НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Житията на светците не са исторически повести с главни герои, а книги за житейската мъдрост

Отец Стилиян, храм „Свети Никола“ - Черноморец: Житията на светците не са исторически повести с главни герои, а книги за житейската мъдрост

12 Януари 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Бургас. Житията на светците не са исторически повести, а книги за житейска мъдрост. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас отец Стилиян от храм „Свети Никола“ в град Черноморец. По думите му те са начин хората да успеят да взимат правилни решения в животите си. „От историята познаваме много герои, царе, управници, бедни и богати, описани по различен начин, но житията не трябва да бъдат възприемани по този начин. Те биха могли да бъдат тълкувани и от тях да бъдат изведени съответните поуки“, обясни отецът и добави, че добър пример за това е житието на света Татяна. „Продължаваме да тачим делата на светците, макар и след като са изминали около 2000 години от събитията в житията им, защото те са следвали убежденията си до края на животите си и са вярвали в пътя, по който са поели. Макар и да са отдалечени от нашето време, светците, които уважаваме, продължават да живеят с нас и днес, защото сме уверени, че чрез тяхна помощ ще бъдем възнаградени с нещата, които са необходими в живота ни“, каза още отец Стилиян.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Вярата на св. Татяна била толкова силна, а животът ѝ толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Вярата на св. Татяна била толкова силна, а животът ѝ толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения

12 Януари 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На днешния ден почитаме света великомъченица Татяна. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин църковният уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград Аделина Стефанова. По думите ѝ светицата произхождала от знатен римски род и още от малка познала Христовата вяра, като изцяло се отдала на милосърдието и постоянна молитва на Иисус Христос. „Татяна била девойка с рядка мъдрост и неземна красота. Тя била преследвана и хвърлена в тъмница и жестоко изтезавана. Вярата ѝ била толкова силна, а животът и толкова праведен, че Бог я възнаградил с чудотворни умения. Св. Татяна можела да разрушава юдейски храмове, да омилостивява кръвожадни животни, неспособни да понесат упорството на мъчениците и сторените от нея чудеса. Управниците на Рим я осъдили на смърт и я посекли пред очите на целия град, а църквата я канонизирала за светица“, каза още Стефанова. Тя добави, че на 12 януари възпоменаваме нейните мъчения, а имен ден днес празнуват всички, носещи името Таня, Татяна, както и техните производни.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна

Православната църква почита паметта на света мъченица Татяна

12 Януари 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. На 12 януари православната църква почита паметта на света мъченица Татяна. Тя произлиза от знатно и богато римско семейство, дъщеря на един от най-известните римски префекти. Изцяло проникната от християнската вяра, Татяна била посветена за дяконеса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.
Тя се отказала от светските радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически светец. След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Императорът не бил убеден последовател на Христовата вяра и в двореца си държал статуи на Христос, Аполон, Авраам и Орфей. Без да гледа на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, императорът наредил да бъде заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва.
Девойката не само отказала да стори това, но по нейната молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите й и рязали ивици от нейната снага.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана. Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Уморен от нейната несломимост, безмилостният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но пуснатият лъв се заумилквал около светата мъченица и ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна й отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството й. Накрая тя и баща й били обезглавени.
На този ден празнуват: Татяна, Таня
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна

Велико Търново: Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна

12 Януари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Празнично богослужение се отслужва в православните храмове в града по повод празника на св. Татяна, предаде репортер на Радио „Фокус’’ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани в града възвестиха началото на празничната света литургия. Най-много хора посетиха храм „Рождество Богородично“, където да запалят свещ за здраве.
Света Татяна е раннохристиянска мъченица, живяла в Римската империя по времето на император Александър Север. Почитана е и от Православната, и от Католическата църкви. Тя е считана за покровителка на студентите. В Русия нейният празник, наречен Татянин ден, на 12 януари (25 януари стар стил), се отбелязва като ден на руските студенти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Света Литургия се отслужва във всички храмове в гарда за празника на света Татяна

Пазарджик: Света Литургия се отслужва във всички храмове в гарда за празника на света Татяна

12 Януари 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На 12 януари Православната църква почита света мъченица Татяна. Във всички храмове в Пазарджик се отслужва света Литургия за празника, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Света мъченица Татяна е една от малкото светии, почитани и в Православната, и в Католическата църква. Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща ѝ е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело християнството още преди тя да се роди. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт. Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.
Радослава МУРДЖЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.