НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стела Семерджиева, психолог: Когато свърши химията в любовта, започваме да виждаме реалността

Стела Семерджиева, психолог: Когато свърши химията в любовта, започваме да виждаме реалността

14 Февруари 2019 | 23:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Когато свърши химията в любовта, започваме да виждаме реалността. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас психологът Стела Семерджиева по повод Деня на влюбените. По думите й в този момент не малко хора, започват да си задават въпроса: „Как въобще съм се оженил за този човек?“. „Вече можем да видим брадавиците, пъпките и бенките на другия, които всъщност винаги са си били там. Започваме да виждаме мръсните чинии в мивката, незатворения капак на тоалетната чиния, разхвърляните дрехи и др., т.е. събуждаме се в реалността“, каза още Семерджиева и добави, че на дневен ред се появява най-същественият въпрос: „Какво да правим сега? Дали след като сме се събудили да останем в тази реалност с партньора си недоволни, или пък да опитаме отново, нова връзка, нов брак, да потърсим нова любовно преживяване?“. „Преди обаче напълно да се отчаяли, да сме избрали някоя от изброените възможности, можем да разгледаме и още една, която може и да ни спаси“, каза още Семерджиева. По думите й възможността започва с признанието, че влюбването е химия и тя вече е свършила. Според психолога, въпреки, че е свършило влюбването, но има и добра новина и тя е, че започва истинската любов. „Аз ще започна с това, че “обичам” е глагол. Любовта като чувство е “детето” на глагола „обичам“. Това е действие, движение, затова е важно, какво правим след периода на влюбването за любовта. Осъзнатият човек, знае, че любовта се прави, отглежда се, храни се, за нея се полагат грижи, иска се постоянство,защото когато човек е влюбен, той няма нужда от съзнателни усиля той прави нещата с лекота, без да мисли“, заяви специалистът и допълни, че любовта се прави, чрез осъзнати любовни действия. „Връзката трябва да се развива непрекъснато, т.е аз избирам да обичам някой и избирам да давам на някой. Да обичам означава, аз съм щастлив, но да искам и другия да е щастлив, да се интересувам и от неговото щастие. За мен другият е важен като личност и аз отделям време за него, вълнувам се от това, с което той се занимава, и все пак оставам себе си, запазвам автентичността си“, каза още Стела Семерджиева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Денят на винарите и лозарите отпразнуваха по традиция в Свищов

Велико Търново: Денят на винарите и лозарите отпразнуваха по традиция в Свищов

14 Февруари 2019 | 20:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. На Трифон Зарезан, в лозовите масиви на село Совата, край Свищов, бе отслужен молебен за здраве и плодородие, съобщават от пресцентъра на Общината. Отец Евгени благослови лозята, грижовните им стопани и фирмата обработваща плодородните масиви, като пожела здраве, и богата реколта. Изпълнителният директор на „Винарна Свищов“ Владимир Георгиев поздрави присъстващите гости с празника и сподели, че въпреки трудната година е доволен от постигнатите резултат, като благодари на своите служители, и партньори за всеотдайния целогодишен труд.
Председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов имаше възможността да се обърне към винарите и лозарите, като ги поздрави с техния професионален празник и подчерта радостта си от факта, че вината на винарната са на изключително високо ниво, и са предпочитан избор сред ценителите на доброто вино. Той пожела успех на ръководството и берекет през предстоящата година.
По традиция, богато украсената корона от лозови пръчки бе поставена на главата на един от отличените служители. За цар на лозята тази година бе провъзгласен Исмил, който имаше честта да зареже пръв плодородните лозови масиви.
На празника, заедно с председателя на ОбС – Свищов присъстваха зам.-кметовете Борислав Замфиров, Пламен Петков и Бедри Алиев, както и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, които изразиха уважението си към ръководството на Винарната и труда на лозарите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С почит към традициите Поморие отбеляза празника на свети Трифон

Бургас: С почит към традициите Поморие отбеляза празника на свети Трифон

14 Февруари 2019 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Поморие. С почит към традициите Поморие отбеляза празника на свети Трифон. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Днешният ден е един от най-обичаните и почитани български празници, предшестващи идването на пролетта. „Дойде ли денят на свети Трифон, зимата е към своя край”, казват старите хора, защото отколешните традиции повеляват именно днес, на 14 февруари (стар стил), да се прави първата пролетна резитба на лозите. Зарязването се извършва от опитни мъже, съпроводени от свирачи, като всеки стопанин подрязва по няколко пръчки от една или три лози.
В община Поморие празничните обичаи и тази година бяха стриктно спазени. В масивите на село Бата кметът на Поморие Иван Алексиев честити празника на всички лозари и винари и се включи в ритуалното зарязване. В пролетната резитба се включиха и заместник-кметът Янчо Илиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на Бата Георги Георгиев и общинският съветник Неделчо Стайков. Накрая всеки стопанин поля мястото с вино, тъй като по този начин се напомня на лозата щедро да даде добър плод.
Хорото също има ключова роля в ритуалите за празника. Според народните вярвания то символизира обиграването на земята. Ето защо веднага щом подрязаха вейките лозарите от Бата се хванаха на хоро, пожелавайки си „да има здраве, берекет и руйно вино, както за работарите, така и за калпазаните”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Кметът на Общината Огнян Ценков  почете празника Трифон Зарезан

Видин: Кметът на Общината Огнян Ценков почете празника Трифон Зарезан

14 Февруари 2019 | 20:35 | Агенция "Фокус"
Видин. Огнян Ценков бе гост на тържеството, организирано по повод 14 февруари от „Бонония Естейт“ ООД, което се състоя на лозов масив между видинските села Гомотарци и Кошава, съобщиха от Общината. На него присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, народният представител Росен Живков, областният управител на Видин Албена Георгиева, заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, много гости, служители и работници на фирмата, жители на двете селища.
Празникът започна с народни хора, музика и песни, след което бе отслужен тържествен водосвет, за да се радват стопаните на богата реколта. Кметът Огнян Ценков отбеляза, че за него е чест за поредна година да присъства на този хубав български празник. „Искам да поздравя сърдечно собствениците на „Бонония Естейт“ Ангел и Ивайло Йотови за техните усилия да инвестират в този плодороден район на територията на Община Видин и развиват успешно лозарството и винопроизводството. Да им благодаря за това, че осигуряват не само работа на местното население, но и създават много добри условия за обучение и развитие на своите специалисти и работници. Ние работим повече от три години в едно много добро сътрудничество и се нуждаем от такива напредничави хора. Винаги съм подкрепял иновативните идеи, които са в полза на всички жители“ – каза той. И посочи конкретни примери – съдействието от страна на фирмата, която със собствени средства изгражда пътната връзка по желание на хората от село Гомотарци, за да се изведе земеделската техника извън населеното място; изграждането на винарната и целия комплекс в село Кошава пък среща подкрепа от страна на местната и държавната власт. Ценков изрази увереността си в успешното взаимодействие и занапред, за да продължи развитието на лозарството и винопроизводството в региона: „Пожелавам на собствениците на фирмата и на целия колектив да са здрави, да имат нови успехи и постигат отлични резултати. Нека Трифон Зарезан донесе настроение на всички и постави началото на една благодатна и ползотворна година. Честит празник!“. Старт на традиционния ритуал по зарязване на лозята дадоха Огнян Ценков и Ангел Йотов. Видинският кмет отряза лозовите пръчки, като нарече да е изобилна годината, да има много и здраво грозде и хубаво вино.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Избраха „Цар на виното“ в община Петрич

Благоевград: Избраха „Цар на виното“ в община Петрич

14 Февруари 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Петрич. И тази година в община Петрич беше спазена установената традиция за провеждането на конкурс за най-добро домашно червено вино от последната реколта. това съобщиха от пресцентъра на Общината. 24-ма винопроизводители участваха в надпреварата, а комисия от специалисти дегустатори – Десислава Чолева, Костадин Костов и Красимир Илиев, оцени качествата на червеното вино. С най-висок резултат в тазгодшния конкурс беше оценено виното, произведено от Симеон Ангелов. Той получи плакет „Цар на виното“2019 и предметна награда. На второ място в класирането е Васил Василев, който също получи предметна награда и плакет, на трето място в конкурса беше оценено виното на Тодор Таманов. Кметът на Общината Димитър Бръчков извърши ритуала по зарязване на лозата и пожела здрава и благодатна за стопаните земеделска година. Символично ритуала направиха също председателят на Общинския съвет Георги Тренчев и заместник областният управител Антоанета Янчева. Молебен за здраве и берекет отслужи архиерейският наместник отец Ангел Кочев. За доброто настроение на присъстващите се погрижи НЧ „Братя Миладинови-1914“гр. Петрич. Община Петрич отново осигури червено вино за празника на лозаря.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петьо Бошнаков, Черноморска лозаро-винарска камара: Черноморският климат подобрява вкуса и аромата на виното

Петьо Бошнаков, Черноморска лозаро-винарска камара: Черноморският климат подобрява вкуса и аромата на виното

14 Февруари 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Варна. Черноморският климат подобрява вкуса и аромата на виното. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Петьо Бошнаков, един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара и второ поколение лозар в района на Варна, в землището на село Припек, село Слънчево и Игнатиево. Той посочи, че Североизточна България и по-конкретно варненският регион със своите природни дадености се оказва много благодатен за отглеждане на „напитката на боговете“. Петьо Бошнаков отбеляза, че историята за произхода на виното е много древна и Черноморският регион е популярен по света с производството на сакралната напитка от преди хиляди години. „В района на Бордо, Франция е създаден музей на виното, където се разказва за навлизането на лозарството и за разпространението му около крайбрежието на Черно море. Оказва се, че лозарството тук е силно застъпено още през Средновековието“, допълни производителят. Петьо Бошнаков каза още, че варненският регион, с безкрайните си лозя, с мекия черноморски климат и благодатна почва е изключително благоприятен за отглеждане на различни сортове грозде, но най-добре виреят белите. Стана ясно, че от десетилетия в района се отглеждат както типични местни сортове като варненски мискет, димят, врачански мискет, така и традиционните европейски сортове като шардоне, совиньон блан, траминер, също тракийски мискет, който е традиционен български сорт и редица други. „Това са сортове, които намират подходящ тероар в района на град Варна и по-специално бреговете на Черно море, които оказват изключително благоприятно влияние и интензифицират ароматите на сортовете, които се отглеждат в района“, подчерта Петьо Бошнаков. Той допълни, че регионалното значение на тероара оказва своето влияние. Това е комбинация от микроклимат, почви и местоположение.
Соред специалиста инвестициите в сектора на лозарството изискват доста дълъг период от време за възвращаемост и като бранш, макар и привлекателен, той не е толкова лесен. Бошнаков допълни, че в района на Варна със столетия има традиции в лозарството и винарството. „Развитието на този сектор със своите върхове и спадове вече с поколения успява да се запази“, каза още производителят на грозде. Той коментира, че като всеки сектор в икономиката през последните години и лозарството преживява своите успехи и трудности. „Голяма част от успехите се дължат на факта, че в последните 15-20 години, благодарение на значителния обем от европейски средства, започнаха да се засаждат висококачествени сортове лозя и съответно да се произведат много качествени вина. Те намират пазар както в България, така и традиционно извън страната“, допълни Петьо Бошнаков. Производителят на вино подчерта, че през последните години рязко се е променила структурата на износа от страни извън Европейския съюз като Русия към страни в Европейския съюз,основно на западния пазар. „Но най-добрият пазар за всички винопроизводители се оказва местният“, каза още Петьо Бошнаков. Стана ясно, че през последните години се забелязва тенденция на значително повишаване качеството на произвежданото вино. „От масово се преориентираме към висококачествено вино, от по-малки изби, специфични и отразяващи микроклимата в района“, допълни експертът. Петьо Бошнаков каза още, че въпреки немалкото трудности, с които се сблъскват винопроизводителите, във Варненския регион се създават едни от най-ароматните и качествени вина. Според него основен проблем се оказва демографският фактор. „Много явно и отчетливо се забелязва в лозарството, тъй като в този сектор се изисква значителен обем от работна ръка. За съжаление желаещите и намиращите го като призвание все повече намаляват през годините“, отбеляза експертът. Той коментира, че това дава своя ефект и отражение върху производството и обема от лозя, които се отглеждат през последните години.
Сияна БУХЛАРСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В село Избеглии празнуваха Трифон Зарезан и Деня на пчеларя

Пловдив: В село Избеглии празнуваха Трифон Зарезан и Деня на пчеларя

14 Февруари 2019 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Асеновград. В село Избеглии, община Асеновград, празнуваха Трифон Зарезан и Деня на пчеларя. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пловдив кметът на селото Йордан Райчев. И тази година най-добрите местни домашни вина и ракии премериха вкус и сили в конкурса за най-добро избеглийско вино, най-добра избеглийска ракия и най-добър избеглийски мед. На победителите бяха връчени награди.
Празничната програма започна с литургия за здраве и берекет и традиционно зарязване на лозята в лозовия масив на селото.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ посетиха Общината, за да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан

Стара Загора: Самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ посетиха Общината, за да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан

14 Февруари 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Самодейци от Народно читалище „Свети Климент Охридски 1858“ посетиха Община Стара Загора, за да поздравят работещите там с празника на лозаря Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Посрещна ги Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. По стара традиция с пита хляб и бъклица вино те пожелаха здраве и берекет.
„Благодарим Ви, че отново сте тук. Пожелавам Ви да сте много здрави и все така да пазите българските традиции и да ги предавате на поколенията. Ние ще Ви помагаме“, каза Делян Иванов.
После той поведе кръшното хоро, което се изви във фоайето на Общината.
Празникът продължи с шествие по старозагорските улици до сградата на НЧ „Климент Охридски 1858". Там от 12.30 часа започва музикалният спектакъл „Вила се лоза винена", който се провежда за тридесети път. По традиция ще бъде ритуално зарязана Орфеевата лоза.
Първият празник, славещ Трифон Зарезан, акарджанското читалище прави през далечната 1989 г. Огромна помощ за съхраняване на народните обичаи около Деня на св. Трифон оказва тогавашния старозагорски митрополит Панкратий.
От 18 часа в залата на читалището започва Общоградска младежка Трифониада с викторини, игри, много смях и настроение. В 18.30 часа ще се проведе изборът на Цар Лозан и Царица Лозана.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Стоилова, винопроизводител: През последните години виждаме промяна в климата, която се отразява и върху винените сортове

Румяна Стоилова, винопроизводител: През последните години виждаме промяна в климата, която се отразява и върху винените сортове

14 Февруари 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Мелник. През последните години виждаме промяна в климата, която се отразява и върху винените сортове. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Румяна Стоилова, винопроизводител от Мелник. Тя обясни, че пролетта е с умерено количество валежи в региона и с температури, около 20 градуса, а лятото е топло с малко валежи. По думите й в последно време лятото е много горещо, което е благоприятно за червените винени сортове, защото узряват добре, но има проблем при белите сортове от гледна точка на ароматите и недостига на вода. „Климатичните условия, характерни за региона по долината на река Струма, т.нар. „винен регион“, са предимно мека зима – температурите не падат много под 0 градуса, което не е предпоставка за измръзване на лозята, което е много важно, тъй като всички добре знаем, че при измръзване реколтата намалява и качеството не е такова, каквото трябва да бъде“, посочи Стоилова. Тя коментира, че и прекаленото количество дъждове също не се отразява особено добре на лозата, защото създават предпоставки за развитието на различни болести.
Специалистът заяви също, че регионите се различават един от друг на първо място по климатичните условия. „Например спрямо северния винен регион по поречието на река Дунав, зимата е доста по-студена, след това валежите са доста повече и там се развиват по-добре белите винени сортове. Разбира се, те имат и червени сортове, но в Южна България те са повече. По долината на река Струма най-разпространена е Широка Мелнишка лоза“, уточни тя. Винопроизводителят добави, че тук е разпространен и Руен, но въпреки това се отглеждат и Мерло, Каберне Совиньон, има насаждения и от Шира, също така има и малко насаждения от Мавруд, въпреки, че неговият произход е от региона на Пловдив. Румяна Стоилова допълни, че керацудата е бял винен сорт, характерен за санданско-петричкия регион. Тя отбеляза, че характерното при този сорт е, че е от фамилията на мускатовите сортове и е с доста приятен аромат. По думите й тези аромати са много деликатни при производството на вино и това е нещо, с което трябва да внимаваме. Стоилова обясни, че при белите вина задължително се отделят чепките от зърната, за да има ферментация само на зърната, за да се предпази гроздовата ферментация да не се окисли, тоест да не започне да покафенява. Тя посочи, че след ферментацията също има важен момент, тъй като при винопроизводителите в големите производства ферментира само сокът, докато в домашни условия много от хората държат джибрите в сока и е важно при самото отделяне да се внимава да не се окисли. Тя подчерта, че точно по тази причина се слага специална киселина, за да може да се предпазят ароматите и цвета на виното, тъй като при белите вина промените са по-видими отколкото при червените.
Стоилова отбеляза, че в Благоевградския регион не е широко застъпено производството на десертни вина. Тя подчерта, че за производството на едно качествено червено вино има много тънкости. Стоилова обясни, че първото нещо, което е много важно е да имаме качествено грозде, тоест да не е загнило, да е добре узряло. Винопроизводителят посочи, че е важен моментът на гроздобера и неговата дата, защото от нея зависи след това каква технология избираме за даденото вино. „Ако искаме то да е по-плодово, съответно може да го съберем малко по-рано, тъй като температурите, на които се подготвя виното са по-ниски. Вече при по-тежките вина, когато искаме да се правят и е необходимо по-дълго отлежаване в бъчви, там може да се остави гроздето малко да презрее и температурите за подготовка са по-високи. При десертните вина се желае една по-висока зрялост и дори презряване на гроздето, за да може да има концентрация на захарите в гроздето, а това се отразява след това и на технологията, която се използва“, каза още тя.
Специалистът коментира, че Мелнишкият район е благоприятен за развитието на винопроизводството и неслучайно тази традиция в района е от дълго време. Според нея винопроизводителите трябва да се възползват от тези традиции и от климатичните условия в този регион, и съответно да подобряват качеството на продукцията си. По думите й сортът Широка мелнишка лоза е много подходящ за производството на розе. Тя обясни, че е чула за това от по-опитни и по-възрастни винопроизводители, след което е решила да опита и се е убедила в това твърдение. Стоилова отбеляза, че при производството на червени вина, това не е сорт, който дава чак толкова тежки вина, всички знаем славата на мелнишкото вино, но на базата на други сортове – каберне, мавруд, то няма такъв потенциал да се направи толкова тежко вино и заради това технологията за по-тежките вина е по-дълго да се задържат с джибрата или т.нар. „майка“, както някои я наричат, за да може да стане по-богато на феноли, да има по-добър цвят, докато при производството на розе, сокът с джибрата се държи от 24 до 36 часа, може и повече, но колкото повече се държи, толкова повече цветът става все по-наситен. Тя посочи, че при производството на вино основният въпрос е какво точно искаме да предложим на пазара и от там се избира и технологията за приготвяне.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Местата в почти всички ресторанти и увеселителни заведения в града са резервирани за Свети Валентин

Пазарджик: Местата в почти всички ресторанти и увеселителни заведения в града са резервирани за Свети Валентин

14 Февруари 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Местата в почти всички ресторанти и увеселителни заведения в Пазарджик вече са резервирани за предстоящия Празник на влюбените – Свети Валентин, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пазарджик. В някои от тях резервациите са направени още през януари. Част от ресторантьорите отбелязват, че са се постарали менюто в празничната вечер да бъде специално за влюбени – и като форма, и като вкус. Повечето увеселителни клубове залагат на свободната консумация, като също предлагат развлекателни програми, изпълнители на живо или DJ и томболи с бутафорни награди. Традиционният вход за дискотеките се запазва. Някои от нощните клубове предлагат тематично облакло за Деня на влюбените под наем, също така раздават и различни предмети – сърца, чаши или картички. В таверните се предлага жива музика и конкурс за най-добре танцуваща двойка или най-весела компания. Там предимно ще празнуват тези, които са решили да отбележат Трифон Зарезан.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Стоилова, eксперт по винопроизводство: Зарязването на виното е предпоставка за по-добра реколта на есен

Румяна Стоилова, eксперт по винопроизводство: Зарязването на виното е предпоставка за по-добра реколта на есен

14 Февруари 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На днешния Трифон Зарезан по стар обичай мъжете зарязват лозите и с най-хубавото вино поливат лозите, които са зарязали. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин Румяна Стоилова, експерт във винопроизводството в Пиринския край. Зарязването на лозите се прави за повече берекет, виното да е в изобилие и бъдещата реколта през есента да е по-добра от старата. Като цяло има сериозни традиции за отбелязване празника на виното в Мелник, но те до голяма степен се припокриват с традициите в останалите региони на страната, уточни Стоилова. „При нас, ние избираме цар на лозето, който всъщност трябва да е по-заможен човек. Много често той се избира и спрямо качественото вино, което прави“, допълни Стоилова. „В края на деня, след като мъжете са зарязали лозите, те се събират на една обща трапеза и пият, ядът и се веселят заедно за да почетат празника на виното. Със зарязването на гроздето днес и с отдаването на почит към него се смята, че е добра предпоставка за по-добро вино и по-добра реколта. Днес виното може да се консумира в умерени количества, хората трябва да му се насладят и да се почете този истински български празник, но без да се стига до крайности“, допълни Румяна Стоилова.
Лора КАЛЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан в Каварна

Добрич: Празникът Трифон Зарезан бе отбелязан в Каварна

14 Февруари 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Каварна. Да е на берекет, да се роди много грозде - с наричания за благодатна година и здраве зам.-кметът на Каварна Митко Недев изпълни ритуала зарязване на лоза в двора на Етнографската къща в града и постави началото на празника Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Община Каварна. За поредна година домакин на отбелязването бе Етнографски комплекс, който посрещна каварненци и гости, дошли за празника, организиран от Община Каварна и Исторически музей. За доброто настроение със своите песни допринесоха Женски народен хор при НЧ "Съгласие - 1890" с ръководител Невелина Василева.
Празникът завърши с традиционното българско право хоро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоана Томова, председател на Асоциацията на флористите в България: Нова тенденция в аранжировката са вечните рози в стъклени похлупаци, както в приказката „Красавицата и звяра“

Йоана Томова, председател на Асоциацията на флористите в България: Нова тенденция в аранжировката са вечните рози в стъклени похлупаци, както в приказката „Красавицата и звяра“

14 Февруари 2019 | 16:00 | Агенция "Фокус"
София. Нова тенденция в аранжировката са вечните рози в стъклени похлупаци, както в приказката „Красавицата и звяра“. Това каза Йоана Томова, председател на Асоциацията на флористите в България, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Свети Валентин. „Това е много актуално тази година и на много мои колеги го предлагат вече, като услуга“, отбеляза Йоана Томова. Тя обясни, че идеята е да бъде запазена розата или цветето в идеалния му вариант. „Друго нещо, което се търси са сърцата, направени от рози или от различни видове цветя, фигурки на животни, като например мечета или нещо подобно, което да показва привързаност и обич. Кутиите също са доста силно застъпени, в различни нестандартни аранжировки, в някои по-непопулярни форми“, каза председателят на Асоциацията на флористите в България.
По думите й има хора, които обичат по-нестандартния жест и го предпочитат пред стандартната червена роза или просто букет. Тя подчерта, също така, че цената се повишава не поради желанието на цветарите. „Много мразя понятието „Ден година храни“, тъй като това е международен празник, а цветята се купуват от една единствена цветарска борса в света и тя се казва Холандия, там важи т. нар. икономически принцип - търсенето определя предлагането“, посочи Томова.
По думите й, когато търсенето е много засилено, предлагането е по-намалено, тоест, цената се повишава. „Там има специален принцип, по който се поръчват цветята на една борса, която се казва на жаргон „часовник“ и когато има много голямо търсене, цената винаги е по-висока. Цените на цветята, идващи на едро от Холандия, са доста по-високи от стандартните, през цялата година. Това важи и за 8-и март и за всички международни празници. Ако да речем, цената на роза през годината е 1 лв., то тя в момента е 3 лв. на световната борса. За да стигне до тук и да бъде аранжирана и продадена, цената ще бъде около 5-6 лв. в масовите магазини“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялка Иванова, читалище „Иван Буюклиев“ - село Пчеларово: В селото сме за сме „за“ Трифон Зарезан

Недялка Иванова, читалище „Иван Буюклиев“ - село Пчеларово: В селото сме за сме „за“ Трифон Зарезан

14 Февруари 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Кърджали. В Пчеларово сме „за“ Трифон Зарезан. Това каза за Радио „Фокус“ Недялка Иванова – секретар на читалище „Иван Буюклиев“ в селото. „Направихме си малка анкета тази сутрин, като тръгнахме да зарязваме - колко от нас са „за“ Деня на влюбените и колко - „за“ Трифон Зарезан. Нашият светец беше победител, тука възрастните хора не разбират този празник, който не знаят от родители и дядовци“, заяви тя.
В 08.00 часа е започнало зарязването на лозите в селото, а след резбата в студеното време четата се оттеглила в месното заведение, за да си продължи на топло празника с луканки и вино - собствено производство.
Дарина ДЕЕНИЧИНА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 73 производители на домашно вино участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан” в града

Кюстендил: 73 производители на домашно вино участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан” в града

14 Февруари 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 73 производители на домашно вино участваха в традиционния конкурс „Трифон Зарезан” в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Конкурсът за най-добро домашно вино се организира за тринадесета поредна година от читалище „Пробуда” – Кюстендил. Тази година в него участваха винопроизводители от България, Македония, Сърбия и Италия.На събитието присъства зам.-областният управител на Кюстендил Райчо Цветин. Вината бяха оценявани от компетентно жури, ръководено от председателя на партията на любителите на бяло и червено вино – Павел Петришки, по критериите: цвят, бистрота, блясък, плътност, аромат и вкус. Първо място при червените вина и голямата награда на конкурса – дъбово буре, спечели виното на Владимир Димитров. При белите вина първо място и екскурзия до Македония, спечели Георги Еманоилов. В категория розе, първо място спечели Иван Стоичков. За всички участници и гости бе подсигурена богата културно-музикална програма с участието оркестър „Веселие“ и вокална група „Еделвайс“.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С водосвет за здраве и плодородие започна зарязването на лозята за празника Трифон Зарезан в града

Шумен: С водосвет за здраве и плодородие започна зарязването на лозята за празника Трифон Зарезан в града

14 Февруари 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Шумен. С водосвет за здраве и плодородие, отслужен от отец Димитър, започна зарязването на лозята за празника Трифон Зарезан в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Ритуалът се състоя на масива на един от най-големите производители на вино Цанко Станчев. В зарязването на лозята се включиха кметът на Шумен Любимир Христов, заместник-кметовете Боян Тодоров и Найден Косев. Собственикът Цанко Станчев също спази традицията и след като отразява няколко пръчки поля корените на лозата с вино. Кметът на Шумен отправи пожелание за здраве, изобилно грозде по лозята и руйно вино в бъчвите.
„Трифон Зарезан е обичан и почитан от българите празник. Свети Трифон е покровител на винари, лозари, покровител на земеделието, на всички пожелавам здраве и благоденствие, стопаните да напълнят буретата и да реализират успешно продукцията си“, каза Любомир Христов. Да е здрава и плодородна годината пожела и символичният домакин на празника Цанко Станчев, който е и рожденик днес. Той почерпи с погача и червено вино. Цанко Станчев се занимава с лозарство и винарство повече от 40 години. На масива, на който се извърши ритуалното зарязване отглежда близо 8 сорта. „В бранша съм от повече 40 години и мога да кажа, че в пълна сила важи народната мъдрост, че лозето не ще молитва, а мотика. Но все по-трудно се намира работна ръка“, каза Станчев. Той посочи, че засега зимата не поставя под риск лозовите насаждения, опасно ще бъде ако температурите паднат под минус 18 градуса. „Лозето е умна култура, има период на почивка и период на раждане на плод и на зреенето му“, каза Станчев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На Трифон Зарезан кметът Даниел Панов заряза ритуално лoзите в Килифарево

Велико Търново: На Трифон Зарезан кметът Даниел Панов заряза ритуално лoзите в Килифарево

14 Февруари 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в Килифарево, за да участва в традиционния ритуал по лозова резитба за празника Трифон Зарезан. Много местни жители и гости на градчето си пожелаха годината да е здрава и успешна, лозите да са плодородни и да дадат много грозде. Тива съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Празникът започна с шествие, провело се от централния площад „България” до Историческия музей, в чийто двор бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи.
Лозовите клонки подрязаха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев, областният управител проф. Любомира Попова общински съветници, местни жители и гости.
Даниел Панов отправи пожелание към жителите на Велико Търново, Килифарево и на цялата община да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Кметът на Килифарево Димитър Събев сподели, че лозовите масиви край градчето стават повече, а местното вино – все по-търсено.
В официалната си страница в Фейсбук Панов поздрави и археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и всички, които отбелязват Деня на влюбените.
Даниел Панов гостува и в Лясковец, където също отбелязват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

Министър Румен Порожанов: Лозовите масиви в България се увеличават всяка година

14 Февруари 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Свиленград. Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините назад. В страната ни са засадени над 60 000 хектара или над 600 000 дка лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на Националната програма за подпомагане на лозаро - винарския сектор. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя във винарска изба „Катаржина“, в местността „Бялата пръст“ край Свиленград, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период. Тя е с бюджет 133 810 000 евро или 26-27 млн. евро за всяка година. „По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения, каза още Румен Порожанов.
„Миналата година реколтата беше малко по-слаба и това създаде известни затруднения. Оценявам високо усилията на ръководството на Изпълнителната агенция по лозата и виното за изкупуването на гроздето“, отбеляза министърът. Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен основно за пазарите в ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество. „Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро - винарски сектор, който е подпомаган от държавата“, заключи министър Порожанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: 68 добруджанци се включиха в обявения от Общината конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2018-та

Добрич: 68 добруджанци се включиха в обявения от Общината конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2018-та

14 Февруари 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. 68 добруджанци са се включили в обявения от Община град Добрич конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2018-та, превърнал се вече в традиционен, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Конкурсът е организиран съвместно с Къщата на виното в добруджанския град. Надпреварата е в три категории. Жури определя победителите. По традиция техните имена се обявяват на 14 февруари на тържеството, организирано в Архитектурния етнографски комплекс на открито „Старият Добрич“. Днес то започна със зарязване на лоза, както повелява традицията. В ролята на цар на лозята бе кметът на Добрич Йордан Йорданов, който след това се хвана на хоро, което се изви във вътрешния двор на комплекса. Етнографът Лена Кирилова припомни за легендите, митовете и традициите, свързани с днешния празник – Трифон Зарезан. Бяха обявени победителите в конкурса за най-добро домашно вино, които получиха грамота и награди, лично от кмета на града Йордан Йорданов. Първо, второ и трето място в категорията за бяло вино си поделиха съответно Тодор Драгнев, Петър Янков и Ивайло Михайлов.
В категорията за розе на първо място е класиран Стефан Николов, на второ – Добрин Добрев, и на трето – Тодор Драгнев. В категорията за домашно червено вино са наградени Васил Петков, Димитър Донев и Тодор Урумов, съответно с първо, второ и трето място. Първенецът получи и една символична награда – канелка, с пожеланието „По същия начин както и тази година да се лее това ароматно добруджанско вино, толкова омайно, че който го пие, да се подмладява, който го вкуси, да не остарява. Името на Васил навред да прославя, добруджанския майсторлък да благославя“. Бе присъдена и една специална награда, за специално приготвено вино – на Илия Илиев, който сподели технологията и поздрави присъстващите със стих, който ги развесели с хумора си. Официални гости на празника бяха целият кметски екип – кметът Йордан Йорданов, неговите заместници Елка Димова, д-р Емилия Баева, Росица Йорданова, арх. Боян Коларов и секретарят на Общината Ася Кръчмарова. Празникът продължи с изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ – народни песни и хора, а гостите бяха почерпени с чаша вино, осигурено от Общината.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георг Краев, фолклорист: Трифон Зарезан е един от най-старите същински мъжки празници

Проф. Георг Краев, фолклорист: Трифон Зарезан е един от най-старите същински мъжки празници

14 Февруари 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Трифон Зарезан е един от най-старите същински мъжки празници. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ фолклористът проф. Георг Краев. Той уточни, че определенито Зарезан идва от вярването, че Богородица го проклина и той отрязва носа си. “40 дни след раждането на Иисус Христос, Богородица тръгнала за манастира да се пречисти, минала покрай лозето на брат си – Свети Трифон и го поздравила: „Добър ден, бате“. Той обаче не й отговорил като майка с дете, а като на мома. И Богородица му се заканила. Прибрала се вкъщи и казала на майка си: „Мамо, тичай на лозето, че батко си отряза носа“ и майката много се разтревожила, взела кърпи, сол, изтичала на лозето и попитала сина си: „Трифончо, какво стана? Кака ти каза, че си си отрязал носа“. „Не я слушай нея, аз не режа така, аз режа инак“, отговорил Трифон и като насочил косера нагоре, си отрязал носа”, разказа проф. Георг Краев. Той обясни, че това е злокобна клетва, защото носът е един от символите на мъжката сила и отрязването му води до лишаване от мъжко достойнство.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С различни инициативи в селата в община Горна Оряховица ще бъде отбелязан 14 февруари

Велико Търново: С различни инициативи в селата в община Горна Оряховица ще бъде отбелязан 14 февруари

14 Февруари 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Изложба, посветена на Трифон Зарезан е първата от поредицата прояви, с която ще бъде отбелязан 14 февруари в селищата на Община Горна Оряховица. Експозицията, в която са включени творби на художниците от ГОАРТ е подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и ще бъде открита тази вечер от 17.30 часа, съобщиха от Общината.
В НЧ „Пробуда – 1904“ в кв. Калтинец се провежда честване на Трифон Зарезан, което ще премине под мотото „Нека да е берекет“. На този ден момчетата и момичетата от Горнооряховския младежки парламент организират инициативата „Любов в думи“. Хиляда скрити, написани от тях писма с послания до горнооряховчани, ще очакват да бъдат открити.
В селищата на общината ще наблегнат повече на празника Трифон Зарезан. Пресъздаване на обичая за зарязване на лозите е организирано в Писарево, Първомайци, Драганово и Крушето. В Горски долен Тръмбеш избират Цар на виното, както и най-доброто домашно вино. Празничният концерт „Вино и любов“ се провежда в НЧ „Градина – Върбица – 1894“ във Върбица. Празничен водосвет и зарязване на лозите се провежда и в Горски горен Тръмбеш на лозовия масив край селото. След това в Клуба на пенсионера „Калето“ ще се проведе празничен концерт с участието на самодейни колективи.
В Поликраище ще празнуват с винена фиеста. Тя ще започне от 12.00 часа със зарязване на лозите и конкурс за най-добро вино. Точно по обед ще бъдат честванията на Трифон Зарезан в Долна Оряховица и Янтра. Долнооряховските самодейци от НЧ „Христо Козлев – 1883“ ще направят възстановка на стари традиции по резитбата на лозите. Празничният ден ще продължи с фолклорен концерт. В Янтра самодейците от НЧ „Пробуда – 1922“ и Клуб на пенсионера „Вяра“ също ще пресъздадат обичая по зарязване на лозите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Тематична изложба по повод Трифон Зарезан и свети Валентин ще бъде представена в Градската художествена галерия

Благоевград: Тематична изложба по повод Трифон Зарезан и свети Валентин ще бъде представена в Градската художествена галерия

14 Февруари 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Обща изложба на художници от Благоевград и региона ще бъде подредена в Градската художествена галерия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Експозицията ще бъде открита в 18.00 часа и ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на Благоевград до 3 март. Изложбата събира 56 творби на 28 автори.
Богата жанрова палитра ще представят творците от региона. Експозицията включва както живопис, така и графика, скулптура и приложно изкуство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Община Петрич организира конкурс за производители на домашно червено вино

Благоевград: Община Петрич организира конкурс за производители на домашно червено вино

14 Февруари 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Петрич. Община Петрич организира конкурс за производители на домашно червено вино. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Традиционният конкурс ще се проведе на 14 февруари 2019 г. в местност Хановете край село Ръждак. Участие в конкурса могат да вземат производители на домашно червено вино, което да бъде от последната реколта грозде. Виното, което се представя, може да бъде направено от един сорт или букет от сортове грозде. Пробата от него се предава при записване за участие в конкурса в стъклена бутилка, която осигурява Община Петрич.
Оценяването ще се извърши по метода „сляпа дегустация“ на 14 февруари от специалисти, определени от Община Петрич. Предметни награди и грамоти ще получат класираните на първите места винопроизводители. Ще бъде избран и „Цар на виното“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: С ритуала „Зарязване на лозата“ в града ще бъде отбелязан Трифон Зарезан

Добрич: С ритуала „Зарязване на лозата“ в града ще бъде отбелязан Трифон Зарезан

14 Февруари 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Добрич. С ритуала „Зарязване на лозата“ в града ще бъде отбелязан Трифон Зарезан. Това съобщиха от пресцентъра на Община Добрич. Организатори на събитието са Община град Добрич и Регионален исторически музей – Добрич. Събитието ще се проведе на 14 февруари от 11.00 часа в АЕМО „Стария Добрич“. Всички жители и гости на града могат да се включат в ритуала и да опитат от виното, предоставено от Винпром „Алвина“ ООД. В събитието ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов.
Ще бъдат обявени и резултатите от Конкурса за най-качествено вино – лично производство - реколта 2018 г., организиран от Община град Добрич и Къщата на виното. За най-добре представилите се са подготвени грамоти и предметни награди. Организаторите на конкурса благодарят на всички участници за отзивчивостта да се включат в надпреварата.
Фермерският пазар на този ден, позициониран в АЕМО „Стария Добрич“, също ще бъде подчинен на празника.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Празник на винарите, лозарите и кръчмарите организират във Ветрино

Варна: Празник на винарите, лозарите и кръчмарите организират във Ветрино

14 Февруари 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Варна. Празник на винарите, лозарите и кръчмарите за Трифон Зарезан ще се проведе във Ветрино. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Общината. Празникът ще започне в 12.00 часа в пенсионерския клуб в селото. Той се организира съвместно с Народно читалище „Просвета – 1905“ и местна земеделска кооперация. В програмата са предвидени музика на живо и традиционни конкурси за най-добро домашно вино.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозарите отбелязват Трифон Зарезан

Лозарите отбелязват Трифон Зарезан

14 Февруари 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Първият пролетен празник е Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Зарязването се извършва от мъже, които събрани на групи отиват да зарязват лозята съпроводени от свирач. Всеки носи със себе си прясно изпечена пита, наденица или варена кокошка, вино и светена вода. Всеки от стопаните изрязват по няколко пръчки от една или от три лози от своето лозе и полива мястото където е отрязал с вино. По този начин напомня на лозата, че тя трябва да даде добър плод за да може стопанинът да направи от гроздето руйно вино. Зарязването е съпроводено с изричане на благословии за богата реколта, със светената вода наръсват лозето за да го предпазят от болести. От отрязаните лозови пръчки, лозарите свиват венци, които ги закичват на калпаците си и ги отнасят в къщи за да ги поставят пред домашната икона. След като е приключило зарязването мъжете се събират на обща трапеза в лозята, всеки поставя на трапезата това което носи със себе си. Гощавката е придружена с много песни и хора. Празникът продължава и когато се върнат в селото, мъжете си гостуват взаимно като се черпят с вино. Празникът приключва в селската кръчма, където всички мъже се събират отново заедно.
В някои райони на България – Русенско, Търновско, Плевенско, Врачанско, Разградско на Трифоновден от лозарите се избира Цар на лозята. Той трябва да е добър стопанин, богат и имотен и ако Царят е късметлия и реколтата по време на неговото царуване е богата, то те го преизбират на следващата година и така може да царува няколко години подред. Тогава зарязването и благославянето на лозята се извършва от царя. Другите мъже го носят на колесар върху раменете си от лозята до село. Шествието пристигнало в селото обикаля по домовете, където всеки стопанин изнася вино и черпи. Празникът приключва с гощавка в къщата на царя.
В църковния календар Св. Трифон е известен с това, че излекувал от душевна болест императорската дъщеря Гордиана. Родителите му били дълбоко вярващи хора и израсъл в такъв дом, той бил закърмен с христовата вяра и още от дете измолвал от Бог чудеса. След като излекувал дъщерята на императора Трифон получил най – голямата награда, добротата на императора към християните. По – късно когато отново започнала гонитбата на християните Трифон бил заловен и измъчван за да се откаже от вярата си, но въпреки всички мъки на които бил подложен, той устоял на обичта си към бога. С последните си думи преди да издъхне той се обърнал на изток и благодарил на Бог, че бил удостоен с мъченически венец, както и неговия син и издъхнал.
Лозарството и винопроизводството се развиват по българските земи още от времето на древните траки. Пировете с вино на тракийските владетели Ситалк и Севт впечатлили древногръцки автори като Аристофан, Ксенофонт и Демостен. “Земя на хубавото вино” наричали в древността Тракия. Тракийският бог на плодородието и виното Сабазий, по-известен като Дионис, е предшественик на християнския покровител на лозарите Св. Трифон. Затова в представите за Св. Трифон изследователите разпознават отгласа от древен мит. Той разказва, че тракийският цар Ликург веднъж изгонил веселата свита на Дионис. Но богът на виното си отмъстил като го подтикнал, в пристъп на безумие, да убие сина си, мислейки че зарязва лоза. Не толкова драматично, но сходно предание се разказва за християнския светец Трифон. Той бил наказан да отреже с лозарския косер собствения си нос, защото се подиграл на Света Богородица. Затова има народно прозвище за светеца – Трифон Чипия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година
Пороен дъжд наводни Капалъ чарши. 17 август 2019 година

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.