НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Партия „Фидес“: Антиправителствените протести са платени от Сорос

Партия „Фидес“: Антиправителствените протести са платени от Сорос

8 Януари 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Сред участниците в последните демонстрации срещу промените в унгарския Кодекс на труда са били организации, финансирани от американския милиардер Джордж Сорос, заяви председателят на парламентарната група на управляващата „Фидес“ пред държавното радио „Косут“, пише електронното издание Hungary Today.
Мате Кочиш посочи, че митингите в неделя са били част от кампанията за Европейските избори през май, на които избирателите ще имат възможността да решат дали анти-имиграционните сили в ЕП трябва да станат по-силни, или по-слаби.
По неговите думи, партиите, участвали в съботните протести, подкрепят Сорос и миграцията, така е очевидно, че „Джордж Сорос събира хората си в Унгария за битка“.
„Идеята на опозиционните партии да участват с единна листа на европейските избори означава, че ще има анти-имиграционна листа на „Фидес“ и Християндемократите и „Листа наз Сорос“ за тези, подкрепящи миграцията и Сорос“, заяви Кочиш и добави, че в няколко европейски страни има протести срещу анти-имиграционни правителства.
Действията на опозиционните партии в парламента при гласуването на закона за извънредния труд и в централата на обществените медии бяха усилия за предизвикване на смущения, привличане на внимание и генериране на истерия като част от кампанията, добави той.
Проправителственият сайт „Ориго“ съобщи в неделя, че „протестърите на Сорос обявиха на демонстрацията, че [лидерът на ДК Ференц] Гюрчани, „Йоббик“, „Моментум, ЛМП и социалистите ще изготвят обща листа за европейските парламентарни избори“.
Коментирайки информацията, Кочиш заяви на своята страница във Фейсбук, че това всъщност ще бъде листа на Сорос. Планираната листа за ЕП ясно показва, че в нея могат да бъдат поставени само тези, които подкрепят миграцията, добави той.
Лидерът на социалистите Берталан Тот заяви по време на демонстрация в събота, че е създадено единство между опозиционните сили в парламента и по улиците. Той призова опозиционните партии да си сътрудничат както на европейските, така и на местните избори по-късно тази година. Той каза, че опозиционните партии трябва да излязат със съвместни кандидати навсякъде.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hungary Today: Университетът на Сорос се изнесе от Унгария: Реакции

Hungary Today: Университетът на Сорос се изнесе от Унгария: Реакции

7 Декември 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. В понеделник ректорът на Централноевропейския университет Майкъл Игнатиеф обяви, че учебното заведение се мести от Будапеща, тъй като не е постигнат компромис с унгарското правителство. Много обвиниха премиера Виктор Орбан, че нарушава академичната свобода и независимостта на образованието, като е изхвърлил нарочно ЦЕУ,но властите в Будапеща, от своя страна, посочиха, че части от „Университета на Сорос“ остават, така че това е „блъф“ на американския интернационалист-милиардер, пише електронното издание Hungary Today.
След обявлението на Игнатиеф, посланикът на САЩ в Будапеща Дейвид Корнщайн заяви, че е разочарован от решението и че е работил неуморно за постигането на договорка. Той твърди, че се е опитал да се срещне с Орбан преди крайния срок, поставен от учебното заведение, но министър-председателят е отказал, отбелязва медията.
Водещите вестници описват подробното заминаване на ЦЕУ и всички са съгласни, че унгарското правителство е подкопало институцията на Сорос. В материал, издаден преди окончателното обявяване на новината, "Вашингтон пост" критикува Корстен и спекулира, "че посланикът на президента Тръмп е дошъл в Унгария на мисия да спаси ЦЕУ", но не е успял. Корнщайн, вместо да "засрами все по-авторитарния Орбан, се опитва да го очарова", като пренебрегва доказателства за нарушаване на свободите и правата на човека, пише либералното издание.

Опозиционните партии осъдиха прогонването на Сорос

Началникът на образователния кабинет на „Йобик“ Коломан Бренер твърди, че дори партията му да има коренни различия със Сорос, статутът на ЦЕУ е спорен въпрос и изгонването на колежа е „комунистоподобно действие на властта“. За фракцията е очевидно, че през третия си мандат, Орбан иска да се разправи с независимите институции.
Ищван Хилер, заместник-говорител на парламентарната група на Социалистите, заяви, че решението да бъде изхвърлен универститът на Сорос от Будапеща не е нищо по-различно от „политическо решение“ и дори си позволи да опише аферата, като „нарушение на академичната и научната свобода“.
Заместник-председателят на групата на левичарската „Демократическа коалиция“ Гергели Арато пък посочи, че решението е равнозначно на послание, че Унгария не цени знанието, иновациите и рационалното мислене. Той обяви, че система, която затваря университети, е „диктатура“.
Депутатът от „Политиката може да бъде различна“ (Lehet Más a Politika, LMP) пък е на мнение, че личният конфликт между Орбан и Сорос е довел до сегашното състояние на нещата.
Сатиричната партия MKKP отговори с „меме“, в което се подиграва на множеството проекти за стадиони на унгарския премиер.

Реакции от „Фидес“

Бившият студент в ЦЕУ и настоящ държавен секретар за международните комуникации и отношения на кабинета на премиера Золтан Ковач повтори позицията на правителството в „Туитър“:
„Университетът Сорос напуска, но остава. Общоизвестно е, че значителен брой курсове ще продължат да се провеждат в Будапеща. Това не е нищо повече от политически блъф в стил Сорос, който не заслужава вниманието на правителството“.
Роза Хофман, бивш държавен секретар по образованието, посочи, че не правителството е изгонило ЦЕУ, а именно институцията на Сорос е избрала да напусне.
Лайош Коса заяви, че е убеден, че университетът няма да напусне Будапеща, защото „ЦЕУ от Ню Йорк“, никога не е бил от Будапеща.

Евробюрократите са разочаровани

Подкрепяният от „Фидес“ шпитценкандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер изрази разочарованието си в социалните мрежи:
„Изключително съм разочарован от отказа на унгарското правителство да се съгласи с ЦЕУ за тяхната програма. Неприемливо е днес в ЕС университет да бъде принуждаван да се мести другаде със своите програми и студенти“.
По-рано Вебер призова Европейският съд да ускори наказателните процедури срещу Унгария по повод образователния зьакон.
Заклетите критици на Орбан – Ги Верхофстад и Джудит Саргентини изразиха яростта си в социалните мрежи, а също така нападнаха ЕНП, че покрива министър-председателя:
Верхофстад написа: „Черен ден за академическата свобода и либералната демокрация в Европа. Срам за ЕНП, че толерира това и гледа отстрани.
Еврогрупата на „Зелените“ написа, също в „Туитър“: „Затварянето на ЦЕУ е черен ден за Унгария и Европа!
„Принуждаването на ЦЕУ да затвори разбива и последните илюзии, че Унгария е нещо по различно от автокрация“, заяви Джудит Саргентини.
Кога ще спре ЕНП да подкрепя Орбан и Фидес?“
Междувременно, кметът на Виена Майкъл Людвиг заяви, че е горд да приветства ЦЕУ и обеща, че там, той „ще може да диша въздуха на свободата“ без каквито и да е политически ограничения. Канцлерът Себастиян Курц посочи, че ЦЕУ е „позитивна придобивка“ за австрийската столица“. Въпреки това, коалиционният партньор и радикален националист Хайнц Кристиан Щрахе разкритикува преместването и определи университета на Сорос, като „скитаща институция“, а освен това настоя, че при всички положения тя ще трябва да изпълнява изискванията на австрийските закони.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Университетът на Сорос се оплака, че е изхвърлен от Унгария

AFP: Университетът на Сорос се оплака, че е изхвърлен от Унгария

3 Декември 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Централноевропейският университет (ЦЕУ) в Будапеща на милиардера-интернационалист Джордж Сорос обяви в понеделник, че е бил „изхвърлен“ от Унгария и принуден да премести най-престижните си програми във Виена след дълга и тежка съдебна битка с правителството на премиера Виктор Орбан, предава AFP.
„ЦЕУ беше изхвърлен“, заяви Майкъл Игнатиеф, ректор на основаното от Сорос учебно заведение чрез съобщение. „Това е безпрецедентно. Американска институция е изхвърлена от страна, която е съюзник в НАТО“.
От ЦЕУ обявиха, че започват да преподават програмите си във Виена от септември 2019 година, но ще запазят своя кампус в Унгария и тези студенти, които са записани там, ще могат да завършат обучението си.
„Франс прес“ посочва, че заведението, в което се обучават хора от повече от 100 страни, отдавна се смята от Виктор Орбан за враждебен бастион на неолиберализма.
То е основано от Сорос през 1991 година и курирано от амеркианския щат Ню Йорк и това дава основание на ЦЕУ да твърди, че изпълнява изискванията на Закона, приет през април 2017 година, в която се поставят тежки изисквания за чуждестранните университети.
Френската агенция отбелязва, че приемането на закона, който либералните критици смятат за удар по академичната свобода, е сред основните основания за задействането на безпрецедентна наказателна европейска процедура по член 7 срещу Будапеща през септември т.г.
ЦЕУ твърди, че изпълнява изискванията на закона, след като е отворил съоръжение в щата Ню Йорк и американските регулатори са потвърдили, че организира образователни дейности.
Но говорител на унгарското правителство обяви, че това в САЩ е „Потьомкинов университет“ (има се предвид – създаден с цел да заблуди – бел. „Фокус“), който не изпълнява изискванията на новите правила и посочи, че Будапеща не е подписала споразумение с американските власти, което да позволи на ЦЕУ да продължи да оперира.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: „Отворено общество“ на Сорос спира да функционира в Турция

Reuters: „Отворено общество“ на Сорос спира да функционира в Турция

26 Ноември 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. От фондацията „Отворено общество“ на интернационалиста Джордж Сорос обявиха в понеделник, че спират всичките си операции в Турция, няколко дни, след като президентът Реджеп Таийп Ердоган обвини американския милиардер, че се опитва да предизвика разделение в държавите и да ги унищожи, предава Reuters.
Фондацията заяви, че е мишена на „недоказани твърдения“ от турските медии, което е направило невъзможно продължаването на работата й в тази страна.
Фондацията е предмет на разследване от Вътрешното министерство на Турция, което иска да докаже връзката между нея и демонстрациите в истанбулския парк Гези през 2013 година.
Един от основателите на „Отворено общество“ в Турция Хакан Алтинай е сред 13-те задържани преди 10 дни. Те са обвинени, че са защитавали Осман Кавала, за когото британската агенция пише, че е активист за човешките права“, който е арестуван за опит за сваляне на правителството чрез масови протести.
„Ройтерс“ припомня, че миналата седмица Ердоган свърза тези арести със Сорос. „Този човек (Кавала), който финансира терористите по време на инцидентите в Гези, вече е в затвора“, заяви турският лидер по време на среща на местните администрации.
„И кой е зад него? Известният унгарски евреин Сорос. Това е човек, който назначава хора да предизвикват разделение в нациите и да ги унищожават. Той има толкова много пари и ги харчи по този начин“, обясни Ердоган.
От фондацията пък посочват, че „новите разследвания“ се опитват да я свържат с протестите в парка Гези преди пет години. „Тези опити не са нови и са далеч от реалността“, казват интернационалистите.
Фондацията съобщи, че ще подаде документи за юридическа ликвидация и ще спре операциите си, колкото е възможно по-скоро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.