НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

12 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Варна. Тя уточни, че децата в ранна възраст все още нямат силна имунна система, затова те са по-податливи на грипни и вирусни инфекции в зимните месеци. Д-р Янка Драганова каза още, че заболеваемостта в тази група за Варненска област е доста по-ниска от средната за страната. Данните са отчетени в периода от 7 до 10 януари. „Точно в тази възрастова група, от 0-4 години, за този 4-дневен период са регистрирани само 28 деца заболели. Това прави около 158 на 10 000. Заболеваемостта за страната в тази възрастова група е 399.66, почти 400 на 10 000“, съобщи д-р Янка Драганова.
Тя добави, че заболеваемостта за Варна във възрастовата група от 5 до 14 години е близо до средните стойности за страната. „Около 300 за 10 000 е заболеваемостта. Специално за тази възрастова група, аз я наблюдавам вече 3-4 седмица, винаги има малко по висока заболеваемост от останалите възрастови групи. Следи ситуацията, но не мога да кажа, че те са стигнали до предепидемични стойности“, отбеляза д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) при децата от 5 до 14-годишна възраст са 105. Най-много са случаите на ОРЗ при хората от 30 до 64 - 117.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта най-много отсъстващи ученици има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“

12 Януари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Най-много отсъстващи има в Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Христов“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). „През периода от 7 до 10 януари в страната са изолирани два вида грип", каза д-р Янка Драганова. По думите ѝ според данните на РЗИ от началото на годината досега преобладава така наречения свински грип. „Преобладава на този етап, така наречения свински грип, но това не значи, че това ще е така до края на сезона. Може да е по различна ситуацията след две или три седмици“, съобщи д-р Янка Драганова. По думите ѝ във Варненска област няма училища с много отсъстващи деца с диагноза грип или остри респираторни заболявания (ОРЗ). „Най-високата заболеваемост, която е регистрирана в училище на територията на Варна, е 15 - 16% отсъстващи. Това е едно единствено училище – Професионална гимназия по дървообработване „Николай Христов“. Всичко друго е спокойно засега“, каза д-р Янка Драганова.
Тя посочи, че ситуацията във Варна се следи, но на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и ОРЗ. По данни на Дирекцията регистрирани са 23 случая на чревни инфекции в този период, спрямо 6 случая от предходната седмица, като през настоящите дни чревните инфекции са представени от: 17 ентероколита, 3 вирусни хепатита, 1 салмонелоза и 2 ротавирусни ентерита. От въздушно-капковите инфекции, които не включват грип и ОРЗ, са регистрирани 113 лица. Тя са представени от 94 случая на варицела и 19 случая на скарлатина. Данните от предходния период показват 51 регистрирани пациенти.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.