НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Христов, физиотерапевт: Хората, практикуващи зимни спортове, трябва да знаят възможностите си

Христо Христов, физиотерапевт: Хората, практикуващи зимни спортове, трябва да знаят възможностите си

15 Януари 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Хората, практикуващи зимни спортове, трябва да знаят възможностите си. Това каза физиотерапевтът Христо Христов в интервю за Радио „Фокус“ – Варна. По думите му при каране на ски или сноуборд са преобладаващи травмите в областта на колената. „Най-често се появява проблем при колянната става, защото имаме високо-енергийни хобита, пък имаме заседнал начин на живот. Доста често в колянната става се късат кръстни връзки, минискус, латерални и колатерални връзки. Това са най-често уврежданията от ските и сноуборда, които се получават. Понякога има и фрактури, разбира се“, посочи Христо Христов. На любителите на зимни спортове той препоръча да внимават при тяхното практикуване и да преценяват своите собствени възможности преди да направят нещо. „Все пак веднъж в годината карат ски, да не ги запомнят с лоши чувства. Да си направят удоволствието, но да си преценят точно възможностите - какво могат и какво не могат“, каза Христов.
Според него липсата на дълги периоди със заледявания е довела до по-нисък брой травми вследствие на падане в града, но статистически погледнато травматизмът в момента е като през другите сезони. Специалистът отбеляза също, че близо 90 % от фрактурите в наши дни се лекуват с операция. По думите на Христо Христов лечението на фрактури най-често е свързано с поставянето на изкуствени стави или планки в зависимост от пострадалият крайник. „В повечето случаи на днешно време, при по-голямата част от случаите, даже да не кажа 90% от случаите, фрактурите се лекуват оперативно. Това може да стане със слагане на стави, планки, зависи в коя зона е фрактурата“, съобщи Христо Христов. Според него изключително важно е да се спазва препоръката на ортопеда-хирург след операцията поради възможните рискове от усложнения. „Всъщност, дали е става, или е сложена планка, това се води имплант. По-ранното обременяване на крака може да доведе до счупване на импланта. Но това не значи, че човека трябва да легне и да чака. Има определени степени на натоварване, които може да направи“, каза физиотерапевтът. Според него прекомерното натоварване на импланта твърде скоро след оперативната намеса, може да доведе до счупване му или дори нова фрактура. „Дори една седмица след операцията до 10% натоварване върху крака не крие такъв риск. По-голямото обременяване може да доведе до не зарастване на костта и в същото време счупване на импланта, защото дори метални импланти нямат такава устойчивост като костта. Тя така е модулирана, че издържа на тежестта на човешкото тяло, което е нормално в ежедневието“, съобщи още Христо Христов.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата на Марс. 24 юни 2019 г.
Марсоходът Кюриосити, който откри високо съдържание на газ метан в атмосферата н...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.