НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Страна (Украйна): Президентът Петро Порошенко подписа указ за европейска и евроатлантическа интеграция

Страна (Украйна): Президентът Петро Порошенко подписа указ за европейска и евроатлантическа интеграция

20 Април 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Киев. В събота, 20 април, в навечерието на втория тур на изборите, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ "Въпроси на европейската и евроатлантическата интеграция," информира уебсайтът на администрацията на държавния глава, цитиран от украинското издание “Стрaна“.
Указът одобрява плана за действие за изпълнение на стратегическия курс на Украйна за получаване на пълноправно членство в ЕС и НАТО "с цел да се гарантира необратимостта на европейския и евроатлантическия курс на Украйна", съгласно чл. 102 на Конституцията на Украйна.
"Кабинетът на министрите на Украйна трябва да осигури изпълнението на плана за действие ... и да информира всяко тримесечие президента на Украйна за процеса на изпълнение, както и да докладва за изпълнението на този план в установените срокове", се казва в документа.
Указът влиза в сила в деня на публикуването му, т.е. още в събота, 20 април.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В полицията в Украйна са постъпили повече от 200 сигнала за нарушения в деня за размисъл

ТАСС: В полицията в Украйна са постъпили повече от 200 сигнала за нарушения в деня за размисъл

20 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Полицията в Украйна към 18:00 часа местно време (съвпада с българското) регистрира 201 съобщения и изявления, свързани с нарушаването на избирателното законодателство в изборния ден за размисъл, съобщи в събота говорителят на Националната полиция на Украйна Ярослав Тракало, цитиран от TACC.
Най-много нарушения са регистрирани в Днепропетровска, Полтавска, Донецка, Одеска и Киевска области. "Фактите [на нарушенията] са свързани с незаконна агитация (139 съобщения), купуване на гласове и нарушаване на изборния процес (по два броя) и други", добави Тракало.
Въз основа на подадените сигнали са били съставени осем административни протокола.
На 31 март в Украйна се проведе първият тур на президентските избори. Според резултатите кандидатът на партията „Слуга народа“ Владимир Зеленски, който спечели 30,24% от гласовете, и настоящият президент Петро Порошенко, който получи 15,95%, се явяват на втори тур, който ще се състои на 21 април.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Зеленски постави Порошенко на колене

„Главред“ (Украйна): Зеленски постави Порошенко на колене

20 Април 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Киев. На стадион „Олимпийски“ в Киев се състояха дебати между кандидатите за президент на Украйна Петро Порошенко и Владимир Зеленски. В социалните мрежи активно обсъждат кой е бил по-убедителен. Повечето украинци отдават предпочитанията си на шоуменът, който е успял не само да наложи своя дневен ред на действащия държавен глава, но и да го постави на колене, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Очаквам такива публикации от половината от тези, които възхваляваха Порошенко през всичките пет години. Във фигурното пързаляне този прийом се нарича тулуп. А в случая на Геращенко – троен тулуп“, пише телевизионният водещ Макс Назаров.
Политологът Юрий Романенко счита, че Зеленски е поставил Порошенко на колене: „Зеленски диктуваше условията на целия втори тур. От момента на пускането на видеото, докато не постави Порошенко на колене за финал. Това беше грандиозна игра! Дяволски гениален сценарист“.
Журналистът Вячеслав Чечило изрази увереност, че и двамата кандидати са показали точно това, което се очаква от тях: „Порошенко говореше за Путин, Зеленски доиграваше кандидата от народа. Никой не разгроми другия. И не е ясно защо този цирк беше толкова необходим Петър Алексеевич.
Екс-депутатът Елена Бондаренко беше кратка: „Дебати за нищо. Скандал между бабка на инсулин и арогантен тийнейджър“.
Денис Гороховски отбелязва, че и двамата кандидати не са впечатлили: „Форматът е добър. Членовете са зле. Единият е прекалено закостенял. Вторият си забрави текста и чете от листче без дори да разбира какво са написали съставителите на речи. Имаше малко удари. А както се казваше преди: „днес гледаш битки без удари, а утре порно без жени“.
Руслан Бисяев изрази увереност, че комикът се е превърнал в бъдещ президент: „Пред очите ни комикът се превръща в президент, а президентът окончателно отива в групата на глупавите клоуни“.
Михаил Кухар смята, че Петро Порошенко е спечелил дебата, но ще загуби изборите. „Зеленски се обръщаше към електората на Порошенко. Порошенко говореше на своя електорат. Затова той ще загуби изборите утре. Въпреки че спечели дебата“.
Журналистът Аркадий Бабченко отбеляза, че Порошенко е позволил на шоумена да изнесе играта в неговото поле.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Изборите в Украйна като повторение на сериал; Зеленски може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените руснаци

Foreign Policy: Изборите в Украйна като повторение на сериал; Зеленски може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените руснаци

20 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Животът в Украйна копира изкуството. От 2015 година на един по един от телевизионните канали в страната върви сериал, в който се разказва за честен учител по история, който по стечение на обстоятелствата става кандидат на президентските избори. И за всеобща изненада този представител на обикновените хора побеждава. След това той започва да се бори с корумпираната система отвътре, като в процеса попада както в комични, така и в много трагични ситуации, пише американското списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.
Владимир Зеленски измина пътя от играещ ролята на човек, който случайно става президент, до финалния етап на истинска предизборна гонка, без да спира прилежно да играе своята роля и да спазва интонациите и изражението на лицето, характерни за неговия телевизионен персонаж. И, подобно на своето alter ego, Зеленски обеща да прекъсне тесните връзки между правителството и украинските олигарси, въпреки че според мнението ан много наблюдатели зад популярния актьор стои един от най-известните украински олигарси – притежателят на телевизионния канал, който излъчва сериала „Слуга народа“, Игор Коломойски.
Независимо, че „Слуга народа“ бе заснет и излъчен по време на войната в Донбас, този конфликт , на който противникът на Зеленски на изборите и действащ президент на Украйна Петро Порошенко заложи всичко, почти не се споменава в сериала. Вместо това в центъра на вниманието са разпиляването на държавните средства, злоупотребата с власт, бедността и неравенството, корумпираната правосъдна система, както и привилегиите и именията на чиновниците.
Не че Порошенко разруши икономиката. По-скоро той не успя да постигне резултатите, на които хората се надяваха след революцията на Майдана през 2014 г. За да постигне преизбиране, Порошенко надделя над другите националистически кандидати и се позиционира като лидер на неофициалната партия на войната. С други думи, Порошенко участва в изборите като ръководител на неофициална партия на постиженията на международната сцена, а Зеленски - като лидер на партия, която се стреми да разреши вътрешните проблеми.
Тази разлика намира отражение и в поведението на персонажите в телевизионния сериал. Олигарсите се опитват да подкупят току що назначените от младия и честен президент (в ролята на Зеленски) министри. Министрите взимат милиони долари в брой, но след това ги харчат за изплащане на просрочените задължения по заплатите. Президентът от сериала отказва официалната резиденция, конвоя, бодигардовете, стилистите и личния психолог и прехвърля офисите на правителството и парламента на по-скромни места. В поредицата, основният враг на Украйна не е извън, а в страната. Това не е сепаратисткото движение или влияние на Русия, а олигарсите, корумпирани служители и дори обикновени хора, които не плащат данъци.
Ако погледнем ситуацията от този ъгъл, тогава Порошенко е двойник на руския президент Владимир Путин, т.е. отмъстител и защитник на страната, защитавайки я от външни заплахи. Той е Марс, богът на войната. Но украинското общество предпочита Меркурий пред Марс. Загубата на Порошенко ще бъде загуба за партията на войната, а победата на Зеленски ще означава победа на по-премерен и по-прагматичен подход към руско-украинските отношения.
Изборите в Украйна предизвикват изненада в много наблюдатели, които следят процесите в тази страна от далеч. Изборите са такова време, в което обикновено мълчаливите и недостатъчно представени слоеве на обществото получават възможност да се изкажат. Говорим за хора, на които се обръща малко внимание в Украйна, както в Русия. Те не участват активно в дискусии в социалните мрежи. Те гледат телевизия, но никога не се появяват на екрана. И почти никога не влизат в полезрението на западните журналисти.
Както показват резултатите от последните проучвания, повече от половината от украинците действително имат положително отношение към Русия. Дори през 2017 г., когато конфликтът все още беше в разгара си, броят на украинците, които определяха Русия като военен съюзник на тяхната страна, беше приблизително същият като броя на украинците, които смятаха Съединените щати за техен военен съюзник.
Всичко това рисува такава картина в Украйна, която силно се отличава от тази, за която апелира Порошенко със своите патриотически лозунги „Армия! Език! Вяра!“. Украинското общество не изпитва особен ентусиазъм относно петгодишната война с Русия. Сериалът „Слуга народа“ доказва, че езикът има много по-голямо значение за украинската интелигенция, която вече близо един век се опитва да освободи страната от руския език, отколкото за обикновените хора. Персонажите в „Слуга народа“, който е сниман за вътрешния пазар, говорят на руски, но гледат новини на украински и преминават на украински в някои официални ситуации. Освен това, Украйна е по-религиозна страна от Русия и много хора там се зарадваха, когато се появи независима украинска православна църква. Но последната част от лозунга на Порошенко – „вяра“ – за обикновените хора има много по-малко значение в сравнение със състоянието на икономиката, здравеопазването и транспортната система.
И така, въпросът е, дали всичко това са добри новини за Русия и Путин? И да, и не. Мнозина в Русия очакваха, че след революцията на Майдана украинската общественост постепенно ще се успокои и ще се примири с щетите, които Русия й причини с анексията на Крим и подкрепата за сепаратисткото движение в Донбас. Имаше надежди, че мълчаливото мнозинство в Украйна ще се изкаже на тайното гласуване. Победител можеше да стане не проруска партия, нито партията на мира (това е доста проблематично, като се има предвид, че краят на конфликта в Донбас все още не се вижда), а партия на географията. Това са хора, които вярват, че украинската политика трябва да се гради на основата на географското положение на страната, а не на базата на идеалистически стремежи. Можеш да опитваш по всякакви начини да се сближиш с европейците и да се отдалечиш от Русия, но тези надежди няма да помогнат на Украйна с вълшебна пръчка да се появи до Белгия и Австрия. Украйна ще остане там, където е и в момента – до Русия.
Такива промени в мирогледа ще бъдат посрещнати с радост в Русия. Но в по-дългосрочна перспектива Зеленски може да се окаже много по-неудобен опонент за Кремъл, отколкото Порошенко. Путин се позиционира като лидер на глобалния популизъм, но в Русия той бавно губи популярността си. Президентът Путин, който е заобиколен от предпазливи технократи и тесен кръг милиардери, се превръща в обект на подигравки над популистите. Никому неизвестни кандидати вече печелят избори в руските региони, а нуждата от народен кандидат на федерално ниво продължава да се увеличава.
Украйна на Порошенко е враждебна страна, която обърна гърба си към Русия и лицето си към НАТО. Тя беше полезно плашило за руската вътрешна политика, като пример за това, по кой път не трябва да се върви. Ако Зеленски стане президент, Украйна ще се превърне от външнополитически във вътрешнополитически проблем за Русия. Дружелюбен, млад президент с чувство за хумор, съсредоточен върху вътрешните проблеми, може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените хора. За да предотврати това, руският президент ще трябва да атакува Зеленски от същите позиции, от които го напада Порошенко – като комик, марионетка на олигарсите и неопитен политик. Но това няма да е лесно. В края на краищата, човекът, който е много вероятно да стане следващия президент, е фаворит сред рускоезичните украинци, които са уморени от враждата между Украйна и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният представител на Вашингтон за Киев: САЩ ще останат в Украйна дълго време

Специалният представител на Вашингтон за Киев: САЩ ще останат в Украйна дълго време

20 Април 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Независимо от изхода от втория тур на президентските избори в Украйна, САЩ ще продължат да подкрепят демокрацията в тази страна, заяви специалният представител на Вашингтон за тази страна Кърт Волкер, цитиран от руската агенция EA Daily.
„В навечерието на изборите в неделя, бих искал да повторя, че САЩ са тук за дълго време и ние сме тук, за да подкрепяме мирната, силна, демократична, благоденстваща и сигурна Украйна, която ще види своите граници и територии, включително Крим, напълно възстановени“, заяви представителят на Вашингтон.
Руската агенция припомня, че Волкер по-рано е заявил, че независимо от това, кой ще победи на вота за държавен глава, Русия ще продължи да „тества Украйна“ чрез инструментите на своята хибридна война.
Освен това той е отбелязал, че САЩ ще сътрудничат с всеки украински президент, независимо кой ще победи на изборите.
Новият президент на Украйна ще стане ясен след изборите в неделя, 21 април. Жителите на страната избират между Петро Порошенко и Владимир Зеленски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски не отиде на телевизионния дебат с Петро Порошенко

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски не отиде на телевизионния дебат с Петро Порошенко

19 Април 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент Владимир Зеленски, след дебата с опонента си Петро Порошенко на стадион „Олимпийски”, не отиде на телевизионен дебат с него, пише украинското издание “Страна“.
В същото време Порошенко може да бъде в телевизията до полунощ на 19 април.
Полицията получи съобщение за бомба в студиото за обществена телевизия, където се провеждат телевизионните дебати в навечерието на втория тур на изборите и където се намира Порошенко.
Това съобщи в ефир водещета Мирослава Барчук: "Бяхме информирани, че в залата има човек, който може да извърши терористичен акт."
Тя заяви за възможната опасност и покани всички да напуснат студиото. Нито тя, нито Порошенко, нито публиката, обаче, не го направиха. В момента предаването продължава, коментира „Страна“.
Според букмейкърите шансовете на сегашния президент на Украйна Петро Порошенко да спечели във втория кръг, са спаднали значително след дебата, които се проведе днес на стадион „Олимпийски“. Това се потвърждава от данните на сайт за залагания в петък вечерта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Според украински политолог Зеленски е победител от предизборния дебат

РИА Новости: Според украински политолог Зеленски е победител от предизборния дебат

19 Април 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна, Владимир Зеленски, по време на дебат със сегашния държавен глава Петро Порошенко изглеждаше по-честен, по-открит и като цяло този словесен дуел стана неговата победа, смята украинският политолог Руслан Бортник, цитиран от РИА Новости.
"Общото впечатление от този дебат е добра традиция и красива гледка. Да, президентът се опита да влезе в клинч с Зеленски, дори отиде на сцената му, но клинчът не се превърна в нокаут, а дебатът не промени фундаментално позициите на двамата кандидати и няма да помогне на Порошенко да спечели изборите. Честен, по-емоционален и по-добър, Зеленски изглеждаше много по-добре, професионално от Порошенко на места, но ми се струва, че като цяло този дебат беше победата на Зеленски, заяви Бортник.
Според него всеки от кандидатите е условно убедителен за аудиторията си. За Зеленски това се превърна в кръщене, а за Порошенко - студен душ, защото за първи път от пет години с него говорят с такъв тон и по такива теми.
"За съжаление и двамата кандидати са работили в негативната тематика, те са по-ангажирани да се обвиняват взаимно, без да разкриват плановете си за бъдещето", добави експертът.
Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април. В него ще участват настоящият държавен глава Порошенко и лидерът от първия тур Зеленски. Според първото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група "Рейтинг" преди втория тур на президентските избори в Украйна, Зеленски ще получи 61% от гласовете, докато рейтингът на Порошенко е 24%. Проучване на Киевския международен институт по социология, публикувано седмица по-късно, показва, че Зеленски има подкрепата на около 72,2% от украинците, които са направили своя избор, а Порошенко – на около 25%.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова нарече дебата в Киев „измама за украинците“

ТАСС: Мария Захарова нарече дебата в Киев „измама за украинците“

19 Април 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Дебатите на кандидатите за президент Петро Порошенко и Владимир Зеленски показаха, че измамата на украинците продължава, написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“ , цитирана от TACC.
"Видях дебатa в Киев", каза тя. "Измамата на украинците продължава. От друга страна, ако им харесва да живеят по този начин?"
„Да и за щастие жителите на Крим навреме разбраха всичко и избягаха от този цирк“ - добави Захарова.
Утре в Украйна е ден за размисъл, а в неделя се провежда вторият тур от президентските избори, като в социологическите проучвания води убедително Владимир Зеленски .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Завърши дебата на стадион „Олимпийски“ в Киев

ТАСС: Завърши дебата на стадион „Олимпийски“ в Киев

19 Април 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските кандидати за президент Петро Порошенко и Владимир Зеленски сложиха край на дебата на стадион „Олимпийски” сред скандирания за подкрепа и викове „Позор“, предава TACС.
Порошенко в заключителното си изявление заяви, че ще приеме резултатите от изборите за държавен глава на 21 април. "Но на 22 април животът ще продължи и на 22-ри ние трябва да се обединим, за да защитим страната заедно. Най-важното е да не я загубим", каза той.
Порошенко също се фокусира върху необходимостта да си възвърне контрола над Крим и Донбас и да не се допусне властта на олигарсите.
Зеленски, на свой ред, изброи основните принципи на своята избирателна програма: равенство на всички пред закона, премахване на имунитета на съдии и депутати, приемане на закон за импийчмънт на президента, увеличаване на заплатите на държавните служители, подобряване на инфраструктурата. „Нямам какво да кажа за пътищата, защото пътища няма“ - отбеляза Зеленски в заключението си.
Дебатът завърши с изпълнение на националния химн и скандиране на името Зеленски, информира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев

„Страна“ (Украйна): Заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев

19 Април 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинското издание “Страна“ представя заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев.

Настоящият президент Петро Порошенко заяви:
„Уважаеми господин Зеленски, вие сте талантлив актьор, който е създал различни добри роли. Днес вие дадохте на хората възможност да чуят малка част от дискусията ни, нека да я продължим по обществената телевизия.
Вие не сте гол и бос! Дойдохте тук не с тролейбус или велосипед. Вие сте проводник на олигарсите, особено на един, който се крие от 2014 г. насам.
Не сме чули стратегията ви.
Искам да се обърна към поддръжниците на Зеленски: приятели, трябва да погледнем към бъдещето, а не да го предаваме в ръцете на Коломойски и Путин. Модернизирането може да стане на парламентарни избори, но не и на президентските. И актьорът не може да воюва срещу руската агресия, дори и да е талантлив.
Скъпи мои избиратели, благодаря за подкрепата!
Скъпи хора, ще приемам всеки избор на 21 април. А на 22 април животът ще продължи и ще трябва да се обединим. Напред към победа! "

Кандидатът за президент Владимир Зеленски, който победи на първия тур заяви следното:
„Много благодаря на всеки един от вас. Бих искал да прекарам тези пет минути сред вас.
Петро Алексеевич (Порошенко) имаше много постижения: Томос,език, армия, безвизови пътувания- всичко, което беше на билбордовете. Но аз не разбирам защо всички тези постижения сте приписал на себе си? Украински език имаше и преди Вас. Безвизовото пътуване - това е и Ваша победа, но зад нея дълго преди Вас се бориха дипломатите и диаспората. Томосът е победа за Филарет, той го работи за това дълго време, когато Вие все още сте бил енориаш на Московската патриаршия. Армията е победа за нашите бойци и доброволци. "
„И дори проблемът не е в това, че сте обкръжен от корумпирани . Най-лошото е, че ни откраднахте пет години. Да победим заедно!

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Размяната на въпроси на дебата в Киев се превърна в размяна на лозунги

TACC: Размяната на въпроси на дебата в Киев се превърна в размяна на лозунги

19 Април 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Размяната на въпроси между кандидатите за президент Владимир Зеленски и Петро Порошенко по време на дебата на Олимпийския стадион се превърна в размяна на лозунги, предава TACC.
Зеленски, потвърждавайки статута си на национален кандидат, зададе на Порошенко въпросите, които обикновените граждани на Украйна са изпратили. Той го попита как се оказва, че най-богатият президент на Европа оглавява една от най-бедните страни в Европа, защо подпалвачът на магазина "Рошен" (компанията, собственост на Порошенко) е намерен за четири часа и все още не могат да намерят отговорните за многобройни експлозии на военни складове в цялата страна, и как да живеят украинците с пенсия от 1 500 гривни (около 100 лв – бел ред.). В същото време Зеленски предложи самият Порошенко да избере на кой от въпросите да отговори.
Порошенко, от своя страна, обвини противника си в некомпетентност, добавяйки, че не е записал въпросите му. Президентът на Украйна още веднъж заяви, че Русия е виновна за проблемите на украинския народ и че преди неговото управление страната е била в много по-плачевно състояние. Той обаче не даде никакви доказателства за това. Вместо това той започна да казва, че е успял да запази страната, да засили международната солидарност с Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко и Владимир Зеленски провеждат дебат в Киев

ТАСС: Петро Порошенко и Владимир Зеленски провеждат дебат в Киев

19 Април 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Киев. На стадион „Олимпийски“ в Киев се провеждат дебати между участниците във втория тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски и действящия държавен глава Петро Порошенко, предава ТАСС.
В спортния обект са се събрали 60 хиляди зрители. Сигурността се обезпечава от около 10 хиляди полицаи, а движението на транспорта в града е частично ограничено.
На стадиона са установени две сцени, една срещу друга, като се предполага, че всеки от кандидатите ще се изказва от определената за него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Последен ден от кампанията за президентските избори в Украйна: Порошенко призова за мобилизация срещу „реваншистите“

ТАСС: Последен ден от кампанията за президентските избори в Украйна: Порошенко призова за мобилизация срещу „реваншистите“

19 Април 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна тече последният ден от кампанията преди втория тур на президентските избори в страната. В навечерието на деня за размисъл настоящият държавен глава Петро Порошенко призова своите привърженици да се „мобилизират“ и да нанесат удар на „реваншистите“, предава TACC.
„Приятели, максимална мобилизация в петък! Всъщност имаме един ден, за да нанесем последния удар на реваншистите. Целият ден да залепваме плакати, да раздаваме листовки, стикери, да общуваме с хора, да ги мотивираме да дойдат на 21 април и да гласуват за Украйна, а не за Малка Русия", гласи призивът на Порошенко, разпространен в неговия канал в „Телеграм“.
В същото време Порошенко помоли и неговите поддръжници да изпратят подобно послание до десет свои приятели, за да „отблъснат заедно търсещите отмъщение".
Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април. Конкурентът на Порошенко е Владимир Зеленски от партията „Слуга на народа“, който спечели с почти двойна преднина в първия тур на гласуването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Петро Порошенко иска да стане премиер на Украйна, твърди депутат от Радата

РИА Новости: Петро Порошенко иска да стане премиер на Украйна, твърди депутат от Радата

19 Април 2019 | 03:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко има нов план и планира да стане премиер на страната, заяви депутатът от Върховната рада Антон Геращенко, предава РИА Новости.
По неговите думи, държавният глава вече се е примирил, че най-вероятно ще загуби предстоящите избори.
„Най-заинтересован от предсрочни парламентарни избори е Петро Порошенко. Става въпрос за това, че той, разбирайки, че вече е загубил президентските избори, е измислил нов план – той иска да стане премиер на Украйна“, е заявил Геращенко според цитата на радио „НВ“.
Освен това депутатът подчерта, че Порошенко се интересува от предсрочни парламентарни избори, за да „спаси тези проценти гласове, които ще получи благодарение на пропагандата си“ на изборите.
Вотът за държавен глава на Украйна се състоя на 31 март. Според данните на ЦИК, никой не получи необходимият за победа на първи тур брой гласове. Вторият кръг ще се проведе на 21 април, а в него ще участват лидерът от първия тур Владимир Зеленски и Порошенко
Според данните от първото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група "Рейтинг", лидерът на първия тур Владимир Зеленски ще печели 61% от гласовете, докато рейтингът на Порошенко е 24%. Проучване на Киевския международен институт по социология, публикувано седмица по-късно, показва, че Зеленски ще бъде подкрепен от около 72,2% от украинците, които вече са направили своя избор, Порошенко - около 25%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Порошенко поиска прошка от украинците, призова ги да го подкрепят на изборите в неделя

AFP: Порошенко поиска прошка от украинците, призова ги да го подкрепят на изборите в неделя

18 Април 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска от нацията да прости грешките му и да му даде втори шанс на изборите в неделя, предава AFP, като припомня, че социологическите проучвания показват сериозна преднина на опонента му за поста – Владимир Зеленский.
„Още веднъж ви моля да ми простите. Боли ме най-много от онова, което не се получи. Искам вашата подкрепа на 21 април, за да завърша това, което съм започнал, а не да губя вече направеното", обясни Порошенко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Какво ще донесе на Украйна победата на Зеленски

„Московский комсомолец“: Какво ще донесе на Украйна победата на Зеленски

17 Април 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Ако през останалите няколко дни до втория тур на изборите за президент на Украйна не се случи нещо умопомрачително, победата на Владимир Зеленски на 21 април може да се счита за предрешена. Но още на следващия ден кризата в Украйна ще премине на ново ниво, пише вестник „Московский комсомолец“ в материал, представен без редакторска намеса.
Преди всичко, парламентът и правителството на страната ще се окажат в конфликт с президента. Лидерите на партиите, влизащи във Върховната рада, отказа да подкрепят Зеленски веднага след първия тур. При това Украйна е полупрезидентска република, в която кабинетът на министрите практически се формира изцяло от парламента. Предвид това, че управляващата партия в държавата в момента е „Блок Петро Порошенко“, на Зеленски ще му се наложи или да се съобразява с главния си противник, или да разпусне парламента.
Следващите избори за Върховната Рада ще се проведат едва на 27 октомври 2019 година. За предсрочни избори парламентът трябва да бъде разпуснат не по-късно от 27 май, т.е. почти веднага след встъпването в длъжност. Така, Украйна, при всички случаи, ще бъде в управленски хаос. Или ще има диархия в страната в продължение на почти половин година, или президентът ще разпусне парламента, като по този начин вкара законодателната власт в кома, от която ще трябва да я изкара именно той.
В комуникацията между Зеленски и обикновените украинци също ще настъпят трудности. През последните 5 години на власт в страната са украинските националисти, които практически не се съобразяваха с мнението на рускоезичните си сънародници.
Зеленски отива в президентството като човек, обединяващ нацията, вместо да я разделя. Но едно е да се каже и съвсем друго да се направи. Може би натискът върху руско-говорящото население ще бъде облекчен, но тогава украинските националисти също трябва да получат нещо, за да не се чувстват измамени.
Въпреки наличието на голям брой нерегистрирани оръжия в Украйна, конфликтът на интереси на различни части от обществото е малко вероятно да доведе до гражданска война. Освен другото, за това няма лидери. Например, водачите на ултра-десни бойци се радват на подкрепа от около 1% от украинците, както се вижда от президентските избори. В същото време най-многобройната и ефективна ултра-дясна организация „Национален корпус” се подчинява на министъра на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, който се надява да влезе в политическата система на Зеленски, вместо да му се противопоставя.
Заедно с това повечето проблеми на Зеленски ще са в икономическата сфера. Кандидатът „Зе!“ е класически десен популист, който обещава на своите избиратели, че всичко ще е наред, ако само му повярват. При това той е привърженик на интеграцията в НАТО и Европейския съюз, готов е да поддържа отношенията с Международния валутен фонд (МВФ) и т.н. Тук няма разлика с това, което обещава на своите избиратели Порошенко и неговото правителство. Може би, Зеленски ще намери някакви нови подходи за излизане от икономическата криза в Украйна, но засега нищо не се знае за това.
Що се отнася до Донбас, обхванатият от война регион не може да се надява на нищо особено. Първо, планът на Зеленски за разрешаване на конфликта се свежда до отказ от преговори с Донецк и Луганск и директни разговори с Москва. Това поставя под удар Минските споразумения. Освен това, жителите на ДНР и ЛНР не искат да се връщат в състава на Украйна и не е ясно, как Зеленски ще ги убеди без диалог. Иска ни се да вярваме, че новият президент ще свали икономическата блокада и ще поиска да установи дългосрочно примирие, но по този въпрос той може срещне съпротива от страна на украинските националисти.
На Зеленски се възлагат много големи надежди, които се обясняват най-вече с умората от напускащите власти. Но ако той не проведе дълбоки реформи, които очакваха включително и от Порошенко, украинското общество ще бъде изпита още по-голямо разочарование от онова, което преживя след Майдана. Самият Зеленски, в своя сериал „Слуга народа“, описва разпадането на Украйна. Нарастващата апатия в украинското общество, в края на краищата, действително може да доведе до нещо подобно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко се съгласи на дебати със Зеленски на Олимпийския стадион в Киев в петък

ТАСС: Порошенко се съгласи на дебати със Зеленски на Олимпийския стадион в Киев в петък

17 Април 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатите за президент на Украйна Владимир Зеленски и Петро Порошенко ще проведат дебати на киевския стадион „Олимпийски“ на 19 април от 19 часа, съобщи в сряда пресслужбата на действащия държавен глава във „Фейсбук“, предава ТАСС.
От там подчертават, че решението е взето „изключително заради гражданите на Украйна, които имат право да чуят и двамата кандидати преди гласуването, изключително от уважение към законите на Украйна и честните избори“ и призоваха привържениците на Порошенко да отидат на стадиона и да го подкрепят.
Съобщението също така съдържа искане да не се вземат „никакви факли, тръби, барабани и други подобни“. „Няма да се състезаваме, кой кого ще надвика. Донесете със себе си знамена и символи в държавните цветове на Украйна и Европейския съюз“, отбеляза пресслужбата.
Времето на началото на дебата между кандидатите за президент в Украйна стана предмет на спекулации през изминалата седмица. Първоначално Зеленски предложи на Порошенко да се срещнат на Олимпийския стадион в Киев на 19 април в 19:00 часа. ЦИК на Украйна и Обществената телевизия заявиха, че кандидатите трябва да проведат дебат в студиото на 19 април в 20:00 часа, съгласно закона. След това Порошенко предложи на Зеленски дебат на 14 април на стадиона и на 19 в телевизионното студио. Зеленски обаче не промени решението си.
В резултат на това на 14 април Порошенко се появи на стадиона без опонента си. По-късно от щаба на държавния глава заявиха, че Порошенко е готов да дойде на стадиона за разговори със Зеленски и 19 април, но между 16:00 и 18:00, за да успеят да отидат на дебата за "Обществената телевизия" до 20:00 часа. Позицията на противника остана същата и в крайна сметка Порошенко бе принуден да се съгласи с времето, определено от Зеленски - 19:00.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: В Германия разкритикуваха Меркел заради срещата й с Порошенко

FAZ: В Германия разкритикуваха Меркел заради срещата й с Порошенко

15 Април 2019 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Коалиционните партньори на Съюза (ХДС/ХСС) – социалдемократите (ГСДП), разкритикуваха канцлера на ФРГ Ангела Меркел заради срещата й с украинския президент Петро Порошенко миналия петък, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Говорителят на ГСДП по външнополитическите въпроси Нилс Шмид определи решението на Меркел да приеме Порошенко в навечерието на втория тур на президентските избори в страната като „странна политическа грешка“. Според него тя е трябвало да приеме за разговор и опонента му Владимир Зеленски, както направи държавният глава на Франция Еманюел Макрон.
Близо седмица преди решаващия втори тур на президентските избори в Украйна, държавният глава на страната Петро Порошенко бе приет за среща от канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Берлин, а след това – от френския президент Еманюел Макрон в Париж.
В германската столица Порошенко и Меркел участваха в съвместен обяд, в рамките на който затвърдиха двустранните отношения и обсъдиха актуалната ситуация в Украйна. Няколко часа по-късно украинският президент отпътува за Париж. Срещата му с Макрон се състоя преди тази, която държавният глава на Франция проведе с опонента му за президентския пост в Киев – победителят на първия тур на изборите Владимир Зеленски.
И двамата кандидати за президентския се обявяват за ясна западна ориентация на бившата съветска република, която се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО.
В допълнение към ситуацията около Крим, Меркел разговаря с Порошенко и за продължаващото колебливо прилагане на Минските споразумения за Източна Украйна.
Френската президентска служба припомни, че Франция и Германия посредничат в т.нар. нормандски формат за разрешаване на конфликта в Украйна. В него участват още Киев и Москва.Отношенията между двете съседни страни са обтегнати поради присъединяването на Крим към Русия и заради конфликта в източната част на Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски не се яви на дебата с Порошенко на Олимпийския стадион в Киев

ТАСС: Зеленски не се яви на дебата с Порошенко на Олимпийския стадион в Киев

14 Април 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко завърши своето солово изявление пред журналистите в залата за пресконференции на стадион „Олимпийски“ в Киев. В определеното за дебата време – 14:14 часа – кандидатът за президент от партия „Слуга народа“ Владимир Зеленски не дойде, тъй като по-рано канеше Порошенко на среща на стадиона на 19 април и казваше, че не е съгласен на никакви дебати на 14 април, предава ТАСС.
При пристигането си на стадиона, Порошенко още веднъж помоли Зеленски да дойде и заяви, че ще чака до 15:00 часа. Но все пак му се наложи да отговаря сам на въпросите на журналистите.
Речта на Порошенко се излъчваше от сцена пред стадиона, където се събраха няколко хиляди негови поддръжници. След като разговаря с журналисти в отделна стая в стадиона, Порошенко излезе на сцената и пя с колеги украинската песен “ Ти ж мене підманула”.
По-късно всички бяха поканени на колективна снимка. Както каза Порошенко, „за Зеленски“. „Аз ви каня да отидете на стадиона. Сега всичко ще бъде организирано, ще има голяма снимка. Няма да му позволим [Зеленски] да избегне този дебат, няма да му позволим да се скрие“, каза президентът.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Президентската надпревара в Украйна е отражения на нашето време

The Hill: Президентската надпревара в Украйна е отражения на нашето време

13 Април 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентските избори в Украйна, в които се очаква популярен комик без политически опит да побеждава опитен оператор със значителен багаж, отразява световните тенденции, които продължават да разклащат световния ред, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
В световен мащаб икономическата стагнация, имиграцията и други предизвикателства предизвикват отвращение от традиционната политика, оставяйки избирателите все по-привлечени от кандидати, които предлагат ново лице и нов подход - дори ако (или особено ако) кандидатите са новаци и техните програми са неясни.
Въпросът е дали с течение на времето новаците (независимо дали в САЩ, Украйна или другаде) се адаптират към следвоенните договорености, които са служили на света 75 години, или тези споразумения стават жертва на неортодоксалните подходи, които новите лидери обещават и избирателите изглеждат все по-склонни да опитат.
Това е навременен въпрос, тъй като свободата и демокрацията намаляват по света, Вашингтон се охлажда към западните си съюзници и избягва многостранните търговски възможности, Пекин насърчава авторитарна алтернатива на ръководената от САЩ свобода, Китай и Русия работят по-тясно в антиамериканска ос и ядреното оръжие заплашва да се разпространи и допълнително да дестабилизира света.
На 21 април украинският комик Владимир Зеленски, който играе президент в украинско телевизионно предаване, се изправя срещу настоящия президент Петро Порошенко, който е е на власт от 2014 г. В тяхната битка Зеленски и Порошенко символизират неспокойната глобална политика на нашето време.

Първо, това е битка между старо и ново

Зеленски е това, което древните философи наричат „Табула Раса“ (празен лист), защото той е предложил няколко идеи за това какво ще предложи или може да работи с механиката на парламентарното управление.
Същите сили, които могат да го катапултират до победа, обаче, му предлагат огромна възможност. Само 9% от украинците изразяват доверие в своето правителство, което е най-ниското ниво в света за втора поредна година, така че преградата, която той трябва да преодолее, за да задоволи жаждата на обществото, може да е малка. За да успее, Зеленски ще се нуждае от ефективна програма за реформи, която ще повиши общественото доверие чрез намаляване на корупцията, подхранване на прозрачността и решаване на сериозните икономически проблеми на страната.
Порошенко е толкова опитен, колкото Зеленски е зелен. Олигарх, известен като “Шоколадния крал” заради големия си финансов успех в сладкарството, той е избран за първи път в Парламента преди повече от 20 години. Той служи в правителствата на президентите Леонид Кучма, Виктор Юшченко и Виктор Янукович и помага за установяването на различни политически партии .
Той спечели изборите през 2014 г. и оттогава се бори с подкрепяните от Русия сили на бойното поле, търси дипломатическо решение на конфликта и преориентира Украйна от Русия към Запада.
Сега обаче стандартът на живот в Украйна пада и въпреки обещанието на Порошенко да продаде бизнеса си след встъпването си в длъжност, "Панамските документи" разкриха, че той просто е преместил активите си на друго място.
Същото обществено отвращение от икономическата стагнация, миграцията на населението и неотзивчивото правителство, което увеличава феновете на новаците по целия свят, би могло да катапултира още един на първо място в Киев - особено този, който се е изправял срещу сегашния президент, който е спечелил толкова много от статуквото.

Второ, това е битка между стабилността и хвърлянето на заровете

Дори когато засегнатите групи не променят лидерите си, те налагат радикална промяна чрез други средства дори в най-традиционните страни, може би без да оценяват напълно последиците.
Очевидно това се случи във Великобритания, където избирателите избраха Брекзит на публичен референдум 2016 г., но министър-председателят Тереза Май все още не може да събере гласовете в Парламента около план да напусне ЕС без изпращането на британската икономика на опашката.
Дали в Украйна един нов президент ще намери по-малко разрушителни средства за справяне с икономическите проблеми, никой не предполага.

Трето, това е битка между надеждата и страх

Това, че в объркани времена, страхът е ефективен инструмент за кампанията, едва ли е новина. Доналд Тръмп използва страха от загубени работни места и намаляване на заплатите, дължащи се на имиграцията за да го доведе до победа, а Бенямин Нетаняху отдавна заема длъжността, играейки си със страха от несигурност.
Порошенко използва страхове за това, какво Зеленски може да означава за обсадената му страна. На фона на войната с контролирани от Русия сепаратисти, той призовава за "пълна мобилизация на всички украински патриоти", като осъжда тези противници като "псевдо-патриоти" и "открити агенти на Кремъл" и предупреждава, че Зеленски ще тласне Украйна към Русия и далеч от Запада.
За да бъде ясно, често е необходима промяна. Всъщност следвоенният световен ред беше драматична промяна, когато воденият от САЩ Запад започна да оформя терена, докато съюзниците все още се борят със силите на Оста.
За Украйна въпросът е дали един вероятен нов лидер може да успокои потенциално скептичния Запад, като вземе обосновани и ефективни мерки за справяне с корупцията, повишаване на жизнения стандарт и сдържане на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Макрон и Порошенко обсъдиха конфликта в Донбас и изборите в Украйна

РИА Новости: Макрон и Порошенко обсъдиха конфликта в Донбас и изборите в Украйна

13 Април 2019 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Петро Порошенко обсъдиха двустранните отношения, конфликта в Донбас и хода на украинските избори в Париж, се казва в изявление на администрацията на френския президент, съобщава РИА Новости.
„Президентът на Републиката и президентът Порошенко подчертаха динамиката в развитието на отношенията между Франция и Украйна през последните години. Те обсъдиха хода на реформите в Украйна и следващите етапи, определени от украинските власти“, се посочва в документа.
Лидерите се съгласиха, че „уреждането на конфликта в Донбас в рамките на минските споразумения от септември 2014 г. и февруари 2015 г. е приоритет за сигурността на Украйна и Европа“.
„Президентът на Републиката потвърди, че Франция, както и Германия, е готова да продължи участието си в нормандския формат. Той отбеляза, че е важно всички страни в конфликта да предприемат спешни и конкретни мерки за възстановяване на атмосферата на доверие, необходима за успеха на преговорите“, съобщава Елисейският дворец.
Срещата на двамата президенти се проведе в Париж, няколко часа след разговорите на Макрон с втория кандидат за президент на Украйна - Владимир Зеленский.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Зеленский оцени положително срещата си с Макрон

„Известия“: Зеленский оцени положително срещата си с Макрон

12 Април 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленский заяви, че срещата му с държавния глава на Франция Еманюел Макрон е преминала конструктивно, съобщава руският в. „Известия“.
„Да, говорихме много конструктивно. С удоволствие срещнах г-н Макрон“, подчерта той.
Макрон също планира да се срещне със сегашния президент на Украйна Петро Порошенко. В същото време администрацията на френския лидер не уточни кои конкретни теми ще бъдат разгледани по време на срещата, но отбелязаха, че те ще се отнасят до двустранните отношения и, евентуално, до дейностите на „нормандския формат“.
На 31 март в Украйна се проведоха президентски избори. Според крайните резултати от първия тур Зеленский е получил 30,24% от гласовете, а Порошенко - 15,95%.
Сред като нито един от претендентите за най-високата държавна длъжност не спечели необходимите 50% от гласовете, лидерите в първия тур - Зеленский и Порошенко - ще вземат участие във втория, който е насрочен за 21 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Порошенко заяви, че няма да спре борбата срещу „Северен поток – 2“

ТАСС: Порошенко заяви, че няма да спре борбата срещу „Северен поток – 2“

12 Април 2019 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че няма да спре да се бори срещу строителството на газопровода „Северен поток - 2“, съобщава агенция TACC.
„Ние не сме преустановили нашата борба да спрем строителството, приканвайки германски компании да участват в управлението на украинската газопреносна система“, каза той на брифинг с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.
В същото време той призна, че засега Украйна и Германия виждат по различен начин механизмите за защита на украинските интереси.
„Нашето стратегическо партньорство предполага, че можем да обсъждаме всички въпроси, и досега позицията на Германия е да защитава Украйна и да гарантира нейната сигурност“, продължи Порошенко. „Но виждаме механизмите за защита на тази сигурност по различен начин“.
От своя страна Ангела Меркел изрази надежда, че партньорството между Германия и Украйна ще издържи на различията по изпълнението на проекта „Северен поток - 2“.
„Имаме общи цели по отношение на факта, че Украйна трябва да остане транзитна страна за пренос на газ“, заяви канцлерът. Тя подчерта, че Берлин подкрепя тристранните газови преговори между Русия, Украйна и ЕС. „И винаги съм ясно казвала на руския президент, че „Северен поток-2“, за мен, въпреки всичко, означава, че Украйна ще остане транзитна страна“, заяви ръководителят на правителството на ФРГ.
„Нашето стратегическо партньорство ще търпи факта, че не сме съгласни по един въпрос. Въпреки това имаме голям брой общи виждания“, каза Меркел.
Проектът „Северен поток – 2“ включва изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 млрд. куб. м. годишно газ от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Разходите за строителство се оценяват на 9,5 милиарда евро, пускането на газопровода се очаква до края на тази година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко предложи на Меркел участие в украинската газопреносна система вместо „Северен поток-2“

РИА Новости: Порошенко предложи на Меркел участие в украинската газопреносна система вместо „Северен поток-2“

12 Април 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Берлин. Киев продължава да настоява за преустановяване на проекта за изграждане на газопровода „Северен поток-2“. Това заяви държавният глава на Украйна Петро Порошенко след срещата му в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел, предава РИА Новости.
Порошенко отбелязва, че между Киев и Берлин има сериозни различия по въпроса и начините за разрешаването му. Съгласно думите му, Германия е предложила да бъде определен гарантиран обем на доставки на природен газ през територията на Украйна.
„Ще предложим на германските компании участие в управлението на украинската газопреносна мрежа“, увери Порошенко.
Агенцията припомня, че по-рано тази седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон продължава да обсъжда с Берлин вариант, при който на Украйна ще бъде гарантиран транзит на руски газ и след изграждането на „Северен поток-2“. Той допълни, че въпреки всички опити на Вашингтон да откаже европейците от проекта, те „не се увенчаха с успех“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски пристигна в Елисейския дворец за среща с Еманюел Макрон

ТАСС: Владимир Зеленски пристигна в Елисейския дворец за среща с Еманюел Макрон

12 Април 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Победителят на първия тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски пристигна в Елисейския дворец в Париж за преговори с държавния глава на Франция Еманюел Макрон, предава кореспондент на TACC от мястото на събитието.
В рамките на деня френският президент ще приеме за среща и настоящият държавен глава на Украйна Петро Порошенко. Разгововът със Зеленски ще се състои преди този с Порошенко.
Няма информация за темите, които Макрон ще обсъжда с кандидат-президента на Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Седмица преди втория тур на президентските избори в Украйна: Порошенко посещава Берлин и Париж

FAZ: Седмица преди втория тур на президентските избори в Украйна: Порошенко посещава Берлин и Париж

12 Април 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Берлин. Близо седмица преди решаващия втори тур на президентските избори в Украйна, държавният глава на страната Петро Порошенко ще бъде приет за среща от канцлера на ФРГ Ангела Меркел в Берлин, а след това – от френския президент Еманюел Макрон в Париж, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
В германската столица Порошенко и Меркел ще проведат съвместен обяд, в рамките на който ще затвърдят двустранните отношения и ще осъдят актуалната ситуация в Украйна. Няколко часа по-късно украинският президент ще отпътува за Париж. Срещата му с Макрон ще бъде преди тази, която държавният глава на Франция ще проведе с опонента му за президентския пост в Киев – победителят на първия тур на изборите Владимир Зеленски.
И двамата кандидати за президентския се обявяват за ясна западна ориентация на бившата съветска република, която се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО.
В допълнение към ситуацията около Крим, Меркел иска да разговаря и с Порошенко за продължаващото колебливо прилагане на Минските споразумения за Източна Украйна. Повече от четири години правителствените сили и сепаратистите, подкрепяни от Русия, продължават да се борят там. Според оценки на ООН досега около 13 000 души са убити в конфликта.
Френската президентска служба припомни, че Франция и Германия посредничат в т.нар. нормандски формат за разрешаване на конфликта в Украйна. В него участват още Киев и Москва.Отношенията между двете съседни страни са обтегнати поради присъединяването на Крим към Русия и заради конфликта в източната част на Украйна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Предизборно проучване в Украйна предвижда победа на Владимир Зеленски

АFP: Предизборно проучване в Украйна предвижда победа на Владимир Зеленски

11 Април 2019 | 18:31 | Агенция "Фокус"
Киев. Според ново проучване, публикувано в четвъртък, комикът Владимир Зеленски ще спечели втория тур на президентските избори в Украйна, насрочен за 21 април, предава AFP.
Единственият политически опит на Зеленски се ограничава до това, че играе президент в телевизионно шоу.
Проучването, установи, че 61% от украинците ще гласуват за Зеленски следващата седмица. Според него само 24% биха подкрепили президента Петро Порошенко. Около 15% от украинците не са решили за кого да гласуват.
Зеленски спечели повече от 30% от гласовете на първия тур, докато Порошенко взе почти 16%, припомня агенцията. Той предизвика Порошенко на публичен дебат на най-големия спортен стадион в страната.
41-годишният комик е участвал в политическата комедия "Слуга на народа" и признава, че няма "опит", но настоява, че може да поведе Украйна - страна, затънала във война с подкрепяните от Москва сепаратисти в индустриалния й изток, която е отнела 13 000 живота.
Порошенко беше избран за президент през 2014 г., след като народното въстание принуди подкрепяния от Кремъл Виктор Янукович да напусне поста си.
Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че САЩ ще работят със всеки новоизбран украински президент

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че САЩ ще работят със всеки новоизбран украински президент

10 Април 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати са готови да работят в тясно сътрудничество с всеки победител в президентските избори в Украйна. Това съобщи в сряда американският държавен секретар Майкъл Помпео, който говори на заседание на Комисията по външни работи на Сената на САЩ., цитиран от TACC.
"Мисля, че сега всички погледи са насочени към украинските избори. Остават само няколко дни преди украинците да изберат своя нов лидер и ние ще работим в тясно сътрудничество с този лидер, който и да е той, за да продължим да подкрепяме украинската демокрация, ”- каза държавният секретар.
Така той подчерта, че Вашингтон не подкрепя пряко нито един от кандидатите за президент. По-рано, в интервю за Американската обществена телевизия (PBS), специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър обясни на украинците защо трябва да гласуват за сегашния президент Петро Порошенко, коментира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий

„Взгляд“ : Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий

9 Април 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий, пише руският вестник “Взгляд“.
Порошенко "губи почва под краката си" – ръководителите на две особено значими области едновременно отказаха да му се подчинят макар и по различни причини. Това говори в полза на версията, че президентската администрация на Украйна подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите. Преизбирането на Порошенко в такива условия би било идеален сценарий за Русия.
Напоследък малцина са чували за Максим Степанов в Русия, сега името му буквално процъфтява в медиите. Нищо чудно - той стана главният герой на "бунта на кораба", който все още принадлежи на президента на Украйна, Петро Порошенко - част от президентската властова вертикална, която увисна във въздуха.
Порошенко подписа указ за уволнението на Степанов от поста председател на Одеската регионална държавна администрация, но Степанов категорично отказа да напусне, подчертавайки, че президентският указ е незаконен и не отговаря на конституцията - председателят може да бъде отстранен само от правителството. Малко след това неизвестен телефонен терорист обяви за бомбена заплаха в сградата на Одеската държавна администрация, а той бързо е бил евакуиран.
"Това е първият случай, който познавам в историята на Украйна, когато губернатор открито се противопостави на решението на президента", заяви Юрий Ткачев, главен редактор на одеското издание на "Таймер", в коментар за ситуацията.
Паралелно с това върви и административната криза в Херсонската област. Председателят на местната държавна администрация Андрей Гордеев сам подаде оставка, но президентът все още не я приел. Според експерти, това се дължи на факта, че на толкова важен етап Гордеев не е толкова лесно да бъде заменен: двамата му заместници са били отстранени от работа по различни причини (включително заради убийството на местната журналистка Екатерина Гандюк), а друг, Андрей Балон, който се смяташе за верен на настоящия президент , вече е "преминал" на страната на Владимир Зеленски, а кметът на Херсон Владимир Миколенко, след като обнародва изявлението на Гордеев, взел подозрително спешен отпуск и напуснал страната - отлетя за Грузия.
Тази ситуация напомня на плъховете, които бягат от потъващ кораб, и това е съвсем различна история от бунт на кораба. И двата случая в Одеса и Херсон говорят в полза на едно нещо - Порошенко подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите.
От гледна точка на социологията и електоралната география, победата на Зеленски е почти предрешена. Трябва да се случи наистина нестандартна или извънредна ситуация, за да може настоящият президент да настигне фаворита. Можем да говорим за война или за „изваждането на няколко скелета от гардероба“ на Зеленски, но с повече или по-малко стандартно развитие на събитията, Порошенко е обречен.
Разбира се, всичко това не доказва, че ще има фалшификации. Но - говори в полза на това. Прибягването до такива трикове в първия кръг от страна на Порошенко беше твърде опасно (ще оставим някои инциденти в Донецка и Луганска област зад скобите). Това ще разкрие тактиката му, ще предизвика допълнителен скандал, ще позволи на конкурента да засили надзора в уязвимите райони (между другото, липсата на добър екип от наблюдатели на Зеленски е отличителна черта на първия кръг). Но сега въпросът е категоричен - победа или поражение, което заплашва "шоколадовия цар" с изключително неприятни последствия.
Съмнително е, че колективният Запад (не е важно - Европа или САЩ) ще координира такава игра за президента на Украйна. За тях той е нерентабилен от гледна точка на образа, докато преизбирането на Порошенко вече не изглежда особено ценна награда нито в Брюксел, нито във Вашингтон - местната преса, която редовно докладва за успеха на украинските реформи, обвинява държавния глава за всички неуспехи.
Но няма съмнение, че в случай на такава алтернатива като загубата на управляемост от страна на Украйна и по-нататъшното й разпадане, Западът ще подкрепи лоялните към него власти, като им предостави допълнителна легитимност. Разбирайки това, Порошенко може да поеме риска.

От гледна точка на Русия, това би било идеален сценарий.

Преизбирането на Порошенко с "грубо фалшифициран резултат предполага по-нататъшна деградация на Украйна. Първо, дестабилизира ситуацията в нея до риска от следващ Майдан. Второ, тя гарантира, че икономиката на тази страна няма да получи глътка въздух, тъй като подобряването на отношенията на Киев с Москва е необходимо преди всичко за украинската икономика, а руските власти ефективно обявиха бойкот на Порошенко. На трето място, това ще направи Украйна с нелегитимен и непопулярен президент начело на токсичен актив за Запада и ревът на гласове, недоволни от безусловната подкрепа за неговата политика, ще стане много по-силен.
И накрая, съвсем не е необходимо Москва да признава резултатите от изборите, в контекста на недопускането на руски наблюдатели в Украйна. А това й осигурява свободата на маневриране в отношенията с Украйна и Донбас.
Разбира се, в Руската федерация, украинците се възприемат като "братски хора". Но в момента Украйна е изключително враждебна към Русия.
Фактът, че неопитният политик Зеленски е в състояние да обърне тази ситуация, е съмнителен - по-скоро съществува висок риск, че ястребите и „националистите“, които очакват той да „задвижи реформите”, ще започнат да се ангажират с агресивна самостоятелна дейност по демаркационната линия в Донбас, както направиха неведнъж.
Следователно по-нататъшното отслабване на врага под ръководството на непримиримия Порошенко изглежда по-обещаващ резултат, а времето все още работи в полза на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“:  Западът залага на Петро Порошенко

„Независимая газета“: Западът залага на Петро Порошенко

9 Април 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Западът залага на Петро Порошенко, пише руският вестник “Независимая газета“.
В края на седмицата Петро Порошенко заминава за Берлин. Според изданието украинският президент се нуждае от подкрепата на европейските играчи, водени от Ангела Меркел в навечерието на втория тур на изборите. Съдейки по думите на специалния представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкър, той може да разчита и на подкрепата на американците.
По-рано представители на официален Вашингтон, включително Волкър, твърдяха, че САЩ не разчитат на никой от украинските кандидати, че в Украйна има демокрация, в рамките на която ще бъде избран президент. В резултат на това Порошенко получи около 16% от гласовете в първия кръг, а съперникът му Владимир Зеленски, който няма политически опит, получи повече от 30%. След това Волкър, в интервю за американския телевизионен канал PBS, каза: “Украинското общество е изправено пред избор. Има ли нужда от някой, който просто се изправя срещу стауквото, обещавайки огромна реформа? Или искат някой, който може да ги е разочаровал в някакво отношение, но е направил повече реформи, отколкото всеки друг в Украйна през последните 20 години, и се противопостави на Путин?
В Киев, това изявление се разглежда като прозрачен намек за подкрепа на Порошенко. Блогърът Дмитрий Василец, цитиран от изданието "Страна", отбеляза, че американците могат да бъдат разбрани: в Европа има малко президенти, които се съгласяват да се борят с Русия до последния човек, като същевременно стартират "реформи, които намаляват населението".
Слуховете, че САЩ залагат на Порошенко, се засилиха след като американското издание на Daily Beast съобщи, че ФБР е започнало широкомащабно разследване на украинския бизнесмен Игор Коломойски. Последният работи като управител на региона Днепропетровск, но е уволнен след силни конфликти с Порошенко. Според съобщения в медиите, Коломойски живее в Израел. След заминаването си, Украйна национализира най-големата и най-важна ПриватБанк, който принадлежеше на бизнесмена. Смята се, че Коломойски стои зад номинирането на шоумена Владимир Зеленски за президент. Следва да се отбележи, че след първия кръг на изборите Порошенко не можеше да устои и нарече съперника си „кукла на Коломойски“.
Експерти смятат, че гражданите на Украйна са по-загрижени за други проблеми. Проучването, проведено след първия тур на изборите от Фондация "Демократични инициативи показа, че 74% от украинците очакват от кандидатите убедителни аргументи, за да направят избор във втория тур. Те идентифицираха пет основни теми, които ще бъдат обсъдени в дебата на кандидатите. 42% от избирателите поставиха въпроса: „Как да постигнем мир в Донбас? Как да се освободят окупираните територии на Донбас и да се осъществи тяхната интеграция в структурата на Украйна? ”Също толкова важно за обществото са въпросите за изкореняването на корупцията и икономическия растеж (40% от анкетираните са гласували за тях). Други 39% се надяват, че по време на дебата кандидатите ще разкажат на всеки за програмата си за развитие в Украйна и 31,5% искат да чуят поне първите стъпки, които Порошенко и Зеленски ще предприемат, ако спечелят изборите.
По време на предизборната кампания Петро Порошенко многократно казваше, че Владимир Путин няма да предприеме никакви действия, защото не иска да избира Порошенко за президент. Без да се отменят предишните изявления, украинският президент ще разговаря с Ангела Меркел за засилване на работата в "Норманския формат".
По този въпрос екипът на президента се противопоставя на Владимир Зеленски. Той, подобно на Порошенко, е за уреждане на политически и дипломатически мерки. Но той предлага да се разшири „нормандският формат“, като покани Съединените щати и Обединеното кралство да участват в преговорите (на основание, че са подписали Будапещенския меморандум). Наскоро Зеленски обясни позицията си: „Войната е с Русия. Ето защо е необходимо да се говори с Русия. Трябва да има преговори. Дипломатически формат на преговорите в присъствието на представители на Запада. "
В понеделник говорител на руския президент Дмитрий Песков, отговарящ на въпрос от журналисти, каза: "Владимир Путин е отворен за диалог, но с изключение на случаите, когато се опитват да изкривят този диалог с различни провокации" Кой и в какъв формат ще разговаря с руското ръководство, ще бъде решено за резултатите от втория тур на изборите на 21 април. Във Върховната Рада (парламента на Украйна) започнаха сериозно да се страхуват, че ситуацията ще излезе от контрол“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Порошенко нарече резултата от първия тур „болезнен урок“

РИА Новости: Порошенко нарече резултата от първия тур „болезнен урок“

8 Април 2019 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че резултатите от първия тур на президентските избори за него са „болезнен урок“, съобщава РИА Новости.
„Хората са недоволни, защото реформите се движат много бавно, стандартът на живот не удовлетворява мнозинството от украинските граждани, корупцията не е преодоляна, трудно е да се намери справедливост в съда. Исканията на хората към властта са абсолютно обективни.... Това (резултатите от първия кръг на изборите) е много силно послание и много силно съобщение, което мотивира властите да се променят, а за мен може би това е най-болезненият, но най-ценен урок, който научих от първия тур на изборите“, заяви Порошенко. Според него, сега задачата на властите е „да възстановят доверието“.
Президентските избори в Украйна бяха проведени на 31 март.ЦИК обяви окончателните резултати от първия тур на изборите, Владимир Зеленский и Порошенко отиват на втори тур.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Страна (Украйна): В САЩ не очакваха пробива на Владимир Зеленски

Страна (Украйна): В САЩ не очакваха пробива на Владимир Зеленски

7 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Киев. В САЩ не очакваха пробива на Владимир Зеленски, пише украинското издание “Страна“.
След първата победа на Зеленски във Вашингтон се е наложило известно преосмисляне на ситуацията, пише изданието.
Факт е, подобен пробив на „слугите на народа“ не беше очакван в САЩ. И това беше шок за американците. Което бе усилено от факта, че те просто не знаят какво да очакват от Зеленски. Въпреки опитите на последния да сформира екип от хора, разбираеми за Запада (еврооптимисти като Сергей Лещенко, реформатори, чужденци), отношението към него във Вашингтон е много подозрително,заради връзките на Зеленски с Коломойски и слуховете, че той може да влезе в преки преговори с Путин, за да търси решение на проблема с Донбас.
Последното за „ястребите“ от американското правителство, които ще продължат да усилват конфронтацията с Русия (в която Украйна играе важна роля), е категорично неприемливо. Тези съмнения умело се подгряват от Петро Порошенко.
"Вашингтон се опитва да внедри идеята, че победата на Зеленски е поражението на САЩ и геополитическата" загуба на лице "за Америка. Както, погледнете - дори в Украйна, техният човек (Порошенко) е победен а е победил неясно кой, свързан с Коломойски и вероятно с Путин. Такива разговори получават отклик сред вашингтонските ястреби, които казват, че трябва да се предостави спешна помощ на Петро Порошенко. Например, да се изпратят военни кораби в Крим ”, каза източник в лобистките среди във Вашингтон.
И наистина, неотдавна НАТО направи изявление, че корабите на Алианса могат да придружават украинските кораби през Керченския проток.
"Работим по пакет от мерки, които планираме да представим на външните министри. Тези мерки предвиждат засилено наблюдение, по-специално по въздух, докато повече кораби от страните от НАТО ще влязат в Черно море, за да гарантират безопасното преминаване на кораби през Керченския пролив до Азовско море" , заяви представителя на САЩ към НАТО Кей Бейли Хътчисън на 3 април.
От друга страна, не всички в Щатите споделят тезата за необходимостта да се спаси "кучият му син" Порошенко.
Според източника самият Доналд Тръмп е категорично срещу резки действия в украинската посока. И той, и част от обкръжението му, не вижда голяма трагедия в разгрома на сегашния президент и в идването на власт на Зеленски.
Това може да бъде повлияно от мартенската присъда на Пол Манафорт, бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп, за когото украинският елит изпрати компрометиращ материал в средата на американска кампания. И удари тогавашния кандидат Доналд Тръмп.
Съдейки по последните му публикации в социалната мрежа „Туитър“, домакинът на Белия дом не е забравил и не е простил.
Рязко негативно към Порошенко се отнасят и кръгове, свързани с милиардера Джордж Сорос,. През последните години контролираните от него медии компрометират президента и хората около него. А украинските „пилета на Сорос” активно влизат в обкръжението на „слугата на народа”.
Липсата на време може да усложни операцията "спасяване на Порошенко". Ако част от американският истаблишмънт може да прокара официалната подкрепа на Порошенко, това не означава, че ситуацията може да бъде обърната.
Зеленски получи твърде много доверие в избирателите и спечели в повечето региони. Малко вероятно е дори американците да успеят да нарушат тази тенденция за повече от две седмици. Нов инцидент в Керченския проток едва ли ще може да промени ситуацията - обществото съвсем ясно би възприел новия скандал като провокацията на Порошенко, за да остане на власт. А това може да създаде обратен ефект и да намали още повече подкрепата му.
И точно в този случай Съединените щати ще „загубят лице" и ще понесат геополитическо унижение.
От друга страна, едно ново влошаване с Русия може, ако не остави Порошенко на власт, поне сериозно да стесни размаха на Зеленски след възможната му победа. Просто не би му оставило избор за конфронтация с Москва.
Въпреки това, да говорим за 100% изпълнимост на този сценарий не е възможно. На първо място - заради позицията на Тръмп. А също и поради факта, че втори път ще бъде по-трудно да се провокира Русия да предприеме драстични действия в Керченския проток.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЦИК на Украйна обяви официално резултатите от първия тур на президентските избори

ТАСС: ЦИК на Украйна обяви официално резултатите от първия тур на президентските избори

7 Април 2019 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Киев. В неделя Централната избирателна комисия на Украйна обобщи официалните резултати от първия кръг на гласуването на президентските избори, който се проведе на 31 март. На заседание на ЦИК бе съобщено, че в резултат на обработката на електронни и хартиени протоколи от гласуването кандидатът на партията „Слуга народа“ Владимир Зеленски получи подкрепата на 30,24% от избирателите, а сегашният държавен глава Петро Порошенко, 15,95%, при избирателна активност от 62,8%, предава TACC
"Процентът на гласовете, подадени за всеки кандидат по отношение на броя на избирателите <...> Зеленски Владимир Александрович - 30.24% <...> Порошенко Петър Алексеевич - 15.95%", - каза ръководителят на ЦИК на Украйна Татяна Слипачук , Тя съобщи, че в гласуването на 31 март са участвали почти 18,9 милиона граждани на Украйна, от които над 5,7 милиона души са гласували за Зеленски, Порошенко е подкрепен от около 3,1 милиона избиратели.
Едва сега двамата кандидати за президент официално имат право да започнат кампания преди втория кръг на гласуването, който е насрочен за 21 април.
В същото време и двамата политици започнаха кампаниите си още преди обявяването на официалните резултати. Така в неделя сутрин Петро Порошенко в телеграмата напомни такъв момент от предизборната си програма като присъединяване на Украйна към ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кличко предложи на Порошенко и Зеленский "да не разсмиват хората "

ТАСС: Кличко предложи на Порошенко и Зеленский "да не разсмиват хората "

6 Април 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският боксьор Владимир Кличко призова кандидатите за президент на Украйна Петро Порошенко и Владимир Зеленский „ да не разсмиват хората“ и да правят медицински изследвания, които да бъдат правилно анализирани, предава ТАСС.
"Медицинският тест, който направихте, беше смешен. По друг начин не мога да определя това, което се случи. Аз съм спортист с 30-годишна практика и знам, че поне 48 часа трябва да минат преди да се обявят резултатите в социалните медии ", е заявил спортистът в специално видеообръщение във Фейсбук. Той е призовал двамата претенденти да се използват подобни методи: „Недейте да лъжете и себе си, и нас, гражданите на Украйна, които искат да изберат чист президент, чист в най-главното – в мислите си ".
Преди дни Зеленский предложи на сега действащия президент да се срещнат в публичен дебат на най-големия стадион в Украйна – „Олимпийски“, като преди това преминат през медицински тестове за наркотици и алкохол в организма. Порошенко прие предложението и в петък сутринта двамата в присъствието на журналисти се явиха в различни медицински центрове, за да проведат нужните изследвания. Главният лекар на Градската болница за наркомани в Киев незабавно обяви, че е проведен експресен анализ, според който в кръвта на Порошенко не са открити забранени препарати. След това от неговия предизборен щаб публично заподозряха, че резултатите от медицинския тест на Зеленский може да се окажат фалшиви.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел ще се срещне с Порошенко на 12 април

AFP: Меркел ще се срещне с Порошенко на 12 април

5 Април 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел ще се срещне с украинския президент Петро Порошенко следващата седмица, заяви нейният говорител в петък, като същевременно отхвърли предположенията, че визитата представлява намеса в предстоящия втори тур от изборите за държавен глава в бившата съветска република, предава AFP.
„Това не е намеса... Украинските гласоподаватели ще постигнат своето демократично решение на втория тур на изборите, както сметнат за уместно“, каза говорителят Щефан Зейберт, визирайки предстоящия на 21 април вот.
„Лицето за контакт с канцлера винаги е глава на правителството или президент от другата страна“, поясни говорителят на Меркел, като добави, че двамата лидери имат спешни въпроси, които да обсъждат по време на преговорите си в Берлин на 12 април.
Зайберт също така отказа да отговори на въпрос, дали германският канцлер ще се срещне със съперника на Порошенко на изборите – Владимир Зеленски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Гриценко заяви, че Порошенко се опитва да преговаря с него за подкрепа

РИА Новости: Гриценко заяви, че Порошенко се опитва да преговаря с него за подкрепа

4 Април 2019 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият министър на отбраната на Украйна Анатолий Гриценко, който получи 6,91% от гласовете в първия кръг на президентските избори, заяви, че екипът на сегашния президент Петро Порошенко се опитва да привлече неговата подкрепа, съобщава РИА Новости.
По думите му, щабът на Порошенко се е обърнал към него два пъти - на 31 март и на 1 април. „Аз отказах, няма какво да говоря. За последен път говорихме очи в очи през октомври 2014“, каза той.
Вторият кръг на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април, участие в него ще вземат Владимир Зеленский и Петро Порошенко.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: В първия тур на изборите украинският народ даде дължимата оценка за дейността на Порошенко

Мария Захарова: В първия тур на изборите украинският народ даде дължимата оценка за дейността на Порошенко

4 Април 2019 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Москва. В първия тур на президентските избори украинският народ даде дължимата оценка за дейността на Петро Порошенко като държавен глава. Това съобщи в четвъртък официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
„Да обобщим резултатите от изборите в Украйна е преждевременно, те са в разгара си - първият кръг се проведе и окончателната присъда може да бъде издадена не по-рано от края на втория тур. Въпреки това резултатите от първия кръг говорят сами за себе си: очевидно е, че народът на Украйна, независимо от оказвания натиск, използването на мръсни технологии и фалшификации, даде дължимата оценка на петгодишната дейност на Порошенко като президент“, подчерта Захарова.
Отговорността за липсата на възможности за жителите на Донбас да участват в президентските избори в Украйна е на Киев, това решение ще има сериозни последствия, допълни Захарова. „Струва ми се, че отговорността за това решение трябва да се поеме от Киев и да се разбере сериозността на последствията", категорична бе тя.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Западът е притеснен – може ли един комик да се противопостави на Русия?

The Wall Street Journal: Западът е притеснен – може ли един комик да се противопостави на Русия?

4 Април 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Киев. Победата на популярния телевизионен комик Владимир Зеленски в първия тур на президентските избори в Украйна се превърна в истински проблем за Запада, тъй заплашва да измести от висшия държавен пост Петро Порошенко – съюзник на западните държави, които вече пет години подкрепят страната в противопоставянето й срещу Русия, пише американското списание The Wall Street Journal.
В първия тур гласуването, който се проведе в неделя, 31 март, Владимир Зеленски събра почти два пъти повече гласове от сегашния президент Петро Порошенко. Вотът бе отражение на общественото недоволство от действията на политическия елит, характерни за Европа и САЩ. Вторият кръг на гласуване ще се проведе на 21 април.
През последните пет години САЩ Европейският съюз работят в тясно сътрудничество с Порошенко, за да попречат на Украйна да се сближи с Москва. Според европейски представители те наистина са притеснени дали Зеленски ще може да се противопостави на Москва и да осигури придвижването на Украйна по проевропейския път. Той никога не е заемал държавни постове и по време на предизборната кампания почти не говори за плановете си и състава на своя екип. Зеленски обеща да се придържа към твърдия курс спрямо Москва и да продължи интеграцията на Украйна с Европейския съюз.
Причината за ниския рейтинг на Порошенко е отчасти твърде бавният темп на борбата с дълбоко вкоренената корупция в Украйна. Въпреки това, Порошенко се харесваше на западните лидери, които осигуриха милиарди долари финансова помощ за правителството в Киев, което бавно, но сигурно и уверено работи за стабилизиране на финансовата система на страната, провеждане на икономически реформи и сдържане на Русия.
„Порошенко най-вероятно ще се превърне в най-малката от злините“, заявява високопоставен представител на ЕС. „Ако разгледаме кандидатурата на комика, никой не знае каква е неговата програма, кой всъщност стои зад него и какви са неговите намерения".
Зеленски, който играеше президент в популярен телевизионен сериал, успя да превърне статута на политически аутсайдер в основното си предимство: той демонстрира пълна липса на връзки с политическия елит на Украйна, чиито машинации, лицемерие и инерция превърнаха страната в една от най-бедните в Европа.
„Разбирам, че населението на Украйна най-вероятно ще гласува за Владимир Зеленски, защото хората вече не вярват на никого", казва Александър Данилюк, бивш министър на финансите на Украйна, който бе отстранен от длъжност, след като критикуваше невъзможността правителството да се справи с корупцията. Съгласно думите му, в момента той неофициално съветва Зеленски по икономически и външнополитически въпроси. Въпреки че Зеленски няма необходимия опит, той се надява да го превърне в нова възможност за страната. В хода на предизборната си кампания Порошенко се съсредоточи върху постиженията си във външната политика и решаващия отпор, който даде на Путин и на Русия. Руският президент твърди, че докато Порошенко е на власт, няма смисъл да очакваме подобрения в отношенията между двете страни.
В интервю Порошенко отбеляза, че враждебното отношение на руския президент към него му помага да поддържа подкрепата си в Украйна. Порошенко предупреди, че слаб лидер ще помогне на лидера на Белия дом „да отслаби украинската стабилност и да върне Украйна в сферата на влияние на Русия". „Да не превивам коляно пред Путин е мое правило", увери Порошенко.
Зеленски уверява, че няма да подпише мирно споразумение, ако това предполага предаване на част от териториите на Украйна на Русия, и че ще се бори с корупцията. Западните служители се срещнаха със Зеленски в Киев, за да разберат неговите възгледи и намерения. По време на среща с посланици на страните от ЕС по-рано тази година Зеленски бе приятелски настроен, учтив и целенасочен, както съобщават източници, запознати с дискусиите.
Въпреки това Зеленски не представи никакви подробности за плановете си за разрешаване на конфликта с Русия, преструктуриране на икономиката и по-нататъшно сближаване с Европейския съюз, които Порошенко инициира. „Никой не знае какво ще се случи", ако Зеленски стане президент, казва старши европейски дипломат, който присъства на срещите. „Можем само да гадаем".
Белият дом и Държавният департамент на САЩ все още не са коментирали резултатите от първия тур, отбелязвайки, че изявленията за кандидатите трябва да бъдат отложени до края на втория тур на изборите в Украйна. Въпреки това американският държавен глава Доналд Тръмп, който също спечели изборите отчасти поради недоволството на хората от действията на политическия елит в страната, показа, че може да има претенции към сегашното ръководство в Киев. През 2017 г. той написа, че Украйна тайно е подпомагала Хилари Клинтън по време на предизборната кампания през 2016 г.
„Администрацията на Тръмп ще работи с правителството на президента Зеленски, ако спечели, точно както е работила с правителството на президента Порошенко, с когото тя ще продължи да работи, ако той спечели", казва Джон Хербст, директор на Евразийския център към Атлантическия съвет във Вашингтон и бивш посланик на САЩ в Украйна.
Изглежда, че събитията в Украйна са по-малко интересни за Тръмп, отколкото бяха за администрацията на Обама - след присъединява не Кримския полуостров към Русия, вицепрезидентът Джо Байдън посети Украйна няколко пъти, за да подкрепи новото ръководство. А сегашният вицепрезидент на САЩ Майк Пенс се съсредоточава върху събития, които се развиват много по-близо до границите на САЩ, предимно във Венецуела.
Въпреки това Тръмп продължава активно да подкрепя Украйна в конфронтацията й с Русия, запазвайки санкциите, наложени на Москва и въоръжавайки украинската армия със смъртоносни противотанкови оръжия – нещо, което администрацията на Обама отказа да го направи.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: И Зеленски е уверен, че може да върне Донбас на Киев

ТАСС: И Зеленски е уверен, че може да върне Донбас на Киев

4 Април 2019 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна от партия „Слуга народа“ Владимир Зеленски смята, че ако стане държавен глава ще може да излезе победител от конфликта в Донбас, като за постигането на успеха той е готов да използва всички достъпни способи, предава ТАСС.
„Невъзможно е войната да бъде спряна“, отговори той на журналист от „Радио Свобода“. „На войната или губиш, или печелиш. Ние можем да победим. Чрез дипломация, икономически ръст и реално укрепване на армията“.
При това той характеризира събитията в Донбас, които започнаха през пролетта на 2014 година, като „от нас откъснаха територия“. „Но това е временно“, уверен е кандидатът за президент.
ТАСС припомня, че след държавния преврат в Украйна през 2014 година, новите власти на страната не получиха подкрепа от всички жители на страната – Донбас се обяви срещу курса към прекъсване на отношенията с Русия. Първи за намеренията си да започне кампания против жителите на Източна Украйна на 7 април 2014 година заяви тогавашният изпълняващ длъжността президент на страната Александър Турчинов. За смазване на протеста в региона бе отправена армията. Започналите през април сблъсъци между армията и формированията на украинските националисти срещу опълчението на Донбас прераснаха в пълномащабни бойни действия към лятото на същата година, като в тях се използваше тежка бронетехника и авиация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ЦИК на Украйна обработи всички протоколи, Зеленски печели с 30,24%, Порошенко е втори с 15,95%

ТАСС: ЦИК на Украйна обработи всички протоколи, Зеленски печели с 30,24%, Порошенко е втори с 15,95%

4 Април 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна Владимир Зеленски получава 30,24% на първия тур на изборите, а действащия държавен глава получава подкрепата на 15,95% от избирателите, показват предварителните официални данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната след обработката на всички протоколи, предава ТАСС.
Окончателните официални данни трябва да бъдат обявени до 10 април.
На 31 март в Украйна се състоя първият тур на изборите за президент. След Зеленски и Порошенко, които ще се състезават във втория тур, се класира лидерът на партия „Баткивщина“ Юлия Тимошенко с 13,4% от гласовете и кандидатът от „Опозиционна платформа – За живот“ Юрий Бойко с 11,67%. Петицата затваря председателят на партия „Гражданска позиция“ Анатоли Гриценко с 6,91%.
Според данните на ЦИК, избирателната активност е била 63,52%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Зеленский предложи на Порошенко да проведат дебат в киевския стадион „Олимпийски“

„Ведомости“: Зеленский предложи на Порошенко да проведат дебат в киевския стадион „Олимпийски“

4 Април 2019 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Актьорът Владимир Зеленский, който събра най-много гласове в първия тур от президентските избори в Украйна, се съгласи на публичен дебат с действащия държавен глава Петро Порошенко и предложи той да се проведе на стадион „Олимпийски“ в Киев, пише вестник „Ведомости“.
В първия тур за актьора гласуваха избирателите в 19 от общо 24 избирателни района. В специално видеообръщение към Порошенко, публикувано на страницата на актьора във Фейсбук, Зеленский е поставил и няколко условия: дебатът трябва да се състои „пред народа на Украйна“, всички канали трябва да имат право да го предават на живо, а всички журналисти – да присъстват. Освен това е настоял всеки от кандидатите „задължително да премине през медицинска експертиза и да докаже пред народа, че не е нито алкохолик, нито наркоман“.
Така според Зеленский Порошенко е длъжен да обяви публично, че няма да води дебат с „марионетка на Кремъл или на Коломойский (украински олигарх – бел. ред.), нито с ватман или едър рогат добитък, не става дума и за клоун, а за кандидата за президент Владимир Зеленский ».
За да отговори на предложението му Зеленский е дал срок от 24 часа на Порошенко, а в предизборната си страница във Фейсбук е пуснал часовник, който отчита времето.
След като е излязла поканата от страна на Зеленский от пресслужбата на стадион „Олимпийски“ са заявили, че подобни предложения за дебати идват от самите кандидат президенти, а не от ръководството на стадиона, с него те не са обсъждани и не са съгласувани с програмата за мероприятията на него. «Заявяваме, че Националният спортен комплекс „Олимпийски“ е аполитично държавно предприятие и не приема да участва в предизборните кампании на нито един от кандидатите за президент на Украйна», са категорични от пресслужбата му.
Стадионът разполага с над 70 000 места.
На 31 март в Украйна премина първият тур на изборите за президент. За втория тур останаха Зеленский и Порошенко. Обработени са 99,99 на сто от всички протоколи. Според получените данни Зеленский е събрал 30,24 процента от гласовете, а Порошенко - 15,95 на сто.
В деня на самите избори сега действащият президент заяви, че в навечерието на втория тур е добре да се проведе дебат между кандидатите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Варшава залага за партията на войната в Украйна: Петро Порошенко

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Варшава залага за партията на войната в Украйна: Петро Порошенко

2 Април 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Варшава. Полският политически връх очаква от президентските избори в Украйна победа на антируския кандидат. Оттук и лоялното отношение към Петро Порошенко, предпазливото към Юлия Тимошенко и критичното към главния опонент на действащия украински президент – Владимир Зеленски, пише електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ в материал, представен без редакторска намеса.
„По отношение на вектора на цивилизационното развитие на украинската държава ключовите кандидати не се различават един от друг“, казват полските експерти. Всички са за членство в НАТО и ЕС, докато условно проруските кандидати могат да разчитат на максимум 15-20%.
Трите основни кандидати за президент на Украйна действително по един или друг начин си приличат - отиват на изборите под същите лозунги за деолигархизация и борба с корупцията. Най-смешното е, че и тримата или сами са олигарси (Порошенко, Тимошенко), или са номинирани от олигарси (Зеленски, зад когото стоят парите и задкулисните игри на Коломойски).
В същото време официалната Варшава избягва атаките срещу опонентите на Порошенко. Преди втория кръг още не е ясно кой ще е победител. Но за това, че на интересите на Полша повече отговаря победа на действащия президент се говори директно. Като заслуга на Порошенко се посочва маргинализацията на проруския електорат.
Във Варшава не биха искали разрешаване на конфликта в Донбас. Източната политика на Полша цели отделянето на Украйна от Русия. Гражданската война в страната трябва да служи като водораздел, който закрепва това отделяне. Нека това да унищожи Украйна като териториално-политическа единица, но да засили влиянието на Полша в Източна Европа.
Отношението на Варшава към кандидатите за президент в Киев зависи преди всичко от отношението на тези кандидати към войната. Никой от тях не знае как да го завърши, но темата за Донбас присъства в реториката на всички.
Тимошенко е по-малко привързана към „историческата политика“ и прославянето на ОУН-УПА (Организацията на украинските националисти-Украинската бунтовническа армия) и това е плюс за Полша. Смята се обаче, че тя е непредсказуема в отношенията с Москва и това е голям минус. Тимошенко подкрепя разширяването на „Нормандския формат“ (Русия, Украйна, Франция, Германия) за преговори по Донбас по формулата "Будапеща плюс" - с участието на страните, подписали Будапещенския меморандум от 1994 г. (Русия, Украйна, САЩ, Великобритания), както и Франция , Германия и Китай.
Последното не съвпада с плановете на Варшава да постигне разширяване на формата на преговорите за Донбас за сметка на Съединените щати и Европейския съюз, обявени през януари от външния министър Яцек Чапутович. „Германия и Франция смятат, че представляват Европа, но това не е така”, каза Чапутович, изказвайки се в полза на участието в преговорите на наднационалните европейски структури. Варшава не иска да вижда Пекин сред преговарящите. Предложението на Тимошенко за разширяване на „нормандския формат“ не е подходящо за полските лидери.
Полската преса нарича Порошенко „по-безопасен политик“, като влага в това смисъл, че при него курса на противопоставяне с Русия е гарантиран.
Зеленски е съмнителен за Варшава с това, че той като че ли допуска възможността за търсене на компромис с донбаските републики и преговори с Русия за разрешаване на политическите и икономическите проблеми между двете страни. Загубата на Порошенко в първия тур е загуба за партията на войната. Гласувайки за Зеленски, украинските избиратели гласуваха за прекратяване на кръвопролитията. Между другото, на същите основания те гласуваха за Порошенко през 2014 година, когато той обеща, само си помислете, за скорошен край на войната и нормализация на отношенията със съседите.
Накратко, Полша залага на партията на войната в Украйна. Именно по тази причина един от най-големите полски вестници Rzeczpospolita призовава в своя статия под заглавие „Украйна гледа в пропастта“, „стискайте палци за Порошенко“.
Струва си да се обърне внимание на резултатите от изборите сред украинските военнослужещи в Донбас: първото място е за Зеленски, а Порошенко заема второто. Това означава, че армията е престанала да вярва на своя главнокомандващ.
Темата за интеграцията с Европейския съюз заема едно от централните места в предизборната кампания на Порошенко, но поддръжниците на украинския президент в Полша оценяват неговия напредък в тази посока като повече от скромен.
Прехваленият безвизов режим с ЕС също не е постижение, такъв имат, например, повечето страни от Латинска Америка. Между другото, най-ниската избирателна активност е регистрирана в Закарпатска, Черновицка и Ивано-Франковска области, въпреки че тези гранични региони трябва да бъдат удовлетворени от безвизовия режим. Избирателната активност в Транскарпатия е 46,99% - най-ниската. Ръководителят на Унгарската културна асоциация Василий (Ласло) Брензович заяви малко преди изборите, че никой от кандидатите за президент не е в интерес на унгарското малцинство. Това означава, че неразрешения „унгарски въпрос“ при Порошенко ще падне върху плещите на следващия президент.
Икономическата интеграция на Украйна с Европейския съюз е мизерна, обемът на търговията на Украйна с Германия, най-голямата икономика в Европа, представлява едва 5% от обема на полско-германската търговия. И по отношение на БВП на глава от населението, Украйна след няколко години на управлението на Порошенко, отстъпи пред Хондурас и беше близо до Лаос и Египет (данни за 2017 г.)
И в същото време Полша „стиска палци“ за Порошенко.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Украйна: Комик срещу шоколадов крал

The New York Times: Украйна: Комик срещу шоколадов крал

2 Април 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Киев. В понеделник, 1 април, стана ясно, че младият телевизионен комедиен актьор, който няма никакъв опит в политиката, е нанесъл съкрушително поражение на политическия елит на Украйна в първия тур на президентските избори – и това е горчив укор от страна на електората, уморен от липсата на промени в страната, в която всичко ръководят богатите бизнесмени, пише авторитетното американско издание The New York Times в материал, представен без редакторска намеса.
Както се вижда от резултатите от гласуването, публикувано от Централната избирателна комисия на Украйна, 41-годишният Владимир Зеленски, който стана известен с изиграната от него роля на учител, внезапно стана президент, водеше с голяма разлика, получавайки повече от 30% от гласовете. Той спечели 5,2 милиона гласа, което е почти два пъти повече от сегашния президент Петро Порошенко, за който са гласували по-малко от 16% от гласоподавателите.
Юлия Тимошенко, която в миналото два пъти участваше в президентските избори, се класира на трето място, получавайки малко повече от 13% от гласовете. Според избирателната комисия избирателната активност е над 63%.
Тъй като никой от кандидатите не успя да получи повече от 50% от гласовете, Зеленски и подгласникът Порошенко ще се срещнат лице в лице във втория кръг на гласуването, който ще се проведе на 21 април. В неделя, 31 март, веднага след като избирателните секции бяха затворени и резултатите от екзит половете показаха, че ще има втори тур, двамата основни кандидати започнаха да се критикуват помежду си.
Зеленски се позиционира като бунтовник, който говори против уморената стара гвардия, която отказва да го приеме сериозно. Той нанесе тежко поражение на 38 други кандидати, представляващи разнообразните блокове в Украйна, повечето от които се ползват с подкрепата на много ограничени групи. Един съветник на Зеленски нарече резултатите от първия тур кулминацията на поредица от въстания, настъпили в Украйна през 2004 и 2014 г., чиито лидери успяха да свалят бивши правителства, но не успяха да се справят с влиянието на олигарсите, контролиращи политическия и икономически живот в страната, както и медиите. „Това е борба за политическата система най-накрая да започне да работи не само за своя собствена изгода, но и в полза на народа“, каза Дмитрий Разумков, политическият консултант на Зеленски. „Въпреки двете революции, нищо не се е променило в нашата страна“.
Зеленски не направи никакви ясни изявления какво ще прави, когато стане президент, а в един момент дори помоли своите поддръжници да му изпратят предложения за съдържанието на политическата програма в социалните мрежи. Във втория кръг на гласуването гласоподавателите най-вероятно ще искат да получат от него по-ясна програма.
Освен това има съмнения, че Зеленски е прикритие за Игор Коломойски, украински магнат, който е избяга в Израел в резултат от банков скандал. И двамата обаче отричат съществуването на таен план.
В неделя вечерта 53-годишният Порошенко призна, че е загубил доверието на избирателите поради твърде бавните темпове на промяна и икономическите трудности. Той обаче добави, че времето за шеги е приключило и че Украйна се нуждае от лидер, способен да решава социални и икономически проблеми и, което е по-важно, да разреши конфликта с Русия.
Тези избори ще помогнат да се определи курса на една страна, която се превърна в разломна линия в обновената глобална конфронтация между Русия и Запада. Войната за контрол над Донбас - район в източната част на Украйна, където правителствените сили се борят с подкрепяните от Русия сепаратисти - вече отне живота на 13 хиляди души и превърна милиони хора в бежанци.
Доказателство за разрива с Русия беше, че на тези президентски избори главното съперничество изобщо не беше между проруските и прозападните фракции - за разлика от преди 10 години. Този път проруският кандидат Юрий Бойко се класира на четвърто място, като спечели 11% от гласовете.
Според политическите анализатори Порошенко е изправен пред тежка борба и една от основните причини е, че той остава един от най-богатите хора в Украйна. Той спечели богатство от шоколадовата си империя и никога не изпълни своето предизборно обещание, направено през 2014 г., да продаде бизнеса си. Много бизнесмени, близки до него, бяха замесени в корупционни скандали.
Президентът продължи да се обогатява, докато обикновените украинци страдаха от ниски заплати и безработица, както отбеляза политическият анализатор Владимир Фесенко.
Според Фесенко и други анализатори, резултатите от неделните избори отразяват глобалната тенденция, която е, че хората отхвърлят представителите на политическия елит, предпочитайки кандидати, които обещават радикални промени.
„Победата на Зеленски е протест срещу стария елит и искане за радикални политически промени, радикални подобрения“, обясни Фесенко, председател на Центъра за приложни политически изследвания. Според него това не е толкова любов към конкретния комик, колкото „очакването, че той може да бъде катализатор за промяна“.
Като цяло украинците не се доверяват на политическите си лидери. Според проучване, проведено от Gallup Center през март, само 9% от украинците са изразили доверие в своето правителство, а 91% са отговорили, че не му вярват.
Представителят на руския президент Владимир Путин, Дмитрий Песков, отказа да коментира резултатите от първия кръг на гласуването. Според него Русия е заинтересована да спечели такъв кандидат, който е готов да започне работа за поетапно уреждане на конфликта в Донбас.
Други руски политици и държавни медии се опитаха да представят президентските избори в Украйна като фарс и като доказателство, че политическото въстание в Украйна през 2014 г. не е довело до промени. „Российская газета“ съобщи, че по време на гласуването има признаци на „масови нарушения и фалшификации на тези избори - най-мръсните и нечестни в историята на Украйна, както се признава от почти всички участници в процеса и наблюдателите“.
Руските репортери и коментатори пренебрегнаха общото мнение, че тези президентски избори в Украйна станаха наистина демократични, тъй като украинците имаха избор и резултатите им не бяха предопределени, за разлика от изборите в Русия. Досега са докладвани само незначителни нарушения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Европейская правда“: Берлин: Украйна не може да си позволи да разчита на неопитно ръководство в конфликт в Русия, Зеленски трябва да конкретизира програмата си

„Европейская правда“: Берлин: Украйна не може да си позволи да разчита на неопитно ръководство в конфликт в Русия, Зеленски трябва да конкретизира програмата си

2 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Киев/Берлин. Фракцията на Съюза (ХДС/ХСС) в Буденстага призова лидера на първия тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски да уточни политическите си позиции и да представи екипа, с който планира да работи, съобщава киевското електронно издание „Европейская правда“.
„Зеленски трябва през следващите три седмици преди гласуването конкретно да посочи за какво се бори и кой екип от политици ще го подкрепи”, цитира изявлението на председателя на фракцията ХДС/ХСС Давид Вадефул киевското издание. „Украйна не може да си позволи да разчита на неопитно ръководство в конфликт с Русия и в трудната й икономическа и социална ситуация", допълва германският депутат.
Според Вадефул подобна ситуация „само ще насръчи Москва да засили политиката си на дестабилизация спрямо Украйна".
„Зеленски също трябва да изясни как иска да постигне целта си – дали ще лиши олигарсите от власт, като се има предвид, че Игор Коломойски до голяма степен подкрепи предизборната му кампания?", попита германският политик.
Вадефул вярва, че високият процент на гласувалите за Зеленски е показател за намаляващото доверие в политическите елити и разочарованието от реформата на президента Петро Порошенко. „По-голямата част от населението се надява, че Зеленски ще поведе решителна борба срещу корупцията и влиянието на олигарсите", добави германецът.
„Новият неуспех на Юлия Тимошенко свидетелства, че избирателите не вярват на нейната неразбираема вътрешна и външна политика. Първо, тя не можеше да убеди избирателите в ползите от скъпите, но трудно осъществими изборни обещания, които само ще влошат развитието на Украйна", обобщи фракционният председател на Съюза (ХДС/ХСС).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От щаба на Зеленский съобщиха, че той е готов за преговори с Путин и Тръмп

ТАСС: От щаба на Зеленский съобщиха, че той е готов за преговори с Путин и Тръмп

2 Април 2019 | 05:50 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски, ако бъде избран за глава на украинската държава, е готов за разговори с президентите на Русия Владимир Путин и САЩ Доналд Тръмп. Това заяви представителят на изборния щаб Александър Данилюк, предава агенция TACC.
„Готов е“, отговори той на съответния въпрос на украинския канал ICTV. „Кой казва, че Владимир Зеленский не е компетентен, но, нека изчакаме и видим неговия екип“.
„Няма нито един човек, който да е готов да проведе преговори с такова ниво на сложност без подготовка. Ако говорим например за преговори за мирно урегулиране в Източна Украйна, тогава трябва да обмислите внимателно всички предложения в мински формат...“, добави Данилюк.
На 31 март в Украйна се проведе първия тур на президентските избори. Според резултатите от преброяването на повече от 95% от гласовете, Владимир Зеленский получава 30,22% подкрепа от гласоподавателите, сегашният президент Петро Порошенко, 15,94%, Юлия Тимошенко - 13,39%. Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленский и Порошенко отиват на втори тур на изборите в Украйна

ТАСС: Зеленский и Порошенко отиват на втори тур на изборите в Украйна

2 Април 2019 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Киев. След обработване на 97% на протоколите Владимир Зеленский и действащият президент на Украйна Петро Порошенко отиват на втори тур на президентските избори, съобщава агенция TACC.
Съгласно данните на ЦИК, другите кандидати са загубили тази възможност.
Към настоящия момент Зеленски получава 30,24%, а Порошенко - 15,93%. Зад тях, с 13.39%, е Юлия Тимошенко.
Първият кръг от президентските избори се проведе в Украйна на 31 март. Вторият тур ще се състои на 21 април.
По-рано министърът на правосъдието на Украйна Павел Петренко заяви, че резултатите от първия тур на президентските избори не подлежат на обжалване.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Сметка по киевски

„Российская газета“: Сметка по киевски

2 Април 2019 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна обобщиха резултатите от първия тур на изборите. След като протоколите на териториалните комисии бяха обработени, официалните резултати от украинската централна избирателна комисия само потвърдиха резултатите от проучванията. Изненади не се случиха: Юлия Тимошенко не запълни пропастта с Петро Порошенко - 13.4% срещу 16% (след обработка на 91% от протоколите), а той, от своя страна, не можеше да намали почти двойното изоставане от лидера в надпреварата, Владимир Зеленский, който има 30,2%, пише в. „Российская газета“.
Но много по-интересни не са тези основни цифри, а разпределението на гласовете по области. Сегашният президент Порошенко получи най-голяма подкрепа в западната част на страната, в Лвов, Тернополска и Ивано-Франкивска области. Само тук той задминава Тимошенко и Зеленский, заемайки първо място с малка преднина. Жителите на Виницка област, която се счита за феодалната власт на президента, обидиха Порошенко - тук той е на второ място, губейки от Зеленский с около 2%. А резултатът на Порошенко в района на Болград в Одеса, се оказа изобщо оскърбителен - само 3,8% от гласоподавателите гласуваха за него (Юрий Бойко зае първо място и 57% в областта).
Слаба утеха за Порошенко може да представлява водачеството му в чуждестранния избирателен район. В Съединените щати, където на някои места той е подкрепян от до 40% от избирателите. Този резултат може да се обясни само с дълбоката интеграция на американските украинци в местното общество и съответно с тяхната податливост към антируската реторика на президента, която звучи в унисон с американските медии.
В самата Украйна, същата реторика, с придружаващия разкол в Православието, провокацията в Керченския проток и обещанието да върне Крим и Донбас, очевидно не оказва влияние върху мнозинството. В резултат на това Порошенко от президент на цялата Украйна се превърна в „президент на Галиция“. Дълбоко ешелонираната система на измами, десетки технически кандидати и подчиненият му административен ресурс - според груби оценки, които дадоха поне 8-9% - му позволиха да отиде във втория кръг, но сега тази тактическа победа изглежда пирова, а 55% получени през 2014 година, за Порошенко остават само спомен.
От това следва и друго заключение: винаги съществуващото разделение на условно „европейския” запад и всички други региони не изчезва след 2014 г., а само се влошава. Обединението на страната около националистическата идея не се случи и това означава, че броят на принципните русофоби в съвременна Украйна едва ли надвишава 18% - сумата от показателите на Порошенко и Руслан Кошулински, кандидат от националистическата партия „Свобода“.
Това наблюдение се потвърждава от следната подробност: кандидатът от партията „Опозиционна платформа - за живот” Юрий Бойко не само спечели първо място в Донецк и Луганск, на територията, контролирана от украинските сили за сигурност, но също така държи уверено второ място в Одеска, Николаевска, Запорожка, Херсонска , Харковска и Сумска области, малко зад Зеленский. Пропагандистите на Порошенко наричат и двамата кандидати „проруски“ и тези региони очевидно все още остават същите. Където без съмнение остава искането за подобряване на отношенията с Русия, и Бойко е израз на техните стремежи.
Що се отнася до политическите резултати на повърхността, основният от тях е загубата на кандидатите, спонсорирани от олигарха Ринат Ахметов - Александър Вилкул и Олег Ляшко, които получиха съответно 4 и 5 процента. И ако почетното трето място на Тимошенко остави добри перспективи на парламентарните избори, то резултатите на Ляшко и Вилкул поставят под съмнение преминаването на 5% бариера за влизане в новия парламент от Радикалната партия и „Опозиционния блок“.
Може да се каже, че вторият кръг ще бъде дори по-мръсен от първия, който постави рекорд за броя на нарушенията и манипулациите, които станаха забележими дори и за наблюдателите от ОССЕ. В същото време ще има ожесточено договаряне между олигархичните групи. Украинските олигарси все още се смятат за арбитри на съдбата. И от тяхна гледна точка, волята на хората не означава абсолютно нищо.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВЗГЛЯД: Как Порошенко възнамерява да победи Зеленский във втория кръг

ВЗГЛЯД: Как Порошенко възнамерява да победи Зеленский във втория кръг

2 Април 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Киев. Във втория кръг на президентските избори в Украйна, не се изключват нападките, фалшифицирането и използването на административни ресурси - действащият държавен глава Порошенко няма просто така да се откаже от властта, заяви Владимир Джабаров, първи заместник-председател на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията, пише в. „ВЗГЛЯД“.
„Сега Зеленский и Порошенко отиват на втори тур. Това е точно резултатът, който Порошенко чакаше“ - каза Джабаров. „Беше ясно, че няма да бъде лидер на състезанието, той беше„издърпан“ във втория кръг“, добави сенаторът за „Парламентской газете“. „Тук можем да очакваме всичко“.
Според сенатора сега е важно как ще действат загубилите – как ще посъветват избирателите си да гласуват. „Но не изключвам, че Порошенко може да спечели във втория кръг“, добави Джабаров.
Както съобщи в. „ВЗГЛЯД“, резултатите при обработката на 90,11% от протоколите на президентските избори в Украйна, Владимир Зеленски остава уверен лидер, той събира 30,26% от гласовете. Порошенко заема второ място, печелейки 15,99%, а Юлия Тимошенко - 13,36%. На четвърто място - ръководителят на „Опозиционна платформа - за живот“ Юрий Бойко, той има 11,53%.
Владислав Иноземцев, директор на Центъра за пост-индустриални общества, прогнозира победа на Порошенко. Той смята, че украинците са дали гласове за Зеленский като „подигравка” над властта. Но сега, когато сегашният президент вече е наказан, много избиратели сериозно ще помислят дали актьорът може да ръководи държавата. Според Иноземцев Порошенко ще може да прекъсне неприятната тенденция за себе си по време на директните дебати, защото нивото на Зеленский като политик ще стане ясно на дебатите и не всички избиратели ще решат да го подкрепят отново.
Порошенко поиска да се проведат дебати между кандидатите преди втори тур. „Предизборните дебати трябва да бъдат ключовият елемент”, цитира президентът Интерфакс. В отговор, Зеленский изрази съгласие, въпреки че преди това не обръщаше внимание на дебата: „Готов съм. Аз съм отворен човек, готов съм за всяко интервю“. Олег Соскин, директор на Киевския институт за трансформация на обществото, смята действията на Зеленский за грешка.
„Още е млад. Говори без да мисли. Защо отива на дебат с разбойници?“ - реторично пита експерта и припомня, че Зеленский преди това е заплашвал да прати Порошенко в затвора след изборите.
Политологът предполага, че съгласието на Зеленский все още не казва нищо и след това може да бъде изоставено. „Той се съгласява, но той ще постави Порошенко в условия, които няма да могат да бъдат изпълнени“, предложи Соскин в интервю за вестник „ВЗГЛЯД“.
Някои експерти предполагат, че Порошенко сега ще се опита да действа в две посоки - да убеждава поддръжниците на Зеленский в западната част на страната, че техният кандидат е твърде промосковски настроен, а същите привърженици на югоизток - напротив, че Зеленский е твърде про-западен. Целта е електоратът на Бойко да остане у дома си в деня на изборите на 21 април, разочарован от фигурите на двата съперника - Порошенко и Зеленски.
Бившият украински президент Леонид Кравчук смята, че Порошенко няма да има време да обърне хода на събития в негова полза.
„Мисля, че той дори няма да може напълно да използва административния си ресурс, защото действията на Петро Порошенко ще се контролират не само от Зеленский, но и от други кандидати, които не стигнаха до втория тур“, заяви бившият президент в интервю за „ВЗГЛЯД“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Съветник на Зеленский не вижда смисъл от дебат с Порошенко

РИА Новости: Съветник на Зеленский не вижда смисъл от дебат с Порошенко

2 Април 2019 | 00:34 | Агенция "Фокус"
Киев. Съветник на Владимир Зеленски, който спечели първия тур на президентските избори, не вижда смисъл в дебат със сегашния президент на Украйна Петро Порошенко, който според оценките на ЦИК отива във втория кръг, съобщава РИА Новости.
ЦИК на Украйна обяви, че ще се проведе втория кръг на президентските избори в Украйна. Зеленский заяви по-рано, че е готов за дебат с Порошенко преди втория тур на изборите.
„Не виждам много смисъл в тях, но по принцип смятам, че те трябва да се проведат“, каза съветникът на Зеленский, бивш финансов министър Александър Данилюк, отговаряйки на въпроса дали Порошенко и Зеленский трябва да проведат дебат преди втория тур на изборите.
Президентските избори бяха проведени в Украйна на 31 март. Според ЦИК никой от кандидатите не получава необходимия брой гласове, за да спечели в първия тур, Владимир Зеленский води в президентската надпревара. Също така, настоящият президент Петро Порошенко и Юлия Тимошенко претендират за отиване на втори тур. Порошенко води преди Тимошенко с около 3%. Вторият тур ще се проведе на 21 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.