НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на ТЕЛК- Ловеч остава в ареста

Председателят на ТЕЛК- Ловеч остава в ареста

8 Февруари 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на ТЕЛК- Ловеч Донка Минкова, която е обвинена във вземане на подкуп, остава в ареста. Това реши днес Апелативният съд във Велико Търново и решението е окончателно, предаде БНР. Защитата на Минкова настоя за домашен арест заради тежките заболявания, които тя има, чието лечение изисква условия, по-добри от тези в ареста в ловешкия затвор. Тя остава в ареста и няма пречка там да ѝ бъде оказана дължимата медицинска грижа, аргументира се съдебният състав. Адвокатът на Минкова Стефан Гецов коментира, че резултатът е бил предрешен. „Още в момента, в който ни беше отказано да бъде допусната и назначена исканата съдебно-медицинска експертиза, за мен беше ясно, че резултатът е предрешен. Деянието, за което тя е обвинена, не е доказано така, както се иска от закона“, каза той. Съдът се аргументира за оставането на най-тежката мярка със съществуващата реална опасност председателката на ловешката ТЕЛК да извърши друго престъпление, с което да смекчи вината си и да повлияе на свидетелите по делото. Донка Минкова беше обвинена на 31 януари във вземане на подкуп от 200 лева. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години и глоба до 5000 лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Разследванията на ТЕЛК-овете не са временна кампания или масовка, до края на годината трябва да свършим с тези случаи

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Разследванията на ТЕЛК-овете не са временна кампания или масовка, до края на годината трябва да свършим с тези случаи

5 Февруари 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Разследванията на ТЕЛК-овете не са временна кампания или масовка, до края на годината трябва да свършим с тези случаи. Това каза пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с разкритите злоупотреби при издаване на ТЕЛК-решения в някои области в страната, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Надявам се след 15 февруари да може да се обобщи цялата информация по новите случаи, включително и от предишните две години - наказателни производства, внесени обвинителни актове, осъдителни присъди, задържани лица и новопостъпили актове, която да бъде представена на медиите“, обясни той. Зам.-главният прокурор посочи, че действията по разследванията се осъществяват под надзора на окръжната прокуратура съвместно с ГД „Национална полиция“. „На някои места има образувани преписки, наказателни производства, задържани лица, включително и председател на ТЕЛК. Предстои да бъдат задържани и други лица. След 15 февруари ще обобщим информацията“, обяви Гешев. Той допълни, че предстои разследване и в област Плевен, както и повдигане на обвинения при събиране на достатъчно доказателства. „Това, което мога да кажа е, че това не е временна кампания или масовка. Поне до края на годината ние трябва да свършим с тези случаи“, коментира Гешев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави за постоянно в ареста председателя на ТЕЛК-Ловеч

Съдът остави за постоянно в ареста председателя на ТЕЛК-Ловеч

1 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Съдът в Ловеч остави за постоянно в ареста председателя на ТЕЛК в града, предаде бТВ. Д-р Донка Минкова и посочения като посредник Валентин Йотов бяха задържани по обвинение на прокуратурата за вземане на подкуп срещу издаване на експертни лекарски решения. Съдът уважи искането на защитата на д-р Минкова
да не се снима в залата. Отхвърли обаче назначаването на медицинска експертиза, която да докаже, че условията в ареста са ѝ противопоказни заради заболяванията, от които страда. Новината за задържаните бързо обиколи областта, а схемата се оказа отдавна известна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата разкри схема за фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч (ОБЗОР)

Прокуратурата разкри схема за фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч (ОБЗОР)

31 Януари 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата разкри схема за фалшиви ТЕЛК-ове в Ловеч. За злоупотреби при издаването на решения са задържани двама, сред които и председателя на ТЕЛК-Ловеч Донка Минкова. Предстои внасяне за искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на тези две лица. Очаква се да има още обвиняеми. Окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обясни, че второто лице е изпълнявало ролята на посредник между пациенти и лекари. На 30 януари в него са намерени 13 хил. лв. Окръжният прокурор обяви, че цялата ТЕЛК – Ловеч е замесена в схемата с фалшиви решения. Работата по случая започва преди година. След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжности лица в ТЕЛК- Ловеч, Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. Извършени са претърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони, немалка сума пари от 17 адреса в областта. Процесът с издаването на фалшиви ТЕЛК решения е бил двустранен. Лицата, които имат нужда от ТЕЛК, са си подавали документите, които са били забавяни във времето. След това е трябвало да платят през посредник определена сума, за да се повиши процентът на инвалидност в ТЕЛК решението. Другият вариант е с посредници, които набират лица, предимно от ромски произход, насочват ги, казват им за какви суми става въпрос, които съответно се дават на лекарските комисии. Заплащането, което получават комисиите, е по-високо, когато процентът инвалидност е по-висок. Тарифите варират от 200 лв. до 1 000 лв. Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов обяви, че издаването на ТЕЛК-ове на здрави лица е превърнато в бизнес. „Апелирам към лекарското съсловие да не се подава на корупционни практики. Вредят на себе си“, посочи той и обърна внимание, че през фалшиви ТЕЛК-ове се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания. „В следващите седмици ще чуете за още по-фрапиращи случаи за злоупотреби с ТЕЛК-ове и в други области“, заяви директорът на ГДБОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор Валентин Вълков: Цялата ТЕЛК – Ловеч е замесена в схемата с фалшиви решения

Окръжният прокурор Валентин Вълков: Цялата ТЕЛК – Ловеч е замесена в схемата с фалшиви решения

31 Януари 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Цялата ТЕЛК – Ловеч е замесена в схемата с фалшиви решения. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, във връзка с водено досъдебно производство за подкуп на длъжностни лица в ТЕЛК – Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вълкова поясни, че лицата, които са ползвали фалшиви решения на ТЕЛК – Ловеч са десетки. „Затова и работата ни с ГДБОП е в тази посока – всички тези лица трябва да бъдат намерени, повечето ги знаем“, допълни той. „Предполагам, имайки предвид и предишен опит, че заболяванията са от всички сфери“, заяви още той. Прокурор Вълков поясни, че мярката за неотклонение задържане под стража по отношение на председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова както и лицето, изпълняващо ролята на посредник между пациенти и лекари, ще се гледа събота или неделя.
„Замесени са всички лекари от ТЕЛК -Ловеч, тоест цялата комисия, плюс на този етап още един – двама лекари. В Комисията са 4 души, плюс председателя“, допълни той.
От своя страна главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, благодари за съвместната работа с Окръжната прокуратура. „Злоупотребата с държавни пари, които се източват от НОИ или се предоставят за лица, които имат увреждания, е приоритетна задача за МВР и прокуратурата. Реално вчерашната реализация цели да покаже, че тези две структури няма да оставят нещата така, както са се развивали до момента“, поясни гл. комисар Спиридонов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Издаването на фалшиви ТЕЛК-ове е превърнато в бизнес, източват се огромни средства от държавни фондове

Гл. комисар Ивайло Спиридонов, ГДБОП: Издаването на фалшиви ТЕЛК-ове е превърнато в бизнес, източват се огромни средства от държавни фондове

31 Януари 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Издаването на ТЕЛК-ове на здрави лица е превърнато в бизнес. Това каза на пресконференция главният комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“ във връзка с водено досъдебно производство за подкуп на длъжностни лица в ТЕЛК – Ловеч. „По-голям проблем е моралът на някои от лекарите, които дават възможност на лица, които нямат увреждания, да се възползват от финансови средства-незаконно“, посочи той. „Лекарската професия е една от най-хуманните и би трябвало моралът и етиката да са на съвсем друго ниво“, коментира Ивайло Спиридонов. „Апелирам към лекарското съсловие да не се подава на корупционни практики. Вредят на себе си, защото лицата, които ще бъде повдигнато обвинение са част от лекарската комисия“, заяви той и уточни, че те имат посредници, но основните лица, които дават възможност подобни практики да се осъществяват са самите лекари. „Не бих искал да влизам в подробности за предстоящи реализации, защото всяка една дума, която кажа ще бъде във вреда за работата на колегите. МВР и Прокуратурата са структурите, които ще предприемат необходимите действия, за да се дисциплинира съсловието“, подчерта Спиридонов. „За съжаление тази дейност е превърната в бизнес. Тук не говорим за лица, които биха искали да придобият такива пенсии. Тук говорим за посредници, които отиват и предлагат на лица да станат такива. Това е превърнато в бизнес. По този начин се източват огромни средства от фондове на държавата, които са за подпомагане на хора с увреждания“, обобщи директорът на ГДБОП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният прокурор Валентин Вълков: Още няколко лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за злоупотреби в ТЕЛК - Ловеч

Окръжният прокурор Валентин Вълков: Още няколко лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за злоупотреби в ТЕЛК - Ловеч

31 Януари 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Ловеч. Още няколко лица ще бъдат привлечени като обвиняеми за злоупотреби в ТЕЛК – Ловеч. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, във връзка с водено досъдебно производство за подкуп на длъжностни лица в ТЕЛК – Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След оперативна разработка на ГДБОП, касаеща длъжности лица на ТЕЛК- Ловеч, преди около година Окръжната прокуратура е образувала досъдебно производство за подкуп. В рамките на воденето досъдебно производство вчера бяха извършени престърсвания и изземвания на много документи, компютри, телефони, немалка сума пари от 17 адреса в областта. Действията касаеха дейността на ТЕЛК – Ловеч“, обясни прокурор Вълков. „Започнаха и към момента се провеждат разпити на множество свидетели, една част от тях от ромски произход, но не всички, които в последните 2 години са получавали неправомерно решения от ТЕЛК – Ловеч с определен в повечето случаи завишен процент на инвалидност“, коментира той и допълни, че в немалка част от случаите при някои от лицата няма каквито и да е заболявания. „Към настоящия момент са привлечени като обвиняеми и са задържани председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова както и лице, изпълняващо ролята на посредник между пациенти и лекари“, допълни Валентин Вълков. По думите му предстои внасяне за искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на тези две лица. „През следващите дни след преценка и анализ на събраните доказателства ще се прецени колко още лица, поне още няколко, ще бъдат привлечени като обвиняеми, в това число един или двама лекари“, каза още той и поясни, че всичко зависи от действията, които текат и ще бъдат ориентир за лицата, които ще бъдат привлечени за обвиняеми.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Задържан е председателят на ТЕЛК-Ловеч

Задържан е председателят на ТЕЛК-Ловеч

31 Януари 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Ловеч. При акция на ГДБОП и прокуратурата е задържан председателят на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова, както и лице, изпълняващо ролята на посредник между пациенти и лекари. Това каза на пресконференция окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков, във връзка с водено досъдебно производство за подкуп на длъжностни лица в ТЕЛК – Ловеч, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Прокурор Вълков поясни, че в посредника вчера са намери 13 хил. лв. Лицето не е от ромски произход.
Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Нови 4 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове са образувани на 23 януари

Разград: Нови 4 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове са образувани на 23 януари

25 Януари 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
Разград. Нови 4 досъдебни производства за фалшиви „инвалиди“ са образувани на 23 януари в сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Разград. Това съобщиха от ОДМВР - Разград. Използвайки неистински експертни решения на ТЕЛК пред ТП на НОИ - Разград, 67-годишен мъж от село Езерче, 68-годишна жена от село Дянково, 69-годишна жена от село Мортагоново и 67-годишна жена от Дянково са получавали пенсии за инвалидност без правно основание. Започнатите разследвания са за престъпления по чл.212, ал.1 от НК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: В началото на февруари министър Кирил Ананиев ще представи нови мерки за контрол по издаването на решенията по ТЕЛК

Зам.-министър Жени Начева: В началото на февруари министър Кирил Ананиев ще представи нови мерки за контрол по издаването на решенията по ТЕЛК

23 Януари 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. В началото на февруари министър Кирил Ананиев ще представи нови мерки за контрол по издаването на решенията по ТЕЛК. Това съобщи заместник – министърът Кирил Ананиев, предаде БНР. „Министерството е готово с анализа на Наредбата за медицинската експертиза, която действа от август миналата година. В началото на февруари ще дадем допълнителна информация. Ще имаме нарочна среща по този въпрос. Министърът ще представи тези промени. Анализът сме го направили. Министърът обаче ще представи резултатите", допълни Жени Начева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

Министър Бисер Петков не изключва възможността за реформа на ТЕЛК

22 Януари 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
София. Социалният министър е готов да предложи отново концепцията за ТЕЛК-овете, която предвижда оценката на работоспособността да се извършва от комисия към Националния осигурителен институт. Това стана ясно от думите на Бисер Петков, който коментира предложението на заместник-главния прокурор ТЕЛК-овете да се контролират от НОИ, предаде БНТ.
„Ние стоим зад концепцията си, която беше предложена през 2017 г. Ако има съответната обществена и политическа подкрепа, този въпрос отново може да бъде сложен на масата, защото представителите на сдружението „Системата ни убива“ също искат реформа на ТЕЛК, а в крайна сметка трябва да се разберем каква точно реформа“, каза министър Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Минчо Коралски, Агенция за хора с увреждания: Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно

Минчо Коралски, Агенция за хора с увреждания: Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно

22 Януари 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
София. Градска легенда е, че от 1,6 млрд. лева за инвалидни пенсии половината се дават неправомерно. Това съобщи Минчо Коралски, председател на Агенцията за хора с увреждания в предаването „Тази сутрин“ по БТВ, по повод мащабната акцията на прокуратурата, Икономическа полиция и Национален осигурителен институт за фалшиви ТЕЛК-ове. „За фалшивите ТЕЛК-ове се говори отдавна, но до този момент нямаше акция, която да идентифицира подобни случаи, макар че отдавна се знаят къде са пробойните в системата,“, заяви председателят на Агенцията за хора с увреждания, като подчерта, че това е сериозно обвинение към много системи в държавата.
„Не мисля да сме толкова пробити. Това, което трябва да се направи и което вече е в ход, e да се вържат системите на ТЕЛК, НЗОК и личните електронни досиета, така ще бъде ясно кой каква епикриза е издал“, подчерта Коралски.
„Когато се появят ударно досиета от едно и също място – това е основание за проверка. Проблемът е, че функциите на Осигурителния институт се разделиха на две – една част се контролира от НАП, другата от НОИ. Това не пречи, когато имаме голям брой досиета от едно и също населено място – особено когато това е едно и също населено място, това да се провери”, посочи още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Не тези, които са плащали за ТЕЛК-ове трябва да бъдат задържани, а хората, които способстват схемата да функционира

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Не тези, които са плащали за ТЕЛК-ове трябва да бъдат задържани, а хората, които способстват схемата да функционира

22 Януари 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Не тези, които са плащали за ТЕЛК-ове трябва да бъдат задържани в ареста, а тези хората, които способстват схемата да функционира. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. "Не трябва чак толкова да бъдат обвинявани хората, които взимат фалшиви ТЕЛК-ове, защото да, те извършват престъпление безспорно, но в крайна сметка държавата трябва да извърши някакъв анализ и да затвори тези пробойни, които явно съществуват и на законодателно ниво“, подчерта Иван Гешев, като посочи, че вторият проблем е в Трудово-експертните лекарски комисии. „Никой не може да придобие такава пенсия без съответното решение от ТЕЛК, за това те имат вина“, посочи заместник-главният прокурор.
По думите му се създава впечатление, че цели села са с инвалидни пенсии, защото не всички техни жители живеят на това място. „Например по статистика ½ от определeни населени места и определени части на силистренско, до 1/3 са с такива пенсии. Реално хората, които са инвалиди не получават пенсиите, които им се полагат и именно за това те не живеят по начина, по който са инвалидите в Европа“, каза Гешев.
„Ако не изтичаха тези пари, държавата щеше да има възможност и за други действия. А дали ще има арести, това е преценка по всяко досъдебно производство на съответните колеги, които работят. Но лично за мен, ако работим с морални категории, едва ли е толкова морално да задържаш хората, които правят това, защото да, те извършват документални престъпления и трябва да си носят отговорност, но за нас целта, която предстои в следващите месеци до края на годината, е хората, които способстват тази схема да функционира. Това са Трудово-експертните лекарски комисии“, подчерта Гешев, като допълни, че това е една от малкото структури, които би трябвало да се самоконтролира с Националната експертна лекарска комисия . „Това е крайно съмнително, но се надявам държавата да извърши някакъв анализ и да предприеме съответни законодателни мерки“, допълни още той.
По думите му е недопустимо НОИ да няма контрол върху съответните експертни лекарски комисии и това е същината на проблем.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Открити са фалшиви ТЕЛК-ове, които ощетяват държавния бюджет с около 1,7 млрд. лв. на година

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Открити са фалшиви ТЕЛК-ове, които ощетяват държавния бюджет с около 1,7 млрд. лв. на година

22 Януари 2019 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Открити са фалшиви ТЕЛК-ове, чрез които се дърпа пенсия от държавния бюджет в размер около 1, 7 млрд. лв на година. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „До акцията за фалшиви ТЕЛК-ове се стигна, след получен анализ от представителите на изпълнителната власт. Беше ми възложено от Министерството на вътрешните работи, от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров да се обобщи информацията, която имаме до този момент по тази тема за констатиране на някакви теми и проблеми. Всичко това се случва съвместно с изпълнителната власт, в случая НОИ“, уточни Иван Гешев.
„В резултат на това обобщихме и така наречените „стари случаи“, които са десетки. Но се констатираха интересни неща. Например в Силистра 28% от всички пенсии са инвалидни. И в резултат на риска на тази група от изпълнителната и съдебната власт започнаха действия в няколко областни града - Разград, Силистра, Перник и Габрово, както и на още едно-две места, където процентът на тези пенсии е най-голям, като варира между 18-28%“, подчерта заместник-главният прокурор, като посочи, че това ни прави първенци в Европа. „Сформираха се групи към икономическа полиция, които бяха изпратени на място и се започна работа. В резултат на това над 200 разпита и обяснения са снети към момента и са образувани досъдебни производства и мерки. Общо взето ситуацията е такава и усещането на колегите е, че от тези стотици хора, поне 70% не знаят от какво са болни и не знаят дали са ходели на ТЕЛК и къде са ходели, не знаят и дали са хоспитализирани, както и колко лекаря има в Трудово експертната комисия, както и не знаят какви документи им трябват“, заяви заместник-главният прокурор.
„Проверките за фалшиви ТЕЛК-ове ще продължат в цялата страна. Започнахме от регионите, където процентът на т. нар. "инвалидни пенсии" е най-висок, спрямо броя на всички останали. Силистра е първенец и за това започнахме първо от там“, посочи Гешев, като допълни, че положението е трагично, защото тези пенсии дърпат на година от държавния бюджет около 1, 7 млрд. лв. „Всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща - поне 39 са социалните придобивки, за които се плащат още 600 млн. лв. и неизбежно към тази процедура са свързани хоспитализации. Голяма част от тях се констатира, че са фиктивни. Това означава, че тече паралелно едно източване на Здравната каса, което никой не може да сметне колко струва“, каза заместник-главният прокурор, като подчерта, че това, което е констатирано, без претенция за идеална точност е, че стотици милиони "изтичат в пясъка". „Тези пари не отиват при хората, които са инвалиди и които имат нужда от тях“, посочи още той.
По думите му все още не може да се каже каква точно е била схемата за източването на ТЕЛК-овете и кой точно е замесен в този случай, но според него схемата със сигурност не е една.
„Схемите са различни и дори се различават в различните региони. Например в Силистра, където сме най-напред с провежданите действия, се констатира, че няколко лица се установени, които може да ги наречем посредници и направо си обикалят в така да ги наречем "махали" или населени места, с концентрирано населени със социално слаби. Те предлагат срещу 600 лв. да получат решение от ТЕЛК, за да могат да получат пенсия за инвалидност“, подчерта още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове (ОБЗОР)

Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове (ОБЗОР)

22 Януари 2019 | 04:02 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК. На пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и управителят на НОИ Ивайло Иванов дадоха информация относно проверките, които се извършват на територията на цялата страна.
Зам.- главният секретар Иван Гешев коментира, че стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. По думите му към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н. Той уточни, че в този регион работата по досъдебните производства е най-напреднала и скоро ще има повдигнати обвинения. Гешев поясни, че сред лицата, които се занимават с издаването на фалшиви ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии, като най-големият процент е отчетен в Силистра – 28,6% от всички пенсии в областта. Гешев обясни, че установените случаи в Силистра са част от проверките, които са направени в редица области на страната, като анализът е възложен на прокуратурата от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, а на МВР от премиера Бойко Борисов. „Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.
От своя страна главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов допълни, че цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв. Иванов добави, че институциите разполагат с ресурс и воля, за да се справят с проблема. Акцията е започнала в областите Разград, Силистра, Габрово, Враца, Монтана, като по думите на гл. комисар Ивайло Иванов няма да се ограничат само в тези райони. „На над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи. Ст. комисар Иванов уточни, че има посредници за издаването на фалшив документ за ТЕЛК, които взимат 600 лв. По думите му това е тарифата само в една област. Гл. секретар на МВР разказа за случай, при който жена с 93% слепота работи като шивачка.
Управителят на НОИ Ивайло Иванов благодари на прокуратурата и полицията, които са се ангажирали с темата с фалшивите ТЕЛК-ове, която е във фокуса на обществото и на медиите като цяло. „Не е тайна, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства. В тях най-голямо значение като брой и като разход имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. Статистическите данни показват, че в периода от 2011 г. пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 хил. души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло. На фона на 2017 г. през 2018 г. общият брой на пенсиите намалява, но тук динамиката на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване не следва общата тенденция“, допълни той. Иванов уточни, че освен инвалидните пенсии към тях има и 39 социални права. По думите му проблемът е с хората, които ги ползват и нямат основание за това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове (ОБЗОР)

Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове (ОБЗОР)

21 Януари 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата и МВР започнаха мащабно разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК. На пресконференция заместник-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и управителят на НОИ Ивайло Иванов дадоха информация относно проверките, които се извършват на територията на цялата страна.
Зам.- главният секретар Иван Гешев коментира, че стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. По думите му към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н. Той уточни, че в този регион работата по досъдебните производства е най-напреднала и скоро ще има повдигнати обвинения. Гешев поясни, че сред лицата, които се занимават с издаването на фалшиви ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии, като най-големият процент е отчетен в Силистра – 28,6% от всички пенсии в областта. Гешев обясни, че установените случаи в Силистра са част от проверките, които са направени в редица области на страната, като анализът е възложен на прокуратурата от страна на главния прокурор Сотир Цацаров, а на МВР от премиера Бойко Борисов. „Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.
От своя страна главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов допълни, че цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв. Иванов добави, че институциите разполагат с ресурс и воля, за да се справят с проблема. Акцията е започнала в областите Разград, Силистра, Габрово, Враца, Монтана, като по думите на гл. комисар Ивайло Иванов няма да се ограничат само в тези райони. „На над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи. Ст. комисар Иванов уточни, че има посредници за издаването на фалшив документ за ТЕЛК, които взимат 600 лв. По думите му това е тарифата само в една област. Гл. секретар на МВР разказа за случай, при който жена с 93% слепота работи като шивачка.
Управителят на НОИ Ивайло Иванов благодари на прокуратурата и полицията, които са се ангажирали с темата с фалшивите ТЕЛК-ове, която е във фокуса на обществото и на медиите като цяло. „Не е тайна, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства. В тях най-голямо значение като брой и като разход имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. Статистическите данни показват, че в периода от 2011 г. пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 хил. души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло. На фона на 2017 г. през 2018 г. общият брой на пенсиите намалява, но тук динамиката на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване не следва общата тенденция“, допълни той. Иванов уточни, че освен инвалидните пенсии към тях има и 39 социални права. По думите му проблемът е с хората, които ги ползват и нямат основание за това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Към момента няма арестувани за фалшиви ТЕЛК-ове

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Към момента няма арестувани за фалшиви ТЕЛК-ове

21 Януари 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма арестувани за фалшиви ТЕЛК-ове. Това каза заместник-главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Очаква се в Силистра близките дни да бъдат привлечени хора към наказателна отговорност“, каза Гешев.
Той уточни, че след привличането им ще бъде преценено дали да бъдат задържани, или да получат някаква друга мярка. „Тук съм и трябва да кажа честно е да бъде активизирана работата в този сегмент, да бъде централизирана и съответните окръжни прокуратури, които на някои места са позаспали, да се позадействат“, допълни заместник-главният прокурор. На въпрос дали се говори само за цигани, Гешев отговори, че не става въпрос само за тях. „Оказва се, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лв. Към това са свързани още едни 600 млн. лв.“, допълни Гешев и посочи, че към тези услуги има редица други. По думите му се установяват и случаи на фалшиви хоспитализации, като никой не може да сметне каква е щетата за НЗОК. Реалният резултат е, че ние поне половината от тези инвалидни пенсии отиват в хора, които обяснимо защо са ги искали, защото са социално слаби, но са реално здрави и нямат почти никакви проблеми“, допълни още Гешев. Той обърна внимание на изпълнителната и законодателната власт. „НОИ дава парите, като решението е обвързано със съответния ТЕЛК. НОИ няма контрол върху ТЕЛК и НЕЛК. Това е една от малкото структури в държавата, която се самоконтролира“, допълни още Гешев. Според него трябва да има структура, която да контролира процеса към НОИ. По думите му държавата ни не е толкова бедна, просто се краде много. „Така че тези стотици милиони, ако отиваха в хора, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни, от която и да е европейска държава“, каза Гешев. Той даде пример с детските градини. Гешев допълни, че за да ти приемат детето при липса на места, е необходимо да предоставиш бележка от личния лекар, че детето има някакви заболявания. „Приемат ти детето в детската градина. Да кажем това не е нарушение, след това обаче се оказва, че ти можеш да ползват десетки облекчения и социални придобивки. Включително детето ти може да получава до 18-годишна възраст до 930 лв. в определен процент на нетрудоспособност. Като ги сметнете по 16 години, се получават едни 150-160 хил. лв. Ти няма смисъл да работиш“, допълни още Гешев и поясни, че става въпрос за една обикновена бележка.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Иванов, НОИ: В последните години броят на инвалидните пенсии нараства, проблемът е с хората, които ги ползват  и нямат основание за това

Ивайло Иванов, НОИ: В последните години броят на инвалидните пенсии нараства, проблемът е с хората, които ги ползват и нямат основание за това

21 Януари 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
София. В последните години броят на инвалидните пенсии нараства, проблемът е с хората, които ги ползват и нямат основание за това. Това каза управителят на НОИ Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря на Върховна прокуратура и на полицията, които се ангажираха с една тема, която е във фокуса на обществото и на медиите като цяло. Не е тайна, че в последните години броят на инвалидните пенсии нараства. В тях най-голямо значение като брой и като разход имат пенсиите за инвалидност поради общо заболяване. Статистическите данни показват, че в периода от 2011 г. пенсионираните с такива пенсии са нараснали с 22 хил. души годишно, независимо от общата тенденция на намаляване броя на пенсионерите и населението като цяло. На фона на 2017 г. през 2018 г. общият брой на пенсиите намалява, но тук динамиката на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване не следва общата тенденция. Техният брой остава сравнително постоянен. Това очаквано води до по-бърз ръст на разходите за инвалидни пенсии за общо заболяване, за отопляване“, коментира Иванов. Той уточни, че през 2018 г. за пенсиите за общо заболяване са извършвани разходи в размер на 1,566 млрд. лв. „Като се добавят другите инвалидни пенсии сумата нараства на 1,700 млрд. лв. Това е ръст с над 8% спрямо 2017 г.“, коментира още управителят на НОИ. По думите му за сравнение, нормалните пенсии нарастват с 5%. „Обезпокоително е, че намалява средният осигурителен стаж на пенсионерите с лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване. Особено чувствителен е спадът при новоотпуснатите пенсии. През 2017 г. средният стаж е бил малко над 17,1 години, като само за една година е намаляло с 1,3 година. Това намаление съвпада с реформата, която беше предизвикана и която беше предприета през 2015 г. за увеличаване на възрастта на пенсиониране на всички граждани. За да заобиколят това доста хора, преминаха и си извадиха инвалидни пенсии“, допълни още управителят на НОИ. Иванов коментира, че тревожен факт е, че с разрез с демографската тенденция, броят на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, които се падат на 100 души от населението, нараства във всички области на страната. Той уточни, че повечето от хората, които имат инвалидни пенсии, могат да продължат да работят, но получават и пенсии. „Нещо, което в доста държави в ЕС е невъзможно“, допълни още управителят на НОИ. По отношение на област Силистра, Иванов коментира, че има селища, в които един от всеки трима пенсионери е с пенсия за инвалидност заради общо заболяване. „Освен инвалидните пенсии, резултатите от експертизите на работоспособността или от ТЕЛК-овете могат да дадат достъп до няколко десетки социални права“, каза Иванов и уточни, че става въпрос за 39 социални права. „Освен инвалидна пенсия, те могат да получават интеграционни добавки и допълнителната месечна помощ, която е в размер до 190 лв. в зависимост от степента на увреждане. Освен това, те получават безплатни винетки. Около 230 хил. лица получават безплатни винетки. Всички тези лица получават и средства за рехабилитация, за безплатни пътувания два пъти в годината с влак“, допълни още той. По думите му проблемът е с хората, които ползват тези неща и нямат основание за това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв.

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв.

21 Януари 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Гл. комисар Иванов уточни, че има посредници за издаването на фалшив документ за ТЕЛК, които взимат 600 лв. По думите му това е тарифата само в една област. „В различните области цената за тази услуга стига до 2500 лв. Така че се генерира един доста сериозен финансов ресурс“, заяви гл. комисар Ивайло Иванов
Гл. секретар на МВР разказа за случай, при който жена с 93 % слепота работи като шивачка.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Имаме ресурс и воля да се справим с проблема с фалшивите ТЕЛК-ове

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: Имаме ресурс и воля да се справим с проблема с фалшивите ТЕЛК-ове

21 Януари 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Имаме ресурс и воля да се справим с проблема с фалшивите ТЕЛК-ове. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато ми беше поставена тази задача заедно с колегите от главна дирекция „Национална полиция“ изискахме информация от НОИ“, каза още гл. комисар Иванов. Той уточни, че проверките няма да се ограничат в областите Разград, Силистра, Габрово, Враца, Монтана. „Това предстои за всички“, подчерта гл. комисар Иванов. По думите му до момента за този кратък период има образувани седем прокурорски преписки и четири досъдебни производства. „Предстои ни огромна по обем работа, но имаме ресурс, воля и желание да се справим с този проблем, така че това нещо да се преустанови“, каза главният секретар на МВР. Той допълни, че желанието на службите е, ако не успеят да преустановят, поне да минимизират щетите от тази практика.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи

Гл. секретар на МВР Ивайло Иванов: В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи

21 Януари 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. В Силистра бяха намерени огромен брой книжа, празни бланки за ТЕЛК, списъци с лични данни на граждани и лични документи. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Също така при нашите проверки беше установено, че повечето от епикризите и диагнозите са coppy-paste - едни и същи“, допълни още гл. комисар Иванов. „Над 200 лица сме свели сведения. Голям процент не знаят от какво са болни. Не знаят къде са се лекували, каква им е диагнозата. Не знаят дали са били хоспитализирани, дали и какви документи са необходими. Отделно комисията от колко човека е, дали един лекар, дали са трима“, каза още Иванов и допълни, че всичко това води до изводите и може да се направи обосновано предположение, че става въпрос за фиктивно издаване на документи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове

21 Януари 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Предстои да бъдат повдигнати обвинения в Силистра за фалшиви ТЕЛК-ове. Това каза по време на брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК-ове, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Само последните две седмици е констатирано, че никой не ходи никъде - минават посредници, получават по 600 лв. и носят необходимите документи. Получават се едни инвалидни пенсии и човекът си живее добре без да има нужда от каквото и да е парична помощ“, коментира Гешев. „Това не е инцидентна кампания. Предстои да се случва до края на тази година. Да анализираме и старите досъдебни производства и преписки. Основните интересни от тях ще бъдат взети на отчет от Върховна касационна прокуратура, ще бъдат следени. Най-напреднало от новите досъдебни производства е това в Силистра", каза той и посочи, че там предстои да бъдат повдигнати обвинения. Той поясни, че сред лицата, които се занимават с ТЕЛК-ове в Силистра е бивш кмет на населено място. "Работи се активно. Лицата, които ползват неистински документи и получават инвалидни пенсии и лицата, които ги подпомагат и членовете на съответните комисии, които не си спазват задълженията, носят наказателна отговорност в случай, че бъде доказано, че те осъществяват престъпление“, каза още заместник-главният прокурор.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари - инвалидите

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари - инвалидите

21 Януари 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Стотици милиони „изтичат в пясъка“ и не стигат до реалните хора, които имат нужда от тези пари – инвалидите. Това каза заместник - главният прокурор Иван Гешев по време на брифинг във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му съществуват определени тенденции и процеси в държавата, включително и с наказателно-правен аспект, които способстват парите от НОИ и НЗОК да отиват не към нуждаещите се инвалиди и болни лица, а към хора, които не би следвало да получават финансиране от тези две институции. Той уточни, че от министър-председателя Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за наказателно-правен анализ, извършване на проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления. „След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи“, допълни Гешев. По думите му в определени региони се е установило, че процентът на инвалидните пенсии достига до 28% от всички пенсии на конкретния регион. Той даде пример, че най-големият процент е в Силистра – 28,6% от всички пенсии в област Силистра, Разград – над 18%, Перник 16,97%. „В резултат на този анализ на риска бяха предприети действия с МВР във взаимодействие със съответните окръжни и районни прокуратури и започнаха проверки, на някои места и досъдебни производство“, заяви още Гешев. „Предстои извършване на такава дейност в останалите областни градове, където процентите на тези инвалидни пенсии са по-ниски“, каза той и обясни, че при проведени разпити на стотици лица през този един месец и активно последните две седмици, като начало впечатлението е, че голям процент от лицата не знаят от какво са болни.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Съдебната палата е се проведе брифинг по повод разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

В Съдебната палата е се проведе брифинг по повод разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК

21 Януари 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. В Съдебната палата е се проведе брифинг по повод разследване за източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Брифингът ще се състои от 14.00 часа в зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата. Заместник главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и представител на НОИ ще дадат информация във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.