НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Надявам се идеята за превръщането на църквата "Св. София" в Истанбул в джамия да е предизборен трик, в противен случай целият християнски свят би се взривил

Проф. Николай Овчаров: Надявам се идеята за превръщането на църквата "Св. София" в Истанбул в джамия да е предизборен трик, в противен случай целият християнски свят би се взривил

25 Март 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
София. Много е интересно, че този момент периодично се възражда, че "Света София" трябва да бъде превърната в джамия. При турския президент Реджеп Ердоган това е втори или трети път. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров относно това, че турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква "Света София" в Истанбул отново в джамия. „Само преди няколко дни турският президент Реджеп Ердоган казваше, че в никакъв случай това не трябва да се случва. Това беше буквално преди 5 или 6 дни. А вчера изведнъж каза точно обратното“, подчерта проф. Николай Овчаров. Той посочи, че мнозина тълкуват това нещо, като предизборни ходове. „Каквито и ходове да са, това е недопустимо, защото това е светиня и е посегателство от такъв калибър, както е било посегателство спрямо Мека за мюсюлманите. Като музей тя едва ли може да върне своя статут на християнска църква, затова от 2007 година насам има голямо движение за връщането ѝ като християнска църква. Казва се „Движение за освобождение на "Света София". То се развива главно в САЩ и дори има доклад пред комитет за правата към конгреса на САЩ, в който се иска връщането ѝ в статута на християнска църква“, отбеляза археологът.
По думите му това нещо не може да стане, но измисленото от Кемал Ататюрк е най-доброто решение. „Това е църква, пазеща и едното, и другото, защото в нея има християнски интериор - колоните, музайките и всичко останало. Много голяма част от мозайките все още стоят под мазилката, която е направена през османския период. Също така са извадени и изображения на императори като император Александър от края на 9-и век, император Константин Велики и т. н. Има и изображения на Исус Христос“, разказа още Овчаров.
„Много ми е интересно, ако наистина това ненормално решение на Реджеп Ердоган се осъществи и църквата отново се превърне в джамия, какво ще се случи с християнските изображения. Може би, отново ще бъдат замазани. Това нещо за мен е абсолютно неприемливо и се надявам да реагира и останалата българска общественост, защото Константинополската "Света София" е майка на всичките църкви“, заяви професорът. Той изтъкна, че това е много важно и трябва да се знае, че е написано в стотици средновековни ръкописи. По думите му "Света София" е свързана и с българската история. „Трябва да се знае и че "Света София" е катедралната църква на вселенската патриаршия до падането на Константинопол. През 14 век има един спор между българската църква и вселенската патриаршия за мирото, което трябва да се използва в България, защото според тогавашния закон мирото трябва да бъде правено само в "Света София" Константинополска и било то в целия православен свят, трябва да бъде от там. Тогава обвиняват българската църква, че тя сама си правела мирото, което е неканонично. Всички български царе, като се започне от цар Симеон, който е учел в Константинопол и други, които са били там по-късно царе, са стъпвали в тази църква и са се молели“, посочи археологът.
По думите му парапетите на "Света София" на втория етаж са изпъстрени с хиляди надписи и графити на различни поклонници. „Там има надписи на гръцки език най-много, но има и на руски, на български, на грузински, на сръбски, на вселенски и на всякакви видове латински езици от периода, когато тя е в рамките на Латинската империя след Четвъртия кръстоносен поход 1905 година. Тогава тя продължава да бъде катедрална църква, макар и католиците да са превзели Константинопол“, каза още Овчаров. Той подчерта, че такова нещо би разбудило целия християнски свят. „Надявам се Ердоган да бъде мъдър, защото той не е глупав човек. Миналата година дори присъствах, когато беше открита желязната църква в Константинопол. За мен той е разумен човек и се надявам това да е просто един предизборен трик, защото в противен случай би бил взривен целият християнски свят“, коментира още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров, археолог: Църквата „Св. София“ в Истанбул е светиня - превръщането ѝ отново в джамия ще е посегателство срещу целия християнски свят

Проф. Николай Овчаров, археолог: Църквата „Св. София“ в Истанбул е светиня - превръщането ѝ отново в джамия ще е посегателство срещу целия християнски свят

25 Март 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Църквата „Света София“ в Истанбул е светиня и ако бъде превърната в джамия отново, това ще е посегателство срещу целия християнски свят. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров относно това, че турският президент Реджеп Ердоган иска да превърне прочутата църква "Света София" в Истанбул отново в джамия. „Това, което излезе, като новина, в последните няколко часа за поредното желание на турския президент Реджеп Ердоган да вземе статута на музей на църквата "Света София" в Константинопол, е грубо посегателство над християнството и въобще като цяло спрямо световната цивилизация“, заяви проф. Николай Овчаров. Той подчерта, че това е един от най-великите паметници на човешката култура, който е свързан с християнската религия и е интелектуална собственост на цялото човечество. „Неслучайно през 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, създателят на модерната турска държава, разбира това нещо и превръща джамията в това в каквато тя става след 1453 година – държавата на Константинопол, а именно в световен музей“, отбеляза археологът.
По думите му това е един от най-големите световни музеи, сравним с египетските пирамиди, с пирамидите на маите и с други такива паметници на световната цивилизация. „Това велико творение на човешкия дух, всъщност, е втората по големина християнска църква след „Св. Петър“ в Рим, но той е създаден много по-късно, докато хиляда години това е най-голямата християнска църква в света. "Света София" е създадена след 532 година от Юстиниан I Велики, който е един от най-големите късноримски византийски императори. Той успява почти да възвърне блясъка на Римската империя от нейните най-велики години. Строежът на църквата започва 532-537 година, тоест само за 5 години е създадено огромно творение, невероятна инженерна и конструкторска мисъл. Църквата е създадена от едни от най-великите архитекти на древността - Исидор от Милет и Антимий от Трал“, разказа още Овчаров.
„Както виждаме, до този момент, а и в следващите хиляда години, няма никакво турско или мюсюлманско присъствие в нея. Това е църква, в която само по време на Юстиниан I влизат близо 500 свещеници от различен калибър, които са обслужващият персонал на храма. В него отиват да се поклонят абсолютно всички, независимо дали са от по-късния период православни или католици. В целия православен свят "Света София" е църквата, дори много често не ѝ казват името, а казват само „Църквата“, защото всички са знаели, че когато се каже това име, става дума за "Света София" – светата премъдрост“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.