НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Монтана: Отличиха най-добрата акушерка за 2018 г. в града

Монтана: Отличиха най-добрата акушерка за 2018 г. в града

21 Януари 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Монтана. Отличиха най-добрата акушерка за 2018 г. в Монтана, съобщиха от болницата в града. Това е Таня Киркова, която получи плакет за дългогодишната си работа. Изпълнителният директор д-р Тодор Тодоров поздрави екипa на Акушеро-гинекологичното и на неонатологично отделение за тяхната работа и професионализъм. Д-р Тодоров посочи, че предстои да бъде пусната в експлоатация операционна зала към родилно отделение, която ще се ползва само за раждания с цезарово сечение и за хирургическа намеса при проблемни раждания. Отец Николай и отец Ангел отслужиха водосвет в отделенията. Отец Николай се обърна към лекарите и акушерките от монтанската болница с пожелание: „Нeка Бог дарува ви здраве и мъдрост, на всички акушерки здраве и отдаденост в името на живота, този велик наш народ го заслужава“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Момче се роди в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ навръх Бабинден

Пловдив: Момче се роди в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ навръх Бабинден

21 Януари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Навръх Бабинден в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Пловдив се роди нов живот, съобщиха от болницата. В ранния следобед днес за първи път проплака здраво момченце. Екипът на общинската болница спази традицията и тази година, като отбеляза тържествено празника. Той е посветен на жените, които в миналото са помагали на родилките. Изпълнявайки стародавния ритуал, старшата акушерка Мариана Жекова поля с вода ръцете на началника на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Хагоп Карагьозян. Управителят на болницата доц. д-р Петко Недев благодари за труда и професионализма на екипа. "На този ден засвидетелстваме заслужена почит на всички специалисти, които помагат да се роди живот. Всички им дължим огромна благодарност", подчерта доц. д-р Недев. Той пожела в отделението да се раждат много и здрави бебета.
Празничен поздрав към колектива на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ отправиха изпълнителите от ансамбъл „Тракия“ и младите таланти от класа за народно пеене в музикалното училище в Пловдив.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С обреди и ритуали във Ветрино беше отбелязан Денят на родилната помощ

Варна: С обреди и ритуали във Ветрино беше отбелязан Денят на родилната помощ

21 Януари 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Ветрино. С обреди и ритуали във Ветрино беше отбелязан Денят на родилната помощ. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Община Ветрино. По традиция на този ден бяха спазени редица обреди и ритуали, съпътстващи стародавния обичай, за да бъде изразена най-добре почитта към „бабата“ – сърцата, опитна и чевръста жена, помагаща на родилките някога.
Тържество по случай Деня на родилната помощ събра във Ветрино стотици хора. Специални гости на тържеството бяха кметът на Община Ветрино д-р Димитър Димитров и заместник-кметът на Общината Ирина Маджарова. Те приветстваха присъстващите, пожелаха здраве на всички и да се раждат повече деца в общината. След това по традиция бяха връчени специални подаръци за всички бебета, родени през отминалата година, както и цветя за техните майки, поднесени с най-искрени пожелания.
По покана на селата Габърница и Невша, кметът и зам.-кметът бяха гости и на тържествата там. Празникът беше съпътстван с редица ритуали, песни, танци и много конкурси. Комисии от безпристрастно жури определяха победителите и най-добре изявилите се в различните конкурси.
Празненства имаше и в останалата част от общината. По повод празника всички населени места получиха поздравителен адрес от кмета на Община Ветрино д-р Димитър Димитров.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В града се проведе празнична програма под наслов „Традиция, настояще, бъдеще“ по повод Деня на родилната помощ

Шумен: В града се проведе празнична програма под наслов „Традиция, настояще, бъдеще“ по повод Деня на родилната помощ

21 Януари 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ден на родилната помощ под наслов „Традиция, настояще, бъдеще“ се състоя в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Домакин на празника Бабинден беше шуменският филиал на Медицински университет – Варна. Сред гостите на тържеството бяха заместник-ректорът на МУ - Варна проф. Тодорка Костадинова, доц. Емануела Мутафова, дългогодишен декан в университета, областният управител на Шумен проф. Стефан Желев, заместник-кметовете д-р Светлана Маркова и Найден Косев, медицински сестри и акушерки от МБАЛ - Шумен, студенти и бъдещи специалисти по здравни грижи. В началото беше пресъздаден ритуалът за Бабинден, отреден за почит към опитната жена, изпълнявала ролята на акушерка в миналото. Възстановката представи подготовката на бабата да посрещне родилите през годината жени. Те идват да и „полеят“ да си измие ръцете, даряват я с пешкир и сапун, носят и погачи. След това бъдещите акушерки измиха ръцете на проф. Явор Корновски, ръководител на катедра „Здравни грижи“ в шуменския филиал и на доц. Емануела Мутафова. Изрекоха и благословии - колкото са капките в тази вода, толкова деца да се раждат, пъргави и здрави. Колкото са зърната в тази питка, толкова деца да се раждат и да са сладки като мед. Проф. Соня Тончева посочи, че празникът Бабинден е мистично свързан с пожеланията за здраве.
„Днес акушерството е по-различно от времената, когато бабите са оказвали помощ при раждане. Но продължаваме да отчитаме мъдрите жени, които помагат на раждащите. Има много символика и мистика в този празник“, каза в приветствието си проф. Тончева. „Горди сме, че имаме толкова мотивирани студенти, защото те малко романтично понякога избират професията на акушерката, но когато се сблъскат с реалността осъзнават, че емоцията трябва да остане на заден план и знанията да са водещи. Много е различна днес ситуацията от времето което пресъздаваме на празника и тези, които избират да се посветят на акушерската професия трябва да учат и то непрекъснато, през целия живот“, каза проф. Тончева.
Доц. Теодора Евтимова обясни, че акушерството е единствената професия, отговорна за два живота - този на майката и на бебето. „Предизвикателствата пред професията са много, но студентите имат силна мотивация и влагат много любов, искат да поемат новия живот знайеки и можейки“, коментира доц. Евтимова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Денят на родилната помощ е събитие, което носи надежда с новия живот

Димитър Николов, кмет на Бургас: Денят на родилната помощ е събитие, което носи надежда с новия живот

21 Януари 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Денят на родилната помощ е събитие, което носи надежда с новия живот. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Бургас Димитър Николов към лекарите и акушерите по случай Бабинден, съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. „На днешния празник бих желал да Ви поздравя за всеотдайния труд, любов и грижа, с които посрещате на белия свят нашите деца. Нека така обичаният от всички нас Бургас се изпълва с все повече здрави деца, защото те са нашето бъдеще и най-голямата радост за всеки родител“, се казва още в поздравлението. Кметът Николов отправи още пожелания за висок професионализъм и човечност към всички лекари и акушери.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Жените от пенсионерски клуб „Топола“ в Тополовград отбелязаха празника Бабинден

Хасково: Жените от пенсионерски клуб „Топола“ в Тополовград отбелязаха празника Бабинден

21 Януари 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Жените от пенсионерски клуб „Топола“ в Тополовград отбелязаха празника Бабинден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. За традициите на този ден припомни Мария Минчева. Тя поздрави всички и отправи специални благопожелания към акушерките – пенсионерки, които присъстваха на празника. Поздравления и скромни подаръци получиха многодетните майки.
По традиция се извърши ритуалното поливане на „бабата“. Присъстващите акушерки измиха ръцете си с пожеланието „Както се плъзга сапуна, тъй да се плъзгат бебетата!“. Мнозина почерпиха за внуци и правнуци.
Участничките в театралната формация „Нашенки“ отново се представиха с весел хумор. На общата трапеза всички вдигнаха наздравици за децата и внуците и си пожелаха да са здрави и да се раждат повече деца.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Около 90% от жените от общината избират да родят децата си в Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Около 90% от жените от общината избират да родят децата си в Акушеро-гинекологичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

21 Януари 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Около 90% от жените, които живеят в община Велико Търново, избират да родят децата си в Акушеро-гинекологичното отделение при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. За това свидетелства и повишения брой на бебетата, който през 2018 г. за трета поредна година надхвърли 1 000. Това съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По време на честването на Бабинден той благодари на ръководството на болницата и на екипа на Родилно отделение за всички грижи, които полагат за своите пациенти. „Пожелавам да сте здрави и целеустремени за това, което трябва да вършите. Искам да подчертая, че наградата, която Община Велико Търново получи за 2018 г. – „Кмет на годината в програма ин витро" е ваша награда, уважаеми лекари, акушерки и медицински сестри, защото благодарение на Вас и на целия екип на доц. Светлозар Стойков раждаемостта в нашия град има това високо ниво“, каза още кметът Панов. Той припомни, че родените чрез финансиране от общинската ин витро програма бебета до края на 2018 г. са близо 60. Даниел Панов добави, че тя ще продължи и в годините напред.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Най-младата родилка в АГ отделението в града за 2018 г е на 14 години, а най-възрастната - на 48 години

Шумен: Най-младата родилка в АГ отделението в града за 2018 г е на 14 години, а най-възрастната - на 48 години

21 Януари 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Шумен. Най-младата родилка в АГ отделението в Шумен за 2018 г е на 14 години, а най-възрастната - на 48 години. Това каза пред журналисти д-р Ивайло Балабанов, началник на АГ отделението в МБАЛ - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Родените са миналата година бебета са 1 046. 564 от тях са момчета, а 476 - момичета. 12 са двойките близнаци. „Ражданията са с около 50 по-малко спрямо предходната година. Запазва се низходяща тенденция в последните 8 - 10 години, част то общата за страната тенденция за намаляване на раждаемостта“, каза д-р Балабанов. По думите му относителният дял на недоносените бебета през миналата година е спаднал на 8% при средно 10% през предходните години. Той добави, че през 2018 година са родени 82 недоносени бебета. 35% от общия брой раждания са с цезарово сечение. Според д-р Балабанов секциото е по медицински причини. „Наблюдава се тенденция на плавно покачване на броя на цезаровите сечения – от 31.8% през 2014 година до 35% при 2018 година“, заяви д-р Балабанов. По думите му 6 бебета са мъртвородени, което е с 3 по-малко от предходната година. „Говорим за загуба на плода преди постъпване в родилно отделение. В хода на раждане нямаме загубено бебе“, каза още д-р Балабанов.
По-рано днес екипът на АГ отделението в Шумен отбеляза Бабинден. Пресъздадено бе традиционното ритуално поливане за измиване на ръцете на хората, които първи се докосват до новия живот. В ритуала участваха д-р Ивайло Балабанов, д-р Лиляна Куздова - началник на Неонатология, сестри и акушерки. Поздравления и подаръци поднесоха на екипа на АГ отделението от Училището за бременни. Получен е и поздравителен адрес от кмета от Община Шумен. „Благословени сте с вашата професия да дарявате радост и надежда за едно ново начало и да изпълвате живота ни със смисъл. Поклон пред вашия професионализъм и благородство“, се посочва в поздравителния адрес на кмета Любомир Христов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Милко Папазов, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна: Интелигентните жени предпочитат да родят нормално

Д-р Милко Папазов, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна: Интелигентните жени предпочитат да родят нормално

21 Януари 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Варна. През последните години се затвърждава тенденция жените да предпочитат естественото раждане пред секциото. Това коментира началникът на Родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна д-р Милко Папазов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му в момента повечето пациентки се ориентират към нормално раждане. „Отмина моделът от преди двадесетина години, жените да искат цезарово сечение, за да не изпитват болка. Особено колкото са по-интелигентни жените, искат да раждат естествено“, каза още д-р Папазов. Той посочи, че все по-често жените отказват и стимулация или обезболяване. Той припомни, че в един от най-старите учебници по акушерство и гинекология проф. Димитър Стаматов, човекът който е израждал царицата, е записал, че „българската жена ражда спонтанно“. „Всяка може да роди нормално, стига да има мотивация, в огромния процент от случаите, ние стимулираме това“, обясни началникът на Родилното отделение. По думите му през тази година броят на ражданията със секцио в болницата е около 35%. Намалява и броят на недоносените бебета, като техният брой през миналата година е бил 45.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Милко Папазов, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна: Раждането в млада възраст е най-благоприятно

Д-р Милко Папазов, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна: Раждането в млада възраст е най-благоприятно

21 Януари 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Раждането в млада възраст е най-благоприятно и за майката, и за бебето. Във Варна все повече се затвърждава тенденцията жените да избират да раждат в по-късна възраст. Това каза на Бабинден ръководителят на Родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ д-р Милко Папазов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според д-р Папазов някои жени изчакват твърде много, оповавайки се на ин витро процедурите, но впоследствие страдат от това. „Кариерата не е причина да се отлагат ражданията. Но статистиката показва, че българката ражда. В България средно по 1.8 деца се падат на една майка. Основният проблем е емиграцията“, коментира д-р Папазов. Според него Родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ посреща Деня на родилната помощ с пълен състав и без нужда от лекари и акушерки. По думите му в момента в звеното работят по 16 лекари и акушерки. Средната заплата на акушерките е 750 лева. „В условията на недофинансиране, в които работим, няма как да се вдигат приходите на персонала. При нас е най-голямата реанимация, но тежките и леките случаи се плащат на една цена от Здравната каса“, коментира д-р Папазов. Според него независимо от продължителността на престоя и сложността на случаите, цената за раждане от тази година е 750 лева. „Тя обаче не включва допълнителния ресурс", обясни още началникът на Родилното отделение.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова беше гост на празника, с който село Невша отбеляза Бабинден

Варна: Народният представител от ГЕРБ Нели Петрова беше гост на празника, с който село Невша отбеляза Бабинден

21 Януари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Варна. Народният представител от Парламентарната група на ГЕРБ Нели Петрова беше гост на празника, с който във ветринското село Невша отбелязаха Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден (по стар стил). Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Самодейният състав към читалище „Нива – 1901” възроди обредните ритуали, свързани с бабите - жените, които са помагали при раждане.
„Нека се раждат повече деца, нека звънкият им смях да изпълва българските села. И нека енергични и позитивни хора като Вас да им предават прекрасните традиции, които сме съхранили във времето”, каза Нели Петрова в обръщението си към жителите на с. Невша. Тя благодари на кмета на селото Зоя Атанасова и на общинския съветник от ОбС – Ветрино Георги Георгиев за поканата да бъде гост на тържеството. „За пореден път имам възможността да споделя настроението, с което отбелязвате празника. Запазете този дух”, заяви в обръщението си към присъстващите варненският депутат.
Нели Петрова подари две торти, които да допълнят атмосферата на празника, изпълнен с много песни и танци от фолклорната съкровищница на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Средно по 120 бебета на месец се раждат в МБАЛ „Св. Анна“

Варна: Средно по 120 бебета на месец се раждат в МБАЛ „Св. Анна“

21 Януари 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Средно по 120 раждания на месец отчитат от Родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. Това съобщи д-р Милко Папазов, началник на звеното, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Д-р Папазов посочи, че през миналата година Родилното отделение в лечебното заведение е работило 9 месеца. За този период са извършени 1 076 раждания. В болницата са се родили 1 071 бебета. Според д-р Милко Папазов, здравното заведение запазва тенденция в броя на ражданията от времето, преди кризата в раждаемостта от 2010 година. По думите му през 2018 година многоплодните бременности в болницата са били седем. От началото на тази година от отделението отчитат три двойки близнаци. Вече има и 90 раждания. През миналата година най-възрастната родилка в болницата е била на 45 години, а най-младата на 14 години.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Тодоров, акушер-гинеколог: Около 15% от ражданията в Смолян са след инвитро манипулации, средната възраст на родилките е 30 - 35 години

Д-р Стефан Тодоров, акушер-гинеколог: Около 15% от ражданията в Смолян са след инвитро манипулации, средната възраст на родилките е 30 - 35 години

21 Януари 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. Около 30 - 35 години е средната възраст на родилките в област Смолян. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Стефан Тодоров от АГ отделението в лечебното заведение. По думите му възрастовата граница се качва леко и си оставя моделът за еднодетно семейство, като все по-малко са майките, които раждат второ и трето дете. „Около 10 - 15 до 20% от ражданията в Смолян са след инвитро манипулации за сметка на естественото оплождане. Причините за това са, че жените имат репродуктивни проблеми. Други все по-късно започват да осмислят създаването на потомство, след като са разрешили социални, финансови и жилищни проблеми, за да са спокойни за отглеждането на бъдещото дете и затова се качва и възрастовата граница на родилките“, обясни д-р Тодоров. Той отбеляза, че за 2018 г. най-младата родилка е била на 17 години, като няма случаи на други млади майки. „Ромското население е доста малко в Смолян, не е като в останалите градове в страната. Нашите роми са по-социализирани“, поясни д-р Тодоров.
Специалистът подчерта, че през 2018 г. в Смолянската болница няма майчина смъртност и това е много хубаво, а смъртността при новородените е под средната за страната.
Д-р Тодоров посочи, че в Смолян има недостиг на неонатолози, но въпреки че в отделението са само двама, има 24-часова обезпеченост на новородените бебета. В АГ отделението има достатъчно лекари – всички са специалисти – шест, като на една от лекарките ѝ предстои да вземе специалност през следващата година. „Няма нужда от АГ специалисти в Смолян, има нужда от неонатолози, но и в цялата страна кризата за тези лекари е повсеместна“, каза още д-р Тодоров
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Орисаха първото бебе на Велико Търново за 2019 година

Велико Търново: Орисаха първото бебе на Велико Търново за 2019 година

21 Януари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Орисаха първото бебе на Велико Търново за 2019 година – Мила Моминска, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Момиченцето е родено на 1 януари 2019 година. Нейните родители Петя и Найден се включиха в отбелязването на Бабинден в Акушеро-гинекологичното отделение във Велико Търново и благодариха на всички, които работят в него. „Аз не мога да си представя, че някой с професията акушерка или акушер – гинеколог не си обича работата и не дава всичко от себе си при изпълнение на задълженията си. Искам да благодаря на целия екип на медицинската структура и да им пожелая здраве и късмет, а на всички българки, които се страхуват да имат второ дете, искам да кажа, че няма от какво да се притесняват, защото сме в добри ръце“, каза Петя.
Мила е второ дете за семейство Найденови. Тя бе орисана лично от кмета на Велико Търново Даниел Панов, както и от дамите от Зонта клуб – Велико Търново, които ѝ връчиха различни подаръци и пожелаха много здраве и успехи.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Денят на родилната помощ беше отбелязан в двете болници в Дупница

Кюстендил: Денят на родилната помощ беше отбелязан в двете болници в Дупница

21 Януари 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Дупница. Празникът на родилната помощ беше отбелязан в двете болници в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. Присъствали на отбелязването на празника и са връчили поздравителен адрес от страна на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. В него кметът отправя поздрави за неуморната работа, хуманност и професионализъм, благодарение на които на бял свят идва новият живот. Той е отправил пожелания за леки и изпълнени с положителни емоции работните дни. В Деня на родилната помощ млади майки са полели ръцете на д-р Дима Зантина, в общинската болница в Дупница, и д-р Петър Динов, в частната болница. От началото на година в двете болници са се родили общо 20 бебета, от които 9 са жители на община Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Албена Василева получи приза за акушерка за 2018 година

Велико Търново: Албена Василева получи приза за акушерка за 2018 година

21 Януари 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Албена Василева е акушерка на Велико Търново за 2018 година. Призът й бе връчен от главната медицинска сестра на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ Йорданка Минекова по време на тържеството за Бабинден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Носителката на наградата е избрана единодушно от своите колеги в Акушеро-гинекологичното отделение. Тя благодари за признанието и честити празника на всички. „Благодаря на ръководството на болницата в лицето на д-р Филев, че в последните години успяха така да реновират отделението, че да можем да работим спокойно в една модерна и уютна среда. Благодаря и на главната сестра, която винаги е откликвала като са възниквали въпроси в отделението и много бързо сме успявали да ги решаваме“, посочи Албена Василева. Тя поздрави и стажантите в болничната структура, като им пожела поне част от тях да станат нейни колеги. Албена Василева работи в системата на здравеопазването от 26 години, като е започнала кариерата си във Велико Търново. След това е била в болницата в Севлиево, а в момента е старша акушерка в града.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Днес се извършва обредното поливане на ръцете на бабата акушерка

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Днес се извършва обредното поливане на ръцете на бабата акушерка

21 Януари 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес се извършва обредното поливане на ръцете на бабата акушерка. Това каза пред Радио „Фокус” – Пирин уредникът в благоевградския храм „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова. По думите ѝ някога в котлето с водата пускали стрък босилек или здравец. „Вземали калъп сапун и една нова кърпа и се отправяли към дома на бабата да ѝ „полеят“. Обредното поливане на бабата акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подавала на бабата сапуна, поливала ѝ вода да се измие и я дарявала с пешкира, който е донесла“, каза още Стефанова. Тя добави, че след това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат; закичва невестата и с китка здравец, вързана с червен и бял конец. „Често при поливането бабата трябвало да хвърли с шепите си вода нагоре и да подскочи три пъти, като изрича: „Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!“ След поливането жените дарявали бабата с ризи, чорапи, платно, които премятали на дясното ѝ рамо“, заяви Стефанова. Тя добави, че в някои райони обичаят е майките да водят на Бабинден децата си при бабата, докато навършат три годинки, за да ги благослови. „В много болнични заведения ритуалът с измиване на ръцете на акушерите, помогнали на младите жени да родят децата си, ще бъде извършен и днес“, обясни църковният уредник.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Петя Петрова от Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница получи приза „Акушерка на 2018 г.“

Пазарджик: Петя Петрова от Акушеро-гинекологичното отделение на областната болница получи приза „Акушерка на 2018 г.“

21 Януари 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Петя Петрова от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик получи приза „Акушерка на 2018 г.“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стефка Танева, старша акушерка на отделението. Тя е акушерката с най-много раждания през изминалата година. Една от родилките в отделението Виолета Стоичкова, което е родила здраво момченце Светлозар в началото на тази година, взе участие в ритуала по измиване с вода и сапун ръцете на отличената акушерка. През ритуалното измиване преминаха и всички лекари и акушерки от АГ отделението. Специален гост на отделението в Деня на родилната помощ бе и Благовеста Костова от Алианца на българските акушерки, която произнесе приветствено слово.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С ритуално измиване на ръце и тържествена програма Родилното отделение в областната болница отбеляза Бабинден

Велико Търново: С ритуално измиване на ръце и тържествена програма Родилното отделение в областната болница отбеляза Бабинден

21 Януари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С ритуално измиване на ръце и тържествена програма Родилното отделение в областната болница отбеляза Бабинден. Празникът в града започна с поздрав от местни танцьори, като последва приветствие от началника на АГ сектора доц. д-р Светлозар Стойков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Доц. Стойков пожела на своя екип и на всички празнуващи на първо място да са много здрави, все така отзивчиви и отдадени на своята работа. Той припомни, че е на чело на отделението от 4 години това е огромна чест за него. „Днес е нашият празник, празникът на всички, които са призвани в най-благородната и хуманна дейност – раждането на новия живот. И пред тази година можем да отчетем, че реализирахме над 1000 раждания, за трета поредна година направихме и много гинекологично операции, които са иновативни за болницата. Заявявам това с чувство на гордост, защото нямаше как да се случи ако не беше подкрепата на общинската и областната управа, както и медицинския и изпълнителния ни директори, които застанаха зад нас“, каза още доц. Стойков.
Специални благодарности към ръководителя на отделението отправи кметът на Велико Търново Даниел Панов, който също поздрави лекарите, акушерите, медицинските сестри и целия персонал. „За трета поредна година бебета са над 1 000. Всички ние си спомняме, когато бебетата бяха с 30 - 40% по-малко за община Велико Търново и се радвам, че благодарение на тях и на обновената база все повече търновки раждат тук“, посочи още кметът.
Приветствие отправи и изпълнителният директор д-р Стефан Филев. Последва ритуално измиване на ръцете на д-р Стойков, което бе направено от най-младата акушерка в отделението. Община Велико Търново подари, по стара българска традиция, питка с мед за здраве и благополучие.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Клубовете на възрастните хора ще определят отговорници за връзка с хората в отдалечените квартали на града

Кюстендил: Клубовете на възрастните хора ще определят отговорници за връзка с хората в отдалечените квартали на града

21 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Клубовете на възрастните хора в Кюстендил ще определят отговорници за връзка с хората в отдалечените квартали на града. Това стана ясно по време на провелото се отчетно събрание на клуб „Божур” в града, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Целта на отговорниците е да поддържат по-тясна връзка с хората в отдалечените жилищни квартали или селата, да се срещат с тях и да свеждат до тяхното знание различни теми и проблеми, свързани с дейността на клубовете. Общо 184 души членуват в клуба, като те са от девет жилищни квартала и три села от община Кюстендил. Членовете на клуба отбелязаха Бабинден. Предстои да бъдат организирани тържества във връзка с Трифон Зарезан и Осми март. През годината ще бъдат проведени и различни походи, екскурзии и отбелязване на други празници.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Стара Загора поздрави доктори и акушерки за Бабинден

Община Стара Загора поздрави доктори и акушерки за Бабинден

21 Януари 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Община Стара Загора изпрати поздравителни адреси до трите акушеро-гинекологични отделения в областния град по повод Бабинден. Това съобщиха от Община Стара Загора. На Бабинден отбелязваме Деня на родилната помощ. На този ден отдаваме дължимото уважение на всички специалисти, които помагат за раждането на нов живот. Датата се отбелязва тържествено в акушеро-гинекологичните отделения на болниците и клиниките.
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. От 1951 година се чества като Ден на родилната помощ.
В болница „НиаМед“ специален гост беше д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“. Тя поздрави лекарите и акушерките и им пожела още много здраве и професионални успехи в благородната им работа. Да има повече бебета, те да работят все така отдадено за идването на новия живот и да бъдат горди с благородната си професия.
От началото на годината в болницата са се родили 43 бебета, от които една двойка близнаци, съобщи д-р Николай Христов, началник на акушеро-гинекологичното отделение.
„Даването на живот и съпричастието в това велико чудо на Вселената е най-вълнуващата, най-удовлетворяващата, най-благодарната част от работата ни. Призванието на всеки лекар, запечатано от Хипократовата клетва, е да помага винаги, безусловно и всеотдайно на хората. А помощта, която ние даваме, се увенчава с най-голямото богатство: раждането на нашето бъдеще. Ние разбираме тази голяма отговорност“, е веруюто на работещите тук.
По традиция бе изпълнени и обичаят „измиване на ръцете“ на лекари и акушерки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Антонио Душепеев, УМБАЛ - Бургас: 1 695 бебета са се родили за изминалата година, което е с около 5% повече от миналата година

Д-р Антонио Душепеев, УМБАЛ - Бургас: 1 695 бебета са се родили за изминалата година, което е с около 5% повече от миналата година

21 Януари 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Бургас. 1 695 бебета са се родили за изминалата година, което е с около 5% повече от миналата година. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас началникът на Родилното отделение в УМБАЛ - Бургас д-р Антонио Душепеев по повод Деня на родилната помощ. „На фона на спадащата раждаемост в България го отчитаме като успех“, каза още той. Според д-р Душепеев проблем остават недоносените деца, които тази година са около 20%. Той добави, че трябва да се продължи да се работи в тази насока. „Относно тенденцията „деца раждат деца“, тази тенденция доскоро беше затихнала, но след месец ноември има 3 - 4 такива случая“, допълни специалистът . По думите му българските с висше образование обикновено раждат в края на 20-те си години или в началото на 30-те, а тези, които са започнали работа - раждат по-рано, между 20 и 30 годишна възраст. „От няколко години насам нашият процент на оперативно раждане е приблизително еднакъв, между 25 и 28% в зависимост от тежестта на случаите, които обгрижваме“, заяви Душепеев. По думите му тези стойности са оптимални и даже имам резерв от леко намаляване. Според началникът на Родилно отделение в УМБАЛ - Бургас средностатистически съвременната българка ражда средно между 1.7 и 1.9 деца, включващо и механичната миграция.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Две бебета са се родили в болница „Св. Анна“ навръх Бабинден

Варна: Две бебета са се родили в болница „Св. Анна“ навръх Бабинден

21 Януари 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Варна. Две бебета са се родили навръх Бабинден в специализираното отделение в болница „Св. Анна“ във Варна. В ритуалното „измиване на ръцете“ за Деня на родилната помощ днес преди обед се включи началникът на звеното д-р Милко Папазов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Родилното отделение посрещна празника след основен ремонт, с нова апаратура и изцяло обновени помещения. Д-р Папазов отчете, че в звеното няма недостиг на лекари и акушери. По думите му на месец в Отделението се раждат по средно по 120 бебета.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Валери Томов, МБАЛ „Д-р Никола Василиев” – Кюстендил: Ражданията с цезарово сечение в Кюстендил са 26.5%

Д-р Валери Томов, МБАЛ „Д-р Никола Василиев” – Кюстендил: Ражданията с цезарово сечение в Кюстендил са 26.5%

21 Януари 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ражданията с цезарово сечение в Кюстендил са 26.5%. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Валери Томов, началник на отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Никола Василиев” – Кюстендил. По думите му това е един добър процент. „За разлика от големите болници и от частните болници, защото при някои от тях процентът на ражданията с цезарово сечение достигат до 75%, за нашата болница и за нашето отделение процентът е 26.5 % и това е един много добър процент. Може да се каже, че голяма част от ражданията са били по естествен път, а не оперативно”, каза д-р Валери Томов. По думите му в страната има мода за раждане с цезарово сечение. По последни данни България е на трето място в Европа по оперативни раждания, което не е добър показател. „Това е един проблем, по който трябва да се замислят доста институции, а не само ние – хората, които се занимаваме с това”, каза д-р Томов. По думите му тук трябва да се намесят Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, необходимо е да се изработи единен стандарт. „Първият и основен момент е да говорим с бъдещата родилка, дискутираме с нея и двата начина на раждане – предимствата и недостатъците. Голяма част от родилките идват подготвени теоретично. Смятам, че тази информация е малко отклонена, защото интернет не може да даде всички тези подробности, които може да дадат работещите лекари”, каза д-р Валери Томов. По думите му голяма част от бременните жени имат един страх от раждането, вменен им от майки и баби. „Не мога да ви кажа къде е точната причина, но мога да ви кажа, че има една епидемия сред родилките. Повечето искат да раждат оперативно”, каза д-р Валери Томов.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Стефанова, акушер: Трябва призвание за нашата професия

Йорданка Стефанова, акушер: Трябва призвание за нашата професия

21 Януари 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Варна. За работата на акушера трябва призвание. Това коментира на празника Бабинден Йорданка Стефанова, която от 20 години е старша акушерка в Родилното отделение на Специализираната АГ болница „Проф. д-р Димитър Стаматов“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Аз съм закърмена с тази професия, майка ми е била акушерка. Много хора са ме питали защо не съм записала медицина, за да стана лекар. Мисля, че това е моето призвание. Да виждам благодарността“, каза още Йорданка Стефанова. По думите ѝ позитивното в работата на акушерите е благодарността в очите на пациентите и на близките. Старшата акушерка на Родилното отделение посъветва младите специалисти да не се отказват от професията. По думите ѝ тези, които тепърва завършват, не трябва да се колебаят и да се насочват към други поприща, въпреки трудностите.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Каварна Нина Ставрева поздрави всички специалисти – лекари, акушери и медицински работници по случай Бабинден

Кметът на Каварна Нина Ставрева поздрави всички специалисти – лекари, акушери и медицински работници по случай Бабинден

21 Януари 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Каварна. С погача, вино и традиционни ритуали лекарите, медицинските специалисти и санитарите от Акушеро-гинекологичното отделение към МБАЛ - Каварна отбелязаха Деня на родилната помощ. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. Кметът на община Каварна Нина Ставрева поздрави всички служители в отделението.
„Уважаеми лекари и акушери,
Сърдечно Ви поздравявам по случай професионалния Ви празник, като засвидетелствам своето уважение към Вас за благородния труд и всеотдайността, спомагаща за раждането на всеки нов живот! Дарявайте усмивки на много родители, помагайте на бял свят да се появяват здрави и красиви деца, защото те са нашето бъдеще, нашата подкрепа и гордост! Работете с любов, защото Вашето призвание е символ на хуманност и достойнство. Пожелавам на всички Ви здраве, благополучие, енергия и увереност! Честит празник, честит Бабинден!“, заяви Ставрева.
За да поздравят докторите и сестрите, в болничното заведение дойдоха и жените от фолклорна група „Добруджанка“ с ръководител Йорданка Димова към пенсионерски клуб „Радка Чаушева“. Представителките на дамския клуб се присъединиха към традиционния ритуал по измиване на ръцете на най-опитния акушер-гинеколог в болницата – д-р Жеко Чалъков.
Д-р Чалъков благодари на всички работещи в Акушеро-гинекологичното отделение и пожела да продължават със същата всеотдайност и старание да упражнявате високохуманната си професия и да поемат в ръцете си все повече новородени.
От началото на 2019 година в каварненската болница са проплакали четири бебета- три момичета и едно момче. Първото бебе за годината е родено на четвърти януари,а най-малкото е родено преди три дни с тегло 3,600 кг и ръст 52 см. Носи името Стела Николова. Екипът спомогнал за раждането, е д-р Жеко Чалъков, акушер Пепа Николова и санитар Иванка Статева.
За изминалата година в отделението са родени 27 деца.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Емил Ковачев, СБАГАЛ – Варна: Изпратихме 2018 година със 100 бебета повече

Проф. Емил Ковачев, СБАГАЛ – Варна: Изпратихме 2018 година със 100 бебета повече

21 Януари 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
Варна. 100 бебета повече са се родили в СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ във Варна през миналата година, в сравнение с предходната 2017 година. Това отчете на днешния празник на Родилната помощ директорът на здравното заведение проф. Емил Ковачев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Според проф. Ковачев през миналата година в болницата са извършени 2 278 раждания. „С това градът се нарежда след София с положителни демографски показатели. Навръх празника в здравното заведение са се родили две бебета", допълни проф. Ковачев. Той припомни, че през тази година в АГ болницата ще бъде извършен мащабен ремонт, ще бъде закупена и нова специализирана апаратура. През 2019 година предстои да стартира и дълго чаканото монтиране на външен асансьор за лежащи пациенти. В края на днешното тържество за Бабинден директорът на болницата пожела да има повече здрави родени бебета и щастливи родители. Той поздрави с празника, освен своите колеги, и учителите и възпитателите в детските ясли и градините, които са ангажирани с отглеждането и възпитаването на децата.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Йорданка Фандъкова, кмет на София: 2,5 млн. лева са инвестирани в Първа САГБАЛ „Света София“, от които 1,5 млн. общински средства

Йорданка Фандъкова, кмет на София: 2,5 млн. лева са инвестирани в Първа САГБАЛ „Света София“, от които 1,5 млн. общински средства

21 Януари 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. 2,5 млн. лева са инвестирани в Първа САГБАЛ „Света София“, от които 1,5 млн. общински средства. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на тържествения ритуал „миене на ръце“ в Първа САГБАЛ „Света София“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Видяхме изключително опитни, но и млади акушерки. Радвам се, АГ болница „Света София“ продължава да се развива“, коментира кметът. „Двете общински АГ болници са едни от най-добрите в България. За миналата година 4758 бебета са се родили в двете общински АГ болници“, заяви тя и уточни, че родените деца само от началото на годината в болница „Света София“ са над 140. „Това се дължи на многото усилия на хората, които работят“, изтъкна Йорданка Фандъкова. „За това предложих в общинската програма за общински сестри, която създадохме миналата година, да включим и подготвящите се акушерки, за да получават стипендии и да се ангажират след това да работят в общинските АГ болници“, съобщи столичният кмет. Според нея най-важни са инвестициите в човешките ресурси. „При последните две ръководства болницата започна да постига много добри резултати. За мен подкрепата за общинските болници е изключително важна, макар, че в София има много университетски, частни болници. Общинското здравеопазване има своето място. Подкрепихме общинското здравеопазване, за да може то да се развива“, изтъкна още Йорданка Фандъкова. „През последните години болница „Света София“ вече е на печалба. Може да инвестира тези средства в ново оборудване, ремонти и подкрепа за своите кадри“, посочи кметът. „Само в болница „Света София“ сме инвестирали 1,5 млн. лева общински средства. Общо 2,5 млн. лева са средствата, заедно с програмите, по които болницата е кандидатствала и ние сме подкрепили“, коментира тя. Фандъкова подчерта, че в лечебното заведение са извършени реконструкции на три отделения.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ беше отбелязан Денят на родилната помощ

Варна: В СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ беше отбелязан Денят на родилната помощ

21 Януари 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
Варна. В СБАГАЛ „Проф. д-р Димитър Стаматов“ беше отбелязан Денят на родилната помощ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В ритуала „Миене на ръцете“ участва ръководителят на Родилното отделение в здравното заведение д-р Добрин Николов. Преди това отец Ясен Шинов от Варненската и Великопреславска митрополия отслужи водосвет за здраве. В празничната програма се включиха деца от Детска градина „Ян Бибиян“ в града, както и танцовият фолклорен ансамбъл към Медицинския университет.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Денят на родилната помощ беше отбелязан с празничен ритуал в болницата в Панагюрище

Пазарджик: Денят на родилната помощ беше отбелязан с празничен ритуал в болницата в Панагюрище

21 Януари 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. Денят на родилната помощ беше отбелязан с празничен ритуал в болницата в Панагюрище. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Марина Тричкова от пресцентъра на лечебното заведение. Празникът започна с разчупване на пита за здраве и плодородие през цялата година и продължи с ритуал. Една от най-младите майки, родили в болницата - Мариана Шопова, и бъдещата майка Наска Бончева помогнаха в знак на благодарност на д-р Петър Бътовски, началник на отделението по акушерство и гинекология, да измие ръцете си. Ритуално бяха измити ръцете и на д-р Чачова-Ранчева, както и на всички лекари и акушери от отделението по акушерство и гинекология. Колкото са пръските от водата, с която се мият – толкова да са и бебетата, двойно повече новородени да изплачат през 2019 година в болницата, бяха сред другите благопожелания, отправени към представителите на най-щастливото отделение. Обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към всички, които помагат за появата на новия живот.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Първото бебе в община Симитли за 2019 г. ще бъде наградено по повод Деня на родилната помощ

Благоевград: Първото бебе в община Симитли за 2019 г. ще бъде наградено по повод Деня на родилната помощ

21 Януари 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Симитли. Първото бебе в община Симитли за 2019 г. ще бъде наградено по повод Деня на родилната помощ. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към Общината. По думите ѝ денят е избран не случайно, тъй като на днешния празник се отдава почит към бабите-акушерки, които са помагали на жените да родят.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Стефан Тодоров, акушер-гинеколог: С около 50 бебета по-малко се раждат всяка година в Смолянската болница

Д-р Стефан Тодоров, акушер-гинеколог: С около 50 бебета по-малко се раждат всяка година в Смолянската болница

21 Януари 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. За 2018 г. в Смолянската болница има 437 раждания, а за 2017 г. те са били 492, което означава с 55 по-малко. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Стефан Тодоров от АГ отделението в лечебното заведение. По думите му всяка година ражданията в болницата в Смолян с по около 50 по-малко и такава е тенденцията в цялата страната. „За страната новородените са намалели с 11 000 за последната година. Демографския срив е налице в цялата страна“, отбеляза д-р Тодоров.
Той припомни, че преди 35 години, когато е започнал работа в Смолян, е имало около 1 700 раждания на година, като е имало и родилни домове в градовете Девин, Златоград, Мадан и Рудозем. „Това означава, че преди 35 години в областта е имало над 2 000 раждания, а сега са 500. Дано не бъда лош пророк, но след 10 години, с тази тенденция на намаляване, в Смолян те ще бъдат минус 10. Тенденцията е негативна в цялата страна“, коментира д-р Тодоров. Той подчерта, че въпреки малкия брой на неонатолози в Смолянската болница, родилките могат да разчитат на добри специалисти – в АГ отделението, Неонатология и анестезиолози. „Може да се разчита на нас 24 часа в денонощието. Стараем се, имаме добро оборудване, но всеки има право на избор на град, лекар и лечебно заведение, в което да роди“, каза още д-р Тодоров.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: В Многопрофилната болница за активно лечение отбелязват Деня  на родилната помощ

Добрич: В Многопрофилната болница за активно лечение отбелязват Деня на родилната помощ

21 Януари 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Добрич. Празнично е започнала седмицата в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич, съобщават от лечебното заведение. Днес те отбелязват Деня на родилната помощ - 21 януари, професионален празник на акушер-гинеколози, акушерки и всички, свързани с появата на нов живот. Наред с рутинните задачи в болничното заведение, празникът ще бъде отбелязан със специален ритуал в Акушеро-гинекологично отделение и за цялото болнично заведение. На обяд в зала „Шафхаузен“ ще започне тържеството, на което се очаква да пристигнат много гости - депутатът от партия ГЕРБ Даниела Димитрова, директорът на Районната здравноосигурителна каса д-р Бисерка Пачолова, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, кметът на града Йордан Йорданов и други. Към тържеството са поканени да се присъединят и бившите вече, пенсионирани лекари и акушерки от родилно отделение, записали голяма част от професионалната си биография именно в него. Работещите в Родилно отделение ще отбележат професионалния си празник тази вечер в неформална обстановка, с подобаващо настроение и с пожелание за повече деца през 2019 година.
За миналата 2018 година в МБАЛ - Добрич са регистрирани 900 раждания, като 13 от тях са с близнаци. В момента в МБАЛ - Добрич работят 8 акушер гинеколози, като единият е специализант и 17 акушерки с много дългогодишен стаж и опит.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С ритуал "миене на ръце“ в Първа САГБАЛ „Света София“ бе отбелязан Денят на родилната помощ

С ритуал "миене на ръце“ в Първа САГБАЛ „Света София“ бе отбелязан Денят на родилната помощ

21 Януари 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Тържественият ритуал "миене на ръце“ се проведе в Първа САГБАЛ „Света София“ по повод Деня на родилната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Събитието започна с обиколка на изцяло обновеното отделение по хирургия на млечната жлеза в лечебното заведение. Столична община финансира ремонта с 250 000 лв.
Участие в събитието взеха кметът на София Йорданка Фандъкова, Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление „Финанси и стопанска дейност” и вр. и. д заместник-кмет по направление „Столично общинско здравеопазване“, както и д-р Веселин Милев, председател на постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичен общински съвет.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: В деня на родилната помощ честитя празника на всички, които се грижат за нашето бъдеще

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: В деня на родилната помощ честитя празника на всички, които се грижат за нашето бъдеще

21 Януари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. В деня на родилната помощ честитя празника на всички, които се грижат за нашето бъдеще. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Кметът пожела на работещите в родилното отделение и на празнуващите в семействата спокойни и успешни дни занапред. „Вярвам, че тези хора, които се грижат за новородените и участват в процеса, знаят кое е най-голямото богатство. Аз им пожелавам да са здрави, успешни, да гледат напред и винаги Общината ще подкрепя с каквото може хората, които се грижат за нашето бъдеще“, каза Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Денят на родилната помощ и Бабинден са едни от най-големите женски празници

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Денят на родилната помощ и Бабинден са едни от най-големите женски празници

21 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Денят на родилната помощ и Бабинден са едни от най-големите женски празници. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин църковният уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград Аделина Стефанова. По думите ѝ денят на акушерките не трябва да се бърка с Бабинден, макар че и двата празника са посветени на жените, помагали при раждането на децата. „Обредността на днешния ден, както и на Бабибден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са бабували на родилките. Празникът е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан“, каза още Стефанова. Тя добави, че макар днес Бабинден да губи доста от обредните си обичаи, традиционната празнични ритуали са доста богати.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Денят на родилната помощ беше отбелязан в акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница в града

Благоевград: Денят на родилната помощ беше отбелязан в акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилната болница в града

21 Януари 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Денят на родилната помощ беше отбелязан в акушеро-гинекологичното отделение на Многопрофилна болница за активно лечение – Благоевград. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от лечебното заведение. Специален гост на празника беше кметът на Общината д-р Атанас Камбитов. Празникът беше отбелязан с традиционния за този ден ритуал "поливане на ръце". Той беше извършен от млада майка, която е поляла ръцете на директора на лечебното заведение д-р Огнян Митев, който е и акушер-гинеколог.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

21 Януари 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. В момента у нас работят 3578 акушерки, което е наполовината от нуждите на здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в БАПЗГ, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него. БАПЗГ предлага 12 курса, сред които „Профилактика на рака на маточната шийка - роля на акушерката“, „Промоция на здраве. Здравно образование“, „Конфликти в здравеопазването“, „Разпознаване симптомите на насилие“, „Оценка на качеството на здравните услуги - подходи, методи и техники“, „Управление на човешките ресурси в здравните грижи“ и др. Желаещите да се възползват трябва да се регистрират за избрания курс, в периода 1-14 февруари, включително. Курсистите ще имат възможност да усвоят учебния материал в рамките на две седмици, като в края на курса трябва да попълнят изпитен тест.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан в двете болници в Дупница

Кюстендил: Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан в двете болници в Дупница

21 Януари 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Дупница. Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан в двете болници в Дупница. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница. С ритуал ще бъде отбелязан 21 януари в общинската болница „Свети Иван Рилски”. Персоналът на акушер-гинекологичното отделение ще се включи в пресъздаване на народния обичай, в който младата майка полива ритуално ръцете на лекаря, помогнал при раждането на бебето. Празникът ще бъде отбелязан и в частната болница.
В Деня на родилната помощ се отдава дължимото уважение на всички специалисти, които помагат за раждането на нов живот. Датата се отбелязва тържествено в акушер-гинекологичните отделения на болниците и клиниките.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Ритуално мерене на пашкули с бебета ще се проведе в панагюрското село Баня по повод Бабинден

Пазарджик: Ритуално мерене на пашкули с бебета ще се проведе в панагюрското село Баня по повод Бабинден

21 Януари 2019 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Ритуално мерене на пашкули с бебета ще се проведе в панагюрското село Баня по повод Бабинден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалище „Пробуда“ в селото. Осем са бебетата, родени в селото през последните месеци. Те ще бъдат орисани от кмета на селото и ще получат подаръци. „Традициите на Бабин ден в село Баня се пазят от незапомнени времена. Роден в глъбините на вековната история на българския народ, понесъл с ехото на годините призванието и благодарността към онези чудодейни ръце, в които се ражда животът, съхранил традицията, но получил ново съвременно звучене Бабин ден днес посрещаме като ден на Родилната помощ“, уточни Мутева. Тя допълни, че ритуалът ще започне в 13.30 часа в читалището в селото. По традиция всички баби правят вкусни пити за празника.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители от ГЕРБ - Смолян към акушер-гинеколозите: Продължавайте всеотдайно да дарявате магията на родителското щастие на хиляди семейства

Народните представители от ГЕРБ - Смолян към акушер-гинеколозите: Продължавайте всеотдайно да дарявате магията на родителското щастие на хиляди семейства

21 Януари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Смолян. Продължавайте всеотдайно да дарявате магията на родителското щастие на хиляди семейства. Това се казва в поздравителен адрес от народните представители от ПП ГЕРБ – Смолян д-р Даниела Дариткова и д-р Красимир Събев към акушер-гинеколозите по повод Деня на родилната помощ, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ – Смолян. „Честит ден на родилната помощ! Честит Бабинден! Уважаеми колеги, работещи в областта на акушерството и гинекологията, Поздравяваме Ви с този древен празник, свързан с почитта към Вас, които помагате да се роди новия живот, грижите се за неговото създаване и опазване. Благодарим Ви, че не спирате да се грижите за малките туптящи сърца, борите се неуморно за първата глътка въздух и осмисляте живота с едно ново начало. Желаем Ви здраве, сили и амбиция за овладяване на новостите в тази динамично развиваща се специалност, за да се раждат повече здрави деца! Благодарим на всеки един от Вас за високия професионализъм, съпричастност и умение да вдъхвате вяра и надежда. Честито на всички празнуващи!“, се казва още в поздравителния адрес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Във Велинград ще се състои традиционният ритуал „Даване име на дете”

Пазарджик: Във Велинград ще се състои традиционният ритуал „Даване име на дете”

21 Януари 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Велинград. Във Велинград ще се състои традиционният ритуал „Даване име на дете”. Той ще започне от 10.30 часа във фоайето на Общината, съобщиха от Община Велинград. В програмата ще вземат участие мъжка фолклорна група, женски народен хор и оркестър към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” при ОНЧ ,,Св. св. Кирил и Методий - 1905”. От 11.30 часа на сцената на пл. „Николай Гяуров” членовете на Културен клуб на пенсионера – кв. ,,Каменица" ще представят възстановка на народния обичай „Поливане”. Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев ще връчи и наградите за „Най-добър акушер-гинеколог на България и на Велинград за 2018 г“. За доброто настроение ще се погрижат Ансамбъл за автентичен фолклор ,,Драгиново” при НЧ ,,Методий Драгинов - 1936”, Мъжка фолклорна група при НЧ ,,Васил Левски - 1904” и гост изпълнителите Радостина Паньова и Стоян Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: 50% от българките раждат секцио

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: 50% от българките раждат секцио

21 Януари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Вече 50% от българките раждат секцио. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Теодора Костова, акушер от Първа АГ болница „Света София” по повод 21 януари- деня на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. „Не е моя работа да коментирам кога се налага раждането да се извърши по този начин, защото има лекари, които определят дали наистина жените се нуждаят от такъв тип раждане, но е факт, че процентът е такъв“, коментира тя. „От друга страна са и жените, които предпочитат да родят в домашни условия, което според мен е меко казано безумие. И това е така, защото всяко едно раждане, което започва нормално, може в един момент да премине в патология“, подчерта Костова, като посочи, че ако жената ражда в домашни условия, ситуацията може да придобие много лош обрат. „В повечето софийски болници, а вече може би и в провинцията, са осигурени условия и вип зали, в които жените могат да раждат дори в присъствие на бащата. Там те са необезпокоявани и целта е да се чувстват почти като в домашни условия. Ние акушерките, естествено, съвсем дискретно наблюдаваме родовия процес и следим показателите на бебето и майката и ако има нужда се намесваме“, каза акушерката, като призова жените, които раждат в домашни условия, да помислят повече и за себе си и за детето си“, обясни Теодора Костова. „Имаме условия в болниците, както и вип залите, за които споменах, и в момента ремонтирахме още нови такива, които ще се открият тази пролет. За това съветвам майките да се ориентират към раждане в болнична обстановка“, заяви тя, като подчерта, че човешките животи са ценни за хората, които работят в болницата. „Имахме преди известно време такива случаи във вода и във вана. Аз съм помагала при такива раждания и наистина до някъде водата релаксира и успокоява, но там не може много ние да се намесваме и не могат да се поставят епидурални и спинални упойки, защото има медицински изисквания, които трябва да се спазват, за да може жената да ражда по този начин“, посочи Костова. „А относно раждането с помощта на въжета, топки, музика, сред свещи, всичко това, което жената чувства, че може да й помогне за нейното раждане и се чувства по-спокойно е разрешено“, каза още тя, като подчерта, че винаги е важно бъдещата майка да се чувства добре.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Панагюрище ще бъде орисано първото родено бебе за 2019 година

Пазарджик: В Панагюрище ще бъде орисано първото родено бебе за 2019 година

21 Януари 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. В Панагюрище по традиция ще бъде орисано първото родено бебе за 2019 година, съобщиха от Общината. На този ден своето наричане ще получи и последното родено бебе за 2018 година. Официалната церемония ще се състои в Ритуалната зала в сградата на Община Панагюрище в 11.00 часа. Първото бебе в община Панагюрище за 2019 година е момиченце – Анелия Новакова, с родители Мария и Петьо Новакови от Панагюрище. Анелия е родена на 2 януари 2019 година.
Последното родено бебе през 2018 година също е момиченце – Ема Гидикова, с родители Наталия Величкова и Валентин Гидиков от село Баня. Ема е родена на 31 декември 2018 година в град Панагюрище.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Момиченце е първото родено бебе в областната болница в Деня на родилната помощ

Пазарджик: Момиченце е първото родено бебе в областната болница в Деня на родилната помощ

21 Януари 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Момиченце е първото родено бебе в областната болница в Деня на родилната помощ. Бебето е проплакало в първите часове на деня в Родилното отделение на болницата в Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от АГ отделението. Момиченцето е родено в 05.00 часа тази сутрин. Носи името Галя и тежи 3.600 кг. Детето е родено в екипа на д-р Илиян Траянов, д-р Петя Дудова и акушерките Зинка Димитрова и Йорданка Станоева.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Читалищата в селата Соволяно и Горановци ще пресъздадат обичаите за Бабинден

Кюстендил: Читалищата в селата Соволяно и Горановци ще пресъздадат обичаите за Бабинден

21 Януари 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Читалищата в селата Соволяно и Горановци ще пресъздадат обичаите за Бабинден. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. Отбелязването на народния празник в село Соволяно ще започне от 10.30 часа в залата на читалище „Светлина”, а в село Горановци това ще се случи от 12.00 часа в читалище „Христо Ботев”. Народните читалища към двете села са подготвили специална програма в която ще пресъздадат ритуалите, свързани с празника. Ще бъде показано даруването на бабата акушерка, посрещането на новородените и гостите на празника. Предвидени са и изпълнения на групите за автентични фолклорни песни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: Тежката работа и ниската заплата са причините за големия недостиг на акушерки в България

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: Тежката работа и ниската заплата са причините за големия недостиг на акушерки в България

21 Януари 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Тежката работа и ниската заплата са причините да има много голям недостиг на акушерки в България. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Теодора Костова, акушер от Първа АГ болница „Света София” по повод 21 януари - Деня на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. „Това не е тайна, защото има много голям недостиг на акушерки в България. В нашата болница и в родилна зала също не достигат“, посочи тя. „А факторите са два- първо много тежката работа. Второто е неадекватното и много ниското заплащане“, подчерта акушерката, като допълни, че именно затова много от по-младите момичета предпочитат да започнат работа в частните болници, където заплащането е малко по-високо. „Там те не са подготвени за ситуациите, които ще им се случват, по време на тяхната работа. Държавна болница, като нашата, която има толкова много раждания, дава много по-добра подготовка на младите хора“, каза още Теодора Коства.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: С традиционен ритуал в село Бъта ще бъде отбелязан Бабинден

Пазарджик: С традиционен ритуал в село Бъта ще бъде отбелязан Бабинден

21 Януари 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. С традиционен ритуал в село Бъта ще бъде отбелязан Бабинден. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик кметът на панагюрското село Бъта Георги Александров. „Този ден се чества като празник на бабата акушерка в селото. Сутринта рано се омесва погача от младата невяста в дома и се вика бабата, помогнала да се роди детето. Тя изкъпва малките деца, а на по-големите измива очите. После при бабата ходят с дарове всички жени, които е израждала. И сега така се зачита празникът”, обясни кметът. „На бабата се полива и я даряват с кърпа и сапун, пожелават се много здраве, много бебета и деца занапред. След това децата от селото поздравяват младите майки и акушерките с празнична програма“, коментира Александров. Той обясни, че през тази година са отбелязали празника през почивните дни, за да присъстват повече хора. „Имаме 9 деца, родени през 2018 година в село Бъта и се надяваме през тази годна да са повече“, допълни кметът на селото.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В АГ отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде отбелязан Денят на родилната помощ

Велико Търново: В АГ отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде отбелязан Денят на родилната помощ

21 Януари 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Денят на родилната помощ ще бъде отбелязан във Велико Търново, Горна Оряховица и много селища от областта. Празникът във Велико Търново ще се проведе в АГ отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и ще започне в 12.30 часа. В рамките му ще бъдат раздадени награди и отличия за медицинските специалисти от сектора, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. С разнообразни прояви в селищата на община Горна Оряховица също ще бъде отбелязан Бабинден. По традиция ръководството на Общината ще поздрави колектива на АГ отделението в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Тържества ще има и в селата Писарево, Първомайци, Горски долен Тръмбеш, Върбица, Янтра, Правда и Поликраище.
На 21 януари (8 януари по нов стил) се отдава почит на бабите акушерки, които някога са били единствената родилна помощ, помагали са не само в мига на самото раждане, но и преди и след него. Рано сутринта на Бабинден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се извършва в градината, на дръвника (за да се пресече всичко лошо) или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре (колкото са капките, толкова да са берекетът и здравето), подскача нагоре (да са пъргави децата). Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея пара. Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също дарява детето с чорапки и ризка.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: На Бабинден ритуално благодарна родилка измива ръцете на жената, която е помагала за раждането

Теодора Костова, акушер в Първа АГ болница „Света София”: На Бабинден ритуално благодарна родилка измива ръцете на жената, която е помагала за раждането

21 Януари 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Още със сутрешния рапорт, в самата родилна зала има ритуално измиване на ръцете на акушерката от благодарна родилка. Това е ритуал още от едно време. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Теодора Костова, акушер от Първа АГ болница „Света София” по повод 21 януари- деня на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. „Аз имам толкова много раждания в кариерата си, че за мен всяко едно е уникално по себе си. Напоследък ми се случва доста често да водя раждания на момичета, които на времето са се родили при мен“, посочи акушерката, като допълни, че за нея това е много емоционално и вълнуващо. „Много млади момичета съм обучила и бих посъветвала всички, които избират тази професия- да я работят със сърце и любов. Ако нещо не ти трепка отвътре, ако не се вълнуваш при всяко едно раждане, дори и да ти е хилядното, значи не си за тук“, заяви Теодора Костова. „Единственият начин да обичаш тази професия е работиш със сърце и душа. Има много трудности и безсънни нощи, както и много напрегнати часове в родилната зала, има и умора на цялото тяло, но те трябва да бъдат упорити и да се стремят към мечтата си, която са си поставили и да се учат от опита на по-опитните акушерки“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.