НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

35-годишен мъж е задържан по случая със счупените прозорци на Софийската синагога (ОБЗОР)

35-годишен мъж е задържан по случая със счупените прозорци на Софийската синагога (ОБЗОР)

21 Януари 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
София. 35-годишен мъж е задържан като заподозрян по случая със счупените с камъни прозорци на Софийската синагога. Той е отведен в Трето РУ, където се изясняват мотивите за деянието. Вандалският акт е извършен след обяд на 19 януари (събота). От организация на евреите в България "Шалом" съобщиха, че е счупен прозорец на Голямата молитвена зала, която се намира от страната на Централни хали. "Инцидентът сам по себе си е изключително обезпокоителен, но пълното отсъствие на реакция от страна на минувачите по улицата е още по-притеснително", коментира председателят на ОЕБ "Шалом" доц. д-р Александър Оскар. "Безопасността на хората от общността в момента е най-важна и ще работим заедно с органите на реда и компетентните институции в страната тя да бъде гарантирана. Не можем да се примирим, че в България езикът на омразата вече има физически прояви с директни посегателства върху еврейска комунална собственост". От организацията припомниха, че случилото се е само дни преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста - 27 януари.
По повод извършеното посегателство Главното мюфтийство разпространи своя официална позиция, с която остро осъжда случилото се. „Това е вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности. Искрено се надяваме, че извършителят ще отговори пред съда за деянията си", заявиха от Главното мюфтийство. В позицията се посочва, че подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в България. „Призоваваме държавата да осигурява безопасността на членовете на религиозните общности и спокойното провеждане на молитвите в духовните храмове. Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога", посочват от Главното мюфтийство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главно мюфтийство: Искрено се надяваме, че извършителят на поругаването на Софийската синагога ще бъде открит и ще отговаря за това пред съда

Главно мюфтийство: Искрено се надяваме, че извършителят на поругаването на Софийската синагога ще бъде открит и ще отговаря за това пред съда

21 Януари 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Искрено се надяваме, че извършителят на поругаването на Софийската синагога ще бъде открит и ще отговаря за това пред съда. Това се посочва в позиция на Главното мюфтийство по повод извършеното посегателство над Централната Софийска синагога на 19 януари 2019 г., който е специален ден (шабат) за израелтяните.
„Главно мюфтийство е изключително обезпокоено от случилото се и остро осъжда този вандалски акт на нетърпимост и религиозна омраза към малцинствените религиозни общности, тъй като все още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията „Кадъ Сейфуллах Ефенди“ (Баня башъ), на 21 май 2011 г., ръководството и последователите на ПП „АТАКА“, запалиха молитвени килимчета за петъчна молитва (джума намаз). Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си", заявиха от Главното мюфтийство. В позицията се посочва, че подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в Родината ни, припомняйки, че малцинствата в България са дали съществен принос в оформянето на държавността и българската нация. „Призоваваме държавата да осигурява безопасността на членовете на религиозните общности и спокойното провеждане на молитвите в духовните храмове. Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога", посочват от Главното мюфтийство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Още няма задържани за счупените прозорци на Софийската синагога, уверен съм, че ще стигнем до извършителя

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Още няма задържани за счупените прозорци на Софийската синагога, уверен съм, че ще стигнем до извършителя

21 Януари 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Още няма задържани за счупените прозорци на Софийската синагога, уверен съм, че ще стигнем до извършителя. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка със счупените прозорци на Софийската синагога, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Колегите работят. Това, което имам като информация, съм уверен, че ще стигнем до извършителя. Има образувано досъдебно производство. Напреднали са колегите“, каза още гл. комисар Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неизвестен мъж е изпочупил с камъни прозорци на Софийската синагога

Неизвестен мъж е изпочупил с камъни прозорци на Софийската синагога

21 Януари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
София. Неизвестен мъж изпочупи с камъни прозорци на Софийската синагога, предава Нова телевизия. Служители на молитвения дом, освен от вандализма, са възмутени и от факта, че това се е случило посред бял ден и от записи се вижда как никой от минувачите не се е намесил и не е опитал да спре извършителя. Той все още не е задържан.
„Това се е случило по време на нашия празник Шабат в събота, 15 часа“, каза председателят на организацията на евреите в България „Шалом” доц. д-р Александър Оскар. „В голямата зала, за щастие, не е имало хора. Няма как да приемем с лекота, че това е един обикновен акт на вандализъм, на хулиганство. Когато се оскверняват храмове – това е изключително обезпокоително. Не трябва да оставаме безучастни”, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.