НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Трюдо и Гутериш обсъдиха ситуацията с канадските граждани в Китай

ТАСС: Трюдо и Гутериш обсъдиха ситуацията с канадските граждани в Китай

19 Януари 2019 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Отава. Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш проведоха телевизионен разговор, в който обсъдиха ситуацията с канадските граждани в Китай. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на премиера, предава агенция TACC.
„Премиерът и генералният секретар обсъдиха незаконното задържане на двамата канадски граждани, налагането на смъртно наказание на трети гражданин на Канада, както и значението на защитата на нормите на международното право, включително дипломатическия имунитет, независимостта на съдебната власт и върховенството на закона“, заявиха от пресслужбата.
Подкрепа за Отава, във връзка със задържаните граждани в Китай, изразиха Австралия, Аржентина, Нова Зеландия, Сингапур, САЩ и Европейският съюз.
В началото на декември се появи дипломатическо напрежение между Отава и Пекин заради задържането на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванджоу, който съдът освободи под гаранция на 11 декември. По-късно властите в Пекин задържаха двама канадски граждани, които бяха обвинени в извършване на действия, които представляват заплаха за националната сигурност на Китай.
Тази седмица стана известно, че канадския гражданин Лойд Шеленберг е осъден на смърт в Китай за трафик на наркотици. Според първоначалното съдебно решение от миналия месец той е осъден на 15 години затвор. След появата на нови доказателства, утежняващи вината на Шеленберг, беше проведено повторно изслушване. Той стана първият чужденец, осъден на смърт в Китай за последните девет години.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джъстин Трюдо и Шиндзо Абе са обсъдили задържаните в Китай канадци и ситуацията около Северна Корея

ТАСС: Джъстин Трюдо и Шиндзо Абе са обсъдили задържаните в Китай канадци и ситуацията около Северна Корея

9 Януари 2019 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Отава. Канадският министър-председател Джъстин Трюдо и японския му колега Шинзо Абе проведоха телефонен разговор във вторник, по време на който обсъдиха ситуацията със задържането на канадски граждани в Китай. Това се посочва в съобщение, разпространено от пресслужбата на ръководителя на канадското правителство, цитирано от TACC.
"Лидерите обсъдиха ситуацията със задържането на двама канадци в Китай и потвърдиха, че трябва да се уважават [правата им] и да се спазва върховенството на закона", заяви пресслужбата. В допълнение, Трюдо и Абе са разгледали важността на спазването на санкциите на ООН срещу Северна Корея и са обсъдили търговските отношения между двете страни, както и предстоящата среща на върха на Г-20 в Япония през юни.
По-рано подкрепата за Отава във връзка със задържането на нейните граждани в Китай беше изразена от Австралия, Обединеното кралство, Германия, Съединените щати и Европейския съюз.
В началото на декември се появи дипломатическо напрежение между Отава и Пекин за задържането във Ванкувър на 1 декември на изпълнителния директор на Huawei Мън Ванчжоу, която съдът освободи под гаранция на 11 декември. Канадските граждани са обвинени в извършване на действия, които заплашват националната сигурност на Китай. В края на декември канадското Министерство на външните работи поиска те незабавно да бъдат освободени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След задържането на финансовия директор на Huawei в Канада в Китай са задържани 13 канадци

AFP: След задържането на финансовия директор на Huawei в Канада в Китай са задържани 13 канадци

4 Януари 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Отава/Пекин. Тринайсет канадци бяха задържани в Китай след ареста на 1 декември на висш ръководител от китайския гигант за телекомуникационно оборудване Huawei, съобщи в четвъртък Отава, а осем впоследствие са освободени, предава AFP.
Говорителят на Канада по международните въпроси Гийом Берубе потвърди задържанията пред агенцията, като добави, че тези данни изключват Хонконг.
Сред задържаните са бившият дипломат Майкъл Ковриг и консултантът Майкъл Спайвър, арестуван на 10 декември за дейности, за които се казва, че заплашват националната сигурност, както и Сара Макивър, която впоследствие е освободена и се върна в Канада.
Китай "защитава сигурността и законните права и интереси на чуждестранните граждани" в страната, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Лу Чан в петък на редовен брифинг за пресата, добавяйки, че няма информация за конкретните случаи.
Общо около 200 канадци са задържани в Китай за различни предполагаеми нарушения и очакват да бъдат изправени пред съда, като броят им остава относително стабилен през последните години.
Някои наблюдатели смятат, че задържанията на Ковриг, който работи за Международната кризисна група, и Спайвър, който е консултант по въпроси, свързани със Северна Корея, са ответни действия след ареста във Ванкувър на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу, която е застрашена от екстрадиция в Съединените щати.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ и Китай започват работата над търговската сделка, съобщават медиите

РИА Новости: САЩ и Китай започват работата над търговската сделка, съобщават медиите

30 Декември 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представители на САЩ и Китай започват работата над търговската сделка, която би могла да разсее напрежението между страните, съобщава вестник Wall Street Journal, като се позовава на свои източници, предава РИА Новости.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е провел разговор с председателя на Китай Си Дзинпин по въпроси от сферата на търговията и страните са постигнали голям напредък.
Както пише изданието, източниците са съобщили, че американският лидер, вероятно, „преувеличава това, доколко близко са страните до споразумение“. По тяхното мнение, Тръмп „се е надявал да успокои пазарите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Руски и китайски компании минават под контрола на САЩ

„Независимая газета“: Руски и китайски компании минават под контрола на САЩ

30 Декември 2018 | 02:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Заради санкциите руски и китайски компании минават под контрола на САЩ, пише „Независимая газета“
Вестникът пояснява, че американското финансово ведомство диктува кой да влезе в съвета на директорите в гигантите на РФ и Китай.

През 2018 година администрацията на Доналд Тръмп започна да налага убийствени санкции против руските и китайските компании. За да избегнат пълно затваряне те са принудени да се съгласят на контрол от страна на САЩ, като извършат промени в своите директорски съвети и преразпределение на активите си.
В началото на април САЩ обявиха, че въвеждат санкции за седем руски предприемача и за 12 техни компании. В черния американски списък влизат Олег Дерипаска, Владимир Богданов, Сулейман Керимов, Игор Ротенберг, Кирил Шамалов, Андрей Скоч, Виктор Векселберг.
Компания РУСАЛ и група En+, които влизат в състава на управляваната от Дерипаска промишлена група „Базов елемент“ се опитват да избегнат спиране на производствения си процес, като предават контрола на граждани на САЩ и Великобритания. В края на декември американското финансово министерство е обещало да отмени санкциите от двете фирми, ако Дерипаска се откаже от своя контрол над активите им.
Преди това да смени състава на съвета на директорите си се съгласи и китайският гигант ZTE, който също през април попадна под убийствени американски санкции. САЩ забраниха да му се продават съоръжения и нужни за производството му компоненти, както и да се купува неговата готова продукция. Още в май китайската компания се съгласи да смени целия топмениджърски екип в американския си филиал в името на запазване на бизнеса. Тя е била задължена още да плати и глоба от милиард долара. Освен това предвижда се още 400 милиона долара да бъдат блокирани по сметките й, които да служат като гаранция за изплащане на глоба в случай на бъдещи нарушения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай и САЩ искат „стабилен напредък“ в отношенията си, са се съгласили Си Дзинпин и Доналд Тръмп

AFP: Китай и САЩ искат „стабилен напредък“ в отношенията си, са се съгласили Си Дзинпин и Доналд Тръмп

29 Декември 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Пекин. Лидерите на САЩ и Китай искат „стабилен напредък“ в отношенията си“, е казал китайският президент Си Дзинпин по време на телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп в събота, предава AFP.
Според цитата на „Синхуа“, китайският председател е заявил, че Пекин и Вашингтон работят за прилагането на договорките за търговското примирие, постигнато между двамата лидери по-рано този месец.
В хода на разговора Си е изразил надежда, че „страните могат да се срещнат на половината път и да постигнат споразумение, изгодно и за двете страни и света, колкото може по-рано“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Канада призова Китай веднага да освободи двамата задържани канадци

ТАСС: Канада призова Китай веднага да освободи двамата задържани канадци

22 Декември 2018 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Отава. Канада изисква незабавното освобождаване на двама граждани на страната, които според Отава са били незаконно задържани в Китай. Това се казва в изявление на ръководителя на канадското външно министерство Кристия Фрийланд, предава агенция TACC.
„Ние сме дълбоко загрижени за незаконния арест на двама канадци в началото на декември и призоваваме за незабавното им освобождаване“, заяви тя.
Китайските власти задържаха в Пекин бивш канадски дипломат, служител на неправителствената организация „Международна кризисна група“ Майкъл Ковриг. По-късно те съобщават за задържането на канадския бизнесмен Майкъл Спейвър. Канадските граждани са обвинени в извършване на действия, които заплашват националната сигурност на Китай.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ считат за законно задържането на финансовия директор на Huawei

ТАСС: САЩ считат за законно задържането на финансовия директор на Huawei

21 Декември 2018 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати смятат задържането в Канада на финансовия директор на китайската компания Huawei Мън Ванчжоу за законно и в същото време изразяват загриженост за задържането на двама канадци в Китай. Това се посочва в изявление, публикувано от заместник-говорителя на Държавния департамент Робърт Паладино.
„Канада, страна, която се придържа към принципите на върховенството на закона, провежда справедлив, безпристрастен и прозрачен процес срещу г-жа Мън Ванчжоу“, се казва в документа. В същото време Съединените щати изразяват „загриженост за задържането на двама канадски граждани от китайските власти“ и „призовават за незабавното им освобождаване“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ призоваха за „незабавно освобождаване“ на двамата канадци в Китай

AFP: САЩ призоваха за „незабавно освобождаване“ на двамата канадци в Китай

21 Декември 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ призоваха Китай да освободи двама канадски граждани, задържани очевидно заради отмъщение за ареста на изпълнителен директор на китайския телекомуникационен гигант Huawei в Канада от името на Вашингтон, предава AFP.
„Изразяваме дълбоката си загриженост за задържането на двама канадци от китайското правителство по-рано този месец и призоваваме за тяхното незабавно освобождаване“, заяви говорителят на Държавния департамент Робърт Паладино.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай предупреди САЩ да не „военизира“ космоса

AFP: Китай предупреди САЩ да не „военизира“ космоса

19 Декември 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обяви в сряда, че е срещу „военизирането“ на космоса и разкритикува заповедите на американския президент Доналд Тръмп за създаване на команден център, от който да се контролират военните космически операции, предава AFP.
„Китай винаги е предлагал мирното усвояване на космоса и се е противопоставял на военизацията на космоса и космическата надпревара във въоръжението“, заяви говорителят на външното министерство на страната Хуа Чиунинг на брифинг.
„Противопоставяме се на по-нататъшното превръщане на космоса в ново бойно поле“, добави тя.
Във вторник Тръмп нареди създаването на „Космическо командване“, нова организационна структура в Пентагона, която ще има контрол върху военните космически операции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.