НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Паралелка за дуално обучение ще бъде открита в Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ през новата учебна година

Варна: Паралелка за дуално обучение ще бъде открита в Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ през новата учебна година

31 Март 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Паралелка за дуално обучение ще бъде открита в Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски“ във Варна през новата учебна година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на учебното заведение Жечка Георгиева. „Специалността ще е търговия. Учениците ще имат възможност едновременно да работят и да учат, като този вид обучение не ги лишава от нищо. След като завършат своето обучение, те могат отново да кандидатстват във висше учебно заведение, ако решат“, обясни Георгиева. Според нея подобна форма на обучение е изключително ценна, защото се набляга и върху практиката.
Свободните места за кандидатстване ще са 26 на брой. Приемът ще започне през септември 2019 г. Директорът на учебното заведение съобщи, че в момента в училището се обучават 675 деца в дневна и 4 - в самостоятелна форма на обучение. По думи на Жечка Георгиева средният успех на приетите деца е между 4.20 и 4.50. „Общия колектив, педагогически и непедагогически, е 64 човека. Това са хората, които ежедневно се грижат за 675 деца“, каза още директорът на гимназията. Тя допълни, че учителите са 49, а средната възраст на педагозите е около 48 години, като много от тях са бивши възпитаници на учебното заведение.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Предстои ремонт на Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”

Варна: Предстои ремонт на Търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”

31 Март 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Варна. През тази година предстои ремонт на Варненската търговска гимназия „Георги Стойков Раковски”. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на учебното заведение Жечка Георгиева. Училището е спечелило финансиране за проект по Оперативна програма „Региони в растеж“, като в момента се провежда процедура по започване на ремонтите. Жечка Георгиева отбеляза, че първият камък по строежа на сградата е поставен през 1807 г., но основните строителни дейности са се забавили заради Първата световна война. По думите й училището не е паметник на културата, но през 80-те години е обявено за групова културна ценност, което ограничава възможностите за ремонт и реконструкция на сградата.
„По начина, по който са строили тогава хората, нямаме никакви конструктивни проблеми. Зидовете са 40 см камъни, но все пак сградата с толкова голяма история и възраст има нужда от своето обновяване, защото поколенията вече са други и изискванията на младите хора са други“, посочи Жечка Георгиева. Тя съобщи, че се планира подмяна на покрив, подмяна на някои инсталации, боядисване, смяна на дюшамета и др. Според нея при ремонтите няма да се пипа сериозната конструкция на сградата, като същевременно ще бъде запазен традиционния й облик. Жечка Георгиева допълни, че в двора на училището се намира и чешма, която е създадена през 1888 г.
„Сега в този ремонт е включена реставрацията й, тъй като има нужда. Малко трудно намираме снимки на тази чешма, но по подобни чешми тя ще бъде реставрирана, за да се запази още по-дълго за поколенията“, каза още директорът на гимназията.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Търговската гимназия в града ще отбележи 115-ата си годишнина на 25 април

Варна: Търговската гимназия в града ще отбележи 115-ата си годишнина на 25 април

24 Март 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Варна. Варненската търговска гимназия ще отбележи 115-ата си годишнина на 25 април. Училище „Георги Стойков Раковски“ е основано на 25 април 1904 г. от родолюбиви българи. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на учебното заведение Жечка Георгиева. Тя обясни, че всяка година основно участие в подготовката на събитията около празника имат децата. Поредицата от мероприятия ще започне на 24 април, когато ще се проведе ден на отворените врати. Официалното отбелязване на годишнината ще бъде на 25 април, като от 15.00 часа в двора на училището ще се проведе тържество. Жечка Георгиева посочи, че след това ръководството, учениците и гостите на празника, ще тръгнат към Фестивалния комплекс в града, под формата на шествие. „В комплекса ще има постановка, която децата готвят, с претенции за спектакъл. Там ще бъдат поканени всички бивши учители, директори, възпитаници на училището вече се канят, като не говорим само за хора на ръководни длъжности, а за всички, които ще успеят да дойдат и да празнуваме заедно“, каза още директорът на образователната институция. Според нея гимназията е емблема на Варна, чийто дух е запазен през годините именно от учениците и преподавателите на училището, които са оставили част от себе си в него.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.