НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Нов доклад на ООН показва, че Северна Корея заобикаля санкциите

VOA: Нов доклад на ООН показва, че Северна Корея заобикаля санкциите

6 Февруари 2019 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. Нов доклад на ООН, представен пред Съвета за сигурност, показва, че Северна Корея заобикаля международните санкции и предприема мерки, за да гарантира, че арсеналът й не може да бъде поразен при въздушни удари, предава Voice of America.
Поверителният доклад на ООН, който се появи в медийното пространство по-рано тази седмица, установява, че Северна Корея използва цивилни съоръжения, включително летища, за сглобяване и тестване на балистични ракети с цел ефективно предотвратяване на евентуални удари.
Освен това в доклада от 317 страници се казва, че Северна Корея „продължава да се противопоставя на резолюциите на Съвета за сигурност чрез масирано увеличаване на незаконните трансфери на петролни продукти и въглища от кораб до кораб", което прави последните санкции на САЩ неефективни.
Наблюдателите от САЩ включиха в доклада доказателства за тайна петролна сделка на стойност над 5,7 милиона долара.
В доклада Северна Корея също е обвинена в нарушаване на ембарго върху въоръженията, наложено от САЩ, като се е опитала да продаде „широка гама от военно оборудване на въоръжени групировки и правителства в Близкия изток и Африка“.
Пхенян също е ангажиран с продажби на малки оръжия и леки оръжия за Либия, Судан и шиитските бунтовници в Йемен, става ясно още от секретния документ.
Северна Корея продължава и тенденцията да използва кибератаки за „незаконно принудително прехвърляне на средства от финансови институции и борси за криптовалути“, за да избегне финансовите санкции.
Констатациите подкрепиха американските разузнавателни оценки, че е малко вероятно Северна Корея да се откаже оръжейните си програми.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Специален пратеник на САЩ за Северна Корея ще отиде в Пхенян

AFP: Специален пратеник на САЩ за Северна Корея ще отиде в Пхенян

5 Февруари 2019 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният пратеник на САЩ за Северна Корея ще се насочи към столицата на страната за разговори със своя колега преди втората среща на високо равнище между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, заявиха от Държавния департамент, съобщава AFP.
В допълнение към подготовката за срещата на върха, разговорите на Стивън Бигън със севернокорейския си колега Ким Хок Чол ще засягат как „да се постигне по-нататъшен напредък по отношение на поетите ангажименти от президента Тръмп и председателя Ким в Сингапур: пълна денуклеаризация, трансформиране на отношенията между САЩ и Северна Корея и изграждане на траен мир на Корейския полуостров“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тръмп отстъпи пред ръководителите на разузнаването, след като твърди, че не е чел „пълни“ показания за Иран и Северна Корея

The Independent: Тръмп отстъпи пред ръководителите на разузнаването, след като твърди, че не е чел „пълни“ показания за Иран и Северна Корея

1 Февруари 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп се отказа от твърдението си, че американските ръководители на разузнаването трябва „да се върнат в училище“, след като противоречат на позицията му за Иран и Северна Корея, пише в. Independent.
Американският лидер ги критикува, след като представиха по-рано тази седмица пред Сената доклада за оценка на заплахите в света.
В него се казва, че Иран не произвежда ядрени оръжия, а Северна Корея остава „малко вероятно да се откаже“ от своите запаси от оръжия и производствени способности, очевидно противоречащи на възгледите на Тръмп за страните.
Доналд Тръмп заяви, че „хората от разузнаването“ са „изключително пасивни и наивни, когато става въпрос за опасностите на Иран“.
Той добави: „Може би разузнаването трябва да се върне в училище!“
Сега обаче изглежда, че президентът се отказва от коментарите си.
Тръмп често не е съгласен с разузнавателната общност по основните въпроси на националната сигурност, откакто встъпи в длъжност преди две години.
Той ги критикува, когато заключават, че Русия е работила за накланяне на президентските избори в негова полза.
Съвсем наскоро скандалът се съсредоточи върху усилията на Тръмп да договори край на ядрените тестове в Северна Корея, неговото решение да изтегли САЩ от споразумението с Иран и плановете му да оттегли американските войски от Сирия.
Директорът на националната сигурност Дан Коат и директорът на ЦРУ Джина Хаспъл казаха, че Северна Корея е „малко вероятно да се откаже“ от всички запаси от ядрени оръжия.
Тръмп ще проведе втора среща на върха с лидера на страната Ким Чен-ун, на която той се надява да го убеди да денуклеаризира страната.
Дан Коат обаче каза: „Понастоящем ние оценката ни е, че Северна Корея се стреми да запази своите способности и е малко вероятно напълно да се откаже от своите ядрени оръжия и производствени възможности“.
Що се отнася до Сирия, Коат оспори декларацията на президента, че „Ислямска държава“ е победена.
Тръмп заяви, че САЩ и техните съюзници са разбили терористичната групировка, като оправдание за решението му да изтегли американските войски от Сирия, но докладът очевидно подкопава този аргумент.
В него се казва, че терористичната групировка „все още командва хиляди бойци в Ирак и Сирия“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Отчаян, Тръмп може да изведе войската от Южна Корея

„Независимая газета“: Отчаян, Тръмп може да изведе войската от Южна Корея

24 Януари 2019 | 02:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният секретар Майк Помпео предвижда на срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Корейската народно-демократична република (КНДР) Ким Чен-ун в края на февруари да се постигне прогрес, пише вестник „Независимая газета“.
Истина е, че предстои огромна работа да се свърши, но Северна Корея вече спря ядрените и ракетните изпитания. Както изтъкват експертите, страните приемат по различен начин един успех от преговорите. За Вашингтон това означава КНДР напълно да се откаже от ядрената си програма, а за Пхенян – отмяна на санкциите.
Нов момент в изявлението на главата на американската дипломация, което е било транслирано от Вашингтон директно в Давос на Световния икономически форум, е споменаване на ролята на частния икономически сектор за постигане на съгласие. Така наблюдателите намекват, че когато санкциите срещу КНДР бъдат отменени, не само южнокорейски, но и американски фирми ще участват във възстановяване на страната.
В същото време и противниците на каквато и да е договореност с КНРД не стоят със „скръстени ръце“. Още преди Белият дом да е обявил втората среща с Ким един от аналитичните центрове във Вашингтон е открил секретна база за севернокорейски антибалистични ракети, която вероятно служи и като щаб на ракетните войски със стратегическо предназначение. Според Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон това е една от примерно 20-те ракетни бази, които не са обявени публично. Така за него това е допълнително доказателство, че Пхенян не демонтира своите оръжия.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким е „доволен“ от писмото на Тръмп

AFP: Ким е „доволен“ от писмото на Тръмп

24 Януари 2019 | 02:05 | Агенция "Фокус"
Сеул, Южна Корея. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е изразил „голямо задоволство“, след като е получил писмото на американския президент Доналд Тръмп преди втората среща между тях, предава AFP, като се позовава на държавните медии в Пхенян.
Официалната новинарска агенция KCNA предава, че Ким извършва „добри технически подготовки“ за срещата. Това е първото съобщение, което се появява в медиите на Северна Корея, около предстоящото събитие. Разговорите между двамата лидери са планирани за следващия месец.
Писмото беше предадено „на ръка“ на Ким от един от неговите най-близки помощници, заместникът му Ким Йонг Чьол, който се срещна с Тръмп в Белия дом миналата седмица. И двете страни се стремят да постигнат съгласие по денуклеаризация, проблемът от десетилетия създава напрежение на Корейския полуостров.
"(Ким) говори приповдигнато за президента Тръмп и неговата необичайна готовност и воля да се разреши спорът по време на тази втора среща“, KCNA съобщава. Севернокорейският лидер е заявил също, че „вярва в позитивното мислене на Доналд Тръмп, след като двете държави успяха да напреднат „стъпка по стъпка“ към постигане на своите цели.
В събота Тръмп обяви, че мястото на срещата вече е определено, но отказа да даде повече подробности.
Източник от виетнамското правителство обаче каза пред AFP, че в ход е "логистична подготовка" на домакинството на среща, която най-вероятно ще трябва да се състои в столицата Ханой или в крайбрежния град Дананг. От Белия дом потвърдиха, че срещата ще се състои през февруари.
След първия кръг от разговори, който се проведе в Сингапур през юни, беше подписана декларация с твърде неопределено съдържание, според която трябваше да се работи за „денуклеаризация на Корейския полуостров“. Но напредък тъй и няма, не е ясно какво точно означава това.
Вашингтон разполага в момента с 28 000 души своя войска, разположена в Южна Корея.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Севернокорейска театрална трупа ще посети Китай

Reuters: Севернокорейска театрална трупа ще посети Китай

20 Януари 2019 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Пекин. Севернокорейска театрална трупа ще посети Китай от сряда, съобщават китайските държавни медии в неделя. Тя ще се ръководи от заместник председателя на Централния комитет на управляващата Работническа партия Ри Сю Йонг, информира Reuters, като се позовава на официалната информационна агенция на Китай Синхуа и уточнява, че не се дават повече подробности.
Световната агенция пояснява, че Китай е в центъра на дипломатическите усилия за разрешаване на конфликта между Пхенян и Вашингтон. Преди втората среща на върха между държавните глави на САЩ и Северна Корея, в началото на януари севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещна с китайския президент Си Дзинпин за четвърти път.
В петък Белият дом обяви, че тя ще се проведе през втората половина на февруари.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ и Северна Корея ще проведат разговори тази седмица

Reuters: САЩ и Северна Корея ще проведат разговори тази седмица

15 Януари 2019 | 05:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати и Северна Корея планират да проведат преговори на високо равнище във Вашингтон тази седмица, за да обсъдят втора среща на върха на техните лидери след продължителен застой в ядрените преговори, съобщава агенция Reuters.
Срещата, водена от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и висшия севернокорейски официален представител Ким Йонг Чол, ще се случи в четвъртък или петък.
Очаква се двете страни да финализират датата и мястото на втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, а пратеникът на Северна Корея ще се срещне с Тръмп.
От Белия дом нямаше незабавен коментар. Запитан за доклада, служител на Държавния департамент каза: „Нямаме никакви срещи за обявяване“.
Ако бъде потвърдена, срещата тази седмица може да означава, че двете страни се приближават до компромис след едномесечно противопоставяне относно това как да се придвижи напред в прекратяването на ядрените и ракетните програми на Северна Корея.
Помпео, който направи няколко пътувания до Пхенян миналата година, се опита да се срещне с колегата си през ноември миналата година, но преговорите бяха прекратени в последния момент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Южна Корея вярва, че Северна Корея и Съединените щати могат скоро да обявят датата на втората среща на върха

ТАСС: Южна Корея вярва, че Северна Корея и Съединените щати могат скоро да обявят датата на втората среща на върха

11 Януари 2019 | 05:57 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна Корея и Съединените щати поддържат контакти във връзка с провеждането на втората среща на върха. Това съобщи в петък министърът на външните работи на Република Корея Кан Кьон-хуа, предава агенция TACC.
„Водещи американски политици намекнаха, че Пхенян и Вашингтон са в контакт помежду си през последните дни по отношение на втората среща на върха“, заяви Кан Кьон-хуа. По думите й, преди подобни събития са необходими спешни „тесни консултации и контакти на всички заинтересовани страни“, затова и скоро ще бъде обявена датата на срещата.
Говорейки за посещението на лидера на Северна Корея Ким Чен-ун в Китай по-рано тази седмица и срещата му с президента на Китай Си Дзинпин, ръководителят на външнополитическото министерство на Южна Корея отбеляза, че това посещение им е помогнало да задълбочат стратегическите връзки и демонстрират единството на Пекин и Пхенян в навечерието на срещата на върха между Северна Корея и САЩ и пътуването на Ким Чен-ун в Сеул“.
По време на третата междукорейска среща на върха през 2018 г., проведена в Пхенян през септември, лидерът на Северна Корея обеща, че скоро ще посети южнокорейската столица, но засега това не се е случило.
На 2 декември миналата година Тръмп обяви, че срещата му с Ким Чен-ун ще се състои през януари или февруари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сеул ще работи с международната общност за отмяна на санкциите срещу Северна Корея

РИА Новости: Сеул ще работи с международната общност за отмяна на санкциите срещу Северна Корея

10 Януари 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южна Корея се стреми да работи със САЩ и други заинтересовани страни за премахване на международните санкции срещу КНДР,заяви в четвъртък южнокорейският президент Мун Джей-ин и добави, че скоро очаква среща на лидерите от Северна Корея и САЩ и посещение на севернокорейски лидер в Сеул.
"Ние сме на пътя на мира на Корейския полуостров, а през новата година ще продължим по този път още по-бързо",изрази убеденост южнокорейския президент .
Според него "скоро ще настъпи нова повратна точка - ще се проведе вторият кръг от севернокорейско-американските преговори и посещението в Сеул на Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Визитата на Ким Чен-ун в Китай е знак за предстояща среща с Доналд Тръмп

Korea Herald: Визитата на Ким Чен-ун в Китай е знак за предстояща среща с Доналд Тръмп

9 Януари 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Пекин/Сеул. Визитата на Ким Чен-ун в Китай е сигнал за предстояща среща с Доналд Тръмп, пише корейското англоезично издание Korea Herald.
Последното пътуване на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Китай, четвърто по рода си, вероятно е ход, целящ Ким да постигне споразумение с най-близкия съюзник на Пхенян преди провеждането на втората среща на върха между САЩ и Северна Корея.
Тъй като Северна Корея до голяма степен разчита на по-големия си съсед за икономическа и дипломатическа подкрепа, експертите твърдят, че пътуването в понеделник също се разглежда като стратегия за Пхенян да повиши преговорната си сила в преговорите със САЩ.
Сеул приветства пътуването на Ким в Пекин и изрази надежда, че преговорите между двете страни ще окажат положително влияние върху преговорите по денуклеаризация на Корейския полуостров.
Първото официално пътуване на севернокорейския лидер в Китай е през март 2018 г., преди първата среща на върха между президента на Южна Корея и севернокорейския лидер през април и срещата на върха Доналд Тръмп – Ким Чен-ун през юни. Следващите две пътувания на Ким до Китай бяха малко преди и след срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея.
"Въз основа на прецедента, срещата на Ким със Си Дзинпин показва, че срещата на върха на Северна Корея със САЩ е неизбежна", каза Ко Мюн-хюн, изследовател в Института за политически изследвания.
„Но като се има предвид частичното спиране на дейността на правителството и продължаващите вътрешно-политически проблеми в САЩ, няма да е лесно скоро да се проведе среща на върха. Така че посещението на Ким изглежда идва малко по-рано, но може и да е било планирано предварително“ - добави Ко.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.