НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Христо Пимпирев: Предстоящото откриване на научна лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще е предпоставка за по-бързи и качествени открития и привличане на учени от цял свят

Проф. Христо Пимпирев: Предстоящото откриване на научна лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще е предпоставка за по-бързи и качествени открития и привличане на учени от цял свят

6 Февруари 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Предстоящото откриване на научна лаборатория на българската база на о-в Ливингстън ще е предпоставка за по-бързи и качествени открития и привличане на учени от цял свят. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция. Той уточни, че привилегията българските учени да имат полярна база на Ледения континент е предпоставка за научни открития от световна величина.
„Дълг към учените в българската база е това, че липсва лаборатория, където събраните материали от теренните проучвания да бъдат обработени веднага на място и след това да бъдат пренесени до по-прецизна апаратура на обитаемите континенти. С нашата база трябва да предложим инфраструктура, с която да работим нормално на този континент, който е бъдещето на човечеството. Тази година има непрекъснати резултати с много голяма стойност, които излизат даже преди материалите да бъдат прецизно обработени, които ще пристигнат в България чак през месец май. Можем само да се гордеем с това“, коментира проф. Христо Пимпирев. Той обърна внимание и на това, че доброто сътрудничество на учените на Антарктида с българското правителството и Министерство на образованието и науката (МОН) в лицето на националната полярна програма вече дават своите резултатите. Проф. Пимпирев изрази надежда да не се чака дълго, преди бюджетът на България за научни открития да стане съизмерим с този на редица други европейски страни. Настоящата 27-ма полярна експедиция е към своя край и учените от Антарктида се очакват у нас до края на март, каза още той и обяви, че вече тече усилена подготовка за следващата 28-ма експедиция на Ледения континент.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: Откритията на българските учени на Ледения континент – непознат екземпляр риба, нови видове растения и ценни микроорганизми – са от световна величина

Проф. Христо Пимпирев: Откритията на българските учени на Ледения континент – непознат екземпляр риба, нови видове растения и ценни микроорганизми – са от световна величина

6 Февруари 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Откритията на българските учени на Ледения континент – непознат екземпляр риба, нови видове растения и ценни микроорганизми – са от световна величина. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция. Той уточни, че новооткритата на Антарктида ледена риба с прозрачна кръв е уникален за гръбначния свят вид. Що се отнася до откритите на Антарктида микроорганизми, те са изключително ценни със своите ензими, от които се правят антибиотици и българските биолози имат сериозен принос за това, разказа проф. Пимпирев. „Антарктида е най-голямата природонаучна лаборатория в света и съм щастлив, че ние, българите, заедно с наши колеги – учени от над 40 страни в света, които изразходват стотици милиони за наука всяка година – работим като равни. Това е така заради полярната база, с която разполагаме на ледения континент. Нашите биолози взимаха проби от микроорганизми, различни видове безгръбначни и водорасли, които са много чувствителни на климатичните промени. На Антарктида живеят микроорганизми, които са уникални за този девствен континент с най-екстремните условия на цялата планета“, обясни проф. Христо Пимпирев. След като работата на биолозите на ледения континент приключи до края на 2018 година, през януари и февруари в българската база работят геолозите, които изследват увеличаващите се свободни от лед пространства, каза още той. Проф. Пимпирев определи скалите като страници от книга, по които геолозите четат миналото. Той уточни, че вече са открити 5 нови вида цветни растения, които са живели на ледения континент преди 90 млн. години, като обърна внимание, че подобни открития са със световна значимост. Българите на Антарктида работят като равни с учени от страни с много по-големи бюджети за наука, каза още проф. Пимпирев.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида носи много естетически заряд

Проф. Христо Пимпирев: Антарктида носи много естетически заряд

14 Януари 2019 | 10:18 | Агенция "Фокус"
София. Антарктида носи много естетически заряд. Това каза директорът на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“ за експедицията. Във връзка с предстоящия в периода 18-20 януари 2019 г. семинар „Антарктически диалози, Чили-България”, проф. Христо Пимпирев обясни, че форумът е традиционен. „Преди три години се проведе първият такъв. Освен, че на Антарктида се правят едни от най-големите научни изследвания в света, тя носи много естетически заряд. Там е царство за учени, за поети, писатели и художници. За там са написани изключително много книги, рисувани са картини, създавани са песни, така че освен науката изкуството е строго в този континент“, коментира проф. Пимпирев. По думите му Антарктида е континент, където трябва да има всичко. „Именно в тази втора среща с Чили ние ще представим нашата изложба на географско-исторически карти в Националния антарктически институт на Чили в Пунта Аренас. Ще бъдат представени моята нова книга и книгата на моята колежка и сътрудничка Гергана Лаптева. Очаквам да има много голям интерес от цялата антарктическа общественост. Чили имат много силна програма с много силна логистика, ние непрекъснато се ползваме от техните услуги, на кораби, самолети за достигане на българската полярна база. Това сътрудничество, което имаме между двете институции и културните прояви, които организираме, са изключително полезни“, каза проф. Пимпирев. Той допълни, че тази културна проява е подпомогната от Министерство на културата в България.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Христо Пимпирев: Предстои в българската полярна база да изградим съвременна научна лаборатория

Проф. Христо Пимпирев: Предстои в българската полярна база да изградим съвременна научна лаборатория

14 Януари 2019 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Предстои в българската полярна база да изградим съвременна научна лаборатория. Това каза директорът на Българския антарктически институт и ръководител на 27-ата антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев в интервю за Агенция „Фокус“ за експедицията. По думите му по този начин българските изследвания ще бъдат напълно конкурентни на изследванията на всички силни антарктически държави. Той уточни, че се изпълнява национална полярна програма, която е приета с решение на Министерски съвет. „Имаме държавна задача в Антарктида. Не задоволяваме научното си любопитство, а правим изследвания, които са важни за цялото човечество и работим заедно с наши колеги от цял свят. В момента имаме учени от нови държави, които не са работили досега на българската база. Някои от тях за пръв път, стъпващи на ледения континент“, каза проф. Пимпирев. По думите му страната ни има какво да предложи – своята база, която е една инфраструктура. Проф. Пимпирев допълни, че с Министерство на образованието работи отлично. "Има 29 държави от цял свят, които са консултативни и които управляват този континент. Основното ударение в изследванията са научните, подпомагането им от логистиката и съответно външната политика на всяка държава. Така че две министерства са основни. Това е Министерство на външните работи и Министерство на образованието и науката. Ние работим отлично с тях, специално с министър Вълчев и дирекция „Наука“, каза още проф. Пимпирев. По думите му се очакват успехи през тази година в антарктическата експедиция, защото сътрудничеството с институциите е много ефективно.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.
Владимир Зеленски е на първо официално посещение в Германия. 18 юни 2019 г.

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.