НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Апелативният съд потвърди мярката "задържане под стража" спрямо мъжа и жената, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари

Пловдив: Апелативният съд потвърди мярката "задържане под стража" спрямо мъжа и жената, обвинени за измама с еврофондове и пране на пари

24 Януари 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд–Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С. В. (на 50 г.) и И. В. (на 45 години). Това съобщиха от пресцентъра на Съдебна палата – Пловдив.
Двамата са обвинени в извършване на две престъпления в съучастие, а именно, че от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. при условията на продължавано деяние са реализирали измама със средства от европейски фондове, както и пране на пари.
Апелативните магистрати приеха, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че С. В. и И. В. са автори на престъпленията, в които са обвинени. Както защитата така и обвинението не оспорват този факт. Няма опасност те да се укрият, но има опасност при по-лека мярка да извършат престъпление, което се извежда от данните по делото. Съдиите смятат, че двамата подсъдими биха могли да окажат влияние на свидетелите и така да извършат престъпление спрямо правосъдието.
С.В. и И.В. са обвинени, че са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Сливен, Харманли и Свиленград и на Агенцията по заетостта - гр. София, за да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“, съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз, чрез оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти. За това деяние Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода.
В същия период двамата са обвинени, че са извършили повече от два пъти финансови операции с имущество - пари в общ размер на 93 905.55 лева, като са ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти. За пране на пари наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.
Решението на Апелативния съд е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове

Пловдив: Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове

18 Януари 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Окръжният съд ще гледа мярката на двама души, обвинени за измами, свързани с получаване на средства от европейски фондове. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив. От 13.30 часа в зала № 2 ще бъде разгледано искането на Окръжна прокуратура за вземане на мярка „Задържане под стража“ спрямо двама души с инициали С. В. (на 50 г.) и И. В. (на 45 г.).
Спрямо мъжа и жената са повдигнати обвинения за това, че през 2018 г., при условията на продължавано престъпление, в град Раковски, като управляващи и представляващи две юридически лица, били представени неверни сведения или затаени сведения в нарушение на задължение за предоставяне на такива, за да бъдат получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз или предоставени от Европейския съюз на българската държава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Двама души са задържани и обвинени за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари

Пловдив: Двама души са задържани и обвинени за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари

16 Януари 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинения на двама души за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. След проведена на 14 януари операция на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР–Пловдив, са установени и задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив. При операцията са извършени претърсвания и изземвания на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград.
На двамата са повдигнати обвинения за това, че в периода от 12 октомври 2017 г. до януари 2019 г. са предоставили неверни сведения пред Бюрата по труда в Пловдив, Раковски, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград и Агенцията по заетостта - в София, за да получат средства от еврофондове по проекти „Работа“ и „Обучение и заетост“ по ОП „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“ в размер на 696 837.32 лева, като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти.
На двамата са повдигнати обвинения и за пране на пари - получените средства, са теглили от банкови сметки с титуляри 101 лица, чрез използване на издадените им банкови карти.
В резултат на предприетите действия по разследването е било предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева.
Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа с постановления на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.
По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.
Разследването по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.