НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Малко са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст

12 Януари 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Варна. Малко на брой са регистрираните случаи на болни деца до 4-годишна възраст. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Варна. Тя уточни, че децата в ранна възраст все още нямат силна имунна система, затова те са по-податливи на грипни и вирусни инфекции в зимните месеци. Д-р Янка Драганова каза още, че заболеваемостта в тази група за Варненска област е доста по-ниска от средната за страната. Данните са отчетени в периода от 7 до 10 януари. „Точно в тази възрастова група, от 0-4 години, за този 4-дневен период са регистрирани само 28 деца заболели. Това прави около 158 на 10 000. Заболеваемостта за страната в тази възрастова група е 399.66, почти 400 на 10 000“, съобщи д-р Янка Драганова.
Тя добави, че заболеваемостта за Варна във възрастовата група от 5 до 14 години е близо до средните стойности за страната. „Около 300 за 10 000 е заболеваемостта. Специално за тази възрастова група, аз я наблюдавам вече 3-4 седмица, винаги има малко по висока заболеваемост от останалите възрастови групи. Следи ситуацията, но не мога да кажа, че те са стигнали до предепидемични стойности“, отбеляза д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) при децата от 5 до 14-годишна възраст са 105. Най-много са случаите на ОРЗ при хората от 30 до 64 - 117.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки

12 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма епидемична ситуация, която да налага спешни мерки. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Според нея на този етап не може да се говори за предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) във Варненска област, тъй като заболеваемостта е в характерните граници за сезона. „Имаме регистрирани данни за 4-дневен период, от 7 януари до 10 януари, в който имаме заболеваемост от 96.51 на 10 000. Заболеваемостта за страната за същия период е 112.04. Нямаме регистрирана заболеваемост в рисковите групи, която да е по-висока от средната за страната или да се доближава до предепидемични стойности. Все още нямаме такава регистрация т.е дори не мога да кажа, че сме в пред епидемичен период“, съобщи д-р Янка Драганова. По данни на Регионалната здравна инспекция, регистрирани са 392 случая на остри респираторни заболявания за този период, спрямо 286 случая на ОРЗ от предходната седмица. Според информацията, най – висока заболеваемост от ОРЗ е регистрирана във възрастовата група от 30 до 64 години, където са отчетени 117 пациенти. Леко завишени са стойностите и при децата от 5 до 14 години, където са постъпили 105 случая. Клиничните данни показват 18 случая на грип и 78 усложнения, причинени от грип и ОРЗ – 33 бронхита и 45 пневмонии. Д-р Янка Драганова посочи, че ситуацията в училищата и детски ясли на територията на Варна е нормална за сезона, като не са отчетени големи проценти на отсъстващи. Тя допълни, че ситуацията се следи ежедневно в информационната система на агенцията, за да бъдат предприети спешни мерки, ако се наложи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.