НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Латиноамерикански президенти обявиха създаването на нов регионален блок

Reuters: Латиноамерикански президенти обявиха създаването на нов регионален блок

22 Март 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Сантяго. Група държавни глави в Южна Америка в петък подписаха декларация за създаване на нов блок, информира Reuters. Той ще бъде отворен за всяка страна независимо от идеологията. Целта му е да се постигне сътрудничество между съседните държави за решаване на регионалните проблеми в континента.
По този повод президентите на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Чили, и Еквадор се събраха в чилийската столица Сантяго. Инициатори на новото политическо обединение „Просур“ станаха Чили и Колумбия, след острите критики за провала на предишния блок „Унасур“, който не успя да предприеме нужните действия по повод разтърсваната от кризи Венецуела.
“Това ще бъде форум с ясна и категорична насоченост към въпросите на демокрацията, свободата и уважение на правата на човека“, е заявил чилийският президент Себастиян Пинера при церемонията по подписването на документа.
Президентът на Венецуела Николас Мадуро не е сред латиноамериканските държавни глави, поканени на срещата на върха в Сантяго в петък.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

Аnadolu Аgency: Италия призова Венецуела да проведе „демократични“ избори

13 Февруари 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианското правителство призова Венецуела да организира демократични и свободни президентски избори, предава Anadolu Agency.
Италианският премиер Джузепе Конте и външният министър Енцо Миланези одобриха резолюция относно Венецуела на среща след в резиденцията на министър-председателят в Рим и я представиха в парламента.
В парламента министърът на външните работи Миланези подчерта, че Италия е загрижена за хуманитарната ситуация във Венецуела и желанието й да прави алтернативни решения.
Той добави, че правителството подкрепя мирно решение и отхвърля всички форми на насилие в страната.
Висшият италиански дипломат заяви, че инцидентите във Венецуела се наблюдават отблизо от международната общност.
„Според правителството ситуацията във Венецуела е сложна и могат да се случат нови актове на насилие“, каза той, добавяйки, че новите избори ще послужат като „изход“.
От друга страна, партньорът Движение „Пет звезди“ подчерта, че не подкрепя нито Мадуро, нито Хуан Гуайдо, самопровъзгласения временен президент на Венецуела.
В понеделник Гуайдо изпрати делегации в Италия и Ватикана, които не го признаха за временен президент на Венецуела.
Делегацията, която представлява Гуайдо, се срещна с външния министър, както и с вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини, преди да се отправи към Ватикана.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще падне и без военна  интервенция

Алекс Алексиев, Център за балкански и черноморски изследвания: Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще падне и без военна интервенция

9 Февруари 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
София. Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще падне и без военна интервенция. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев за случващото се в и със страната. Алексиев обясни, че възможните сценарии за развитието на събитията там са много, но със сигурност Мадуро скоро ще бъде отстранен. Новите санкции на САЩ елиминираха последния спасителен пояс на Мадуро, обясни той. „Той не може да вземе парите от петрола, който продава в САЩ. Всички пари, които идват от компанията Citgo, която се намира в Америка, се депозират в затворени сметки за Венецуела. Мадуро не може да ги ползва. Упорито се говори, че на Гуайдо и на опозицията като цяло ще бъде разрешено да използват парите за свои нужди“, обясни той. Алекс Алексиев припомни, че съветникът на Белия Дом по национална сигурност Джон Болтън обяви, че на военните, които се откажат от подкрепа на Мадуро и минат на страната на опозицията, няма да бъдат налагани санкции. Той обясни, че икономиката на Венецуела е пропаднала до степен, че средният венецуелец гладува. 65% от населението е загубило по 11кг. телесна маса само за миналата година. 80% от гражданите на латиноамериканската страната са против диктатора. Всеки ден има демонстрации. Според Алексиев, ако Мадуро реши да убие лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, това само ще приближи края.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: САЩ търсят потвърждение на информацията за прехвърлени руски подразделения във Венецуела

Пентагонът: САЩ търсят потвърждение на информацията за прехвърлени руски подразделения във Венецуела

7 Февруари 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са запознати с информацията, че „руските сили за сигурност“ са били прехвърлени във Венецуела и в момента американските власти се опитват да намерят потвърждение на тези твърдения, съобщи в четвъртък ръководителят на Южното командване на САЩ адмирал Крейг Фолер пред сенатската комисия по работите на въоръжените сили, предава ТАСС.
„Не съм запознат с детайлите по тази тема, но ние внимателно следим ситуацията. Видяхме публикациите в медиите, че руски сили за сигурност са прехвърлени във Венецуела и търсим доказателства, а освен това изучаваме до какво може да доведе това“, заяви той. На 25 януари агенция Reuters, позовавайки се на свои източници, съобщи, че във Венецуела са пристигнали бойци от ЧВК „Вагнер“ за засилване на сигурността на президента на страната Николас Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Британско присъствие в близост до Венецуела буди твърде много тревоги

Morning Star: Британско присъствие в близост до Венецуела буди твърде много тревоги

6 Февруари 2019 | 05:16 | Агенция "Фокус"
London. Корабът „Маунт Бей“от кралския военноморски флот на Великобритания е пуснал котва в Кюрасао, малък остров само на 50 морски мили от Венецуела, пише всекидневникът Morning Star.
Военноморските сили и морските пехотинци на Великобритания провеждат военно обучение недалеч от Венецуела, съобщава вестникът с твърдението, че откритието е негово.
„Маунт Бей“ е гигантски десантен кораб от помощните войски в Кралския флот. Той прекара новогодишните празници в Маями, където качи на борда за първи път американски хеликоптер от крайбрежната охрана на САЩ. След това отплава на юг и само на 50 морски мили от Венецуела пусна котва край малкото холандско островче Кюрасао в Карибско море, на 21 януари.
Кралското военноморско командване твърди, че съдът работи по операция срещу наркотрафиканти заедно с Южното американско командване, а именно това подразделение на Пентагона ще извърши първата атака срещу Венецуела.
Междувременно британските морски пехотинци провежда тренировка в Белиз за водене на война в джунглата. От Министерството на отбраната информират, че това е „рутинно“ обучение.
Те са пристигнали там в средата на януари, когато Великобритания засили своята дипломатическа и икономическа кампания срещу венецуелския президент Николас Мадуро.
Първоначално пехотинците бяха базирани в Поддържащата тренировъчна единица в Белиз на Британската армия, постоянна база, свързана с международното летище на малката централноамериканска държава.
Те принадлежат към групата „Компанията на 40-те алфа командоси“, изключително отлично обучена елитна част, която е профилирана в близка борба и „е поставена в състояние на много висока готовност от Министерството на отбраната на Великобритания за реакция в кризисни ситуации.“
При инвазията в Ирак през 2003 година тези пехотинци бяха сред първите британски военни части, които навлязоха в страната.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Националното събрание на Венецуела одобри закон за „преход към демокрация“

ТАСС: Националното събрание на Венецуела одобри закон за „преход към демокрация“

5 Февруари 2019 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Каракас. Контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела одобри закон за „преход към демокрация“ и „възстановяване на конституционния ред“ в страната, предава руската информационна агенция TACC, като се позовава на съобщение на парламента на латиноамериканската държава, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
„Националното събрание прие закон, уреждащ прехода към демокрацията и възстановяването на конституционния ред в Боливарската република. Актът е предаден за незабавно публикуване в печатния орган на парламента“, става ясно от разпространеното съобщение.
Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела, коментира приемането на закона: „С негова помощ ще поставим основите за преход към демокрация и прекратяване на узурпацията на властта“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро в ексклузивно интервю за RT: Каракас тренира войски, за да направи цената на инвазията „прекалено висока“ за САЩ

Николас Мадуро в ексклузивно интервю за RT: Каракас тренира войски, за да направи цената на инвазията „прекалено висока“ за САЩ

5 Февруари 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Каракас. В ексклузивно интервю за телевизия Russia Today (RT) държавният глава на Венецуела Николас Мадуро разкри, че Каракас тренира войски с цел защита на „свещената родина“, но и да се гарантират, че САЩ ще заплатят „прекалено висока цена“ в случай на инвазия.
Мадуро заяви, че неговото правителство се подготвя за потенциална военна намеса отвън, но настоя, че диалогът е начинът за решаване на кризата. „Не вярвам във войната, насилието или военните заплахи. Каквото и да искат, ще има мир във Венецуела", увери Мадуро.
Изявлението му бе направено броени дни, след като Вашингтон представи идеята да се използва „военна опция" срещу Венецуела. На въпроса какво би могъл да направи, Мадуро отговори:„Трябва да се уверим, че цената на американската военна намеса ще бъде прекалено висока, що се отнася до разходите и човешките жертви“.
Потвърждавайки, че „няма да има война или военна интервенция във Венецуела“, Мадуро заяви, че „това не означава, че не трябва да защитаваме нашата свещена родина“.
Въпреки това, армията, Военновъздушните сили и Националната гвардия ще бъдат принудени „да достигнат лимита си“ в поредица от учения. Освен това, два милиона доброволци ще бъдат обучени „да осуетят незаконните заплахи“.
В понеделник Мадуро подчерта пред испанска медия: „Ако Северноамериканската империя ни атакува, ще трябва да се защитаваме… Имаме и нашите тайни - и имаме своя прашка. Прашката на Давид е в нашите ръце“
Говорейки пред RT, той сподели, че все още има надежда за избягването на този сценарий. „Вярвам в диалога, проблемите се решават чрез взаимно разбирателство… XXI век е лош момент за оръжия и военни заплахи… трябва да бъде век на диалог, цивилизация, политика и уважение към разнообразието“, изрази увереност венецуелският президент.
Спекулациите, че САЩ изпращат войници във Венецуела, се засилиха, след като съветникът по националната сигурност Джон Болтън бе уловен в кадър с тефтер, в който бе записано: „5000 войници в Колумбия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро: Във Венецуела скоро няма да има избори, ще нанесем невъзстановими загуби на САЩ при тяхна интервенция

Николас Мадуро: Във Венецуела скоро няма да има избори, ще нанесем невъзстановими загуби на САЩ при тяхна интервенция

5 Февруари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро отхвърля исканията на опозицията за незабавно провеждане на извънредни избори за държавен глава, заяви самият той във вторник в ексклузивно интервю пред телевизионния канал RT, предава ТАСС.
„Проблемът е в опозицията, а не в това да проведем още едни избори. За последните 20 години имаше 25 избори. През последната година и половина се състояха 6 избирателни кампании. Изборите (за президент) през 2018 година се състояха по-рано от предвидения срок по предложение на опозицията“, заяви Мадуро.
При това той отбеляза, че единствените избори, които ще се проведат в скоро време, са „парламентарните, които, в съответствие с избирателния календар, ще се състоят през 2020 година“.
Мадуро предупреди, че възможно военно нахлуване на САЩ ще им донесе огромни човешки и военни загуби. „Готвим се за това, цената която САЩ ще заплатят при възможно нахлуване (във Венецуела) да бъде невъзстановима (за тях) от гледна точка на военните разходи и човешките загуби“, подчерта президентът на Венецуела.
При това той отбеляза, че „войната може да се избегне с помощта на дипломация на мира и международното обществено мнение“. Но „това не означава, че ние не се готвим да защитим нашата свещена земя“, заяви Мадуро.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадуро към Гуайдо: Помисли си добре какво правиш, ти си млад човек

Мадуро към Гуайдо: Помисли си добре какво правиш, ти си млад човек

5 Февруари 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Президентът на Венецуела Николас Мадуро изключи да се оттегли от поста си, или да насрочи нови президентски избори в интервю пред испанска телевизия. „Не приемам ултиматуми от никой. Международната политика не се базира на ултиматуми. Защо Европейският съюз дава нареждания на друга държава?“ – заяви той, визирайки заплахата на Брюксел да признае лидера на опозицията Хуан Гуайдо за държавен глава на южноамериканската страна, ако там не се насрочат „свободни“ избори в рамките на осем дни, пише електронното издание на вестник El Pais.
Срокът изтече в полунощ в неделя и сега се очаква Съюзът да признае официално Гуайдо, който се самообяви за временен президент миналата седмица. Испанският премиер Педро Санчес вече го направи в понеделник сутринта.
Както пише изданието, в края на шоуто водещият е набрал Гуайдо пред Мадуро, но неговият телефон е бил изключен и венецуелският президент е оставил съобщение на гласовата поща: „Помисли си добре какво правиш, ти си млад човек, имаш много години борба пред себе си. Не причинявай повече щети на страната. Откажи се от стратегията за преврат. Престани да имитираш президентство, за което никой не е гласувал. И ако искаш да допринесеш с нещо, седни лице в лице с мен на масата за преговори. Политиката не е игра за момченца, тя изисква голяма отговорност и голяма мъдрост. Така че те призовавам, не допускай чужди правителства и старите лидери на десните да те използват“.
Вестникът отбелязва, че по време на интервюто, Мадуро е атакувал легитимността на претенциите на Гуайдо за лидерство. „Има само един президент на Венецуела“, заяви той. „Този човек не е легитимен според нито един закон. Клоунада е да се обявиш за президент на площада. Той няма конституционни, законови, церемониални, или формални основания“. Според Мадуро, „те се опитват да ни разделят и да предизвикат интервенция, която да инсталира марионетен режим. Искат да създадат впечатлението в международните медии, че съществува паралелно правителство, но реално такова не съществува“.
Президентът на Венецуела твърди, че мобилизацията на опозицията и обявяването на Гуайдо за временен държавен глава са част от опит за преврат. „Това е много опасна кампания, като тази, която осъществиха в Либия“, предупреди той.
Мадуро, също така, защити решението си да въоръжи граждански милиции. „Това са въоръжени хора, които се организират в кварталите, фабриките, университетите. Два милиона. Има 50 хиляди единици, всяка със сержант. Хората вече се въоръжават“.
Относно риска за гражданска война, президентът заяви: „Това не зависи от нас“ и обясни, че „всичко зависи от това колко луди и агресивни са северната империя и нейните съюзници. Те искат да се върнат в XX век, да ограбят нашите природни ресурси. Това не може да се случи“.
Мадуро посочи, че е направил „хиляди публични и лични предложения“ да разговаря с венецуелската опозиция и правителството на САЩ, което, както вярва той, отхвърля офертите заради расизма си. „Белите националисти, които управляват Белия Дом, изобщо не уважават нашия народ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мадуро нарече лудост думите на Тръмп за възможността от военна намес във Венецуела

ТАСС: Мадуро нарече лудост думите на Тръмп за възможността от военна намес във Венецуела

5 Февруари 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро нарече лудост изявлението на Донлад Тръмп, в което допуска възможна военна намеса в републиката, съобщава агенция TACC.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не изключва възможността да изпрати въоръжени сили във Венецуела. На 23 януари лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за изпълняващ длъжността президент на страната.в същия ден той беше признат от САЩ, Групата от Лима, Организацията на американските държави и редица европейски страни.
Подкрепа за Мадуро изразиха Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турия. Генералният секретар на ООН призова към диалог за разрешаване на кризата.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TRT World: Гуайдо обвини Мадуро в опит да прехвърли публични средства в Ургугвай

TRT World: Гуайдо обвини Мадуро в опит да прехвърли публични средства в Ургугвай

4 Февруари 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обвини правителството на президента Николас Мадуро в опит да прехвърли до 1,2 млрд. долара от държавната банка за развитие „Бендес“ във финансова организация в Уругвай, предава турският телевизионен канал TRT World с коментара, че самообявилият се за държавен глава на латиноамериканската страна не е представил доказателства за твърденията си.
В изявление по телевизията Гуайдо призова уругвайското правителство да не допуска операцията, която той осъди като „кражба на публични средства".
Министерството на информацията на Венецуела не е откликанло на молба за коментар от страна на медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуела ще преразгледа отношенията си със страните от Европа, признали Хуан Гуйадо за временен президент

ТАСС: Венецуела ще преразгледа отношенията си със страните от Европа, признали Хуан Гуйадо за временен президент

4 Февруари 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Каракас. Властите на Венецуела разкритикуваха решението на редица европейски страни да признаят лидера на опозицията Хуан Гуайдо като изпълняващ длъжността президент на латиноамериканската страна. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи в Каракас, цитирано от руската информационна агенция TACC.
„Боливарска Република Венецуела категорично отхвърля решението на някои европейски правителства, в които те официално се присъединяват към стратегията на американската администрация да свали легитимното правителство на президента Николас Мадуро, което беше избрано от венецуелския народ по суверенния, свободен и демократичен начин", се казва в изявлението.
„Правителството на Венецуела отсега напълно ще преразгледа двустранните си отношения с тези правителства, докато не откажат да подкрепят плановете на пучистите и не се върнат към стриктното спазване на нормите на международното право", се казва още в Министерството на външните работи на южноамериканската страна.
По-рано през деня Австрия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Латвия, Литва, Нидерландия, Португалия, Франция, Чешката република и Естония признаха лидера на опозицията Гуайдо за временен президент на Венецуела. Те взеха съответното решение след изтичането на осемдневния ултиматум, който преди това европейските страни поставиха Мадуро, за да обяви провеждането на предсрочни президентски избори. Подкрепата за Гуайдо бе изразена и от Швеция, Финландия и Белгия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Косово: Дачич е страхливец и лъжец, който се плаши от истината

МВнР на Косово: Дачич е страхливец и лъжец, който се плаши от истината

4 Февруари 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министерството на външните работи в Прищина отхвърли като неверни твърденията на ръководителя на дипломацията на Сърбия Ивица Дачич, съгласно които косовският му колега Беджет Пацоли е отправил заплахи да го убие. Съответното се е случило на неформална среща на европейските външни министри, проведена в Букурещ миналата седмица, съобщава македонската електронна медия A1 On.
В изявление пред прищинските медии съветникът на Пацоли Фатмир Хаджоли нарече Дачич „страхливец" и му напомни за политическите убийства, извършени в Сърбия.
„Сърбите, чийто манталитет представя Дачич, са тези, които убиха своя премиер Зоран Джинджич, особено поради факта, че им липсваше смелост да се изправят пред историческата истина - независимостта на Република Косово. Политиците като Дачич не виждат изход от ситуацията, освен убийствата. Не забравяйте, че са многобройни и сръбските медии, които вдигат пръст към официален Белград за убийството на Оливер Иванович“, подчерта Хаджоли.
Той напомни и за сътрудничеството на Дачич с бившия сръбски президент Слободан Милошевич, както и за убийството на политика Иван Стамболич. „Какво да се каже за една фигура, облечена в дипломатически дрехи, освен, че миналото на страната му е изобилствала с престъпления срещу другите... Нека Дачич успокои радикалните тълпи в Сърбия, ако изобщо още може да ги държи под контрол, защото лесно могат да се обърнат срещу политиците, които са страхливци и лъжци“, коментира косовският политик.
По-рано сръбският вестник Kurir съобщи, че на среща на външните министри от ЕС и балканските страни в Румъния, Пацоли се е обърнал към Дачич с думите: „Ако се случи да има атентат срещу Вас, да знаете, че това е работа на албанците".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Европейски държави признават Хуан Гуайдо за лидер на Венецуела

The Guardian: Европейски държави признават Хуан Гуайдо за лидер на Венецуела

4 Февруари 2019 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Обединеното кралство, Франция, Германия и други европейски държави се очакват да признаят Хуан Гуайдоза времемен президент на Венецуела, ако сегашния президент , Николас Мадуро, не насрочи дата за нови избори, пише в. The Guardian.
Във войнствено интервю Мадуро заяви „Не приемаме ултиматуми от никого. Отказвам да организирам избори сега, ще има такива през 2024 г. Не ни интересува какво казва Европа“.
Лидерите на ЕС, включително и австрийският канцлер Себастиан Курц, започнаха да изразяват подкрепата си за Гуайдо преди крайния срок в неделя вечерта.
Министърът на външните работи сър Алън Дънкан ще лети до Отава, за да се срещне с европейски и латиноамерикански лидери в нова международна контактна група, за да обсъди най-ефективните начини за подкрепа на Гуайдо.
Министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд заяви: „Тази криза поставя огромни хуманитарни и икономически предизвикателства за цялото полукълбо“.
Министър по европейските въпроси на Франция Натали Лоазо каза: „Ако довечера Мадуро не се ангажира с организирането на президентски избори, тогава Франция ще смята Хуан Гуайдо за законно да ги организира и ние ще го считаме за временен президент до законните избори във Венецуела“.
Тя отхвърли предложението на Мадуро за предсрочни парламентарни избори, наричайки го фарс и каза, че „ултиматумът приключва тази вечер“.
Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство тясно координират подкрепата си за Гуайдо, като оценяват най-добрата форма на санкции, за да притиснат Мадуро да проведе изборите. Никой не подкрепя военната намеса, многократно предложена от американския президент Доналд Тръмп. Те считат твърдението на Тръмп за военната опция на масата като контрапродуктивна.
ЕС не успя да стигне до колективна позиция по отношение на Венецуела миналата седмица, когато италианското коалиционно правителство възрази срещу признаването на Гуайдо.
Досега САЩ и около 20 други страни са признали, или са на ръба на признаването на Гуайдо. Русия, Китай, Турция и Куба обаче защитават Мадуро, като отхвърлят външната намеса, организирана от Тръмп. Канада и групата на страните от Латинска Америка, които се стремят да намерят решение на кризата във Венецуела, признаха Гуайдо на 23 януари.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо разчита на масова подкрепа от страна на военните във Венецуела

ТАСС: Гуайдо разчита на масова подкрепа от страна на военните във Венецуела

4 Февруари 2019 | 04:39 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо разчита, че въоръжените сили на страната ще го подкрепят масово. За това той съобщи в интервю за испанската телевизия Antena 3, предава агенция TACC.
По-рано Гуайдо заяви, че опозицията провежда тайни срещи с военните и служителите по сигурността в републиката, като им обещава амнистия в случай на преминаване към страната на опозицията.
Няколко часа преди началото на протестите на 2 февруари, генерал Франсиско Естебан Янес Родригес, началник на стратегическото планиране във ВВС, заяви, че признава Гуайдо за действащ президент. Той нарече властта на сегашния президент на страната Николас Мадуро „диктаторска“ и увери, че 90% от персонала на въоръжените сили не подкрепят държавния глава. Полковник Хосе Луис Силва, военен аташе в посолството на Боливарската република в Съединените щати, също призна на 26 януари Гуайдо за временен ръководител на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лидерът на опозицията във Венецуела призова Китай да се откаже от Мадуро

The Guardian: Лидерът на опозицията във Венецуела призова Китай да се откаже от Мадуро

4 Февруари 2019 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Каракас. Хуан Гуайдо призова един от ключовите международни поддръжници на венецуелския президент, Китай, да го изостави, пише в. The Guardian.
Неговият коментар идва след като Пекин се надява да продължи да работи с Каракас „без значение как се развива ситуацията“, което предполага, че Китай се готви за бъдеще без Мадуро.
В интервю за South China Morning Post Гуайдо заяви, че Китай, който при Мадуро и неговия предшественик Уго Чавес стана най-големият чуждестранен кредитор на Венецуела, има „изключителен потенциал“ да помогне за възстановяването на икономически пострадалия народ.
„Мадуро е все по-изолиран и до голяма степен действа сам“, каза Гуайдо, наричайки Китай „основен глобален играч, с когото бихме искали да подновим отношенията си“.
Неговите коментари идват след като външното министерство на Китай, което официално продължава да подкрепя Мадуро, намекна, че подкрепата му за президента може да не е вечна.
„Независимо от това как се развива ситуацията, сътрудничеството между Китай и Венецуела не трябва да се подкопава“, заяви говорител пред репортери в навечерието на последния кръг от масови протести във Венецуела срещу Мадуро.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мадуро предупреди Белия дом, че ще бъде „опетнен с кръв“, ако Тръмп нареди инвазия

The Guardian: Мадуро предупреди Белия дом, че ще бъде „опетнен с кръв“, ако Тръмп нареди инвазия

4 Февруари 2019 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на Венецуела, Николас Мадуро, предупреди Доналд Тръмп, че ще напусне Белия дом „опетнен с кръв“, ако настоява да преследва онова, което той нарича „мръсен“ империалистически заговор, за да го свали, пише в. The Guardian.
„Спри. Спри, Тръмп! Дръжте го точно там! Вие правите грешки, които ще оставят ръцете ви покрити с кръв и ще напуснете президентския пост опетнен с кръв“, предупреди Мадуро по време на войнствено интервю с испанския журналист Жорди Еволе. „Защо искате повторение на Виетнам“?
Десетки хиляди венецуелски протестиращи се стекоха в столицата Каракас, за да поискат оттеглянето на президента, който доведе богатата на петрол южноамериканска държава до икономически колапс и хуманитарна криза.
Гизела Торес, 40-годишна демонстрантка, заяви, че Мадуро не е направил нищо друго освен „да нанесе щети и да унищожи“ Венецуела и нейното послание към него е: „Бъдете разумни и разберете, че трябва да си отидете”.
Но в телевизионното си интервю Мадуро, който дойде на власт след смъртта на политическия си ментор през 2013 г., Уго Чавес, показа, че не планира да ходи никъде.
„Ако северноамериканската империя ни атакува, ще трябва да се защитаваме ... Няма да предадем Венецуела“, каза Мадуро.
Според изчисленията на ООН повече от 3 милиона венецуелци са избягали в чужбина през последните години, за да избегнат хиперинфлацията, недостига на храна, лекарства и здравеопазване и хроничната несигурност. Очаква се тази цифра да нарасне до над 5 милиона тази година.
Но Мадуро отрича, че страната му е в хуманитарна криза и твърди, че не са избягали повече от 800 000 души.
„Във Венецуела няма хуманитарна криза“, каза той. „Във Венецуела има политическа криза. Във Венецуела има икономическа криза… Много хора са подмамени да напуснат“.
Мадуро също така изпрати съобщение до опозиционния лидер Гуайдо, който се обяви за легитимен временен президент на Венецуела на 23 януари, което предизвика онова, което според мнозина може да бъде окончателен сблъсък между двете страни.
„Помислете внимателно какво правите“ - каза той, призовавайки Гуайдо да „изостави стратегията си за преврат“.
Запитан дали се страхува, че Венецуела може да бъде завлечена във война заради кризата, Мадуро каза: „Всичко зависи от степента на лудостта и агресията на северната империя и нейните западни съюзници. Не зависи от нас ... Ние се готвим да защитим правото си на мир“.
В изявление пред CBS Тръмп заяви, че е отхвърлил разговори с Мадуро, „защото във Венецуела се случват толкова много ужасни неща“. Запитан дали военните действия са възможни, той отговори: „Ами аз не искам да кажа това. Но със сигурност това е нещо, което е - това е вариант“.
С ескалирането на кризата Мадуро е извършвал почти ежедневни посещения на военни единици.
По време на посещение във военноморска база в щата Арагуа той се опитал да мотивира войници, цитирайки Хамлет: „Да бъдеш или да не бъдеш?“
Трябва ли да бъдем отечество или колония? Трябва ли да бъдем Венецуела или да бъдем нищо? Трябва ли да бъдем обединени народ и въоръжени сили, или да бъдем разделени?

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Леви партизани във Венецуела се заклеха да се борят срещу САЩ, за да защитят Мадуро сред заплахата от инвазия

Daily Express: Леви партизани във Венецуела се заклеха да се борят срещу САЩ, за да защитят Мадуро сред заплахата от инвазия

4 Февруари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Група леви партизани се закле да отговори със сила на всеки възможен опит на САЩ да свали президента на Венецуела Николас Мадуро - седмици след като уби на 21 души при бомбена атака, пише в. Daily Express.
Армията за национално освобождение (ELN), която се смята за терористична организация от САЩ и ЕС, заяви, че няма да се укрие, ако американците нахлуят в богатата на петрол страна в разгара на политическите сътресения. Лидерите на марксистката групировка, която набира венецуелци на 15 години, казват, че подготвят военна стратегия, за да гарантират, че няма да бъдат хванати неподготвени, ако Доналд Тръмп даде заповед за мобилизиране на войските. Говорейки в Куба, командирът на ЕЛН в изгнание Израел Рамирес Пинеда, известен още като Пабло Белтран, настоя, че войниците му ще бъдат готови да отвърнат срещу всяка агресия от страна на американците.
Той каза за Sunday Telegraph: „Със сигурност планът за нападение в САЩ ще означава, че ние сме първите по ред“.
„Не се съмняваме в това. Ако дойдат за нас, ще отговорим. Няма да избягаме и да се скрием“.
Базираната в Колумбия бунтовническа армия работи в планините по протежение на 400-километровата граница между Венецуела и Колумбия, където те се занимават с незаконно добиване на злато сред други незаконни сделки.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън отказа да изключи военна намеса във Венецуела, като каза, че „всички възможности са на масата“.
Администрацията на Тръмп желае да види края на царуването на президента Мадуро и призна опозиционния лидер на Венецуела Хуан Гуайдо за легитимен лидер.
Президентът обвинява Тръмп и „група от екстремисти около него“, че са планирали да го свалят, за да получат достъп до огромните запаси от петрол във Венецуела, предупреждавайки, че военните действия ще превърнат засегнатата от кризата страна в нов Виетнам.
От началото на 60-те години, ELN се бори за създаване на комунистическа държава и според Insight Crime, мозъчен тръст, базиран в столицата на Колумбия, групата присъства на повече от половината венецуелска територия.
Белтран заяви, че въпреки че не се интересува от увеличаването на редовете на ELN, казвайки, че голям брой бойци ще ги направят „лесни мишени" „Понякога преминаваме във Венецуела, защото в някои райони границата е въображаема линия“, добави той.
„Но ние също трябва да помним, че в Венецуела живеят милиони колумбийци, които избягаха от яростната атака на дясното войнство в разгара на колумбийския конфликт. „Тези, които бяха ELN, не спряха да бъдат ELN, когато пресекли границата“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на външните работи на Венецуела отговори на Тръмп за възможна военна инвазия

РИА Новости: Министърът на външните работи на Венецуела отговори на Тръмп за възможна военна инвазия

4 Февруари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Каракас. Изявлението на американския президент Доналд Тръмп за възможна военна намеса във Венецуела говори за това, че зад опита за държавен преврат в Боливарската република стои Вашингтон, заяви министърът на външните работи на страната Хорхе Ареаса, предава РИА Новости.
Тръмп потвърди в интервю за телевизионния канал CBS, че разглежда изпращането на военни във Венецуела като „един от вариантите“.
Коментирайки това изявление, вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес подчерта, че хората в нейната страна ще пазят границите и няма да позволят никаква военна намеса, независимо откъде идва. Родригес отбеляза, че Каракас „отхвърля и осъжда“ подобни изявления от американското ръководство, считайки за необходимо да разреши съществуващите противоречия в страната с мирни средства.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадуро отхвърли европейския ултиматум за организиране на избори

AFP: Мадуро отхвърли европейския ултиматум за организиране на избори

4 Февруари 2019 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро отхвърли призива на европейските държави да организира избори, след като опонента му Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен ръководите на страната, предава AFP.
Мадуро заяви в интервю за испанската телевизия „Ла Секста“, че няма да се „поддаде на натиск“ от онези, които призовават за неговото отстъпление.
Испания, Франция, Германия, Великобритания, Холандия, Португалия и Австрия заявиха, че ако Мадуро не организира избори, те ще признаят Гуайдо за законен венецуелски президент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Венецуела реагираха на заявлението на САЩ за възможна военна намеса

ТАСС: Във Венецуела реагираха на заявлението на САЩ за възможна военна намеса

3 Февруари 2019 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела не приема изявлението на американският президент Доналд Тръмп за възможна военна намеса заради ситуацията в страната. Това заяви вицепрезидентът на Венецуела Делси Родригес, съобщава агенция TACC.
„Не приемаме това изявление на американския президент“, каза тя, коментирайки изявлението на лидера на Белия дом, че не е изключена военна намеса покрай ситуацията във Венецуела. „Мотивът им е желанието да овладеят богатите ресурси на Венецуела“.
Тя изрази увереност, че правителството на Венецуела е в състояние да разреши политическата криза без външна намеса по мирен начин и в съответствие с конституцията. „Суверенитетът не се обсъжда, той е защитен“, подчерта Родригес.
Вицепрезидентът не отговори пряко на въпроса дали въоръжените сили на страната са приведени в повишена бойна готовност заради изявленията на САЩ. „Винаги сме готови да отблъснем атака“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The National (OAE): Венецуелският посланик в Ирак призна Хуан Гуайдо за президент

The National (OAE): Венецуелският посланик в Ирак призна Хуан Гуайдо за президент

3 Февруари 2019 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Багдад. Посланикът на Венецуела в Ирак се превърна в първия дипломат, който подкрепи лидера на опозицията в страната Хуан Гуaйдо като легитимен президент на латиноамериканската страна, на фона на продължаващия натиск върху сегашния президент Николас Мадуро , пише англоезичното издание от Обединените арабски емирства (ОАЕ) The National
Във видеосъобщение, споделено в социалните медии в събота, Джонатан Веласко отхвърли властта на Мадуро и обеща подкрепата си за Хуан Гуайдо, който е признат от Съединените щати за легитимен лидер на Венецуела.
"Народното събрание е единствената сила на републиката, която притежава етика, легитимност и законност", каза Рамирес в изявлението си, говорейки за венецуелския парламент.
"Ние, дипломатите, базирани в чужбина, действайки от името на държавата, се заклеваме да защитаваме Конституцията от 1999 г и имаме мандат от първоначалната конституционна власт, която имаше подкрепата на почти цялото население на Венецуела", продължи той.
"Нашето място е до народа, Републиката, конституцията и Народното събрание, единствената легитимна, правна и конституционна власт, която оцелява във Венецуела и е отговорна за попълването на празнината, създадена от нарушението на конституцията."
Той каза, че Хуан Гуайдо е на правилната страна на историята и призова другите венецуелски чиновници да подкрепят човека, който изглежда, че ще стане новият лидер на страната.
Досега военните и силите за сигурност бяха основният опорен стълб на Мадуро, но има признаци на пропукване в редиците им – висш военен в събота също премина на страната на опозицията, припомня изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Страните, които подкрепят Хуан Гуайдо подклаждат кризата във Венецуела

Мевлют Чавушоглу: Страните, които подкрепят Хуан Гуайдо подклаждат кризата във Венецуела

3 Февруари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в неделя, че страните, които са признали самопровъзгласилия се президент на Венецуела Хуан Гуайдо, подклаждат кризата във Венецуела и наказват милиони хора,предава думите му англоезичното издание Daily Sabah.
Турция подкрепи президента на Венецуела Николас Мадуро, за разлика от съюзниците от НАТО, САЩ и Канада, както и няколко съседни страни от Латинска Америка, които признаха решението на Гуайдо да обяви себе си за временен лидер.
Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който укрепи икономическите и политически връзки с Каракас, призова Мадуро миналия месец, да застане твърдо срещу „антидемократичните процеси“
Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви в неделя, че държавите, които подкрепят Гуайдо, трябва да работят за преговори за разрешаване на кризата във Венецуела.
"В една страна има проблем, има искра, която може да се превърне в пожар във всеки момент. В този случай, те трябваше да допринесат за решаването на проблема чрез диалог," каза Чавушоглу пред репортери в Истанбул.
"Но дали те правят това? Не. Напротив, събитията се подхранват отвън. Хората във Венецуела се наказват с такъв подход", каза той.
Чавушоглу каза, че Турция е опитала да започне преговори за Венецуела миналата година между Вашингтон и страните от Латинска Америка. "Днес обаче нито една от страните, които са предприели тези стъпки срещу Венецуела, не е търсила диалог."
Темата за Венецуела може да се превърне в още една сериозна точка на напрежение между Вашингтон и Анкара, като двете страни са разделени по отношение на политиката в Сирия, санкциите на Иран и плановете на Турция да закупи руска система за противоракетна отбрана.
В петък Маршал Билингсли, американски помощник-секретар за финансирането на тероризма в Министерството на финансите, проведе разговори с турски представители за санкции срещу Венецуела и Иран.
Висш официален представител на САЩ заяви миналата седмица, че Вашингтон следи търговските сделки на Турция с Венецуела и ще предприеме действия "ако прецени, че е налице нарушение на санкциите".
Турските власти твърдят, че търговията на Анкара е в съответствие с международните закони и разпоредби.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

CBS: Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела

CBS: Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела

3 Февруари 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще останат в Ирак и не изключи военна намеса във Венецуела в интервю по американския телевизионен каналCBS.
В отговор на въпроса дали ще запази военното си присъствие в Ирак, защото там САЩ имат голяма и много скъпа база, от която могат да наблюдават обстановката в района и много бързо да се намесят ако е необходимо. Той подчерта, че американския флот в района и военнaта авиация могат бързо да дислоцират войски, където е необходимо. Също така обаче той заяви, че ще изтегли американските военни от Афганистан и ще остави много малък контингент, защото САЩ присъстват и се бият в азиатската страна вече 19 години и той е видял и е разговарял с много ветерани-инвалиди от тази война и разбира проблемите, които тя създава.
Той предупреди, че САЩ ще следят поведението на Иран и няма да допуснат Ислямската република да се сдобие с ядрено оръжие.
Говорейки за кризата във Венецуела, той не изключи военната намеса там, като заяви, че е отказал да се срещне е Николас Мадуро. Според Тръмп режимът на Мадуро е довел една от най-богатите страни в региона до икономически и социален колапс и той няма какво да си каже с него.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари

AFP: Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари

3 Февруари 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Венецуела. Лидерът на опозицията във Венецуела и провъзгласил се за президент Хуан Гуайдо призова за нов протестен митинг на 12 февруари, предава AFP.
Говорейки пред представителството на Европейския съюз в източната част на столицата, той заяви, че този месец "трябва да бъде решителен".
Очаква се лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо да обяви дата за пристигането на хуманитарна помощ в разрушената от кризата страна - ход, който според президента Николас Мадуро ще доведе до военна намеса, ръководена от САЩ.
Ден по-рано ръководителят на Народното събрание Гуайдо и социалистическият лидер Мадуро проведоха конкурентни масови митинги в столицата Каракас десет дни след като Гуайдо се обяви за "временен президент" на богатата на петрол страна, пише агенцията.
По време на протеста Гуайдо обяви организирането на набирателни центрове за лекарства и храна в съседните Колумбия и Бразилия. По-късно Съединените щати заявиха, че ще транспортират помощ за Венецуела в отговор на искане на Гуайдо.
35-годишният опозиционен лидер получи подкрепа преди началото на планирания за събота протест, когато генерал от военновъздушните сили стана най-високопоставеният офицер, който изостави Мадуро и призна Гуайдо за истински лидер на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Николас Мадуро предложи предсрочни парламентарни избори през февруари

ТАСС: Николас Мадуро предложи предсрочни парламентарни избори през февруари

3 Февруари 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Каракас. Николас Мадуро предложи предсрочни парламентарни избори през февруари, предава TACC.
Масови митинги на привърженици и противници на венецуелския президент Николас Мадуро бяха проведени в събота в няколко района на южноамериканската страна. В Каракас лидерът на опозицията Хуан Гуайдо, който преди това се обяви за временно изпълняващ длъжността президент се обърна пред протестиращите.
Политикът обяви, че протестите ще продължат, докато „хората получат свобода“. Почти по същото време, но в друг район на венецуелската столица, Мадуро също се обърна към своите поддръжници, като предложи провеждането на предсрочни парламентарни избори.
В последните дни искането за провеждане на предсрочни избори беше поставено не само от опозицията, но и от няколко европейски и латиноамерикански държави. Във всички тези случаи обаче става въпрос за президентски избори. Мадуро, който отново зае поста наскоро, на 10 януари, не е съгласен с този подход. Като „ответна мярка“ той предлага провеждането на избори за Народното събрание - еднокамарния парламент на републиката, който е под контрола на опозицията и признава Гуайдо за президент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Кризата във Венецуела: Генерал призовава за бунт

The Daily Express: Кризата във Венецуела: Генерал призовава за бунт

3 Февруари 2019 | 02:58 | Агенция "Фокус"
>Лондон/Каракас. При първите сигнали, че влиятелните в страната военни могат да заплашат изпадналия в немилост Мадуро, генерал Франсиско Янес от висшето ръководство на военновъздушните сили на страната го обяви за „диктатор“, The Daily Express.
Във видеозапис, масово разпространен от социалните мрежи, той призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент. Той обяви, че „ Народът на Венецуела, 90 на сто от въоръжените сили на Венецуела не са с диктатора, те са с народа на Венецуела“.
Върховното командване на ВВС обвини генерала в предателство. Янес е първият действащ венецуелски генерал, който признава Гуайдо за лидер, след като той самият се провъзгласи за президент на 23 януари.
И макар че близо 80 на сто от венецуелците не приемат Мадуро, той може да остане на власт докато военните са му лоялни.
През седмицата опозиционни активисти са агитирали сред войската да се присъедини към тяхната кауза с обещание за „амнистия“. Днешното шокиращо видео е в момент, когато те излизат на улиците, за да поддържат натиска на Вашингтон, който призна Гуайдо за легитимен президент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters: Докато венецуелците протестират, борещият се Мадуро иска скорошни избори

Reuters: Докато венецуелците протестират, борещият се Мадуро иска скорошни избори

3 Февруари 2019 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро в събота предложи ранни парламентарни избори, предава Reuters. Това се случи, след като висш генерал премина към опозицията, а улиците са пълни с протестиращи венецуелци, недоволни от неговото управление.
Със засилване на вътрешният и международен натиск Мадуро да се оттегли, висш генерал от военновъздушните сили се отказа от лоялността си към него във видеообръщение, което беше разпространено рано в съботния ден. В него той изразява своята вярност към парламента и самопровъзгласилия се временен президент Хуан Гуайдо.
Подкрепата на военните е от решаващо значение за Мадуро, който е дълбоко непопулярен сред народа, предимно заради безпрецедентната икономическа криза, която предизвика огромна емигрантска вълна. Мадуро твърди, че е жертва на заговор, дирижиран от САЩ.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Протестиращи срещу президента Николас Мадуро изпълниха улиците на Каракас

The New York Times: Протестиращи срещу президента Николас Мадуро изпълниха улиците на Каракас

2 Февруари 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Каракас. Многобройни привърженици на опозицията във Венецуела изпълниха улиците на Каракас в събота, отговаряйки на призива на нейните лидери да организират нов ден на масови протести срещу авторитарното управление на президента Николас Мадуро с надеждата да се възползват от международния натиск да го свалят от власт, пише американският вестник The New York Times.
Висш служител на военновъздушните сили оттегли подкрепата си за Мадуро в събота и призова страната да подкрепи съперника му в протестите. Това е един от най-високопоставените военни, преминали на страната на опозицията в разрастващата се политическа криза в страната.
"Деветдесет процента от въоръжените сили не подкрепят Николас Мадуро", казва мъж в онлайн видео, идентифициращ се като дивизионен генерал Франсиско Естебан Янес Родригес. "Моля моите другари по оръжие да не обръщат гръб на народа на Венецуела, да не потискат вече."
Пукнатините в бронята на Николас Мадуро започнаха да се увеличават.
Американски представители заявиха, че вече няма да плащат на правителството му за продажби на петрол в САЩ, който е основен източник на твърдата валута за управляващите във Венецуела.
И докато висшето военно ръководство на Венецуела излезе в подкрепа на Мадуро, Янес се присъедини към все по-големия списък от дезертьори - включително военния аташе във венецуелското посолство във Вашингтон - който призова въоръжените сили да се присъединят към опозицията.
Рядко в най-новата история на Венецуела е имало толкова масови протести, при които да е имало реална възможност военните да катализират промяната на властта, пише изданието
Дали протестите сами по себе си могат да катализират промяна в политическото противопоставяне във Венецуела далеч не е ясно. Когато Мадуро отне властта на контролирания от опозицията парламент през 2017 г., демонстрантите излизаха по улиците в продължение на четири месеца, но бяха победени в сблъсъци със силите за сигурност на президента, като повече от 100 души загинаха при потушаването им.
Но този път Мадуро не само е изправен пред предизвикателство у дома, но и пред увеличаващото се единството между страните в региона, че неговото управление е приключило.
Правителството на провъзгласилия се за президент Хуан Гуайдо бърза с назначаването на екип от фактически посланици, които да го представляват пред държавите, които са го признали.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генерал от Венецуелските ВВС призна Хуан Гуайдо

AFP: Генерал от Венецуелските ВВС призна Хуан Гуайдо

2 Февруари 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Каракас. Генералът на военновъздушните сили на Венецуела Франсиско Янес призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността президент на страната, като оттегли подкрепата си за управляващия социалистически лидер Николас Мадуро във видео, публикувано в социалните медии в събота, предава AFP.
Макар, че Гуайдо е получил много широка международна подкрепа за претенциите си за действащ президент, гръбнакът на подкрепата на Мадуро идва от военното командване на Венецуела.
Изявлението на генерала е направено преди очакваните по-късно днес митинги в подкрепа на двамата съперничещи си лидери във венецуелската столица Каракас, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела

РИА Новости: Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела

2 Февруари 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Ла Пас. Президентът на Боливия призова страните от латинска Америка за диалог с властите във Венецуела, предава РИА Новости
„Страните от Латинска Америка трябва да си спомнят колко труден е пътят на войната и да изберат пътя на диалога в ситуацията с Венецуела“ , написа в своя акаунт на социалната мрежа „Туитър“
Той пристигна във Венецуела в петък, за да подкрепи венецуелския лидер Николас Мадуро.
"Санкциите на САЩ, наложени на Венецуела, са не само незаконни, но и античовешки и анти-морални. Основната жертва на тези санкции е народът на Венецуела. От уважение към международното право те трябва да бъдат незабавно отменени", добави той.
По-рано Моралес осъди "бойните приготовления" на Съединените щати срещу народите на Латинска Америка, за да „откраднат техните природни ресурси“. Той заяви също, че Вашингтон незаконно е замразил сметките на венецуелските власти, за да може да финансира преврат в тази страна, както и да получи достъп до природните й ресурси, припомня агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Масови протести в цяла Венецуела

The Guardian: Масови протести в цяла Венецуела

2 Февруари 2019 | 03:35 | Агенция "Фокус"
Лондон/Каракас. В събота са планирани масови улични протести, чиято основна цел е да искат свалянето на Николас Мадуро от власт, пише The Guardian и пояснява, че наследникът на Уго Чавес се бори за политическото си оцеляване и за бъдещето на Боливарската революция.
Мадуро бе избран за първи път през 2013 година веднага след смъртта на Чавес, за втори път той спечели президентските избори в 2018-та. Този вот се възприема от широкото обществено мнение като силно манипулиран.
През тези години милиони венецуелци бяха принудени да емигрират, за да избегнат хиперинфлацията, увеличаващата се престъпност и все по-големия недостиг на храни, лекарства и реално здравеопазване.
Неочаквана промяна настъпи в първия месец на 2019-та, когато на 23 януари малко известният до този момент опозиционен политик Хуан Гуайдо се обяви за временния президент на десницата.


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Италия е блокирала признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

ТАСС: Италия е блокирала признаването на Хуан Гуайдо за президент на Венецуела

1 Февруари 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Букурещ/Рим. Италия стана единствената страна, която гласува против признаването на самопровъзгласилия се за изпълняващ длъжността президент на Венецуела Хуан Гуайдо и така тя блокира решението на срещата на външните министри на ЕС в Букурещ. Това съобщи в петък италианската агенция ANSA, цитирайки европейските си дипломатически източници, предава TACC.
С предложението за признаване на Гуайдо за "временно изпълняващ длъжността президент" до провеждането на предсрочни избори излезе Швеция. Въпреки това, в отсъствието на единодушие, според правилата на ЕС,то не е било прието и в резултат на това на среща в Букурещ в четвъртък външните министри на ЕС не взеха общо решение за признаване на лидера на венецуелската опозиция като временен президент, заявявайки, че тази стъпка има право да направи всяка една от 28-те страни от ЕС поотделно. Едновременно с това е създадена контактна група за Венецуела, в която бе включена Италия.
В управляващата коалиция в Италия, състоящо се от партията „Лига“ и Движението „Пет Звезди“, няма единна позиция за положението в латиноамериканска страна, например, Движението счита признаването на Гуайдо за нарушение на принципа за ненамеса във вътрешните работи на друга държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurAktiv: ЕС няма да признае Хуан Гуайдо по принцип, оставя това на отделните страни-членки

EurAktiv: ЕС няма да признае Хуан Гуайдо по принцип, оставя това на отделните страни-членки

1 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Букурещ. ЕС няма да последва решението на Европейския парламент за признаване на Хуан Гуайдо по принцип, тъй като "правомощието да направи това не е в Европейския съюз, то е в държавите-членки", каза върховният представител Федерика Могерини след среща с министри на външните работи в неформална обстановка, след срещата в Букурещ,пише европейското електронно издание EuroAktiv.
В предишно изявление, публикувано в събота (26 януари), Могерини предупреди, че ЕС ще предприеме "по-нататъшни действия", ако не бъдат насрочени избори в следващите дни.
Министрите решиха да създадат международна контактна група, която цели да изгради доверие и да създаде необходимите условия за свободни и честни избори в латиноамериканската страна, за да могат венецуелците да определят собственото си бъдеще, обясни Могерини.
Върховният представител подчерта, че целта не е да се открие официален диалог със заинтересованите страни, а „да се подкрепи политическа динамика“.
Международната група ще се опита да постигне по-добро разбиране на ситуацията; второ, да се достигне до главните участници в кризата на национално ниво, да се определят техните очаквания и най-добрият път напред; и трето, да съпътства политическия преход.
От страна на ЕС в преговорите ще участват Франция, Германия, Италия, Испания, Португалия, Швеция, Холандия и Обединеното кралство. Групата има 90-дневен мандат. При липса на напредък „той ще бъде прекратен“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Куба подкопава демокрацията във Венецуела

Джон Болтън: Куба подкопава демокрацията във Венецуела

1 Февруари 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън осъди правителството на Куба за това, че се занимава с „подкопаване на демокрацията“ във Венецуела, вместо да защитава дипломатите на кубинска територия, предава ТАСС.
В сряда МВнР на Канада заяви, че 14 дипломати и членовете на техните семейства са пострадали от неизвестно звуково въздействие в посолството на страната в Куба от пролетта на 2017 година до есента на 2018 година. На фона на това съобщение, на своята страница в „Туитър“ Болтън осъди „нежеланието на (кубинския) режима да помогне за издирването на престъпниците“. „Кубинското правителство е отговорно за обезпечаването на сигурността на дипломатическия персонал, но вместо това то фокусира своето внимание за сваляне на демокрацията във Венецуела“, написа той.
Руската агенция припомня, че първият случай на неизвестно външно звуково въздействие в посолството на Канада в Хавана е регистриран през пролетта на 2017 година, а общият брой на пострадалите тогава се оценява на 27 души. Всички пострадали твърдят, че след внезапните звукови атаки е започнала да им тече кръв от носа, боляла ги е глава и им се е вил свят. На аналогично звуково влияние са били подложени и американски дипломати. МВнР на Куба категорично отрича Хавана да има нещо общо с тези инциденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

РИА Новости: Кремъл не признава Гуайдо за президент на Венецуела

1 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл счита Хуан Гуайдо за председател на венецуелския парламент и не го признава за президент, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.
„Държавен глава е господин (Николас) Мадуро, който е, заедно с неговото правителство, наш партньор във Венецуела“, напомни той.
Провъзгласилият се за президент Гуайдо заяви, че е отправил послание в Китай и Русия. Той изрази мнение, че на Москва и Пекин им е изгодна промяната на икономическия модел във Венецуела.
От Кремъл все още не са получили такова писмо, но обещаха да се запознаят с него, ако то постъпи.
РИА припомня, че Европейският парламент призна Гуайдо за „легитимен временен президент“ на страната и призова страните от Съюза да приемат аналогично решение.
Освен тях, Гуайдо се ползва с подкрепата на САЩ, Канада, Аржентина, Чили, Колумбия, Коста Рика, Гватемала, Хондурас, Панама, Парагвай, Перу, Грузия, Албания и редица други страни.
Мадуро обяви лидера на венецуелската опозиция за „марионетка на Вашингтон“. В Москва споделят неговата позиция. Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия е готова да помогне за изграждането на диалог между законния президент и опозицията.
Също така в подкрепа на Мадуро се обявиха Китай, Турция и редица други държави.
Във Венецуела от 21 януари се провеждат масови протести срещу действащия президент. Гуайдо се обяви за държавен глава в периода, докато действа временно правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Хуан Гуайдо обяви, че свалянето на Мадуро ще е от полза за Русия и Китай

РИА Новости: Хуан Гуайдо обяви, че свалянето на Мадуро ще е от полза за Русия и Китай

1 Февруари 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо, която се обяви за временен президент на държавата, заяви, че смяната на властта в страната ще е от полза за нейните основни търговски партньори – Москва и Пекин, предава РИА Новости.
„Русия и Китай трябва най-много да ги устройва стабилността и смяната на сегашния режим“, заяви той.
По неговите думи, президентът на страната Николас Мадуро „не защитава интересите на Венецуела“ и чуждестранните инвестиции и затова е неизгоден като партньор.
Освен това, Гуайдо отбеляза, че вече се е опитал да направи контакт с Москва и Пекин. Говорителят на парламента обеща в случай, че опозицията победи, да се придържа към по-рано взетите задължения пред кредиторите и притежателите на държавни книжа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Хуан Гуайдо не изключи военна намеса на САЩ за разрешаване на кризата във Венецуела

CNN: Хуан Гуайдо не изключи военна намеса на САЩ за разрешаване на кризата във Венецуела

1 Февруари 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Каракас. Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо заяви в интервю пред американския телевизионен канал CNN, че не изключва да приеме военна помощ от САЩ за разрешаване на политическата криза в страната и посочи, че народът иска да прекрати диктатурата на държавния глава Николас Мадуро на всяка цена.
Но той предупреди, че се надява да не се стигне до там.
На въпрос на журналиста дали ще приеме военна помощ от Вашингтон, Гуайдо отговори: „Тук, във Венецуела, ние правим всичко възможно, за да осъществим натиск, така че да не се стига до такъв сценарий и никой не иска той да се случва“.
„Опитваме се да възстановим суверенитета на тази страна, да възстановим свободата и демокрацията на Венецуела“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: ООН е обезпокоена от американските санкции срещу Венецуела

АА: ООН е обезпокоена от американските санкции срещу Венецуела

1 Февруари 2019 | 07:32 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Експерт от ООН по правата на човека изрази сериозно безпокойство, след като САЩ наложиха санкции на държавната петролна компания на Венецуела, съобщава Anadolu Agency.
„Особено съм загрижен да чуя съобщения, че тези санкции са насочени към промяна на правителството на Венецуела“, заяви специален докладчик Идрис Джазайри в писмено изявление.
Джазайри заяви, че санкциите могат да предизвикат здравна криза.
„Санкциите, които могат да доведат до глад и недостиг на медикаменти, не са отговор на кризата във Венецуела“, каза той.
То отбеляза, че кризата във Венецуела няма да бъде решена чрез санкции.
„Ускоряването на икономическа и хуманитарна криза ... не е основа за мирно уреждане на спорове“, каза той.
Джазайри призова за състрадание към венецуелския народ.
Той също така призова международната общност да се ангажира с конструктивен диалог с Венецуела за решаване на проблема.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независимая Газета: Европейският съюз заплашва Мадуро със санкции

Независимая Газета: Европейският съюз заплашва Мадуро със санкции

1 Февруари 2019 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Международната общност, загрижена за политическата ситуация във Венецуела, започва търсенето на решение на конфликта. Първата стъпка по този път направиха Уругвай и Мексико, които предложиха услугите си на посредници в преговорите между сегашното правителство на Николас Мадуро и опозицията, като свикаха международна конференция за Венецуела, съобщава вестник Независимая Газета.
„Конференцията ще се проведе на 7 февруари в град Монтевидео. Очаква се да присъстват представители от повече от 10 страни и международни организации. Целта на конференцията е да се създаде основа за нов механизъм за диалог, който да включва всички страни в конфликта във Венецуела“, заявиха от уругвайското външно министерство. Правителството на латиноамериканската страна е готово да работи заедно с онези членове на международната общност, които искат да разчитат на дипломацията“.
Досега редица държави, включително Русия, вече са направили изявления относно необходимостта от разрешаване на противоречията чрез диалог. „Русия е готова да помогне за установяването на диалог между венецуелските власти и опозицията и обсъжда този въпрос с Китай, страните от Европа и Латинска Америка“, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция.
Политическата ситуация във Венецуела стана основната тема в дневния ред на двудневната среща на външните министри на ЕС в Букурещ. Както каза пред журналистите в навечерието на срещата министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт, ЕС „трябва да направи нещо, за да увеличи натиска“ срещу Мадуро, в случай че той откаже да се съобрази с предишното искане за нови избори.
Дмитрий Разумовски, директор на Института за Латинска Америка към Руската академия на науките, смята, че постигането на споразумения чрез преговори е възможно, ако сегашната конфигурация на властта се промени. Според него ситуацията във Венецуела ще бъде решена в рамките на една година. „Може би Мадуро ще може да остане на власт известно време, но разбираме, че подкрепата на поддръжниците на Националното събрание е значителна. Чавистите постепенно губят подкрепата си. За да се гарантира, че Мадуро ще остане известно време, ще бъде невъзможно. Мисля, че партиите могат да успеят в преговорите, ако чавистите, вместо Мадуро, предложат алтернативни фигури, които повече или по-малко ще отговарят на опозицията. Въпреки, че според мен в момента такива фигури в редиците им не се виждат“, подчерта експертът.
Разумовски смята, че е прибързано решението на ЕС да даде ултиматум на Мадуро, предвид положението в страната. „Самите европейци са се вкарали в капан, като не е ясно как ще се измъкнат от него сега. Логично, сега те и Гуайдо не трябва да признаят. Той изрази скептицизъм по отношение на провеждането на избори в близко бъдеще. Според Разумовски ЕС не е имал възможност да повлияе на ситуацията във Венецуела, въпреки че първоначално се опита да действа като посредник. „Европейците нямат лостове за натиск върху ситуацията във Венецуела. Те не присъстват в тази страна, нямат инвестиции там, за разлика от Америка, Китай и Русия ”, добави експертът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Италия отказва да признае Хуан Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела

РИА Новости: Италия отказва да признае Хуан Гуайдо за „временен президент“ на Венецуела

31 Януари 2019 | 23:29 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия не признава „временния президент“ на Венецуела Хуан Гуайдо, заяви заместник-министърът на външните работи Манлио Ди Стефано, съобщава РИА Новости.
Според думите му, главният интерес в отношенията с Венецуела е предотвратяването на война.
„Същата грешка беше направена в Либия и днес е призната от всички. Трябва да избегнем същото нещо да се случи във Венецуела“.
Той разкритикува позицията на ЕС по отношение на Венецуела и предложи Рим да поеме посредничеството между поддръжниците на президента Николас Мадуро и опозицията.
В същото време, министърът на външните работи Енцо Миланези заяви в сряда, че страната напълно споделя позицията на Европейския съюз по въпроса за венецуелската криза и призова за провеждане на „свободни и прозрачни избори“.
Европейският парламент одобри резолюция, с която признава Гуайдо за „легитимен временен президент“ и призова страните членки да вземат същото решение.
По-рано Холандия, Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха намерението си да признаят председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо за временен президент на страната, ако в срок от осем дни не бъдат насрочени нови избори.
На 21 януари във Венецуела започнаха масови протести срещу действащия президент Николас Мадуро. На 23 януари председателят на парламента Хуан Гуайдо се провъзгласи за „временен лидер на държавата“. САЩ и редица държави обявиха, че го признават, докато Русия подкрепя Мадуро като законен президент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Ивица Дачич ще участва на срещата на външните министри от ЕС в Букурещ

B92: Ивица Дачич ще участва на срещата на външните министри от ЕС в Букурещ

31 Януари 2019 | 23:01 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич ще вземе участие в неформална среща на външните министри от ЕС и на кандидат членките на 1 февруари в Букурещ, съобщава белградската електронна медия B92.
Срещата се организира от Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политика за сигурност Федерика Могерини.
По време на срещата, Дачич ще присъства на неформален работен обяд по покана на Могерини и румънският външен министър Теодор Мелешкану.
Темата на неформалния обяд ще бъде „Бъдещето на Западните Балкани, укрепване на диалога и подобряване на регионалното сътрудничество в контекста на глобалните предизвикателства“, се посочва в изявление на министерството на външните работи.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah: САЩ заплаши Турция със санкции, ако наруши санкциите срещу Венецуела

Sabah: САЩ заплаши Турция със санкции, ако наруши санкциите срещу Венецуела

31 Януари 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати наблюдават търговията между съюзника си в НАТО Турция и Венецуела и ще предприемат действия, ако преценят, че санкции са били нарушени, заяви високопоставен американски служител в четвъртък, пише електронното издание на турския вестник Sabah.
Преди три месеца Вашингтон въведе нови санкции, целящи да прекъснат продажбите на злато от Венецуела, която изнесе над 20 тона благородни метали в Турция през 2018 година.
В петък Маршал Билингсли, помощник-секретар на САЩ за финансиране на тероризма в Министерството на финансите на страната, ще проведе преговори в Анкара с турското правителство.
Първоначално бе планирано по време на пътуването той да обсъди американските санкции срещу Иран, който изнася газ за съседна Турция, но вероятно сега ще бъдат включени и венецуелски въпроси, заяви въпросното американско официално лице.
„Разглеждаме естеството на турско-венецуелската търговска дейност и ако преценим, че има нарушение на нашите санкции, очевидно ще предприемем действия“, каза той
Миналата година Венецуела е изнесла 23,63 тона злато на стойност 900 милиона долара в Турция, в сравнение с нула за предходната година, показват официални турски данни. Почти цялото това количество е през първите девет месеца на годината, преди Вашингтон да наложи нови санкции през ноември.
Президентът Тайип Ердоган подкрепи своя венецуелски колега Николас Мадуро, като миналата седмица му се обади по телефона, за да изрази подкрепата си, след като подкрепяният от Вашингтон лидер на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на страната.
Държавният глава и други турски представители повториха подкрепата си за демократично избраното правителство на Венецуела и за президента Мадуро, като осъдиха недемократичните намеси, пише вестникът.
След като САЩ бързо обявиха подкрепата си за Гуайдо, Ердоган изрази своята изненада и разочарование, че неговият колега Доналд Тръмп е избрал да подкрепи явен опит за преврат, посочва още изданието.
Турският президент каза на Мадуро да „държи главата горе“ по време на телефонен разговор миналата седмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хуан Гуайдо в статия за The New York Times: Проведохме тайни срещи с военните

Хуан Гуайдо в статия за The New York Times: Проведохме тайни срещи с военните

31 Януари 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Каракас. Самопровъзлгасилият се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който беше признат от САЩ, повечето южноамерикански страни, Брюксел и други, написа статия за американското издание The New York Times, която представяме без редакторска намеса.

На 23 януари, 61 години след свалянето на кръвожадния диктатор Маркос Перес Хименес, венецуелците отново се събраха за ден на демократично празненство.
Перес Хименез бе избиран с измама от Учредителното събрание през 1953 г. Мандатът му трябваше да изтече през 1958 г. Но вместо да призове за свободни и прозрачни президентски избори, той беше недемократично преизбран след провеждането на плебисцит за неговата администрация късно през 1957 г. След широкомащабни протести и скъсване с военните, диктаторът напусна страната и Венецуела си възвърна свободата на 23 януари 1958 г.
За пореден път сме изправени пред предизвикателството да възстановим нашата демокрация и да възстановим страната, този път в условията на хуманитарна криза и незаконното задържане на президентството от Николас Мадуро. Налице са тежък недостиг лекарства и храна, основната инфраструктура и здравните системи се сринаха, все повече деца страдат от недохранване и се появиха отново изкоренени по-рано болести.
Имаме едно от най-високите нива на убийства в света, което се влошава от бруталните репресии на правителството срещу протестиращите. Тази трагедия предизвика най-голямото изселване в историята на Латинска Америка, като сега три милиона венецуелци живеят в чужбина.
Бих искал да съм ясен за ситуацията във Венецуела: преизбирането на г-н Мадуро на 20 май 2018 г. е незаконно, както се признава от голяма част от международната общност. Първоначалният му шестгодишен мандат трябваше да приключи на 10 януари. След като продължи да бъде на поста, Николас Мадуро узурпира президентството.
Обявяването ми за временен президент се основава на член 233 от Конституцията на Венецуела, според който, ако в началото на нов мандат няма избран държавен глава, властта се възлага на председателя на Народното събрание до провеждането на свободни и прозрачни избори. Ето защо клетвата, която приех на 23 януари, не може да се счита за „самопровъзгласяване“. Не поех длъжността по свое хрумване, а го направих в съгласие с Конституцията.
Бях на 15 години, когато Уго Чавес дойде на власт през 1998 г. По това време аз живеех в щата Варгас, който граничи с Карибите. През 1999 г. проливни дъждове причиниха наводнения, в резултат от които загинаха хиляди. Загубих няколко приятели и училището ми беше погребано в калта.
Оттогава важността на съпротивлението се вмъкна в душата ми. И двамата ми дядовци служеха във въоръжените сили и научиха децата си на работна етика, което помогна на семейството ми да се възстанови от опустошителните наводнения. Видях, че ако искам по-добро бъдеще за моята страна, трябва да навия ръкавите си и да дам живота си на обществената служба.
Когато стана ясно, че при Чавес страната се движи към тоталитаризъм, аз се присъединих към студентското движение, което изигра решаваща роля за нанасянето на решителна загуба на Чавес на референдум през 2007 г., който щеше да му предостави широки правомощия. Включих се в местната политика и бях избран да работя като заместник-представител на щата Варгас в Народното събрание през 2015 г.
Същото поколение братя и сестри от моите дни в студентско движение стои до мен и днес, тъй като венецуелците от целия политически спектър се обединяват в усилията си да възстановят демокрацията. От нас зависи да възстановим нормалността, за да изградим напредналата и просперираща страна, за която всички мечтаем.
Но първо трябва да възстановим свободата си.
Борбата за свобода е част от нашето ДНК, откакто независимостта е била постигната в Латинска Америка преди 200 години. През този век сме излизали на улиците многократно, знаейки, че от това зависи не само оцеляването на нашата демокрация, но и съдбата на нашия народ.
При режима на Мадуро се разви модел. Когато напрежението нарасне, първата реакция е да се прибегне към преследвания и репресии. Знам това, защото сачмите, изстреляни от членове на въоръжените сили - по мирни протестиращи през 2017 г. - остават в моето тяло. Незначителна цена, която трябва да се плати в сравнение с жертвите, направени от някои от моите сънародници.
При г-н Мадуро най-малко 240 венецуелци са били убити на шествия и има 600 политически затворници, включително основателят на моята партия, Леополдо Лопес, който е затворник от пет години. Когато репресивната тактика се окаже безполезна, г-н Мадуро и неговите поддръжници нечестно предлагат „диалог“. Но ние вече сме имунизирани срещу такива манипулации. Те нямат повече козове в ръкава. Узурпацията на властта беше единствената им възможност.
Като се има предвид, че режимът Мадуро не може законно да запази властта, нашият отговор е троен: първо, да подкрепим Народното събрание като последен бастион на демокрацията; второ, да се затвърди подкрепата на международната общност, особено на групата Лима, Организацията на американските държави, Съединените щати и Европейския съюз; и трето, да се обърнем към хората на основата на това, че те имат право на самоопределение.
Над 50 страни са ме признали за временен президент и Народното събрание като легитимна власт във Венецуела. Обърнах се към Антонио Гутериш, генералният секретар на ООН, както и към няколко хуманитарни агенции, за подкрепа при облекчаването на хуманитарната криза. Започнах процеса на назначаване на посланици и намирането и възстановяването на национални активи в чужбина.
Между венецуелците има широк консенсус в подкрепа на промяната: 84 процента от нашия народ отхвърлят управлението на на г-н Мадуро. Ето защо ние създадохме „кметства“ в цялата страна, за да могат хората да говорят открито за ситуацията, в който се намираме и за нашето бъдеще.
Сред опозиционните политици ние измислихме три стратегически точки на съгласие като част от нашата пътна карта към демокрацията: край на узурпацията; преходно правителство; и свободни избори.
Преходът ще изисква подкрепа от ключови военни контингенти. Проведохме тайни срещи с представители на въоръжените сили и силите за сигурност. Предложили сме амнистия на всички онези, които не са признати за виновни за престъпления срещу човечеството. Оттеглянето на подкрепата на военните към г-н Мадуро е от решаващо значение за осъществяване на промяна в управлението, а мнозинството от служителите се съгласяват, че трудности на страната в последно време са непоносими.
Г-н Мадуро вече няма подкрепата на хората. Миналата седмица в Каракас гражданите от най-бедните квартали, които в миналото бяха крепости на Чавистите, излизаха на улиците в безпрецедентни протести. Те излязоха отново на 23 януари с пълното знание, че могат да бъдат брутално репресирани, и продължават да посещават заседанията на кметствата.
Времето на г-н Мадуро свършва, но за да осъществи прехода си с минимум кръвопролития, цялата Венецуела трябва да се обедини, за да настоява за окончателен край на режима. За това се нуждаем от подкрепата на продемократични правителства, институции и индивиди по целия свят. Наложително е да намерим ефективни решения за тежката хуманитарна криза, оъ която страдаме, също както и да продължим да изграждаме път към разбирателството и помирението.
Нашата сила и спасението на цялата Венецуела е в единство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хуан Гуайдо не иска да участва в диалог с Мадуро

ТАСС: Хуан Гуайдо не иска да участва в диалог с Мадуро

31 Януари 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо заяви, че не желае да участва в преговори с правителството на Николас Мадуро. Той направи това заявление в четвъртък в рамките на изказване пред единомишленици в сградата на Централния университет в Каракас, предава ТАСС.
„Никога повече няма да се съгласим на фалшив диалог, където и да се състои той“, заяви Гуайдо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният департамент: САЩ се обявяват за мирно разрешаване на ситуацията във Венецуела, но допускат всякакви варианти на действие срещу Каракас

Държавният департамент: САЩ се обявяват за мирно разрешаване на ситуацията във Венецуела, но допускат всякакви варианти на действие срещу Каракас

31 Януари 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ се обявяват за мирно разрешаване на ситуацията във Венецуела, но допускат всякакви варианти на действие срещу Каракас, съобщи в четвъртък пред журналистите помощник-държавния секретар за Западното полукълбо Кимбърли Брайър по време на телефонен брифинг, предава ТАСС.
„Ние подкрепяме мирното разрешаване на тази криза (във Венецуела) в значителна степен, в същото време заявихме ясно, че всички варианти са допустими, но се надяваме на мирно завръщане на демокрацията във Венецуела. Това е нашата цел, това е нашият приоритет и ние работим над него всеки ден“, отбеляза тя.
По време на разговора с журналистите Брайър нееднократно повтори, че „политиката и предпочитанията“ на САЩ „винаги са се основавали на мирен демократически преход, оглавен от венецуелския народ“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Каракас се провежда митинг на петролните работници в подкрепа на Мадуро

РИА Новости: В Каракас се провежда митинг на петролните работници в подкрепа на Мадуро

31 Януари 2019 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Каракас. Работниците в петролната индустрия провеждат митинг в Каракас в подкрепа на президента на Венецуела Николас Мадуро, предава РИА Новости.
Както се вижда от видео, поместено на сайта на Sputnik, стотици хора в униформи на сътрудници на нефтената компания на страната PDVSA със знамена и портрети на Мадуро и бившия президент на страната Уго Чаве стоят на една от улиците.
Министерството на петрола и PDVSA вече не един път се обявяваха в подкрепа на действащия президент. Преди няколко дни миркоблога на нефтената компания в Twitter бе блокиран, а журналистите свързаха това с активната подкрепа за президента от страна на компанията.
На 28 януари САЩ обявиха, че въвеждат санкции срещу PDVSA и блокират активите и интересите на компанията в своя юрисдикция, които са на стойност 7 милиарда долара, а освен това забраняват сделките с нея. По данни на Белия Дом, загубите на компанията от ограничителни мерки ще бъдат на стойност още 11 милиарда долара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП призна Хуан Гуайдо за „легитимен президент“ на Венецуела

AFP: ЕП призна Хуан Гуайдо за „легитимен президент“ на Венецуела

31 Януари 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, с която признаха обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността на държавен глава на латиноамериканската страна, предава AFP.
В текста опозиционерът е признат за „легитимен действащ президент“ на Венецуела, а страните от Европейския съюз са призовани да направят същото, като приемат „твърдата и единна позиция" на резолюцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: ЕП прие резолюция за признаване на Хуан Гуайдо като изпълняващ длъжността президент на Венецуела

TACC: ЕП прие резолюция за признаване на Хуан Гуайдо като изпълняващ длъжността президент на Венецуела

31 Януари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, с която признаха обявилия се за временен президент на Венецуела Хуан Гуайдо за изпълняващ длъжността на държавен глава на латиноамериканската страна, предава TACC.
Новината се допълва.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.