НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Житията на светците не са исторически повести с главни герои, а книги за житейската мъдрост

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Житията на светците не са исторически повести с главни герои, а книги за житейската мъдрост

12 Януари 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Житията на светците не са исторически повести, а книги за житейска мъдрост. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Стилиян от храм „Свети Никола“ в град Черноморец. По думите му те са начин хората да успеят да взимат правилни решения в животите си. „От историята познаваме много герои, царе, управници, бедни и богати, описани по различен начин, но житията не трябва да бъдат възприемани по този начин. Те биха могли да бъдат тълкувани и от тях да бъдат изведени съответните поуки“, обясни отецът и добави, че добър пример за това е житието на света Татяна. „Продължаваме да тачим делата на светците, макар и след като са изминали около 2000 години от събитията в житията им, защото те са следвали убежденията си до края на животите си и са вярвали в пътя, по който са поели. Макар и да са отдалечени от нашето време, светците, които уважаваме, продължават да живеят с нас и днес, защото сме уверени, че чрез тяхна помощ ще бъдем възнаградени с нещата, които са необходими в живота ни“, каза още отец Стилиян.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Времето, в което е живяла св. Татяна, е свързано с едни от най-жестоките гонения срещу християните

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Времето, в което е живяла св. Татяна, е свързано с едни от най-жестоките гонения срещу християните

12 Януари 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Бургас. Времето, в което е живяла св. мчца Татяна, е свързано с едни от най-жестоките гонения срещу християните. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Стилиян от храм „Свети Никола“ в град Черноморец. По думите му св. Татяна е живяла в град Рим през II в. сл. Хр. по времето на император Хелиогабал, който бил един от гонителите на християните. „През I, II и началото на III век християнството е била преследвана религия, била е извън закона. Чак след 325 г. и след Медиоланския едикт по времето на св. Константин Велики, християнството става официална религия и най-после последователите му имат възможността „да си поемат глътка въздух“ и по този начин да започне възходът на християнската цивилизация. За да се стигне до нея, християните са преминали през „огън и меч“, какъвто е и случаят с мъченица Татяна“, обясни отец Стилиян и добави, че според житието на Татяна произходът ѝ е бил знатен, а баща ѝ е бил префект в Рим. „Това означава, че тя е получила добро образование и добро възпитание. Божията любов е била насадена в сърцето ѝ и така тя е започнала да възпитава в този евангелски дух и околните. Била е много благочестива и възпитана. Това, на което днес се възхищаваме обаче, не било понятно за онези времена. Властта считала, че всеки, който не придава жертви на езическите римски богове, трябвало да бъде възприет като враг и като човек, който е нужно да бъде превъзпитан. Вероятно в онези години е имало някой, който държал се представи примерен пред императора, и затова наклеветил Татяна, че не поднася дарове на римските богове. Девойката била извикана на съд, на който публично изказала християнските си убеждения и отказала да поднесе даровете си на Аполон. Освен това, приела с радост последвалите мъчения, които завършили с посичане с меч“, каза още отец Стилиян. По думите му причината да бъде избран точно този начин за изпълнение на смъртната присъда, била фактът, че Татяна е римска гражданка. „Изводите, които бихме могли да си направим след тази история, са свързани с това колко сме се отдалечили от истинския християнски живот, след като сами се отказваме от своите убеждения, дори без никой да ни преследва заради тях. Сами се отказваме от тях, като избираме идоли, които са същите както в онези времена, макар и с други наименования“, каза още отец Стилиян.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Вярата на св. Татяна била толкова силна, а животът ѝ толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Вярата на св. Татяна била толкова силна, а животът ѝ толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения

12 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На днешния ден почитаме света великомъченица Татяна. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин църковният уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград Аделина Стефанова. По думите ѝ светицата произхождала от знатен римски род и още от малка познала Христовата вяра, като изцяло се отдала на милосърдието и постоянна молитва на Иисус Христос. „Татяна била девойка с рядка мъдрост и неземна красота. Тя била преследвана и хвърлена в тъмница и жестоко изтезавана. Вярата ѝ била толкова силна, а животът и толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения. Св. Татяна можела да разрушава юдейски храмове, да омилостивява кръвожадни животни, неспособни да понесат упорството на мъчениците и сторените от нея чудеса. Управниците на Рим я осъдили на смърт и я посекли пред очите на целия град, а църквата я канонизирала за светица“, каза още Стефанова. Тя добави, че на 12 януари възпоменаваме нейните мъчения, а имен ден днес празнуват всички, носещи името Таня, Татяна, както и техните производни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна

Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна

12 Януари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. На 12 януари православната църква почита паметта на света мъченица Татяна. Тя произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дяконеса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец. След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.
Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая тя и баща й били обезглавени.
На този ден празнуват: Татяна, Таня
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна

Велико Търново: Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна

12 Януари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна, предаде репортер на Радио „Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на празничната света литургия. Най-много хора посетиха храм „Рождество Богородично“, където да запалят свещ за здраве.
Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Почитана е и от Православната, и от Католическата църкви. Тя е считана за покровителка на студентите. В Русия нейният празник, наречен Татянин ден, на 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.