НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

 The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

The Hill: Доналд Тръмп е готов да наложи вето на резолюция срещу извънредното положение

17 Февруари 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Старшият съветник на Белия дом Стивън Милър даде в неделя силен сигнал, че президентът Тръмп ще наложи вето, ако депутатите одобрят мярка за блокиране на извънредното положение за осигуряване на финансиране за стена по южната граница, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
"Очевидно президентът ще защити общонационалното извънредно положение", каза Милър пред телевизионния канал Fox News .
Запитан дали това означава, че Тръмп е готов да наложи вето на евентуална резолюция на Конгреса, Милър потвърди, че Тръмп "ще защити извънредното положение, гарантирано".
Тръмп обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да осигури около 8 милиарда долара за ограда по южната граница.
Този ход вече предизвика вълна от съдебни дела. Законодателите и от двете партии отхвърлиха декларацията, като твърдят, че тя създава лош прецедент и поставиха под съмнение съществуването на извънредна ситуация на границата.
Демократите в Конгреса заявиха, че ще приемат резолюция, която би блокирала декларацията. Не е ясно колко конгресмени от републиканската партия, критици на действията на президента, ще гласуват за мярката.
Ако законопроектът се приеме и от двете камари на Конгреса, той би могъл да принуди Тръмп, за да издаде първото вето в своето президентство.
В неделя Милър твърдо защити правото на президента да обяви извънредна ситуация, като заяви, че той има конституционната власт да направи това и че въпросът за незаконната имиграция изисква извънредни действия.
"Това е дълбок интелектуален проблем, който измъчва страната", каза Милър. - Което означава, че хиляди американци умират година след година, година след година поради заплахи, идващи от южната ни граница.
"Това е заплаха в нашата страна ... и ако президентът не може да защити тази страна, тогава той не може да изпълни конституционната си клетва", добави той.
Милър не успя да посочи друг пример за президент, използващ извънредни правомощия, за да си осигури финансиране, след като Конгресът е отхвърлил исканите средства чрез процеса на отпускане на бюджетно финансиране.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

Asahi Shimbun (Япония): Японският премиер е номинирал Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир

17 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Токио/Вашингтон. Японският премиер Шиндзо Абе е номинирал американския президент Доналд Тръмп за Нобеловата награда за мир миналата есен, след като бе поискан от Вашингтон, предаде японският вестник Asahi Shimbun.
Вашингтон e проучил възможността Токио да номинира Тръмп за наградата след неговата забележителна среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун през юни миналата година.
Информацията идва след твърдението на Тръмп в петък, че Абе го е номинирал за наградата.
Тръмп каза, че Абе му е изпратил копие от писмо за номинация от пет страници, изпратено до комитета за Нобелова награда за мир, в който японският лидер похвали усилията му за намаляване на напрежението с Пхенян.
„В писмото се казва: „Аз съм Ви номинирал с уважение от името на Япония. Аз ги призовах да Ви дадат Нобеловата награда за мир“. Казах му, благодаря ти“ - разказа Тръмп пред репортери в Белия дом.
„Много други хора мислят същото. Вероятно никога няма да я получа. Приемам това" - коментира Тръмп.
Японски официални представители са отказали коментар относно твърденията на Тръмп пред на вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

Reuters: Американските военни все още не са решили за необходимостта от гранична стена

17 Февруари 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан заяви, че все още не е определил дали граничната стена с Мексико е военна необходимост или колко пари ще бъдат използвани от Пентагона, съобщава агенция Reuters.
Президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение, за да финансира обещаната си стена на границата между САЩ и Мексико без одобрение от Конгреса.
Като обяви извънредно положение, Тръмп може да използва някои средства от министерството на отбраната, за да изгради стената.
Според закона, министърът на отбраната трябва да реши дали стената е военно необходима, преди да могат да се използват парите от бюджета на военната структура.
„Винаги сме очаквали, че това ще създаде много грижи и докато парите потенциално могат да бъдат пренасочени, можете да си представите опасенията, които това поражда“, каза Шанахан пред репортери, които пътуват с него до Афганистан, Близкия изток и Европа.
„Умишлено, ние не сме взели никакви решения, определяхме стъпките, които ще предприемем, за да вземем тези решения“, каза Шанахан.
Той добави, че военните плановици са извършили първоначалния анализ и той ще започне да го преглежда в неделя.
Шанахан заяви, че те са идентифицирали различните източници на пари, които могат да бъдат използвани.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

The Hill: Демократите подготвят агресивен отговор на извънредното положение, обявено от Доналд Тръмп

16 Февруари 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите обещават агресивен отговор на обявяването на извънредно положение от президента Доналд Тръмп на южната граница, като обмислят начини за блокиране този негов ход със съдебни и/или законодателни действия, пише електронното издание на американския вестник The Hill
Но партийните лидери не бързат веднага да разкрият намеренията си, като се надяват да запазят фокуса си върху нарастващите разделения сред Републиканската партия, като притискат повече републиканци да се противопоставят на едностранната игра на президента.
В кабинета на председателя на Конгреса Ненси Пелоси се подготвя електронна таблица, в която се записват редица местни проекти, потенциално застрашени от усилията на Тръмп да прехвърли средства към граничната стена.
Списъкът от близо 400 проекта включва редица начинания в районите на републиканците. Тя включва съоръжения за поддръжка на самолетите F-35 във военновъздушната база Ейелсън извън Феърбанкс, Аляска; функционирането на средно училище във Форт Кембъл, Калифорния; и средства за подмяна на тренировъчен лабиринт в Форт Браг, Северна Каролина.
„Трябва да изтеглим колкото се може повече републиканци, като докажем, че проектите в техните райони са в опасност и вероятно ще бъдат спрени, за да помогнат да се плати за неефективната и политически мотивирана стена на Тръмп“, каза старши помощник-демократ.
Междувременно ключови републиканци от Конгреса не се нуждаят от никакво подтикване от демократите. Те вече се разграничават от декларацията на Тръмп.
„Конгресът е дал на изпълнителната власт определени правомощия за разходване на средства. Аз категорично възразявам срещу всеки президент, който действа извън тези правомощия, за да харчи пари, които Конгресът не е отделил за конкретни инициативи, ”каза Грег Уолдън, бивш ръководител на най-големите кампании на републиканската партия и единственият републикански конгресмен в Орегон.
Демократите обаче няма да гледат безучастно, а подготвят официалния си отговор. Представителите Хоакин Кастро , председателят на групата на конгресмените от латиноамерикански произход и Александрия Окасио-Кортез вече изготвят резолюция, която да блокира влизането в сила на декларацията. Това предложение може да се гласува още следващата седмица, според източници от лагера на демократите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Reuters:  Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

Reuters: Калифорния и Ню Йорк обещават правни предизвикателства за декларацията на Тръмп за извънредното положение

16 Февруари 2019 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък Калифорния и Ню Йорк обявиха, че ще предприемат законови действия срещу декларацията на президента Доналд Тръмп, с която той обяви национално извънредно положение, за да може да разполага с милиарди долари от бюджета, с които да издигне стена по границата между САЩ и Мексико, предава Reuters.
Стъпката, предприета от Тръмп, ще заобиколи Конгреса и, както предвиждат коментари от Розовата градина на Белия дом, декларацията за извънредно положение ще се изправи пред правно предизвикателство, което ще продължи доста време.
Почти веднага след като Тръмп обяви решението си, главният прокурор на щата Ню Йорк, който е от Демократическата партия, Летиша Джеймс заяви: „ Няма да останем мълчаливо пред това нарушаване на законността и ще използваме всеки правен инструмент, с който разполагаме”.
На свой ред, отделно от нея губернаторът на Калифорния, който е също от демократите, Гейвън Нюсъм, определи националното извънредно положение като измислено и предупреди: „ Нашето послание за Белия дом е ясно и просто: с Калифорния ще се видите в съда”.
Републиканският президент търси начин да построи обещаната от него стена, която по думите му ще спре потока от наркотици и незаконна имиграция.
Демократите, на свой ред, твърдят, че няма да има полза от стената и тя е неморална.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

Reuters: Тръмп обяви, че военните ще помагат на нуждаещите се

16 Февруари 2019 | 00:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В декларацията си от петък за извънредното положение по границата между САЩ и Мексико президентът Доналд Тръмп е заявил, че ще потърси помощ от военните, ако възникне нужда и „в зависимост от конкретната ситуация“, предава Reuters.
“Настоящата ситуация относно сигурността на южната граница и хуманитарната криза там заплашва интересите, свързани с националната сигурност, и създава условия за национално извънредно положение,” е заявил Тръмп в декларацията, която той използва като инструмент, с който да заобиколи Конгреса и да получи нужните му средства за строителство на стената.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Отговори на четири ключови въпроса по повод Декларацията на Тръмп за извънредното положение

The New York Times: Отговори на четири ключови въпроса по повод Декларацията на Тръмп за извънредното положение

15 Февруари 2019 | 22:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. С Декларацията за национално извънредно положение, чиято цел е да заобиколи конституционното право на Конгреса да наложи ограничение, за да се опита да построи дълго обещаваната гранична стена, президентът Доналд Тръмп на практика прилага извънредни и рядко използвани правомощия, пише в анализа си вестник The New York Times.
Демократите са разгневени, а много членове на партията на Тръмп са притеснени от прецедента, който се създава с тази декларация. Законодателите, които търсят начин да блокират волята на президента, имат два пътя – единият в Конгреса, а другият – през съда.
Може ли Конгресът да спре Тръмп да не обяви извънредно положение?
Не, Конгресът няма право.
Съгласно Закона за националните извънредни положения, Камарата и Сенатът могат да приемат т. нар. съвместна резолюция за прекратяване на самия статус на извънредното положение, ако са убедени, че действието на президента е безотговорно или заплахата е изчезнала. Представителят на демократите Хоакин Кастро късно в четвъртък обяви, че е готов да предложи подобна резолюция. След като са мнозинство в Камарата на представителите, за демократите няма да е трудно да я одобрят.
Според закона, ако една от камарите в Конгреса я приеме, другата трябва в срок от 18 дни да я разгледа за гласуване. Макар че са малцинство в Сената, за демократите е нужно да си осигурят подкрепата само на неколцина републиканци, за да мине резолюцията и в Сената.
Как ще постъпи след това Тръмп?
Както и в други случаи, той може да наложи вето на общата конгресна резолюция, след като тя не е одобрена с квалифицирано мнозинство в двете камари.
По принцип Конгресът не си позволява да дава подобно право на президента, особено след Уотъргейт и реформата, проведена тогава. Тя контролира кога и как президентът може да обяви извънредно положение.
Но през 1983 година Върховният съд въведе правилото за т. нар. законодателно вето. Според него за да стане правен акт, всяко конгресно решение трябва да бъде представено на президента, за да го подпише или да го отхвърли. Нужно е две трети мнозинство и в двете камари, за да се заобиколи това президентско решение. Точно заради това за Конгреса е трудно да спре изпълнението на президентската декларация.
Колко силна е опозицията срещу Декларацията в Камарата на представителите и в Сената?
Това е най-важният въпрос. Приблизително половината републиканци се обявиха в четвъртък против декларацията за извънредно положение.
И въпреки всичко, трудно е да се повярва, че демократите ще привлекат достатъчно републикански гласове в Камарата или в Сената, за да спрат ветото, което Тръмп може да наложи на решението им. Най-доброто нещо за демократите е да открият дълбоки пропуквания в мнението на републиканците относно стената. Освен това те може да се опитат да изградят двупартийна подкрепа за законодателство, с което не се позволява на Тръмп да използва пари за стената от средства, които Конгресът е заделил за справяне с бедствия.
Може ли Конгресът да заведе дело?
Тук демократите имат две възможности. Камарата може да подкрепи едно съдебно дело срещу декларацията за извънредно положение, което да е заведено от трета страна или от нея самата.
Възникват обаче въпроси за правния статус на Камарата, ако се опита сама да заведе подобно дело. Лидерите в Камарата на представителите, както и техните адвокати ще трябва да решат, дали си струва да рискуват, като заведат дело.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Демократите определиха като „нарушение на Конституцията“ обявяването на извънредно положение на границата с Мексико

AFP: Демократите определиха като „нарушение на Конституцията“ обявяването на извънредно положение на границата с Мексико

15 Февруари 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Демократите осъдиха решението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да обяви национална извънредна ситуация по протежение на американско-мексиканската граница, като го определиха като незаконно заграбване на властта и нарушение на Конституцията, предава AFP.
„Неправомерната декларация на президента за криза, която не съществува, е нарушение на нашата Конституция и прави Америка по-малко сигурна, крадейки от спешно необходими средства от фонда за отбрана, за сигурността на нашите военни и на нашата нация", подчертаха председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и Чък Шумер, лидер на демократичното малцинство в Сената
„Това е явно заграбване на властта от президент, който е излязъл извън границите на закона, за да се опита да получи това, което не успя да постигне в конституционния законен процес".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради граничната стена

The New York Times: Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради граничната стена

15 Февруари 2019 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп официално обяви национална извънредна ситуация на границата с Мексико, за да получи достъп до милиарди долари за изграждане на стената, след като Конгресът отказа финансирането на проекта, съобщава американският вестник The New York Times, като коментира, че „политическият спор се превърна във фундаментална конфронтация за разделяне на властите“.
Пред репортери в градината на Белия дом Тръмп обяви подписването на „декларация за защита на страната от потока на наркотици, престъпници и нелегални имигранти, идващ от югозападната граница с Мексико“, която той определя като сериозна заплаха за националната сигурност.
Декларацията ще даде възможност на Тръмп да отклони от бюджета 3,6 млрд. долара за изграждането граничната стена. Пояснява се, че той ще изразходва 2,5 млрд. долара от програми за борба с наркотиците и 600 млн. долара от фонд за конфискация на активи на Министерството на финансите.
В съчетание с разрешените от Конгреса за стената 1,375 млрд. долара, Тръмп ще получи около осем милиарда долара, за да ускори строителството на нови бариери, да разпореди ремонти или подмяна на съществуващите бариери по границата. Така всъщност той ще може да похарчи много повече от 5,7-те млрд. долара, които Конгресът отказа да му отпусне за стената.
Решението на президента предизвика критика не само сред демократите, но и от някои представители на Републиканската партия. Вече стана ясно, че демократите планират въвеждането на закон, който да блокира решението на Тръмп. Ако той получи подкрепата на републиканците, които не са съгласни с мярката на държавния глава на САЩ, документът може да бъде приет, а решението на Тръмп – блокирано. Така може да се стигне до налагането на първото вето в мандата му. Ако тази законодателна стратегия не успее да спре Тръмп, въпросът вероятно ще бъде отнесен до съда или от демократи от Конгреса.
Представителите на Белия дом отхвърлиха критиците, които предупредиха, че Тръмп създава прецедент, който бъдещите държавни глави може да използват, за да игнорират волята на Конгреса.
Президентите на САЩ са обявявали общо 58 пъти национални извънредни ситуации, съгласно закон от 70-те години на миналия век, като 31 от тях все още са в сила. Повечето от тях обаче се отнасят до чуждестранни кризи и включват замразяване на собственост или предприемане на други действия срещу национални противници.
Длъжностни лица от Белия дом поясниха, че в историята са останали само два случая, в които се обявява извънредно положение в САЩ с цел изразходване на средства без одобрението на Конгреса - веднъж от президента Джордж Буш през ноември 1990 г. по време на подготовката за войната в Персийския залив, и за втори път от сина му Джордж Буш-младши през 2001 г. след терористичните атаки срещу Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания.
И в двата случая президентите реагираха на нови събития - нахлуването на Ирак в Кувейт и нападението на „Ал Кайда“ срещу Америка. С обявяването на извънредно положение те прехвърляха средства за военни цели. Нито един от двамата не предприе действия, специално отхвърлени от Конгреса, подчертава изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия, за да построи стена по границата с Мексико

Bloomberg: Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия, за да построи стена по границата с Мексико

15 Февруари 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп ще използва извънредните си правомощия като държавен глава, за да построи обещаната стена по границата на САЩ с Мексико, отмествайки борбата за финансирането й на несигурното поле на федералните съдилища, вместо да рискува още едно политически вредно спиране на дейността на правителството, съобщава американската агенция Bloomberg, като се позовава на източник от Белия Дом.
Тръмп възнамерява едностранно да прехвърли около седем милиарда долара от федералните ресурси, за да построи физическа бариера по южната американска граница, твърди източникът, а медията е уверена, че това ще предизвика атака на решението в съда. Очаква се този ход да дойде, когато президентът подпише компромисен бюджет в петък, който включва 1,375 милиарда долара за граничната стена, с което ще събере общо около 8 милиарда долара, за да изпълни предизборното си обещание.
Той ще се позове на обявяване на извънредно положение, за да пренасочи допълнителни средства и ресурси на изпълнителната власт, които Конгресът е предвидил за различни цели, към други фондове, твърди източникът от Белия Дом. Неназованият събеседник на „Блумбърг“ не е пожелал да посочи източниците на финансиране, които Тръмп има намерение да използва.
Медията коментира, че този гамбит е мълчаливо признание, че той не е успял да убеди законодателите в политическия императив за осъществяване на най-важното му предизборно обещание, въпреки осемседмичната битка, включваща 35-дневно частично закриване на правителството, което е най-дълго в историята на САЩ. Това оставя изпълнението на ключовата цел на преценката на федералната съдебна система, която той често пренебрегва, както отбелязва „Блумбърг“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом потвърди, че Тръмп ще обяви „извънредно положение“ заради финансиране на Стената

AFP: Белият дом потвърди, че Тръмп ще обяви „извънредно положение“ заради финансиране на Стената

14 Февруари 2019 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В четвъртък Белият дом потвърди, че президентът Доналд Тръмп ще обяви национално извънредно положение, предава AFP.Това е опит от негова страна да заобиколи Конгреса и да осигури повече финансиране на своя проект за стена по границата с Мексико.
Освен това Тръмп ще подпише и закон на Конгреса, според който се предоставя по-малка сума за стената от исканата от него.
"Президентът Тръмп ще подпише правителствен указ за финансиране, а както обяви по-рано, ще предприеме и други мерки, включително и национално извънредно положение, за да може да гарантира, че ще осигурим национална сигурност и ще спрем хуманитарната криза на границата“. Това е заявила говорителката на президента Сара Сандерс.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тръмп не харесва споразумението за сигурност на границите, но републиканците настояват за подкрепа

Reuters: Тръмп не харесва споразумението за сигурност на границите, но републиканците настояват за подкрепа

13 Февруари 2019 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп изрази недоволството си от споразумението на преговарящите от Конгреса относно сигурността на границите, което му отказа средства за обещаната от него стена по границата между САЩ и Мексико, но не го отхвърли категорично, след като републиканците настояваха за неговата подкрепа, предава агенция Reuters.
Тръмп, който предизвика 35-дневно затваряне на около една четвърт от федералното правителство с искане за 5,7 млрд. долара от Конгреса за да помогне за изграждането на стената, заяви, че все още не е решил дали да подкрепи споразумението, постигнато от четирима ключови законодатели.
Тръмп даде знак, че не очаква друго спиране на работата и отново намекна, че ще заобиколи Конгреса, за да построи стената. Срокът на финансирането за министерството на вътрешната сигурност, министерството на правосъдието и множество други агенции трябва да изтече в петък в рамките на мерките за временни разходи, приети миналия месец от Конгреса, за да се прекрати най-дългото федерално спиране в историята на САЩ.
„Трябва да го проуча. Не съм доволен от него“, заяви Тръмп пред репортери в Белия дом за предварителното финансово споразумение, което трябва да бъде прието от Камарата на представителите и Сената и подписано от него.
Републиканците в Конгреса показаха малко желание за ново спиране на правителствената работа, след като бяха отправили тежки критики към предишното. „Надявам се, че той ще реши да го подпише“, заяви Мич Макконъл, въпреки че Тръмп не получи всичко, което искаше. Лидерът на републиканците в Камарата а представителите Кевин Маккарти също похвали сделката.
Тръмп изпрати смесени съобщения за друго спиране.
„Не мисля, че ще видите спиране“ каза Тръмп, но добави: „Ако го имате, това ще по вина на демократите“.
Тръмп вече заплашваше да обяви „национално извънредно положение“, ако Конгресът не предостави пари специално за стената, действие, при което той би могъл да пренасочи други средства, които Конгресът вече е осигурил, за да плати за изграждане на стена.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Законодателите постигат принципна сделка за границата, включително 1, 375 млрд. долара за бариери

Washington Examiner: Законодателите постигат принципна сделка за границата, включително 1, 375 млрд. долара за бариери

13 Февруари 2019 | 00:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Преговарящите от Камарата на представителите и Сената сключиха двупартийна сделка „по принцип“, която може да избегне второ частично спиране на правителствената дейност, предоставяйки на президента Тръмп 1,375 млрд. долара за финансиране на бариери по протежението на долината Рио Гранде, пише в. Washington Examiner.
Споразумението, което трябва да бъде прието от Камарата на представителите и Сената и да бъде подписано от президента, разреши безизходицата през уикенда относно задържането на незаконни имигранти.
В понеделник вечерта и двете страни твърдяха за победа при преговорите, въпреки че точните подробности на споразумението още не са ясни, а две от основните искания изглежда си противоречаха.
Например, демократите през уикенда се опитваха първо да ограничат броя на задържанията на незаконни имигранти, но се отказаха от това искане. Водещ демократ каза за Washington Examiner, че демократите са осигурили 17% намаляване на местата за арестуване, необходими при задържане на нелегални имигранти, въпреки че не беше ясно как се изчислява това намаляване.
От друга страна, републиканците претендират за победа, защото сделката не включва законови ограничения при задържането на незаконните имигранти.
1,375 млрд. долара, които са финансиране на гранична бариера са далеч под исканите от президента Тръмп 5,7 млрд. долара за стена на южната граница, но съветникът от Републиканската партия заяви, че всички пари могат да бъдат използвани за бариери.
Демократите заявиха, че финансирането на бариера постига целта им, твърдейки, че то не може да бъде използвано за голяма, бетонна стена, която Тръмп дълго пропагандираше по време на кампанията си.
Ако бъде одобрена, сделката ще финансира няколко департамента и агенции, включително министерството на вътрешната сигурност, което отговаря за сигурността на границите.
„Имахме добра вечер и постигнахме принципно споразумение между нас относно вътрешната сигурност и останалите шест законопроекта“, каза Ричард Шелби. „Нашите екипи работят трескаво, за доуточняване на подробностите“.
Шелби намекна, че Тръмп ще подпише сметката. Той каза пред репортери: „Белият дом е бил консултиран през цялото време“.
Преговорите бяха спрени в събота, когато демократите отказаха да отхвърлят искането си за ограничаване на задържанията на незаконни имигранти. Но те бяха подновени в понеделник.
И двете партии са готови да избегнат това, което би било второ спиране на правителствената дейност за тази година, засягащо същите агенции и министерства, които бяха частично затворени за 35 дни.
„Когато нашите преговори спряха и ние си тръгнахме, и двете страни, всички ние осъзнахме, че имаме по-голямо задължение да се съберем отново“, каза Шелби. „Мисля, че фактът, че щеше да има ново закриване на правителството, допринесе за това да се съберем“.
Временният законопроект за финансиране изтича в петък. Както Камарата на представителите, така и Сенатът ще трябва да одобрят закона и президентът Тръмп трябва да го подпише.
Двете страни изглеждаха близо до сделка през уикенда, която щеше да осигури между 1,3 и 2 млрд. долара за огради или други бариери по южната граница. Шелби няма да разкрие какъв краен брой преговарящи решиха за финансирането.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса

AFP: Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса

12 Февруари 2019 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп потвърди за постигнато споразумение в Конгреса, по време на митинг пред привърженици в граничния град Ел Пасо на границата с Мексико, предава AFP.
Президентът Доналд Тръмп продължи експлозивния си политически кръстоносен поход за стена по мексиканската граница на митинг в граничния град Ел Пасо в понеделник, докато преговарящите в Конгреса търсеха компромис, за да разрешат проблема, който парализира правителството.
От преговорния екип във Вашингтон заявиха, че имат принципно споразумение, което може да задоволи стремежа на Тръмп за увеличаване на сигурността на границите.
То ще осигури само 1,375 милиарда долара за изграждане на бариери, много по-малко, отколкото е поискал Тръмп. Но ако бъде приета, сделката ще сложи край на хаотичното противопоставяне, в което Тръмп да спре финансирането на правителството този петък отново.
Новината дойде точно когато Тръмп се е подготвял да се изкачи на сцената в Ел Пасо, като той е заявил, че все още няма достатъчно подробности
"Вероятно имаме добри новини, но кой знае", е казал той.
Обръщайки се към хиляди хора, мнозина носещи червените си шапки от кампанията му "Да направим Америка велика отново!", Тръмп каза: "Нуждаем се от стената и тя трябва да бъде построена и ние искаме да я изградим бързо."
Според Тръмп нелегалните имигранти представляват риск за националната сигурност на Съединените щати и могат да бъдат спрени само от значително разширяване на съществуващите бариери.
Това е аргумент, който той подкрепя със предупреждения за „изнасилвачите и трафикантите на хора“, които са навлезли „далеч в сърцето на Америка“ - послание, което критиците описват като ксенофобско и основано на силно манипулирани данни.
Сенаторът Ричард Шелби, ключов преговарящ от републиканската партия във Вашингтон, обяви за "принципно споразумение" за сигурността на границите.
Според запознати, споразумението включва 1,375 милиарда долара за финансиране на гранични преградни съоръжения – далеч от 5.7 милиарда долара, за които настоява американския президент.
Договорената цифра ще финансира приблизително 55 мили (89 километра) бариери, които ще бъдат разположени в района на долината на река Рио Гранде в южната част на Тексас. Стотици мили от границата вече отдавна са оградени.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Губернаторът на Калифорния ще изтегли Националната гвардия от границата с Мексико

Washington Examiner: Губернаторът на Калифорния ще изтегли Националната гвардия от границата с Мексико

11 Февруари 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лос Анджелис. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм (Демократическата партия), изтегля стотици войници от Националната гвардия от южната граница на щата с Мексико, което цели да демонстрира, че той не е съгласен с характеризацията на президента Доналд Тръмп за имиграцията, пише електронното издание на вестник Washington Examiner.
„Извънредната ситуация на границата е измислена криза“, се очаква да каже Нюсъм по време на речта му за Състоянието на щата във вторник. „И Калифорния няма да бъде част от този политически театър“.
Миналата година бившият губернатор Джери Браун (отново от Демократическата партия) се съгласи да изпрати войски от Националната гвардия на границата на Калифорния с Мексико, но настояваше те да бъдат инструктирани да прилагат законите за имиграцията.
Наследникът на Браун взе решението да изтегли 360-те войници, които понастоящем са разположени на границата, и вместо това да насочи усилията им в други посоки.
Говорителят на губернатора Нейтън Клик заяви пред „Лос Анджелис Таймс“, че 110 войници ще помогнат на държавата да се подготви за следващия сезон на горски пожари, 100 ще се заемат с борбата срещу транснационалната престъпност, а кабинетът на губернатора ще поиска финансиране за останалите 150 души, които да бъдат включени в Групата за борба с наркотиците на Националната гвардия на Калифорния.
Планът на Нюсъм идва във връзка с решението на демократическия губернатор Мишел Гришам от Ню Мексико да изтегли повечето от войските на националната гвардия от южната граница. Тя твърди, че те са били разгърнати, за да може Тръмп да продължи всяването на страх по въпроса с границата.
Изданието отбелязва, че се очертава второ частично затваряне на правителството, тъй като Конгресът има срок до 15 февруари да постигне споразумение с администрацията на Тръмп за финансиране на стената по границата с Мексико. Тръмп заяви, че няма да подпише бюджета, ако в него не е включен този разход.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ изпращат още 3750 военни на границата с Мексико

AFP: САЩ изпращат още 3750 военни на границата с Мексико

4 Февруари 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати ще изпратят допълнителни 3750 войници на границата си с Мексико, съобщи Пентагонът, с което общият брой на действащите военнослужещи достига 4350, предава AFP.
„Министерството на отбраната ще разположи около 3750 допълнителни американски части, за да предостави допълнителна подкрепа на митническите и граничните власти на югозападната граница, която изпълняващ длъжността министър на отбраната Шанахан одобри на 11 януари", се казва в съобщението.

Превод и редакция Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.