резултат, защото от изпратените от Добричка област до момента 480 проби след регистрирания случай на заболяването при диви прасета в местността „Зеленка“ всички резултати са отрицателни. Отправен е апел да се спазват мерките за безопасност от ловците. Резултатите от изпратени проби се публикуват на сайта на Българската агенция по безопасност на храните на третия ден след тяхното изпращане в лаборатория в София. Заради регистриран случай на африканска чума по свинете на територията на област Силистра отново има населени места в област Добрич, които попадат в 20-километровите инфектирана и буферна зони на територията на общините Крушари, Тервел, Генерал Тошево и Добричка.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Силистра

БАБХ констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Силистра

28 Декември 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Силистра. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на Африканска чума при дива свиня в община Алфатар, област Силистра. Референтната лаборатория в София потвърди наличието на вируса във взетите проби. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ. Животното е отстреляно в ловно поле, част от Държавно горско стопанство – Силистра, дивечовъден участък – Алеково, отдаден на концесия. Изпитването на взетите проби потвърди наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС).
Поредният случай на Африканска чума при дива свиня е установен в инфектираната зона, обявена през месец октомври тази година на територията на област Силистра.
БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. Мерките при домашни свине са насочени към стриктна биосигурност с цел прекъсването на възможността за прехвърляне на заразата между дивата и питомната популация свине в страната. Те са базирани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са насочени най-вече към дивата популация.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването БАБХ започна прилагането на всички мерки още при констатирания първи случай в област Силистра, в съответствие с действащото законодателство.
Българската агенция по безопасност на храните апелира гражданите да сигнализират за мъртви животни или животни с нетипично поведение в съответните ветеринарномедицински служби и областните структури на БАБХ по места.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.
ПАСЕ прие резолюция за връщане на Русия в организацията. 25 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.