НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

12 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Варна. Тя уточни, че децата в ранна възраст все още нямат силна имунна система, затова те са по-податливи на грипни и вирусни инфекции в зимните месеци. Д-р Янка Драганова каза още, че заболеваемостта в тази група за Варненска област е доста по-ниска от средната за страната. Данните са отчетени в периода от 7 до 10 януари. „Точно в тази възрастова група, от 0-4 години, за този 4-дневен период са регистрирани само 28 деца заболели. Това прави около 158 на 10 000. Заболеваемостта за страната в тази възрастова група е 399.66, почти 400 на 10 000“, съобщи д-р Янка Драганова.
Тя добави, че заболеваемостта за Варна във възрастовата група от 5 до 14 години е близо до средните стойности за страната. „Около 300 за 10 000 е заболеваемостта. Специално за тази възрастова група, аз я наблюдавам вече 3-4 седмица, винаги има малко по висока заболеваемост от останалите възрастови групи. Следи ситуацията, но не мога да кажа, че те са стигнали до предепидемични стойности“, отбеляза д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) при децата от 5 до 14-годишна възраст са 105. Най-много са случаите на ОРЗ при хората от 30 до 64 - 117.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

12 Януари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Най-много отсъстващи има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). „През периода от 7 до 10 януари в страната са изолирани два вида грип", каза д-р Янка Драганова. По думите ѝ според данните на РЗИ от началото на годината досега преобладава така наречения свински грип. „Преобладава на този етап, така наречения свински грип, но това не значи, че това ще е така до края на сезона. Може да е по различна ситуацията след две или три седмици“, съобщи д-р Янка Драганова. По думите ѝ във Варненска област няма училища с много отсъстващи деца с диагноза грип или остри респираторни заболявания (ОРЗ). „Най-високата заболеваемост, която е регистрирана в училище на територията на Варна, е 15 - 16% отсъстващи. Това е едно единствено училище – Професионална гимназия по дървообработване „Николай Христов“. Всичко друго е спокойно засега“, каза д-р Янка Драганова.
Тя посочи, че ситуацията във Варна се следи, но на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и ОРЗ. По данни на Дирекцията регистрирани са 23 случая на чревни инфекции в този период, спрямо 6 случая от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 17 ентероколита, 3 вирусни хепатита, 1 салмонелоза и 2 ротавирусни ентерита. От въздушно-капковите инфекции, които не включват грип и ОРЗ, са регистрирани 113 лица. Тя са представени от 94 случая на варицела и 19 случая на скарлатина. Данните от предходния период показват 51 регистрирани пациенти.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.