НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Виктор Орбан: Не мисля, че военната сигурност на Унгария може да се базира на НАТО

Виктор Орбан: Не мисля, че военната сигурност на Унгария може да се базира на НАТО

15 Февруари 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария подготвя въоръжените си сили така, че да могат да защитават страната от всички страни. В интервю пред местно издание, премиерът Виктор Орбан заяви, че Будапеща е започнала многогодишен план за развитие на армията си, „в края на който Унгария ще има значителна ударна сила и ще може да се защитава от атаки от всички посоки“, пише европейската редакция на Politico.
Страната, която има граници с Австрия, Румъния, Украйна, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия е член на НАТО от 1999 година.
„Аз съм сред тези, които считат НАТО за важно, но не мисля, че военната сигурност на Унгария може да се базира на Алианса“, заяви премиерът. „Трябва да можем да отблъскваме атаки със собствените си сили“.
Думите на Орбан дойдоха след визита на държавния секретар на НАТО Майк Помпео в Будапеща, в рамките на която двете страни подписаха двустранен отбранителен договор и обсъдиха евентуална поръчка на ракети.
Независимо, че призовава за съвместна европейска армия, с която европейците да могат да се справят с руската заплаха без американска помощ, Орбан подчерта, че Унгария трябва да има най-добрите икономически отношения с Москва.
Унгарският лидер също така разкритикува западните партньори, че не коментират публично посегателствата на Украйна срещу маджарите в тази страна.
Орбан разкри, че е казал на Помпео, че „не е нормално... на няколко километра от източната граница на НАТО бомба да избухва в унгарски културен център и никой да не каже дори една дума за това. Включително Америка. Междувременно, ако например, в Йемен се взриви нещо, това става международен проблем“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: Русия и Китай са заплаха за напредъка на демокрацията и свободния пазар, Източна Европа е уязвима за хищнически инвестиции

Майк Помпео: Русия и Китай са заплаха за напредъка на демокрацията и свободния пазар, Източна Европа е уязвима за хищнически инвестиции

12 Февруари 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Братислава. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова страните от Източна и Централна Европа да се противопоставят на китайското и руското влияние, предава белградското радио „Б92“.
Първият дипломат на САЩ заяви в Братислава, където е на визита, че Китай и Русия са двойна заплаха за напредъка на демокрацията и свободния пазар от падането на Берлинската стана през 1989 година насам.
По неговите думи, страните в Източна и Централна Европа са изключително уязвими от хищнически инвестиции и политическа намеса.
За да се противопоставят на тази заплаха, САЩ ще увеличат ангажимента си към региона чрез споразумения за сътрудничество в отбраната и програми за обмен, обясни държавният секретар.
Словакия е втората страна в европейската обиколка на Помпео, в рамките на която той ще посети още Полша, Белгия и Исландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Унгария обяви за продажба 19 самолета МиГ-29, свалени от въоръжение

ТАСС: Унгария обяви за продажба 19 самолета МиГ-29, свалени от въоръжение

12 Февруари 2019 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария обяви за продажба 19 самолета МиГ-29, свалени от въоръжение, предава TACC.
Цялата партида включва частично разглобени или негодни 19 самолета МиГ-29, 20 двигателя и около 300 други артикула, включително въоръжение за самолетите. Първоначалната цена на партидата е 2,6 милиарда форинта (10 милиона долара).
Преди търга унгарските власти трябва да получат разрешение от руската страна.
Агенция Janes през ноември 2017 г. съобщи, че в Будапеща е започнала аукционната продажба на 23 самолета Миг-29. Тогава началната цена е възлизала на 4,8 милиарда унгарски форинта (18 милиона долара). Също така са продадени на търг 20 двигателя от тези самолети, ракети и повече от 1 200 резервни части.
Самолетите, предмет на търга са летели за последен път през 2010 година. Някои от тях са стояли на открито на военното летище на град Кечкемет в продължение на много години.
Русия достави на Унгария през 1993 г. 28 самолета МиГ-29, за да изплати част от дълга на СССР. Десет години по-късно Унгария реши да се откаже от използването на съветски самолети, като ги замени с шведски изтребители JAS-39 Gripen.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Index (Унгария): Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Унгария

Index (Унгария): Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Унгария

11 Февруари 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео посети днес Унгария, за да се срещне с министър-председателя Виктор Орбан, министъра на външните работи Петер Сиярто и членове на неправителствени организации , пише унгарското електронно издание Index.
Това е първото официално посещение на американски държавен секретар в Унгария през последните седем години. След това, Помпео ще пътува до Словакия, Полша, Белгия и Исландия.
По-рано Петер Сиярто каза, че отношенията между Съединените щати и Унгария непрекъснато се подобряват още от победата на Републиканската партия на президентските избори през 2016 г. в САЩ. и знак за подобряването на отношенията е днешното посещение. Помпео и Сиярто проведоха съвместна пресконференция след срещата си.
Американско-унгарските отношения
Петер Сиярто изрази задоволство, че с идването на Доналд Тръмп на власт американско-унгарските отношения могат най-накрая да развият трети стълб, политическия, тъй като икономическите и отбранителните стълбове на тези отношения вече са силни. Сиярто подчерта, че националните интереси, безопасността на техните граждани са на първо място и за двете страни, и той похвали усилията на Съединените щати да отхвърлят глобалния компакт на ООН за миграцията. Той също така каза, че САЩ и Унгария споделят приоритет за граничната отбрана, защитата на християнското наследство, и двете са предприели съвместни стъпки в международните организации за по-справедливо отношение към Израел от страна на световната общност.
"Унгарското правителство винаги основава външната си политика на взаимно уважение. Ние вярваме, че някои държави, които прекарват по-голямата част от времето си в намеса във вътрешните работи на други страни и ги наставляват , не правят света по-добро място."
Сиярто каза, че затова Унгария е наложила вето на всички решения на ЕС, които критикуват Съединените щати. Той добави, че това дава възможност на Унгария да бъде честна във външната си политика, поради което е лесно да се обсъдят отношенията на Унгария с Русия, китайските постижения и ситуацията в Украйна.
Майк Помпео припомни 30-годишнината от падането на комунизма, като каза, че народът на Унгария е използвал това време за изграждането на свободна и просперираща нация. Помпео изрази съжаление за годините, през които САЩ са пренебрегвали Централноевропейския регион. Той подчерта, че това отсъствие задължително води до присъствието на американските конкуренти, но това ще се промени, тъй като САЩ увеличават ангажираността си в региона. Той обяви програмата за обмен на бъдещи лидери, която позволява на унгарски ученици да прекарат една година в САЩ в американски семейства, посещавайки американски училища.

Сътрудничество в областта на отбраната

Сиярто увери Помпео за ангажиментите на Унгария в отбраната и обяви, че финализираният текст на документа за сътрудничество в областта на отбраната между Унгария и САЩ е готов и ще бъде представен пред Комисията по отбрана на парламента до следващата седмица. Той също така обяви, че Унгария ще участва в защитата на балтийското въздушно пространство и ще изпрати общо 108 войници в Афганистан и Косово и Унгария е в напреднали преговори със САЩ за закупуване на противовъздушна отбранителна система от среден клас.
Майкъл Помпео също приветства обновеното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, силното присъствие на Унгария в Афганистан и ангажимента й да изразходва 2% от своя БВП за отбрана.
"Трябва да погледнете не по-далеч от съседна Украйна, за да разберете защо това е необходимо.", заяви Помпео.

Русия, Китай и Украйна

Унгарският външен министър подчерта, че Унгария е отговорна за 1,2% от търговията на Европейския съюз с Китай и осъди западноевропейските лидери за онова, което той описа като лицемерие. Той каза, че зад повърхностните критики в Западна Европа се крият големи сделки с Китай и Русия. "На нас ни омръзна от начина, по който обикновено се представят връзките ни с Русия", каза той по-късно на журналист. Той каза също, че отношения на Унгария с Русия и Китай не пречат на ангажиментите на Унгария към Съединените щати и че Украйна не е просто геополитически въпрос за Унгария заради 150-те хиляди етнически унгарци, живеещи в нейните западни райони.
Майк Помпео каза, че Русия и Китай не споделят съвместното желание на САЩ и Унгария за свобода:
"Не трябва да позволяваме на Путин да забива клинове между приятели и в рамките на НАТО. Днес говорих с външния министър за важността на подкрепата на Украйна в нейното търсене на суверенитет и териториална цялост. Унгарците знаят от своята история, че авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките нации. "
Той също така каза, че са говорили за опасностите на Китай, които създават предмостие в Унгария и те обсъждат как да се преодолее този проблем, заявявайки:
"Ръкостискането на Пекин понякога идва с последствия, които ще оставят страните задлъжнели както икономически, така и политически."

Енергийната зависимост на Унгария

Петер Сиярто каза, че Унгария ще може да диверсифицира енергийните си източници, ако операцията по добив на природен газ на“Ексон“ в Румъния започне, и поиска помощ от Помпео, за да призове компанията да вземе окончателно решение. В отговор на журналист по-късно добави, че в момента 85% от природния газ на Унгария идва от Русия, но Унгария зависи от своите съюзници в диверсификацията на енергийните си източници - веднага щом Хърватия даде разумна цена и сътрудничеството със Словения за газопровод към Италия даде резултат, страната ще може да намали зависимостта си от руския газ.
Помпео каза, че енергийната диверсификация в Централна Европа е въпрос на национална сигурност, тъй като зависимостта от Русия увеличава шансовете за нейната ангажираност в региона.

Срещи с неправителствените орагнизации

По-рано Майк Помпео имаше среща с представители на унгарското гражданско общество. В прессъобщението на НПО се посочва, че те са информирали Помпео за проблемите на унгарската правова държава. Те са споделили на Помпео за намаляващото разделение на властите, мерките за ограничаване на съдебната независимост и законите от последните няколко години, които застрашават унгарската демокрация. Атаките срещу гражданското общество и независимата преса също бяха включени в дневния ред, включително ролята на гигантската проправителствена медия в разпространението на дезинформацията. Представители на гражданското общество заявиха, че "откритостта на Помпео за мненията на гражданското общество още веднъж доказват, че ръководството на Съединените щати се ангажира с ценностите на правовата държава и защитата на ролята на гражданското общество".
По-късно по време на пресконференцията Помпео спомена тази среща и когато по-късно журналист попита дали ще попита министър-председателя Орбан по-късно на срещата им относно правата на човека, върховенството на закона и свободите на пресата, той заяви:
"С приятелите винаги говорим за важни въпроси. Америка винаги е стояла за този набор от ценности и аз съм уверен, че ще имаме добра дискусия."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео в Будапеща: САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз

Майк Помпео в Будапеща: САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз

11 Февруари 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео е на посещение в Будапеща за среща с министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, отбелязва електронното издание The Budapest Times.
Помпео използва случая, за да напомни, че „САЩ са ангажирани със силен, единен и способен трансатлантически съюз, вкоренен в принципите на общата отбрана, демокрация и основни свободи“, подчертават от редакцията.
Цитира се съобщение от Държавния департамент на САЩ, в което се отбелязва, че посещението на Помпео отбеляза 30 г. от падането на Желязната завеса, „за да си възвърнат свободата и суверенитета, избирайки пътя на западната демокрация, която им била отказвана десетилетия, и утвърждавайки този ангажимент, като се присъединят към НАТО и Европейския съюз“.
В навечерието на посещението на Помпео в Будапеща – една от трите му спирки в обиколката му в Централна Европа, Вашингтон припомни, че САЩ са поели ангажимент за увеличаване на дипломатическата, военната, търговската и културната ангажираност с Централна Европа, за да засилят връзките на този регион със Запада с оглед увеличения натиск от Русия и Китай. САЩ ще надграждат върху споделения си опит, за да се конкурират за положително влияние и да осигурят демократично, проспериращо и сигурно бъдеще за бъдещите поколения, категорични бяха от администрацията на президента Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Майк Помпео се насочва към източната част на ЕС с мисия да се увери, че изглежда „западно“

Politico: Майк Помпео се насочва към източната част на ЕС с мисия да се увери, че изглежда „западно“

11 Февруари 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Будапеща. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео ще направи обиколка в три страни от източната част на Европейския съюз с мисия да увери, че ситуацията в тях е „западна“. Така високопоставенитв представители на администрацията във Вашингтон представят предстоящите посещения на Помпео в Унгария, Словакия и Полша - като шанс за противопоставяне на нарастващото руско и китайско влияние в толкова разнообразни области като енергетиката и технологиите, коментират в европейската редакция на изданието Politico.
Но правителствата на приемащите държави, изправени пред обвинения в страната и чужбина за „отстъпление от демокрацията и върховенството на закона“, се възползват от обявеното пътуване, за да го представят като знак на одобрение от Вашингтон.
Ако иска да избегне по-нататъшното отчуждаване на западноевропейските съюзници, разочаровани и объркани от външната политика на администрацията на президента Доналд Тръмп, Помпео ще трябва да намери баланс между възхваляването на трите държави и туширането на опасенията на критиците им.
Както срещу Будапеща, така и срещу Варшава Европейският съюз започна наказателни процедури заради нарушения на „основните ценности“ на Блока. Репутацията на Братислава бе опетнена от убийството на журналист, разследващ връзки с мафията, които по всяка вероятност достигат до сърцето на правителството.
След визитата си в Унгария, във вторник Помпео ще отпътува за Словакия, а след това ще посети и Полша, където ще бъде домакин на конференция за сигурността в Близкия изток. В рамките на пътуването си Помпео ще обсъди връзките в областта на отбраната и ще се опита да убеди съюзници като Унгария да диверсифицират енергийните си доставки с цел отслабване на зависимостта от Русия. Очаква се той да обяви и нови инициативи на САЩ за региона, включително за борба с корупцията - които се разглеждат като път за руското и китайско влияние, поясни високопоставен представител на Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.