НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Проверката на ЮЗДП потвърди неправомерни дейности в района на Кресна и Симитли

Благоевград: Проверката на ЮЗДП потвърди неправомерни дейности в района на Кресна и Симитли

13 Февруари 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Общо 2740 метра съществуващи временни пътища в държавни горски територии в районите на Кресна и Симитли са почистени с булдозер, а новоизградените отсечки са 3800 метра. Това съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП). От направените общо 13 сондажа, три са в земеделски земи. Нов път с дължина 650 метра е прокаран в земеделски имоти на територията на „Държавно горско стопанство-Кресна”. Добрата новина е, че няма сериозни поражения на гората, тъй като засегнатите площи са или нелесопригодни, или са насаждения с ниска пълнота. Това са констатациите от проверката, разпоредена от директора на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов във връзка с медийни публикации за неправомерни дейности в държавни горски територии.
Почистването и изграждането на временните пътища е извършено през втората половина на 2018 г., без да има постъпили искания в деловодствата на „Държавно горско стопанство-Кресна” и „Държавно горско стопанство-Симитли” и издадени разрешения за това. Няма предоставени рапорти и доклади от служители на двете стопанства, в които да се съобщава за действия, свързани с изграждането на нови и разчистване на съществуващи горски пътища, потвърждава проверката. В тази връзка директорът на ЮЗДП вече е изискал писмени обяснения от ръководителите на двете стопанства и другите отговорни длъжностни лица, след което предстои да бъдат наложени наказания съгласно договорите за управление и Кодекса на труда.
На извършителя ще бъдат съставени актове за административни нарушения по Закона за горите. ЮЗДП подготвя сигнал до Районна прокуратура-Благоевград за предприемане на всички необходими действия по извършване на проверка, касаеща установяване спазването на законите в Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.
Министър-предеседателят на Косово Рамуш Харадинай подаде оставка. 19 юли 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.