НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Express: Днес е решителен ден за Брекзит

Daily Express: Днес е решителен ден за Брекзит

21 Март 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат днес, за да обсъдят възможността за кратко удължаване на член 50 след официалното писмо на премиера Тереза Мей до Доналд Туск с искане за тримесечно забавяне на Брекзит, пише британският вестник Daily Express.
Всички лидери на държавите-членки на ЕС трябва да се споразумеят за отлагането на Брекзит ако те не успеят да постигнат единодушно споразумение, Великобритания ще напусне ЕС, както беше планирано на 29 март. Доналд Туск предупреди, че ЕС може само да отложи закъснението, ако договореното вече споразумение бъде гласувано в Камарата на Общините. Тереза Мей поиска от ЕС датата на оттегляне да бъде отложена до 30 юни и дори заплаши да подаде оставка като министър-председател, ако депутатите поискат по-дълго забавяне.
В сряда вечерта Мей изнесе реч пред страната, където изрази „личното си съжаление“ към нацията, че Великобритания не напуска ЕС навреме и призова депутатите да подкрепят споразумението.
Говорейки от кабинета си Мей каза: „Минаха почти три години, откакто обществеността гласува за напускане на Европейския съюз. Това беше големият урок по демокрация в историята на нашата страна. Станах премиер с обещание да изпълня тази народна воля.
„През март 2017 г. стартирах процеса по член 50 за Великобритания за излизане от ЕС. А парламентът го подкрепи с огромно мнозинство.
А сега няма да напуснем навреме на 29 март.
„Това закъснение е въпрос на голямо лично съжаление за мен и за това съм абсолютно сигурен, че вие – обществото видяхте достатъчно.
От своя страна Доналд Туск каза, че краткото забавяне на Брекзит е „възможно“ с определени условия.
Говорейки от Брюксел, Туск каза: „В светлината на консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще зависи от положителния вот на споразумението за оттегляне от ЕС. "
Въпреки това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че ЕС е направил много, за да улесни Обединеното кралство за процеса на Брекзит и не може да направи повече.
Юнкер подчерта: "Няма да има повторни преговори, нови преговори, никакви допълнителни гаранции в допълнение към вече дадените."
Франция също не подкрепя удължаването на Брекзит за Великобритания.
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви вчера: "Една ситуация, в която Тереза Мей не би могла да представи на Европейския съвет достатъчно гаранции за надеждността на нейната стратегия, ще доведе до отхвърляне на искането за удължаване и избор на сделка излизане. "
В петък, една седмица преди Великобритания да напусне блока, британският премиер ще присъства на втория ден на срещата на върха на ЕС, където ще разговаря с висши лидери на ЕС.
Въпросът дали Великобритания ще има евродепутати на европейските избори трябва да бъде решен - Комисията настоява, че при удължаване на срока за Брекзит след изборите на 23 май,трябва да бъдат избрани британските членове на ЕП.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум

The Guardian: В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум

21 Март 2019 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота в Лондон ще се проведе голям протест с искане за втори референдум, пише британският вестник The Guardian.
За протестния митинг са резервирани над 200 автобуса от цялата страна, като организаторите се надяват този път да съберат повече от 700 хиляди участници, колкото са присъствали на протеста през октомври миналата година.
Джеймс Макгрори, ръководител на кампанията за втори референдум, каза, че това е „най-голямото масово движение в страната“ и се очаква стотици хиляди да се присъединят към марша от Парк Лейн до Парламентарния площад.
Малко по-голямата част от обществеността, 52%, искат забавянето на Брекзит, докато 35% казват, че Обединеното кралство трябва да напусне следващата седмица. Но само 10% заявяват, че закъснението трябва да се използва, за да се даде време на сделката на Тереза Мей, другите заявиха, че времето трябва да се използва за преговори за мек Брекзит, провеждане на общи избори или провеждане на втори референдум.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС

The Times: Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС

21 Март 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво поиска Тереза Мей и как и отговориха от ЕС, обяснява авторитетният британски ежедневник The Times.
Министър-председателят отправи официално искане в писмо до Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, лидерите на ЕС се съгласяват да удължат процеса по член 50 до 30 юни. С други думи, тя иска денят на Брекзит да бъде отложен с три месеца.
В писмото тя каза, че е „уверена“, че нейната сделка ще бъде гласувана от парламента, като изясни, че тя все още иска да представи депутати с избор между Брекзит със и без споразумение. Единствената промяна е, че ръбът на пропастта се мести от 29 март на 30 юни.
Премиерът също така се опита да представи дебата като поставя постигнатото от нея споразумение, което е в интерес на „народа“ срещу парламента, като обвиняваше депутатите като цяло, а не нейните действия за политическия хаос,. "Тази зала отдели на Европа твърде много време", каза тя пред парламента
И в силен намек, че тя по-скоро ще се оттегли, отколкото да даде съгласие за по-дълъг срок, тя се закле: „Като премиер не съм готов да отложи Брекзит повече от 30 юни“.
Доналд Туск даде предварителния си отговор във връзка с официалната позиция на министър-председателя. Той предупреди също, че всяко кратко удължаване не може да продължи до 30 юни, както поиска премиерът. Той каза, че Брекзит ще трябва да бъде приключен и споразумението за оттегляне трябва бъде ратифицирано до 23 май - датата на изборите за Европейски парламент
Това се дължи на факта, че местата на Великобритания в ЕС трябва да бъдат преразпределени между другите държави-членки на тези избори.
Ако Великобритания не участва в тези избори и след това отново поиска да удължи член 50 или се опита да го отмени изцяло преди 30 юни, това ще предизвика конституционна криза в блока, който той иска да избегне. Многозначително в изявлението си Туск не спомена за отпускането на дълъг срок, който бе обсъден от държавите-членки и Европейската комисия.
Тази опция обаче не е изключена. Туск каза, че е готов да проведе нова спешна среща на високо равнище по-късно следващата седмица, ако споразумението за Брекзит бъде отхвърлено за трети път. В този момент изборът, пред който са изправени депутатите, може да бъде между напускане без споразумение и удължаване на член 50 с продължителност повече от година и участие в европейски избори.
Това е малко вероятно, но не и невъзможно ЕС да промени своята позиция. Нещата могат и се променят по време на самата среща. Лидерите ще бъдат без своите помощници, което крие неизвестности. По-специално, по въпрос като член 50, лидерите трябва единодушно да се съгласят с всяко искане за удължаване, така че една държава-членка може теоретично да отхвърли предложението.

Какво означава това за депутатите в Уестминстър?

Казано категорично, това означава, че времето за протакане е изтекло. Следващата седмица те ще трябва да избират между подкрепата на предложението на Мей или две други възможности: напускане без споразумение в петък в 23 ч. Или продължително отлагане, което би означавало участие в изборите за ЕС. Втората от тези две възможности може да не бъде гарантирана - това ще зависи от това какви решения ще вземат лидерите от ЕС на извънредна среща на високо равнище, която вероятно ще се проведе в четвъртък.
Вероятно Мей ще внесе гласуването по споразумението в понеделник. Тези, които ще бъдат подложени на най-голям натиск, са депутатите от лейбъристите, които искат един по-мек Брекзит, но се страхуват да не бъдат наказани от избирателите си, ако има голямо удължаване.
Те могат да решат, че най-малко лошият вариант е да подкрепят споразумението на Тереза Мей и след това да се опитат да променят политическата декларация в следващите месеци.
Твърдолинейните „брекзитъри“ обаче ще приветства подхода на ЕС и все пак ще гласуват против споразумението с надеждата, че то ще доведе до Брекзит на 29 март. Макар и да не е сигурно, Демократичната юнионистка партия вероятно ще одобри споразумението. Гласуването може да е много оспорвано.

Друг неизвестен фактор е възможността депутатите да поставят условие за одобрение като например решение за провеждането на втори референдум или да останат в митническия съюз на ЕС. Окончателното предложение може да не е чистото одобрение на сделката, на което се надява Тереза Мей.
Приемането на споразумението не изключва Брекзит без споразумение, защото след това депутатите трябва да приемат нужното законодателство, включително и през Камарата на лордовете. „Брекзитърите“ могат да направят всичко възможно да забавят процеса, така че на 23 май Великобритания да напусне ЕС автоматично отново без споразумение.
Ако го направят, лейбъристите, които гласуват в подкрепа на сделката, ще трябва отново и отново да гласуват предложенията на правителството, за да гарантират, че сделката ще бъде ратифицирана. Някои се опасяват, че пречките пред един единствен "определящ" вот не биха били нищо в сравнение с парламентарната война, необходима за ратифицирането на споразумението.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Великобритания иска тримесечна отсрочка за Брекзит

The Wall Street Journal: Великобритания иска тримесечна отсрочка за Брекзит

20 Март 2019 | 22:34 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Обединеното кралство поиска от Европейския съюз да отложи оттеглянето си от блока до 30 юни, но лидерите на ЕС вероятно ще предоставят такова кратко удължаване само ако британският премиер Тереза Мей може да спечели подкрепата си от парламента на Великобритания за споразумението, което вече беше договорено в Брюксел, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Решението да се поиска кратко удължаване е нов обрат за г-жа Мей, чиято власт се отслабва, тъй като тя е под нарастващ натиск от страна на евроскептиците в нейната консервативна партия, за да извади бързо Британия от блока. По-рано тя каза, че ще търси дълго удължаване, ако сделката за Брекзит не бъде одобрена на този етап.
Искането на Мей запазва възможността Великобритания да може да напусне ЕС без споразумение за оттегляне в края на следващата седмица.
Ако Парламентът отново гласува против нея споразумението си следващата седмица, г-жа Мей ще се сблъска с категоричен избор между Брекзит без споразумение на 29 март - перспективата, която парламентът отхвърли миналата седмица, или искане от ЕС за по-дълго забавяне, за да й позволи да промени курса и за изграждане на парламентарно мнозинство за различен резултат от Брекзит.
Това би могло да включва обещанието й за по-мек вариант на Брекзит, който би могъл да спечели междупартийна подкрепа или дори да отвори пътя към втори референдум или общи избори. Може също така да съживи перспективата, че тя ще подаде оставка, за да позволи на консервативната си партия да избере друг лидер.
Наблюдателите от Великобритания сега очакват ново гласуване в началото на следващата седмица в Камарата на общините относно споразумението за оттегляне на премиера, което определя икономическите и правни условия, необходими за осигуряване на плавно разделение между Великобритания и нейния най-голям търговски партньор. Те се надяват, че искането за дата на излизане, различно от 29 март, ще помогне на правителството да заобиколи правилото, посочено от председателя на парламента по-рано тази седмица, срещу гласуване за трети път на вече двукратно отхвърленото предложение.
"Този парламент отдели на Европа твърде дълго време", каза Мей пред депутатите в сряда.
В сряда следобед председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е възможно кратко удължаване, но „ще бъде обвързано с положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“.
Лидерите на останалите 27 държави-членки на ЕС ще обсъдят предложеното отлагане на двудневна среща на върха, която започва в четвъртък. Европейските представители обаче заявиха, че е малко вероятно да вземат окончателно решение, докато британският парламент не гласува. Доналд Туск, който председателства срещите на лидерите на ЕС, каза, че може да свика допълнителна среща през следващата седмица, ако е необходимо.
"Дори ако надеждата за краен успех може да изглежда крехка, дори илюзорна и въпреки че умората от Брекзит е все по-видима и оправдана, не можем да се откажем от търсенето - до последния момент - на положително решение", каза той.
Едно удължаване би премахнало непосредствения риск от смущения за икономиката и бизнеса, които вероятно биха съпътствали рязкото скъсване с ЕС, без да има споразумение за оттегляне.
Миналата седмица депутатите гласуваха за втори път срещу споразумението за Брекзит, което правителството договори с ЕС. След това поражение Мей заяви, че ще търси по-дълго забавяне, преди разделянето на Великобритания от ЕС, като някои от нейните служители предвиждат удължаване с повече от година.
Но на заседание на кабинета във вторник изтъкнати членове на собственото й правителство, заплашиха да подадат оставка, ако поиска продължително удължаване, страхувайки се, че може да накара Обединеното кралство да отмени решението си за 2016 г. да напусне ЕС или да запази Великобритания тясно свързана с блока.
Тези министри, заедно със значителна част от депутатите от консервативната партия, искат по-скоро да осигурят Брекзит на своите поддръжници.
Лидерите на ЕС останаха разочаровани от драмата, която се играе в Камарата на общините през последните две седмици и нямат желание да бъдат обвинявани за хаоса, който се очаква да произтече от Брекзит без сделка. Въпреки това, след най-новите политически маневри в Лондон, дипломати от ЕС казаха, че ако Мей не успее да получи одобрение на споразумението за Брекзит от парламента следващата седмица, те ще разгледат последващо искане за по-дълъг срок, само ако Тереза Мей представи нов подход, например предсрочни избори или нов референдум.
"Дългият срок не е гарантиран", казва друг висш дипломат. „Тя трябва да излезе с убедителна причина“.
Във вторник Дейвид Лидингтън, де-факто вицепремиер, беше в Брюксел, като изложи плановете на премиера да запази възможността за по-дълго забавяне на Брекзит
В различни моменти от 24-часовия период, който започва в понеделник, дипломатите от ЕС бяха уведомени от Великобритания да очакват писмо с искане за кратко удължаване, никакво писмо и писмо, оставящо възможност за по-дълъг срок.
Дори и Мей да убеди парламента да проведе ново гласуване следващата седмица и след това да го спечели, няма гаранция, че ЕС ще предостави тримесечното удължаване, което е поискала. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза на Мей в телефонно обаждане в сряда, че в такъв случай изпълнителната власт на ЕС ще настоява за удължаване само до 23 май.
Това е датата, на която започват избори в целия ЕС за нов Европейски парламент. Британският премиер заяви в сряда, че Великобритания няма да участва в гласуването. Според правото на ЕС Великобритания трябва да има представители в новия Европейски парламент, ако все още е в блока след 1 юли.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Туск: Кратко отлагане на Брекзит е възможно, ако депутатите подкрепят споразумението

AFP: Туск: Кратко отлагане на Брекзит е възможно, ако депутатите подкрепят споразумението

20 Март 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че лидерите на ЕС могат да одобрят кратко отлагане на Брекзит, ако британските депутати най-накрая одобрят сделката за оттегляне, която два пъти отхвърлиха, съобщава AFP.
„След консултациите, които проведох през последните дни, считам, че ще бъде възможно кратко удължаване, но то ще зависи от положително гласуване на споразумението за оттегляне в Камарата на общините“, заяви Туск пред репортери.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск ще направи изявление

AFP: Доналд Туск ще направи изявление

20 Март 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще направи изявление, в навечерието на срещата на върха на европейските лидери, след като Великобритания поиска да отложи Брекзит, съобщава AFP.
Кратко текстово съобщение от кабинета на Туск съобщи на журналисти, че бившият полски лидер ще направи изявлението си за Брекзит, на фона на нарастващата съпротива от страна на силите в ЕС да позволят отлагане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Без удължаване на Брекзит, ако Мей не може да покаже надеждна стратегия

AFP: Без удължаване на Брекзит, ако Мей не може да покаже надеждна стратегия

20 Март 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция предупреди, че може да гласува против искането на Великобритания за отлагане на планираната дата за излизане от ЕС, ако премиерът Тереза Мей не представи надеждна стратегия за излизане на европейските лидери, съобщава AFP.
„Ситуация, при която г-жа Мей не е в състояние да предостави достатъчни гаранции за надеждността на стратегията си на заседанието на Европейския съвет, ще доведе до отхвърляне на искането“, заяви пред парламента външният министър Жан-Ив Льо Дриан.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Според ЕК отлагането на Брекзит носи „сериозни“ рискове, предложи удължаване на срока „поне до края“ на годината

AFP: Според ЕК отлагането на Брекзит носи „сериозни“ рискове, предложи удължаване на срока „поне до края“ на годината

20 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Отлагането на планираното за 29 март излизане на Великобритания от структурите на Общността крие „сериозни“ рискове. Това предупредиха от Европейската комисия в рамките на брифинг, даден ден преди откриването на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на страните-членки, предава AFP.
Според изпълнителният орган на ЕС лидерите трябва да ограничат избора между кратко забавяне на Брекзит до 23 май или за по-дълъг период – „поне до края на 2019 г.“.
По-рано Обединеното кралство поиска от Европейския съюз съгласие за отлагане на Брекзит до 30 юни тази година. Министър-председателят Тереза Мей заяви пред депутатите в парламента в Лондон, че е поискала от лидерите на страните-членки отлагане на Брекзит.
Мей поясни, че е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което го информира, че "Великобритания ще се срещи към удължаване на периода до 30 юни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лондон поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

AFP: Лондон поиска отлагане на Брекзит до 30 юни

20 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Обединеното кралство поиска от Европейския съюз съгласие за отлагане на Брекзит до 30 юни тази година, предава AFP.
По план Великобритания трябваше да напусне структурите на Общността на 29 март 2019 г. Но министър-председателят Тереза Мей заяви пред депутатите в парламента в Лондон, че е поискала от лидерите на страните-членки отлагане на Брекзит. Агенцията подчертава, че това се случва само ден преди откриването на двудневната среща на държавните и правителствени лидери на държавите от ЕС.
Мей поясни, че е изпратила писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което го информира, че "Великобритания ще се срещи към удължаване на периода до 30 юни".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер не очаква решение за Брекзит на предстоящата среща на върха на ЕС

AFP: Юнкер не очаква решение за Брекзит на предстоящата среща на върха на ЕС

20 Март 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не очаква на започващата в четвъртък двудневна среща на лидерите на Общността да бъде взето решение за Брекзит, предава AFP.
Като посочи политическите вълнения в Лондон във връзка с плановете на Великобритания да напусне ЕС, Юнкер заяви пред германска медия, че ръцете на останалите 27 държави-членки са вързани, докато Лондон сам не вземе решение.
„Докато не знаем какво ще каже Великобритания, не може да се вземе решение от наша страна", подчерта Юнкер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит

ТАСС: Франция и Италия са готови да блокират отсрочка за Брекзит

20 Март 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Най-малко две от страните-основателки на Европейския съюз – Франция и Италия, са готови да блокират даването на отсрочка на Великобритания за излизането й от Общността. Това трябва да се случи в рамките на предстоящата тази седмица среща на върха на ЕС, разкрива източник на руската информационна агенция TACC.
Ако Лондон не даде гаранции, че евентуална отсрочка ще осигури организиран Брекзит, Париж и Рим няма да дадат „зелена светлина“ на предложението за отлагане на „развода“ между Лондон и Брюксел.
„Франция и Италия са готови да блокират отлагането на Брекзит в рамките на срещата на върха на ЕС, ако не получат гаранции, че решението ще позволи подписването на споразумение между Лондон и ЕС за организирано излизане“, поясни източникът на ТАСС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит

Daily Express: План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит

20 Март 2019 | 04:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. План за Брекзит без споразумение ще бъде активиран, ако до понеделник не бъде договорено отлагане на Брекзит, пише британският вестник Daily Expres.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза в писмо на министрите от кабинета, че планът ще бъде задействан на 25 март, освен ако не бъде договорена нова дата за излизане. Операция „Йелоухамър“ на Министерството на финансите на Обединеното кралство за излизане от блока без сключено споразумение с ЕС. Планът очертава какво ще се случи с парите, гражданските права, търговията и митниците.
Тереза Мей се надява да осигури трето гласуване на своя план за Брекзит в парламента. Въпреки това в понеделник председателят на Камарата на Общините Джон Беркоу постанови, че сделката трябва да има "значителни промени", за да бъде поставена отново на гласуване, след като е била отхвърлена двукратно.
Депутати от Консервативаната партия заплашиха, че може да я напуснат,ако бъде договорено дълго отлагане на Брекзит. В предишна информация 20 основни членове на Европейската изследователска група (твърдите „брекзитъри“) предупредиха, че може да предприемат действия, които биха могли да свалят правителството на Тереза Мей.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей призна, че страната й е в криза 10 дни преди Брекзит

The Independent: Тереза Мей призна, че страната й е в криза 10 дни преди Брекзит

20 Март 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е призна, че страната й е в криза, докато се подготвя да пише на ЕС, обяснявайки следващите й стъпки с Великобритания, на фона на оставащите 10 дни до датата на Брекзит, пише британското издание The Independent.
Говорителят на премиера заяви, че кризата вече е „налице“, както предупреди г-жа Май, след като Камарата на общините отхвърли за втори път проектоспоразумението миналата седмица.
Натискът върху администрацията на министър-председателя е достигнал нови висоти, след като парламентарният председател Джон Беркоу блокира правителството от провеждането на трето гласуване по споразумението на Мей преди заседанието на Европейския съвет в четвъртък.
Мей от своя страна е поканила Борис Джонсън на Даунинг стрийт във вторник, тъй като тя продължава да разговаря с депутатите от Демократичната юнионистка партия и лейбъристите, за да си осигури мнозинство за сделката.
На този етап не е ясно какво точно би искала тя от европейските лидери, но The Independent разбира, че би било възможно тя да търси по-дълъг срок, който може да бъде съкратен, ако тя успее да спечели гласуването по сделката си за Брекзит следващата седмица.
Говорителят на премиера заяви, че в кабинета има "абсолютна решимост" да се намери начин парламентът да гласува, така че Великобритания да напусне ЕС със споразумение.
Беркоу разгневи правителството във вторник, когато заяви, че няма да позволи на министър-председателя да внесе допълнително гласуване по нейното споразумение пред общините, ако не се извършат съществени промени в "предложението".
Какво точно означава това, все още предстои да се види, но в крайна сметка това означава, че правителството трябва да убеди председателя на парламента, че това, което се предлага за всяко ново гласуване, е различно от това, което е било представено в миналото, или пък трябва да спечели гласуване, за да се преобърне решението на говорителя.
Обединеното кралство все още може да напусне ЕС според статута, която вече е приет от парламента, независимо от незадължителния вот, който не препоръчва излизане без споразумение.
На заседанието на кабинета във вторник бе проведено 90-минутно обсъждане с трудни разговори. Министърът от Камарата на Общините, подкрепящ напускането, Андреа Лидсъм, каза пред колегите си: "Това беше преди това кабинетът, който трябваше да осигури Брекзит и от това, което чувам, вече не е ."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лидерите на четири партии призовават Джереми Корбин да подкрепи втори референдум

The Guardian: Лидерите на четири партии призовават Джереми Корбин да подкрепи втори референдум

20 Март 2019 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на Шотландската народна партия, Либералните демократи, уелските социалдемократи от партията „Плейд Къмри“ и Зелените призоваваха Джереми Корбин да подкрепи втори референдум по време на срещата на лидера на лейбъристите с опозиционните партии на фона на усилията му да намери изход от сегашната безизходица, пише левият вестник The Guardian.
Корбин, който каза пред другите партийни лидери, че се надява да види подкрепата на всички страни за компромисен по-мек план за Брекзит, също проведе отделна среща с консерваторите и лейбъристите, които настояват за така наречения „План Общ пазар 2.0“.
Преговорите се провеждат на фона на усилията, които депутатите полагат да намерят приемлив проект за Брекзит, който би могъл да спечели консенсусна подкрепа в парламента, след като планът на Тереза Мей беше отхвърлен отново миналата седмица.
В изявление на лейбъристите се казва, че групата се съгласява да се противопоставят съвместно на плана на Мей и на Брекзит без сделка. Ако в парламента няма мнозинство за сделката или втория референдум, Корбин е поискал от лидерите на другите партии „да се ангажират конструктивно, за да намерят парламентарно мнозинство за тесни икономически отношения с ЕС, които могат да работят за цялата страна“.
Въпреки това в съвместно изявление след срещата те са апелирали Корбин да подкрепи желанието им за втори референдум.
Те казаха: „По време на срещата нашето послание беше ясно, лейбъристите трябваше да продължат да подкрепят публично гласуване, което включва възможността за оставане (в ЕС), преди прозорецът да се затвори.
„Няма такова нещо като добър Брекзит, независимо дали това е лейбъристка или консервативна версия . Ще бъдат засегнати работните места, обществените услуги и околната среда. Оставането в ЕС е най-добрата сделка, която се предлага и с изтичане на времето, сега лейбъристите трябва да изпълнят обещанията си, за да можем да избегнем катастрофалния Брекзит ", заявиха лидерите на четирите партии
Миналата седмица парламентът гласува против идеята за втори референдум за Брекзит с мнозинство от 249 души, след като лейбъристите наредиха на своите депутати да се въздържат от изменението, което се стреми към това. Двадесет и пет от тях в крайна сметка гласуваха за него и 18 против.
Говорителят на лейбъристите заяви: "Партийните лидери обсъдиха усилията да се гарантира, че сделката на Мей ще бъде подложена на референдум, ако тя я прекара през парламента със заплахи и подкупи“.
В отделна декларация на лейбъристите се казва, че Корбин е имал „положителни и подробни дискусии“ с депутатите за „Плана Общ пазар 2.0“, понякога известен като „Норвегия плюс“, където Обединеното кралство ще запази достъпа на единния пазар чрез членство в Европейската зона за свободна търговия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брюксел иска избори или нов референдум

The Times: Брюксел иска избори или нов референдум

20 Март 2019 | 02:51 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Тереза Мей ще поиска от ЕС да отложи днес Брекзит на фона на предупрежденията от Брюксел, че цената на удължаване може да бъде общи избори или втори референдум, пише авторитетното издание The Times.
Министрите от кабинета очакват премиерът да поиска крайният срок за Брекзит да бъде изтеглен до 30 юни, с възможност да се поиска още по-дълго забавяне.
След това Тереза Мей трябва да отиде в Брюксел , за да предложи на 27-те оставащи страни от ЕС, които единодушно трябва да се съгласят с всяко отлагане. Според член 50 Великобритания ще напусне ЕС със или без сделка след девет дни.
Депутатите отхвърлиха сделката, която Мей беше договорила с ЕС за втори път миналата седмица със 149 гласа. Тя се надяваше да проведе трето гласуване тази седмица, но председателят на парламента Джон Беркоу осуети това в понеделник, като заяви, че предложението трябва да бъде значително различно, за да бъде подложено на гласуване.
Премиерът все още се надява да се проведе още един гласуване, но дори ако бъде прието, ще е необходимо кратко удължаване на срока, за да се приведе законодателството в парламента.
Старши министри казаха, че тя изглежда нерешителна дали да поиска по-дълго удължаване и да разгневи евроскептиците или да рискува унижението, че й се налагат условия.
Лидерите на ЕС определиха серия от условия преди утрешната среща на върха, последната на която Великобритания трябваше да напусне.
Мишел Барние, главен преговарящ на Ес за Брекзит, каза, че ако премиерът не успее да постигне одобрение за споразумението за оттегляне през следващата седмица, тя ще трябва да се ангажира с промяна в политическата посока. „Каква би била целта и резултатът от удължаването и как бихме могли да бъдем сигурни в края… че няма да се окажем в същата ситуация като днес?“ - каза той.
„Органите на ЕС искат да знаят какъв ще бъде политическият процес, който ще бъде основание за това удължаване, - [дали е] политически процес в Камарата на общините или в общия политически дебат в Обединеното кралство. По-дългото отлагане трябва да бъде свързано с нещо ново. "
На частна среща с министрите на външните и европейските въпроси на ЕС г-н Барние заяви, че само промяната в правилата, общи избори или нов референдум ще оправдаят по-дълго забавяне. "График за нов референдум или нови избори може да оправдае по-дълъг срок", каза той на министрите, според дипломатически източник.
Саймън Коуни, ирландският външен министър, каза, че ЕС може да наложи вето на искане за кратко удължаване, което няма приложен план. "Не мисля, че сред лидерите на ЕС има някакъв апетит просто да изхвърлят тази възможност по пътя, защото не е било възможно да се постигне мнозинство в Уестминстър", каза той.
"ЕС не иска да предостави удължаване на искането на Обединеното кралство, което ни връща към същата точка, в която се намираме днес, след три месеца, шест месеца, девет месеца."
Той добави: "Мисля, че хората биха били много глупави да предположат, че това е просто някаква политическа игра и че удължаването автоматично ще бъде улеснено."
След среща на британския премиер с кабинета неназован министър каза:
„Всеки имаше различно мнение, но мисля, че всеки призна, че сега няма добри възможности и няма много избор. Когато отиваме в Брюксел, вече не можем да избираме от а-ла-карт менюто ”, каза министърът.
Един дипломат от ЕС заяви: „Ако тя посочи път към конкретни гласувания, за да определи какви решения могат да получат подкрепа, добави ангажимент към европейските избори и добросъвестността като държава-членка, и можете да бъдете сигурни, че ще бъде дадено дълго отлагане.“

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Барние предупреждава, че всяко забавяне на Брекзит ще има своята цена за ЕС

AFP: Барние предупреждава, че всяко забавяне на Брекзит ще има своята цена за ЕС

19 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на Европейския съюз предупреди, че удължаването на преговорите по Брекзит ще има „политическа и икономическа цена“ за блока, като призова Лондон да излезе с ясен план, съобщава AFP.
Мишел Барние заяви, че когато лидерите на ЕС се срещнат, за да обсъдят всяко искане за отлагане на Брекзит след 29 март, те очакват министър-председателят Тереза Мей да обясни защо това ще помогне за порядъчен преход.
„Дългото продължаване ... трябва да бъде свързано с нещо ново, нов елемент или нов политически процес“, каза Барние пред репортери, призовавайки Мей да осигури подкрепата на британския парламент за всяко искане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

AFP: Удължаването на Брекзит не е „сигурно или автоматично“, заяви съветник на френския президент

19 Март 2019 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Възможното искане на Великобритания за продължаване на оставането в Европейския съюз след крайния срок от 29 март няма да бъде безрезервно прието, заяви съветник на френския президент Еманюел Макрон, съобщава AFP.
„Удължаването не е сигурно или автоматично“, каза съветникът, като повтори исканията на няколко официални лица от ЕС, че британският премиер Тереза трябва да представи ясни причини, поради които е необходимо отлагане.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

AFP: Ангела Меркел ще се бори за организиран Брекзит „до последния час“

19 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че ще се бори до последния възможен момент за организиран Брекзит, като посочи, че интересите на Германия, Великобритания и Европейския съюз са поставени на карта, предава AFP.
„Ще се боря до последния час на крайния срок на 29 март за организирано излизане (на Великобритания от Съюза)“, заяви тя на конференция в Берлин.
„Няма много време, но все пак остават няколко дни“, констатира още тя.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

The Guardian: Конституционен хаос след като третият вот за сделката по Брекзит беше блокиран

19 Март 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Тереза Мей навлезе в конституционен хаос след като председателят на Камарата на общините не допусна премиерът да поиска трето гласуване от депутатите за нейната сделка по Брекзит. Това може да стане реален факт, ако се стигне до фундаментална промяна на самата сделка, пише днешният The Guardian.
В оставащите 11 дни до официалното напускане на Евросъюза от Великобритания, Мей е принудена да насочи плановете си към друг смислен вот, тъй като Джон Бъркоу обяви, че тя не може да изпита депутатите да гласуват за една и съща сделка, след като те самите я отхвърлиха вече на два пъти пир това с огромни разлики в гласувалите в нейна подкрепа и против. Междувременно бюрократите от ЕС се канят да й предложат нова дата, до която да се отложи Брекзит, за да се разреши кризата.
Като се ръководеше от парламентарните процедури, Бъркоу обяви, че въпросът „ може да не бъде отново повдигнат по време на една и съща сесия“, а това вече представлява „едно отдавна съществуващо и твърдо правило“, чиито корени са в прецедент от 1604 година. Сегашният казус трябва „да не се отличава от него като словесност, но да е различен по същина“, е казал председателят на Долната камара и така е намекнал, че трябва да има промяна в онова, което ЕС предлага.
Бъркоу няма да позволи ново гласуване на сделката по Брекзит, ако ЕС не се съгласи на нови промени, както и се случи. Изненадващата му намеса означава, че Мей ще трябва в четвъртък да отиде на лидерската среща в Брюксел с молба за дълго отлагане на правоприлагането на Член 50 от Лисабонския договор. Това на свой ред ще означава, че Обединеното кралство ще похарчи повече от 100 млн. паунда, за да участва в изборите за Европейски парламент.
По време на отлагането парламентът трябва да вземе решение как да излезе от задънената улица, потенциално през втори референдум, избори или междупартийно предложение за мек Брекзит. Алтернативата, според правителствени източници, е Мей да успее да договори с ЕС достатъчно дълго да се проточи действието на Член 50, пир което да се приеме специална „клауза за излизане“, която да дава възможност то да бъде прекратено в момента, в който нейната сделка мине в парламента преди европейските избори.
Съществува и опция, която не трябва да се пропуска, определяна като „ павиране, трасиране на вота„ – да се остави споразумението настрана, ако мнозинството в Долната камара се споразумее да прегледа отново цялата сделка.
Някои твърдолинейни консервативни брекзитиери са доволни, че се провалиха усилията на Мей да прокара проекта си. Те се надяват ЕС да наложи вето на удължаване на действието на Член 50 и Обединеното кралство да се види принудено да напусне Съюза на 29 март без сделка. Правителствени източници съобщават, че се обсъжда подобен сценарий, но с уговорката, че ЕС е твърде благосклонен да разреши удължаване на действието на станалия прословут Член 50-ти. Според един от тях, „съвсем ясно е, че мотивът на Председателя е да изключи възможността за смислен вот през тази седмица, което на практика означава начин да се запази вероятността за по-малко удължаване. Кара те да повярваш, че той иска по-продължително действие, при което парламентът ще овладее процеса и ще наложи мек Брекзит. Но ако човек мисли, че това не води до сделка, трябва да му кажа, че е на съвсем погрешен път – Бъркоу никога нямаше да постъпи така, ако целта му беше друга.“
В понеделник вечерта всички на Даунинг Стрийт 10 се бяха заключили да обсъждат как да заобиколят решението на парламентарния председател, за да усетят да постигнат нов смислен вот през другата седмица. Първоначално правителството беше шокирано от онова, което Бъркоу обяви, и не беше в състояние да коментира какво възнамерява Мей да предприеме като реакция. Късно в понеделник вечерта и министри, и други представители на Даунинг Стрийт отговаряха на всички въпроси по един и съши начин: „Това е нещо, което изисква точно и ясно да се обсъди и има нужда от малко време“.
Както каза един от министрите: „Точно когато изглеждаше, че редът ще се появи от хаоса и в един миг се надявахме, че сме постигнали достатъчно голяма подкрепа за сделката, Бъркоу измисли този мотив, за да възстанови хаоса“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Англиканската църква разговаря с привържениците на Брекзит на „чаша чай“

AFP: Англиканската църква разговаря с привържениците на Брекзит на „чаша чай“

19 Март 2019 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. В разгара на политическата криза около напускането на ЕС от Великобритания Църквата на Англия е поканила в понеделник енориашите си да се включат в неформални дискусии за Брекзит, обявени като срещи „на чаша чай“, предава AFP.
Църквите са насърчавани да провеждат „срещи на кафе“ на 30 и 31 март, това е в края на решаващата седмица за изхода от дългите политически дебати, тъй като на 29 март е датата, определена отдавна като официална за излизането на Обединеното кралство от ЕС.
Девизът на тези срещи е „Заедно“ и под него ще започнат разговори, без значение какви са възгледите на енориашите за политическото събитие. "Надявам се, че всеки от нас ще се моли за страната ни в това съдбоносно време“, се казва в обръщение на Кентъбърийския архиепископ Джъстин Уелби, който се смята за духовен водач на световната Англиканска Църква. „В следващия един век Църквата ще се помни с начина, по който е реагирала в този съдбоносен миг в живота на нашата нация и страна“, твърди архиепископът, като е пояснил, че ще се „настоява за уважение към интегритета на различните позиции“.
Три години след референдума, когато 52 на сто от британците подкрепиха идеята за напускане на Евросъюза, страната продължава да е все тъй горчиво разделена.
Само след 11 дни проектът на сделката по Брекзит, предложен от премиера Тереза Мей, трябва да влезе в парламента, а в момента се наблюдава втвърдяване на позициите в цялото британско общество – както за, така и против.
Църквата на Англия наброява около 25 милиона покръстени членове в Уелс и Англия, въпреки бързия спад на доверие към самата нея през последните години.
Сред материалите, които Църквата разпространи, е и „Молитва за нацията“, с която се призовава „да обединим нашата нация и да поведем нашите лидери“. Има и други молитви, които се обръщат към Бог „да спаси нашата парламентарна демокрация“ и да помогне на Евросъюза, който „може да ръководи с мъдрост и просветление, с желание да бъде лидер и да позволи да го водят“.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

Генералният солиситор на Обединеното кралство: Ние сме в голяма конституционна криза

18 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Има начини да се заобиколи правилото, което пречи на британския премиер Тереза Мей да постави за трети път на гласуване в парламента непроменена версия на сделката за Брекзит, но това ще бъде голям проблем за правителството, заяви Генералният солиситор (заместник-главен прокурор) в понеделник, цитиран от Reuters.
Робърт Бъкланд предложи перспективата за пророгация – прекратяване на парламентарната сесия преждевременно – като един от начините да се заобиколи правилото на председателя на законодателното събрание Джон Беркоу.
„Тук попадаме в голяма конституционна криза... Това ни принуждава да си помислим добре в непосредствена перспектива. Има начини това да бъде заобиколено – чрез пророгация на парламента и нова сесия – но в момента говорим не дни, а часове преди 29 март“, заяви Бъкланд пред BBC TV.
„Честно казано, можехме да минем и без това, но то е нещо, за което сега ще трябва да преговаряме и с което трябва да се справим“, каза още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

Председателят на британския парламент: Правителството не може да проведе ново гласуване за Брекзит със същата сделка

18 Март 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство не може да подложи на гласуване в парламента сделката си за Брекзит, ако тя е „същата“ или „същата по същество“ на тази, която депутатите вече отхвърлиха, заяви председателят на британския парламент Джон Бекроу в понеделник, предава AFP.
„Това, което правителството не може законно да направи, е да представи отново на парламента същото предложение или по същество същото предложение“, каза Джон Беркоу пред народните представители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

Politico: Тереза Мей се обръща към Виена за помощ за Брекзит

18 Март 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Правителството на Обединеното кралство проучва как да използва международната конвенция като потенциално средство за избягване на предпазния механизъм за ирландската граница, съобщава Politico в редакцията си за Европа.
В стремежа си да наложи споразумението на премира на Тереза Мей - и да спре забавянето на Брекзит от 21 месеца или повече - правителството на Обединеното кралство се обърна към неясна клауза от международен договор, за да докаже на твърдите евроскептици, че има изход по въпроса ирландската спирка.
С предложението за Брекзит, което вероятно ще бъде гласувано в Камарата на общините тази седмица за трети път, преди премиерът да замине за Брюксел в четвъртък, за да поиска удължаване на член 50, Лондон търси начини – според мнозина съмнителни - да се „затвори устата“ на опонентите.
Става въпрос за член 62 от Виенската конвенция - договор, който определя правилата за международни договори или правни споразумения между държави.
По силата на един вариант, посочен от секретаря на Брекзит Стив Баркли, Великобритания може да направи изявление, че ако има „непредвидени обстоятелства", произтичащи от прилагането на предпазния клапан, Лондон ще има право да заобиколи механизма.
Баркли потвърди, че Великобритания разглежда този сценарий в парламентарен отговор на консервативния депутат Джейкъб Рийс-Мог миналата седмица.
Баркли посочва едно възможно „непредвидено" обстоятелство в отговора си. Според него, ако Великобритания сметне, че защитата на отворената граница с Ирландия се окаже активно подкопаваща мирния процес, Лондон може да се опита да обяви споразумението за недействително.
Проблемът на правителството на Великобритания, според длъжностните лица на ЕС, е, че „непредвидените обстоятелства" едва ли са известни някому предварително.
Експерт по международно право, пожелал анонимност, увери, че аргументът от Виенската конвенция е „слаб". Правителствен служител от държава-членка на ЕС27 заяви, че Брюксел няма да бъде изненадан, ако през следващите дни бъде обяена подобна едностранна декларация.
Ако ЕС „прехапе колективния си език“, правителството на Великобритания се надява, че подкрепящите Брекзит ще затворят очите си за това, което мнозина експерти и представители на ЕС смятат за съмнително правно основание на опцията с Виенската конвенция, за да се постигне сделка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

Търговският министър на Великобритания: Правителството ще проведе трето гласуване за Брекзит само ако вярва, че може да спечели

17 Март 2019 | 13:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще проведе трето гласуване в Камарата на общините за сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей тази седмица, ако вярва, че може да го спечели, заяви търговският министър на страната Лиъм Фокс в неделя, предава Reuters.
„Ще е трудно да обосновем нуждата от такова гласуване, ако знаем, че ще загубим“, заяви той пред Sky News.
Очаква се премиерът Тереза Мей да представи за гласуване от парламента своята сделка за излизане на Великобритания от Европейския съюз за трети път, след като депутатите я отвхрълиха категорично на два пъти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

The Obsever: Брюксел се страхува, че британският парламент отново ще отхвърли споразумението

17 Март 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел се опасява, че Камарата на общините на британския парламент няма да одобри проекта за споразумение с Европейския съюз относно условията за Брекзит, пише британският седмичник The Observer, като се позовава на дипломатически документи от срещата на посланиците на страните от ЕС.
Според публикацията, по време на срещата главният преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние е заявил, че се съмнява в способността на британския премиер Тереза Май да привлече необходимата подкрепа на депутатите от Камарата на общините и да получи одобрение на сделката преди началото на срещата на ЕС на 21 март. Очаква се на срещата на върха лидерите на страните - членки на общността да одобрят все още неподаденото искане от Обединеното кралство за отлагане на Брекзит. Въпросът е от колко време ще има нужда Лондон и колко ще иска да му предостави Брюксел. Ако сделката бъде одобрена, според Мей ще е необходимо „кратко техническо забавяне“, но ако премиерът отново се провали, тогава страната може да се нуждае от много повече време.
По-рано беше съобщено, че Европейският съюз е готов да отложи Брекзит за три месеца (до края на юни), така че Великобритания да е напуснала ЕС към момента на първото заседание на новия Европейски парламент, изборите за който ще се проведат в края на май. Ключовият въпрос за ЕС е дали Обединеното кралство ще участва в тях. Изданието посочва, че в Брюксел се страхуват, че работата на Европейския парламент може да бъде парализирана, ако не бъдат избрани депутати от Обединеното кралство, а Лондон се нуждае от дълго забавяне - до края на 2020 година. Съобщава се, че Париж е категорично против отлагането на Брекзит за почти две години, а Берлин изисква максимална гъвкавост.
Публикацията също така съобщава, че в ЕС те се подготвят за евентуална оставка на Тереза Мей, ако Парламентът отхвърли сделката й за трети път, но в Брюксел не изключват, че след следващо поражение британският министър-председател може да подложи проекта за споразумение за Брекзит на четвърто гласуване . Представителите на ЕС, които разговаряха с участниците в срещата на посланиците, предупредиха, че наследникът на Мей може да опита отново да започне преговори отначало, но ЕС няма да приеме такава възможност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

The Spectator: Защо Тереза Мей може би няма да проведе още един вот за Брекзит

17 Март 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Макар че премиерът иска да организира още един „смислен вот“за нейната сделка около Брекзит през следващата седмица, съвсем не е сигурно, че това може да се случи и тя ще избере такъв вариант, предупреждава The Spectator.
Най-близките й колеги са на мнение, че трябва да се появят едновременно две условия, за да може да се проведе гласуването, евентуално във вторник.
Първо в понеделник от северноирландската Демократично-юнионистка партия трябва да обявят, че са променили, най-сетне, мнението си и са решили да гласуват в нейна подкрепа. И все пак да сме наясно: няма логична причина защо трябва да го правят това, след като няма да има възможност в последната минута да се реши онова, което те най-много мразят в нейната сделка, а именно предпазният механизъм, според който границата на острова ще остане отворена съгласно документа, който ще се подпише за напускането.
Второто, съвсем очевидно, условие, което трябва да се появи, за да може Мей да има късмет с трети вот за ратификация на сделката й е нейните партийни организатори, предвождани от Джулиън Смит, да са напълно убедени, че наистина тя ще победи или поне ще намали до минимум вероятността да загуби отново.
Причината защо 10 или 20 гласа минимум като необходими й, за да спечели, е, че при това положение тя ще има кураж да настоява категорично , за четвърто гласуване. При тази ситуация би могла да убеди шест или дори 12 лейбъристки депутати допълнително да я подкрепят. В този миг, след като върху тях би се изсипал целия гняв на колегите им, ще имат възможност да отхвърлят и да се избавят от заповедите на своя лидер, Джеръми Корбин.
Следователно, първият закон на Брекзит гласи: „всичко е възможно“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

The Sunday Express: Бомбата на ЕС или как Брюксел и лейбъристите „планират да превърнат Англия и Франция в нов регион“

17 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Лондон. Евросъюзът беше обвинен, че се опитва да „заличи Обединеното кралство от картата“, пише в днешния си брой британският The Sunday Express. Но се появи безбожно скандален план, според който части от Англия и Франция трябва да оформят нов регион със собствен флаг. Представиха го консервативните министри в 2011-та година.
В четвъртък британският парламент гласува за удължаване на действието на Член 50-ти от Лисабонския договор. Това се случи след като проектът на Мей за сделка по Брекзит за втори път в началото на отминалата седмица бе отхвърлен от депутатите. Това накара премиера да мине към следващия вариант – да настоява за удължаването му до 30 юни, ако през новата седмица парламентаристите одобрят развод и сделка във вторник. В събота сутринта обаче източници от Брюксел са разкрили, че ЕС-лидерите ще отхвърлят всеки опит на г-жа Мей да приключи с напускането на Великобритания до тази дата.
По данни на вътрешен човек, започнат с преговорите по Брекзит, лидерите на Евросъюза, под ръководството на Доналд Туск, председателя на Европейския съвет, само ще приемат „продължително удължаване на действието на Член 50-ти“. Те се страхуват, че на континента ще ги обвинят за невъзможността да отпадне варианта без сделка. Мнозина от най-влиятелните лидери, включително и Ангела Меркел, и Еманюел Макрон, „нямат вяра“ в способностите на Тереза Мей да си осигури подкрепата на Камарата на общините за мразената от тях нейна сделка по Брекзит. За тях единствен път да се избегне вариантът „без сделка“ е като се удължи срокът на преговорите и така се даде на премиера „достатъчно време да постигне консенсус с Уестминстър“
.
И докато г-н Туск води Ес към заговор, според който трябва да се отхвърлят кратките срокове и да се накаже Тереза Мей, на повърхността се появява друг заговор на Брюксел, според който „Обединеното кралство трябва да бъде заличено от картата“.
През 2011-та висше поставени представители в средите на консерваторите бяха разкрили подробности от ЕС-план „ да се промени физиономията на Великобритания“, като се поотреже малко от нея, за да се създаде нов регион, разположен от двете страни на Канала. Ако бъде одобрен този вариант ще обедини южна Англия и северна Франция в територия, наречена „АркаМанш“ със собствено знаме. Ерик Пиклс, министър от кабинета на торите, е наследил подробностите за този план от предшественика си в министерското кресло, когато в Уайтхол управляваха лейбъристите
Министърът за общините обяснява:“Лейбъристките министри хванаха мазоли докато заговорничеха с европейските бюрократи как да заличат Англия от картата и да подменят нашите исторически градчета, графства и големи градове с транснационални еврорегиони.
“Огромни суми от парите на данъкоплатците се похарчиха за безсмислени проекти на суетата. Аз възнамерявам да се боря с тези планове, да спра това прахосничество и да защитя националните и местни идентичности на Англия от изграждането на империята ЕС.”
„АркаМанш“ формално стартира в 2005 година с идеята да се създадат по-тесни връзки между местните съвети в южноанглийските графства и техните партньори от северна Франция. Това е бил един от 12-те трансгранични региона, които е трябвало да бъдат създадени по т.нар. ЕС-„интеррег(съкр. От между региони – бел. ред.)“ инициатива, която е критикувана като опит да се ерозират националните идентичности.
Думата „манш“ означава „ръкав“ – френското наименование за Ла Манша, на който пък във Великобритания казват Английски канал.
Според официални лица, ЕС-шефовете тихо мълком са наливали в тази идея по един милиард паунда годишно от парите на данъкоплатците в регионите и в 2011 година са настоявали значително да се повиши имиджа на АркМанш, дори и да се заплатят хиляди паунди.
ЕС-официалните чиновници вече са били замислили и нова „транснационална емблема“, която да се „пусне в обръщение“ в южна Англия и която нейните създатели описват като „серия от концентрични кръгове, символизиращи потока от проекти и акционери ” и "представляващи толкова много мостове между териториите ”.

Помощник от Уайтхол напада тази емблема като „цената, която се плаща, за да се унищожи знамето на Сейнт Джордж и Юниън Джак (националният флаг на Кралството. – бел. ред.). Сред планираните проекти за рекламата на „АркМанш“ е имало и серия от кръгови пътища, които да свързват северна Франция с южна Англия. На картите те са свършвали на бреговете на Канала и са се появявали отново от другата страна на френския бряг.
Подробностите се появиха само няколко дни, след като еврократите планираха да съберат още пари за брюкселските ковчежета.
За този проект Найджъл Фарадж смята, че е „съвършен европроект“. И пояснява: „никой не го иска, никой не говори за него и никой не знае за какво става дума. Най-голямата му гордост е логото му, което никога няма да спечели като награда значката „Блу Питър“, и кръговите пътища през канала.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

Проф. Анна Кръстева, политолог: Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство

16 Март 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
София. Преговорите за Брекзит се водят не между Лондон и Брюксел, а сред политическия елит в Обединеното кралство. Това каза за обзорното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Анна Кръстева, като обърна внимание, че именно в родината на парламентаризма – Великобритания, парламентаризмът е в задънена улица. Тя припомни, че европейските лидери винаги са били по-толерантни към британския премиер Тереза Мей, но този път са категорични, че топката е в ръцете на Лондон, който трябва да излезе с конкретно предложение. Не е възможен печеливш за всички сценарий, уточни проф. Кръстева. Според нея има немалка вероятност Великобритания да ни изненада с тотално обръщане на вота и подкрепа на сделката на Тереза Мей на третото гласуване, за да не се отложи Брекзит за още по-дълго. „Два са възможните сценарии, като и двата са обединени около това, че трябва да има солиден аргумент – и за кратко, и за дълго продължение. Що се касае до краткото продължение – до 30 юни и края на европейските избори британският парламент трябва да излезе с подкрепа на сделката между Тереза Мей и ЕС. Това е лесният и най-работещ сценарий, за който вече е получена подкрепата на Общността – чака се единствено тази на Уестминстър. Вторият възможен сценарий е искане на по-дълго продължение, когато ще се говори за нов тип споразумение, по-близко до Норвежкия сценарий на отношения с ЕС. Той включва участие в Митническия съюз и в Европейското икономическо пространство, но не в институциите и в процеса на взимане на решение“, обясни проф. Анна Кръстева и уточни, че институционалните и юридически въпросителни пред втория сценарий са много сериозни. За момента първият – кратко техническо отлагане до 30 юни – е ясен и работещ, но чака своята развръзка на 20 март, когато ще стане ясно дали отхвърлилите вече плана за Брекзит консерватори ще обърнат вота си, обясни политологът. Според нея оставането в Митническия съюз би било добре за границата между двете части на Ирландия, но ще изисква специална разновидност на Норвежкия сценарий в отношенията му с ЕС, а такъв не е обсъждан и подкрепен до момента.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хайко Маас допуска възможността за кратка отсрочка за Брекзит

ТАСС: Хайко Маас допуска възможността за кратка отсрочка за Брекзит

16 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас признава възможността за отлагане на Брекзит, за да се предотврати хаосът при напускане на Обединеното кралство без споразумение с ЕС, цитиран от TACC.
"Никой не може да желае хаотичен Брекзит. По-добре е да направи още една обиколка на честта с малко закъснение, преди да стигнем до това", пише Маас в събота на своята страница в социалната мрежа „Туитър“.
"Не трябва да пренебрегваме възможността за предотвратяване на излизане без сделка", каза министърът. В същото време, според него, "отлагането има смисъл само ако Лондон каже какъв е неговият план".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франс Тимерманс  призова Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит

ТАСС: Франс Тимерманс призова Великобритания да остане в митническия съюз след Брекзит

16 Март 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Първият заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс представи условията на отлагането на Брекзит и прикани британците да останат в митническия съюз на Европейския съюз. Той направи това изявление в интервю, публикувано в събота от германската медийна група Funke, цитирано от TACC.
"Ако британците се нуждаят от забавяне, тогава трябва да знаем защо", каза Тимерманс. "Докато това не е ясно, Брекзит може да бъде отложен само за две седмици, с единствената цел да се предотврати хаотичното напускане на 29 март," каза той.
Както подчерта заместник-председателят на ЕК, през това време Лондон трябва да каже какво иска. "Да се организират нови избори? Да се проведе нов референдум? Само след това можем да говорим за отлагане с няколко месеца", отбеляза той.
Тимерманс смята, че Обединеното кралство може остане в митническия съюз на ЕС. "Може би мнозинството в британския парламент ще подкрепи това", каза той. "Британците гласуваха за напускането на ЕС, а не на митническия съюз", каза политикът. По думите му Брекзит "ще бъде най-голямата трагедия в историята на ЕС".
По-рано британският парламент подкрепи предложението на правителството да отложи оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз за по-късна дата. По време на гласуването в Камарата на общините в четвъртък 412 депутати подкрепиха отлагане на Брекзит, 202 бяха против.
Сега британското правителство трябва да изпрати искане до ЕС за така нареченото техническо отлагане на датата на Брекзит до 30 юни, ако Камарата на общините одобри до 20 март проект на споразумение с ЕС , което премиерът Мей успя да постигне по време на преговорите с Брюксел. Ако това не се случи, кабинетът ще изисква отлагане на Брекзит за по-дълъг период, чиято продължителност ще трябва да бъде съгласувана с ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: С Тереза Мей „е свършено“

The Telegraph: С Тереза Мей „е свършено“

16 Март 2019 | 06:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Тереза Мей „е свършена“ и трябва „бъде промушена с нейната сабя“. Това е цената за сделката й по излизането на Великобритания от Европейската общност, за да спечели смислен вот“ според помощници на премиера, пише съботното издание TheTelegraph.
Според висши помощници на премиера, тя трябва да бъде оставена да си подготви график за напускане на поста, ако иска смислен вот за сделката по Брекзит.
Вестникът е научил, че двама висши служители на Даунинг Стрийт са уверени, че премиерът ще бъде „промушен със собствената й сабя“ и обявиха, че трябва да избегне това, за да докаже, че може „да си тръгне с достойнство“.
Те вярват, че Мей завинаги и трайно „изгуби доверието на евроскептиците“. Тя ще трябва да потърси нов лидер за Консервативната партия, когото да предложи на конференцията през октомври.
Този сигнал идва малко преди края на седмицата, за когато премиерът е планирала да прекара времето си с консервативните евроскептици и депутатите от Демократичната юнионистка партия за трети смислен вот по нейния проект.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

Огнян Златев, ЕК: Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел

15 Март 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Хаосът около Брекзит е във Великобритания, а не в Брюксел. Това каза ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев в предаването „Още от деня" по БНТ.
„За съжаление това е част от ежедневието на XXI век", коментира Златев терористичния акт в Нова Зеландия. Според него трябва да се противопоставим твърдо и открито на всякакви опити да се наруши демократичния начин на живот.
Относно тона по време на предстоящата предизборна кампания и това дали агресивният тон, подбуждащ към ксенофобия и насилие, ще вземе връх, Огнян Златев посочи: „Сигурно ще има опити тази реторика да вземе връх и да се чува все по-отчетливо. По предложение на Европейската комисия по-големите онлайн платформи постигнаха споразумение, съдържанието с ксенофобски характер, подбуждащо към ислямофобия, към насилие се премахва много бързо, защото доброволно тези онлайн платформи са го възприели като форма на реакция".
Огнян Златев коментира и все така неясната ситуация около Брекзит. „Ако погледнете профила на тези гласоподаватели във Великобритания, които са подкрепили излизането от Европейския съюз, ще видите, че нагласа срещу Европейския съюз, някакви антиевропейски чувства изобщо не присъстват. Това са хора, които не са доволни от това, че са сами, че някой ги е отхвърлил от обществото", посочи ръководителят на Представителството на ЕК. На въпрос как би описал ситуацията на Острова, Златев отговори: „Ситуацията е хаос и не е приятна за никого. Това се случи преди повече от две години, ние преговаряме повече от две години и до ден днешен не можем да разберем какво се очаква от нас, 27-те". Според ръководителя на Председателството на Европейската комисия в България хаосът около Брекзит се случва във Великобритания, не и в Брюксел. Той акцентира, че споразумението, което е постигнато между представителите на Европейския съюз и преговарящите от страна на правителството в Уестминистър, в максимална степен отчита правата и на двете страни - и на гражданите на Европейския съюз, и на гражданите на Великобритания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Париж изиска от Лондон „ясен“ отговор за Брекзит до срещата на върха на ЕС

AFP: Париж изиска от Лондон „ясен“ отговор за Брекзит до срещата на върха на ЕС

15 Март 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Обединеното кралство трябва да предложи „ясен“ отговор за намеренията си за Брекзит преди срещата на върха на Европейския съюз следващата седмица. Това се казва в изявление от Елисейския дворец в Париж, след като британските депутати подкрепиха забавянето на излизането на страната от структурите на Общността, предава AFP.
„Без никаква яснота не е възможно решение", се казва в съобщението на пресслужбата на президента Еманюел Макрон. Ако настоящото споразумение за оттегляне бъде отхвърлено, трябва да бъде представен „ясен и нов алтернативен план", в противен случай Великобритания ще трябва да напусне ЕС без сделка, се казва още в текста.
По-рано официален Берлин призова Лондон да предложи на Европейския съюз „жизненоспособен“ план за Брекзит с оглед приближаващата планирана дата за излизането на Обединеното кралство от Общността.
Преди срещата на върха на следващата седмица говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че Берлин приветства гласуването на британския парламент в сряда срещу Брекзит без споразумение. „Въпреки това е ясно, че следващите стъпки, следващото предложение за напредъка трябва да дойде от Великобритания“, подчерта Зайберт пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германия призова Великобритания да предложи решение на ЕС за Брекзит

AFP: Германия призова Великобритания да предложи решение на ЕС за Брекзит

15 Март 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Берлин. Официален Берлин призова Лондон да предложи на Европейския съюз „жизнеспособен“ план за Брекзит с оглед приближаващата планирана дата за излизането на Обединеното кралство от Общността, предава AFP.
Преди срещата на върха на следващата седмица говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че Берлин приветства гласуването на британския парламент в сряда срещу Брекзит без споразумение.
„Въпреки това е ясно, че следващите стъпки, следващото предложение за напредъка трябва да дойде от Великобритания“, подчерта Зайберт пред репортери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

The Guardian: Туск настоява лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго отлагане на Брекзит

15 Март 2019 | 02:36 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Доналд Туск насърчава лидерите на Европейския съюз да обмислят дълго отлагане на Брекзит, за да позволят на Обединеното кралство да преосмисли целите си в преговорите, след като Камарата на общините гласува в подкрепа на разширяването на член 50, пише в. The Guardian.
В очевидно изместване на червените линии на ЕС, председателят на Европейския съвет предложи още преди депутатите да гласуват, че продължително удължаване след 29 март може да бъде предоставено само за да се даде време на Уестминстър да се коригира.
Досега властите настояваха, че свикване на избори или втори референдум може да оправдае отлагането на Брекзит повече от няколко месеца.
„По време на моите консултации преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, аз ще призова лидерите на ЕС да бъдат отворени за дълго удължаване, ако Обединеното кралство намери за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да изгради консенсус около нея“, заяви Туск.
Въпреки това, говорител на Европейската комисия изрази безпокойството в Брюксел относно последиците от продължително удължаване, след като депутатите гласуваха с 413 гласа срещу 202, за да отложат Брекзит поне до 30 юни.
„Искането за удължаване на член 50 изисква единодушното съгласие на всички 27 държави-членки", каза говорителят. „Европейският съвет ще трябва да разгледа подобно искане, давайки приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на институциите на ЕС и като се вземат предвид причините и продължителността на евентуално удължаване“.
Ходъд на Туск в подкрепа на потенциално продължително удължаване ще се разглежда от някои като опит да се помогне на Мей да уплаши про-Брекзит настроените да подкрепят сделката й или да се сблъскат с продължителен допълнителен период на членство в ЕС, през който рискът от по-мек Брекзит или втори референдум ще се повиши.
Но това също отразява опасението, че кратко удължаване от няколко месеца няма да разреши никой от въпросите в Уестминстър, което ще направи сценарий без сделка възможен това лято.
27-те държавни и правителствени ръководители не са съгласни по въпроса за удължаване, но ще трябва да стигнат до единодушно мнение, когато се срещнат на срещата на върха в Брюксел на 21 и 22 март.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

Daily Sabah: Великобритания одобри отлагането на Брекзит, отхвърли втори референдум

14 Март 2019 | 23:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските законодатели гласуваха с огромно мнозинство, за да потърсят отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз, като подготвиха сцената за премиера Тереза Мей да поднови усилията си за одобряване на споразумението за развод от парламента, пише турският в. Daily Sabah.
Законодателите одобриха изявление с 412 гласа „за“ срещу 202 гласа, в което се посочва възможността да се поиска кратко отлагане, ако сделка за Брекзит може да бъде договорена до 20 март - или по-дълго забавяне, ако не може да се постигне споразумение навреме.
Само 15 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, Мей използва заплахата от дълго отлагане, за да накара поддръжниците на Брекзит в нейната консервативна партия най-накрая да подкрепят споразумението й.
Новото гласуване по сделката й вероятно ще е следващата седмица, когато тези законодатели ще трябва да решат дали да подкрепят споразумение, което според тях не предлага истинско отделяне от ЕС, или да приемат, че Брекзит може да бъде овладян или дори осуетен от продължително отлагане.
По-рано депутатите гласуваха с 334 гласа срещу 85 срещу втори референдум за членството в ЕС. Повечето опозиционни лейбъристи не подкрепиха мярката и дори участниците в кампанията за така нареченото народно гласуване казаха, че все още не е правилно парламентът да гласува по въпроса.
Правителството едва оцеля при опит да даде на депутатите контрол върху парламентарния дневен ред на 20 март с цел принудително обсъждане на алтернативни варианти за Брекзит на по-късна дата.
Говорителят на Мей заяви по-рано, че тя ще постави сделката си за Брекзит, сключена след две години и половина преговори с ЕС, на друго гласуване „ако се смята, че си струва“.
През 2016 г. британците гласуваха с 52-48% на референдум да напуснат ЕС, решение, което не само раздели основните политически партии, но и разкри дълбоки разриви в британското общество.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

AFP: Британският парламент гласува за отлагане на Брекзит и нов вот за сделката на Тереза Мей

14 Март 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент в четвъртък одобри с голямо мнозинство Лондон да поиска отлагане на Брекзит от Брюксел и провеждане на ново гласуване за отхвърлената вече два пъти сделка на премиера Тереза Мей в скоро време, предава AFP.
412 депутати гласува „за“ срещу 212 „против“ предложението на правителството.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светослав Малинов, евродепутат:  Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

Светослав Малинов, евродепутат: Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи

14 Март 2019 | 20:27 | Агенция "Фокус"
София. Най-лошият вариант за напускане на Великобритания без споразумение няма да се случи. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" евродепутатът от ДСБ/ЕНП Светослав Малинов. От тук нататък ще има поредица от гласувания в британския парламент. С какъв мандат ще отиде премиерът им Тереза Мей на срещата на върха на 21-22 март, за да помоли за отсрочка, въз основа на какво и колко дълга ще бъде, ще се разбере тогава. Според Малинов ще има отсрочка и тя ще е по-дълга от 6 месеца и Великобритания ще трябва да участва на евроизборите, а в момента на напускане на ЕС, те ще напуснат и ЕП. „Брекзит без споразумение щеше да постави десетки хиляди българи във Великобритания на изключителен стрес и много хора щяха да имат разбити житейски планове и усложнения на работа, щеше да се създаде нова атмосфера на крайна нетърпимост в страната от българи, румънци и поляци. Това е нещо за което общуваме с британската полиция и тя съобщава за увеличени този тип престъпления“, обясни той. Светослав Малинов каза още, че нашите сънародниците във Великобритания остават там при същите условия. Няма да има специално отношение към тях от страна на британската полиция, и вътрешно министерство, няма да кандидатстват за оставане и нов статут, таксите в университетите си остават същите, каза още той. Според него ще има втори референдум за връщане в ЕС, когато сегашното поколение – млади британци и млади професионалисти – осъзнаят, какво представлява Брекзит и вероятно ще се случи след 20-25 години. Евродепутатът допълни, че референдум през тази или през следващите години не е разумно да се провежда, защото разделението във Великобритания не позволява подобен тип политически процес.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

AFP: Британският парламент отхвърли категорично възможността за втори референдум за Брекзит

14 Март 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати в четвъртък гласуваха категорично срещу отлагането на Брекзит, за да бъде проведен втори референдум по въпроса, както се надяваха привържениците на отмяната на вота на британския народ и провеждането на второ гласуване, предава AFP.
Три години след гласуването за излизане от Съюза, което ще остане в сила, само 85 народни представители подкрепиха предложението, а 334 гласуваха „против“, като повечето депутати от опозиционната Лейбъристка партия се въздържаха.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

Washington Examiner: Време е Тръмп да се намеси в Брекзит

14 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато Великобритания се мъчи да се намери пътя за излизане от Европейския съюз, президентът на САЩ Доналд Тръмп трябва да се включи в процеса и да помогне на британския премиер Тереза Мей, призовава Том Роган в материал за американския вестник Washington Examiner, представен без редакторска намеса.
Тръмп със сигурност може да направи много повече. Вземете търговията. Независимо, че президентът повдигна икономическото самочувствие на британците, като обеща, че ще сключи споразумение за свободна търговия с Лондон веднага щом Брекзит се реализира, той, също така, каза, че сделката на Тереза Мей ще направи подписването на добър договор по-трудно. Това обаче е точка на спорове и не е задължително да е последната дума по въпроса.
Тръмп би трябвало поне да изясни, че иска Великобритания да излезе от ЕС възможно най-скоро, за да може да се постигне взаимноизгодна търговска сделка. Това ще засили позицията на Мей спрямо консервативните членове на парламента, които в момента се противопоставят на нейната сделка за Брекзит.
Американският президент също трябва да размаха американската дипломатическа и икономическа тояга пред ЕС. Защото Съюзът, който продължава да нанася вреди на икономиката на САЩ, е силно заинтересован в собствената си сделка с Вашингтон. Това е отражение на търговския излишък на ЕС със САЩ, който възлиза на 169 млрд. долара през 2018 г. В този ред на мисли, независимо, че търговската сделка в крайна сметка ще бъде от полза и за двете страни, ЕС се нуждае повече от нея.
Тръмп би трябвало да каже на ЕС, че няма да е склонен да постигне споразумение в по-кратък срок, освен ако ЕС не направи нови отстъпки на Великобритания, които да направят Брекзит възможен, особено по въпроса за ирландската граница, която се превърна в основен проблем. Този проблем е основното препятствие пред това сделката за Брекзит на Мей да получи нужните гласове, за да мине през парламента.
Има и други лостове за влияние, които американският лидер може да използва. Спомнете си как през тази седмица администрацията на Тръмп предупреди Германия, че ако не извади китайската компания Хуавей от плановете си за създаване на 5G мрежата на Германия, САЩ ще съкрати обмена на разузнавателна информация с Берлин. Тръмп казва същото на други служители на ЕС и повярвайте ми, те ще го послушат. Страните от Съюза не могат да се сравняват със способностите в разузнаването на Америка, особено тези на Националната разузнавателна служба, и тези възможности многобройни атаки на „Ислямска държава“ срещу европейските градове. Много стотици, а може би и хиляди, европейски животи бяха спасени в резултат от това.
Разбира се, резонно е да се зададе въпросът, защо САЩ трябва да предприеме такива стъпки. В наш интерес ли е? Отговорът е да. Великобритания е най-близкият съюзник на САЩ и тя има нужда от нас в този момент, изпълнен с предизвикателства. Тя е заслужила тази подкрепа чрез своя дипломатически, разузнавателен и военен съюз с нас. Помнете, Великобритания е дала повече от 600 от своите синове и дъщери в Афганистан и Ирак, а още много хиляди бяха ранени сериозно.
Тръмп запазва до голяма степен положителни отношения с Тереза Май, защото и двамата лидери признават, че връзката им е по-скоро политическа, отколкото личностна. Време е да накараме американската политика да работи за Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

Доналд Тръмп: Провеждането на втори референдум за Брекзит ще е много несправедливо

14 Март 2019 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че провеждането на нов референдум за Брекзит ще бъде много несправедливо, предава AFP.
„Не мисля, че още един вот е възможен, защото това ще бъде много несправедливо спрямо хората, които спечелиха“, заяви американският държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Шефик Джаферович

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с Шефик Джаферович

14 Март 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранна среща с Шефик Джаферович, член на Председателството на Босна и Херцеговина, в рамките на Седмия глобален бакински форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В началото на разговора българският премиер запозна Джаферович със задълбочаването на енергийното сътрудничество между България и Азербайджан, което бе обсъдено по време на форума. А след това министър-председателят изрази отново последователната подкрепа на България за европейската и евроатлантическата интеграция на Босна и Херцеговина.
„Приветстваме решението на Босна и Херцеговина да подпише Споразумението за намаляване на роуминг таксите между държавите от Западните Балкани, което ще даде основа за започване на преговори между Западните Балкани и ЕС за намаляване на роуминга“, посочи премиерът Борисов. Той подчерта, че това е в съзвучие с приетия на Срещата на върха през май 2018 г. Софийски дневен ред и в подкрепа на свързаността в региона - дигитална, инфраструктурна, енергийна и между хората.
„Много се радвам да се видим на форума, но най-вече да ви благодарим - защото вие сте човекът, заради който по време на председателството на Съвета на ЕС вашата държава направи много по темата за интеграцията на Западните Балкани“, обърна се към българския премиер Шефик Джаферович. Той подчерта пред Борисов, че с всеки свой жест и постъпка българският премиер е показвал, че работи за сътрудничество, уважение, мир и стабилност на Балканите, показвайки как различните народи и култури живеят в единство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха енергийното сътрудничество

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха енергийното сътрудничество

14 Март 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на енергийното сътрудничество между двете страни. Разговорът се състоя в рамките на Седмия глобален бакински форум. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
По време на срещата премиерът Борисов подчерта, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели – чистота на въздуха и конкурентоспособност. „През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме“, заяви българският министър-председател и добави, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.
Премиерът Борисов отчете стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочи Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център „Балкан“. „Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център „Балкан“, съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни“, добави още българският премиер Борисов пред президента Алиев. В рамките на срещата беше обсъдена възможността за осигуряване на допълнителни количества природен газ от Азербайджан за газовия хъб „Балкан“.
В разговора министър-председателят Бойко Борисов запозна Илхам Алиев с дейността на проектната компания ICGB, а именно - приключването на тръжните процедури за доставката на тръбите и за строителството на газовата връзка България – Гърция IGB. „Планираме строителството на IGB да започне до средата на тази година и да приключи през 2020г. в синергия с пуска на газопровода TAP, с цел осигуряване от 2020г. на контрактувания 1 млрд. куб м./год. по дългосрочния договор с Консорциума Шах Дениз“, уточни българският премиер пред държавния глава на Азербайджан. Бойко Борисов заяви, че страната ни очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между газопровода TAP и IGB, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна. „На практика след 2020г. азербайджанският природен газ от Шах Дениз 2 ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, категоричен беше министър-председателят Борисов.
По време на срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодари на премиера Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум. Той подчерта, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения. „Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други“, каза Алиев в началото на срещата.
Президентът Алиев посочи още, че скоро се е провело заседание на Консултативния съвет за Южния газов, който е важен орган за развитието на диверсификацията. На заседанието от българска страна е участвала и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. „Приближаваме се до заключителния стадий на този проект“, заяви още Алиев.
Държавният глава на Азербайджан подчерта и, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодари за личния принос на министър-председателя Борисов за добрите отношения между страните ни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

AFP: Доналд Тръмп подчерта „безграничния“ потенциал на търговското споразумение с Великобритания

14 Март 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ден след гласуването в британския парламент, след което стана ясно, че Обединеното кралство няма да излезе от Общността без споразумение, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп припомни за „безграничния“ потенциал на търговското споразумение между Вашингтон и Лондон, предава AFP.
„Моята администрация очаква с нетърпение преговорите за мащабни търговски сделки с Обединеното кралство. Потенциалът е безграничен!", увери лидерът на Белия дом.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бойко Борисов в Баку: България очаква да проведе преговори за получаване на допълнителни газови обеми

Бойко Борисов в Баку: България очаква да проведе преговори за получаване на допълнителни газови обеми

14 Март 2019 | 13:41 | Агенция "Фокус"
Баку. България очаква да проведе преговори в Баку за получаване на допълнителни газови обеми за газоразпределителен център „Балкан". Това поясни премиерът Бойко Борисов в рамките на седмото издание на Глобалния бакински форум, който се провежда под мотото „Нова външна политика", предава азербайджанската информационна агенция Trend.
Говорейки за отношенията с Азербайджан, Борисов отбеляза, че те са отлични. Българският премиер изрази благодарността си към президента на Азербайджан Илхам Алиев и първия вицепрезидент Мехрибан Алиева за съдействие при възстановяването на архитектурния и музейния резерват „Трапезица" в България, включително средновековните църкви.
„Мюсюлманска страна е отделила средства за възстановяването на европейските църкви. Това показва как можем да бъдем приятели със страни, чиято религия е различна от нашата", привежда агенцията думите на Борисов.
Българският премиер отбеляза също, че страната му не е в конфликт с никого и има прекрасни отношения със съседите си: „Нашата политика се основава на принципите на добросъседство, уважение към други култури и религии", добави Борисов.
Седмото издание на Глобалния бакински форум започна на 14 март. Очаква се в него да вземат участие около 450 гости от над 70 страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан

14 Март 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с президента на Молдова Игор Додон в Азербайджан, съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата разговаряха в рамките на Седмия глобален бакински форум. „Нашите икономически отношения с Молдова показват положителна тенденция. И в този смисъл, наистина има добър потенциал за по-нататъшно развитие на икономическите връзки. Това са заслугите на предприемачите, фирмите, както и на министерствата на икономиката на двете страни“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че асортиментът от стоки, изнасяни на българския пазар е много разнообразен и прикани молдовските предприемачи да бъдат още по-активни. „Нашият пазар може да приеме дори по-широк спектър от стоки, особено в хранително-вкусовата промишленост“, каза още премиерът Борисов.
По време на срещата министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Молдова Игор Додон обсъдиха и възможността съвместни предприятия в Молдова да спомогнат за по-ниска себестойност и по-ниски транспортни разходи за реализация на продукцията. „Нужно е прагматично отношение на всякакво ниво у нас към тази страна, която се променя пред очите ни“, посочи още българският премиер.
Борисов и Додон подчертаха и важността на сътрудничеството между България и Молдова в сферата на туризма. Забележителен е молдовският туристически интерес към България. През 2015 г. той нараснал с около 29,3% спрямо 2014 г. През 2016 г. увеличението е с нови 10%, спрямо 2015 г. През 2017 г. нараства с още 16,8% и достига 209 000 туристи. Днес Република Молдова заема 10-11 място по брой чуждестранни туристи, посетили България.
Българският премиер заяви, че българската диаспора в Молдова, която е втората по-големина след тази в Украйна, е мост в отношенията между двете държави. „Това допълнително отваря възможностите за двустранни контакти и сътрудничество между страните ни“, посочи още министър-председателят Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

Премиерът Бойко Борисов: Европейският съюз е място, което е безалтернативно, затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор

14 Март 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Баку. Европейският съюз е най-доброто място за живеене. Европейският съюз е мястото, което е безалтернативно – и свободата на словото, и демокрацията, и върховенството на закона. Затова ние винаги сме се стремили да има Брекзит със сделка или договор. Да има правила“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на Седмия глобален бакински форум в рамките на работното му посещение в Азербайджан. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Форумът бе открит от президента на Азербайджан Илхам Алиев с официална церемония, посветена на новата външна политика.
В обръщението си към участниците във форума българският министър-председател акцентира, че само в последните 10 дни два пъти е говорил с британския премиер Тереза Мей по нейно искане. „С колегите от ЕС положихме огромни усилия – с Жан Клод Юнкер, Таяни, Доналд Туск. Всички се съгласихме отново да дебатираме“, подчерта премиерът Борисов. Той обаче добави, че към днешна дата надали има някой, който да е оптимист по темата и ако се стигне до Брекзит без сделка, това касае милиони хора като последствията ще са много тежки за всички.
В изказването си министър-председателят Борисов се спря на резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС. Той подчерта, че докато страната ни е била начело на ЕС, се даде голяма перспектива на Западните Балкани. „И в политическо отношение, и по отношение на НАТО, и в инфраструктурно отношение – за изключително важните европейски коридори номер 4, 8 и 10, по които активно се работи в момента“, обясни премиерът Борисов. Той изтъкна още важността на състоялия се форум 16 плюс 1 в София, както и на провелата се във Варна среща между ЕС и Турция.
Българският премиер подчерта ключовата роля на нашата страна за решаването на проблема, трупан с десетилетия, между Гърция и сегашната Северна Македония заради името й. „Положихме огромни усилия, направихме компромиси, но първо - България и Скопие като подписахме Договор за добросъседство. Ратифицираха го парламентите и това даде възможност вече да се водят разговорите между Гърция и Северна Македония“, припомни премиерът Борисов.
„Аз съм убеден и всички трябва да работим за среща НАТО-Русия. По-възрастните от нас помнят чудовищната надпревара във въоръжаването, в ядрените оръжия преди години“, каза още в изказването си в Баку министър-председателят. Той бе категоричен, че надпреварата във въоръжението винаги е пряко свързана със социалните системи. „Колкото повече пари отделят бюджетите за въоръжение, толкова по-малко има за социални дейности. И в края на краищата носят смърт“, добави премиерът Борисов. Той акцентира, че неслучайно в момента България няма нито един конфликт със съседи в Европа и в света. „Можем да кажем, че днес с всеки един от нашите съседи имаме прекрасни взаимоотношения и те са именно на това позовани – добросъседство, взаимна изгода, уважение, религиозни, културни и всякакви ценности“, добави премиерът Борисов.
Той изтъкна също прекрасните отношения с Азербайджан и с президента Илхам Алиев. Днес двамата ще разговарят за възможността за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“. „Казва се Балкан – всички го има за свой, така няма да се говори за турски, български, сръбски, черногорски, албански поток. Балкан е символ на Балканите и мисля, че ще се приеме много добре“, завърши премиерът Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

AFP: Доналд Туск подкрепи „дългото“ забавяне на Брекзит, ако Лондон „преосмисли“ стратегията си за излизане от ЕС

14 Март 2019 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск увери, че страните-членки на Общността може да одобрят забавянето на Брекзит, ако това доведе до промяна в стратегията на Лондон за „развода“ с Брюксел, предава AFP.
По този начин Туск прави последно усилие, за да убеди британския премиер Тереза Мей да промени „червените линии“ в преговорите.
В рамките на консултациите преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица, Туск заяви, че „ще призове ЕС 27 да бъде отворен за продължително забавяне, ако Обединеното кралство счете за необходимо да преосмисли стратегията си за Брекзит и да постигне консенсус около нея".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан

14 Март 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов участва в церемонията по откриване на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, организиран от неправителствената организация - Международен център „Низами Генджави“, съобщиха от правителствената информационна служба. Фокусът на дискусиите е поставен върху ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.
По-късно българският премиер Борисов ще изнесе реч пред участниците във форума с акцент върху опита и усилията на България за мира, стабилността и развитието на Балканите.
В рамките на работното си посещение в Баку министър-председателят Бойко Борисов ще проведе и среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основната тема на разговорите ще бъде сътрудничеството в енергетиката и възможностите за участие на Азербайджан в европейския газов хъб „Балкан“.
Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан

Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан

14 Март 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов е на работно посещение в Азербайджан. Това съобщиха от Правителствената информационна служба. По време на визитата си в Баку българският премиер участва в Седмия глобален бакински форум, организиран от неправителствената организация - Международен център „Низами Генджави“. Фокус на дискусиите на събитието са ролята на големите сили в промяната на глобалната политика - Китай, САЩ, Русия и ЕС, както и предизвикателствата пред устойчивото развитие.
В рамките на работното си посещение в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Във водената от министър-председателя делегация е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.