НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: РИОСВ търси каракала, който беше забелязан на свобода в града

Пловдив: РИОСВ търси каракала, който беше забелязан на свобода в града

24 Януари 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Каракалът, който бе видян по улиците в Пловдив, е четвърто-пето поколение и собственичката му твърди, че вече е опитомен. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Георги Божев, директор на ОП „Зооветеринарен комплекс“ – Пловдив. Според Божев независимо от твърденията на собственичката, животното от дивата природа, отглеждано в „плен”, може да бъде изключително опасно. „И кучетата от векове се отглеждат като домашни любимци, но се сблъскваме и с агресивни от тях, така че трудно мога да кажа опасен ли е този каракал, или не. По-важното е да го няма на улицата, за да не нарани някого”, добави Георги Божев. Той поясни, че в дивата природа това е хищник, а какво е в конкретния случай това животно не може да сме сигурни.
Георги Божев добави, че през месец октомври 2018 година лично собственичката е поискала животното да бъде упоено, тъй като е било излязло отново на улицата. Тогава е било извършено такова упояване на каракала, за да бъдат предпазени гражданите и животното е било прибрано у дома. „Сега, когато каракалът е бил забелязан отново на улицата в Пловдив, ние установихме, че е прибран и отново успокоихме гражданите. Защото, когато имате малко дете в един момент започвате да се притеснявате, че то може да отиде да си играе с него и може да бъде наранено”, добави Георги Божев.
Каква ще е съдбата на каракала, за който се твърди, че има официално издадени документи, все още не е ясно. „Правомощията по Закона за защита за животните е изцяло в ръцете на МОСВ и РИОСВ”, добави Георги Божев. По думите му мястото на такива животни със сигурност е в лицензираните зоопаркове, или в спасителни центрове.
Предполага се, че собственичката на каракала се е скрила, за да не и бъде отнет.
От РИОСВ - Пловдив заявиха, че в момента нямат информация къде се намира животното, търсят го, но не са го установили все още.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Хищно животно, което се разхожда в центъра на града, стана причина за безпокойство

Пловдив: Хищно животно, което се разхожда в центъра на града, стана причина за безпокойство

21 Януари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Снимки на хищно животно, което се разхожда в центъра на Пловдив, са качени в социалната мрежа и станаха причина за безпокойство и коментари, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. На снимките, чийто автор е Велика Минева, се вижда, че става въпрос за каракал – хищник от семейство Котки, подобен на риса. Каракалът се класифицира като малка котка, но е една от най-тежките и най-бързите в групата си. Нарича се още пустинен рис, обитава степни и пустинни местности. Активен е през нощта и рядко ловува денем. Основната му плячка са птици, гризачи, зайци, рядко малки антилопи и други.
Жената, поместила снимките е писала под тях, че го е забелязала днес към 8.30 часа зад хотел „Марица” в Пловдив. Коментарите под снимката са, че най-вероятно някой от богатите гости на хотела е изпуснал домашния си любимец. Други пък твърдят, че котката е на руснак, който живее до хотела. Съседи казват, че и друг път са го виждали да се разхожда така.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.