НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

AFP: Трима депутати излязоха от Консервативната партия на Великобритания заради Брекзит

20 Февруари 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима народни представители от управляващата във Великобритания Консервативна партия я напуснаха в сряда заради Брекзит, като заявиха, че въпросът е „редефинирал“ фракцията и „отменя всички усилия за модернизацията й“, предава AFP.
„Със съжаление ние пишем, за да си подадем оставката от групата на Консерваторите и да се откажем от членството в партията“, заявиха в съвместно писмо до премиера Тереза Мей Ана Соубри, Хайди Алън и Сара Уоластън.
Триото добави, че планира да седне в парламента заедно с осем бивши депутати от лейбъристите, които също се оттеглиха от опозиционната си партия тази седмица, за да формират новата независима група.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

Жан-Клод Юнкер: Великобритания трябва да организира избори, ако иска да остане в ЕС и след май

20 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Берлин. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, ако иска да продължи да е член на Европейския съюз след месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Ако Великобритания ще остава след май, като член на ЕС трябва да организира европейски избори“, подчерта Юнкер в рамките на реч пред регионалния парламент в немската провинция Баден-Вюртемберг. „Договорът си е договор и там го пише“.
Освен това той добави, че не Комисията „решава кога Обединеното кралство напуска Съюза“, а самата излизаща държава.
В интервю пред местното издание Stuttgarter Zeitung Юнкер подчерта, че ЕС няма да се противопостави, ако Великобритания поиска удължаване на разговорите.
Ако не се постигне споразумение между Лондон и Брюксел, Обединеното кралство трябва да излезе от Съюза на 29 март. Изборите за Европейски парламент трябва да се проведат в целия Блок между 23 и 26 май.
„Великобритания трябва да вземе решението дали иска повече време“, каза Юнкер пред вестника. „Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави. Ако питате, колко може да бъде отложено излизането, аз не мога да ви дам такъв отговор“.
Британският премиер Тереза Мей ще пътува в Брюксел в сряда, за да се срещне с Юнкер, каза говорител на Комисията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

The Daily Express: Брекзит е истинска главоблъсканица

20 Февруари 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. След последния си опит да удовлетвори Рийс-Мог и Ес, Тереза Мей попадна в мрежата на Параграф 22, пише днешният The Daily Express и припомня, че в сряда вечерта британският премиер ще има „скърцащ“ разговор с топ евробюрократа Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Нарастват и очакванията за пробив в усилията й да постигне подобрения в сделката си за Брекзит.
Очаква се министър-председателят и председателят на Европейската комисия да хвърлят в „кошчето за боклук“ рамката за правната декларация в търсене на гаранции, че Обединеното кралство не може неопределено да стои „заклещено“ в капана на европейския митнически съюз. Източници от Уайт Хол са информирали вестника, че тя може дори да предложи на Долната камара обновена версия на сделката, за да получи депутатското одобрение за глътка свеж въздух и ново „гласуване по смисъл“ още през следващата седмица. В навечерието на своето пътуване до Брюксел във вторник късно вечерта г-жа Мей се опита да убеди отново евроскептиците сред торите, в това число и Джейкъб Рийс-Мог, както и бившия министър за Брекзит Стив Бейкър, че все още на масата за преговори стои и техният план за „алтернативни задължения“, с който трябва да замени т. нар. „възпираща“клауза в Споразумението за напускане.
Тя имаше разговори с консервативните депутати, като стъпваше върху т. нар. „Компромис от Молтхаус“, предложение, което се основава на дъмпинг във „възпиращата“ клауза в полза на по-дълъг транзитен период.
След тези разговори обобщеното изявление на господата Рийс-Мог и Бейкър гласеше: „ Компромисът от Молтхаус е жив и рита“. След което е добавено: „ В очакване сме на бъдещите развития“. ”
Външният министър Джеръми Хънт очаква в следващите дни двата преговарящи екипа да постигнат подобряване на сделката. Това е заявил и той след разговорите във вторник в британския парламент. Хънт е добавил, че „ има светлина в тунела“ и съществува възможност в Камарата да се събере мнозинство в подкрепа на променената сделка. В сряда той има задача да предупреди, че и двете страни поемат „тежка отговорност“ да избегнат Брекзит, който би бил „опустошителен“.
Очаква се днес Хънт да държи реч в Берлин пред фондация „ Конрад Аденауер“, където трябва да каже: „Никой от нас не трябва да има съмнения, че ако не се гарантира ратификацията на Споразумението между ЕС и Великобритания за оттеглянето на страната, ще се стигне до дълбоки поражения , икономически и политически.
В Берлин Хънт трябва да се срещне с висши германски политици включително и с външния министър Хайко Маас, за да обсъди Брекзит.
Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас във вторник отново повтори, че блокът отказва да променя проекта за споразумение за напускането на Великобритания.
"ЕС няма да отвори отново Споразумението. Не може да приемем времево ограничение или клауза за едностранно напускане. Работим заедно с британското правителство, за да открием начин страната да напусне ЕС по подреден начин на 29 март. Това е."
Във вторник на конференция в Лондон бившият председател на Еврокомисията Хосе Барозо е обявил, че е по-добре ЕС да се съгласи на компромис вместо да го обвиняват, че е причина за Брекзит без сделка.
“Всеки има нужда малко да се раздвижи, това също е компромис. Където има политическа воля, има и политически път. Европа е длъжна да се приспособи към някои от британските тревоги,” е казал Барозо.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

The Guardian: Депутатите се страхуват, че Мей ще свика предсрочни избори

20 Февруари 2019 | 03:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските парламентаристи се страхуват, че Тереза Мей може да използва лейбъристкото разцепление и да обяви предсрочни избори, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и консерваторите в Британския парламент са обезпокоени, че новата група, създадена от Лусиана Бъргър и Чука Умунна всъщност увеличава шансовете на премиера Мей да обяви предсрочни избори.
От лейбъристка страна депутатите и техните привърженици се плашат, че министър-председателят на Великобритания ще се изкуши да използва разцеплението в опозицията, ако още членове на партията преминат към новата политическа група.
Според експертите перспективата за подобно действие от страна на Мей ще се увеличи, ако 20, 30 а дори и 50 лейбъристки депутати решат, че няма да могат да застанат зад Джеръми Корбин отново.
В същото време и консерваторите стават все по-разтревожени, че Мей може да бъде принудена да обяви предсрочни избори, ако нейното малко мнозинство се стопи или ако от средите на самите тори се намерят хора, които да се присъединят към новата Група на независимите. Няколко депутати от Консервативната партия са съобщили на вестника, че през миналата седмица вариантът „предсрочни избори“ е увеличил шансовете си.
Консерваторите твърдо настояват, че планират изборите да са през 2022 година. В същото време два независими един от друг източника от техните среди са информирали вестника, че подозренията им се засилват все повече, особено след поканите за обедите, които организира Адам Мемън, директор на групата за проучване на мнението в Консервативната партия. На тях поканените обикновено са питани какво трябва да съдържа партийният манифест за общите избори.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще пристигне в Брюксел в сряда за разговори за Брекзит

19 Февруари 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме британския премиер Тереза Мей в Брюксел в сряда, за да разговарят отново за Брекзит, предава AFP.
Говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас заяви пред репортерите, че двамата ще се срещнат в централата на Европейския съюз в 18:30 местно време (19:30 българско).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

Жан-Клод Юнкер: Възможно е Брекзит да бъде отложен и за след европейските избори

19 Февруари 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не изключва продължаване на членството на Великобритания в Европейския съюз и след Европейските избори през месец май, пише европейската редакция на Politico.
„Според мен това ще бъде ирония на историята, но не мога да го изключа“, заяви Юнкер пред Stuttgarter Zeitung. „Евентуално решение да се поиска повече време трябва да бъде взето от Обединеното кралство. Ако бъде отправено подобно искане, никой в Европа няма да се противопостави“, добави той.
След като договорената сделка за Брекзит между Лондон и Брюксел бе отхвърлена от британския парламент миналия месец и политическата безизходица, която се установи в Уестминстър, се увеличиха спекулациите, че британското правителство ще бъде принудено да поиска удължаване на преговорния период по член 50. Ако това не се случи, има големи опасения, че Великобритания ще излезе от Съюза без никакво споразумение.
Забавянето след изборите за ЕС много вероятно ще означава участието на Великобритания в изборите за избиране на евродепутати.
Юнкер също каза, че няма фиксиран краен срок за това колко време може да бъде отложена датата на излизане: „Ако питате колко дълго може да бъде отложено оттеглянето, нямам предвид никаква времева рамка. С Брекзит вече толкова много срокове бяха изпуснати“.
„Това е като да си пред съда или в открито море; ние сме в Божиите ръце. И никога не можем да бъдем съвсем сигурни, кога Бог ще вземе въпроса в свои ръце“, добави той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Мей вбеси привържениците на Брекзит

The Daily Express: Мей вбеси привържениците на Брекзит

19 Февруари 2019 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит Стивън Барклей взе подробности по план „В“, съставен от привържениците както на напускането на ЕС, така и на желаещите страната да остане в него. Той ще ги обсъди с партньорите в Брюксел, пише вестник The Daily Express.
Призивът за „алтернативни решения“ на твърдата ирландска граница, която се оказа сериозна пречка, беше оставен настрана заради правни гаранции. Барклей и главният прокурор Джефри Кокс ще се върнат в сряда в Брюксел, за да представят пред висшите еврослужители как „да се продължи напред по законен начин“.
Кокс ще се опита да запази един съвсем нов правен текст, което ще му позволи да се върне към своето предупреждение от ноември, че Великобритания може да попадне в клопката на митническия съюз на Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

AFP: Седем депутати напуснаха Лейбъристката партия

18 Февруари 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Седем депутати напускат британската Лейбъристка партия за Brexit, антисемитизъм
Седем депутати от опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин напуснаха фракцията и обявиха създаването на нова, независима група в знак на протест срещу подкрепата за Брекзит и неуспеха срещу антисемитизма, предава AFP.
„Това беше много трудно, болезнено, но необходимо решение", сподели една от депутатите - Лучиана Бергер, на набързо организирана пресконференция в Лондон.
Други подробности не се привеждат към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тони Блеър иска втори референдум да саботира излизането

Daily Express: Тони Блеър иска втори референдум да саботира излизането

18 Февруари 2019 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тони Блеър поиска нов референдум за Брекзит по време на реч в Мюнхен, в която бившият премиер нарече излизането на Великобритания от ЕС като „ужасна грешка“, пише в. Daily Express.
На двудневна конференция на ЕС, в която темата за Брекзит заемаше по-голямата част от дневния ред, Блеър предупреди, че ако Обединеното кралство напусне ЕС, британците ще бъдат безсилни сами по себе си срещу „гигантите“ САЩ и Китай. Той добави: „Ако бях министър-председател, бих се опитал да обясня на британците, че те имат избор единствено между безсмислен и болезнен Брекзит“. Според Блеър, би било безсмислено, също като Норвегия, да поддържате тесен контакт с ЕС - без да имате възможност да имате думата в правилата.
Той каза, че членството в ЕС е въпрос на балансираща сила и че, само германците или британците ще бъдат напълно безсилни срещу „гигантите“ САЩ и Китай.
Блеър добави: „Ако искаме да защитим нашия либерален начин на живот, можем да го направим само заедно“.
Като министър-председател, Тони Блеър се бори страстно за европейско Обединено кралство от 1997 до 2007 г. и направи опити да накара Великобритания да се откаже от паунда заради еврото.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

17 Февруари 2019 | 19:36 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В рамките на разговора, който се състоя по нейно искане, Мей отправи молба за подкрепа за постигане на повече гъвкавост от страна на всички в Европейския съюз при договарянето на въпроса с границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, и постигането на споразумение за Брекзит до 29 март.
Премиерът Борисов увери Мей в подкрепата си за постигането на споразумение, което ще гарантира запазването на добрите отношения между Великобритания, ЕС и 27-те държави-членки. Българският министър-председател подчерта трите насоки, в които е изключително важно да се постигне договореност, не само за ЕС, но и за нашата страна в частност.
На първо място Борисов открои сигурността и запазването на високите нива на сътрудничество в тази област и наличните инструменти, като се даде ексклузивитет на Обединеното кралство. България винаги е имала най-високо ниво на сътрудничество и много успешни съвместни действия със своите британски колеги и в рамките на Европол, и държи това да продължи и след Брекзит, категоричен беше българският премиер.
Втората важна насока според министър-председателя Борисов касае статута на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на британските граждани в ЕС. Борисов отбеляза, че тази тема е от голямо значение за България, с оглед големия брой българи в Обединеното кралство, и британски граждани у нас.
Не на последно място, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че по темата за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия е важно недопускане на напрежение и нарушаване на мира.
По време на разговора британският премиер Тереза Мей благодари на министър-председателя Борисов за навременното сезиране на британските власти по случая Гебрев и за включването на британски екип при разследването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей ще говори с всеки от лидерите в ЕС, за да преодолее застоя в преговорите за Брекзит

17 Февруари 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей в събота обеща да разговаря с всеки от лидерите на страните-членки на ЕС "през следващите дни", както пише в писмо до консервативните депутати, за да ги призове за единство по Брекзит, предава AFP.
В писмото до колегите си, откъси от които бяха пуснати от канцеларията й късно в събота, Мей призова партията да "премине отвъд това, което ни разделя".
Британският лидер каза, че управляващите тори трябва да пожертват "личните предпочитания" за "висшия национален интерес".
Призивът бе отправен след като Мей претърпя ново парламентарно поражение свързано с Брекзит тази седмица, което предполага, че краткият период на партийно единство за реформиране на проекта за споразумение за развод на ЕС може да не оцелее, пише агенцията.
В четвъртък вечерта депутатите отхвърлиха предложение, изразяващо подкрепа за усилията на Мей да търси промени в споразумението с нея, след като членовете на нейната собствена Консервативна партия се въздържаха.
В писмото си до депутатите в събота премиерът нарече гласуването "разочароващо", но настоя, че тя ще продължи да се стреми да осигури промени в така наречения „предпазен механизъм“ в сделката.
Офисът й разкри, че тя планира "да говори с лидерите на всяка една държава-членка на ЕС в близките дни".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

The Guardian: Тереза Мей с нов призив за обединение на консервативните депутати за Брекзит

17 Февруари 2019 | 03:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отправи нова молба към консервативните депутати да се обединят и да изпълнят Брекзит, като настоява нейната партия да „премине отвъд това, което ни разделя“ и да жертва „личните си предпочитания“, пише британският вестник The Guardian.
Сплотяващият вик на премиера следва друга бурна седмица в Уестминстър, която видя, че напрежението в партията на торите достига точка на кипене, като един от нейните министри обвинява колегите си евроскептици в „предателство“.
Тереза Мей, в писмо до всички 317 консервативни депутати след като плановете й за Брекзит пострадаха от още една унизителна загуба в Камарата на общините, заяви, че резултатът беше „разочароващ“, но обеща, че правителството ще продължи работата си, за да осигури промени за ирландския механизъм.
Тя обяви, че ще се върне в Брюксел за по-нататъшни разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, като разкри плановете си да говори с лидерите на всяка държава-членка на ЕС през следващите дни.
Междувременно министърът за Брекзит, Стивън Баркли, ще се срещне в понеделник с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, за да обсъди предложенията на „работна група за алтернативни мерки“ на торите, които търсят компромисно решение, за да избегнат нуждата от защитен механизъм.
В призив за единство 41 дни преди планираното напускане на Великобритания, Мей каза: „Историята ще ни съди за ролите, които сме играли в този процес. Вярвам, че една страна с нашите вродени сили, завиден ресурс и огромен талант може да се изправи пред бъдещето с увереност, че нашите най-добри дни предстоят. Но сега стоим в решаващ момент.
Тя продължи: „Без споразумение за оттегляне рискуваме да се формира комбинация в парламента, която ще спре изцяло Брекзит.
„Алтернативно, Обединеното кралство може да напусне ЕС без сделка или период на изпълнение. Това би довело до прекъсване на нашата икономика и ежедневния живот на хората, което ще навреди на работните места както у дома, така и в целия ЕС.
„Вместо това, нашата партия може да направи това, което е правело често в миналото: да преминем отвъд това, което ни разделя и да се съберем зад това, което ни обединява; пожертвайте, ако е необходимо, нашите лични предпочитания в по-висша служба на националния интерес; и да се издигнем до нивото на събитията по начин, който възстановява вярата на британския народ в нашия политически процес.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Express:  Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

The Daily Express: Две други държави се канят да изоставят „култа, наречен ЕС“

15 Февруари 2019 | 04:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел се страхува, че нови две държави ще се опитат да обърнат гръб на „култа, наречен ЕС“, ако Брекзит има успех, пише днешният The Daily Express.
Поне две държави може да бъдат обвинени, че се канят да напуснат блока и да тръгнат по пътя на Великобритания, това прогнозира експертът по глобален бизнес Хилари Родуич.
Според нея в последните две години няколко държави, членки на Евросъюза, са проявили десен евроскептицизъм. Нидерландия и Швеция може скоро да последват Великобритания, ако Островът успее да постигне успешна сделка за излизането си от Общността и се договори за изгодни търговски отношения с нея след 29 март. За нея членството в ЕС е нещо като „клуб или култ. Не може един член да напуска и да си вземе каквото си иска, а трябва да се направи нещо по-добро заради всички други, които остават вътре! В противен случай и други членове ще напуснат. Тъй че ти трябва да не допуснеш това да се случи.“
Евроскептичната партия на шведските демократи е предупредила Брюксел, че възнамерява да напусне Съюза, ако евробюрократите не направят съществени промени в основните си институции. В същото време проучване на общественото мнение в Нидерландия изненада много с резултатите си – повече от половината холандци искат страната им да излезе от Евросъюза. Има слухове и за датчаните, които също са недоволни.
В сряда лидерът на младите шведски демократи Тобиас Андерсон предупреди, че партията е готова да разтърси Европарламента веднага след изборите през май. Той обяви, че други евроскептични партии не успяха да предложат нова версия на европроекта, а неговата е в състояние да предложи 113 промени за начина, по който ЕС управлява совите държави, членки.. „Ние винаги ще бъдем в Европа, но може би невинаги в Европейския съюз“, е заявил младия политик от Швеция.
Холандският премиер Марк Рут също предупреждава, че ЕС трябва да се поучи от „хаоса, който Брекзит създаде и създава“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

The Guardian: Тереза Мей отново претърпя поражение за сделката си по Брекзит

15 Февруари 2019 | 02:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът отново загуби подкрепа, след като 303 депутати гласуваха „против“ срещу 258 – в нейна подкрепа, а торите от Европейската изследователска група (ERG) се въздържаха. Надеждите да се обедини партията й около предоговаряне на сделката потънаха в хаос, пише вестник The Guardian и пояснява, че министър-председателят на Великобритания е подложена на постоянно поражение, благодарение „на евроскептиците“.
Европейската изследователска група, водена от Джейкъб Рийс-Мог, се въздържа да подкрепи правителството, защото не одобрява идеята за излизане от ЕС без сделка.
Така се слага край на временното примирие, което се възцари през миналия месец сред консерваторите по повод Брекзит и в подкрепа на стратегията на Мей да постигне известни отстъпки от Брюксел по въпроса за северноирландската граница.
На 27 февруари депутатите отново ще обсъждат и гласуват стратегията на Мей по отношение на ЕС.
От Даунинг стрийт 10 обаче обявиха , че Мей разбира тревогите на своите колеги от Консервативната партия. От правителството винаги са настоявали, че никога няма да допуснат Брекзит без сделка. В направеното съобщение се казва: “Макар че не си осигурихме подкрепата в Камарата на общините тази вечер, министър председателят продължава да вярва, че ще се намери изход от „задънената улица“, в която сме попаднали. Ние ще напуснем ЕС със сделка, независимо от тревогите на някои консерватори, че на масата за преговори ще поставим опцията „без сделка“.
Мей се опита да прехвърли част от вината и на лейбъристите, като обяви, че отказът им да я подкрепят направи вероятността да се напусне ЕС без сделка по-видима.
Източници от опозицията са заявили пред The Guardian, че изпаднали в паника консерватори са обсъждали възможността да приемат лейбъристкото предложение и да гласуват заедно, за да се избегне пълно поражение. В крайна сметка обаче те са решили да приемат унизителната загуба вместо да гласуват заедно с опозицията.
Topics

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

ТАСС: ЕК даде индикации за възможно отлагане на датата за Брекзит

13 Февруари 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Съществува възможност за отлагане на датата за излизане на Великобритания от структурите на Общността, но към настоящия момент такава молба не е постъпвала от Лондон. Това подчерта на пресконференция в Брюксел говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, предава ТАСС.
„Не сме получавали молба за удължаване на срока от Великобритания. Подобна възможност обаче е предвидена в чл. 50 (на Лисабонския договор)“, подчерта Схинас.
Говорителят на ЕК припомни, че освен молба от Лондон, за отлагането на датата за Брекзит е необходимо и съгласието на останалите страни-членки на ЕС. Схинас обаче отказа да поясни за какъв период може да бъде отложено излизането на Великобритания. По план тя трябва да напусне ЕС на 29 март тази година.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

Daily Express: Ирландия се опасява, че ЕС би могъл да изостави Дъблин, за да спаси Брюксел от Брекзит без сделка

13 Февруари 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландия се опасява, че Европейският съюз ще я изостави, докато напрежението се засилва от заплахата от излизане на Великобритания без споразумение, която ще напусне блока само след 45 дни, пише в. Daily Express.
Много ирландски фирми силно разчитат на достъпа до британските пазари, за да може техният бизнес да бъде успешен. Но този достъп в момента се поставя под съмнение, тъй като задънената улица в Уестминстър оставя Великобритания на ръба да напусне ЕС без сделка и дори предизвика страхове, че Брюксел ще изостави Дъблин в момент на нужда.
The Great Northern Distillery, чийто бизнес започна през 2015 г. в граничния град Дъндолк, отбеляза бърз напредък, но сега се опасява, че ирландският защитен механизъм може да доведе до срив на техния труд.
Брюксел продължава да подкрепя искането на ирландския премиер Лео Варадкар да не се предоговаря отново предпазния механизъм, въпреки че депутатите в Лондон до голяма степен отхвърлят проекта за оттегляне от ЕС на Тереза Мей.
Критици в Уестминстър се опасяват, че ЕС може да задържи Великобритания за заложник в постоянен митнически съюз поради липсата на едностранна клауза за излизане или ограничение на времето за защитния механизъм.
Най-висшите служители на ЕС обаче досега отхвърлят предложенията за промяна на предпазния механизъм.
Ирландските фермери биха могли да бъдат унищожени, като се наложи да разчитат на тарифите на Световната Търговска Организация за търговия с Великобритания, което накара Лео Варадкар да поиска спешна помощ от ЕС, за да компенсира внезапните загуби на говеждо и млечни продукти във Великобритания.
Ирландският премиер също настоява за отпускането на държавна помощ, за да позволи на правителството му да спаси засегнатите компании от последиците от Брекзит без сделка.
Но Мартин се опасява, че Брюксел може да се откаже от Ирландия в единадесетия час, за да минимизира риска от Брекзит без сделка.
Бърти Ахърн, бивш ирландски премиер и ветеран на преговорите в Брюксел, се опасява, че подкрепата на ЕС за Дъблин може да се окаже в сценария на „съдния ден“.
Ахърн каза: „Не мисля, че Барние и компанията ще имат публична пресконференция в Брюксел, казвайки: „Напускаме или изоставяме ирландците и съжаляваме, че сме променили мнението си ".
Ирландският политик се опасява, че всеки ход ще дойде при затворени врати в последните дни преди всеки потенциален сценарий.
„Хората ще започнат да казват: „Исусе, слушай, не можем да позволим това да се случи, трябва да намерим някакво решение“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

AFP: Тереза Мей поиска от депутатите в Лондон отсрочка за преговорите за Брекзит

12 Февруари 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей призова депутатите в Лондон да й дадат повече време за преговорите с Европейския съюз за предоговаряне на споразумението за Брекзит, предава AFP.
„След като постигнахме споразумение с ЕС за по-нататъшни преговори, сега ни е необходимо известно време, за да завършим този процес", подчерта Мей. Същевременно тя обеща, че следващата серия гласувания в парламента за Брекзит ще се проведе на 27 февруари.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март тази година, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Стърджън: Шотландия ще бъде независима след пет години

Никола Стърджън: Шотландия ще бъде независима след пет години

12 Февруари 2019 | 04:47 | Агенция "Фокус"
Единбург. Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Шотландия ще бъде независима след пет години, пише шотландският всекидневник The Scotsman.
Никола Стърджън потвърди намерението си да свика нов референдум за независимостта на Шотландия, след като бъдат изработени окончателните подробности за Брекзит. Първият министър се яви в американско токшоу през уикенда, за да обяви, че мнозинството от шотландците ще гласуват положително в евентуален нов референдум за шотландска независимост през следващите пет години.
Първият министър каза, че е уверена, че повече шотландци ще подкрепят независимостта, ако се проведе нов референдум , след като реалността на Брекзит стана очевидна. "Ние сме в тази позиция, защото не сме независими", каза тя. „Този демократичен дефицит, при който Шотландия е част от Великобритания, несъмнено кара много хора да погледнат отново на въпроса за Шотландия като независима държава. „Мисля, че ще има нов референдум за независимост. И когато това се случи, мисля, че Шотландия този път ще гласува за да стане независима. Това ще бъде начин да защитим нашето място в Европа и да се уверим, че решенията, които оказват влияние върху посоката на нашата страна, се вземат в Шотландия, а не в Лондон. - Времето за това все още предстои да бъде определено - очевидно има много загриженост за процеса на Брекзит. Като първи министър, казах, че ще изложа мнението си за момента на провеждането на друг референдум за независимост през следващите няколко седмици, след като видим как ще протече напускането на ЕС. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

The Independent: Лейбъристите призоваха Тереза Мей да промени „червените си линии“ за Брекзит

12 Февруари 2019 | 04:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристите призова депутатите да гласуват за митнически съюз с ЕС, предупреждавайки, че Тереза Мей трябва да е склонна да промени червените си линии, ако иска ратифицирането на споразумението, пише британският вестник The Independent
Премиерът също бе подложен на натиск от Брюксел в понеделник, а главният преговарящ Мишел Барние каза, че блокът очаква Великобритания да действа и че няма да има движение, докато червените линии не се променят.
„Очакваме яснота и движение от Обединеното кралство“, заяви Барние пред репортери, от Люксембург.
„Лейбъристката партия има някои притеснения относно предпазния механизъм, но ние напълно приемаме, че е неизбежно да има предпазен механизъм. На този етап от динамиката на процеса прозорецът по член 50 вече почти се затваря, така че се нуждаем от препазен механизъм“
„Критичният въпрос е: дали тя, в своя отговор, показва желание да се откаже от червените си линии или не? И това трябва да бъде тествано по-рано, отколкото по-късно. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

FAZ: Британският премиер отхвърли предложението на Джереми Корбин за митнически съюз с ЕС

11 Февруари 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей отхвърли предложението на лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за поддържане на постоянен митнически съюз с Европейския съюз, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В писмо до Корбин, разпространено в медиите, Мей изразя готовност за по-нататъшни преговори с опозицията в Лондон. В текста тя се съгласява с Корбин, че не трябва да бъдат организирани нови избори или втори референдум за Брекзит.
По план Великобритания трябва да излезе от структурите на Общността на 29 март, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

The Daily Express: Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск

11 Февруари 2019 | 04:46 | Агенция "Фокус"
Хале/Лондон. Брекзит без сделка може да постави 100 000 работни места в Германия в риск, тъй като износът на коли ще се срине, пише в днешния си брой британския всекидневник The Daily Express.
Прочутите германски автомобилни производители ще претърпят масивни загуби при Брекзит без сделка, сочат данни от най-ново изследване за икономическите последици от излизането на Великобритания от Евросъюза.
Институтът за икономически изследвания в Хале доказва, че манифактурният сектор ще се окаже особено уязвим поради неяснотите около бъдещото търговско партньорство с Обединеното кралство. Германия му е продала 770,000 коли през 2017 година, като в този рентабилен сектор е имало 15,000 работни места. Германия е третият в света производител на коли и четвърта по общо производство на моторни превозни средства. През 2017-та годишният капацитет на този сектор от германската икономика е шест милиона броя возила, а делът му в ЕС се равнява на 31.5 процента.
Според проучването жителите на Волфсбург, където се намират заводите на „Фолксваген“ ще изпита най-силно удара от евентуален срив на автомобилния износ. Застрашени са 500 работни места, т.е. 0.4 на сто от всички работни места в този град. Динголфинг в Бавария, където се намират заводите на другия голям автомобилен производител, БеЕмВе, е другият застрашен от закриване на работни места град.
От ефектите на евентуален Брекзит без сделка ще пострадат и средни по размер германски фирми, чийто принос в най-голямата икономика в ЕС се оценява на над три трилиона паунда. Публикуваните данни сочат, че в целия свят ще бъдат закрити над 600 000 работни места. Освен Германия в Ес най-пострадали ще се окажат Ирландия и Малта. Близо два процента от малтийците и един процент ирландци ще останат без работа при Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тони Блеър: Брекзит без споразумение застрашава мира в Северна Ирландия

Тони Блеър: Брекзит без споразумение застрашава мира в Северна Ирландия

10 Февруари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането на Великобритания от Европейския съюз без споразумение застрашава мирния процес в Северна Ирландия и е изключително опасен за британската икономика, заяви бившият британски премиер Тони Блеър в интервю по британския телевизионен канал Sky News.
Според него, Брекзит без споразумение "ще бъде много опасен за Великобритания от икономическа гледна точка" и може да доведе до "потенциално разрушителни" последици за мирния процес в Северна Ирландия. "Липсата на споразумение за напускане на ЕС означава появата на наистина твърда граница между северната и южната част на Ирландия, противно на Споразумението от Белфаст, и това ще предизвика огромен разрив в Обединеното кралство", заяви бившият премиер.
Споразумението от Белфаст, известно като „Споразумението от Разпети петък“, беше сключено през 1998 г. с участието на властите на Великобритания и Република Ирландия. То предвижда отказът на Лондон от прякото управление в региона и прехвърлянето на властта в региона на местните власти, създадени на коалиционна основа. Споразумението позволи установяването на деликатен политически баланс в Северна Ирландия и прекратяване на три десетилетия на кървави сблъсъци между протестанти и католици, монархисти и републиканци, опоненти и поддръжници на независимостта на региона от Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: „Уволнете Грейлинг заради фиаско на договор за фериботни превози“, настояват депутати

The Guardian: „Уволнете Грейлинг заради фиаско на договор за фериботни превози“, настояват депутати

10 Февруари 2019 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се изправи в събота вечерта пред междупартийни призиви да уволни транспортния си министър Крис Грейлинг, след като предостави договор за фериботен транспорт при Брекзит без сделка на компания, която няма кораби, пише The Guardian.
Дългогодишни членове на партията на торите са заявили, че премиерът е „затворила очите си“ за решението на Глейдинг да даде близо 14 милиона паунда на компанията Seaborne Freight да управлява фериботните превози между Рамсгейт и Остенд въпреки ширещите се обвинения, че това е незаконно.
Всичко се случва в момент, когато в международната бизнес общност се засилва недоволството от подготовката на Великобритания да напусне Съюза без сделка, а до крайния срок за Брекзит остават по-малко от 50 дни.
Няколко депутати предлагат Грейлинг да преосмисли положението си след като в неговото министерство разкриха, че контрактът е бил отменен. Според един от тях тази сага „само потвърждава, че страната е в хаос“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: На Никола Стърджън „трябва да й се припомни за Дейвид Камерън“, когато говори да се гласува шотландската независимост

The Scotsman: На Никола Стърджън „трябва да й се припомни за Дейвид Камерън“, когато говори да се гласува шотландската независимост

10 Февруари 2019 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън получава вече предупреждения да не рискува да тръгне по политическия път на Дейвид Камерън, ако продължава да настоява за референдум, за който и тя е наясно, че няма как да се случи, пише шотландският всекидневник The Scotsman. В момента тя все повече се доближава до положението, в което изпадна бившия премиер на Великобритания, когато предложи да се проведе гласуване, с което да се определи мястото на Обединеното кралство в Европа.
Първият министър на Шотландия Никола Стърджън е изнесла лекция на тема „Шотландия, Брекзит и бъдещето“, която е част от програмата на Световната седмица на жените лидери, организирана от Института за жените, мира и сигурността към университета в Джорджтаун. Преди да реши дали да говори за нов вот или да не го прави, тя трябва да изчака развитието на процеса около Брекзит, са изразили мнението си академичните среди след като са изслушали лекцията й. Те са й припомнили, че Камерън подаде оставка на сутринта след вота за Брекзит през 2016 година.
Тогава много дългогодишни консерватори са предупреждавали бившия министър-председател, че е твърде рисковано да се подлага на гласуване членството на Великобритания в ЕС.
Шотландският премиер е подложена на все по-голям натиск от членове на Шотландската националистическа партия за подобен референдум в момент, когато назрява конституционна криза заради Брекзит. Но последните проучвания на общественото мнение доказват, че 52 на сто от шотландците не искат да чуят за „нов референдум за независимост“ поне в „Следващите няколко години“.
Ако Тереза Мей не оцелее, анализаторите смятат, че играта може драстично да промени посоката си, а това според тях е добра причина да не се казва в момента нищо. Брекзит е тема, която разделя редиците на Шотландската националистическа партия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Британски депутати ще се опитат да предотвратят Брекзит без споразумение

Huffington Post: Британски депутати ще се опитат да предотвратят Брекзит без споразумение

9 Февруари 2019 | 04:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите са готови да започнат нов опит да отложат Брекзит и да блокират варианта за напускане на ЕС без споразумение на следващото гласуване на 14 февруари, пише британският вестник Huffington Post.
Бивш министър и старши депутат от парламента, участващ в междупартийни разговори, каза, че е "много вероятно" и че има "съществен консенсус“ за гласуване предназначено да даде на парламента властта да спре Брекзит без сделка.
Първият подобен опит за удължаване на член 50 бе отхвърлен с 23 гласа миналия месец на фона на бунт от страна на депутатите, които подкрепиха партията на Джереми Корбин.
Но с наближаването на 29 март и без признаци на споразумение, депутатите търсят решение на това как да се попречи на събитието.
Депутат от Лейбъристката партия каза, че се провежда „голяма дискусия“ за това как да се спечели при втория опит.
А първоначалният план за удължаване на член 50 с девет месеца почти със сигурност ще бъде отхвърлен, като източник предполага, че тримесечно отлагане е по-вероятно.
Но депутат от лейбъристите каза: “Следващата седмица акцентът ще бъде поставен върху това Тереза Май да не може да отведе страната в пропастта.
"Това все още се обсъжда как да бъде направено, но има съществен консенсус, че това ще бъде направено."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Брекзит ще бъде катастрофа за Германия

Daily Express: Брекзит ще бъде катастрофа за Германия

9 Февруари 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Берлин. Немски икономист призова страната си да направи всичко възможно, за да запази Великобритания в ЕС, тъй като Брекзит ще бъде „катастрофа“ за Германия, пише британският вестник Daily Express
Ханс-Вернер Зин е бивш председател на Института за икономически изследвания и е в консултативния комитет на германското министерство на икономиката. Говорейки на конференция в сряда, той изрази загрижеността си относно Брекзит. Д-р Зин каза: "Брекзит ще бъде катастрофа за Германия, ние трябва да направим всичко възможно, за да запазим британците в ЕС!"
Той добави, че икономическата сила на Обединеното кралство е същата като тази на сбора на 19-те най-малки държави от ЕС, така че Брекзит е еквивалент на едновременното напускане на 19 страни
Той предупреди, че особено за Германия, Брекзит ще бъде опустошителен.
Немската автомобилна индустрия е изключително обезпокоена от напускането на Великобритания - през 2017 г. страната е изнесла 769 000 автомобила в Обединеното кралство, което го прави най-голям износен пазар.
Брекзит може да доведе допълнителни мита за германските автомобили, заплашвайки да задуши процъфтяващата индустрия.
Д-р Зин критикува германския канцлер Ангела Меркел за работата с Обединеното кралство за сключване на сделка.
Той каза: „Мисля, че трябва да сме гъвкави. Но не в смисъл на това, което Меркел прави, като предложи на британците сделка да може да напуснат по-лесно и да подпише това глупаво споразумение. Напротив, тя трябваше да ги държи вътре.
Икономистът подкрепи втори референдум, който мнозина се надяват да прекрати Брекзит.
Той каза: „Надявам се, че разумът ще надделее и че в крайна сметка ще има втори референдум.
"Трябва да направим всичко възможно, за да запазим британците в ЕС, заради собствените ни интереси, да запазим космополита на ЕС и да защитим нашите експортни индустрии."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит

The Independent: Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит

9 Февруари 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания принуждава развиващите се страни да сключват рискови търговски споразумения преди Брекзит, пише британският вестник The Independent във водеща статия.
Някои от най-бедните страни в света са принудени да се споразумеят за потенциално вредни търговски споразумения с Обединеното кралство чрез използване на "заплахи“ с наближаването на Брекзит.
Лиъм Фокс, министърът на международната търговия, е обвинен в оказване на натиск върху развиващите се страни да „подпишат“ - без да знаят стойността на споразуменията - с предупреждение, че иначе ще бъдат загубени.
Само три от 40-те споразумения, с които Обединеното кралство се ползва чрез членство в ЕС, обхващащи 71 страни, бяха успешно „преподписани“, както обеща правителството, а до Брекзит остават още седем седмици, пише изданието.
„Споразуменията се изготвят в кратки срокове заради вероятността от напускане на ЕС без споразумение. Страните са помолени да се подписват на сляпо ”, казва Лиз Мей, ръководител на политиката на неправителствена организация.
Без пълната представа за това как ЕС и Великобритания ще търгуват в бъдеще е невъзможно за страните да преценят до колко са изгодни тези сделки, как ще работят на практика или дори как ще се прилагат някои елементи от тях. Вместо да признае тази трудност, правителството разчита на развиващите се страни да бъдат принудени да подпишат в последната минута, вместо да рискуват високи мита, с които да бъде обложен ключовият им износ. Този тип недобросъвестни преговори - използване на имплицитни заплахи не е най-добрия начин да се започне независимата търговска политика на Обединеното кралство, пише изданието.
Нито една развиваща се страна не се е оплакала публично от подхода на Обединеното кралство, но се смята, че някои от тях са възразили и и са показали своето неудовлетворение, като отлагат подписването.
Самият Лиъм Фокс призна риска за развиващите се страни от Брекзит, след като неговото министерство направи предложение за премахване на всички мита, ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, за да избегне раздуването на инфлацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение

Daily Express: Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение

8 Февруари 2019 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ирландия призова САЩ да се противопоставят на Брекзит без споразумение, пише британският вестник Daily Express.
Споразумението за свободна търговия със САЩ може да бъде изложено на риск, ако Великобритания не постигне споразумение за избягване на твърда граница в Ирландия, предупреди вчера влиятелен конгресмен - само часове след като Дъблин призова Вашингтон да се намеси в Брекзит.
Ричард Нийл, председател на комисия в Конгреса, каза, че трябва да се намери решение, за да се избегне необходимостта от физически проверки между Северна Ирландия и Ирландия, или това ще повлияе на бъдещата търговия между САЩ и Великобритания. Неговото предупреждение дойде, след като Саймън Коуни пътува до Вашингтон, за да помоли членовете на ирландско-американската група на Капитолийския хълм да използват влиянието си, за да гарантират, че нищо няма да застраши мира в Северна Ирландия. Но след като депутатите отхвърлиха споразумението на Тереза Мей миналия месец и по-малко от 50 дни, преди Великобритания да напусне ЕС, Брекзит без споразумение и необходимостта от митнически проверки в Ирландия изглеждат все по-вероятни.
Конгресменът от Демократическата партия, чиято комисия наблюдава търговията, каза на ирландския телевизионен оператор РТЕ: "Това ще натежи при преценка на ситуацията. Вече изразих опасенията си пред търговския представител на САЩ.
"Искаме двустранно търговско споразумение с Обединеното кралство, но в същото време мисля, че бих имал същите опасения, които се повдигат сега и че очевидно не трябва да се допусне връщане към твърда граница."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей

The Independent: Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей

8 Февруари 2019 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Възможни са министерски оставки в правителството на Тереза Мей, след като тя се върна с празни ръце от Брюксел, пише британският вестник The Independent.
На нея й беше казано в четвъртък от редица ръководители на ЕС, че предпазния механизъм за ирландската граница не подлежи на преговории че вместо това тя трябва да промени червените си линии, за да спечели подкрепата на лейбъристите и да сключи споразумението.
Тя изостави исканията на някои хардлайнери от нейната партия да се откаже изобщо от предпазния механизъм, което ще създаде напрежение сред привържениците на „твърдия“ Брекзит в редиците на консерваторите.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред премиера в четвъртък, че ЕС няма да поднови преговорите за споразумението за оттегляне - описвайки го като "внимателно балансиран компромис между Европейския съюз и Обединеното кралство, в който и двете страни са направили значителни отстъпки, за да стигнат до сделка".
Доналд Туск, председател на Европейския съвет, каза след срещата си с премиера, че все още няма "пробив" и че "преговорите ще продължат", а отговарящият за Брекзит в Европейския парламент Ги Верхофстад предупреди: Предпазният механизъм е ключов и нашето предложение е да се опитаме да разрешим проблема в политическата декларация. "
Той добави: „Г-жа Мей днес ни увери, че ще има предпазен механизъм.
"Това, което тя вече каза в Белфаст: не стои въпросът за премахване на предпазния механизъм, защото това е абсолютно необходимо за осигуряването и опазването на Споразумението от Разпети петък, вътрешния пазар и мирния процес", подчерта Верховстад.
В съвместно изявление британското правителство и Европейската комисия заявиха, че Тереза Мей е имала „трудна, но конструктивна“ среща с президента Юнкер и че двамата ще се срещнат отново преди края на месеца.
Двата преговарящи екипа бяха официално разпуснати, след като споразумението за оттегляне беше договорено между двете страни миналата година, като ЕС заяви, че не е предвиждал никакви допълнителни срещи. Но след гласуването в британския парламент, блокирало ратифицирането на споразумението, официалните лица ще започнат отново да се срещат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март

The Guardian: Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март

8 Февруари 2019 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Новото гласуване на споразумението с ЕС в британския парламент се очаква в края на март, пише британският вестник The Guardian.
Преговорите за Брекзит ще се водят до последния момент от Тереза Мей и ЕС, като последната оферта от Брюксел за ирландската граница, се очаква да бъде внесена в британския парламент само няколко дни преди Великобритания да напусне ЕС.
В напрегнати преговори в четвъртък, Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се съгласиха да проведат следващите лични преговори до края на февруари.
Този ход скъсява много оставащото време, като натрупва натиск върху британския парламент, за да може тогава да приеме това, което бъде предложено, или да се сблъска със сценарий без споразумение.
Става ясно, че длъжностните лица на ЕС ще се опитат да предложат на Тереза Мей подробен план за това как може да изглежда потенциалното технологично решение на ирландската граница, което би могло да бъде включено в правно необвързващата политическа декларация за бъдещото търговско споразумение.
Но официалните представители смятат, че е все по-вероятно предоговореното споразумение ще бъде представено на парламента едва в края на март, което ще наложи удължаване на срока за преговори по член 50, за да се изработи съответното законодателство в британския парламент.
Лидерите на ЕС ще проведат среща на върха в египетския курорт Шарм ел-Шейх на 24 февруари. Официалният представител на премиера разсея спекулациите, че това може да бъде следващата ключова дата за Брекзит. "Не сме потвърдили присъствието си и не бих мислил в този смисъл. Най-вече това е среща на върха между ЕС и арабските страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум

The Times: Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум

8 Февруари 2019 | 03:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин може да подкрепи втори референдум, след като някои депутати от Лейбъристката партия са заявили, че по-скоро ще напуснат партията, вместо да помогнат за сключване на споразумение за развод с ЕС, пише британският вестник The Times.
Позицията на Корбин в сряда вечерта за подкрепа на по-мека сделка за Брекзит доведе до реакция от страна на депутатите, включително Оуен Смит, бивш член на кабинета в сянка. Той предупреди, че той и „много други хора“ сега обмислят позицията си.
Чука Умуна, проевропейски депутат, заяви, че позицията на Корбин е "напълно деморализираща", добавяйки: "Това не е опозиция, а улесняването на една сделка, която ще направи страната по-бедна. Не ми се иска да мисля какво ще направят всички тези млади гласоподаватели, които подкрепиха партията за първи път през 2017 година. Гласувайте за Лейбъристите и ще получите Брекзита на консерваторите. Те ще чувстват, че са предадени".
Крис Лесли, бивш финансов министър в сянка, определи ходът на Корбин като поставящ „политиката на конференцията на лейбъристите в кошчето“ и той ще трябва да „сподели отговорността“, когато работните места бъдат загубени заради Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел и Лондон се споразумяха за продължаване на преговорите за Брекзит

AFP: Брюксел и Лондон се споразумяха за продължаване на преговорите за Брекзит

7 Февруари 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей се споразумяха за продължаване на преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Общността, предава AFP, като допълва, че двамата са описали срещата си като „силна“.
Преговарящият от страна на ЕС Мишел Барние ще се срещне в понеделник в Страсбург с министъра на Лондон за Брекзит Стивън Баркли, а Мей и Юнкер ще се съберат за нови разговори отново преди края на февруари, разкри говорител на ЕК.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

FAZ: Тереза Мей търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

7 Февруари 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе обявена по-рано тази седмица от говорител на Европейската комисия. Предвижда се дискусия с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Мей обяви, че ще се стреми към промяна на споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността. Особено спорен в Лондон е въпросът за откритата граница между Ирландия и Северна Ирландия. По план Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman:  Шотландия се изправя пред „дълбока рецесия“, ако Брекзит е без сделка

The Scotsman: Шотландия се изправя пред „дълбока рецесия“, ако Брекзит е без сделка

7 Февруари 2019 | 06:05 | Агенция "Фокус"
Лондон/Глазгоу. Ако Брекзит е без сделка, шотландската икономика може да изпадне в „дълбока рецесия“, ще се загубят много работни места, а редица компании ще напуснат страната. За това предупреждава министърът за Брекзит Майк Ръсел, пише вестник The Scotsman.
В среща с депутати от шотландския парламент той е говорил за увеличение на цените на храните между 5 и 10 на сто.
Шотландското правителство „постепенно и плавно се подготвя“ за Брекзит без сделка още от миналата година, твърди Майк Ръсел и предупреждава, че: "Брекзит без сделка създава възможност да се генерира значителен икономически шок, който може да хвърли Шотландия в рецесия, дълбока рецесия, която са окаже жестоко въздействие върху пазара на труда. Той е призовал банковата система да се запаси с допълнителни резерви на пари в брой, тъй като малкият бизнес ще усети най-много удара.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: EС се кани отново да се подиграе с Тереза Мей

The Times: EС се кани отново да се подиграе с Тереза Мей

7 Февруари 2019 | 04:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. След обръщението, в което имаше и думата „Ад“, отправено от Доналд Туск, очаква се ЕС отново да се подиграе с Тереза Мей, пише британският The Times.
Премиерът се готви в четвъртък за нова порция „свежа“ конфронтация в Брюксел, която да последва след нападките на привържениците на Брекзит в Лондон.
Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск е слисал министрите със суровите си нападки и груба критика на „онези, които насърчиха Брекзит без да са планирали как ще го проведат на практика“.
Тереза Мей се е настроила за ожесточен сблъсък с европейските лидери в четвъртък. Особено след като Доналд Туск обяви, че „в Ада ще има специално запазено място“ за водачите на кампанията за излизане на Великобритания от Евросъюза.
На Даунинг Стрийт вярват, че едва ли и Жан-Клод Юнкер, председателят на Еврокомисията, ще посрещне британския премиер с особени симпатии. Двамата ще се срещнат в четвъртък за първи път след разгрома в Камарата на общините на проекта на Мей за Брекзит.
По програма Мей трябва да се срещне също с господата Туск и Антония Таяни, председател на Европарламента. Госпожа Мей не вярва, че от Брюксел ще й окажат някаква допълнителна подкрепа, тъй като в момента Долната камара на британския парламент обсъжда предстоящия следващата седмица вот на нейното предложение за провеждане на самия Брекзит.
Брюксел обаче може да позволи промяна в споразумението за напускане.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

The Telegraph: Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

7 Февруари 2019 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей отлага вота за сделката, докато до самия Брекзит не останат 30 дни, въпреки предупрежденията, че не може да се продължи срокът на действие на Член 50, пише The Telegraph.
Премиерът се готви да отложи второто парламентарно гласуване на нейния проект за излизане на Великобритания от ЕС до края на февруари, точно месец преди крайния срок за напускане на ЕС.
Джулиън Смит, главният партиен координатор, е сигнализирал, че вотът няма да се проведе следващата седмица, както се очакваше. Аргументът на кабинета е, че министър-председателят няма да успее да предоговори навреме сделката си.
Очаква се кабинетът да не бъде на едно мнение заради страховете на онази част от консерваторите, които са за оставане в Евросъюза и които в момента се притесняват, че съществува риск от Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Корбин използва  лейбъристките условия, за да подкрепи Тереза Мей за Брекзит

The Guardian: Корбин използва лейбъристките условия, за да подкрепи Тереза Мей за Брекзит

7 Февруари 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. В специално писмо се предлага подкрепа от страна на лейбъристите, ако премиерът поеме пет ангажимента, включително и присъединяване към митническия съюз, пише в днешния си брой The Guardian.
Джеръми Корбин, лидерът на Лейбъристката партия, е написал писмо до министър председателя в сряда, ден преди пътуването до Брюксел. С него той се съгласява съмишлениците му да я подкрепят за сделката по Брекзит, стига тя да поеме пет законно обвързани ангажимента. Миналата седмица след дълго отказване той най-после проведе частни разговори с Тереза Мей – за първи път след като нейният проект беше отхвърлен в парламента с историческите 230 гласа „против“.
В писмото си Корбин призовава британския премиер да се преработи политическата декларация, с която се оформя рамката за бъдещите връзки на Великобритания с ЕС. Според него тези промени трябва да обхващат „постоянен и цялостен митнически съюз“, включително и за бъдещи търговски сделки; тясно регулиране чрез „споделени институции“ на връзките с общия пазар; „динамично изравняване на права и защити“, така че британските стандарти да не се отричат в ЕС; ясни ангажименти за бъдещото участие на страната в европейските агенции и програми; договорености за бъдеща обща сигурност
В писмото не се споменава нищо за втори референдум за Брекзит, който се поддържа от редица лейбъристи. Освен това известно е, че на Даунинг Стрийт 10 се готвят през следващата седмица да обявят публично предлаганото от правителството специално законодателство за правата на работниците, с окето се цели именно да получат подкрепа от лейбъристите.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Има специално място в Ада за тези, които искат Брекзит

Доналд Туск: Има специално място в Ада за тези, които искат Брекзит

6 Февруари 2019 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск в сряда осъди тези, които искат Брекзит, но нямат идея как да го осъществят и отбеляза, че стиска палци за британския премиер Тереза Мей, която имала „реалистичен план“, предава AFP.
„Чудя се как ли изглежда специалното място в Ада за тези, които викаха за Брекзит без дори да имат скица на план, как да го осъществят безопасно“, заяви Туск.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: При Брекзит без споразумение Еразъм+ ще финансира съществуващия обмен между Обединеното кралство и ЕС

ЕП: При Брекзит без споразумение Еразъм+ ще финансира съществуващия обмен между Обединеното кралство и ЕС

6 Февруари 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. • Съществуващите схеми за мобилност с образователна цел между Обединеното кралство и ЕС ще бъдат финансирани до приключването им;
• 14 000 студенти от страни от ЕС и 7 000 британски студенти ще бъдат обхванати от това законодателство;
• Бърза процедура за приемане на законодателството преди 30 март.
Комисията по културата ще подкрепи продължаване на финансирането по всички текущи дейности по мобилност с образователна цел по Еразъм + в случай на Брекзит без споразумение, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Комисията по култура и образование обсъди с Европейската комисия предложените нови мерки за непредвидени обстоятелства по програмата Еразъм+, в случай че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение.
Предложената разпоредба постановява, че всички дейности по мобилност в рамките на настоящата програма Еразъм +, започнали преди 30 март 2019 г., ще бъдат финансирани докато приключат (в рамките на максимум 12 месеца). Това включва британските студенти, стажанти, чираци и персонал, които са включени в дейностите за мобилност в страните на ЕС, както и обратното.
Представители на Европейската комисия посочиха, че това решение няма да има отражение върху бюджета, тъй като общият бюджет на програмата вече е одобрен в рамките на текущия дългосрочен бюджет.
За да може тази разпоредба да бъде приета и да влезе в сила преди 30 март 2019 г., комисията ще следва опростена процедура. Във вторник бяха внесени две изменения на предложението на Европейската комисия, които подчертават, че този нов закон ще се прилага само в случай на Брекзит без споразумение и обясняват причината, поради която не е възможно да се консултират националните правителства относно тази процедура..
Следващи стъпки

Гласуването ще се проведе по време на следващото заседание на комисията на 20 февруари, а гласуването в пленарна зала ще бъде през март. Преговорите със Съвета следва да дадат възможност за бързо споразумение и законодателният акт следва да бъде публикуван преди датата на оттеглянето на Обединеното кралство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Телевизия „Аljazeera“: Брекзит заплашва 700 000 работни места в туризма

Телевизия „Аljazeera“: Брекзит заплашва 700 000 работни места в туризма

6 Февруари 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Сараево. Предстоящият Брекзит без споразумение между Великобритания и ЕС заплашва 700 000 работни места в туризма, предупреждава в балканската си емисия телевизия „Аljazeera“, като се позовава на последни данни, изнесени в доклад на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).
Босненската агенция FENA допълва информацията като според нея под угроза са 308 000 работни места в сферата на туризма в Обединеното кралство, а 399 000 в европейските страни.
WTTC посочва, че тези констатации се налагат на основата на прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), според които икономиката на Великобритания през следващото десетилетие ще загуби 7,7% при напускане на ЕС без споразумение.
„Аljazeera“ цитира президента на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, която смята че Брекзит без споразумение може да има „драматични последици за туризма като един от най-важните сектори на британската икономика“.
Телевизията припомня, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мей обещава заплахите с ирландската граница да отворят нови „пукнатини“между торите

The Guardian: Мей обещава заплахите с ирландската граница да отворят нови „пукнатини“между торите

6 Февруари 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Във вторник Тереза Мей отправи заплаха към поддръжниците на Брекзит, като настоя, че „няма предложение“ Великобритания да напусне ЕС без гарантирана защита срещу твърда граница в Северна Ирландия, пише The Guardian.
В реч, която изнесе в Белфаст, премиерът на Обединеното кралство заяви, че технологията ще „играе роля“ във всички алтернативни договорености и че тя няма да напри нищо, което да засегне живота на пограничните общности.
Привържениците на Брекзит светкавично „биха тревога“ заради отделни части от езика на Мей, чиито послания според тях могат да се тълкуват като стъпка назад от предишни обещания. „Тя знае какво ни е обещала. Я и дори да не знае, какво е казала, ние знаем.“, твърди един от източниците на консервативната European Research Group.
Коментарите са в навечерието на пътуването на Мей до Брюксел, където в четвъртък ще се срещне с Жан-Клод Югкер, Антонио Таяни и Доналд Туск. Туск и Юнкер са категорични – споразумението за оттегляне няма да се отваря.
От Даунинг Стрийт 10 твърдят, че не очакват топъл прием, но смятат, че срещата ще даде знак за началото на нов дипломатически процес, включващ предложения за излизане от „задънената улица“, разработени от депутатите и министрите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

FAZ: Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел

5 Февруари 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще търси разрешение на спора за Брекзит с посещение в Брюксел, което ще се състои в четвъртък, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Информацията бе обявена от говорител на Европейската комисия. Предвижда се дискусия с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Мей обяви, че ще се стреми към промяна на споразумението за излизането на Великобритания от структурите на Общността. Особено спорен в Лондон е въпросът за откритата граница между Ирландия и Северна Ирландия. По план Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ще предоставим Брекзит, който депутатите и Северна Ирландия могат да подкрепят

The Guardian: Ще предоставим Брекзит, който депутатите и Северна Ирландия могат да подкрепят

5 Февруари 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще настоява, че може да намери начин да постигне споразумение за Брекзит, което да спечели подкрепата на депутатите, когато посети Белфаст в опит да успокои бизнеса и политиците в Северна Ирландия, че може да преодолее застоя в Уестминстър, пише в. The Guardian.
Премиерът трябва да председателства заседание на кабинета, преди да отпътува на двудневно посещение в Северна Ирландия, за да подчертае ангажимента си да избегне твърда граница.
Очаква се тя да каже: „Знам, че са тревожни времена за много хора в Северна Ирландия. Но ние ще намерим начин да постигнем Брекзит, който да изпълнява нашите ангажименти към Северна Ирландия ..., който има широка подкрепа сред цялата общност в Северна Ирландия ... и това осигурява мнозинство в парламента на Уестминстър.
В частност обаче сред мнозина в правителството има скептицизъм относно перспективата за пробив, преди премиерът да се върне в парламента, за да направи изявление за плановете си за Брекзит на 13 февруари.
Лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл предупреди за потенциалното въздействие на Брекзит върху Северна Ирландия, след като правителството призна, че не е определило специални средства за избягване на разрушения в областта.
Министърът за Северна Ирландия, Джон Пенроуз, каза на Кейбъл в писмен „Кабинетът в Северна Ирландия не е отделил специално финансиране за подготовка при Брекзит без сделка”, добавяйки.
Кейбъл заяви: „Ако правителството сериозно остави Великобритания да излети от ЕС, трябва да има специално звено в Северна Ирландия, което да се подготвя за тази възможност. Можем само да заключим, че заплахата без сделка е фалшива“.


Перовд и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел ще се бори за регулиран Брекзит до последния момент

ТАСС: Ангела Меркел ще се бори за регулиран Брекзит до последния момент

19 Януари 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Рощок. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че регулираният Брекзит въз основа на споразумение между Лондон и ЕС остава приоритет за нея, предава TACC.
Речта на канцлера на събитието на Християндемократическия съюз в Рощок в събота бе излъчена от немски телевизионни канали.
"Ще работя до последния ден, за да гарантирам, че Брекзит ще бъде осъществен въз основа на споразумение, така че да имаме най-добрите отношения [по-късно]", отбеляза канцлерът.
Според нея Обединеното кралство е част от Европа, но изборът на жителите на страната, направен на референдум, трябва да се уважава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

La Republica (Италия): Тони Блеър е убеден в необходимостта от втори референдум за Брекзит

La Republica (Италия): Тони Блеър е убеден в необходимостта от втори референдум за Брекзит

19 Януари 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Единственият изход от безизходицата около Брекзит е провеждането на нов референдум във Великобритания според бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър, който даде интервю за италианския вестник La Repubblica в събота.
„Споразумението с Европейския съюз за напускането на Великобритания, никога няма да премине през парламента, алтернативен план няма достатъчна подкрепа, а„ твърд Брекзит“е почти невъзможен, защото парламентът ще възрази. Което показва, че проблемът е в задънена улица, ”- каза политикът. Той вярва, че ако Европа не се притече на помощ в случай на промяна в позицията на Лондон, ще направи колосална грешка.
"Европа трябва да остане обединена, защото ситуацията в света се променя: Китай натрупва мощ, други ветрове духат от Америка, а трансатлантическата ос отслабва. Ако европейските страни искат да могат да защитават собствените си интереси, сега единството е по-необходимо от всякога", каза Блеър. В същото време той призна, че някои европейски лидери скрито се надяват на напускането на Великобритания.
Според него вторият референдум, за разлика от първия, който раздели британското общество, ще послужи на обединението на британците. "Сега британците знаят много повече за Брекзит, а вторият референдум ще бъде последната дума", смята бившият премиер. Той също така се опасява, че поддръжниците на какъвто и да е Брекзит застрашават съществуването на самото Обединеното кралство в сегашната му форма при положение, че в Северна Ирландия повечето от жителите са били за запазване на членството на страната в ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Bitte! Спрете Брекзит и останете при нас, Германия моли Великобритания

The Times: Bitte! Спрете Брекзит и останете при нас, Германия моли Великобритания

18 Януари 2019 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон/Берлин. Анегрет Крамп-Каренбауер, лидер на партията на Ангела Меркел, е най-висшият германски политик, обърнал се към Великобритания с молба да остане в Евросъюза, пише в днешния си брой The Times.
Анегрет Крамп-Каренбауер, новият лидер на партията на Меркел, е най-висшият германски политик, който до този момент се е обърнал открито към Обединеното кралство с молба да се откаже от напускане на Евросъюза. Тя заедно с десетина още водещи фигури от бизнеса, политиката и изкуството в Германия организира „безпрецедентна“ междупартийна кампания, с която се цели да се убеди Обединеното кралство „от дъното на нашите сърца“ да остане в ЕС.
Тяхното емоционално писмо до лидера в британската преса The Times бележи значителна промяна в тона на Берлин. В него се твърди, че двете страни са свързани с контакти и връзки, които не могат да се разкъсат, благодарение на ролята на Великобритания във възстановяването на Германия след Втората световна война.
Приеманата от общественото мнение като следващ канцлер на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер е отправила 11-часова молитва за Кралството – да промени намеренията си и да остане в Европейския съюз.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей се опитва да печели време и да отложи окончателното гласуване за нейната сделка за Брекзит

The Telegraph: Тереза Мей се опитва да печели време и да отложи окончателното гласуване за нейната сделка за Брекзит

6 Януари 2019 | 04:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей прави опити да печели време и така да отложи още последното гласуване за нейната сделка по Брекзит, което е насрочено за следващата седмица в Парламента, пише в неделя британският The Telegraph.
Според вестника помощниците на премиера са разработили план, съгласно който депутати ще одобрят условията за сделката с Европейския съюз, като се направят нови отстъпки.
Замисълът е да се ограничи възможността опозицията да гласува и така да се купи време за преговорите с лидерите на Европейския съюз.
Източник от Уайтхол твърди, че макар „ тонът, с който Даунинг Стрийт и Брюксел разговарят, да се е подобрил от средата на декември насам, и двете страни все още са „твърде далеч“ от онова, което всяка от тях очаква да получи.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Мей и Юнкер разговаряха, докато премиерът се бори да преодолее „задънената улица“ в сделката за Брекзит

The Guardian: Мей и Юнкер разговаряха, докато премиерът се бори да преодолее „задънената улица“ в сделката за Брекзит

5 Януари 2019 | 04:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е разговаряла с Жан-Клод Юнкер, съобщава The Guardian и пояснява, че разговорът е част от усилията й да постигне нови писмени обещания, че проблемът с ирландската граница, която се явява спирачка на нейната сделка по Брекзит, никога няма да се задейства.
Телефонният разговор между премиера и председателя на Европейската комисия, който се е състоял в петък, се представя от Брюксел като „приятелски“, но Даунинг Стрийт отказва да даде някакви подробности.
Мей продължава да се надява да получи допълнителни ясноти около безизходицата преди депутатското гласуване през седмицата, която започва на 14 януари, макар че на никого не е ясно какво точно очаква Мей, което да удовлетвори едновременно и разбунтувалите се тори, и Демократичната юнионистка партия.
Неотдавна Мей разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, и с германския канцлер Ангела Меркел. Тези разговори бяха потвърдени от канцелариите и на двамата. От Даунинг Стрийт 10 нямат практика да съобщават с кого разговаря премиерът на Великобритания докато другата страна не потвърди това първа.
Говорителка на Европейската комисия е описала телефонния разговор с Юнкер като „приятелски“ и е обяснила, ч те са се договорили „да поддържат връзка през следващата седмица“, когато Уестминстър се завръща след коледната си ваканция и ще започне отново да дебатира проблема за смислеността на вота.
Следващата сряда трябва да започне обсъждането на сделката на Мей в Камарата на общините, и процедурата да продължи в четвъртък, а навярно и в петък.
Ако не се съгласят, това ще означава, че Великобритания трябва да напусне без сделка и ще е трудно за депутатите да притиснат правителството да предложи алтернатива.
Даунинг Стрийт се надяваше, че страстите около Брекзит ще се поохладят по време на коледните празници, но както свидетелстват сигналите все по-видимо става потенциалното желание за излизане без сделка, позициите на бунтовниците остават непоклатими и се очаква вотът да бъде изгубен.
Даунинг Стрийт пусна в обръщение идеята за втори парламентарен вот почти веднага след първия като опит да се притиснат депутатите да променят намеренията си в кризисната атмосфера на надигащи се обществени тревоги и клатещи се финансови пазари.
В момента обаче Мей е по-сигурна отколкото през декември, след като размирниците в партията не успяха да я отстранят от поста й. Според правилата на консерваторите положението й на партиен лидер не може да бъде и най-малко разклатено поне за една година.
Източници от ЕС казаха в петък, че не са наясно какво точно цели Мей с нейната ваканционна телефонна дипломация.
Междувременно министърът за Брекзит Стивън Барклей заяви пред европейските вестници, че лидерите на ЕС не се надяват да накарат Мей да организира втори референдум, защото той би предизвикал доста искри и напрежения.
Проучване на мнението на 1215 членове на Консервативната партия регистрира 57 на сто подкрепа за Брекзит без сделка, ако трябва има три-странен референдум, при който Брекзит със сделката на Мей и оставане в ЕС са другите две възможни опции. 25 на сто от консерваторите са готови да подкрепят излизане без сделка.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей си възвръща чара колкото повече се задълбочава бунта на торите срещу сделката за Брекзит

The Times: Тереза Мей си възвръща чара колкото повече се задълбочава бунта на торите срещу сделката за Брекзит

5 Януари 2019 | 02:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Колкото повече торите задълбочават протеста си срещу сделката на премиера за Брекзит, толкова повече Тереза Мей си възвръща чара, пише днешният вестник The Times.
В понеделник и в сряда Тереза Мей е планирала да покани опонентите си от консерваторите на Даунинг Стрийт на питие. Тя се изправи пред безпрецедентна дигитална кампания сред обикновените членове на партията, която циментира опозицията сред депутатите срещу нейната сделка за Брекзит.
Премиерът ще се срещне с членове на Групата за европейски изследвания и други нейни противници, за да обсъди с тях сделката, която по програма трябва да влезе за обсъждане в пленарна зала в Камарата на общините през следващата седмица.
Преди Коледа тя се срещна с Джейкъб Рийс-Мог, лидер на Групата за европейски изследвания, и с Бърнард Дженкин, един от десетте депутати на торите, поканени да обсъдят бъдещето на Консервативната партия като част от „мазохистичната стратегия“ на госпожа Мей.
Кампанията сред обикновените партийни среди обаче се роди миналото лято след срещата на кабинета в Чекърс (правителствената резиденция край Лондон – бел.ред.) и е замислена да принуди депутатите да се придържат към совите тържествени обещания, че ще гласуват против сделката на Мей.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Полицейски подкрепления за Северна Ирландия в случай на Брекзит без споразумение

The Guardian: Полицейски подкрепления за Северна Ирландия в случай на Брекзит без споразумение

4 Януари 2019 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Почти 1000 полицейски служители от Англия и Шотландия ще започнат тренировка за развръщане в Северна Ирландия в случай на безредици след Брекзит без сделка.
Плановете бяха въведени след като началниците на полицейската служба на Северна Ирландия поискаха подкрепления, за да се справят с всякакви неприятности, възникнали от твърда граница. Обучението за офицери от английските сили и полицията на Шотландия се очаква да започне този месец.
Новината дойде в ден на нарастваща загриженост, че Брекзит без сделка се превръща в явна възможност, при която:
Ирландският премиер Лео Варадкар каза, че Ирландия „сега се подготвя за сделка със същото ниво на сериозност, каквато бихме направили“ сделката на Тереза Мей, като добави, че той и германският канцлер Ангела Меркел са говорили и са съгласни, че няма да има промяна в офертата за Обединеното кралство.
Лидерите на ЕС отхвърлиха надеждите на Мей, като заявиха, че „преговорите са приключили“.
Опитите на Мей да ухажва Демократичната юнионистка партия отново бяха отхвърлени след два дни на интензивни преговори, като шансът за победа на министър-председателя в решаващото гласуване в средата на януари за нейната сделка е още по-отдалечен.
Изборът на подкрепления се счита за необходим, за да се покрие възможността за граждански безредици, произтичащи от безпокойство по отношение на граничните споразумения, които биха могли да бъдат въведени след твърд Брекзит.
Плановете за национална мобилизация на полицията, които бяха разработени след бунтовете през 2011 г. в цяла Англия, се преразглеждат и адаптират за напрежението, предизвикано от Брекзит без сделка.
В изявленията, отхвърлящи последните опити на правителството към Демократичната юнионистка партия, Найджъл Додс от партията заяви, че опасенията за твърда граница са „безсмислена пропаганда“, добавяйки: „С тази яснота, която се появява в Лондон, Дъблин и Брюксел, очевидно няма нужда от този аспект на споразумението за оттегляне“.
Ирландски и британски правителствени служители ще говорят по телефона. Разговорите ще бъдат последвани от „пряк контакт“ между двамата премиери, ако е необходимо.
Подобно на колегите си в Република Ирландия, правителството на Обединеното кралство разглежда плановете си за сценарий без сделка. Министърът за Брекзит, Стивън Баркли, заяви, че правителството трябва да „ускори планиране без сделка“, за да има информационна кампания сред обществото, използвайки радио и социални медии за повишаване на осведомеността относно необходимостта от подготовка.
Само 85 дни до крайния срок на Брекзит, правителството настоява за допълнителни гаранции за предпазния механизъм.
Говорителка на Европейската комисия обаче заяви, че преговорите не могат да бъдат подновени. „Сделката, която е на масата, е най-добрата и единствена възможна сделка и лидерите от ЕС потвърдиха на 13 декември в заключенията си, че няма да бъде предоговорена“, каза тя. „Както разбрах, засега, не се предвиждат други срещи между преговарящите на Комисията и преговарящите на Обединеното кралство, тъй като преговорите наистина са приключили“.
Нежеланието на ЕС за възобновяване на преговорите отразява дълбокото схващане сред служителите, че блокът е стигнал толкова далеч, колкото може да предложи гаранции за защитния механизъм.
„Налице е общо разочарование от целия процес. Работили сме много усилено през последните 18 месеца“,заяви източник от ЕС. „Ние сме компрометирали, направихме много, за да го приключим навреме“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.