НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Лиляна Несторова, лекар: Тежките усложненията от трихинелозата могат да имат летален изход

Д-р Лиляна Несторова, лекар: Тежките усложненията от трихинелозата могат да имат летален изход

19 Януари 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тежките усложненията от трихинелозата могат да имат летален изход. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. По думите й усложненията от трихинелозата може да настъпят три-четири седмици след първите симптоми от заболяването, които водят до много висок леталитет. „Те могат да бъдат миокардит, пневмония и менингоенцефалит“, посочи специалистът. Д-р Несторова допълни, че у нас със закон е регламентирана трихинелоскопията на свинското месо както на дивечовото, така и това от домашните свински меса. „Необходим е сериозен ветеринарен и санитарен контрол на свинско месо, което може да изключи наличието на зараза в консумираното месо“, заяви медикът. Тя добави, че така може да се профилактира и да се води борба с трихинелозата. „Пациентите при по-тежките форми се настаняват в лечебни заведения, за да може да се предотвратят усложненията“, каза още д-р Лиляна Несторова. Тя обясни, че съществува лечение за трихинолозата и се избягват усложнения, когато заболяването се открие навременно. „Колкото по-рано се започне, толкова рискът от усложнения намалява като заразяването се получа при консумирането на заразено от трихинели месо“, коментира медикът. По думите й консумирането на меса, които не са термично обработени крие повече рискове и трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, лекар: При заболелите от трихинелоза се наблюдава наличие на левкоцитоза и еозинофилия

Д-р Лиляна Несторова, лекар: При заболелите от трихинелоза се наблюдава наличие на левкоцитоза и еозинофилия

19 Януари 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. При заболелите от трихинелоза се наблюдава наличие на левкоцитоза и еозинофилия. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни и вътрешни болести. По думите й повишеният брой на левкоцити заедно с останалите симптоми могат да насочат специалистите, че става дума за трихинелоза. Тя допълни, че еозинофилията е повишено количество на определен вид левкоцити в кръвта и се проявява като алергично състояние. „Колкото по-изразена и по-ранна е еозинофилията, толкова по-тежко протича трихинелозата“, заяви д-р Лиляна Несторова. Тя допълни, че еозинофилията се запазва при хората дори три-четири месеца след оздравяване. „Много често при тези пациенти се появява уртикариален хеморагичен или полиморфен обрив“, посочи специалистът.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Лиляна Несторова, лекар: Инкубационният период при трихинелозата е от 10 до 30 дни

Д-р Лиляна Несторова, лекар: Инкубационният период при трихинелозата е от 10 до 30 дни

19 Януари 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Инкубационният период при трихинелозата е от 10 до 30 дни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Лиляна Несторова, специалист по инфекциозни болести и вътрешни болести. Тя посочи, че понякога може да бъде по-кратък или по-дълъг. „Трихинелите загиват за секунди при термична обработка над 70 градуса, а при минус 20 градуса се унищожават за 20 дни, а при осоляване и консервиране на месото, когато е инфектирано те загиват отново за няколко седмици“, посочи специалистът. Д-р Лиляна Несторова каза още, че първите симптоми на заболяването са отпадналост, безапетитие и гадене, които симптоми с нищо не показват за развитие на трихинелоза. „В последствие се появява оток на клепачите и конюнктивитите и това се смята за сигурен белег за развитие и наличие на заболяването“, коментира лекарят. Тя допълни, че понякога отокът обхваща цялата глава, шията и горните крайници. „Вторият белег са мускулните болки, които насочват към диагнозата трихинелоза. Те се появяват при дълбоко дишане, кашляне, дъвчене, хранене както и в очните и шийните мускули“, добави д-р Лиляна Несторова. Тя заяви, че заедно с болките се появява и повишаване на температура, което е третият признак за наличието на заболяването. „Три дни след проява на симптомите се наблюдава повишение на температурата до максимални стойности около 39 градуса. При по-леките форми заболяването може да протече и без температура“, съобщи медикът. По думите й четвъртият белег на заболеваемост е появата на кожни обриви.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.