НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

12 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Варна. Тя уточни, че децата в ранна възраст все още нямат силна имунна система, затова те са по-податливи на грипни и вирусни инфекции в зимните месеци. Д-р Янка Драганова каза още, че заболеваемостта в тази група за Варненска област е доста по-ниска от средната за страната. Данните са отчетени в периода от 7 до 10 януари. „Точно в тази възрастова група, от 0-4 години, за този 4-дневен период са регистрирани само 28 деца заболели. Това прави около 158 на 10 000. Заболеваемостта за страната в тази възрастова група е 399.66, почти 400 на 10 000“, съобщи д-р Янка Драганова.
Тя добави, че заболеваемостта за Варна във възрастовата група от 5 до 14 години е близо до средните стойности за страната. „Около 300 за 10 000 е заболеваемостта. Специално за тази възрастова група, аз я наблюдавам вече 3-4 седмица, винаги има малко по висока заболеваемост от останалите възрастови групи. Следи ситуацията, но не мога да кажа, че те са стигнали до предепидемични стойности“, отбеляза д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) при децата от 5 до 14-годишна възраст са 105. Най-много са случаите на ОРЗ при хората от 30 до 64 - 117.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

12 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според нея на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) във Варненска област, тъй като заболеваемостта е в характерните граници за сезона. „Имаме регистрирани данни за 4-дневен период, от 7 януари до 10 януари, в който имаме заболеваемост от 96.51 на 10 000. Заболеваемостта за страната за същия период е 112.04. Нямаме регистрирана заболеваемост в рисковите групи, която да е по-висока от средната за страната или да се доближава до предепидемични стойности. Все още нямаме такава регистрация т.е дори не мога да кажа, че сме в пред епидемичен период“, съобщи д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, регистрирани са 392 случая на остри респираторни заболявания за този период, спрямо 286 случая на ОРЗ от предходната седмица. Според информацията, най – висока заболеваемост от ОРЗ е регистрирана във възрастовата група от 30 до 64 години, където са отчетени 117 пациенти. Леко завишени са стойностите и при децата от 5 до 14 години, където са постъпили 105 случая. Клиничните данни показват 18 случая на грип и 78 усложнения, причинени от грип и ОРЗ – 33 бронхита и 45 пневмонии. Д-р Янка Драганова посочи, че ситуацията в училищата и детски ясли на територията на Варна е нормална за сезона, като не са отчетени големи проценти на отсъстващи. Тя допълни, че ситуацията се следи ежедневно в информационната система на агенцията, за да бъдат предприети спешни мерки, ако се наложи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 юли 2019 г.
Най-малко един загинал и десетки ранени след пожар в японска аниме компания. 18 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.