НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йенс Столтенберг: НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Йенс Столтенберг: НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа

7 Март 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Варшава. НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа след изтичане на срока на дейстие на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Това увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на пресконференция във Варшава, където пристигна по повод 20-годишнината от присъединяването на Полша към военния съюз на Запада, предава TACC.
„Не планираме да разполагаме нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа“, подчерта норвежецът.
При това Столтенберг допълни, че НАТО „е длъжно да започне да планира свят без ДРСМО“. Съгласно думите му, следва да се отчете възможността за увеличаването на броя на ракетите на Русия. „Отговорът ни ще бъде координиран, премерен“, увери Столтенберг.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: След излизането от ДРСМО: САЩ нямат план как да попречат на Русия да разработи нови ракети

The Washington Post: След излизането от ДРСМО: САЩ нямат план как да попречат на Русия да разработи нови ракети

7 Март 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Командващият американските сили в Европа генерал Къртис Скапароти призна, че САЩ все още нямат план как ще се противопоставят на разработването на руски ракети със среден обсег след изтичането на срока, след който Договорът за ракети със среден и малък обсег на действие (ДРСМО) ще бъде прекратен. Този изтича след пет месеца, припомнят от редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
„Казахме на нашите съюзници от НАТО, че ще разработим такъв план в сътрудничество с тях. Започнахме да работим в тази насока. Но днес нямаме план“, обясни Скапароти, говорейки пред сенатската комисия по въоръжените сили, като поясни, че Вашингтон и съюзниците му обмислят различни варианти за действие.
Американският генерал сподели мнението си, че САЩ трябва да помислят за нов договор с Русия или за преразглеждане на съществуващия, за да се определят граници и да гарантира стабилност.
„Според мен, когато имаме равностоен на нас съперник като Русия, която се модернизира и ни предизвиква, трябва да вземем предвид договорните възможности, за да осигурим известна стабилност, канали за комуникация и да установим разбираеми ограничения, с които можем да работим”, предложи Скапароти.
Русия отправя предизвикателства към САЩ в Европа не само в ядрената област. Москва сключи сделка с Турция за снабдяването с противоракетната система С-400, като по този начин предизвика гнева и раздразнението Вашингтон, който възприе споразумението като посегателство срещу член на НАТО. В тази връзка Скапароти предложи САЩ да се въздържат от доставките на изтребители F-35 за Турция, докато Анкара не се откаже от покупката на С-400 от Русия.
Този проблем се превърна в неразделна част от мащабната конфронтация с Русия в Европа, а ДРСМО е само пореден източник на напрежението. Договорът бе подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов. Той забранява производството, тестването и разполагането на ракети с наземна база в ядрено или конвенционално оборудване с обхват от 500 до 5 500 километра.
Миналия месец САЩ се оттеглиха от договора, заявявайки, че Русия го е нарушила, заради разгръщането на крилати ракети 9M729, които според Вашингтон не отговарят на условията на ДРСМО. Русия опроверга тези твърдения и на свой ред обвини САЩ за нарушаване на споразумението заради разполагането на системи за противоракетна отбрана. Държавният департамент също отрече обвиненията.
Белият дом обяви оттеглянето от договора по настояване на съветника по националната сигурност Джон Болтън, не само защото Русия нарушава споразумението, но и защото Китай не участва в производството на ракети със среден обсег.
В началото на седмицата държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, в отговор на оттеглянето на САЩ от ДРСМО, официално прекрати участието на Москва в него. Путин предупреди, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако САЩ разгърнат допълнителни ракети в Европа. Това предизвика разговори за началото на нова ракетна надпревара на континента.
Излизайки от договора, администрацията на Тръмп заяви, че не обмисля разполагането на нови ядрени ракети в Европа. Белият дом обмисля дали да удължи Третия договор за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), който ограничава броя на ядрените оръжия и е последният важен пакт за контрол над въоръженията, в който участват Вашингтон и Москва. Споразумението, подписано от президента Обама, изтича след по-малко от две години, но има разпоредба за автоматично подновяване, ако и двете страни се споразумеят.
Ако СТАРТ-3 не бъде удължен, за първи път от 1972 г., светът ще се върне към ера, в която двете най-големи ядрени сили не са ограничени от никаква правна и задължителна рамка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Игра с черните: Москва иска да използва излизането на САЩ от ДРСМО, за да задълбочи трансатлантическия разкол

„Експерт“ (Русия): Игра с черните: Москва иска да използва излизането на САЩ от ДРСМО, за да задълбочи трансатлантическия разкол

5 Март 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Отказът на САЩ да съблюдава условията на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е нанесъл сериозни вреди на националните интереси на Русия. Но Москва е намерила способ да компенсира тези вреди, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

На 4 март, със своя указ Владимир Путин преустанови изпълнението на ДРСМО от Русия. Това решение бе отговор на заявлението на Вашингтон, че излиза от договора и ще действа „до отстраняване на допуснатите от САЩ нарушения на ангажиментите по този договор или до прекратяването на неговото действие“. И съдейки по това, че Вашингтон не признава факта, че нарушава споразумението и няма намерение да започне да го изпълнява, указът на Путин фактически ще доведе до излизане на Москва от ДРСМО. Т.е., по думите на сенатора Андрей Климов, ще фиксира обективната реалност.
В Държавния департамент, разбира се, са нещастни.. Те твърдят, че декретът на Путин е още едно доказателство за липсата на готовност на Русия за диалог, че Москва просто не желае да върви по пътя на поправяне на поведението си и сътрудничеството със следствието. Интересно е обаче, че американската експертна и журналистическа общност се придържа към малко по-различен тон.
Те признават, че ДРСМО е несъвършен.Твърдят, че Русия го е нарушила и тези нарушения поставят САЩ в неизгодно положение. Те напомнят, че Китай - третата ядрена сила на света - не е подписала Договора и може свободно да създава ракети, а тази възможност поставя САЩ и Русия в неизгодно положение. Въпреки това се обяснява, че оттеглянето на Съединените щати от ДРСМО създава само проблеми за Вашингтон.

Излизането от ДРСМО не си струваше за САЩ

Защо Тръмп излиза от ДРСМО? За да може, на първо място, да премахне всякакви ограничения за САЩ да използват сила и да заплашват със сила в международните отношения – два ключови инструмента на външната политика на 45-ия президент на САЩ. На второ място, за да може да оказва натиск над Пекин. И или да го застави да влезе в новия вариант на споразумението (в което Китай не иска да влиза, защото ракетите със среден и малък обсег на действие са основата на ядрения му арсенал), или да го въвлече в надпревара във въоръжението и да покаже с конкретен пример неспособността на „претендента“ да оспори хегемонията на САЩ по света.
Целите, безспорно, са важни и нужни, но те не са толкова значителни, за да бъде разрушено заради реализацията им споразумение, което е основа на глобалната стабилност. Договор, който защитава принципа на гарантиран ответен удар (т.е., всяка страна разбира, че съперника има достатъчно време и възможности за нанасяне на този удар и ответно унищожаване на агресора), който, на свой ред, спасява света от ядрена война. Още повече ,че тези цели не са достатъчни, за да бъдат компенсирани вредите, които ще нанесе на САЩ излизането от договора (даже без да отчитаме възможността за ядрена война).
На пръв поглед изглежда, че излизането на Америка от ДРСМО няма да нанесе големи вредуи на нея лично. И действително, може ли Русия да съкрати времето на полета до американския материк за сметка на разполагането на ракети с наземно базиране в непосредствена близост до най-големите градове на САЩ? Не. Москва не може да разположи ракети нито в Куба, нито в Никарагуа, нито във Венецуела (тъй като тя не е готова да защити тези места, поне във вида, в който ги защитава по време на Карибската криза). Но срещу Европа може. „Когато говорим за тактическо ядрено оръжие и ракетите със среден и малък обсег, ние говорим за сигурността на европейските страни и Русия“, напомня посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов. И това вече е проблем за Вашингтон. Може би основният проблем, свързан с оттеглянето им от ДРСМО.

Гросмайстор Владимир

Работата е в това, че излизането се случи в период на разкол в трансатлантическите отношения. Заради агресивната, егоистична и в някои отношения абсолютно безпардонна линия на Доналд Тръмп спрямо Европа (чиито интереси вече отдавна се разминаха с американските по някои въпроси), Вашингтон трябва да поставен на място. И цяла редица европейски страни (преди всичко Германия) започнаха активно да защитават своите национални интереси, опитвайки се публично да се противопоставят на американския натиск. Дори това да означава изнасяне на скандала от трансатлантическата изба. В определени неща Европа загуби битката за своите интереси (например, в опитите да спаси ядрената сделка с Иран и интересите на европейския бизнес в нея), а в други, напротив, спечели – например сблъсъка около съдбата на „Северен поток 2“. Опитът показва, че колкото по-важен е въпросът за националните интереси на европейските страни, толкова повече те са склонни да защитават тези интереси - и какви интереси могат да бъдат по-важни от баналното оцеляване? От стремежа да не се окажат под прицела на руските ракети?
Владимир Путин разбира това – и именно по тази причина (противно на предложенията на ура-патриотите) той действа така внимателно.Умишлено играе в партията ДРСМО само с „черните“ фигури – не проявява инициатива и само реагира на действията на САЩ. Именно затова руският президент само спря изпълнението на споразумението от Русия и посочи, че е готов да се върне към спазването му в случай, че САЩ премислят и изведнъж си спомнят както за безопасността на целия свят, така и за спокойствието поне на своите най-близки съюзници в Европейския съюз. . Ето защо Владимир Путин още по-рано - в посланието си към Федералното събрание - се обърна отделно към европейските страни и даде ясно да се разбере, че Москва няма да разположи ракети срещу Европа, ако последната не разположи американски ракети на своята територия. Всъщност Кремъл открито работи за задълбочаване на трансатлантическото разделение. Макар и малка, но все пак компенсация за руските национални интереси от изтеглянето на САЩ от ДРСМО.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комсомольская правда“: Поспри, договор, ракети, недейте да излитате

Комсомольская правда“: Поспри, договор, ракети, недейте да излитате

5 Март 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Москва. На 4 март Владимир Путин подписа указ, с който преустанови действието на Договора със САЩ за ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). Какво означава това и до какво ще доведе? На тези въпроси отговора военният наблюдател на «Комсомольская правда“ Виктор Баранец.

ИА „Фокус“ ги публикува без редакторска намеса.

1. В какво е същността на ДРСМО?
Този Договор е подписан между СССР и САЩ от Горбачов и Рейгън в 1987 година. В съответствие с него държавите се задължават да унищожат всички сови комплекси от балистични и крилати ракети с наземно базиране при среден (1000—5500 км) и малък (от 500 до 1000 км) обхват, а така също и да не произвеждат, да не изпитват и да се разполагат такива ракети в бъдеще.
2. Защо Русия прави това именно сега?

Отговорът на този въпрос се съдържа в Указа на Путин. Москва прави това, като „изхожда от необходимостта да се предприемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на поетите от тях задължения по Договора ».
3. Москва завинаги ли снема от себе си отговорностите?
Не. Русия прекратява участието си в ДРСМО «до отстраняване от САЩ на допуснатите от тях нарушения на задълженията по ДРСМО или до прекратяване на неговото действие ».

4. Какви нарушения на САЩ предизвикаха нашите претенции?
Имаме три претенции. Това са комплексите от американската противовъздушна отбрана, окито са разположени в Европа. САЩ ги обявиха за отбранителни оръжия. Но при желание от страна на американците, те съвсем леко могат да ги заредят с ударни ракети «Томахок», които на територията на Русия могат да достигнат до наземни цели на разстояние над 2500 км. Т.е. – покриват цялата територия, чак до Урал. Освен това Москва смята, че американските ракети-мишени и безпилотни носят всички белези на оръжия, които са забранени по ДРСМО.

5. Възможно ли е все още да се спаси съглашението?
Да, има такива шансове. При условие, че и Москва, и Вашингтон ще продължат да търсят компромис. Но позицията на САЩ е твърде категорична. Те смятат, че руската ракета 9М729 лети на повече от 500 км. И макар че Русия специално покани на демонстрацията на тази ракета всички „заинтересовани държави“, американците (както и други техни „подгласници“ от НАТО) не се появиха на нея. На САЩ просто търсят повод, за да излязат от Договора. Защо? Защото Русия през последните години извърши сериозен напредък в разработката на уникални свръхзвукови въоръжения, които не попадат в рамките на ДРСМО. Американците разбраха, че този Договор спира разработката на цял клас въоръжения, с които Русия вече разполага (между другото, подобни разработки прави и Китай). Но и на Русия в този случай „ръцете са вързани“. Най-добрият изход от положението е да се сключи нов Договор, който да не дава старт на нова надпревара във въоръжаването и към който да се присъединят ядрените държави.

Превод: Ивелина Ватова

br />
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин подписа указ за спиране на изпълнението на ДРСМО от Русия

РИА Новости: Путин подписа указ за спиране на изпълнението на ДРСМО от Русия

4 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин подписа указ, с който Русия ще спре да изпълнява Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи пресслужбата на Кремъл, предава РИА Новости.
Документът влиза в сила от деня на подписването му.
Отбелязва се, че Русия спира да изпълнява договора до отстраняването на допуснатите от АСЩ нарушения на ангажиментите по споразумението или до прекратяването на неговото действие.
При това Русия не планира да разполага попадащи под действието на ДРСМО ракети на погранични територии, заяви пред руската агенция първият заместник-председател комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Владимир Джабаров.
„Преустановяването на ДРСМО не означава още, че тези ракети ще бъдат разположени от нас, но ако ракети от този клас се появят в Европа, ние незабавно ще разположим такива ракети от нас“, подчерта сенаторът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.