НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Битката срещу унизителната за България практика на двойните стандарти при стоките се превърна в национална кауза

Омбудсманът Мая Манолова: Битката срещу унизителната за България практика на двойните стандарти при стоките се превърна в национална кауза

21 Януари 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Двойните стандарти при стоките съществуват отдавна. Те са безспорно доказани и каузата да бъдат преборени като една обидна и унизителна за България практика вече се превърна в национална кауза. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази сутрин” по бТВ преди да замине за Брюксел, където ще повдигне отново въпроса за двойния стандарт за храните у нас и в Европа. Манолова е на мнение, че няма оправдание за предлагането на стоки с по-лошо качество и по тази начин българите се третират като втора ръка потребители.
„Изправени сме пред заплахата след Европа „на две скорости” да влезем в Европа „на два стандарта”, допълни омбудсманът.
Най-големите разминавания са при детските храни и продуктите за деца и бебета. Има наличие на растителни мазнини, по-малко мляко и какао. Има и по-висока цена.
„Аз и български граждани, които подадохме петиция в Европейския парламент, ще бъдем изслушани утре сутрин”, поясни Мая Манолова, изразявайки надежда, че каузата ще има успех.
„Вече трета година водим тази битка. Оптимистична новина е, че утре в Европейския парламент ще бъде разгледан потребителският пакет, който беше огласен от София за премахване на двойните стандарти при храните. Пакетът е изключително важен и ще даде възможност за предявяването на колективни искове с получаване на обезщетения. Ще бъдат въведени драконови санкции, като може да достигнат до 4% от оборота. Няма друг начин, освен икономическите санкции, срещу тези, които злоупотребяват с доверието на потребителите”, обясни омбудсманът.
Тя допълни, че ще настоява за забрана на производството на храни под една и съща марка, с различни съставки и с различно качество.
„Стискаме палци потребителският пакет, който беше огласен в рамките на българското председателство, да бъде приет, защото ще сложи край на двойните стандарти при храните. Това е важна кауза не само за България, но и за още осем източноевропейски страни”, заяви Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова заминава на посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките

Омбудсманът Мая Манолова заминава на посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките

18 Януари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Омбудсманът Мая Манолова заминава на двудневно посещение в Брюксел, където ще представи петицията на българските граждани срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Изслушването ще се състои на 22 януари 2019 г. от 10.00 часа (11.00 часа българско време) в Комисията по петициите в Европейския парламент.
Омбудсманът Мая Манолова в качеството си на гражданин на ЕС, заедно с редица публични личности, изпрати на 2 октомври 2017 г. до Европейския парламент петиция за нарушение на правото на ЕС с искане за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговки практики. Целта бе спиране на производството и разпространението на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество в страните-членки на ЕС. Според Манолова това е не само нарушение на правата на българските граждани, но и на гражданите от Вишеградската четворка, Гърция, Хърватия и Румъния, както и на принципите за функциониране на общия европейски пазар.
За проблема общественият защитник беше сезирана от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. Това провокира Мая Манолова да предприеме редица действия и инициативи за преустановяване на нелоялната търговска практика, която е дискриминационна и обидна за българите.
На 30 април 2018 г. в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, омбудсманът организира в София форум на високо равнище, под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, в който участваха еврокомисарят по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете Вера Юрова, еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел, много европейски министри и институции от държавите-членки на ЕС. На него Вера Юрова представи Новия търговски механизъм за потребителите, където проблемът за двойния стандарт заема значително място и обяви края на двойния стандарт, както и ангажимента на Европейската комисия да предложи изменения в законодателството на Европейския съюз.
Петицията е публикувана тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Танева, ГЕРБ: Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене

Десислава Танева, ГЕРБ: Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене

16 Януари 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах против, защото промените на БСП в Закона за храните се правят с цел политическо говорене. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева в отрицателен вот по промени в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми колеги, защо сме против? Предложеният законопроект не може да породи правен ефект. Прави се с цел политическо говорене и популизъм“, каза Танева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните

16 Януари 2019 | 09:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли предложенията на БСП срещу двойните стандарти при храните, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ промените в Закона за храните гласуваха на първо четене 95 народни представители, „против“ - 15 и „въздържали се“ - 89, с което той не бе приет. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев поиска прегласуване и заяви, че не е нормално ГЕРБ да подкрепят двойните стандарти при храните. „Вие все пак искате българските граждани да ядат различна храна от тази, която ядат европейците“, коментира Стойнев. При прегласуването 102 народни представители подкрепиха предложението на БСП, 23 се въздържаха, а 81 гласуваха „против“, с което то отново не бе прието. Целта на законопроекта е да се гарантира идентичност на предлаганите продукти както по отношение на качеството, така и по отношение на състава. БСП предлага да се забрани пускането на пазара на храна, произведена извън територията на България без сертификат, издаден от официален орган в държавата, където е произведена храната, с който се удостоверява, че храната е идентична с тази, която се търгува на нейна територия. От опозицията предлагат глоба за тези, които търгуват или внасят в страната храни, които нямат подобен сертификат. При първо нарушение БСП иска глобата да е в размер на 10 000 до 20 000 лв., а при повторно в рамките на 40 000 до 50 000 лв.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бюрхан Абазов, ДПС: Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт

Бюрхан Абазов, ДПС: Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт

16 Януари 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за храните на БСП са начало на дългосрочния процес срещу двойния стандарт. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Бюрхан Абазов по време на дебатите по промените в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му не е тайна за никого, че храните, които употребява българският гражданин се различават много. Той посочи, че приема законопроекта на БСП като първа крачка. „Като начало на един дълъг процес, който би трябвало да се развие. Безспорно, законопроектът е полезен за българското общество, за българския потребител, производителите и ние от ПГ на ДПС ще го подкрепим“, заяви народният представител. Според него между първо и второ четене има въпроси, които не намират отговор, за да получат конкретни решения.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните

Проф. Светла Бъчварова, БСП: Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните

16 Януари 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
София. Мерки срещу двойните стандарти могат да се вземат, апелът ни към управляващите е да подкрепят предложенията ни в Закона за храните. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова по време на дебатите по промените в Закона за храните, внесен от БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да обърна към вас с апел да подкрепите този законопроект, защото повече от една година Европейската комисия установи по безспорен начин, че съществува двоен стандарт при храните. През което време отново от ЕК се дадоха препоръки в най-общ смисъл. Година и половина, констатирани сериозни нарушения и без да се вземат мерки, е сериозна критика и към изпълнителната власт, че няма предложения и към законодателната, защото мерки могат да се вземат, колкото и трудни да бъдат те в общото европейско семейство“, каза още проф. Бъчварова и поясни, че те могат да бъдат началото на един по-сериозен контрол по отношение на храните. „Най-често проблемът е в използването на съставките на храните, които се подменят особено в страните от Източна Европа“, каза още проф. Бъчварова.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Социалистите в Европарламента успяхме да убедим нашите западни колеги колко е важно потребителите да се третират по един и същи начин

Евродепутатът Момчил Неков: Социалистите в Европарламента успяхме да убедим нашите западни колеги колко е важно потребителите да се третират по един и същи начин

14 Септември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Социалистите в Европарламента успяхме да убедим нашите западни колеги колко е важно потребителите да се третират по един и същи начин. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера в ЕП имаше много важно гласуване относно двойното качество на храните. Можем да се поздравим с голям и значим успех на българите и европейците от Централна и Източна Европа. То беше важно, защото проблемът с двойното качество не само е признат на европейско ниво, а има препоръки, които трябва в близките месеци да бъдат изчистени“, каза Неков. Според него е необходимо подобряване на законодателството и по-конкретно директива, касаеща двойното качестесво. „Българите от 11 години пътуват в ЕС, купуват, знаят за какво става въпрос. Не сме толкова наивни, колкото ни смятат. Това е една тема, която засяга всеки българин“, каза Неков. По думите му целта е до края на 2018г. да бъдат приключени всички анализи на европейско равнище, да се създаде съвместен изследователски орган, който да следи дали има двойно качество при храните.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светла Бъчварова, БСП: Внасяме промени в Закона за храните, целящи да прекратят двойния стандарт

Светла Бъчварова, БСП: Внасяме промени в Закона за храните, целящи да прекратят двойния стандарт

14 Септември 2018 | 10:40 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме законопроект за промяна в Закона за храните, целящ да прекрати двойния стандарт на храните. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Светла Бъчварова – Пиралкова по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За всички продукти, които са на българския пазар, произведени извън страната, ще се изисква сертификат за съответствие“, каза тя и уточни, че този сертификат трябва да гарантира качеството на продукта да отговаря на търговската марка.
„Този сертификат ще бъде включен в база данни, с международен обмен с останалите страни, за да може да гарантира на всеки един потребител, че се спазват изискванията за еднакво качество и влагане на суровини във всеки един от продуктите“, поясни още проф. Бъчварова. „За български продукти с търговски марки в България такъв сертификат няма да се изисва“, уточни депутатът от БСП. Тя допълни, че в законопроекта на БСП са предвидени и санкции, за да дисциплинират пазара.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Премахването на Европа на две скорости чрез премахване на двойното качество при храните е важна и значима стъпка

Евродепутатът Момчил Неков: Премахването на Европа на две скорости чрез премахване на двойното качество при храните е важна и значима стъпка

14 Септември 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Премахването на Европа на две скорости чрез премахване на двойното качество при храните е важна и значима стъпка. Това каза евродепутатът от БСП Момчил Неков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оттук нататък е важно да синхронизираме българското законодателство с европейското, за да може, когато се открият продукти, произвеждани с различно качество, да имаме стандарти, които да се покрият от националното законодателство“, заяви още евродепутатът Момчил Неков.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Доволен съм, че ЕП даде силен мандат за край на „двойния стандарт“

Евродепутатът Момчил Неков: Доволен съм, че ЕП даде силен мандат за край на „двойния стандарт“

13 Септември 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейският съюз (ЕС) ще предприеме мерки срещу двойното качество на продуктите на единния пазар, за да няма двойни стандарти при храните и другите потребителски продукти между държавите от Западна и Източна Европа. Това стана ясно от гласувания и приет с мнозинство на пленарната сесия в Страсбург доклад за двойното качество на продуктите на евродепутата от Групата на социалистите и демократите към ЕП Олга Сехналова.
В окончателния текст на доклада бяха приети ключови препоръки от становището на Комисията по земеделие към ЕП, чийто автор е Момчил Неков.
„Няма да има „Европа на две скорости“, когато няма „двоен стандарт срещу различните европейски граждани. Проведените анализи в редица страни, сред които и моята - България, показаха, че въпреки многогодишните усилия и апели, порочната практика „еднакъв продукт и опаковка, но различно съдържание и пропорции“ продължава. Приветствам усилията на комисар Йоурова за изменение на Директива 29 от 2005 г., но силно вярвам, че амбицията на предложението трябва да бъде по-голяма, защото милиони европейци очакват повече. Това ще стане чрез изричното включването на забраната на т.нар. „двоен стандарт“ в Приложение 1 към директивата. Крайно време е „продуктовата дискриминация“ спрямо милионите европейци от Централна и Източна Европа да спре. Крайно време е Съюзът да постави всички европейци под общ знаменател“, заяви Неков по време на обсъждането на Доклада, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
Евродепутатите осъдиха продажбата на привидно идентични продукти с по-ниско качество в някои европейски страни като несправедливо и опасно поведение. Те обещаха да работят за намирането на европейски решения, които да третират европейските потребители като равни, независимо от страната им на пребиваване.
„Трябва да се погрижим да няма европейски граждани от втора класа, що се отнася до хранителните продукти. Същата опаковка трябва да съдържа същия продукт, независимо дали купувачът е в София или Стокхолм", допълни Неков.
Чрез доклада за двойното качество на продуктите се приканва производителите да обмислят въвеждането на лого върху опаковките, което да показва, че съдържанието и качеството на продуктите от една и съща марка и с еднаква опаковка са еднакви в различните държави членки.
Според евродепутатите предпочитанията на потребителите не трябва да се използват като извинение за по-ниско качество, а потребителите трябва да бъдат информирани, че продуктът е пригоден за техния пазар, като това да не се приема за даденост.
В доклада се подчертава нуждата от създаването на ефективно, прозрачно и международно сътрудничество и споделяне на данни между национални органи, отговарящи за защита на потребителите;
Призовава се ЕК да очертае съществуващите национални стандарти за хранителни и нехранителни продукти в ЕС и да се даде оценка на проявата на двойно качество на единния пазар.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за защита на потребителите започва изпълнението на проект във връзка с двойния стандарт при храните

Комисията за защита на потребителите започва изпълнението на проект във връзка с двойния стандарт при храните

29 Август 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за защита на потребителите стартира изпълнението на проект „Комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики – CONC-CPC-2017 България“, финансиран с договор за безвъзмездна финансова помощ по Програмата на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.), научи "Фокус".
Проектът цели да подобри взаимодействието между институциите, отговарящи за прилагането на законодателството за защита на потребителите и европейските регламенти, които се занимават с проблемите с нелоялните търговски практики. Ще бъдат предприети комплекс от мерки за установяване на нелоялни търговски практики в резултат на прилагането на двойни стандарти в производството и разпространението на храни и спиртни напитки.
Сред основните дейности по проекта е извършването на проучване на пазара на храни и спиртни напитки и техните големи дистрибутори в Европейския съюз. Ще бъдат създадени работни документи и методи за провеждане на лабораторни тестове и тестове за установяване наличието или липсата на двоен стандарт в качеството на изследваните продукти. За целите на проучването се предвижда осигуряване на храни и спиртни напитки от търговски центрове на територията на ЕС и Република България, както и подлагането им на лабораторни изследвания и изпитвания.
Резултатите от проекта и установените добри практики за взаимодействие между институциите ще бъдат оповестени пред широката общественост.
Продължителността на проекта е 18 месеца. Приблизителните приемливи разходи са 179,246.40 евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.
Скандал в Сомбор - погребение се превърна в купон. 22 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.