НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ученици от Художествената гимназия в Казанлък рисуваха реплики на Чудомирови творби

Ученици от Художествената гимназия в Казанлък рисуваха реплики на Чудомирови творби

26 Март 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Изложба „Цветове и светлосенки” с творби на ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” е представена в една от залите на Литературно – художествен музей „Чудомир”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Ученическите работи представляват реплики на Чудомирови творби от изложбата „Вариации на тема”. Те са рисувани в часовете по живопис и рисуване, в рамките на творчески работилници провеждани в ЛХМ „Чудомир”.
Творбите са на ученици от 5 до 11 клас от Художествената гимназия в Казанлък.
„Световна практика е ученици да се учат от големите майстори, заставайки пред техни оригинали. Така те научават повече, в една нестандартна форма”, каза Радостина Павлова, преподавател в Художествената гимназия.
Подобна творческа работилница с ученици от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов” се организира за четвърта поредна година в рамките на Чудомирови празници.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Много пъти изследователи на творчеството на Чудомир са казвали, че той не е просто чудо, той е една вселена

Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Много пъти изследователи на творчеството на Чудомир са казвали, че той не е просто чудо, той е една вселена

25 Март 2019 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 26-те Чудомирови празници бяха открити в Литературно-художествен музей „Чудомир” в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Празниците се провеждат в дните от 25 март – рождената дата на Димитър Чорбаджийски до 1 април – Световен ден на хумора. „Човек живее в съзнанието на хората с това, което е оставил след себе си и докато хората го помнят. А казанлъчани помнят и ще помнят Чудомир, който с годините се е превърнал в емблемата не само на Казанлък. Много пъти изследователи на творчеството на Чудомир са казвали, че той не е просто чудо, той е една вселена”, каза в приветствието си при откриване на празниците кметът Галина Стоянова.
Директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир” Добрина Матова запозна присъстващите с програмата на тазгодишното издание на Празниците, както и обърна внимание на интересни факти от създаването на музея, който през месец април ще отбележи 40 години от своето създаване. 29 са проявите в програмата на Чудомирови празници 2019 – изложби, концерти, конкурси, премиери на книги, които ще се проведат в Казанлък и три в други населени места.
Празниците бяха открити от цигуларят проф. Йосиф Радионов, който изпълни „Шопска ръченица” на Петър Христосков на възстановената цигулка на Мара Чорбаджийска.
В една от залите на музея бе открита изложба с Чудомирови оригинали „Вариации на тема”. Изложбата бе открита от изкуствоведа проф. Марин Добрев.
В 19.00 часа в Дома на културата ще бъде връчена 50-та юбилейна награда за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир” и в. „Стършел”. Ще бъде представен и театралният спектакълът „Три котки на покрива” на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С концерт на проф. Йосиф Радионов в Казанлък официално ще бъдат открити 26-те Чудомирови празници

С концерт на проф. Йосиф Радионов в Казанлък официално ще бъдат открити 26-те Чудомирови празници

25 Март 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 29 са проявите в програмата на Чудомировите празници за 2019 г. Това са изложби, концерти, конкурси, премиери на книги, които ще се проведат в Казанлък, а някои от тях и в други населени места. Това каза Радио „Фокус” директорът на Литературно-художествен музей „Чудомир” Добрина Матова. Празниците ще бъдат открити официално в 16.30 часа в музея с участието на проф. Йосиф Радионов, който ще изпълни произведения на възстановената цигулка на Мара Чорбаджийска. В една от залите на музея ще бъде открита и изложба с Чудомирови оригинали „Вариации на тема”.
В 17.30 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир” ще се състои концерт с класическа музика с участието на проф. Йосиф Радионов – цигулка, и Зорница Радионова – пиано. Концертът е в памет на двукратния носител на наградата „Чудомир” за кратък хумористичен разказ Дамян Бегунов.
В 19.00 часа в Дома на културата ще бъде връчена 50-ата юбилейна награда за къс хумористичен разказ на Фондация „Чудомир” и в. „Стършел”. Ще бъде представен и театралният спектакълът „Три котки на покрива” на Драматичен театър „Никола Вапцаров” - Благоевград.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от сръбския си колега Александър Вучич. 15 юли 2019 г.
Държавният глава на Франция Еманюел Макрон бе посрещнат на летището в Белград от...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.