НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Vatican News: Папата дари 500 хиляди долара за мигрантите в Мексико

Vatican News: Папата дари 500 хиляди долара за мигрантите в Мексико

28 Април 2019 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Ватикана. Папата дари 500 хиляди долара от даренията, които вярващите предоставят директно на Светия престол за мигрантите в Мексико, пише ватиканското англоезично издание Vatican News.
Според изявление на дарителския фонд на Светия престол: „През последните месеци хиляди мигранти са пристигнали в Мексико, след като са пътували повече от 4000 километра пеша и с импровизирани превозни средства от Хондурас, Ел Салвадор и Гватемала. Мъжете и жените, често с малки деца, бягат от бедността и насилието, надявайки се на по-добро бъдеще в Съединените щати. Въпреки това американската граница остава затворена за тях. "
Помощта е предназначена да подпомогне повече от 75 000 души, които са пристигнали в Мексико през 2018 г. в шест кервана за имигранти. "Всички тези хора са били блокирани, неспособни да влязат в Съединените щати, без дом или поминък", се казва в изявлението. „Католическата църква е домакин на хиляди от тях в хотели в рамките на епархиите или религиозните конгрегации, осигуряващи основните им нужди, от жилище до облекло”.
Въпреки че голямо медиийно внимание беше съсредоточено върху керваните, в изявлението на Фонда се отбелязва, че „медийното отразяване на тази спешна ситуация намалява и в резултат на това намалява и помощта за мигрантите от страна на правителството и частни лица“.
В изявлението на Благотворителния фонд се твърди, че „регулирането и прозрачното използване на ресурсите, които трябва да се отчитат, се изискват преди да се предостави помощта“. Той отбелязва, че вече са одобрени тринадесет проекта, а други четиринадесет са в процес на оценка.
"Благодарение на тези проекти", се казва в изявлението, "и благодарение на християнската благотворителност и солидарност мексиканските епископи се надяват да продължат да помагат на нашите братя и сестри мигранти".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

The Independent: Никола Стърджън предупреди за „реален и нарастващ риск“ от Брекзит без сделка

5 Февруари 2019 | 03:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има „реален и нарастващ риск“, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз без сделка след по-малко от два месеца, предупреди Никола Стърджън.
Първият министър на Шотландия каза, че Обединеното кралство трябва да признае, че Обединеното кралство просто "не е подготвено" да напусне ЕС след 53 дни, пише в.Independent.
По време на речта си в университета Джорджтаун в САЩ тя отново призова за втори референдум за Брекзит.
Тя също така обърна внимание на независимостта на Шотландия, като заяви, че „объркването и несигурността на Брекзит“ ясно показва, че националните интереси на Шотландия не се обслужват от Уестминстърска система.
Стърджън заяви, че правителството на Обединеното кралство се опитва да предоговаря споразумението за оттегляне от ЕС „с часовника, който тиктака“ въпреки, че ЕС обяви, че няма да приеме такова предоговаряне.
Тя каза: „В резултат на това съществува реална и нарастваща опасност Великобритания да напусне ЕС след 53 дни без да има каквато и да било сделка“.
Тя добави: „Първо, правителството на Обединеното кралство трябва да потвърди, че ще направи абсолютно всичко, за да избегне напускането без сделка. Трябва ясно да каже, че Великобритания не е готова да напусне ЕС без сделка. И като част от това, то трябва да признае, че Обединеното кралство просто не е подготвено да напусне ЕС за 53 дни.
Никола Стърджън също предупреди, че без свободно движение на хора съществува риск от намаляване на работещото население в Шотландия, като това ще доведе до „тежки икономически и социални последици“.
Първият министър каза, че Брекзит е от значение и за дебата за независимостта на Шотландия.
Тя каза: „Аз като първи министър казах, че ще съсредоточа мислите си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици - след като условията на Брекзит станат по-ясни.
Говорителката на британското правителство заяви: „Никола Стърджън трябва да спре да използва Брекзит като претекст да преследва нежеланата си програма за независимост. Вместо непрекъснато търсене на разделение и конституционни промени, тя трябва да работи с правителството на Обединеното кралство, за да се избегне изход без сделка. Това, което хората и бизнеса в Шотландия очакват“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американските законотворци намаляват правата на президента да налага мита

Reuters: Американските законотворци намаляват правата на президента да налага мита

31 Януари 2019 | 01:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В сряда членовете на американския Конгрес започнаха да обсъждат законодателство, с което да ограничат правомощията на президента да налага импортни мита по причини, свързани с националната сигурност, предава Reuters.
Законопроектите се отнасят до несигурното бъдеще и подчертават тревогите и в двете партии от Капитолия, породени от увеличаващите се разходи на администрацията на Тръмп заради нейните търговски политики. През 2018 година САЩ увеличи таксите за вноса на алуминий и стомана. Това предизвика критиката на парламента, който поддържа свободната търговия и отчита растящите разходи в различни сектори на бизнеса.
В сряда междупартийни групи сред конгресмените във Вашингтон внесоха проект за закон, известен като Закон на Двете камари в Конгреса за управление на търговията. Той е внесен за обсъждане и в Сената, и в Камарата на представителите. Според него от Тръмп ще се изисква одобрение от Конгреса преди да предприеме каквито и да е търговски действия като налагане на мита и квоти, съгласно Секция 232 от Закона за разширяване на търговията от 1962. Според този закон в момента американският президент има право да налага подобни такси, без да чака одобрението на Конгреса.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

Daily Express: Туск похвали опитите за блокиране на Брекзит без сделка и отказа нови разговори с Тереза Мей

30 Януари 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Председателят на Европейския съвет, Доналд Туск, подкрепи усилията на проевропейските депутати да осуетят твърдия Брекзит по време на поредица от гласувания по последните планове на Тереза Мей, пише в. Daily Express. Говорител на официалния представител на ЕС похвали „амбицията“, показана в Камарата на общините, за блокиране на Брекзит без сделка в отговор на хаоса в Уестминстър. Говорителят Доналд Туск заяви: „Ние приветстваме и споделяме амбицията на британския парламент да избегне сценарий без сделка.Продължаваме да настояваме правителството на Обединеното кралство да изясни своите намерения по отношение на следващите си стъпки възможно най-скоро“.
„Споразумението за оттегляне е и остава най-добрият и единствен начин да се осигури правилно изтегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. Защитният механизъм е част от споразумението за оттегляне и то не е отворено за повторни преговори. Заключенията на Европейския съвет от декември са много ясни по този въпрос“.
„Ще продължим подготовката си за всякакви възможности, включително сценарий без сделка. Ще продължим и процеса на ратифициране на споразумението, постигнато с правителството на Обединеното кралство“.
„Председателят Туск ще остане в тесен контакт със лидерите на ЕС“.
Ирландското правителство обеща да не отваря темата за предпазния механизъм в предупреждение до Тереза Мей, която се очаква да посети Брюксел тази седмица.
Лио Варадкар, ирландският премиер, каза: „Брекзит е голямото политическо предизвикателство на нашето време и трябва да държим нервите си“.
Дипломати от ЕС разкриха, че ще откажат всякакви по-нататъшни преговори по споразумението за оттегляне, но Брюксел е отворен за „алтернативни споразумения“, искани в поправката на сър Греъм Брейди.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

Inedpendent: Тереза Мей получи подкрепа да предоговори защитния механизъм, но ЕС казва „не“

30 Януари 2019 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е получи още един шанс да спаси сделката си за Брекзит, след като депутатите дадоха подкрепата си за последния й опит да осигури промени в Брюксел, съобщава в. Independent.
Предложението, одобрено от парламента, означава, че тя има задачата да се опита да убеди европейските политици да възобновят преговорите за сделката за Брекзит, в опит да пренапишат частта с омразния ирландски механизъм.
Няколко минути след обявяването на резултата най-висшите европейски политици напълно отхвърлиха възможността за предоговаряне, поставяйки основата за голям сблъсък между Великобритания и ЕС.
Джеръми Корбин най-накрая се съгласи да се срещне с Тереза Мей, за да обсъди идеи за това как страната трябва да продължи напред.
Депутатите одобриха изменението, внесено от сър Греъм Брейди, с 317 гласа срещу 301, за да се приеме споразумението на Тереза Мей докато се намери алтернатива на механизма.
След излизането на резултатите премиера заяви: „Преди две седмици този парламент категорично отхвърли предложението за споразумение за оттегляне, като само 202 членове гласуваха за“.
„Тази вечер мнозинството от почетни членове заявиха, че ще подкрепят сделка с промени в защитния механизъм“.
„Сега е ясно, че има курс, който може да осигури значително и устойчиво мнозинство в парламента за напускането на ЕС със споразумение“.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън заяви, че ако ЕС не отвори отново споразумението за оттегляне, той ще подкрепи министър-председателя, ако избере„управляем Брекзит без сделка“.
Отговорът от Брюксел беше незабавен. Говорителят на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че „споразумението за оттегляне не е отворено за предоговаряне”, а главният преговарящ по Брекзит от страна на Европейския парламент, Ги Верхофстат, каза, че няма „мнозинство за отваряне“ на сделката.
Френският президент Еманюел Макрон също заяви, че споразумението е „непредоговоряемо“, нещо, което се повтаря и от ирландското правителство: „Най-добрият начин да се гарантира правилното оттегляне е да се ратифицира сегашното споразумение“.
Ако Тереза Мей осигури някакви промени в сделката, тя ще я подложи на друго гласуване. Ако тя не направи това, тя трябва да се върне в Камарата на общините до 13 февруари, за да даде на депутатите още един шанс да предложат алтернативни мерки.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Частичното спиране на работата на правителството струва на Вашингтон над милиард и половина долара

„Известия“: Частичното спиране на работата на правителството струва на Вашингтон над милиард и половина долара

27 Януари 2019 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Милиард и 600 милиона щатски долара са загубите за столицата на САЩ и нейните близки околности от най-дългото в историята на страната прекъсване на работата на федералните институции. За това е съобщил в неделния си брой The Washington Post, информира руският всекидневник „Известия“.
Освен това икономистите са на мнение, че по имиджа на града и на федералното правителство са нанесени неотстраними рани, предава агенция ТАСС, цитирана също от „Известия“.
Моралният дух на държавните служители е подкопан, а в очите на бизнес обществото на страната правителството изглежда ненадеждно като партньор и работодател.
На 22 декември американското правителство частично преустанови работа заради нежеланието на депутатите демократи в Конгреса да отделят средства от бюджета за изграждане на стената по границата с Мексико. Без финансиране се оказаха девет министерства с 800 хиляди сътрудници, от които 380 хиляди бяха принудени да излязат в неплатен отпуск.
На 24 януари стана известно, че държавните служители, които останаха на работа без заплащане, масово отказват да се явяват на работните си места.
На 26 януари беше постигната договореност за временно прекратяване на спирането на функционирането на правителствените институции, станало известно като „шътдаун“.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп подписа закон, с който поднови временно дейността на американското правителство

Washington Examiner: Доналд Тръмп подписа закон, с който поднови временно дейността на американското правителство

26 Януари 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон, с който временно сложи край на частичното спиране на дейността на правителството, което беше и най-дългото в историята на страната, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Около 800 хиляди държавни служители бяха пуснати в отпуск или работеха без заплащане по време на 35-дневния „шътдаун“.
Законопроектът финансира правителството до 15 февруари и позволява на държавните служители да получат заплатите си за последния месец. Той не включва финансиране за стена по границата между САЩ и Мексико, която Тръмп направи централна част от президентската си кампания през 2016 г.
След петседмичен застой за финансиране на стената, Тръмп отстъпи в петък, съгласявайки се временно да отвори правителството, ако Конгресът приеме законодателството. Камарата и Сенатът бързо приеха предложението, изпращайки го на Тръмп в петък вечер.
Американският президент отрече, че е отстъпил на демократите за финансирането на граничната стена.
„Това по никакъв начин не беше отстъпка. Просто беше грижа за милиони хора, които бяха силно засегнати от спирането на работата на правителството, с ясно съзнание, че след 21 дни, ако не се сключи сделка, то ще бъде подновено“, написа той в „Туитър“.
Прессекретарят на Белия Дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп ще започне изграждането на стената след три седмици, независимо дали Демократите искат да сключат сделка, или не.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

The Scotsman: Никола Стърджън: Тереза Мей „ се надбягва до смърт“ с независимостта

24 Януари 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон/Единбург. И двете страни, участващи в конституционния дебат в Шотландия драматично увеличиха напрежението в своята реторика, когато Никола Стърджън, министър-председателят на Шотландия, обвини премиера, „ че се надбягва до смърт“ с независимостта, когато говори за втори референдум, пише в днешния си брой The Scotsman, който излиза в Единбург. Тереза Мей не един път повтаря, че това е „последното нещо, което искаме“.
При задънената улица, в която е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, проточването на конституционния сблъсък между Лондон и Единбург става все по-близък на хоризонта. Двете страни все повече втвърдяват позицията си по въпроса за шотландската независимост.
И двамата първи министри са поканени да участват в новия британски правителствен подкомитет, сформиран в началото на 2019-та. Неговата цел е да координира подготвителните работи по Брекзит, включително и сценариите за преговори и за излизане без сделка. Работата му обаче е засенчена от ударението, което поставят и Шотландската националистическа партия (ШНП), и консерваторите, върху шотландската независимост и втвърдяването на собствените си позиции по този въпрос. Госпожа Стърджън непрекъснато повтаря, че е поела ангажимент да разкрие детайли от своята програма за нов референдум в следващите седмици.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

„Известия“: Меркел е заявила, че на форума в Давос трябва да се радват на присъствието й

23 Януари 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Давос/Москва. Канцлерът на Германия Ангела Меркел е имала дискусия с основателя на Световния икономически форум в Давос Клаус Шваб, пише руският всекидневник „Известия“, като се позовава на сайта на форума. Тя е посъветвала „да се радваме на това, което имаме“.
Шваб е реагирал на думите й, като е изразил надежда, че Меркел ще идва в Давос като активен участник, а не като политик в оставка.
В края на октомври 2018-та Меркел заяви, че на изборите в 2021 година няма да избяга кандидатурата си за федерален канцлер. И на поста генерален секретар на Християн-демократическия съюз я замени Анегрет Крамп- Каренбауер.
Тазгодишната тема на Световния икономически форум е „Глобализация 4.0: формиране на глобална архитектура в епохата на четвъртата индустриална революция“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

China Daily: Китай ще продължи да инвестира в американския облигационен пазар

23 Януари 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Пекин/Давос. По никакъв начин Китай няма да намали инвестициите си в американски облигации, е заявил висшият китайски регулатор на ценни книжа Фан Синхай по време на Световния икономически форум в Давос, пише излизащият в Пекин англоезичен всекидневникът China Daily. Фан Синхай, който е заместник председател на Регулаторната Комисия за ценни книжа на Китай, е подчертал специално: „Ние трябва да инвестираме в чужбина, а американския пазар на облигации е добро място за тази цел“.
Китай е главният международен играч, който изкупува американския дълг, но търговският спор между двете страни в последно време поставя редица въпроси за двустранните отношения.
Според финансиста политическите недоразумения няма да засегнат интереса на китайското правителство в изкупуването на американския дълг, според прессъобщение, разпространено в Давос.
Американската телевизионна мрежа CNBC предаде репортаж, в който бе изтъкнато, че Китай, който държи повече от един трилион долара в американската хазна, се явява и най-големият чужд инвеститор в САЩ.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

The Telegraph: Втори референдум ще е бедствие за Великобритания, но натам вървим

22 Януари 2019 | 03:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Миналата седмица имаше твърде много ликуване сред тълпите извън Камарата на общините, когато стойността на сделката на Тереза Мей се срина до рекордно ниско ниво, пише днешният The Telegraph и предупреждава: „И все пак ние вероятно ще трябва да си припомняме този момент в годините пред нас, които ще са пагубни за британската демокрация.
С един удар само, мнозинството депутати се оказаха единни в желанието си парализират единственото добро правителство, с което разполагаме, като направиха така, че Брекзит се оказа невъзможна сделка и не могат да я включат в програмата си, а сред по-голяма част от населението създадоха нетърпимо отвращение от процедурите, с които се занимават. От всичко най-важно се оказа, няма значение колко е мъдро и разумно или не, те настроиха часовника на обратно броене… на път към нов референдум.
И сега е твърде възможно и да стигнем отново до него, коментира на първа страница The Telegraph.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

The Daily Express: Заговор на ЕС срещу Брекзит

22 Януари 2019 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейският съюз замисля заговор, за да блокира Брекзит, Найджъл Фарадж разкрива защо Брюксел „си мисли, че Брекзит е мъртъв“, пише вестник The Daily Express.
Според политика за Брюксел излизането на Великобритания от ЕС е „мъртво“, след като премиерът Тереза Мей не успя да прокара своето Споразумение за напускането му през Камарата на общините миналата седмица.
Водещият поддръжник на Брекзит и евродепутат твърди, че в ЕС смятат Брекзит за „приключен“, след като мнозинство от 230 депутати отхвърли плана на Мей. Пред вестника той е заявил: „те си мислят, че с Брекзит е свършено“ и е добавил „Тази сутрин от член на секретариата на Европейския парламент ми казаха „Брекзит е мъртъв“.
После е продължил: “Ферхофщад, Ги Ферхофщад, главният преговарящ от Европарламента, моят дявол и враг, публичен и личен, каза: „Най-лошото нещо за Британия си остава факта, че Фарадж може да се завърне“.
Коментирайки дали може да се постигнат нови компромиси с ЕС, той е обявил: “Мисля, че те ще заложат на сигурното. Смятам, че равнището, на което може да се споразумеят Барние и редица политически фигури в тази страна, е като се признае, че в Парламентът и в частност г-н Бъркоу не искат това да се случи. Пак, надявам се да греша, но съм твърде прагматичен и мисля, че имам право в повечето случаи.“
Координаторът от страна на ЕС за Брекзит Ферхофщад в края на седмицата обяви, че Обединеното кралство ще има един ден, за да се върне обратно в ЕС. В неделното издание на Тhe Mail той написа: “Сделката е на масата и тя не трябва да изключва възможността за връщане в бъдеще. Не се съмнявам, че някой ден някой млад политик ще върне обратно в ЕС Великобритания, където й е мястото.”
Фарадж е добавил също: “Да заключваме политиците в една стая, докато най-сетне се разберат, е нещо, което ми беше любимо занимание в миналото, когато бях министър председател на Белгия, където постоянно се изправяхме пред екзистенциални преговори, свързани с езика и идентичността.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Глобалната икономика отслабва

AFP: Глобалната икономика отслабва

22 Януари 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Давос. В доклада на Международния валутен фонд, който излезе в навечерието на Световния икономически форум в Давос, се казва, че "ключов източник за риска си остава ескалацията на напрежението в търговската сфера", информира AFP и изтъква, че международната финансова институция се фокусира върху рязкото влошаване на ситуацията на борсите в последните седмици на 2018 година.
Вашингтон и Пекин на 1 декември обявиха 90-дневно „прекратяване на огъня“, но рисковете си останаха, както и съмнението, че през пролетта искрите на напреженията отново ще се разгорят и ще подпалят " перспективите за глобалната икономика“.
Друго голямо безпокойство идва от възможността Китай рязко да забави собственото си икономическо развитие, което ще се отрази в цяла Азия.
Освен търговските рискове, продължаващото вече месец спиране на работата на федералните институции в САЩ и вероятността за Брекзит без сделка са също във фокуса на МВФ.
Фондът предвижда за 2019 г. ръст на британската икономика от 1.5 процента, същият като през октомври 2018, но предупреждава, че той не е гарантиран, тъй като около Брекзит има много неизвестни.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

The Guardian: Според Мей втори референдум ще застраши „социалната сплотеност“

22 Януари 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. В понеделник вечерта премиерът на Великобритания на два пъти се обяви против настояването на своята опозиция за втори референдум за Брекзит, като категорично обясни, че той би заплашил „социалната сплотеност“ на Великобритания. Тя настоя център на нейната стратегия да останат преговорите за промяна на ирландския предпазен механизъм, пише The Guardian.
До 29 март, когато Кралството трябва да напусне Европейския съюз, по закон остават 67 дни. В този срок тя трябва да убеди депутатите и бизнесгрупите, като им предложи доказателства, че наистина желае да промени курса.
В обръщението си към парламентаристите от Камарата на общините премиерът очерта три промени, които са били изтъкнати по време на дискусиите с колегите й в шестте дни след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен. Те предвиждат по-консултативен подход към следващата фаза на преговори с Брюксел, като в нея се включат по-активно депутати, бизнесите и профсъюзите, по-категорично обявяване на работническите права и екологичните стандарти, и, трето, нов опит да се обсъдят съмненията на лейбъристите и северноирландските демократи юнионисти за ирландския предпазен механизъм, които след това тя ще дискутира с Брюксел.
Мей обаче пропусна идеята за удължаване на сроковете по Член 50 и преувеличи потенциалните последици от евентуален нов вот за Брекзит. Нейният говорител обяви, че „няма договореност за доверието между електората и правителството в момента и премиерът е твърдо убеден, че е правителствен дълг да се действа, като се зачита волята на гласоподавателите.”
Мей решително отхвърли идеята за отхвърляне на възможността за Брекзит без сделка, като заяви категорично, че единственият начин това да се случи е, ако се приеме нейната сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

AFP: МВФ: Брекзит тревожи

22 Януари 2019 | 00:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Главният икономист на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат обяви пред започналия в Давос Световен икономически форум,че несигурността, която обкръжава развода на Великобритания с ЕС, липсата на договореност само седмици преди напускането му от Обединеното кралство, създават безпокойство в световната икономическа общност, предава AFP.
"Отстраняването на тази несигурност незабавно трябва да се превърне в императив за лидерите“, е мнението на МВФ. Институцията настоява да се предприемат реални действия, за да се избегнат рисковете, пред които може да се изправи световната икономика.
Няколко от големите икономики бележат рязък спад на БВП. Сред тях са Германия, Италия и Мексико, по-слабо този процес се регистрира във Франция, като причина за него се приемат демонстрациите на „жълтите жилетки“, които разтърсиха страната.
В същото време САЩ и Китай, двете световни икономически сили, се превръщат в източник на рисковете заради търговската война, която водят помежду си, но едновременно с това не се забелязват и някакви съществени промени при тях.
Очаква се през 2019 година американският БВП да се увеличи с 2.5 процента, а през 202-та - с 1.5 на сто. При Китай предвижданията на МВФ са и в двете следващи години той да нарасне с 6.2, в момента азиатският гигант преживява и издържа на натиска на необичайно забавяне на икономическите темпове на развитие.
И докато растежът се забавя, от британската неправителствена организация Оксфам предупреждават в данните, които представят пред участниците в Световния икономически форум в Давос, че графиката на неравенствата върви нагоре: състоянието на 26-те най-богати на планетата, трима от тях ще участват в Давоския форум през следващите дни, в момента се равнява на средствата, притежавани от най-бедната половина на човечество.
„Крайното неравенство е извън контрол“, заявява в интервю за агенция AFP изпълнителният директор на Оксфам Уини Бянима. Ако общото състояние на милиардерите през 2018 година е нараствало с по два милиарда и половина долара всеки ден, то относителното богатство на най-бедните три милиарда и 800 милиона жители на планетата е намаляло за същия период с 11 процента. Така разширяващата се ножица между бедни и богати подкопава борбата с бедността, разстройва икономиките и подхранва обществения гняв и ярост.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

AFP: От Давос световният елит предупреждава за силен популистки гняв и икономическа несигурност

21 Януари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Давос. Икономическият и политическият елит на планетата се събра в Давос за годишната среща на Световния икономически форум. Той бе посрещнат от ясните предупреждения от проучванията на Оксфам, НПО, ситуирана във Великобритания и Северна Ирландия, и на Международния валутен фонд (МВФ), които предупреждават, че международната икономика е в риск, а задълбочаващото се неравенство между бедни и богати засилва обществения гняв, предава AFP от швейцарския курорт.
Още преди официалното откриване на годишната седмица, в която богатите и влиятелните фигури в света ще изграждат мрежи и ще се социализират, беше ясно, че тазгодишната им среща ще мине под знака на все по-голяма нестабилност и надигане на популизма.
Водещи личности от САЩ, Франция, Великобритания и Зимбабве не се включиха в Световния икономически форум 2019-та, за да не пренесат политическия огън у дома.
МВФ в специално допълнение към своя доклад за развитието на световната икономика предупреждава, че търговските сблъсъци между САЩ и Китай, Брекзит и други източници на несигурност застрашават да подкопаят глобалния растеж още повече и по-бързо в сравнение с предвидените от последния му отчет отпреди три месеца. През октомври Фондът предвиждаше ръст на глобалния БВП от 3,7 процента, сега той е сведен на 3,5 за 2019-та.
Пред репортерите в Давос ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви: "След две години на стабилно развитие световната икономика започва да се забавя повече отколкото се очакваше, увеличават се и рисковете, Дали това означава, че глобална рецесия ни дебне зад ъгъла? Не! Но със сигурност все по-голяма става опасността от спад в темповете на глобалното развитие.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

Politico: Ангела Меркел призова Брюксел и Лондон да намерят компромис за Брeкзит

21 Януари 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел призова своите партньори в Европейския съюз да работят с Великобритания по намирането на компромисна бракоразводна сделка между двете страни и да избегнат Брекзит без споразумение, пише европейската редакция на Politico.
„Имаме отговорност да гледаме на процеса по отделянето отговорно, за да не поклатят хората главите си след 50 години и да кажат ‚Защо не са били способни да намерят компромис‘“, заяви Меркел пред членовете на Християндемократичния съюз (ХДС) в Рощок.
„До последния ден ще работя за намирането на договорно решение за излизането на Великобритания и ще работя, за да имаме най-добрите отношения след това“, добави тя.
Във вторник членовете на британския парламент отхвърлиха Брекзита на премиера Тереза Мей с рекордно мнозинство, с което поставиха излизането на Лондон от ЕС под съмнение, пише изданието.
В своята реч Меркел подчерта колко е важно да се запазят добрите отношения между ЕС и Обединеното кралство.
„Великобритания е част от Европа“, констатира канцлерът. „Свързани сме с отлично сътрудничество във всички вътрешни политики и сигурността. И Обединеното кралство трябва да остане близък партньор в бъдеще“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

The Daily Express: Брекзит като „бомба със закъснител“

21 Януари 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Мнозинството британци не иска втори референдум, по данни от последното проучване на общественото мнение, пише вестник „The Daily Express”
Проучването е направено в неделя, в навечерието на още една разтърсваща за правителството седмица, свързана с напускането на ЕС от Великобритания. Според него Обединеното кралство е разделено по въпросите дали трябва да се отложи Брекзит и дали правителството е имало право, когато е организирало вота през 2016-та година. То е организирано от британската новинарска организация Sky News и според него 56 на сто от британците не искат нов вот за напускане или оставане в Евросъюза. Данните се обявяват в деня, когато Тереза Мей трябва да направи обръщение към Парламента. Голяма част от депутати се опитват да й отнемат управлението на самия процес по Брекзит. След като миналата седмица планът на Тереза Мей беше категорично отхвърлен от депутатите, сега тя трябва да представи план, който да бъде одобрен от Камарата на общините. За да постигне потенциална възможност да го договори с Парламента премиерът се срещна с опонентите си, но лидерът на главната й опозиция Джеръми Корбин все още не е разговарял с нея.
С наближаването на датата 29 март и при липсата на сделка, вероятността за Брекзит без сделка става все по-видима и печели все повече поддръжници сред депутатите. Те смятат, че тази възможност трябва да се има предвид като монета в преговорите, за да се постигнат най-добри за страната условия за напускане на ЕС.
50 на сто от анкетираните са на мнение, че не трябва да се отлага прилагането на Член 50 от Договора за Европейския съюз. Последните социологически данни сочат, че 51 на сто от британците вярват, че страната е направила лош избор с решението за напускане.
Две фракции от депутатите планират да „сложат на масата за обсъждания“ допълнения, които да забавят самия процес.
Първата група се води от лейбъристката парламентаристка Ив Купър и бившият министър на торите Ник Боулс, които настояват да се отложи прилагането на Член 50, ако няма сделка до края на февруари.
Втората група, водена от Доминик Грийв, планира да предложи допълнение, с което да се избере един ден от седмицата, когато да се дебатират и гласуват въпросите, свързани с Брекзит, което да бъде извън редовната парламентарна програма.
Даунинг Стрийт определя тези предложения като „крайно тревожни“.
Лейбъристите все още нямат ясна позиция по кой път да поемат.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

The Guardian: „Няма решения“ за ирландската безизходица

21 Януари 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Когато представя своя план Б пред парламента, се очаква Тереза Мей да отхвърли призивите за междупартиен консенсус за Брекзит, пише вестник The Guardian. Предполага се, че тя ще избере да поднови дипломатическите усилия в Брюксел и да предоговори условията по ирландския проблем.
Със своя силно разединен кабинет премиерът на Обединеното кралство обсъди късно в неделя ситуацията.
Източници от правителството съобщават, че целта е била да се намерят приемливи начини, за да се променят условията, довели до „задънената улица“, но разговорът не е успял да намери „реални решения“.
“Както обикновено, трудно е се разбере какво ще направи тя, но преобладава мнението, да привлечем Демократическата юнионистка партия и разбунтувалите се тори“, твърдят те.
След парламентарния провал на Мей през миналата седмица, въпреки твърдението й, че ще говори с „изтъкнати депутати“ от всички партии за компромис, всъщност неин приоритет е да предпази торите от историческо разцепление в партията, информират правителствените източници.
Няколко изтъкнати консервативни депутати са обявили, че могат да се отделят и да създадат партия, ако Мей предпочете да подкрепи един митнически съюз. Това е едно от главните искания на лейбъристите, което се поддържа и от онези сред торите, които подкрепят норвежкия модел за мек Брекзит.
Източници от Уайтхол съобщават, че Гавин Баруел, който е шеф на кабинета на министър-председателя, е посъветвал Тереза Мей да обърне внимание именно на митническия съюз, след като нейният проект за Брекзит беше отхвърлен миналата седмица с мнозинство от 230 гласа.
Но когато в понеделник правителството представи формалното изявление, с което да обяви следващите си стъпки, се очаква то да се съсредоточи върху търсенето на промени по ирландския проблем, за да се удържи победа срещу Групата за европейски изследвания на Джейкъб Рийс-Мог и Демократичната юнионистка партия.
Тогава премиерът ще може да отиде в Брюксел още същата вечер, макар че от Даунинг Стрийт отричат това да се случи толкова скоро.
Мерките, които Мей предлага идват в момент, когато последните данни от проучванията на общественото мнение доказват, че то е оптимистично настроено за възможността от Брекзит без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: “ Амнистията“ на Тръмп е намек за гняв от дясно, но не успя да „изкуши“ демократите

The Guardian: “ Амнистията“ на Тръмп е намек за гняв от дясно, но не успя да „изкуши“ демократите

21 Януари 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Лондон/Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че ще даден един допълнителен ден амнистия за нелегалните мигранти в САЩ, след като демократите отхвърлиха последния му план за финансиране на стената по южната граница и за възстановяване на работата на американското правителство, пише британският вестник The Guardian.
В бележка, която разгневи републиканците, но не беше приета сериозно от демократите, Тръмп предлага да се даде правен статут на милиони хора без документите и това да е част от бъдеща голяма сделка по американския миграционен закон.
Тази идея президентът пусна в Туитър, като изтъкна, че засега той само предлага да се разширят правните мерки за закрила на някои бежанци и хора, влезли нелегално в САЩ, като децата например.
“Амнистията ще се използва само в случай на по-голяма сделка, било за имиграцията или за нещо друго,” пише президентът. Освен това той споменава, че няма да „се полагат големи усилия“ да се депортират от страната онези, които вече живеят в САЩ без разрешително.
Повече от четири седмици САЩ са в най- продължителното спиране на работата на правителството, което е следствие от отказа на Тръмп да подпише двупартийният план на Конгреса за финансите в държавата, който не му позволява да ползва милиардите долари, нужни му да построи стена по границата с Мексико.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Нанси Пелоси отхвърли предложението на Доналд Тръмп за компромис

Washington Examiner: Нанси Пелоси отхвърли предложението на Доналд Тръмп за компромис

20 Януари 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Конгреса Ненси Пелоси заяви, че няма да приеме предложението на президента Тръмп да разреши 5.7 милиарда долара за финансиране на проекта за гранична стена с Мексико за сметка на тригодишно удължаване на програмата, предоставяща правен статут на така наречените „Мечтатели“ които незаконно пристигат в САЩ като деца, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Тя нарече плана "компилация от няколко предварително отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива и общо, не представляват добросъвестни усилия за възстановяване на сигурността на живота на хората. "
Пелоси заяви, че предложението не постига това, което демократите отдавна искат за "мечтателите", което е път към гражданството или постоянния правен статут.
„Малко вероятно е някоя от тези разпоредби сама да премине в Конгреса и взети заедно, те са без никакви шансове.“
Пелоси отхвърли намеренията на Тръмп за стената и повтори предложенията на Демократическата партия за увеличаване на сигурността на други граници в точките на влизане и за подсилване на технологиите по границата. Някои се припокриват с предложението на президента, като например пари за допълнителни съдии по имиграцията и засилване на сигурността в пристанищата на страната, където влизат повечето незаконни наркотици, обръща внимание изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

Daily Express: Лиъм Фокс предупреди, че провал на Брекзит ще причини „политическо цунами“

20 Януари 2019 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди, че провалът на Брекзит може да доведе до „политическо цунами“ между избирателите и парламента, пише вестник Daily Express.
Видният привърженик на Брекзит каза, че ако не се вземе под внимание референдума от 2016 г., ще се разкрие „огромна пропаст“. Д-р Фокс казва: „Неуспехът на Брекзит ще предизвика пропаст между парламента и хората, разкол в нашата политическа система с незнайни последици
„Време е депутатите да изпълнят обещанията, които са направили. Това е въпрос на чест и задължение“.
Д-р Фокс също атакува депутатите и министрите, които се опитват да премахнат изцяло опцията без сделка.
Той каза: „Прекарал съм целия си живот в бизнес преговори. Най-глупавото възможно нещо е да махнеш най-силната си карта.
„Депутатите трябва да спрат да ни казват какво не искат и да ни кажат какво правят“.
Той добави, че Тереза Мей се стреми да постигне „консенсус“ от Джеръми Корбин, но така лидерът на лейбъристите ще играе „цинична партийна политика“.
Намесата на Фокс е след като бившият министър Доминик Грийв, който активно се опитва да предотврати Брекзит без сделка, изготви предложения за 300 депутати, които да поемат контрола на дневния ред в парламента.
Един министър направи предположение, че всички депутати, които подкрепят тези предложения трябва да бъдат отстранени от партията.
Сър Греъм Брейди описва сделката на Тереза Мей като „дълбоко погрешна и практически без приятели“.
Консерваторът Доминик Грийв планира да промени предложение, което Тереза Мей ще представи в парламента.
Тя ще се опита да очертае как ще преодолее безизходицата, настъпила след поражението й миналата седмица.
Бившият министър, Ник Боулс и висшият лейбъристки депутат Ивет Купър правят свои собствени планове да позволят на депутатите да поискат удължаване на членството на страната в ЕС, ако сделката не бъде договорена от парламента.
Лейбъристки източници заявиха, че могат да подкрепят този ход и вероятно плана на Доминик Грийв.
Висши министри предупредиха, че планът на Грийв може да предизвика конституционна криза с възможността за провеждане на общи избори.
Един министър каза: „Ако в крайна сметка парламентът нареди на правителството да направи нещо против нашия манифест, ще трябва да се върнем в началото“.
Друг заяви: „Това би направило управлението невъзможно. Това ще доведе до избори на някакъв етап“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

Independent: Лейбъристите по-близо да подкрепят нов референдум за Брекзит

20 Януари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Висшите фигури при лейбъристите накараха партията да се приближи значително до подкрепата за нов референдум за Брекзит, предполагайки, че подкрепата вече е неизбежна, освен ако Тереза Мей не изостави своите „червени линии“, пише вестник Independent.
Трима от членовете на кабинета в сянка натиснаха Джеръми Корбин, като казаха, че партията трябва да се придържа към обещанието си да „проведе кампания за публично гласуване“, ако премиерът е непоколебим, а лейбъристите не успеят да предизвикат избори.
Кейр Стармър, министърът за Брекзит в сянка, каза, че подкрепата за референдум е единственият „оставащ вариант“, ако плана за оттегляне на лейбъристите бъде отхвърлен, добавяйки: „Това е много важно задължение. И това е единственото, което ще запазим“.
Том Уотсън, заместник-председателят на лейбъристите, който говори на същата конференция, каза пред един от запитващите, подканвайки за по-бърза подкрепа за референдум: „Изкушавам се да отида там с вас“.
Призивите дойдоха, след като Джеръми Корбин разгневи някои от поддръжниците на референдума, като каза, че лейбъристите ще обмислят единствено да подкрепят ново гласуване, ако Обединеното кралство е на ръба на „бедствието без сделка“.
Говорейки пред The Independent след изказването си, Кейр Стармър отказа да определи краен срок за драматичната промяна на политиката, тъй като невъзможно е да се предвидят събитията в парламента през следващите две седмици.
Но той каза: „Аз съм много наясно, че има само 69 дни преди 29 март, следователно прозорецът сега е доста кратък“.
Сър Кейр също така обеща, че решението няма да бъде взето от затворен кръг, казвайки: „Много е важно, първо, да чуем това, което всеки може да каже и второ, да го направим по един общ начин“.
Той настоя, че той и Корбин са „обединени“, добавяйки: „Ние редовно обсъждаме това. Хората винаги се опитват да намерят различия, но ние стоим заедно зад това предложение кога да подкрепим референдум“.
Въпросът ще излезе след понеделник, когато депутатите ще бъдат свободни да внесат поредица от изменения в изявлението на премиера за „следващите стъпки“ след разрушителното поражение на сделката миналата седмица.
Те ще включват алтернативен план на лейбъристите, митнически съюз, „силна“ връзка на единния пазар и защита на работниците, екологичните и потребителските стандарти.
По-рано Джон Мейджър призова Тереза Мeй да даде на министрите си да гласуват незамисимо по всички възможности за Брекзит, заедно с другите депутати, и да се превърне в „посредник“ за решаване на кризата.
Общините са „убили” нейната сделка и тя трябва да признае, че опитите да се съживи с незначителни „бърникания” - докато се придържа към строгите „червени линии” - бяха обречени на провал.
Сър Джон добави: „Ако кабинетът не може да се съгласи и парламентът не може да се съгласи, единственият вариант е вторият референдум“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп предлага защита на имигрантите в САЩ срещу средства за стена

AFP: Тръмп предлага защита на имигрантите в САЩ срещу средства за стена

20 Януари 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп предложи временна защита на хора, незаконно дошли в САЩ като деца и други групи имигранти, изправени пред депортиране, в замяна на средства за спорната му гранична стена, съобщава AFP.
Предложението на Тръмп да сложи край на 29-дневното частично спиране на работата на американското правителство, предизвикано от спора за финансиране на стената, изглеждаше обречено при пристигането си, като Конгреса го отхвърли въз основа на докладите за съдържанието му преди речта.
Предложението на Тръмп призовава за средства в размер на 5,7 милиарда долара за финансиране на гранична стена, 800 милиона долара за „спешна хуманитарна помощ“ и 805 милиона долара за технология за откриване на наркотици и сигурност на пристанищата.
Той предложи три години защита за 700 000 така наречени „мечтатели“, които бяха докарани в страната незаконно, когато бяха деца, както и за 300 000 други имигранти, чийто статут на закрила изтича.
Но преди речта, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси отхвърли предложенията на Тръмп като „компилация от няколко отхвърлени инициативи, всяка от които е неприемлива и не представляват искрени усилия за възстановяване на сигурността в живота на хората“.
„Малко вероятно е някоя от тези разпоредби сама да мине в Камарата, и взети заедно, те не са ефективни“, каза Пелоси в изявление.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Тръмп благодари на Мълър за изявлението няколко часа преди „голямото съобщение“ за граничния спор

Independent: Тръмп благодари на Мълър за изявлението няколко часа преди „голямото съобщение“ за граничния спор

19 Януари 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е готов да направи „голямо съобщение“ относно блокираната работа на правителството и американско-мексиканската граница, докато застоя на финансирането за предложената му стена продължава пета седмица, пише вестник Independent.
Белият дом не е предоставил никакви подробности за това какво точно ще разкрие президентът, но не се очаква да подпише декларацията за извънредно положение, която заплашва да използва в продължение на няколко седмици.
Доналд Тръмп е в конфронтация с демократите в Конгреса, след като отказа да подпише законопроект за финансиране на правителството, в който не бяха заделени 5,7 млрд. долара за граничната стена.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Очаква се Доналд Тръмп да предложи компромис на демократите

The Washington Examiner: Очаква се Доналд Тръмп да предложи компромис на демократите

19 Януари 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Очаква се президентът Тръмп да предложи на демократите компромис по отношение на имиграцията в събота, целящ прекратяване на „затварянето“ на правителството, пише американското издание The Washington Examiner.
Според портала Axios, цитиран от изданието зетят на Тръмп и съветник на Белия дом Джаред Къшнър и вицепрезидентът Майк Пенс са договорили сделка с републиканци от Конгреса, които ще предложат на демократите за защита на пристигналите в САЩ като деца (т.нар. мечтатели) и ще удължат законния статут на притежателите на статут на временно защитен статут в замяна. за 5,7 млрд. долара за стената.
Законодателството, което ще предложи отложено действие, ще защити хората, които са били незаконно доведени в САЩ като непълнолетни, често известни като "Мечтатели", защита от депортиране и им дават разрешение за работа, но не и път към гражданството. Администрацията на Тръмп по-рано се опита да ограничи програмата TPS, която позволява на хора от определени страни, засегнати от конфликти или природни бедствия, да останат в САЩ.
Очаква се Тръмп да направи съобщението в обръщение насрочено за следобедните часове в събота.
"Мисля, че това ще бъде важно изявление. Като се има предвид, че както знаете, керваните идват. Един голям (керван) идва сега. Аз съм разочарован, че Мексико не ги спира. – каза президентът Тръмп по време на среща с репортери.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Демократите са готови да предложат един милиард долара за гранична сигурност, но не и за стена

The Hill: Демократите са готови да предложат един милиард долара за гранична сигурност, но не и за стена

19 Януари 2019 | 19:18 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократи в Конгреса ще предложат един милиард долара за финансиране на мерки за сигурност на границата в законопроект за възобновяване на правителството следващата седмица, но тези средства не може да се използват за строеж на стена, пише американското издание The Hill.
Демократите смятат другите мерки за сигурност на границите за по-ефективни.
Новините за плана на демократите идват часове преди Тръмп да се обърне на живо от Белия дом относно сигурността на границите и продължаващото частично затваряне на правителството, което навлезе в 29-ия си ден в събота.
Законопроектът ще бъде десетият опит за възобновяване дейността на правителството, след като демократите поеха контрола над Конгреса този месец, макар че нито един от плановете не е постигнал напредък в Сената поради отказа на лидера на мнозинството Мич да предложи за гласуване законопроект, който не е одобрен от президента Тръмп
Спекулациите се въртят около това дали Тръмп ще предложи свой собствен компромисен пакет на демократите или вместо това той ще обяви извънредно положение заради незаконното преминаване на границата и така да се опита да заобиколи Конгреса , за да получи средства за граничната стена.
Тръмп според наблюдатели се е отказал от втория план по-рано този месец, като се оплаква, че подобен вариант вероятно ще се сблъска с съдебни битки от страна демократите.
"Това е лесният изход, но Конгресът трябва да направи това", каза Тръмп пред репортери по това време.
Борбата за закриването се засили тази седмица, след като председателката на Конгреса Нанси Пелоси написа писмо до Тръмп, с което го призова да отложи или да представи в писмена форма годишната си реч за състоянието на Съюза.
По-късно Тръмп възрази, като попречи на делегациите на Конгреса да пътуват в чужбина с военни полети по време на затварянето на правителството. Решението на Тръмп отмени плановете на демократите да посетят войски в Афганистан през уикенда.
Проучванията сочат, че повече американци обвиняват Тръмп за спирането на дейността на правителството, докато по-малък процент обвиняват демократи от Конгреса.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Нов мигрантски керван достигна Мексико, разпалва дебата за гранична стена

AFP: Нов мигрантски керван достигна Мексико, разпалва дебата за гранична стена

19 Януари 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Мексико Сити. Стотици латиноамериканци влязоха в Мексико незаконно, след като последният мигрантски караван, който се опитва да стигне до Съединените щати, пресече границата между Мексико и Гватемала в петък, предава AFP.
Мигрантите не желаят да чакат пет дни за хуманитарните визи, които Мексико им предлага, и използват салове, за да пресекат реката Сучиате, която разделя двете страни или се промъкват през охранявания граничен мост през нощта, съобщи кореспондент на агенцията.
Движението на кервана предизвика нова буря в социалната мрежа от президента на САЩ Доналд Тръмп, който призова Мексико да спира такива кервани, като написа: "Още един голям керван се отправя към нас. Много трудно е да ги спрем без стена!"
Последният керван е по-малък от този, който достигна до седем хиляди мигранти в края на миналата година, когато Тръмп говори за "нахлуването" от "закоравели престъпници" и изпрати хиляди войници на американско-мексиканската граница.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение, смята, че ще се договори с демократите

CNN: Доналд Тръмп не планира да обяви извънредно положение, смята, че ще се договори с демократите

19 Януари 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп няма планове да обяви извънредно положение в страната поради частичното спиране на дейността на федералното правителство поради разногласия с Конгреса за изграждането на стена на границата с Мексико, съобщи CNN, позовавайки се на собствени източници.
Тръмп заяви по-рано, че в събота ще направи специално обръщение от Белия дом за бюджетната криза. Много местни коментатори веднага предположиха, че президентът възнамерява да обяви извънредно положение в страната, за да използва бюджетните средства на Пентагона за изграждане на стената, но, както съобщава CNN, той все още няма подобни планове.
Според източниците на телевизионната компания, по време на речта си Тръмп възнамерява да се обърне към демократите с предложение, насочено към прекратяване на сегашната бюджетна криза и възстановяване на работата на правителството. Не са известни подробностите на предложението, обаче, както отбелязва телевизионният канал, президентът възнамерява да направи някои отстъпки, за да принуди демократите да продължат преговорите, които са в застой.
В същото време американският лидер не възнамерява да се откаже от плановете за изграждане на стена на границата с Мексико и затова, според източници на CNN в Белия дом, не се очаква напредък в преговорите с демократите. В същото време, съобщава каналът, дискусиите в администрацията за възможността за въвеждане на извънредно положение продължават, но Тръмп не възнамерява да обяви подобна стъпка по време на речта си в събота в 15:00 часа местно време (22:00 часа българско време).

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

ТАСС: Тръмп отмени пътуването на американската делегация за форума в Давос

18 Януари 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Вяшингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени пътуването на американската делегация за Световния икономически форум (СИФ) в Давос заради продължаващата криза с бюджета, затова се казва в разпространено в четвъртък съобщение от прессекретаря Сара Сандърс на Белия дом, информира ТАСС.
„За това, че 800 000 забележителни американски служещи не получават заплата, както и за да осигури работа на своя екип на нужното равнище, президентът Тръмп отмени пътуването на своята делегация за Световния икономически форум в Давос, Швейцария“, се казва в съобщението.
Отначало се очакваше Тръмп да ръководи делегацията, но на 10 януари той написа в Туитър, че отменя тази своя визита заради ожесточени спорове между Белия дом и Конгреса за контрола на американско-мексиканската граница.
След това двама представители на администрацията заявиха, че делегацията ще се ръководи от министъра на финансите Стивън Мнучин и държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео. В енйния състав трябваше да влязат търговският министър Уилбур Рос, представителят на САЩ за търговските преговори Робърт Лайтхайзър и Крис Лидл, заместник ръководител на екипа в Белия дом по политическите въпроси.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Нов керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на блокираното правителство заради стената на Тръмп

Washington Examiner: Нов керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на блокираното правителство заради стената на Тръмп

15 Януари 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Нов мигрантски керван напредва към границата между САЩ и Мексико на фона на прекратената дейност на американското правителство заради нежеланието на демократите да отпуснат бюджетни средства за изграждането на стена по южната граница на САЩ, за което настоява президентът Доналд Тръмп, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
Според информацията на изданието, около 600 мигранти са се събрали в понеделник на автогара в град Сан Педро Сула, Хондурас и около половината от тях вече са отпътували към границата с Гватемала. Тези около 300 души са основни жени и деца.
Една от жените, които пътуват в кервана е заявила, че ще поиска от американските власти убежище и статут на бежанец, „защото вече е невъзможно да се живее в Хондурас“.
Миналата година информациите за мигрантски кервани от Централна Америка, които напредват към южната граница на САЩ стана предмет на ожесточени спорове по време на междинните избори. Въпреки че много от мигрантите казват, че търсят убежище в САЩ, за да избегнат насилието и бедността у дома, президентът Тръмп и неговите съюзници предупреждават, че в керваните са проникнали много престъпници. През последните няколко месеца граничните части са използвали сълзотворен газ най-малко два пъти, за да възпрат мигрантите, отчаяни от дългото чакане, от щурмуването и пресичането на границата близо до Тихуана.
След като през миналата седмица Доналд Тръмп разбра за оформянето на нов Караван в Хондурас, той използва новината, за да оправдае искането си за $5,6 млрд. долара за построяване на гранична стена.
„Има нов голям керван, който в момента се формира в Хондурас. Опитваме се да го развалим“, заяви той пред журналистите в четвъртък. „Но, засега, той е по-голям от всичко, което сме виждали. И един дрон няма да го спре. И сензор няма да го спре. Но знаете ли кое ще го спре на място? Една хубава, мощна стена“, обясни държавният глава.
Тръмп и Републиканското мнозинство в Сената отказват да приемат какъвто и да е бюджет, ако в него не са включени финансите за стената, докато Демократите отхвърлят всички проектобюджети, в които те са включени. Това предизвика частично спиране на дейността на американското правителство и остави 800 хиляди държавни служители без заплата, докато не бъде постигнато споразумение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Шиндзо Абе съобщи, че ще посети Русия и международния форум в Давос

ТАСС: Шиндзо Абе съобщи, че ще посети Русия и международния форум в Давос

15 Януари 2019 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Токио. Японският премиер Шиндзо Абе възнамерява да пътува до Русия и Швейцария от 21 до 24 януари. Той съобщи това на среща с представители на кабинета, съобщава TACC позовавайки се на информационна агенция Киодо.
„Ако всичко е нормално, тогава на 21-24 януари ще пътувам до Русия и на международния форум в Давос“, заяви премиерът на срещата.
„Особено бих искал на срещата на върха между Япония и Русия да се придвижат напред преговорите за сключване на мирен договор“.
По-рано на пресконференция в Токио говорителят на правителството Йошихиде Суга каза, че позицията на японското правителство по отношение на мирния договор с Русия и собствеността на южната част на Курилите не се е променила. В същото време той положително оцени проведените в навечерието на Москва преговори с ръководителя на японското външно министерство Таро Коно със своя руски колега Сергей Лавров.
По думите на говорителя, страните конкретно са изразили мнението си, имаше сериозна размяна на мнения. Суга отбеляза, че Токио се съгласява с руската страна да не разкрива конкретното съдържание на преговорите.
По-рано говорител на японското външно министерство каза пред ТАСС, че дискусиите, проведени в руската столица, дадоха възможност да се подготви предстоящото посещение на японския премиер Шиндзо Абе в Москва и новата двустранна среща на високо равнище, която ще се проведе на 22 януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Подкрепата за стената на Тръмп достигна най-високите си нива

Washington Examiner: Подкрепата за стената на Тръмп достигна най-високите си нива

13 Януари 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Подкрепата за стената на американския президент Доналд Тръмп по границата между САЩ и Мексико достигна най-високите си нива по време на прекратяването на дейността на правителството във Вашингтон, което започна заради спор именно по тази причина, пише онлайн изданието на вестник Washington Examiner.
Според резултатите от допитване на ABC News и Washington Post, публикувано в неделя, 42% от американците подкрепят изграждането на гранична стена. Преди една година само 34% са били на това мнение, а през 2017 година съоръжението е подкрепяно от 37%.
С 54%, мнозинството продължава да се противопоставя на идеята на Тръмп, но опозицията се смалява, предвид това, че преди една година неодобряващите стената са били 63%, а през 2017 година – 60%.
Американският президент иска около 5,6 млрд. долара за построяването на стена на границата с Мексико, което доведе до най-дългото спиране на дейността на правителството в историята, тъй като Демократите в конгреса отхвърлят всеки законопроект, който предвижда отделянето на средства за реализиране на идеята на Тръмп.
Докато подкрепата за стената на държавния глава се е увеличила, повечето американци винят Тръмп и Републиканците за спирането на правителството: 53% смятат, че отговорни са именно те, докато само 29% считат, че виновната страна са Демократите. 13% са на мнение, че двете страни са еднакво отговорни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп „туитва“ гнева си, след като доклад-бомба допълни драмата с руското разследване

The Guardian: Тръмп „туитва“ гнева си, след като доклад-бомба допълни драмата с руското разследване

13 Януари 2019 | 04:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота Доналд Тръмп произведе серия от подвеждащи послания, за да отхвърли твърденията, че той тайно работи за Русия, пише в анализа си на първа страница съботният The Guardian.
В история на първа страница, която е изключение дори за вдигащите шум и врява стандарти на ерата Тръмп, Тhe New York Times съобщава, че ЦРУ започва разследване за това дали американският президент не действа срещу интересите на собствената си държава в полза на Русия . Разследването е започнало, след като Тръмп уволни през май 2017 директора на ЦРУ Джеймс Коми, пише The Times, като цитира свои анонимни източници. Отчасти то е нещо като контра разследване, за да се установи дали Тръмп, съзнателно или не, е работил за Москва и дали не представлява заплаха за националната сигурност. Отчасти то е и криминално разследване, за да се установи дали уволнението на Коми не представлява нарушение на закона. .
Джес МакКинли, журналист от The New York Times,пише в Туитър: “Изглежда като шпионски роман, но не е. ЦРУ разследва президента на САЩ, за да разбере дали той не работи за руснаците“.
Президентът отговори в характерния си стил, като изстреля половин дузина несдържани туитвания.
В първото се казва:“Уоу, току-що научавам от все по-пропадащия New York Times, че корумпирани бивши директори на ЦРУ, почти всичките уволнени или принудени да напуснат Управлението по някакви лоши причини, започват разследване срещу мен, без причина & без доказателства, след като аз уволних лъжеца Джеймс Коми. Това е пълна мръсотия!” И обявява: „Уволнението на Джеймс Коми е велик празник за Америка“. Без да има доказателства, той допуска, че Коми е протеже на Мюлер.
И настоява:“Аз съм много по-груб с Русия и от Обама, и от Буш или Клинтън. Може би много по-груб от който и да е президент. В същото време, & както често казвам, да се върви с Русия е добро нещо, а не лошо нещо. Аз съм напълно убеден, че един ден отново ще сме в добри отношения с Русия!”
Отдавна се бият камбаните заради топлите отношения на Тръмп с руския президент Владимир Путин. Едни ден след като уволни Коми той прие в Овалния кабинет руския външен министър Сергей Лавров и разкри разузнавателна информация от една израелска контратерористична операция. Миналото лято в Хелзинки Тръмп се оказа един до друг с Путин.
В събота Тhe Washington Post съобщи, че Тръмп е поискал от собствения си преводач бележките, които е водил по време на срещата през 2017 година с руския президент Владимир Путин в Хамбург. Като цитира сегашни и бивши висши служители на САЩ, вестникът съобщава, че той е инструктирал езиковеда да не обсъжда какво се е случило с други служители от администрацията. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви, че написаното „е толкова крайно неакуратно, че дори не си заслужава да му се отговаря“.
В изявление, направено по-късно в събота, председателят на комитета за разузнаване в Белия дом Адам Шифт отказа „да коментира специфичните особености на текста в Тhe New York Times ”, но каза, че “контраразузнаването е загрижено за хората, свързани с кампанията на Тръмп, включително и за самия президент, тъй като са на фокус от самото начало на нашето разследване“.
После Тръмп се обърна в Туитър към другата тема, която преобладава в американската политика: частичното спиране на работата на правителството, което се случва вече 22 ден и е най-дългото в американската история. Резултатъ е, че около 800 000 души, административен персонал, пропусна в петък да си плати сметките, нищо, че Сенатът и Камарата гласуваха да им се дадат пари, когато федералните служби подновят работата си. След това напуснаха Вашингтон за уикенда.
Летището на Маями ще затвори една от своите огромни чакални за събота, неделя и понеделник, за да може да гарантира сигурността на местата за чекиране на пътниците, тъй като служителите, на които не се плаща, са останали у дома, а и инспекторите по сигурността също не са на работа.
Проучванията на общественото мнение информират, че върху Тръмп се стоварва по-голяма част от срама, а президентът си играе като с играчка с идеята да се обяви национално извънредно положение, да заобиколи Конгреса и да финансира проекта за стената от съществуващите федерални приходи. Републиканците са разделени и със сигурност това ще ги изправи пред известни предизвикателства.
В събота, президентът, който претендира, че е майстор на сделките, пусна дузина съобщения в Туитър, включително и твърде загадъчно послание с обещание: “Аз наистина имам план за частичното спиране на работата на администрацията. Но за да разберете този план, вие трябва да разберете факта, че аз спечелих изборите, а обещах преди тях сигурност на американския народ. Част от това обещание е Стената на южната ни граница. След изборите идват техните последици!”
Тази седмица един демократ обяви пред журналистите: “Това не е стена между Мексико и САЩ. Това ес тена между неговите провали на неговата администрация. Това е голямо отклоняване на вниманието, а той е майстор на отклоненията.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:Тръмп заяви, че  работи сам за разрешаване на кризата с бюджета

ТАСС:Тръмп заяви, че работи сам за разрешаване на кризата с бюджета

12 Януари 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Президентът на САЩ опроверга съобщения в медиите, че в Белия дом цари хаос, съобщава ТАСС.
В събота Доналд Тръмп опроверга съобщенията в редица американски медии, че в неговата администрация цари хаос и няма план за регулиране на създалата се криза около бюджета на държавата. Той съобщи също, че на практика само той в Белия дом работи над тези въпроси и има план как да се разреши възникналата ситуация.
"Току-що видях, че в контролирания от Амазон вестник „Вашингтон пост“ репортер лъже, че в Белия дом цари хаос и че никой няма стратегия как да се прекрати спирането на работата на администрацията. Лъжещите медии винаги говорят за хаос, макар че той де факто не съществува“, това Тръмп е написал в своята страница в Туитър.
"Всъщност в Белия дом няма никой освен мен, а аз имам план за прекратяване на това спиране. Но за да се разбере този план, трябва да се разбере, че аз удържах победа на изборите и обещах да осигуря безопасност за американския народ. Част от това обещание беше стената на южната граница. Изборите си имат последствия“, е заявил Тръмп.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение

The Washington Post: Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение

12 Януари 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите се подготвят за съдебна битка, ако Доналд Тръмп обяви извънредно положение, пише американският вестник The Washington Post.
Демократите от Конгреса интензивно проучват евентуално правно предизвикателство, ако президентът Тръмп обяви национално извънредно положение, за да изгради граничната стена, претърсвайки федерални закони и съдебни прецеденти - включително и скорошен опит на контролирания от републиканците бивш Конгрес да подкопае здравната реформа на Обама.
Подготовката е факт, след като лидерите на двете партии стават все по-убедени, че Тръмп ще обяви национално извънредно положение, като единствения възможен начин да се осигурят милиардите долари, с които той се опитва да построи стената и да сложи край на триседмичното частично закриване на правителството. станало най-дългата в историята на САЩ, пише вестникът.
Тръмп заяви в петък, че "100 процента" има властта да изгради стената - проект, който той преди това е казал, ще бъде финансиран от Мексико - при спешни правомощия, но каза, че "няма да го направи толкова бързо" и ще даде на Конгреса повече време за действие.
Демократите обаче бързо се организираха зад кулисите, за да се защитят срещу евентуално извънредно положение, стъпка, която членовете на двете партии все повече считат за неизбежна.
Докато депутатите и адвокатите на демократите проучват как потенциално да блокират евентуалния ход на президента в съда, според служители в Конгреса, запознати с усилията, сътрудници на председателя на Конгреса Нанси Пелоси и към няколко комисии в Конгреса разработват паралелна стратегия, за да убедят обществеността, че извънредното положение е неоправдано и би навредило на населени места, които са били финансирани по проекти, средствата от които ще отидат за стената.
„Виж, извънредна ситуация не може да бъде всяка ситуация, за която президентът твърди, че е извънредна ситуация,” каза конгресменът Джейми Раскин, член на комисията за съдебната власт и бивш професор по право, който проучва въпроса през последните дни. „Ако Конгресът даде на президента Тръмп червена светлина на неговата гранична стена, той не може да се преструва, че в административния механизъм на управление съществува зелена светлина. Но това е правен въпрос и ние сме готови да го преместим от залите на Конгреса в съда. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тръмп се отказа от обявяването на извънредно положение за да финансира граничната стена

The Guardian: Тръмп се отказа от обявяването на извънредно положение за да финансира граничната стена

12 Януари 2019 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп се отказа от заплахата си да обяви извънредно положение, за да финансира обещаната гранична стена, докато е притискан да намери решение на триседмичната безизходица, която затвори части на правителството, оставяйки стотици хиляди работници без заплати.
„Искаме Конгресът да си свърши работата“, каза президентът по време на кръгла маса за сигурността на границите в Белия дом. „Това, което не искаме да направим сега, е извънредно положение“.
Коментарите на Тръмп идват на фона на докладите, че той се консултира с адвокатите и съюзниците на Белия дом относно обявяването на извънредно положение и използването на президентските правомощия за предприемане на едностранни действия за изграждане на стената въпреки възраженията на Конгреса. Той твърди, че неговите адвокати са му казали, че действието ще издържи на правната проверка „100%“.
Тръмп заяви, че има право да обяви извънредна ситуация на национално равнище, но каза: „Няма да го правя толкова бързо“.
Вместо това президентът призова демократите да намерят изход от затварянето, което ще стане най-дълго в историята на САЩ, като все още няма край от безизходицата.
Около 800 хиляди работници, повече от половината от които все още са на работа, не получиха заплати.
Запитан за тежкото положение на онези, които отиват без заплащане, президентът измести фокуса, като каза, че се чувства зле „за хората, които имат членове на семейството, които са били убити“ от „престъпници”, които са дошли през границата.
Въпреки това във Вашингтон избухнаха протести, тъй като стотици държавни служители, пуснати в отпуск, се събраха пред Белия дом с искане да се върнат на работа.
Тръмп не беше в Белия дом по време на протеста. Президентът посети Макалън, Тексас и Рио Гранде, за да подчертае това, което той нарича криза на наркотиците и престъпността.
Той каза, че „ако по някаква причина не получим това” - споразумение с демократите в Камарата, които отказаха да одобрят исканите от него 5,7 млрд. долара за стената - „Ще обявя извънредно положение“.
Частичното изключване ще постави рекорд , който ще продължи след 21-дневното затваряне, приключило на 6 януари 1996 г., по време на администрацията на Бил Клинтън.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Конгресът на САЩ одобри изплащането на компенсации на държавни служители, изпратени в неплатен отпуск

ТАСС: Конгресът на САЩ одобри изплащането на компенсации на държавни служители, изпратени в неплатен отпуск

12 Януари 2019 | 00:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Камарата на представителите одобри в петък законопроект за изплащане на компенсации на държавни служители, които не получават заплата поради частичното спиране на работата на правителството. Това се посочва на уебсайта на долната камара на законодателния орган, предава агенция TACC.
Текстът на законопроекта не посочва точния размер на плащанията, а само посочва необходимостта от „обезщетяване на федералните и други държавни служители, които са пострадали от прекъсването на държавната работа. В четвъртък тази инициатива беше одобрена от Сената и сега ще бъде подписана от американския президент Доналд Тръмп. По-рано той заяви, че ще подпише законопроекта. Плащанията ще се извършват след възобновяване на работата на държавните институции.
След като законопроектът беше приет, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви, че Тръмп трябва да предприеме следващата стъпка за прекратяване на частичното затваряне на правителството. „Когато президентът предприеме действия, ние ще отговорим на всичко, което той прави“, каза тя.
От 22 декември работата на федералното правителство е частично спряна в САЩ заради липсата на бюджетни средства. Това се дължи на факта, че републиканците и демократите в Конгреса все още не са успели да се споразумеят за параметрите на временния държавен бюджет, в който американският президент Доналд Тръмп и републиканците в крайна сметка искат да включат повече от 5 милиарда долара за изграждане на физическа бариера по границата с Мексико. Демократите заявяват, че няма да одобрят отделянето на такива големи средства от хазната и са готови да предложат само 1,3 млрд. долара.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп заяви, че няма да обяви извънредно положение „толкова бързо“

AFP: Тръмп заяви, че няма да обяви извънредно положение „толкова бързо“

11 Януари 2019 | 22:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп изключи обявяването на извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да получи финансиране за проекта си за гранична стена между Мексико и САЩ, съобщава AFP.
„Лесното решение за мен е да обявя извънредно положение…. но, няма да го направя толкова бързо, защото това е нещо, което Конгреса трябва да направи“, заяви той пред журналисти.
Искането на Тръмп за финансиране на стена, с която да прекъсне нелегалната миграция – основна точка в предизборната му кампания – предизвика политическа криза, която остави 800 хиляди федерални служители без заплати.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико

The Washington Post: Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико

11 Януари 2019 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом планира да използва парите за бедствия, за да изгради стена по границата с Мексико, пише авторитетният американски вестник The Washington Post.
Белият дом започна подготовката за обявяване на национално извънредно положение, за да изгради граничната стена, искана от президента Тръмп. Този ход ще предизвика буря сред опозицията в Конгреса, както и съдебни дела, но той може да проправи пътя за край на трите седмици блокаж.
Администрацията е хвърлила око на неизползваните средства в бюджета на Армейския строителен корпус, по-специално Закона за разходите за бедствия, приет от Конгреса миналата година, който включва 13,9 млрд. долара, но не е изразходван за проекти за строителни работи, заявиха два независими източника на изданието.
Тръмп настоява Армейския строителен корпус да определи колко бързо могат да бъдат сключени договори и дали строителството може да започне в рамките на 45 дни, според един от източниците,говорили при условие за анонимност..
Списъкът включва десетки проекти за контрол на наводненията в райони, засегнати от неотдавнашни природни бедствия, включително крайбрежието на Тексас, залято от урагана "Харви" и части от Пуерто Рико, пострадали от урагана „Мария“. Бюджетът за военното строителство също се разглежда като потенциален източник за неизразходвани средства, като там са налични милиарди потенциални средства.
Около 800 000 федерални работници са на път да пропуснат първите си заплати, откакто бе спряно финансирането на правителството на 22 декември и проблемите, които засегнаха национални паркове, процесите на инспекция на храни и други федерални служби се умножават.
Сенатът единодушно прие законодателство в четвъртък, което ще гарантира заплащане на федералните работници със задна дата, след като финансовата блокада приключи, въпреки че хиляди държавни контрагенти може никога да не могат да възстановят загубите си.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп заплашва да използва извънредни пълномощия, за да изгради стена

Reuters: Тръмп заплашва да използва извънредни пълномощия, за да изгради стена

11 Януари 2019 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съпроводен от гранични агенти, които са без заплати по време на правителственото „закриване“, американският президент Доналд Тръмп заплаши да използва извънредни правомощия, за да заобиколи Конгреса, за да плати стена на границата между САЩ и Мексико.
Тръмп отлетя до Тексаската граница с Мексико, за да се опита да укрепи делото си за граничната стена, тъй като частичното изключване на американското правителство, свързано с проблема, достига своя 20 ден без никакви признаци за нови разговори за разрешаване на безизходицата.
„Можем да обявим извънредно положение. Не трябва“, каза Тръмп пред репортери. „Това е просто здрав разум“.
Подобна стъпка вероятно ще доведе до незабавно правно оспорване на конституционните правомощия от страна на демократите от Конгреса - предизвикателство, което Тръмп заяви, че ще спечели.
Ден след като излезе от среща с лидерите на Демократическата партия, Тръмп ги атакува, че отхвърлят искането му, като заяви, че е по-трудно да се справи с това, отколкото с Китай.
„Смятам, че Китай, честно казано, в много отношения е много по-почтен от Плачещия Чък и Нанси. Наистина го мисля“, каза Тръмп, насочвайки се към председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на Демократическата партия в Сената Чък Шумър.
Тръмп отмени плановете си да присъства на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който трябва да започне на 22 януари.
Тръмп съобщи, че адвокатите му са му казали, че има право да се позове на национални извънредни правомощия, за да получи финансиране за стената.
„Имам абсолютно право да обявя извънредно положение“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом. „Още не съм готов да го направя, но ако трябва, ще го направя“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп заяви, че САЩ имат огромен успех с Китай в търговията

Reuters: Тръмп заяви, че САЩ имат огромен успех с Китай в търговията

11 Януари 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати имат огромен успех в търговските си преговори с Китай, ден след като американските и китайските власти приключиха тридневни разговори в Пекин, съобщава агенция Reuters.
Срещите в Китай бяха първите преки разговори откакто Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Буенос Айрес през декември и се споразумяха за 90-дневно примирие в търговската война, която наруши потока на стоки за стотици милиарди долари.
„Ние преговаряме и имаме огромен успех с Китай“, каза Тръмп пред репортери, докато напускаше Белия дом за пътуване до границата с Мексико.
Той добави, че намира Китай за „далеч по-почтен“ по много начини отколкото лидерите на демократите в Конгреса, сенаторът Чък Шумер и Нанси Пелоси.
„Мисля, че с Китай всъщност е много по-лесно договарянето, отколкото опозиционната партия“, заяви той.
Вашингтон представи на Пекин дълъг списък от искания, които биха пренаписали условията за търговия между двете най-големи икономики в света. Те включват промени в китайската политика за защита на интелектуалната собственост, трансфер на технологии, промишлени субсидии и други пречки пред търговията.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Bloomberg: Мнучин ще оглави делегацията на САЩ в Давос

ТАСС: Bloomberg: Мнучин ще оглави делегацията на САЩ в Давос

11 Януари 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Делегацията на САЩ на Световния икономически форум в Давос ще бъде оглавена от финансовия министър Стивън Мнучин, съобщава ТАСС, позовавайки се на агенция Bloomberg.
Според нея администрацията на президента Доналд Тръмп изпраща делегация, водена от министъра на финансите в Давос. Съставът на делегацията ще бъде малък.
Президентът на САЩ написа в Twitter, че отменя своето посещение на Световния икономически форум заради ситуацията на американско-мексиканската граница, която не позволява за възстановяването на частично спрялата работа на правителството. Белият дом беше съобщил, че американският лидер планирал пристигане в Давос на 21 януари. Прибирането във Вашингтон трябваше да се състои на 22 януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп отмени официално участието си във форума в Давос

AFP: Доналд Тръмп отмени официално участието си във форума в Давос

10 Януари 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп отмени официално планираното си участие на международния икономически форум в Давос, като аргументира решението си с продължаващия спор за финансирането на граничната стена с Мексико, предава AFP.
„Уважително отменям много важното си пътуване до Давос, Швейцария, за Световния икономически форум", обяви Тръмп в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
Тръмп обвини „непреклонността" на опозиционните демократи пред искането му за 5.7 млрд. долара за удължаване на граничната стена с Мексико за пропускането на участието в Давос. Като страничен ефект от спора 800 хил. федерални служители ще останат без заплата този месец.
Ежегодният форум в Давос, на който Тръмп трябваше да участва, ще се проведе в периода 21-25 януари.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико

10 Януари 2019 | 20:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е на посещение на границата с Мексико на фона на настояването му пред Конгреса да отпусне 5,7 млрд. долара за играждане на стена – искане, което демократите не удовлетвориха и в резулат се стигна до частична блоката на работата на правителството, отбелязва американското издание Washington Examiner. Финансирането за няколко федерални агенции изтече на 22 декември и оттогава насам те преустановиха работа.
В сряда, по време на това, което и двете страни описаха като спорно заседание за договаряне на споразумение за повторно стартиране на работата на правителството, Тръмп излезе от срещата на Белия дом с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидера на демократите в Сената Чък Шумър, след като те отказаха да се съгласят да финансират гранична стена.
Във вторник Тръмп направи обръщение от Овалния кабинет с явна цел да убеди законодателите да финансират стената. „Колко повече американска кръв трябва да пролеем преди Конгресът да свърши работата си?", попита президентът по време на речта си. „На онези, които отказват да правят компромис в името на сигурността на границите, бих им казал - представете си, че това е вашето дете, вашият съпруг или жена, чийто живот е бил толкова жестоко разбит“.
Около 800 000 федерални служители ще пропуснат заплата в петък, ако Тръмп и лидерите на демократите не разрешат спора за бюджета.
Тръмп заплаши, че ще продължи борбата „месеци или дори години“, ако не получи средства от стената. Той не е изключил възможността за обявяване на извънредно положение на южната граница, което ще му позволи да заобиколи Конгреса в решението за изграждане на стената по границата с Мексико.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще пропусне участие в Давос, ако частичната блокада на правителството не бъде вдигната

AFP: Доналд Тръмп ще пропусне участие в Давос, ако частичната блокада на правителството не бъде вдигната

10 Януари 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще пропусне годишната международна конференция в Давос, Швейцария, ако частичната блокада на американското правителството не бъде вдигната, предава AFP.
Тръмп планира да присъства на срещата в Давос след по-малко от две седмици, но подчерта: „Ако частичната блокада продължава, няма да отида".
Американското правителство е под блокада вече три седмици заради спора за финансирането на стената по американско-мексиканската граница. Демократите отказват да отпуснат исканите от Тръмп средства, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико, за да защити проекта си за стена

AFP: Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико, за да защити проекта си за стена

10 Януари 2019 | 05:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп ще посети границата с Мексико в Тексас, в четвъртък, за да защити плана си за стената и да подчертае посланието си за сигурност на фона на влошаващата се политическата криза, предизвикана от бюджетната борба между президента и демократите, предава AFP.
В сряда американският президент внезапно напусна срещата с водещите демократи.
В деня след тържествена реч от Овалния кабинет, в който той използва драматичен тон, за да се опита да убеди американците на всяка цена в неговия водещ проект за сигурност, Тръмп повтори, че няма да се откаже от основното си обещание по време на кампанията.
Дискусиите са блокирани. Стопанинът на Белия дом претендира за 5.7 милиарда долара за "стоманена ограда" или стена, за да ограничи незаконната имиграция. Демократите отказват да отпуснат средства за този проект, които те считат за "неморален" и неефективен.
Но бюджетната парализа има много конкретни последици: повече от две седмици около 800 000 федерални служители не получават заплати. Рекордът за най-дългото "затваряне" в историята е на път да падне: 21 дни, между края на 1995 г. и началото на 1996 г., по време на президентството на Бил Клинтън.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Давос, ако не бъде възстановено финансирането на правителството

The Wall Street Journal: Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Давос, ако не бъде възстановено финансирането на правителството

10 Януари 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп може да отмени пътуването си до Световния икономически форум в Давос, Швейцария, ако до началото му Тръмп и Конгреса не успеят да се споразумеят за възобновяване на финансирането за американското правителство, пише американския вестник The Wall Street Journal.
През декември говорителят на Белия дом Сара Сандърс обяви, че Тръмп ще вземе участие във форума, който ще се проведе от 22 до 25 януари. Според Сандърс американската делегация ще бъде оглавена от министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин. В Давос също трябва да отиде държавния секретар Майкъл Помпео, министърът на търговията Уилбър Рос, американският преговарящ по търговските въпроси Робърт Лайтизер и министърът на вътрешната сигурност Кирстен Нилсен.
Според публикацията, ако демократите и републиканците успеят да постигнат съгласие за възобновяване на финансирането за американското правителство до 22 януари, президентът може да отиде на форума, но посещението му вероятно ще бъде по-кратко. Според източниците на публикацията, Тръмп в този случай може да остане в Давос само за около 12 часа.
Въпреки това, ако американските власти не успеят да преодолеят бюджетната криза до крайния срок, тогава Тръмп вероятно ще прекрати напълно пътуването си, посочва вестникът. Според информацията министърът на финансите на САЩ вероятно ще пътува до Давос, но размерът на американската делегация ще бъде значително намален.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение

AFP: Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение

9 Януари 2019 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп е напуснал гневен срещата с демократите без да постигнат споразумение, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп излезе от преговорите за финансиране на гранична стена между САЩ и Мексико, когато демократите заявиха, че няма да се съгласят с проекта.
"Пълна загуба на време", каза Тръмп за срещата си в Белия дом с водещите лидери на Конгреса от демократите. "Казах им довиждане, нищо друго не работи!"
Чък Шумър, лидер на демократите в Сената, заяви пред журналисти: "Президентът просто стана и излезе."
Двете страни се съгласиха, че срещата е приключила внезапно скоро след началото ѝ, но не и кой е виновен.
Според поддръжниците на Тръмп на срещата, президентът започна с въпрос към лидерите на Демократическата партия дали те ще се съгласят да финансират проекта му за стена в замяна на това, че той ще сложи край на болезненото затваряне на правителството, което той предизвика като ултиматум.
Председателят на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, "вдигна ръка и каза" не, изобщо не“ - разказа Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Конгреса.
"Още веднъж чухме, че лидерите на демократите не желаят дори да преговарят," каза вицепрезидентът Майк Пенс.
Но Шумър каза, че Тръмп е този, който е непримирим.
Президентът „удари с юмрук по масата“ и си тръгна, каза Шумер. "Отново видяхме изблик на гняв, защото не постигна това, което иска", продължи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.