НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Свежина Димитрова, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“: Облаци скриха пълното лунно затъмнение над Варна

Свежина Димитрова, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“: Облаци скриха пълното лунно затъмнение над Варна

21 Януари 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Варна. Облаци скриха пълното лунно затъмнение над Варна. Това каза за Радио „Фокус“ - Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Пълното лунно затъмнение от земната сянка на 21 януари бе достъпно за наблюдение в утрините часове до залеза на Луната. „Затъмнението на луната бе видимо на запад и северозапад при височина от 30° до 0° над хоризонта, но облаците над Варна попречиха на децата в обсерваторията да наблюдават явлението", допълни Свежина Димитрова. Тя отбеляза, че пелена е имало още в начална фаза на пълнолунието. Част от явлението бе видимо за жителите в по-високите зони на града.
„Пълното лунно затъмнение бе видимо и за цяла Европа, Западна Африка, Атлантическия океан и САЩ", допълни Свежина Димитрова.
Още четири затъмнения ще бъдат наблюдавани през новата година, но част от явленията няма да бъдат видими от България. През 2019 година ще бъдат наблюдавани три слънчеви – частично, пълно и пръстеновидно, както и още едно лунно затъмнение, което ще бъде частично.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Увеличават се българските туристи, които посещават обсерваторията през летните месеци

Варна: Увеличават се българските туристи, които посещават обсерваторията през летните месеци

19 Януари 2019 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Варна. Увеличават се българските туристи, които посещават обсерваторията във Варна през летните месеци. Това каза в интервю за Радио „Фокус“- Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Тя отбеляза, че през летните месеци, когато децата са във ваканция, обсерваторията се посещава основно от туристи. „През последния летен сезон имаше малък отлив на руски туристи, но се засили броят на българските туристи, които посещават обсерваторията през летните месеци. Сред посетителите има и англоговорящи туристи“, заяви Свежина Димитрова. Тя допълни, че обсерваторията се посещава редовно и от чуждестранни ученици, които са в страната ни по програма „Еразъм+“. „Когато във Варна има гости по проект „“Еразъм+“, ръководителите на групите винаги ги водят и в планетариума. Това е мястото, където учениците от различни страни могат да видят и да научат нещо любопитно, да усъвършенстват знанията си по природни науки и съвместно с варненски ученици да подготвят практически приложения, да се забавляват и да учат в обсерваторията“, каза още Свежина Димитрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Обсерваторията организира различни инициативи във връзка с 50-годишнината от стъпването на човек на луната

Варна: Обсерваторията организира различни инициативи във връзка с 50-годишнината от стъпването на човек на луната

19 Януари 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Варна. Обсерваторията във Варна организира различни инициативи във връзка с 50-годишнината от стъпването на човек на луната, която се отбелязва през 2019 година. Това каза в интервю за Радио „Фокус“- Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна.
На 21 юли 1969 година американския космически кораб „Аполо 11“ каца на Луната, след като на 16 юли е излетял от „Кейп Кенеди“ във Флорида с екипаж Нийл Армстронг, Едуин Олдрин и Майкъл Колинс. Четири дни по-късно те достигат естествения ни спътник. Нийл Армстронг завинаги ще остане в историята като човекът, който пръв стъпва на Луната. „Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството…“, са емоционалните думи на астронавта в момента, в който стъпва на Луната. Оставена е паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: „Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 г. след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество“ и с подписи на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на САЩ Никсън. Астронавтите се завръщат на Земята четири дни по-късно и са посрещнати като герои. Свежина Димитрова отбеляза, че във връзка с годишнината обсерваторията във Варна ще организира различни инициативи. „Подготвяме конкурси и изложби, свързани с тази годишнина. Ще имаме и макет на астронавт, с който нашите гости ще могат да се снимат“, допълни Свежина Димитрова. Макетът ще бъде поставен в края на януари или началото на февруари.
Тя посочи също, че се провеждат и инициативи на Международния астрономически съюз, който през 2019 празнува 100-годишнината си. В чест на този юбилей съюзът организира целогодишно празненство, за да повиши осведомеността за астрономическите открития през века, както и да подкрепи и подобри използването на астрономията като инструмент за образование, развитие и дипломация под централната тема „Под едното небе". Стогодишнината ще стимулира световния интерес към астрономията и науката и ще достигне до световната астрономическа общност, националните научни организации, общества, политици, студенти, семейства и широката общественост. Инициативите във Варна започнаха с Ден на отворените врати под надслов „100 часа астрономия“. „Астрономи от цял свят се обединяват, за да честват тази година. Като част от международната астрономическа общност се включваме в тези чествания. През годината имаме многобройни инициативи“, допълни Свежина Димитрова. Тя отбеляза, че годината е много предизвикателна за обсерваторията, като Варна и тази година ще участва в олимпиадата по астрономия. „Имаме идея да обновим и вътрешния интериор на обсерваторията“, каза още Свежина Димитрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: Пет затъмнения ще бъдат наблюдавани през годината, но част от тях няма да бъдат видими от България

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: Пет затъмнения ще бъдат наблюдавани през годината, но част от тях няма да бъдат видими от България

18 Януари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Пет затъмнения ще бъдат наблюдавани през 2019 година, но част от явленията няма да бъдат видими от България. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ във Варна. Тя допълни, че през годината ще бъдат наблюдавани три слънчеви и две лунни затъмнения. „Всяко едно затъмнение ще бъде от различен тип. Ще имаме частично слънчево, пълно слънчево и пръстеновидно слънчево затъмнение, което е много красиво. Лунните затъмнения ще бъдат две – пълно и частично“, допълни Свежина Димитрова. По думите й пълното слънчево затъмнение на 2 юли няма да бъде видимо от България.
„Пълното слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от южните части на Тихия океан и от Южна Америка. Любители на слънчеви затъмнения вече се организират, за да пътуват до Чили. Експедицията ще бъде ръководена от астрономическата асоциация и Института по астрономия към БАН. Всеки, който желае да наблюдава явлението, може да посети Чили или Аржентина. Това са подходящи места за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли“, каза още Свежина Димитрова. На 16 срещу 17 юли ще се наблюдава частично лунно затъмнение, което ще бъде видимо и от България. „Последното затъмнение ще бъде пръстеновидно слънчево затъмнение, което е много красиво явление, но няма да бъде видимо от България. То ще бъде наблюдавано на 26 декември“, добави Свежина Димитрова.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: Пълно лунно затъмнение от земната сянка ще наблюдаваме на 21 януари

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: Пълно лунно затъмнение от земната сянка ще наблюдаваме на 21 януари

18 Януари 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Пълно лунно затъмнение от земната сянка ще бъде наблюдавано на 21 януари. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ във Варна. Пълното лунно затъмнение от земната сянка на 21 януари е достъпно за наблюдение в утрините часове до залеза на Луната, като за наблюдател в България е невидимо напускането от Луната на земната полусянка. Затъмнението започва след кулминация на Луната, като тя ще е видима на запад и северозапад при височина от 30° до 0° над хоризонта.
„Обсерваторията във Варна ще организира наблюдение на пълното лунно затъмнение на 21 януари, което ще бъде наблюдавано рано сутринта – преди и по време на разсъмване. Явлението ще може да бъде наблюдавано от България, то ще бъде видимо още за цяла Европа, Западна Африка, Атлантическия океан и САЩ. Надяваме се да имаме възможност да видим това красиво и интересно явление“, отбеляза Свежина Димитрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: 2018 година беше много успешна за нас

Свежина Димитрова, НАОП „Николай Коперник“ – Варна: 2018 година беше много успешна за нас

16 Януари 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Варна. 2018 година беше много успешна за обсерваторията във Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ - Варна Свежина Димитрова, директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) „Николай Коперник“ – Варна. „2018 година беше изпълнена с много емоции по случай 50-годишния ни юбилей, усетихме приятелската подкрепа на всички институции във Варна. Получихме огромен брой поздравителни адреси. Получихме топлината и подкрепата на много хора, оказа се, че имаме много приятели и съмишленици в цяла България, а и извън нея“, заяви Свежина Димитрова.
Тя коментира, че 2018 година, освен с празненствата, ще бъде запомнена с успешното реновиране на сградата на обсерваторията. „Вече нямаме такива надписи и драсканици, имаме много нови лекции в планетариума, което е най-важното“, каза тя. Свежина Димитрова допълни, че е започнало провеждането на обучения за учители по физика и астрономия в планетариума, както и че се е увеличил броят на децата, посещаващи занятията там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.