НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Беър Грилс съзнателно е нарушил правилата

Министър Нено Димов: Беър Грилс съзнателно е нарушил правилата

27 Февруари 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
София. Отговорност за нарушенията, направени от Беър Грилс по време на заснемането на филм в Национален парк „Рила”, носи българска фирма – организатор на продукцията. Това заяви в предаването „Лице в лице” по бТВ министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той допълни, че тя е получила разрешение от парка и е била запозната със забранените действия на негова територия.
„Дори във филма г-н Грилс казва, че е забавен, защото нарушава всички правила, тоест имаме съзнателно действие. През август миналата година едни деца танцуваха български народен танц в едно от езерата и тогава реакцията беше точно обратната. Паркът е постъпил правилно и тогава и сега, като е санкционирал. Оставам изненадан защо сме настроени толкова агресивно, когато това го правят български деца и сме готови да простим, когато го прави един чужденец”, коментира екоминистърът.
Министърът на екологията заяви, че на фирмата-организатор са връчени наказателни постановления заради три нарушения паленето на огън, умъртвяването на животни и плуването в Каракашево езеро.
„Там ще бъде предвидена и санкцията – до 10 хил. лв., самият г-н Грилс, ако бъде открит на негов адрес, ще бъде поканен в качеството му на физическо лице, което е извършило нарушение. Предполагам, че това ще бъде доста сложна операция за парка”, допълни Димов.
Екоминистърът заяви, че няма нищо лошо в това, че за проблема е сигнализирано от гражданин. Той допълни, че през 2018 г. са извършени над 20 хил. проверки, от тях над 7 500 по сигнали на граждани, а около 2 000 са завършили със санкции.
Министър Димов заяви, че е имало трима души от Национален парк „Рила”, които да следят по време на снимките, но е било невъзможно да бъдат там по 24 часа. „В момента не искат да дадат изявления, защото съм разпоредил вътрешна проверка на независимия инспекторат и докато тя тече е нормално да не бъдат давани изявления. Предполагам, че след това ще бъде коментирано и от тях”, каза още министърът.
През 2018 г. са направени две проверки от Регионалната екоинспекция и са дадени предписания за почистване на незаконното сметище край Самоков, заяви министър Димов. По думите му местната управа е поискала няколко пъти удължаване на срока заради организационни проблеми. „Когато отиваме на 25 февруари по ваш сигнал се вижда, че е премахната бариерата, а обемът от отпадъци се е увеличил. Направено е ново предписание и до 29 март трябва да бъде почистено от кмета, ако не се направи в срок – ще има санкция”, допълни Димов.
Нено Димов заяви, че ако не бъдат наказани отговорните за замърсяването с токсични отпадъци край гара Яна, ведомството ще предприеме мерки. Той допълни, че еко министерството ще работи за затягане на мерките срещу складовете, които съхраняват опасни вещества.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стефан Кирилов, НП „Рила“: Необходим е засилен контрол в защитените местности, но се разчита и на отговорността на навлизащите в тях

Стефан Кирилов, НП „Рила“: Необходим е засилен контрол в защитените местности, но се разчита и на отговорността на навлизащите в тях

22 Февруари 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е засилен контрол в защитените местности, но се разчита и на отговорността на навлизащите в тях. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Стефан Кирилов, главен експерт в Дирекция Национален парк „Рила“ за установените нарушения на режимите в парка при заснемане на филм от поредицата „В дивата пустош с Беър Грилс и Дерек Хъф“. Той уточни, че българско юридическо лице е отговорно за нарушенията, тъй като от страна на НП „Рила“ е установен контрол. Служителите на парковата охрана са придружавали екипа, но не са били свидетели на нарушения по време на двата снимачни дни през 2017 година – те се установяват едва сега след Фейсбук сигнал към МОСВ, припомни Стефан Кирилов. „В разрешителното е посочено, че дейността на документалния филм на територията на НП „Рила“ ще се проведе в района на Мусаленския дял, като не се допуска навлизане в зона резервати, в случая – Централен рилски резерват. Очевидно е, че са извършени нарушения на режимите и нормите, установени за защитената територия. Дирекция Национален парк „Рила“ представи актове за административни нарушения на съответното отговорно лице“, коментира Стефан Кирилов и добави, че за трите установени нарушения са издадени три акта за неспазване на режимите в парка на отговорното българско юридическо лице, чийто подпис стои под протоколите. В момента тече проверка, разпоредена от министър Нено Димов, по отношение на действията на отговорните лица, уточни той. Издадените наказателни постановления са в размер между 1 000 и 10 хиляди лева, каза още експертът.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.