НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

Позиция на общинските съветници от групата на БСП: Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

19 Януари 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Йорданка Фандъкова да обясни защо не прилага мерките срещу замърсения въздух! Това се посочва в позиция на общинските съветници от групата на БСП, съобщиха от пресцентъра на партията. С решение №855 от 06.12.2018 г. Столичен общински съвет прие промяна на механизма с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на МПС на територията на Столична община в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух. Съгласно това решение при прогноза или наличие на следните неблагоприятни метеорологични условия през зимния период: жълт код за мъгла и/или инверсия, и/или безветрие, и/или ниско атмосферно налягане и други на НИМХ, водещи до задържане и натрупване на атмосферни замърсители в ниските слоеве на атмосферата, може да бъде въведена мярката еднодневна абонаментна карта за всички линии на обществения градски транспорт на територията на Столична община на цена от 1 лев, т.нар. "зелен билет". С това решение предприемането на съответните действия за реализиране на мярката "зелен билет" се възлага на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. През последните два дни в София сме свидетели на парадоксална ситуация. Свидетели сме не на прогноза за висока степен на замърсяване, а на наличие на няколкократно по-високи стойности от допустимите за замърсеност на въздуха. А управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие.
Затова не може да не зададем няколко въпроса:
1. Защо кметът Йорданка Фандъкова не изпълнява решение №855/2018 г. на СОС и не въвежда мярката "зелен билет"?
2. Това решение за нея задължително ли е или е поредната пиар акция на Столична община, създаваща имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на проблема под килима?
3. На кое място в приоритетите на кмета Йорданка Фандъкова се нарежда здравето на гражданите?
Очакваме своевременно отговори на всички тези въпроси!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

19 Януари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
София. В 10 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“, „Хиподрума“, „Павлово“, „Младост“ и „Дружба“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Перник, Пловдив, Хасково, Плевен, Велико Търново, Русе, Шумен, Варна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Продължава миенето и отстраняването на наноси от улици и булеварди

София: Продължава миенето и отстраняването на наноси от улици и булеварди

18 Януари 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с повишените температури и през днешния ден продължава миенето на столичните булеварди. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Миенето е една от мерките за намаляване концентрацията на фини прахови частици в града. Продължават и дейностите по отстраняване на наноси от регулите на пътните платна.
През днешния ден екипите на почистващите фирми са мили локалното платно на бул. „България“, бул. „Овча купел“ и пл.„Ручей“. През почивните дни ще бъдат измити пътните платна на ул. „Житница“, бул. „Н. Мушанов“, площад „Руски паметник“ и бул. „Скобелев“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха

18 Януари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. В 11 града у нас е отчетено замърсяване на въздуха. Това сочат данни на показателя „Air Quality Index“ на Европейската комисия. Данните от тази сутрин показват, че концентрацията на фини прахови частици (PM10) и (PM2.5) е над нормите в редица градове у нас. Най-мръсен е въздухът в София, където запрашаването е около 3 пъти над среднодневните норми от 50 µg/m3. Най-големи стойности в столицата са регистрирани в станциите в „Надежда“ и „Хиподрума“. Замърсяване е отчетено още в Благоевград, Смолян, Пловдив, Видин, Плевен, Ловеч, Горна Оряховица, Враца, Русе и Шумен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата

София: Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата

18 Януари 2019 | 08:06 | Агенция "Фокус"
София. Завишени стойности на фини прахови частици са отчетени в няколко квартала на столицата, сочи справка на електронната страница на Столична община. Замърсяване на въздуха е отчетено в кварталите „Младост“, „Дружба“, „Павлово“, „Хиподрума“ и „Надежда“, както и в района на Копитото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.